Concerta ja Tramal

sg_mnd

Mulla on ollu viikon ajan todella kivulias kramppi tms... niskassa. Jännitysniska tyyppistä oireistoa... Kolme kertaa olen joutunut nyt käymään päivystyksessä ja saanut kipupiikin Nortflex/Voltaren ja Voltaren Sirdalud reseptit kouraan. Ennestään menee "peruskipuihin" jo Lyrica, sekä Panacod. Tällä arsenaalilla saan aina hetkeksi kerrallaan pientä helpotusta, mutta jännitys ja kipu palaa aina uudestaan...

No nyt eräs erittäin huonosti suomea ymmärtävä lääkäri lätkäsi 150mg depot Tramal reseptin käteen. Yritinkysellä moneen kertaan, että sopiiko nämä yhteen vai ei. (Olen itse edelleenkin siinä uskossa ettei sovi). Lääkäri tarkisti koneelta ja oli sitä mieltä, että estettä ei pitäisi olla...

Tänään en noita lääkkeitä ota. Se on selvä, mutta, jos jätän esim huomisen Concertan ottamatta, niin onko silloin turvallista ottaa Tramalia, vai kuinka pitkä väli pitäisi olla? Concerta menee 54mg/vrk...

4

7049

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • my

      Itselläni Concerta. Että Tramal. Ei mitään estettä syödä noita molempia. En ole saanut kertaakaan oireita näiden kahden lääkkeen yhdistämisestä. Ja Tramal on todellakin lievin särkylääke jota voin syödä allergioideni vuoksi. Eikä kukaan ole kieltänyt, edes tuon vahvemman kokeilussa olevan osalta, Concertan syömistä samaan aikaan. Ja itse sentään oireilen suht. herkästi lääkkeistä ja niiden yhteisvaikutuksista.

      Enemmän olisin huolissani tuosta Concerta Lyrica-yhdistelmästä. Näin maallikkona veikkaan että lyrica tekee ihan samaa kuin masennuslääkkeet kuin neuroleptitkin aivoissa, eli ihan päinvastaista kuin Concerta. Olkoonkin että on epilepsialääke alunperin, Lyrica siis, mutta noiden löytyneiden hoitovasteiden perusteella tätä veikkaan sekä omien kokemuksieni perusteella mitä oireita pahensi. Erityisesti jos syöt Lyricaa muutenkin kuin vain yötä vasten Concertan vaikutuksen jo loputtua.

      Itsellänikin on erittäin vaikea-asteinen kiputilaoireyhtymä (fibromyalgia), johon oikeasti ei meinannut tehota mikään. Edes lyrica maksimilla. Alaselän, lantion ja polvien kipuihin saatettiin sentään pistää 4-6kk välein lihaksiin kortisonipiikkejä, jota pahimmat kivut helpottivat, niskahartiaseudulle niitä ei voi pistää. Ja olen ollut todella pahassa kunnossa kipujeni kanssa, ts. kivutonta päivää ei vielä 2v sitten ollut (8v kipuputki sillon takana).

      Nyt kymmenisen vuotta oireiston alkamisesta, 2v elämää, jossa enää vain pahimmat kivut tulevat läpi (yleensä päänsärkyjä, päivän pari kestäviä lonkan/selän kipuja, jotka pystyy usein estämään työasennoilla sekä nukkumisolosuhteilla). Avun sain itse Modiodalista (toinen kauppanimi Provigil), joka on myös ADHD-lääke. Alunperin narkolepsiaan kehitetty, mutta itselläni auttaa koko ADHD:n liitännäissairauksien ja oireitten kirjoon, niin kipuihin, vaikea-asteiseen ahdistukseen kuin sairaalloiseen väsymykseen, joista kaksi viimeistä taisi tulla kun en saanut nukuttua kunnolla, toisaalta taas en pystynyt tekemään kivuilta juuri mitään. Kipulääkkeiden menekki tippui varmaan alle kymmenesosaan entisestä (kun ottaa huomioon että yksi särkylääke itsellä kaikkiin oireisiin, mihin särkylääkettä voi kaivata), kortisonipiikkejä en ole enää hakenut saati tarvinnut lääkityksen alettua.

      Eli Tramalia voit syödä huoletta. Ota selvää mistä kipusi johtuvat. Onko työasento, jalkojen pituusero, jalkaterien asentovirhe tsm syynä vai jokin fyysinen oireisto. Korjaa ongelma jos pystyt. Tarkista nukkumisolosuhteesi, vaihda tyynyä kokeilumielessäkin parempaan/toiseen. Huonokuntoinen patja vaihtoon jne.

