Paino-ongelmat

Moi

Tällänen pikaane viesti: Mulla todettu vajaatoiminta ja vuodessa tullu painoa 35kg :( Thyroxin lääkitys alotettiin 3kk sitte, paino noussu senki jälkeen vielä 13kg ja nousee koko ajan. Toki alotettiin pienellä annoksella ja nostettu pikku hiljaa, nytte 2,5 tab. 25mikrog. Aina olen ollut ylipainoinen, mutta 4v sitte pudotin painoa 40kg ja nyt ne on tullu takasi sairastumisen takia. Ja nyt kysyysinki, et kauanko siin menee ku paino alkaa laskaa tai ees pysähtyy. Liikun suht paljon 4-5 krt/vko 1h ja ruokavalioki on ollu viimeset 4v terveellinen.(Ei stä ennenkää mitenkää liian epäterveellinen) Nykyisestä ei oo enää karsittavaa. Eli itsekurin puutteesta ei oo kyse sillä aiemminki onnistunut ja en ole alkanu "herkuttelemaan" sillon vuosi sitten vaan painoa tulee vaik syön kevyesti. Nytte taas samois mitois ku sillon ennen ku aloitin laihiksen 95kg 172cm. En tiä sit et laukaasiko toi laihduttaminen vajaatoiminnan, suvus sitä on monella. Kertokaa mielipiteenne ja kauanko joudun ootella painon EDES pysähtymistä. Ärsyttää ku monet tutut varmaan ajattelee et oon retkahtanu herkutteleen ku taas saman kokonen ku aiemmin. Pystyiski sen paremmin hyväksymään jos se paino ois noussu oman herkuttelun takia koska silloin ois ite syyllinen siihen, mut tää tilanne on nyt itsestä riippumattomista syistä. Aaaargh... Ja silloin 4 v sitte päätin etten koskaa enää palaa samoihin mittoihin ja täs sitä ny ollaan. Tahtoa ja halua ois ja yritystäkin on pudottaa painoa, mut ei vaan onnistu.

14

3692

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • +++++

      Thyroxin-annostusta pitää pikku hiljaa ja varovaisesti nostaa sille tasolle, missä pääset eroon suurimmasta osaa oireista. Tarkkaile esim. aamulämpöä, pulssia, ihon kuivuutta, suolen toimintaa jne. Pelkkien kilpirauhaskokeiden mukaan ei annostusta saa määrätä vaan yhdessä oireiden mukaan. Valitettavasti moni terveyskeskuslääkäri syyllistyy siihen, että ei ota oireita huomioon määrätessään lääkityksen annostusta. Epäilen, että annostuksesi ei ole vielä kohdallaan. Mitkä ovat viimeiset koetulokset? Annosta voi nostaa niin paljon, että T4V on vielä viitteen ylärajan alapuolella. TSH saa painua lääkityllä vaikka liki nollaan. Silloin täytyy kuitenkin pitää huolta riittävästä kalkin saannista, sillä liian suuren Thyroxin annostuksen uhkana on osteoporoosi.

      Jos syöt liian harvoin ja liian vähän, elimistösi on mennyt säästöliekille eikä laihtumista tapahdu. Jaa päivän ruoka 5-6 aterialle päivässä; pari pääateriaa ja terveellisiä välipaloja niin aineenvaihdunta pysyy aktiivisena. Älä missään nimessä jätä aamiaista väliin. Laihdutuskuurillakin syö vähintään 1200kcal/pvä. Jos syöt liian vähän, pieni lisäys ruokaan voi jopa laihduttaa. Vaikka toisin jotkut väittävät, osa ihmisistä lihoo helposti leivästä, vaikka kaloreita ei tulisikaan paljon. Jos syöt leipää, riisiä, perunaa yms., vaihda ainakin osa nopeasti imeytyvistä hiilihydraateista hitaisiin eli esim. leipä vihanneksiin ja juureksiin.

      55kg 172cm pitkälle on epärealistinen tavoite ellei vanhemmilta peritty rakenne ole hento. Normaalipainon alaraja pituisellasi on 60kg, yläraja 74kg eli painoindeksi 20-25. Valitettavasti kerran lihottua läski palaa helposti takaisin ja mitä enemmän tulee ikää, sitä vaikeampaa laihtuminen on. Koska olet lihonut paljon lyhyessä ajassa, auttaa kilpirauhaslääkitys sinua varmasti laihtumaan, mutta kaikki vajaatoiminnasta kärsivät eivät laihdu lääkittynäkään. :(

    • kokemus!

      Minulla oli sama tilanne, kun vajaatoiminta tuli rauhasenpoiston jälkeen. Painoa kertyi huimasti (yli 30 kg) ja hetkessä muutuin kömpelöksi norsuksi. Olin aiemmin ollut lihava, mutta laihtunut sittemmin, joten veikkaan, että aiemman lihavuuden takia painoa kertyikin niin paljon, kun sairastuin vajaatoimintaan.

      Painonnousu loppui n. 7 kk:n jälkeen lääkityksen aloittamisesta. Liikuin koko ajan paljon ja söin normaalisti, suurinpiirtein lautasmallin ja ruokaympyrän mukaan ja n. 1400-1800kcal/päivä. Mutta vaikka liikunta, ruokailut, lääkitys ja arvot olivat kohdillaan, niin paino ei pudonnut kyllä yhtään! Ei muutamassa vuodessakaan. Ihan tuskaista se oli.

      Jossain vaiheessa tutustuin GI-dieettiin, jossa vältellään nopeita hiilihydraatteja. Sain kymmenen kiloa pois helposti ja nopeasti! Ne kilot eivät koskaan tulleet takaisin, vaikka laihduttamisessa taukoa olikin. Tänä vuonna jatkoin aiempaa niukemmalla vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja olen saanut taas kymmenen kiloa pudotettua. Olo on aivan mieletön!

      Minuun ei siis todellakaan purrut mikään perinteinen lautasmalli/kalorilaskusysteemi, vaan piti mennä syvemmälle: ottaa selvää aineenvaihdunnasta ja huomata, että sokerihan se kaikkein helpoiten muuttuu rasvaksi, eikä rasva, kuten yleensä luullaan.

      Suosittelen Sinulle lämpimästi vähähiilihydraattista ruokavaliota! :)

    • Ehtava

      Tiedän tunteesi! itselleni kävi näin myös, ainoa joka auttoi lopulta oli reductil lääkkeen hakeminen lääkäriltä, sopii thyroxinin kanssa yhteen, syön vielä solusalpaajia nivelpsoriini, joten minulla näitä lääkkeitä piisaa. Reductil estää ihmisen menemistä säästöliekille, joten kalorit sinne reilutonniin per pv, hiljalleen vähän liikuntaa ja minulla ainakin toimi. En suosittelisi, jos en näkisi hyötyä. Olen laihtunut 1,5 vuodessa 38 kiloa. Vielä on ns. vajiskiloja parikymmentä, mut pirulauta minä en luovuta!! Häpeä ei ole pyytää lääkkellistä apua, koska laihduttaminen vajiksen kanssa oli ainakin minulla kun onkisi ilman syöttiä

    • lsjagöjsdj

      Minulla paino nousi hoitamattoman vajiksen myötä hivuttamalla vuosien aikana noin 20kg. Sitä ennen olin kolmekymppiseksi asti normaalipainoinen. Vajaatoiminta löydettiin vahingossa kolme vuotta sitten, TSH oli 11, T4v 9. Lääkäri oli kanssani samaa mieltä; nuoruuden kilpirauhastulehduksen seurauksena tullut vajis, jonka luultiin jo parantuneen (minulla oli lääkitys teininä, mutta se lopetettiin parikymppisenä), oli vähitellen pahentunut pitkän ajan kuluessa, eikä asiaa havaittu seurannan puuttuessa, eikä minulla ollut koskaan mitään muita oireita kuin tuo lihominen, jonka luulin liittyvän osin vain ikääntymiseen.

      Painoin vajiksen löytymisen aikoihin noin 84 kiloa (pituus 163). Lääkitystä on säädelty suuntaan jos toiseenkin, sillä saan välillä dramaattisia liikatoimintaoireita ja välillä laahaan niin vajaalla, ettei tosikaan. Paino on kuitenkin laskenut samalla tavoin hivuttamalla kuin nousikin, ja nyt painan 74 kiloa, ja alaspäin ollaan selvästi menossa, mutta äärimmäisen hitaasti. Tavoitteeni on virallinen normaalipaino, eli alle 65 kiloa.

      Olen aina ollut vähäruokainen ja liikkumaton nörtti (tyyliin pari leipää maidon kera ja yksi lämmin ruoka päivässä - en kertakaikkiaan pysty syömään enempää), ja koska ruokavalio ei ole vuosien varrella muuttunut, laihtumisen takana lienee tyroksiinihoito. Tällä hetkellä olen jälleen virallisesti vajaalla, TSH oli taas viime mittauksessa 12, joten tyroksiiniannosta nostettaneen, kunhan saan lääkärin kiinni. Ja kun annosta nostetaan, arvaan, että paino lähtee nytkähtelemään alaspäin hiukkasen nopeammin.

    • loppuvastus

      Minä meni lääkäriin, sillä minulla on kaikkia kilpirauhasen vajaatoimintaan liitettävät oireet. Lisäksi kaikilla tädeilläni on se. Lääkäri kysyi monta kertaa n. 10 minuuttisen käynnin aikana, että oletko nyt aivan varma ettet salaa itseltäsi syö herkkuja? Kun yritin kertoa oireistani, oli kysymys taas sama. Kerroin että liikun aivan mielettömästi ja pidän ruokapäiväkirjaa. sen mukaan päivittäin syömäni kalorimäärä ei ylitä koskaa 1600 cal. Ja kulutukseni on päivittäin päälle 2000 cal. Olenko siis aivan varma etten salaa itseltäni syö herkkuja? Pisti vähän sapettamaan. kerroin että tiedän kyllä, mitä on terveellinen ruokavalio ja kerroin syöväni monipuolisesti ja paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Lääkäri sanoi että eihän marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä kun niissä on paljon sokeria!! AAARGH! Lääkäri ei siis nähnyt/halunnut nähdä sitä mahdollisuutta että voisin olla sairas, hän näki vaan merkittävän ylipainoni (177 cm, 96 kg). Säälistä hän minut sitten verikokeisiin lähetti. Soitti perjantaina tulokset ja sanoi ettei ollut mitään. Kysyin et miten jatketaan, että selviäisi mistä oireet johtuvat. Hän sanoi luuleensa että tulin vastaanotolle koska olen lihava!??! Sanoin että ehei ja äyskäisin että hän ei halua nähdä minussa mitään sairauden mahdollisuutta vaan että hän näkee ainoastaan läskini. Oli hetken hiljaa ja sanoi sitten että hän ei tiedä mitään sairautta mikä aiheuttaa lihavuutta. Tänään kävin hakemassa ne labratulokset ja voin kertoa, että aika hälyyttäviä arvoja oli tromboissa ja leukosyyteissa. Tsh oli 2,93 eli vielä tietty normaalien arvojen sisällä. Tänään menen yksityiselle lääkärille ja toivon todella että minulle osattaisiin kertoa mistä nämä jo yli 4 vuotta jatkuneet oireeni johtuvat, eikä siellä nähtäisi taas vaam lihavuuttani. Kovin oli mieltäylentävää tuo lääkärin toiminta.

      • pinkkifantti

        kerro ihmeessä saitko vastauksia kysymyksiisi?
        Itsellä liikatoiminta todettu joulukuussa, mutta nyt tuntuu menneen lääkityksellä päinvastoin, omituista turpoamista ja painonnousua, väsymystä, vilutusta, kurkkukipua, masennusta.. Diagnoosi tänään oli Basedowin tauti.

        Kuulemma kilpirauhasarvot "normit", samoilla lääkeannoksilla vaan jatketaan..
        Tekis mieli kyllä ite vähentää annostusta, kohtahan tässä on muodoton norsu olohuoneessa jos sama lihomistahti jatkuu =/


      • loppuvastus lol
        pinkkifantti kirjoitti:

        kerro ihmeessä saitko vastauksia kysymyksiisi?
        Itsellä liikatoiminta todettu joulukuussa, mutta nyt tuntuu menneen lääkityksellä päinvastoin, omituista turpoamista ja painonnousua, väsymystä, vilutusta, kurkkukipua, masennusta.. Diagnoosi tänään oli Basedowin tauti.

        Kuulemma kilpirauhasarvot "normit", samoilla lääkeannoksilla vaan jatketaan..
        Tekis mieli kyllä ite vähentää annostusta, kohtahan tässä on muodoton norsu olohuoneessa jos sama lihomistahti jatkuu =/

        Juu, ykstyisenkin lääkärin mielestä arvoni ovat aivan normaalit. Hän totesi kyllä että kaikki oireet ovat kilpirauhasen vajaatoimintaan viittavia, mutta johonkin täytyy osata luottaa ja hän luottaa labratuloksiin. maksoin käynnistä liki 100 € enkä muuta saanut. ei kuulemma "turhaa lääkitystä" voi määrätä, vaikka sen kokeilumielessä haluaisin. Erikoislääkäri (sisätaudit, ei kilpirauhassairaudet) kirjoitti minulle vain lehetteen jatkotutkimuksiin, nyt suljetaan pois anemiat, keliakia, vitamiinien puutostilat, kalkkiarvot ja kaikkea sellaista. minä vaan nyt satun tietämään ettei kyse ole mistään sellaisesta. Itseäni ehkä eniten hirvittää nuo muut veriarvot lähinnä tromboissa, niissä normiarvojen yläraja on muistaakseni 330 ja mulla ne on ollut jo kolme vuotta lähes 600?!! mut ei kuulemma niitä aleta tutkimaan. Nyt olen jättänyt kaikki herkut pois (jo kolme viikkoa \o/), syönyt keskimäärin 1300 cal päivässä, vetänyt crossilla päivittäin 30 minsaa eikä paino ole tippunut grammaakaan. on kyllä todella mieltä ylentävää. nyt tässä pohdin että pitäisikö mennä kovistelemaan tuota työterveyslääkäriä ja vaatia thyroxi-lääkitys pienellä annostuksella.. mitä luulette??


      • loppuvastus lol kirjoitti:

        Juu, ykstyisenkin lääkärin mielestä arvoni ovat aivan normaalit. Hän totesi kyllä että kaikki oireet ovat kilpirauhasen vajaatoimintaan viittavia, mutta johonkin täytyy osata luottaa ja hän luottaa labratuloksiin. maksoin käynnistä liki 100 € enkä muuta saanut. ei kuulemma "turhaa lääkitystä" voi määrätä, vaikka sen kokeilumielessä haluaisin. Erikoislääkäri (sisätaudit, ei kilpirauhassairaudet) kirjoitti minulle vain lehetteen jatkotutkimuksiin, nyt suljetaan pois anemiat, keliakia, vitamiinien puutostilat, kalkkiarvot ja kaikkea sellaista. minä vaan nyt satun tietämään ettei kyse ole mistään sellaisesta. Itseäni ehkä eniten hirvittää nuo muut veriarvot lähinnä tromboissa, niissä normiarvojen yläraja on muistaakseni 330 ja mulla ne on ollut jo kolme vuotta lähes 600?!! mut ei kuulemma niitä aleta tutkimaan. Nyt olen jättänyt kaikki herkut pois (jo kolme viikkoa \o/), syönyt keskimäärin 1300 cal päivässä, vetänyt crossilla päivittäin 30 minsaa eikä paino ole tippunut grammaakaan. on kyllä todella mieltä ylentävää. nyt tässä pohdin että pitäisikö mennä kovistelemaan tuota työterveyslääkäriä ja vaatia thyroxi-lääkitys pienellä annostuksella.. mitä luulette??

        Kiitos kaikista vinkeistä. Nyt kuulin noista "laihdutuslääkkeistä" ja aion pyytää niitä ens viikolla kun meen lääkärille. Aion mennä sinne 1,5 v takaisen kuvan kanssa ja näyttää millanen olin silloin 172cm ja 58kg, nyt 104kg :( ja liikun kumminki paljon ja syön terveellisesti. Ja siis elän terveellisemmin kuin silloin hoikkana. Olen ennenkin painanut tän verran,(otan myös niiltä ajoilta kuvan mukaan) mutta laihdutin yli 40kg eli sisua piisaa ja sillon se kävi helposti, oikestaa vaan ruokavalioa keventämällä, mutta nyt ei millään vaik teen sen eteen paljon enemmän. Paino alko nousta nii räjähdysmäisesti vaik mikään ei muuttunu ja liikuntaa oon vaa lisänny.
        Tänään kävin taas verikokeis(ei kilppari) ja kuukausi sitte oli T4V 14, T3V 2,4 ja TSH 0,83. Tänään oli myös luuntiheysmittaus joka oli ok ja vatsan ultra. Pyysin samalla vilkaseen kilpirauhasia, niin oli kuulemma kyhmy. Eli mitä sen ny sit meinaa? Se ei vaan voinu tehdä tosta "löydöksestä" lausuntoo kun ei ollu lähetteessä, mutta sanoin et sen takia halusin tietää, et nyt voin viikon päästä sanoo siit ite lääkärille ja vaatia uuresta kilpparin ultraa niin saa seki sit nähä noi sanat paperilla.
        Nämä lääkärijutut siis on keskussairaalassa otettuja, mutta huhtikuulla on sitte yksityisellä mistä olen lääkityksenki saanu. Mutta yritän saara tutkimukset julkisella puolella. Yksityisellä ei viimekuulla vielä nostettu annosta kun piti eka ottaa uudet verikokeet. Saas nähärä. Mä yritän jaksaa uskoa siihen, että joku päivä voin olla vielä terve, mut ny ei siltä tunnu. Tai ainaki sellanen lääkitys, et tuntee ittensä terveeksi. Mut lisäuskoo toi tuo kyhmyjuttu, et on ees jotain näkyvää, ettei vaa tuijoteta niit arvoja. Paino muuten noussu tosta ekasta viestistä melki 10kg eli 2kk.


      • gUUiuitTuo
        memmu13 kirjoitti:

        Kiitos kaikista vinkeistä. Nyt kuulin noista "laihdutuslääkkeistä" ja aion pyytää niitä ens viikolla kun meen lääkärille. Aion mennä sinne 1,5 v takaisen kuvan kanssa ja näyttää millanen olin silloin 172cm ja 58kg, nyt 104kg :( ja liikun kumminki paljon ja syön terveellisesti. Ja siis elän terveellisemmin kuin silloin hoikkana. Olen ennenkin painanut tän verran,(otan myös niiltä ajoilta kuvan mukaan) mutta laihdutin yli 40kg eli sisua piisaa ja sillon se kävi helposti, oikestaa vaan ruokavalioa keventämällä, mutta nyt ei millään vaik teen sen eteen paljon enemmän. Paino alko nousta nii räjähdysmäisesti vaik mikään ei muuttunu ja liikuntaa oon vaa lisänny.
        Tänään kävin taas verikokeis(ei kilppari) ja kuukausi sitte oli T4V 14, T3V 2,4 ja TSH 0,83. Tänään oli myös luuntiheysmittaus joka oli ok ja vatsan ultra. Pyysin samalla vilkaseen kilpirauhasia, niin oli kuulemma kyhmy. Eli mitä sen ny sit meinaa? Se ei vaan voinu tehdä tosta "löydöksestä" lausuntoo kun ei ollu lähetteessä, mutta sanoin et sen takia halusin tietää, et nyt voin viikon päästä sanoo siit ite lääkärille ja vaatia uuresta kilpparin ultraa niin saa seki sit nähä noi sanat paperilla.
        Nämä lääkärijutut siis on keskussairaalassa otettuja, mutta huhtikuulla on sitte yksityisellä mistä olen lääkityksenki saanu. Mutta yritän saara tutkimukset julkisella puolella. Yksityisellä ei viimekuulla vielä nostettu annosta kun piti eka ottaa uudet verikokeet. Saas nähärä. Mä yritän jaksaa uskoa siihen, että joku päivä voin olla vielä terve, mut ny ei siltä tunnu. Tai ainaki sellanen lääkitys, et tuntee ittensä terveeksi. Mut lisäuskoo toi tuo kyhmyjuttu, et on ees jotain näkyvää, ettei vaa tuijoteta niit arvoja. Paino muuten noussu tosta ekasta viestistä melki 10kg eli 2kk.

        Jos podet vajiksen oireita, voit nostaa Thyroxinin annostusta varovaisesti. Sinun T4V on lääkitylle alhainen, vaikka se terveellä ihmisellä olisikin normaali arvo. Useat tai useimmat vajiksen takia lääkityt voivat hyvin vasta, kun T4V on lähellä viitteen ylärajaa, rajalla tai jopa karvan verran yli. Lääkityllä TSH saa mennä vaikka mittaamattoman alas.

        Tuo sinun T3V-arvo on alle viitteen. Todennäköisesti sinulla T4:n muunto T3:ksi (kilpirauhasen aktiivinen hormoni) ei toimi oikein ja riittävästi. Uskon, että hyödyt nostosta ja jos sekään ei auta (eli tulee joitakin liikatoiminnan oireita ennen kuin kaikki vajiksen oireet ovat poistuneet), niin pyydä lääkäriltä Liothyronin (=synteettistä T3-hormonia)-resepti ja hakemus Lääkelaitoksen erikoislupaa varten, ja siirry sen ja Thyroxinin (synteettistä T4-hormonia) yhdistelmälääkitykselle. – Lisää asiasta puheenvuorossani ketjussa Ikuinen läski! otsikolla Apua yhdistelmälääkityksestä: http://keskustelu.suomi24.fi/node/8860642#comment-42687195


      • gUUiuitTuo kirjoitti:

        Jos podet vajiksen oireita, voit nostaa Thyroxinin annostusta varovaisesti. Sinun T4V on lääkitylle alhainen, vaikka se terveellä ihmisellä olisikin normaali arvo. Useat tai useimmat vajiksen takia lääkityt voivat hyvin vasta, kun T4V on lähellä viitteen ylärajaa, rajalla tai jopa karvan verran yli. Lääkityllä TSH saa mennä vaikka mittaamattoman alas.

        Tuo sinun T3V-arvo on alle viitteen. Todennäköisesti sinulla T4:n muunto T3:ksi (kilpirauhasen aktiivinen hormoni) ei toimi oikein ja riittävästi. Uskon, että hyödyt nostosta ja jos sekään ei auta (eli tulee joitakin liikatoiminnan oireita ennen kuin kaikki vajiksen oireet ovat poistuneet), niin pyydä lääkäriltä Liothyronin (=synteettistä T3-hormonia)-resepti ja hakemus Lääkelaitoksen erikoislupaa varten, ja siirry sen ja Thyroxinin (synteettistä T4-hormonia) yhdistelmälääkitykselle. – Lisää asiasta puheenvuorossani ketjussa Ikuinen läski! otsikolla Apua yhdistelmälääkityksestä: http://keskustelu.suomi24.fi/node/8860642#comment-42687195

        Nostaisin ite annosta vaik miten paljo jos lääkäri vaan uusis reseptiä. Resepti on 2 tablettiin eli vaan yht. 0,5mg joka on vähän ja ite nostin 4 tablettiin, mut joutuu useemmin uusia kun kestää puolet vähemmän aikaa. Laskin sen sitten 3 tab.
        Nyt vielä sellasta kysyisin ennen torstain lääkärikäyntiä sinne sisätautilääkärille, et onko muilla närästys ja takaisinvirtausta? Mulla tuntuu, et maha on täynnä ihan pienestäkin määrästä ja meinaa ihan nousta ylös ja närästää monta tuntia syönnin päälle. Joskus kyykkyessä lentäny lastit lattialle, ei kiva.
        Ku eiks vajis just vaikuta maksaan ja sappeen?
        Kiitos edelliselle vastaajalle. Taidan pyytää tota T3-hormonia, mikäli se nyt yhtään mua ees uskoo. Tai sitä armouria. vai miten se oli :)


      • gUUiuitTuo
        memmu13 kirjoitti:

        Nostaisin ite annosta vaik miten paljo jos lääkäri vaan uusis reseptiä. Resepti on 2 tablettiin eli vaan yht. 0,5mg joka on vähän ja ite nostin 4 tablettiin, mut joutuu useemmin uusia kun kestää puolet vähemmän aikaa. Laskin sen sitten 3 tab.
        Nyt vielä sellasta kysyisin ennen torstain lääkärikäyntiä sinne sisätautilääkärille, et onko muilla närästys ja takaisinvirtausta? Mulla tuntuu, et maha on täynnä ihan pienestäkin määrästä ja meinaa ihan nousta ylös ja närästää monta tuntia syönnin päälle. Joskus kyykkyessä lentäny lastit lattialle, ei kiva.
        Ku eiks vajis just vaikuta maksaan ja sappeen?
        Kiitos edelliselle vastaajalle. Taidan pyytää tota T3-hormonia, mikäli se nyt yhtään mua ees uskoo. Tai sitä armouria. vai miten se oli :)

        Nosto omin päin 0,05mg:sta 0,1mg:aan on suuri, 100%. Nostot pitää tehdä hitaasti ja varovaisesti, jotta elimistö ehtii tottua eikä tule ikäviä yllätyksiä kuten sydämen tykytyksiä. Olisin nostanut korkeintaan 25µg tabletin puolikkaalla ja odotellut rauhassa pari kolme viikkoa, paraneeko olo ja toisaalta tuleeko liikatoiminnan oireita. Jos ei tule liikkisoireita, mutta olo ei vielä ole OK, nostetaan edelleen puolikkaalla jne. - Kun käyt labrassa kotrolleissa, on edellisestä nostosta (tai laskusta) täytynyt kulua minimissään 4-6 viikkoa, muuten tulos ei näytä oikein. Muita ohjeita: ei saa juoda kahvia eikä tupakoida ennen koetta ja kokeeseen pitää mennä aamulla.

        Jos olet jo pitemmän aikaa ottanut 3 tbl/pvä eikä ole tullut liikkisoireita eikä olo ole vielä OK, nosta annostusta. Kannattaa suosiolla katsoa ja kokeilla, tuletko oireettomaksi pelkällä Thyroxinilla (kunhan löytyy optimi annostus), sillä puolet vajispotilaista ovat tyytyväisiä Thyroxiniin. Kun Thyroxinin tarve on katsottu krooniseksi, lääkkeen saa täysin Kela-korvattuna. Jos taas Thyroxinilla ei saada tyydyttävää hoitovastinetta, vasta sitten pyytäisin Liothyronin-reseptin, sillä sen joutuu maksamaan kokonaan itse kuten myös kerran vuodessa maksun erikoisluvasta Lääkelaitokselle. Onneksi Liothyronin ei ole erityisen kallis lääke; noin 20e/100tbl.

        Eläinperäistä kilpirauhashormonia Armour Thyroidia ei enää saa Suomesta. Sen tilalla on joku toinen, muistaakseni Thyroid. Em. lääke on kallis, siitä ei saa kela-korvausta yhtään ja vain harva lääkäri suostuu kirjoittamaan sille reseptin.

        Eiks vajis vaikuta maksaan ja sappeen? Vajis vaikuttaa ihmisen joka soluun, mutta ei erikoisesti em. elimiin. Kuvailemasi oireet viittaavat refluksitautiin. (googlaa ja lue aiheesta) Siinä mahan portti on liian löysä ja päästää mahan sisältöä ylös ruokatorveen. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, sillä jos vaiva on jatkuvaa tai usein toistuvaa, sitä on aiheellista hoitaa reseptin vaativilla happosalpaajilla. Vapaakauppalääkkeitä ei tule käyttää kuin satunnaisesti.


      • gUUiuitTuo kirjoitti:

        Nosto omin päin 0,05mg:sta 0,1mg:aan on suuri, 100%. Nostot pitää tehdä hitaasti ja varovaisesti, jotta elimistö ehtii tottua eikä tule ikäviä yllätyksiä kuten sydämen tykytyksiä. Olisin nostanut korkeintaan 25µg tabletin puolikkaalla ja odotellut rauhassa pari kolme viikkoa, paraneeko olo ja toisaalta tuleeko liikatoiminnan oireita. Jos ei tule liikkisoireita, mutta olo ei vielä ole OK, nostetaan edelleen puolikkaalla jne. - Kun käyt labrassa kotrolleissa, on edellisestä nostosta (tai laskusta) täytynyt kulua minimissään 4-6 viikkoa, muuten tulos ei näytä oikein. Muita ohjeita: ei saa juoda kahvia eikä tupakoida ennen koetta ja kokeeseen pitää mennä aamulla.

        Jos olet jo pitemmän aikaa ottanut 3 tbl/pvä eikä ole tullut liikkisoireita eikä olo ole vielä OK, nosta annostusta. Kannattaa suosiolla katsoa ja kokeilla, tuletko oireettomaksi pelkällä Thyroxinilla (kunhan löytyy optimi annostus), sillä puolet vajispotilaista ovat tyytyväisiä Thyroxiniin. Kun Thyroxinin tarve on katsottu krooniseksi, lääkkeen saa täysin Kela-korvattuna. Jos taas Thyroxinilla ei saada tyydyttävää hoitovastinetta, vasta sitten pyytäisin Liothyronin-reseptin, sillä sen joutuu maksamaan kokonaan itse kuten myös kerran vuodessa maksun erikoisluvasta Lääkelaitokselle. Onneksi Liothyronin ei ole erityisen kallis lääke; noin 20e/100tbl.

        Eläinperäistä kilpirauhashormonia Armour Thyroidia ei enää saa Suomesta. Sen tilalla on joku toinen, muistaakseni Thyroid. Em. lääke on kallis, siitä ei saa kela-korvausta yhtään ja vain harva lääkäri suostuu kirjoittamaan sille reseptin.

        Eiks vajis vaikuta maksaan ja sappeen? Vajis vaikuttaa ihmisen joka soluun, mutta ei erikoisesti em. elimiin. Kuvailemasi oireet viittaavat refluksitautiin. (googlaa ja lue aiheesta) Siinä mahan portti on liian löysä ja päästää mahan sisältöä ylös ruokatorveen. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, sillä jos vaiva on jatkuvaa tai usein toistuvaa, sitä on aiheellista hoitaa reseptin vaativilla happosalpaajilla. Vapaakauppalääkkeitä ei tule käyttää kuin satunnaisesti.

        Joo siis oon nostanu sen n. 4viikon välein puolikkaalla, en siis kerralla nostanut noin suurta määrää. Ei kyl minkäänlaisia oireita liikatoiminnasta kun ei oo paljon olo kohentunut vajiksen oireistakaan. Muutamia oireita poistunu/helpottanut. Niin ajattelinki, et on refluksitautia, mut kyselinki et liittyykö se vajikseen vai onko ihan oma juttunsa. No tänään meen lääkäriin ja katotaan mitä saan siel selville vai saanko mitää.


      • gUUiuitTuo
        memmu13 kirjoitti:

        Joo siis oon nostanu sen n. 4viikon välein puolikkaalla, en siis kerralla nostanut noin suurta määrää. Ei kyl minkäänlaisia oireita liikatoiminnasta kun ei oo paljon olo kohentunut vajiksen oireistakaan. Muutamia oireita poistunu/helpottanut. Niin ajattelinki, et on refluksitautia, mut kyselinki et liittyykö se vajikseen vai onko ihan oma juttunsa. No tänään meen lääkäriin ja katotaan mitä saan siel selville vai saanko mitää.

        Mahan liikahappoisuus voi liittyä kilpirauhassairauteen, enemminkin liikatoimintaan, mutta joskus vajaallakin olevat valittavat potevansa sitä. Mahan portin löysyys lienee oma oireensa.

        Jos edelleen podet vajiksen oireita, Thyroxinia voi nostaa, ellei T4V ole jo reilusti viitteen yli. Se saa olla ylärajalla tai 1-2 pykälää yli sen, jos ei ole ylitoiminnan oireita. Jos eteen tulee tilanne, missä nostoista tulee jo liikatoiminnan oireita ennen kuin vajaatoiminnan oireet kuten krooninen väsymys, uupumus ja masennus ei poistu, on hyvä ottaa Liothyronin Thyroxinin rinnalle.


      • Anonyymi
        gUUiuitTuo kirjoitti:

        Jos podet vajiksen oireita, voit nostaa Thyroxinin annostusta varovaisesti. Sinun T4V on lääkitylle alhainen, vaikka se terveellä ihmisellä olisikin normaali arvo. Useat tai useimmat vajiksen takia lääkityt voivat hyvin vasta, kun T4V on lähellä viitteen ylärajaa, rajalla tai jopa karvan verran yli. Lääkityllä TSH saa mennä vaikka mittaamattoman alas.

        Tuo sinun T3V-arvo on alle viitteen. Todennäköisesti sinulla T4:n muunto T3:ksi (kilpirauhasen aktiivinen hormoni) ei toimi oikein ja riittävästi. Uskon, että hyödyt nostosta ja jos sekään ei auta (eli tulee joitakin liikatoiminnan oireita ennen kuin kaikki vajiksen oireet ovat poistuneet), niin pyydä lääkäriltä Liothyronin (=synteettistä T3-hormonia)-resepti ja hakemus Lääkelaitoksen erikoislupaa varten, ja siirry sen ja Thyroxinin (synteettistä T4-hormonia) yhdistelmälääkitykselle. – Lisää asiasta puheenvuorossani ketjussa Ikuinen läski! otsikolla Apua yhdistelmälääkityksestä: http://keskustelu.suomi24.fi/node/8860642#comment-42687195

        Todellakin t3 aivan liian matala. Ehdottomasti liotyroniinilisä pitää saada, niin paino alkaa laskemaan. Ainoa vaan että meidän ihana valvira rajoittaa sen saamista eikä moni lääkäri uskalla sitä määrätä. Mutta kuten gUUiuitTuo tuolla sanoo, niin ihan varmasti muunto t4=> t3 ei sulla toimi. Sen voi selvittää dio2-geenitestillä. Toivottavasti löydät lääkärin, jonka avulla saat itsesi kuntoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2003
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      54
      1725
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      58
      1629
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe