Eli haluan nyt selvän vastauksen, jos valmistan kotiviiniä niin tuleeko siihen tappavaa määrää metanolia? tai edes sokaisevaa määrää? Jos ostan 5kiloa omenoita ja teen vinukkaa niin syntyykö paljonki metanolia, jos käytän viinihiivaa? Rikkokaa nyt joku tämä urbaani legenda metanolin syntymisestä kotiviineihin, sillä kuolunuhrejahan olisi ollut? tai sokeita?
kiitos asiallisista vastauksista, mutta jos ei ole rakentavaa sanottavaa tähän niin älä vaivaudu viisastelemaan...
Antakaas samalla omia reseptejänne, kun on uusi harrastus :)
Selvennykseksi vielä: EN OLE VALMISTAMASSA KILJUA!!
Kotiviini=Metanoli?
25
17302
Vastaukset
- Irma Ero
prosessi on hankala ja metanolin toteaminen vielä hankalampi asia. Käymistuotteina voi syntyä raskaita alkoholeja, metanolia, etanolia ja kevyitä alkoholeja. Metanolin ongelma on se, että 15ml riittää aiheuttamaan ongelmia. Metanolin määrä on kiinni puhtaudesta, hiivasta, sokereista ja varmaan monesta muustakin asiasta. Ratkaisevaa lienee se mikä on etanolin ja metalonin suhde.
Itse ostan viinat ja viinit kaupasta, en metalonipelon takia vaan sen takia, että ne ovat paremman makuisia eikä niitä vuosittain kovin montaa pullollista kulu - väkeviä noin 4-5 pulloa ja viiniä ehkä 12-15 pulloa.
Jos kulutus on kova ja rahat vähissä kotiviini on hyvä vaihtoehto tai raaka-aineita löytyy omasta pihasta silloin ymmärrän harrastuksen.- vinossa veritas
Kaikkiin viineihin muodostuu käymisessä metanolia eikä sitä kaupan tuotteistakaan poisteta. Ainoa merkityksellinen seikka on se, että määrä jää alle sallittujen lukemien per litra. En tiedä mikä on raja mutta löytynee kuuklauksen ihmemaailmasta? Kaupan vinkuissa on lisäksi (lähes) aina rikkiä säilöntäaineena, itse tehden ei tarvitse siihen kemikaaliin sekaantua. Mm. viinipakkauksissa on vähemmän myrkylliset säilöntäaineet.
- dsfs
Ei sinne tule metanolia läheskään sokaisevia määriä. Eikä siihen vaikuta edes puhtaus yms. Metanolia voi tulla sokaisevia tai tappavia määriä vasta tislauksessa, jos ei tislaa metanolia esitislauksella. Ihan huoletta vaan, sitä paitsi etanolihan on metanolin vasta-aine.
Noita ohjeita kannattaa lukea jostain asiaan perehtyneeltä foorumilta.- aarne tarkensi
Metanoli on siis muodostunut jo käydessä. Tislattaessa se (vain) erottuisi. Viineille on muistaakseni EU:ssa määritelty metanolin enimmäispitoisuudet. Viinirypäleistä taitaa muodostua eniten metanolia (kaikista yleisesti alkoholin valmistukseen käyt. hedelmistä).
Et saa viiniisi myrkyllisiä määriä metanolia juuri millään. Vasta tislaamalla viiniä - mikä tietysti on kiellettyä, tästäkin syystä - voit saada aikaan myrkyllisiä yhdisteitä hengen- ja teveydelle vaarallisen määrän.
Muista kuiten kaikessa viininviljelyssä puhtaus ja huolellisuus - kuitenkin lähinnä viinin maun ja nautittavuuden vuoksi. Metanolinen kotiviini maistuu ja haisee mädältä eikä sitä silloin pidä tietysti juoda eikä pullottaa.
Kun mäski tislataan huonosti ja taitamattomasti tai laitteisto on huono jne. pääsee alkoholin joukkoon myös nousemaan metanolia ja tämä aiheuttaa terveydellistä haittaa. Kotiviiniähän ei tislata eikä se sisällä juuri koskaan kovin paljon menanolia.- aarne tarkasti
Viinin tislaus ei ole kiellettyä, vaan ainoastaan luvanvaraista Suomessa. Valvira myöntää tai jättää myöntämättä lupia siihen. Ilman ko. lupaa alkoholin tislaus on lainvastaista.
Puisevat hedelmänosat käymisastiassa voivat edesauttaa metanolin muodostumista. Ainakin tässä yllämainitussa prosessissa, oli luvat tai ei. - ...........
aarne tarkasti kirjoitti:
Viinin tislaus ei ole kiellettyä, vaan ainoastaan luvanvaraista Suomessa. Valvira myöntää tai jättää myöntämättä lupia siihen. Ilman ko. lupaa alkoholin tislaus on lainvastaista.
Puisevat hedelmänosat käymisastiassa voivat edesauttaa metanolin muodostumista. Ainakin tässä yllämainitussa prosessissa, oli luvat tai ei.Se on täysin yhdentekevää että metanolia muodostuu käymisen yhteydessä. Se millä on merkitystä on se, että vasta tislauksella metanolin pitoisuus nousee niin suureksi, että se voi olla vaaraksi. Tämä on itseasiassa se syy miksi tislaus on kielletty ilman eritystä lupaa jota tavallinen ihminen ei edes voi saada.
- voisi saada
........... kirjoitti:
Se on täysin yhdentekevää että metanolia muodostuu käymisen yhteydessä. Se millä on merkitystä on se, että vasta tislauksella metanolin pitoisuus nousee niin suureksi, että se voi olla vaaraksi. Tämä on itseasiassa se syy miksi tislaus on kielletty ilman eritystä lupaa jota tavallinen ihminen ei edes voi saada.
Voitko perustella, miksi tavalliselle ihmiselle ei Suomen Valvira voisi myöntää alkoholijuoman valmistuslupaa, jos henkilö on hyvämaineinen eikä ole rangaistu alkoholilain rikkomisesta?
- perusteena
voisi saada kirjoitti:
Voitko perustella, miksi tavalliselle ihmiselle ei Suomen Valvira voisi myöntää alkoholijuoman valmistuslupaa, jos henkilö on hyvämaineinen eikä ole rangaistu alkoholilain rikkomisesta?
Alkoholilain (8.12.1994/1143) 2 luvussa on säädetty alkoholijuomien ja väkiviinan valmistuksesta erikseen kotivalmistuksen ja muun valmistuksen osalta.
Lain 4§:ssä on säädetty alkoholijuomien kotivalmistuksesta siten, että kotitaloudessa saa yksinomaan käymisen avulla valmistaa mietoja alkoholijuomia yksityiseen käyttöön muussa kuin myyntitarkoituksessa sen mukaan kuin asetuksella säädetään.
Lain 5 §:ssä on säädetty muusta kuin kotivalmistuksesta siten, että alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta elinkeinotoimintaansa varten taikka siten kuin sosiaali- ja terveysministeriö siitä tarkemmin määrää, opetus- tai tutkimustarkoituksessa saa harjoittaa se, jolle sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus, jäljempänä tuotevalvontakeskus, on myöntänyt valmistusluvan.
Tuotevalvontakeskus voi myöntää alkoholijuoman tai väkiviinan valmistusluvan sille, jolla harkitaan olevan tähän toimintaan tarvittavat edellytykset ja vaadittava luotettavuus. Tuotevalvontakeskus voi liittää valmistuslupaan rajoituksia, jotka koskevat valmistuksen laajuutta tai valmistettavia alkoholijuomia sekä asettaa valmistukselle ja valmistetun alkoholijuoman tai väkiviinan varastoinnille ja kuljettamiselle valvonnan kannalta tarpeellisia ehtoja.
Alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta saa harjoittaa vain tuotevalvontakeskuksen hyväksymässä valmistuspaikassa, jossa valmistus ja varastointi on järjestetty niin, että tehokas valvonta on mahdollinen. - Joo tosiaan
perusteena kirjoitti:
Alkoholilain (8.12.1994/1143) 2 luvussa on säädetty alkoholijuomien ja väkiviinan valmistuksesta erikseen kotivalmistuksen ja muun valmistuksen osalta.
Lain 4§:ssä on säädetty alkoholijuomien kotivalmistuksesta siten, että kotitaloudessa saa yksinomaan käymisen avulla valmistaa mietoja alkoholijuomia yksityiseen käyttöön muussa kuin myyntitarkoituksessa sen mukaan kuin asetuksella säädetään.
Lain 5 §:ssä on säädetty muusta kuin kotivalmistuksesta siten, että alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta elinkeinotoimintaansa varten taikka siten kuin sosiaali- ja terveysministeriö siitä tarkemmin määrää, opetus- tai tutkimustarkoituksessa saa harjoittaa se, jolle sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus, jäljempänä tuotevalvontakeskus, on myöntänyt valmistusluvan.
Tuotevalvontakeskus voi myöntää alkoholijuoman tai väkiviinan valmistusluvan sille, jolla harkitaan olevan tähän toimintaan tarvittavat edellytykset ja vaadittava luotettavuus. Tuotevalvontakeskus voi liittää valmistuslupaan rajoituksia, jotka koskevat valmistuksen laajuutta tai valmistettavia alkoholijuomia sekä asettaa valmistukselle ja valmistetun alkoholijuoman tai väkiviinan varastoinnille ja kuljettamiselle valvonnan kannalta tarpeellisia ehtoja.
Alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta saa harjoittaa vain tuotevalvontakeskuksen hyväksymässä valmistuspaikassa, jossa valmistus ja varastointi on järjestetty niin, että tehokas valvonta on mahdollinen.jos tavallisella ihmisellä tarkoitetaan kotioloissa valmistamista, niin totta on. Mutta meinasin vaan, että tavallinenkin ihminen voi perustaa yrityksen, jonka on mahdollista saada alkoholijuoman valmistuslupa. Mutta sitten ei kai olisi enää niin tavallinen... kiitos vastauksesta.
- Anonyymi
........... kirjoitti:
Se on täysin yhdentekevää että metanolia muodostuu käymisen yhteydessä. Se millä on merkitystä on se, että vasta tislauksella metanolin pitoisuus nousee niin suureksi, että se voi olla vaaraksi. Tämä on itseasiassa se syy miksi tislaus on kielletty ilman eritystä lupaa jota tavallinen ihminen ei edes voi saada.
VÄÄRIN! Metanoli on jo käyneessä esim Viinissä. Metanoli siis kehittyy käymisen tuloksena. Tislauksessa tislautuu sama määrä kuin sitä on ennen tislausta,tosin tiivistettynä. Siksi on tärkeää heittää pois tisleen alku osa joka 10rankki litraa kohden on noin vajaa kahvikupillinen.
- kem. ope
Metanolia tosiaan syntyy käymisvaiheessa hieman. Metanoli on tavallista alkoholia, etanolia, kevyempi alkoholi. Raskaampia alkoholeja, sikunoita ovat etanolia raskaammat alkoholit, sikunat, kuten propanoli, butanoli ja pentanoli. Metanoli, kuten muutkin sivutuotteet syntyvät käymisen sivutuotteena. Pääasiallinen lähde metanolin synnylle on hedelmien ja marjojen kuorien sisältämä pektiini. Kun käyttää pektolaasientsyymiä (tavallisissa käymisainepakkauksissakin yleensä mukana), ja välttää raakojen marjojen ja hedelmien käyttämistä minimoidaan metanolin synty. Olen kuullut, että metanolia on ollut pikahiivoilla käytetyissä viineissä vaarallisia määriä. En tiedä jutun todenperäisyyttä tai edes sitä mihin se liittyy. Itse uskon kemian ja biologian ammattilaisena oikein tehdyn kotiviinin olevan varsin turvallista. Puhtautta on noudatettava, koska mm. villihiivat voivat aiheuttaa toisenlaisten myrkkyjen syntymistä (lähinnä homemyrkyt).
Metanoli saadaan kyllä eräillä kemikaaleilla pois, mutta niiden käyttö ei tule kotiviinissä kysymykseen. Tislaaminen toki poistaa matalemmalla kiehuvan metanolin, mutta silloin ei tosiaan ole kysymyksessä enää lailliset puuhat puhumattakaan enää viinin teosta. Teoriassa myös kylmähaihdutus voisi poistaa metanolia.
Reseptiksi ehdotan omenatuoremehun käyttämistä raaka-aineena. Syntyneen viinin voi "muuttaa" siideriksi, kun tekee limsakoneella erittäin voimakkaasti hiilihapotettua vettä, johon lisää päärynälimuesanssia (Soda Stream) ja sekoittaa kaksi osaa tätä limua ja yhden osan valmista päärynälimua.- kem. ope
Reseptissä tietenkin tarkoitin 2 osaa limua, 1 osa viiniä =). Lisää varovasti. Kuohuu helposti yli. Jollei ole limsakonetta, voi käyttää Lidlin saskiaa, koska siinä on näppituntumalta enemmän hapotusta kuin muissa merkeissä.
- rankkitynnyri
Suurin sallittu määrä metanolia 400 mg/l punaviinit ja 250 mg/l valkoviinit (OIV). Muut aineet oheisessa linkissä.
http://www.alko.fi/fi/1291B51F6AB49BFBC225752700413B5B?opendocument&src=5,1- hyödyllinen linkki
en ollut tiennytkään näistä... paljonkohan salmiakkikossuissa on glys... glky... no sitä lakritsissa olevaa happoa? Ei varmaan kauhean paljon, jos turkinpippurikaramelleista tekee.
- ämätööri
hyödyllinen linkki kirjoitti:
en ollut tiennytkään näistä... paljonkohan salmiakkikossuissa on glys... glky... no sitä lakritsissa olevaa happoa? Ei varmaan kauhean paljon, jos turkinpippurikaramelleista tekee.
vaaratonta, jos tekee oikeaoppisesti? Ei ole tanniinia mukana tai ehkä rikkiä tai sellaista ei-toivottua. Kuin vain tekee Gold Wine, Kirahvi, Drinkit,Preston,
yms. vastaavista käymispakkauksista omista marjoista tai luonnon antimista. - rankkitynnyri
ämätööri kirjoitti:
vaaratonta, jos tekee oikeaoppisesti? Ei ole tanniinia mukana tai ehkä rikkiä tai sellaista ei-toivottua. Kuin vain tekee Gold Wine, Kirahvi, Drinkit,Preston,
yms. vastaavista käymispakkauksista omista marjoista tai luonnon antimista.Jos muistaa hygienian raaka-aineiden käsittelyssä ja itse prosessissa sekä käyttää viinimehun käymisainepakkausten ohjeiden mukaisesti, siinä olevia aineita käyttäen, niin haitallisin aine lienee valmiissa kotiviinissä, suurina määrinä nautittuna, sen sisältämä etyylialkoholi.
- joke5
Metanoli haihtuu 64,7 °C, joten lämmitä keitosta vähän yli tämän lämpötilan. Ilmeisesti 1 tunti per litra. Saat metanoli vapaata tavaraa.
- q3084t8tvaiev
Viinin sisältämistä nesteistä esim. etanoli, metanoli ja vesi haihtuvat erittäin mainiosti jo 20 asteessa. Metanolin kiehumispiste on 64,7 astetta, mutta jos lämmität sopan noille lukemin ja annat kotvan hehkua, niin kyllä sieltä lähtee myös etanolia ja vettä, etanolia aika paljonkin kun sen kiehumispiste on vain 78,4 astetta. Plussaa tässä on se, metanoli todellakin lähtee herkiten ja varmasti myös lähtee kun tarpeeksi pitkään hehkuttaa.
Jotta tämä homma oikeasti kannattaisi, pitäisi pystyä mittamaan sopasta etanolin ja metanolin määrät (paino)suhteessa muuhun nesteeseen nähden sekä lopuksi ynnäämään kauanko kutakin litraa kohden pitää sopan hehkua noin 65-asteisena jotta toivottu lopputulos saavutetaan. Ongelma ei synny sopan hehkutuksesta ja sen vaatimasta ajasta, vaan metanolin määrän mittamisesta, se kun ei nimittäin onnistu kotivälinein.
Eli kun hehkutat tunnin per litra, niin kiehumispisteittensä mukaisessa suhteessa haihtuu kaikkea koko ajan. Näin muodoin vain metanolin suhteellinen osuus kaikesta muusta liemestä pienenee, ellet osaa hehkuttaa juuri sopivan pitkään jolloin metanolin osuus periaatteessa on pudonnut nollaan. Toisin sanoen mahdollinen haitta pienenee, mutta ei poistu, ellet tiedä tarkasti kauanko pitää hehkuttaa.
- joopa poopa
Metanolia syntyy bakteerien tuottamana mm viineihin, joskus vähän ja joskus enemmän. Puhtaus ja ei pilaantuneet raaka-aineet ovat tärkeimmät asiat.
Jos metanolia nautitaan suun kautta, tappava annos on jo 20-30g. Myrkyllisyys johtuu siitä, että metanoli reagoi elimistössä hapen kanssa jolloin syntyy myrkyllistä formaldehydiä ja muurahaishappoa. Formaldehydi vaurioittaa keskushermostoa. Pienemmät määrät metanolia voi aiheuttaa sokeutumisen, ja useita suomalaisia on menehtynyt metanolin nauttimiseen päihteenä. Metanolin myyminen normaalina alkoholina on rikollinen teko, josta voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen. - Esinahk.a
Oho
- Anonyymi
Ainoa keino metanolin poistamiseen on tislaus. Venäjällä on tislaus laillista ja väki osaa sen taidon. Metanoli myrkytykset on pääasiassa esim tuulilasin pesunesteiden käyttäminen päihtumiseen. Laittomissa viinoissa on monesti lisätty metanolia, mikä on varsin typerää. Nuorena join pontikkaa ja väitän että elimistö toipui paremmin, koska siitä oli metanolit poistettu. Oikein valmistettu ponu on turvallista ja voi huoletta nauttia.
- Anonyymi
Myös suomessa on alkoholin tislaus omaan käyttöön laillista, on ollut vuosia. Herätkää nykypäivään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Myös suomessa on alkoholin tislaus omaan käyttöön laillista, on ollut vuosia. Herätkää nykypäivään.
No ei ole laillista, vaikka päteviä tislaajia on suomi täynnä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Myös suomessa on alkoholin tislaus omaan käyttöön laillista, on ollut vuosia. Herätkää nykypäivään.
Ei taida nyt kaveri tietää mitä tislaaminen tarkoittaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
20e Riskitön veto 20e talletuksella VB:lle
Pssst! Vinkki viis rotvallinreunalla eläjille. VB tarjoaa 20 euron riskittömän vedon ensitallettajille vedonlyöntiin.62453- 1161617
Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill361356Analyysiä: Kiuru-keissi oli ja meni - demarit hävisi tässäkin
Tapauksen tultua julki alkoi demarit ja muu vasemmisto selittään, että tämä oli poliittista väkivaltaa, siis ennen kuin1561191- 521095
- 1131092
Suomessa on valittava 2 lucia neitoa...
Maahanmuuttajille oma lucia neito ja Suomalaisille oma SUOMALAINEN Lucia neito....sama juttu on tehtävä miss Suomi kisoi1051044- 571041
Olet tärkeä
mutta tunnen jotain enemmän ja syvempää. Jos voisinkin kertoa sinulle... Olen lähinnä epätoivoinen ja surullinen.46919- 60892