      Lihasjännityksiin voi auttaa tapauskohtaisesti usein joko kylmä tai kuuma. Eli nyt kun on lunta, lunta muovipussiin, muovipussi kiinni, pyyhe tsm. hartioille, tuo lumipussi päälle ja antaa olla n. 20min. Kannattaa vain katsoa ettei se sulanut lumi pääse kastelemaan kaikkea mitä ei saisi :) Tai vaihtoehtoisesti sitten kuumaan suihkuun samaiseksi 20minuutiksi. Noilla saa jo selville kumpi itselle parempi, fibroille useimmiten mm. sauna on pahasta. Itsekään saunaan en voi mennä, kylmäpakkaukset tällä hetkellä eivät sovi (aiemmin sopivat), mutta lämmin suihku auttaa hartiajännityksiin. Älä venyttele, se voi pahentaa jumia, mielummin pientä, lähes olematonta liikettä hartiaseudulle, jotta veri lähtee vähitellen taas lihaksissa kiertämään.

      Toivottavasti näistä olisi apua, vaikka vähän myöhään vastaankin kysymyksesi esittämisajankohtaan nähden.

    • tutustuaiheeseen

      Selvä kilpirauhasen vajaatoiminta jos piristeet auttaa kipuihin.

    • Anonyymi

      Ei suurempaa syytä huoleen.

      Tramal ja Concerta ym ADHD-lääkkeet eivät useimmiten aiheuta keskenään suuria haittoja. Painotan mahdollisia fysiologisia haittoja nimenomaan.
      Eivät ainakaan lyhyessä käytössä suurimmalla osalla.

      Tämä on tietysti yksilöllistä, mutta Tramadolin vaikutus on useimmilla suurempi, kuin vastaavasti ADHD-lääkkeen vaikutus mikäli annoksen pyrkii suhteuttamaan niin ettei kumpikaan lääke nouse ylikorostuneesti esille.

      Tramadolin vaikutusmekanismi on erilainen ja enemmän serotonerginen, kun taas esim. Metyylifenidaatti vaikuttaa dopamiinitasoihin lääkkeen vaikutuksen alkuvaiheessa ja myöhemmin noradrenaliiniin.

      Tramadolin vaikutus tuntuu usein voimakkaampana sekä pidempään, ja jatkuu vielä Ritalin/Concerta/Medikinetin vaikutuksen huipun jälkeen.

      Tramadol myös peittää useimpien ADHD-lääkkeiden vaikutusta, joten yhteiskäytön hyötysuhteista kannattaa puhua lääkärin kanssa.

      Itse en määräisi sekä Tramadolia että Concertaa samanaikaisesti nimenomaan Tramadolin suhteessa voimakkaamman vaikutuksen vuoksi.

      Kipuun miettisin muita vaihtoehtoja mikäli ADHD-Lääke on välttämätön, ja keskittymiskyvyn nostamisen lisäksi tarvitaan kivunlievitystä.

      Panacod sekään ei olisi ensimmäinen valitsemani vaihtoehto ADHD-lääkkeen rinnalla, vaan esimerkiksi Voltaren, Ibuprofeeni, joissakin tapauksissa kipupiikki vahvuus tarkkaan mietittynä ja muut yhdistelmät.

      Mutta tiedän Tramalin sekä Concerta /Medikinetin olevan monella käytössä samaan aikaan.

      Lääkkeet hieman kumoavat toisiaan ja tämä ei koskaan ole optimi käytettäessä yhdistelmää kivun sekä keskittymishäiriön hoitoon.

      Jokainen lääkäri on vastuussa potilaan lääkityksestä, ja moni lääkäri tekee toisistaan huomattavasti poikkeavia lääkemääräyksiä.

      Itselleen sopivan lääkärin löytäminen on erittäin tärkeää, vaikka itse koulutus ja käypähoitosuositus onkin sama.

      Lääkäreillä on kuitenkin suuriakin aatteellisia, sekä henkilökohtaisia näkemyseroja erilaisten tilanteiden kohdalla joista ei suoraan ole konkreettista tutkimus/kokemuspohjatietoa sillä hetkellä.

    • Anonyymi

      Täällä kommentoidaan lähinnä tämän lääke yhdistelmän turvallisuuden puolesta.

      Näillä kahdella lääkkeellä kohtaus vaara nousee huimasti. Tramal lääkkeenä on muutenkin joillekkin ihmisille mahdoton ottaa koska se voi aiheuttaa kohtauksia. Tramal + concerta yhdistelmä voi aiheuttaa kohtauksia paljon suuremmalla todennäköisyydellä, vaikka et olisi tramadolille kohtaus herkkä.

      En missään nimessä suosittele ottamaan ainakaan saman aikaisesti siten että toinen lääke vielä vaikuttaa. Mielummin ei saman päivän aikana laisinkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3487
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2109
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      206
      1805
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1716
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      285
      1071
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      939
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe