Kuolleet OmenaKotilot Vai...

fisuttaja-84

Silkkaa teeskentelyä??? ELI: lyhyestä virsi kaunis...

Mulla oli aiemminkin omppuja, ja vedenvaihdon jälkeen lakkasivat vaan yhessä tuumin liikkumasta. Edellisellä kerralla ootin 4pvää ja sit heivasin ne, kun arvelin kuolleeksi. Sittemmin olen lukenut että ompuilla on "HAUSKA" tapa ikäänkuin leikkiä kuollutta - ja luin myös miten kuolleen voi tunnistaa (hajusta ei ainakaan kuulema voi erehtyä!!). NOH: akva ei haise, mutten tosin sitä haluais odotellakaan!! Toiseksi en niinkun MILLÄÄN halua KOSKEA omppuihin *iik* - kun mun ei sais näillä käsillä YLIPÄÄTÄÄN koskea mihinkään elävään (mulla on sellasta myrllyä käsissä, mikä on tosi vaarallista. Siis ihotaudin takia, ja se ei lähe 100% varmalla ees pesemällä - ja jos ei ole SITÄ, on ainakin kortisonia tai jotain kivoja haavoja...) Ja muutenkin, onhan ne kotilot aika äkköjä ;) Omalla tavallaan.... Niin mitähän mä nyt tekisin sitten?? Vesi on kyllä turhan lämmin, pehmeä ja kaikkea muutakin mulla ompuille, mutten usko että ne SEN takia nuin nuorena kuolis KUMMINKAAN: ja varsinkaan kaikki vielä SAMANA PÄIVÄNÄ! Voiko siis olla joku juttu tuossa kun vauhtaa vettä, että ne pitää sen jälkeen vaan jotain siestaa tms.???? En niinkun TODELLAKAAN halua heivata mitään ELÄVIÄ elukoita, että sillä vaan kyselee ystävällisesti HÄN!

PS: bonuskysymys: mites te hoidatte sen, ettei porukat ajaudu suodattimen taa? Mulla ainaki kerran viikossa joku siel jumissa. Yleensä saa pelastettua, mut aina ei. ERITOTEN harmittaa ku raaskin ostaa viimein sukaravun. No ei menny ees viikkoa ku se oli jo liiskana siellä. VOI PRKL!

11

734

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fisuttaja-84

      Ei ne NYT ainakaan kuollu ollu (ainakaan toi sininen), mutta siis tarkennanpas kyssäriäni: montako pvää MAX voi kestää tää niiden siesta, et ei tartte alkaa heti kuvitteleen kamalia... Onko se sen 4pvää vai voiko ne maatua vaikka viikonki liikkumati? :O

    • Ms.x

      Moikka

      Meillä on omppuja ollu aika kauan, joten vastailen oman kokemukseni pohjalta.

      Kyllä omput voi "siestaa" viettää, mutta neljän päivän liikkumattomuus vaikuttaa oudolta. En ole todistanut kuinka kauan meillä on oltu siestassa, mutta kyllä ne varmaan päivän voi olla. Kuitenkin ne tarvii ilmaa, kuten varmaan olet huomannu. Eli ne kiipeää aika ajoin hakemaan ilmaa pinnalta. En osaa sanoa kauanko se voi olla ilman ilmanhakureissua.. Sitten taas kuivalla maalla, akvaarion ulkopuolelle jouduttuaan omppu voinee selviä kuoren sisään sulkeutuneena useita päiviä. Eli siellä lattialla se ei tod.lähde vaeltamaan kovinkaan kauas, vaan sulkee ovensa ja pitää kosteutta siellä sisällä.

      Olisko vedessä jotain, oletko mitannut vesiarvoja ? Missä päin asut, eli mikä vesilaitos ?
      Kuinka usein vaihdat vettä ?
      Jokatapauksessa ei ole normaalia että kaikki omput kuolee samaan syssyyn.

      Kuolleen ompun sisus on ikäänkuin painunut kasaan, kansi on auki. Tuntosarvet voi sojottaa liikkumattomana, ja mitä useampi päivä menee niin kuolleen ompun haju on karmaiseva.
      Mutta ei se heti ala haisemaan, eli kyllä kannattaa tarkkailla pari päivää ellei sen neljä, ennenkun alkaa heittelemään pois.

      Omput tarvii jotain kalkkipitoista ruokaa kuoren rakennukseen. Esim.kaloille tarkoitettu valkoinen viikonloppuruoka on ihan hyvä. Siitä voi silloin tällöin lohkasta palasen ja heittää akvaan. Veden lämpötila saisi olla alle 26. Lämpimämmässä niiden elinikä lyhenee. Mitä siellä sun altaassa lämpö on ?
      Kovuus saisi olla ainakin keskikovaa.
      Mitä syötät niille, saahan ne riittävästi ruokaa ? Joku joskus väitti, että omputkin voi norm.seura-akvassa kuolla nälkään, jos ne saa hyvin niukalti vain kalojen ruoantähteitä.

      • Ms.x

        jos ompun kansi on kiinni, omppu on melko varmasti elävä. Älä silloin heitä mihinkään ! Joskus tosin oon nähnyt kannen raollaankin ompulla, liikkumattomalla, ja sitten jossain vaiheessa lähtenyt mönkimään eteenpäin. Mutta jos kansi on visusti kiinni, on omppu melko varmasti elävä.


      • hoitsukki
        Ms.x kirjoitti:

        jos ompun kansi on kiinni, omppu on melko varmasti elävä. Älä silloin heitä mihinkään ! Joskus tosin oon nähnyt kannen raollaankin ompulla, liikkumattomalla, ja sitten jossain vaiheessa lähtenyt mönkimään eteenpäin. Mutta jos kansi on visusti kiinni, on omppu melko varmasti elävä.

        Teki yksi omppu myös useamman päivän siestan, laitoin toiseen altaaseen, alkoi liikkumaan kuin ei mitään olisi tapahtunut (pehmeään veteen) kun heivasin takaisin omaa altaaseen, niin taas kelluskeli ja kolisi laseja vasten pari päivää, no heitin sen sitten tuonne pehmeään veteen, eli siellä toista vuotta vaikka oli lähemmäs vuosikas kolistelun aloitettuaan. Kun sitten kuoli, en haistellut, mutta oli "kutistunut" kuoren sisään ja kansi oli auki, eikä kellunut vaan pohjalta löytyi.

        Eli jos omput alkaa kelluskelemaan pitkiä aikoja, voi kokeilla toiseen altaaseen tms. meillä toimi tämä, ei ilmeisesti viihtynytkään toisten kanssa, vaan oli ns. erakko luonne.


      • fisuttaja-84

        Joops, ensin tilannekatsaus (hyvää sunnuntaita). Tein veden vaihdon perjantaina... Siitä ähtien kotilot ollu enempi tai vähempi flegmaattisia. Mietin tosiaan, että veden vaihon jälkeen ne edellisetkin "tempautuivat apatian matkaan"... En mä kyllä käsitä mikä siin veden vaihdossa VOI olla. Ja nämä - kuten edeltäjänsäkin - suurinpiirtein KOKO akvan puhdisti ennenkun tyssäs. Ko miehän ensin mietin, että onko niillä ÄHKY? :O Jeps, no tosiaan TÄLLÄ KERTAA ainakin sininen matkaili pintaan haukkaamaan happea, keltaisten en oo huomannu sitä tekevän. Ne makaa vaan missä sattuu asenoissa (eli yös-alasin tai miten vaan) tuolla pohjalla. Jotain 1/3osa kotilon ruumiista on ulkona kuoresta... Ja se "naama" on vaan sellanen ryttykasa (eli on rentona, ei yritäkään "kurkkia". NO: sitten kun niitä vähän haavilla siirtelee, ne HYVIN LAISKASTI vetää kantta HIEMAN enemmän kiinni, ei kuitenkaan mene "kuin liimattuna" kiinni, et rako siihen tosiaan saattaa edelleen jäähä... No toi toinen keltanen kyl on melko tiukasti kiinni, mut se on sit ainut. Nyt aamulla mä nakkasin pohjanappulan siihen niiden eteen, mut ei tapahtunu mitään - kunnes "ah-aina-niin-innokkaat" monniset tuli ja söi sen. Ne läpytteli omppuja siinä ohi mennessä pyrstöillään: ei reaktiota.

        Täsä veden kovuudesta ja muusta välikommenntia sen verran, että kun kävin akvaarioliikkeessä täällä
        (asun Rovaniemellä, vesikin taitaa tulla siis tuosta Kemijoesta meille ;D ), niin siellä oli kans aikas pehmosessa vedessä omput. Mä kysyinki sitä, niin se myyjä sano et kyllä ne ihan hyvin sitäkin kestää. No en tiiä oisinko muuten uskonu, mutta yhessä akvassa (josta ihan ekana bongasin muuten kuolleen kotilon - ja juu: SIITÄ ei ainakaan voinu erehtyä!!), niin siellä oli sellanen (11-vuotiaan) nyrkin kokonen sininen kotilo!! SE OLI IHAN JÄRKYTTÄVÄ! :O Ja se oli siinä ENITEN virtaavimmassa kohdassa, ja se vesi oli kai sit kuluttanu sitä kuorta, kun ne sisuksetki jo vallan näkyi!! SE OLI AIKA KARMEA, se myyjäki naureskeli et on siinä kyl jätti kotilo, ja vanhaki vielä. Noi mun kotilot on... ehkä 1-1½cm halkaisijalta... No jos sitte sitäkään. Et ei pitäs viel kuolla!!! Ja sit just tää: että kuin ne aina kaikki yhtä aikaa kuolee?? Jos ne kuolis nälkään, luulis et kuolis eriaikaan. Ja kuin ne tohon veden vaihtoon VOIS ees kuolla, ku kuiten pärjäävät kuivalla maallakin!?! MIE EN TAJUA!
        Niin: ja siis tosiaan oli ne mun mielestä nyt yönkin aikana liikkunu (ainaki 2 niistä, ehkä??), mut ku ei tuota tiiä vaik oisivat vaan virran mukana menneet) :/

        Sit jotain vastauksia Ms.x: lle:

        - No tosta vesilaitoksesta en oo ihan varma, mut kyl täällä meillä on aika ihanaa vettä! OIKEASTI! Että ei mitään kloorailla tai muuta p-aa.
        - Veden vaihdan kerran viikossa..
        - vesiarvot on TÄYDELLISET TÖYHTÖKÄÄPIÖAHVENILLE ;) että aika pehmeää ja lämmintä se on!! Laskin tosin lämpötilaa 26:sta 25:n. Ph oli mun mielestä aika tasan se 7.
        - vettä tosiaan pitää vaihtaakin, kun ne affenet tykkääpi siittä.... Ja tosiaan hanaveden ph oli meillä kans aikalailla tuon 7. Vesiarvot on melkeen siis samat hanasta ja akvassa (TOSIN en oo kyl aikoihin tarkistanu :O )!!
        - Koitin antaa ompuille kesäkurpitsaa yms. ei koskeneet. Entiset söi surviaisia, nää ei niin intona ollu ees niistä, vaikka söikin. Et noita leviä ne kai enimmäkseen on popsineet, ja kalojen ruokia... :S
        - j aoon joo lukenu ompuista ennenku hankin niitä, että tiedän et on liikaa lämpöä jne. seepian suomua lisäsin entisille - nyt en vielä EHTINY tehä mitään. Viikonloppuruokaa on paketti tuolla!!

        LAPSET HERÄS ->


      • fish KING
        fisuttaja-84 kirjoitti:

        Joops, ensin tilannekatsaus (hyvää sunnuntaita). Tein veden vaihdon perjantaina... Siitä ähtien kotilot ollu enempi tai vähempi flegmaattisia. Mietin tosiaan, että veden vaihon jälkeen ne edellisetkin "tempautuivat apatian matkaan"... En mä kyllä käsitä mikä siin veden vaihdossa VOI olla. Ja nämä - kuten edeltäjänsäkin - suurinpiirtein KOKO akvan puhdisti ennenkun tyssäs. Ko miehän ensin mietin, että onko niillä ÄHKY? :O Jeps, no tosiaan TÄLLÄ KERTAA ainakin sininen matkaili pintaan haukkaamaan happea, keltaisten en oo huomannu sitä tekevän. Ne makaa vaan missä sattuu asenoissa (eli yös-alasin tai miten vaan) tuolla pohjalla. Jotain 1/3osa kotilon ruumiista on ulkona kuoresta... Ja se "naama" on vaan sellanen ryttykasa (eli on rentona, ei yritäkään "kurkkia". NO: sitten kun niitä vähän haavilla siirtelee, ne HYVIN LAISKASTI vetää kantta HIEMAN enemmän kiinni, ei kuitenkaan mene "kuin liimattuna" kiinni, et rako siihen tosiaan saattaa edelleen jäähä... No toi toinen keltanen kyl on melko tiukasti kiinni, mut se on sit ainut. Nyt aamulla mä nakkasin pohjanappulan siihen niiden eteen, mut ei tapahtunu mitään - kunnes "ah-aina-niin-innokkaat" monniset tuli ja söi sen. Ne läpytteli omppuja siinä ohi mennessä pyrstöillään: ei reaktiota.

        Täsä veden kovuudesta ja muusta välikommenntia sen verran, että kun kävin akvaarioliikkeessä täällä
        (asun Rovaniemellä, vesikin taitaa tulla siis tuosta Kemijoesta meille ;D ), niin siellä oli kans aikas pehmosessa vedessä omput. Mä kysyinki sitä, niin se myyjä sano et kyllä ne ihan hyvin sitäkin kestää. No en tiiä oisinko muuten uskonu, mutta yhessä akvassa (josta ihan ekana bongasin muuten kuolleen kotilon - ja juu: SIITÄ ei ainakaan voinu erehtyä!!), niin siellä oli sellanen (11-vuotiaan) nyrkin kokonen sininen kotilo!! SE OLI IHAN JÄRKYTTÄVÄ! :O Ja se oli siinä ENITEN virtaavimmassa kohdassa, ja se vesi oli kai sit kuluttanu sitä kuorta, kun ne sisuksetki jo vallan näkyi!! SE OLI AIKA KARMEA, se myyjäki naureskeli et on siinä kyl jätti kotilo, ja vanhaki vielä. Noi mun kotilot on... ehkä 1-1½cm halkaisijalta... No jos sitte sitäkään. Et ei pitäs viel kuolla!!! Ja sit just tää: että kuin ne aina kaikki yhtä aikaa kuolee?? Jos ne kuolis nälkään, luulis et kuolis eriaikaan. Ja kuin ne tohon veden vaihtoon VOIS ees kuolla, ku kuiten pärjäävät kuivalla maallakin!?! MIE EN TAJUA!
        Niin: ja siis tosiaan oli ne mun mielestä nyt yönkin aikana liikkunu (ainaki 2 niistä, ehkä??), mut ku ei tuota tiiä vaik oisivat vaan virran mukana menneet) :/

        Sit jotain vastauksia Ms.x: lle:

        - No tosta vesilaitoksesta en oo ihan varma, mut kyl täällä meillä on aika ihanaa vettä! OIKEASTI! Että ei mitään kloorailla tai muuta p-aa.
        - Veden vaihdan kerran viikossa..
        - vesiarvot on TÄYDELLISET TÖYHTÖKÄÄPIÖAHVENILLE ;) että aika pehmeää ja lämmintä se on!! Laskin tosin lämpötilaa 26:sta 25:n. Ph oli mun mielestä aika tasan se 7.
        - vettä tosiaan pitää vaihtaakin, kun ne affenet tykkääpi siittä.... Ja tosiaan hanaveden ph oli meillä kans aikalailla tuon 7. Vesiarvot on melkeen siis samat hanasta ja akvassa (TOSIN en oo kyl aikoihin tarkistanu :O )!!
        - Koitin antaa ompuille kesäkurpitsaa yms. ei koskeneet. Entiset söi surviaisia, nää ei niin intona ollu ees niistä, vaikka söikin. Et noita leviä ne kai enimmäkseen on popsineet, ja kalojen ruokia... :S
        - j aoon joo lukenu ompuista ennenku hankin niitä, että tiedän et on liikaa lämpöä jne. seepian suomua lisäsin entisille - nyt en vielä EHTINY tehä mitään. Viikonloppuruokaa on paketti tuolla!!

        LAPSET HERÄS ->

        Siitä ne saa sen tarvitseman kalkin ja ravinteet kilven pitimiksi ja oman ruuminsa hoiteiksi.

        Oireet saattaa just viitata; viileään veteen joka on taatusti liaan pehmeää ja ehkä hapamuudeltaan väärää...

        Mun nopsa arvio asiasta.


      • fisuttaja-84
        fish KING kirjoitti:

        Siitä ne saa sen tarvitseman kalkin ja ravinteet kilven pitimiksi ja oman ruuminsa hoiteiksi.

        Oireet saattaa just viitata; viileään veteen joka on taatusti liaan pehmeää ja ehkä hapamuudeltaan väärää...

        Mun nopsa arvio asiasta.

        No TÄHÄN mun on nyt IHAN pakko vastata, ettei tuo vesi AINAKAAN liian VIILEÄÄ ole. Ompuilla ihanteellinen on joku 23.

        On se vesi perrrrsiistä. Mie tiiän, mutta en silti tajua, ku ne elää vaikka siel paperipussissa muutaman päivän - ja mulla ne oli tuol jotain 5pvää ennenku tuli se veden vaihdon päivä! Nyt siis taas on neljäs päivä koittanu. Keltaset ei liiku, mut sininen lähti viimeyönä käyntiin ;) Kyl ne keltasetki IHAN IHAN laiskasti vetää läpyskää kiinni, jos haavilla tökkii, mut kovin on apaattista...

        Tossa just jostain luin et paastoa voi vetaa viikonki. Aattelin nyt AINAKI sen oottaa. Ihmettelen vaan tosiaan kasvavan hämmennyksen vallassa täällä itsekin, kuinka kauan noi voi olla HENGITTÄMÄTTÄ :O

        Ihme juttuja...


      • hoitsukki
        fisuttaja-84 kirjoitti:

        No TÄHÄN mun on nyt IHAN pakko vastata, ettei tuo vesi AINAKAAN liian VIILEÄÄ ole. Ompuilla ihanteellinen on joku 23.

        On se vesi perrrrsiistä. Mie tiiän, mutta en silti tajua, ku ne elää vaikka siel paperipussissa muutaman päivän - ja mulla ne oli tuol jotain 5pvää ennenku tuli se veden vaihdon päivä! Nyt siis taas on neljäs päivä koittanu. Keltaset ei liiku, mut sininen lähti viimeyönä käyntiin ;) Kyl ne keltasetki IHAN IHAN laiskasti vetää läpyskää kiinni, jos haavilla tökkii, mut kovin on apaattista...

        Tossa just jostain luin et paastoa voi vetaa viikonki. Aattelin nyt AINAKI sen oottaa. Ihmettelen vaan tosiaan kasvavan hämmennyksen vallassa täällä itsekin, kuinka kauan noi voi olla HENGITTÄMÄTTÄ :O

        Ihme juttuja...

        Oletko kokeillut toiseen altaaseen tai vaikka ämpäriin ? Meillä tuo yksi tapaus, tosiaan itse päätti missä haluaa elellä ja kovan veden allas ei hänelle sitten käynyt. Näin päätti ja meni tuliliskojen kanssa, siellä eleli tyytyväisenä, seepian suomua laitoin, kuori pysyi kunnossa ja varmasti oli viileää vettä, oli meillä yli kaksi vuotta, että ihan tarpeeksi pitkään eli, kun yleensä elävät sen pari vuotta muutenkin.


      • fisuttaja-84
        hoitsukki kirjoitti:

        Oletko kokeillut toiseen altaaseen tai vaikka ämpäriin ? Meillä tuo yksi tapaus, tosiaan itse päätti missä haluaa elellä ja kovan veden allas ei hänelle sitten käynyt. Näin päätti ja meni tuliliskojen kanssa, siellä eleli tyytyväisenä, seepian suomua laitoin, kuori pysyi kunnossa ja varmasti oli viileää vettä, oli meillä yli kaksi vuotta, että ihan tarpeeksi pitkään eli, kun yleensä elävät sen pari vuotta muutenkin.

