Tarviin oikeesti apua!

helpp

Olen ratsastanut paljon mutta en ole koskaan säikähtänyt niin paljon kun hevonen potkasi kun putsasin kavioita. En enää uskalla putsata niitä...Voisko joku kertoo miten putsaan ne oikein? koska pelkään että tein jotain väärin ja hevosta sattui. Saisinko apua oikeeseen tekniikkaan?

5

3950

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HUI!!!!

      Mä säikähdin äsken oikeasti kun luin ton!! En tiiä miksi??...!! Nostit ehkä jalkaa liian korkealle... En nähnyt tilannetta, mutta uskon että seuraavalla kerralla onnistaa!!

    • janina v

      muakin on yks poni potkassu mutta se tapahtu silleen että menin karsinaan sisään ja suoraan tuli kavio reiteen! :D
      Tapahtumasta on kylläkin jo 6 vuotta ja koko elämän olen hevosten kanssa olluty, eikä se hetkauttanut ollenkaan vaikka reidessä olikin 3 viikkoa kavion muotoinen liila mustelma :P

    • suhe

      Pyydä seuraavaksi tallilla jotain kokeneempaa näyttämään miten kaviot putsataan ja pyydä häntä tulemaan avuksesi kun seuraavan kerran putsaat kavioita. Hevosen tasapaino on voinunut järkkyä ja jalka vääntynyt väärään asentoon, jonka seurauksena se on potkassut jalkansa vapaaksi. Harvoin hevoset potkivat ihmistä tahallaan, mutta myös tälläisiäkin yksilöitä on ja niitä todella kannattaa varoa. Seuraavaksi kun menet karsinaan nostele vaikka aluksi hevosen jalkoja ja tunnustele miltä se susta tuntuu. Jos pelottaa jätä homma siihen ja yritä toinen päivä uudestaan. Kun uskallat taas pitää jalkaa ylhäällä niin aloita kavioiden putsaus kenkää mukaillen varoen hevosen sädettä.

    • agrologi

      Näin se menee...

      Etukavio: Mene seisomaan ihan hevosen lavan viereen (olkapää saa koskettaa hevosen lapaa) selkä hevosen päätä kohti. Laske hevosen kylkeä lähempi kätesi hevosen jalan yläosalle ja liuuta kättä hevosen vuohista kohti, kun kätesi on hevosen vuohisen alapuolella nosta jalka ylös. Voit tehostaa nostoa sanomalla napakalla äänellä nosta. Jos hevonen ei nosta jalkaa toista sama uudelleen ja samalla kun nostat jalkaa nojaa olkapäälläsi hevosen lapaan, niin hevonen laskee painon pois nostettavalta jalalta. Nosta jalkaa suoraan ylöspäin, älä väännä sitä sivulle. Jalan voi nostaa niin ylös kuin se mahtuu nousemaan hevosen mahan alla (eli siis lähelle hevosen kainaloa, mutta sitä ei saa vääntää hevosen kyljelle. Sen jälkeen voit puhdistaa kavion. Puhdistuksessa oleellista on tarkistaa, ettei kavioon ole takertunut kiviä tai muita isoja roskia ja kenkä on hyvin kiinni. Kaikkia hiekanmuruja ja puruja ei tarvitse raapia irti. Sen jälkeen laske jalka maahan (älä vain päästä kaviosta irti) lopuksi kiitä hevosta. taputtamalla sitä lavalle tai sanomalla jotain mielyttävällä äänellä, tämä kertoo hevoselle, että homma on ohi ja olet tyytyväinen siihen.

      Takajalka: Mene seisomaan hevosen lautasen kohdalle (ihan kiinni lautaseen) selkä hevosen päätä kohden. liuta kättäsi hevosen jalkaa pitkin kuten etujalankin kohdalla ja nosta jalka samalla tavalla. Älä päästä hevosta työntämään jalkaa pitkälle taakse, vaan nosta jalka enemmänkin hevosen takapään alle. älä väänä jalkaa sivulle. Sopiva koekeus on hiukan matalammalla kuin etujalassa. Putsaa kavio ja laske jalka alas ja kiitä.

      Yleisimpiä virheitä: - Hevosen jalka yritetään nostaa liian korkealle tai vääntää sivulle, jolloin hevosen nykäisee jalkaa, kun siihen sattuu.
      - Hoitaja seisoo liian kaukana hevosesta, jolloin ote lipeää jo pienestäkin nykäisystä ja kaviota on hankala putsata vääntämättä jalkaa sivulle. Jos hevosen pääsee potkaisemaan hoitajaa se saa kauempana olevaan potkuu vaarallisen paljon voimaa, sen on myös helppo osua potkullaan kauempana seisovaan hoitajaan.
      - Hoitaja menee liian taakse putsatesaan takakavioita, jolloin hän on suoraan tulilinjalla, jos päättää potkaista. Hevonen ei pysty potkaisemaan suoraan sivulle, joten sivulla, ihan hevosen vieressä seisova hoitaja on turvassa potkuilta. Potkaistakseen tällätavalla sijoittunutta hoitajaa hevosen on ensin astuttava askel sivulle tai eteen, sitten tähdättävä ja sitten vasta hän voi potkaista.
      -Hoitaja ei laske kaviota alas vaan, vain päästää siitä irti. Tällöin hevonen oppii nykimään kaviota (joko on valmista, joko saa laskea...) ja toisaalta hevonen voi arkailla kavion nostamista, kun on horjahtanut hoitajan päästäessä kaviosta irti yhtä-äkkiä. Hoitajan varpaat on myös vaarassa jäädä alle, jos hevonen saa itse päättää mihin kavionsa laskee.
      -Hoitaja lannistuu ja jättää kaviot puhdistamatta, jos hevonen ei nosta jalkaa tai nykii kaviota irti puhdistettaessa. Kavion puhdistus ei ole useimpien hevosten suosikki hommaa. Siinähän hoitaja ottaa vallan heidän elintärkeän ruumiinosan terveydestä, kolmella jalalla ei pääse pakoon sapelihammastiikeriä. Jos hevonen nyhtää kaviota, siitä pidetää kiinni vaikka kahdella kädellä (jos omat taidot loppuu kannattaa pyytää apua kokeneemmalta ja puhdistaa kaviot yhdessä). Samoin kuin kavio nostetaan ylös vaikka useamman ihmisen nojatessa hevoseen, jos jalka ei vähemmällä nouse.

      Kikka takakavioiden puhdistmiseen, potkivalta tai jalkaa kovasti nykivältä hevoselta: Nosta takajalka normaalisti ja kierrä hevosen häntää tiukasti takajalan ympärille. pidä häntä tiukalla, mutta niin, että jalan paino ei lepää sen päällä. Tämä käy helpoiten kun toinen pitää jalkaa ja puhdistaa kavion ja toinen pitää kiinni hännästä, yksinkin onnistuu kun on oivaltanut tekniikan. Kun hevonen yrittää nyhtäistä tai potkaista, pidetään hännästä edelleen tiukasti kiinni ja ja nyhtäiseekin omaa häntäruotoaan kipeästi. Harva hevonen nyhtäisee paria kertaa enempää ja kavion saa puhdistettua rauhassa. Tärkeää on, että jalan painoa ei lasketa hännän päälle, koska silloin hevosesta tuntuu ikävältä koko ajan. Konsti on siitä kiva, että hevoseen ei satu silloin kun se käyttäytyy kiltisti, vaan se saa heti rangaistuksen, kun on hankala.

    • Anonyymi

      Voit pyytää joltain kokeneelta apua

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1704
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1229
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1025
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe