Epäilen ADHD:ta, menenkö työpaikkalääkärille?

N32v.

Teimme yksi päivä töissä työkaverin kanssa amerikkalaisen adhd-nettitestin, hän kun epäili että hänellä saattaa olla adhd. Hänen tuloksensa oli että ei ole adhd:ta, minun tulokseni taas oli että suurella todennäköisyydellä on. Tiedän kyllä ettei nettitesteihin ole luottamista, mutta asia jäi vaivaamaan. Illalla kotona aloin surffaamaan tietoa aiheesta ja alkoi tuntumaan siltä, että joku kirjoittaa mun elämästäni. Keskittymiskyvyn puute, kärsimättömyys, lyhyt ärsytyskynnys, keskustelut pään sisällä jne., kaikki aivan kuin suoraan päiväkirjastani. Tähän saakka olen pitänyt itseäni vain laiskana ja huonona ihmisenä kun en osaa keskittyä ja ärsyynnyn hitaille ihmisille. Mutta nyt rupesin miettimään että ehkä taustalla onkin jokin aivotoiminnan häiriö.

Asia mietityttää niin paljon, että haluaisin keskustella asiasta lääkärin kanssa. Mutta mietinpä vaan, että uskallanko ottaa asian puheeksi työterveyslääkärin kanssa? Tiedän kyllä, että heillä on salassapitovelvollisuus, mutta silti mietityttää teenkö virheen jos alan selvittää asiaa työterveydessä, enkä yksityisesti. Kokemuksia / vinkkejä kellään?

Helpottaisi vaan kummasti, jos saisin selityksen sille miksi olen tällainen, ja sen takia jollekin lääkärille on nyt mentävä.

7

1312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • insane013

      Kannattaahan se lääkärille mennä jos siltä tuntuu. Kun homma alkaa rupeaa rullaamaan, menee se kutakuinkin näin: ADHD testejä varten tarvitset lähetteen psykiatrilta (en tiedä voiko tavan lääkärikin kirjottaa) neuropsykologille, joka tekee varsinaisen "testin". tuo testi käsittää potilaasta riippuen 2-3 käyntikertaa, ja käyntikerta n.2-3 tuntia. neuropsykologilta lähtee tulokset psykiatrille joka tekee mahdollisen diagnoosin, ja kirjoittaa reseptin. Jos sulla ei oo tällähetkellä vakuutusta itsellesi, nii hommaa ensitilassa se jos vaan sen saat. Aivojen hoidattaminen on tuhottoman kallista yksityisellä, ja muutoin jonot hirvittävät. Itse olen lähete kourassa menossa neuropsykologille tammikuussa, ja hän arvioin testejen maksavan 700e. tietysti kyllähän kela osan maksaa, mutta olisipa kiva kun ois se vakuutus. tähän lisäksi psykiatri käynnit yms. Mutta kaikkein parhaiten lääkäri sinua osaa neuvoa, eikä kukaan täällä. Toivottavasti saat asianmukista hoitoa.

      • xym

        ADHD on neurologinen tila, useimmat psykiatrit eivät ole perehtyneet aikuis-ADHD:een tai jopa haluavat vääntää oireesi joksikin psyykkiseksi häiriöksi..kysy ADHD-liitosta lähintä asiantuntijalääkäriä, joka voi olla joko psykiatri tai neurologi. Kalliit ja monimutkaiset testit joko ovat tai eivät ole tarpeen, lääkärin kokemuksesta, menettelytavoista ja oireidesi selkeydestä riippuen. Varaudu siihen, että lapsuudestasi kysellään ja halutaan dokumentoitua tietoa, jo ennen koulun aloitusikää, vaikkapa äidin tai jonkun muun lähipiiriisi kuuluneen kirjoittama selostus siitä millainen lapsi olit, tai neuvolan dokumentteja, tms.
        nim. kokemusta on.


    • totine

      Itse olen myös neurologin kannalla, sillä AD/HD on muussa ympäristössä niin ristiriitainen juttu. Toki onhan ne psykologin luonne -ja älykkyystestit "kiva" tehdä jos tahtoo, mutta mielestäni Turussa olevassa firmassa on toistaiseksi pätevimmin tunnettu neurologi. Siis omasta kokemuksesta puhun.

      Itsellä tosin oli diagnoosi ennestään kun sinne menin, mutta se oli ainoa yksityinen, joka netistä löytyi vaivannäön jälkeen. Toivottavasti tämä ei ole sellaista vääränlaista mainostusta, muuten sanoisin vaikka kyseisen neurologin nimen ja kaikki, mutta kun en tiedä sääntöjä täällä.

      ko. lääkäri on lausunut hippokrateen valan ja pitää siitä myös kiinni! Samaa ei voi sanoa jokaisesta lääkäristä, joka tulee vastaan. Kunnallisella puolella sattuu olemaan surullisen paljon(en haluaisi yleistää) lääkäreitä, jotka eivät ole parhaita hommissaan, tai voivat jättää potilaalle kuuluvan hoidon täysin noteeraamatta. Psykiatritkin ovat asia erikseen jos eivät ole _perehtyneet_ todella AD/HD:n juttuihin.

      Neurologi osaa kuitenkin täsmällisesti ymmärtää, miten aivot toimivat ja mikä siellä on vialla eikä ruveta tekemään lonkalta mitään masennus, persoonallisuushäiriö, määrittämätön plaa plaa plaa -diagnooseihin.
      Neurologit osaa! :)

      • insane013

        jos olen väärässä, mut taitaa aika niukasti kela tai mikään sairaskassa korvailla neurokäyntejä, jos ei oo lähetettä.


      • my
        insane013 kirjoitti:

        jos olen väärässä, mut taitaa aika niukasti kela tai mikään sairaskassa korvailla neurokäyntejä, jos ei oo lähetettä.

        Yksityisestä neurologista maksetaan sen mitä maksetaan yksityisestä yleislääkäristäkin, jos Kelasta puhutaan. Eli niillä on Kelassa taulukot minkä perusteella korvauksia saa takaisin, oli taksa lääkärillä ollut sitten suurempi kuin sallittu tai ei.

        Sairaskassa ei taida yksityisiä korvata jos lähetteellä ei oo menossa. Ellei työterveyshuolto oo oikeesti ulkoistettu jollekin yksityiselle terveysasemalle, tosin silloinkin voi olla rajoitteita kenelle pitää ensin mennä ennen kuin pääsee eteenpäin.

        Jos työterveyslääkäri on tuntenut sut jo suht pitkään, eli käynyt pitkään samalla, voi olla, ettei tarvita pakosti mitään neuropsykologisia saati tavallisia psykologin testejä. Ja on lääkäreitä, erityisesti yksityisellä, jotka kuuntelevat oirekuvan, ehkä haluavat kuulla millainen olit lapsena ja tekevät dg:n lääkekokeilulla. Eli määräävät ADHD-lääkkeet vaikka dg:ta ei vielä ole tehty.

        Oman dg:ni sain tosin nuorisopsyk. polilta, eli heillä oli sairauskertomusta, silloisella psykiatrilla olin käynyt jotain vajaan vuoden verran dg:n saatuani (tutkimukset alkoi kun joutui myöntämään ettei silloinen dg ollut pätevä, mutta kaikki ei ok). Psykologin tutkimukset tehtiin, neuropsykiatrisiin olisi ollut 1,5-2v jono. Mutta tärkein oli se varhaisvaihehaastattelu minkä psykologi teki.

        Itselläni tuo varhaisvaihehaastattelu tehtiin ihan keskustelukäyntinä, olin itse äitini ja äidinäitini (jotka molemmat olivat hoitaneet minua paljon alle kouluikäisenä, joka on ikähaitari, josta eniten tietoa halutaan) kanssa silloin siellä. Toki sen pystyy tehdä varmasti myös pyytämällä äitiään/isää/ketä vain, joka on ollut paljon kanssasi tekemisissä kun olet ollut alle kouluikäinen, kirjoittamaan millainen olit tuolloin, miten käyttäydyit jne. Tärkeintä on, että oireita näkyi useammassa ympäristössä. Toki kotona hoidetulla ei niitä vaihtoehtoisia ympäristöjä ole niinkään ollut, mutta ala-asteajoistakin pystyy vielä jotain sanomaan. Toki jos kirjallisena pyydät tuollaista tekstiä, kannattaa kertoa millaisia asioita siihen pitäisi kirjoitella. Ei auta jos tarinaa kaunistellaan, vaan ihan millaista se peruskäytös oli. Lapsuutta voi siinä vaikka yhdessä kirjoittaessa muistella samalla.

        Toki ADHD:n muoto ja oirekuva on todennäköisesti muuttunut lapsuudesta, mutta tuon haastattelun tarkoitus onkin varmistaa, että oireet todella ovat olleet ihan lapsesta asti - muuten kyseessä on jokin muu sairaus. Mitä nyt yhtäkkiä muistan, omassa haastattelussa tuli ilmi erityisesti taipumukseni elää hieman omassa maailmassa (haaveilevainen), toisaalta taas kiipesin pari vuotiaana katolle kun muutkin siellä kiipeili (rakennettiin). Saatoin keskittyä hyvinkin pitkään tajuamatta ajankulua asiaan mikä kiinnosti, tai sitten en jaksanut keskittyä tai muistanut. Ei meillä kotona osattu ajatella koskaan että olisin erilainen, ADHD tuntuu olevan koko perheellä eri muodoissa.


    • Rami Pussinen

      Ylivilkas touhottaja vai alivilkas uneksija. Jos työkaverisi on "alivilkas" niin läkkitys käyttöön EHDOTTOMASTI. Minä olen perinyt ADHD:n isältäni, mutta hän ei koskaan kysyttäessä myönnä sitä suoraan. Cosertaa olen käyttänyt jo neljä vuotta. Työkykyni onkin lääkkeen ansiosta pysynyt yllä paremmin ja siihen juuri sitä käytänkin. Olen myös likinäköinen ja joudun käyttämään silmälaseja.

    • Überculous

      Kysyin psykologinakin toimivalta psykiatrian erikoislääkäriltä jolla käyn, että voiko kyseiseen jenkkiläisten ADHD-liiton sivuiltakin löytyvään testiin luottaa ja hän vakuutti että voi. Mutta asiasta kannattaa keskustella toki tarkemmin ammattilaisen kanssa ja ottaa testin tulos ja testi printattuna mukaan käynnille. Itse juurikin samasta asiasta olen menossa puhumaan. Tässä onkin tätä pääni sisäistä mysteeriä jo selvitelty viimeiset 15 vuotta, niin "olisipa ihme" jos se osoittautuisi adhd:ksi, sain lähes täydet pisteet kyseisessä testissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 188
      2146
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2002
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      160
      1699
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      139
      1624
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1247
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1224
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      12
      1155
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    Aihe