        Jep jep... Eli tilanne nyt seuraavanlainen: sininen ja toinen keltanen lähti nyt liikenteeseen. Se toinen keltanen siis edelleen makaa selällään tuolla, MUTTA: seki on näpänny yt luukkunsa niin visusti kii, et elossa mahtaapi olla. Laitoin pikku pätkän lomaruokaa tonne pohjaan - ku joku mainitti et siin on sitä kalkkia. Annoin myös surviaisia... Että pitäs olla herkut - eikä nälkäkuoleman pelkoa. Aika pitkät siestat nuo viettää, MUT ONNEKS TÄLLÄ KERTAA OOTIN ennenku alkoin SÄHLÄÄMÄÄN :O
        Toivottavasti tästä viestiketjusta nyt joku muukin saa tarvittaessa vihiä, eikä heivaa vahingossa eläviä kotiloita! En tiiä vaikuttiko se asiaan, ku jostain pirun syystä oli yöllä laksenu vesi 23asteeseen (normaalisti on 25/26 asteista)... :O Nyt se on päivänmittaa taas kohonnu 26 asti. Liekkö lämppäri temppuilee??? Se on vaan sellanen sauva, valo palaa, eli lämmittää se, mut ei ollu ku ihan alaosa vaan kuuma - ja se sit kans oliki kuuma! En tajuu kuin noi monniset siinä vieressä muka pystyy makaan. Läkähtyy!! :) Näistä ompuista vielä, ku en löyä mun seepiansuomua mistään: kuulin et munankuoriaki vois laittaa? Onko tosi? Keitetäänkö muna eka, sit kuoritaan...? Pitääkö kuori huuhdella? Suolaa ei ainakaan varmaan keitinveteen ;) Vai kelpaako raa'an munan kuori huuhdottuna???


      • fish KING
        fisuttaja-84 kirjoitti:

        Jep jep... Eli tilanne nyt seuraavanlainen: sininen ja toinen keltanen lähti nyt liikenteeseen. Se toinen keltanen siis edelleen makaa selällään tuolla, MUTTA: seki on näpänny yt luukkunsa niin visusti kii, et elossa mahtaapi olla. Laitoin pikku pätkän lomaruokaa tonne pohjaan - ku joku mainitti et siin on sitä kalkkia. Annoin myös surviaisia... Että pitäs olla herkut - eikä nälkäkuoleman pelkoa. Aika pitkät siestat nuo viettää, MUT ONNEKS TÄLLÄ KERTAA OOTIN ennenku alkoin SÄHLÄÄMÄÄN :O
        Toivottavasti tästä viestiketjusta nyt joku muukin saa tarvittaessa vihiä, eikä heivaa vahingossa eläviä kotiloita! En tiiä vaikuttiko se asiaan, ku jostain pirun syystä oli yöllä laksenu vesi 23asteeseen (normaalisti on 25/26 asteista)... :O Nyt se on päivänmittaa taas kohonnu 26 asti. Liekkö lämppäri temppuilee??? Se on vaan sellanen sauva, valo palaa, eli lämmittää se, mut ei ollu ku ihan alaosa vaan kuuma - ja se sit kans oliki kuuma! En tajuu kuin noi monniset siinä vieressä muka pystyy makaan. Läkähtyy!! :) Näistä ompuista vielä, ku en löyä mun seepiansuomua mistään: kuulin et munankuoriaki vois laittaa? Onko tosi? Keitetäänkö muna eka, sit kuoritaan...? Pitääkö kuori huuhdella? Suolaa ei ainakaan varmaan keitinveteen ;) Vai kelpaako raa'an munan kuori huuhdottuna???

        http://koti.kapsi.fi/~skare/akvaario/omenakotilo.html

        Kaikkee voi kokeilla, ruoaksi.


    • surullinen 12345

      Kyllä ne voi joskus olla useampiakin päiviä ihan vaa paikallaa. Aloin tässä neljä päivää sitte seuraa yhtä omppukotiloa ja kun se ei liikkunu niin kun se oli auki (hieman raollaan niin että se liha, "iho" näkyi) siihen alkoi tulla levää, ja nyt tännää kun nostin sen, se haisi hirveältä kun heilautin sitä pikkase niin poloinen tipahti pois ja tyhjä kuori jäi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1837
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1534
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe