ÄÄNIYLIHERKKYYS

Vakavasti huolestunu

Puolisoni sairastaa erittäin hankalaa ääniyliherkkyyttä, joka ilmenee siten, että hän kestää kyllä tavallisia ääniä kadulla ja kaupoissa yms. paikoissa, mutta kärksii kaikenlaisista äänistä erityisesti kotona. Asuimme omakotitalossakin, jossa erityisenä ongelmana oli naapurin jatkuva "sirkkelöinti" yms. puuhastelu, joka kantautui korvausilmasäleiköistä sisälle. Nyt kerrostalossa kaikenlaiset kolistelut kantautuvat huoneistoon - ja aiheuttavat pelkoa, jännitystä, masennusta, ahdistusta yms. vaikeita psyykkisiä oireita. Mikään terapia tms. ei tunnu auttavan. Onkohan muuta mahdollisuutta kuin muuttaa maaseudulle ison metsäalueen keskelle - tämäkin mahdollisuus on vain teoreettinen, koska siihen tarvitaan paljon rahaa. Onko Teillä samanlaisia ongelmia? Oletteko keksineet mitään ratkaisuja? Onko 45-vuotiaan vain odotettava, että kuolema korjaa ongelman.

46

11766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex-kofeinisti

      Kofeiinin päivittäiskäyttö voi aiheuttaa tuollaisia oireita, kannattaa lopettaa kokonaan jos käyttää.

      • hhhn

        Ei kai taas näitä kofeiinin haitat -juttuja D:


    • en tahdo tyrkyttää

      Jumalalla on valta auttaa.

      • selventäjä

        Tämä EI ole huuhaa-osio, jumalat ja kofeiinit kuuluvat sinne.


    • 21

      Ensin pitää olla oikea diagnoosi, jotta terapia auttaa. Ääniyliherkkyys kuulostaa hieman erikoselta diagnoosilta yksinään. Onko hänelle tehty kunnollisia neurologisia testejä ainakin ADHD:n ja Aspergerin syndrooman varalta? Jos jommassakummassa näistä on perussyy, ei ihme jos psykologin kanssa jutustelu ei hirveästi auta. Siis: ensin oikea diagnoosi, tarvittaessa sitkeästi erikoislääkärilähetettä (neurologi) ruinaten (tai yksityisesti) ja sitten sopiva lääkitys ja oikein suunnattua esim. kognitiivista käyttäytymisterapiaa, niin eiköhän tämäkin hoidettavissa ole.

      • 28

        voi olla opintoja vaille lääkäri, niin veikkaanpa minäkin: Sensorisen integraation häiriö.


      • binstoybin

        minulla on itselläni ääniyliherkyys eikä se kofeiiniin mitenkään liity


      • Anonyymi

        Höpöhöpö mitä paskaa


    • ..

      Luulisin että se voisi olla jotain migreeniin liittyvää, herkistyminen valoille, äänille ja tuoksuille. Ja ilmenisi puuskittain. Hän kaipaa vain hiljaisuutta enemmän kuin muut.
      Hänellä voi olla tiedostamaton stressi.
      Tunsin tytön joka kärsi allergiasta, kalan tuoksukin teki hänet pahoinvoivaksi.
      Melukin voi olla saastetta.
      En keksi muuta ratkaisua, hänen pitäisi olla yksin pari tuntia päivässä meluttomassa ympäristössä.

      • Minervä

        asia, joka voi auttaa sinua. Olen itse valaistumisen kokenut ja täysin ymmärtänyt. En markkinoi huuhaata, vaan tiedän mistä puhun. Tavoittelen vielä itsekkin onnea, mutta se ei ole äänistä kiinni. Äänien takana on aina fobia naamioita kohtaan. Viitsisitkö edes tämän verran katselmusta harjoittaan? Aina lukee kuolemantuomion tai teloituksen kohdalla; auta, auta, auta mua. Metsä mies kun vaanii sua. Onneni mä menetän ja jäniksen käpälään kirjoitan: Uudelleen, kun eiliseen, katson päiväni vierineen. Ja totean; on päiväni vierahan. A. Via appia B. Via Dolorosa; syntymätodistukseeni haluan vartoimeen tulevan. Kuule, kuule mua, aavistan jo sua, kummitukseni kaukaisan, vierailla maill asuvan. Euroni mä lasketan ja senkan totean..


      • gear3
        Minervä kirjoitti:

        asia, joka voi auttaa sinua. Olen itse valaistumisen kokenut ja täysin ymmärtänyt. En markkinoi huuhaata, vaan tiedän mistä puhun. Tavoittelen vielä itsekkin onnea, mutta se ei ole äänistä kiinni. Äänien takana on aina fobia naamioita kohtaan. Viitsisitkö edes tämän verran katselmusta harjoittaan? Aina lukee kuolemantuomion tai teloituksen kohdalla; auta, auta, auta mua. Metsä mies kun vaanii sua. Onneni mä menetän ja jäniksen käpälään kirjoitan: Uudelleen, kun eiliseen, katson päiväni vierineen. Ja totean; on päiväni vierahan. A. Via appia B. Via Dolorosa; syntymätodistukseeni haluan vartoimeen tulevan. Kuule, kuule mua, aavistan jo sua, kummitukseni kaukaisan, vierailla maill asuvan. Euroni mä lasketan ja senkan totean..

        Valaistuminen? Peittoaako se energialamput? Miten valaistuu? Pitääkö hieroa itseään kissannahalla, että syntyy staattista sähköä? Vitsi, mä olen kateellinen ja haluaisin olla valaistuna. Näin pimeänä aikana siitä olisi paljon iloa.


    • Xeniax

      Hmm. enpä ole ennen tuollaisesta vaivasta kuullut. Tuntuisi, että perusongelma olisi jokin muu - esim. masennus, ahdistus tms. ja että hän olisi siksi erityisen herkkä koville / häiritseville äänille? Mitä terapiaa miehesi on sitten saanut? Entä onko lääkitystä kokeiltu?

    • Makee__--

      on tollanen aina kun huudatan kaiuttimia kerrostalossa. Pelkään, että pian tulee häätö jonkun vihaisen elämään kyllästyneen ihmisen takia.
      Ääniyliherkkyys voi liittyä tinnitykseen tai huonoon itsetuntoon. Kannattaa pitää kotonakin aina jotain tuuletinta, stereoita, telkkaria tai muuta päällä. Niihin tottuu pikkuhiljaa, eikä missään nimessä pidä olla koskaan täysin hiljaista. Ne oireet vaan pahenee pidempään hiljaisuudessa olleena. Tasainen ääni/tasaisella äänenvoimakkuudella on parasta, niihin ei kiinnitä niin helposti huomiota.

      Kuntoilu auttaa unohtamaan pienet kolahdukset ja muut.

    • ei voi olla totta

      Korvan sisällä oleva kuulokeskus voi herkistyä joissakin sairauksissa.Itselläni on Myastenia Gravis ja siinä tulee herkäksi erillaisille äänille.Voi tosiaan alkaa voida pahoin määrätyn äänen kuullessa Ehkä kannattaisi mennä korvalääkärille aluksi.

    • as.

      Lieneeköhän tuossakin tapauksessa toksoplasmoosi kyseessä?
      Itelläni ainakin kaikenlaiset kolinat ja häiriöt ärsyttivät suunnattomasti, mutta kun tuon loisen hätää niin tuntuu olo rauhallisemmalta. Tämä on pitkällinen prosessi tosin.

      Kokeile alfalipoiinihappoa, se ilmeisesti tuhoaa loisen kystamuotoja, ja muitakin loisia/bakteereja. Täytyy käyttää kuitenkin paljon päivässä, että tehoa löytyy, itse otan sitä gramman päivässä nykyään, ja siitä tuleekin vielä vähän ihmeellinen olo - alussa oireet voivat alla vaikeitakin, esim aivosumua. Eli ei tarvi odottaa että kuolema korjaa - vaikka paraneminen kestää kyllä kauan, vaikka olen sitä lipoiinihappoa ottanut 2 vuotta, niin vieläkin tulee oireita. Mutta olo helpottaa vähitellen, eli kannattaa ainakin kokeilla - eikä kannata lopetta vaikka aluksi tulisikin paljon oireita.

    • z

      Voi kuulostaa kaukaa haetulta, yrittäkää seuraavanlaista keinoa. Välttäkää lisäaineita, siis eineksiä ja perustakaa ruokavalio alkuperäiselle tasolle.
      Perunoita, juureksia, hedelmiä, lihan valmistus alusta asti itse. Appelsiinin kuorimisen jälkeen peskää kädet.
      Leipä syödään öljyn kanssa, ei levitteitä. Ei makkaroita, juustojakin harvoin.
      Luontaistuotteita, vointi kohenee lyhyessäkin ajassa, noin vuoden päästä huomattavasti.
      Itselläni on valo- ja jonkinlainen ääniyliherkkyyskin. Lapsena kärsin väkivallasta, uskon sen aiheuttaneen fyysisen trauman, kirkkaat valot esim. tavaratalossa hermostuttavat, pidän ulkona keväästä asti aurinkolaseja.
      Fyysinen harjoittelu, kävely ja jumppa, vaikka seisominen yhdellä jalalla lisäävät mielen tyyneyttä.
      Jokainen ihminen tarvitsee hiljaisuutta ja yksinäisyyttä palautuakseen.
      Maailmassa on liikaa hulinaa, kerrostaloasuminen ei ole haitaksi, jollei ole jatkuvaa meteliä.

      • z

        Aina ei tulla ajatelleeksi, raudanpuute myös pahentaa näitä vaivoja.


    • voimia!!

      mulla mikreeni tai sen ensiaste tekee sen etten sietäisi mitään melua...
      silloin ei auta kun sanoa muille että nyt tv kiinni,radio kiinni ja suut kiinni...en jaksa kuunnella mitään.
      Ja yllätys yllätys mikreeni onkin sitten jo läsnä 3-4 h päästä.
      Onneksi aika harvoin tulee tätä äänijuttua...
      mutta voi ymmärtää miten keljua se on kokijalle itselleen sekä lähimmäisille/perheelle.
      mutta en minäkään kyllä sietäisi jos naapurissa esim koira haukkuisi päivästä toiseen,sirkkelillä joku vinguttaisi aina tmv.
      Enkä siedä jatkuvaa kaupunginmeluakaan....mutta siksi asunkin maalla.Meitä ihmisiä vaan on niin erilaisia,ei kaikki siedä esim juuri kaupungin melua jatkuvasti,vaikka pystyisi kaupassa asioimaankin.Tiedän ihmisiä jotka lähtevät maalle ja vuokraavat mökin ja saattavat levätä/nukkua 2 viikkoakin hiljaisuudessa-että jaksavat taas elää kaupungissa.

    • aaaah,,,,

      lentokentän läheisyydessä asuesa pitää paikkansa.

      • näin mulla

        Mulla ainakin on masennus-ja ahdistusoireita ja niiden aikana aikana myös ääniyliherkkyys. Telkkariakin katselen usein äänettömällä, kaikki meteli ja huutaminen häiritsee jne.


    • Mk

      Löysin tämän viestin, kun googletin "ääniyliherkkyys". Onkohan ratkaisu jo löytynyt? Itselläni on samanlaatuisia "oireita". Minulla on vaikeuksia kestää erilaisten laitteiden hurinoita (ajastinkellot, jääkaapit, öljypoltin ym. ym...Myös naapureiden "puuhailut" häiritsevät välillä. Ohi ajavat autot kotona. Olen vasta viime vuosina varsinaisesti tiedostanut koko ongelman. Nuorempana kuulin lepakoiden ääntelyn ja uskon myös kuulleeni revontulten rätinää, joten kuuloni on ollut hyvin herkkä. Ihan pienenä heräsin aamulla tosi aikaisin ennen muita, mitä äitini piti outona. Vasta nyt olen tullut ajatelleeksi, että ehkä halusin olla hetken aamulla hiljaisuudessa, ennenkuin älämölö alkoi. Ei ääniherkkyyteni minua estä elämästä ihan normaalisti, mutta ärsyttää, kun ihmiset vähättelevät. En myöskään pidä sitä sairautena - nykyisinhän kaikki erilaisuus heti leimataan viaksi, joka pitää korjata. Ihmisten kuuluukin olla erilaisia ja monille olisi helpotus jo se, että ympäristö ei leimaisi heti vialliseksi, mutta ottaisi kuitenkin tosissaan.

      • Apua minä tarvin!

        On aivan kamala ääniyliherkkyys korvissa, jonka vuoksi sain vapautuksenkin armeijasta(olen 18 vuotias mies). Korkeat äänet tuntuvat kamalilta korvissa, ei tarvitse kuin vain vähän esim. haarukan ja veitsen kilahtaa yhteen niin sehän korviin sattuu. Tämä vaiva aiheuttaa melkoista pelkoa ja stressiä.


      • äänisäikky

        Olen samaa mieltä. Kaikkea ei tarvitse leimata häiriöksi. Toiset aistit ovat toisilla vain herkemmät. Itselläni ääniyliherkkyys liittyy kuitenkin autismiin. Kuulen monesti myös "enemmän" kuin muut. Minuakin häiritsevät suuresti tietyt äänet enkä ikään kuin kykene suodattamaan niitä pois. Häiritseviä ovat samoin naapurista kuuluvat äänet, ohiajavat autot jne. Äkillisiä ääniä säikyn. Keskustelutilanteissa pääni seuraa enemmän ympäristön ääniä kuin keskustelua. Kuuntelenkin usein kuulokkeilla musiikkia, joka peittää häiritsevän äänimaailman, ja tarvittaessa käytän korvatulppia.


      • as-ilmiöt
        äänisäikky kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. Kaikkea ei tarvitse leimata häiriöksi. Toiset aistit ovat toisilla vain herkemmät. Itselläni ääniyliherkkyys liittyy kuitenkin autismiin. Kuulen monesti myös "enemmän" kuin muut. Minuakin häiritsevät suuresti tietyt äänet enkä ikään kuin kykene suodattamaan niitä pois. Häiritseviä ovat samoin naapurista kuuluvat äänet, ohiajavat autot jne. Äkillisiä ääniä säikyn. Keskustelutilanteissa pääni seuraa enemmän ympäristön ääniä kuin keskustelua. Kuuntelenkin usein kuulokkeilla musiikkia, joka peittää häiritsevän äänimaailman, ja tarvittaessa käytän korvatulppia.

        Reagoin ääniin ja valoihin hyvin vahvasti. Esim. koneiden tai liikenteen ääniä pidän luonnollisena, mutta kotioloissa naapurien koiran haukkuminen raivostuttaa.
        Kaikki valoilmiöt kiinnostavat. Eipä kummakaan, olenhan lievästi autistinen henkilö.


    • vdsghh

      Mulla tuo yliherkkyys on ahdistuksen oire. Mitä pahempi ahdistus, niin sen pahempi yliherkkyys. Töissä minua ahdistaa ehkä eniten ja sen vuoksi en kestä täällä mitään ääniä. Positiivisetkin äänet ärsyttää ja vie keskittymiskyvyn, esim. työkavereitten nauru saatta ottaa korvaan todella pahasti. Mutta ei kuuloaistimukset ole ainoita, jotka ärsyttää.

      En muuten käytä kofeiinia ollenkaan ja ruokavalio on lähes täysin lisäaineeton. Ongelma on korvien välissä ainakin mulla.

    • superkuulo 1 korva

      Minulla on todettu ääni yliherkkyys joka on syntynyt akustikusneurinooma leikkauksen jälkitautina. En juurikaan pysty olemaan meluisassa tai hälisevässä joukossa kun vielä yksikorvaisena en saa mitään selvää puheesta jos on hälyä. Siihen ei paljon terapiat auta. omakotitalo on senverran tiivit että naapurimelu ei häiritse.

    • Vertaistukea
    • Haluan rauhaa

      Minulla ei ollut äänten kanssa ongelmaa. Siis silloin kuin asuin rivitalossa ja omakotitalossa.

      Kerrostaloon muutettua nuo aloitusviestin oireet alkoi kummasti täsmäämään :(

    • anthrax_s

      Itsekin kärsin jonkin asteisesta ääniyliherkkyydestä, joka ilmenee mm. toistuvana säpsähtelynä ja toistuvat äänet saavat aikaan mm. sen, että alkaa tärisyttää. En ole hakenut tähän ongelmaan minkäänlaista apua, koska uskon sen johtuvan psyykkisistä syistä, enkä usko terapiaan tai psykologin kanssa jutteluun.

    • Nainen Stadista

      Minullakin on samanlaisia vaikeuksia, ja eläminen kerrostalossa välillä tuskallista.
      Olisi mukava tosiaan tietää mistä kaikesta ongelma voi johtua. Mielestäni olen vain yliherkkä äänille (ja muutkin aistini, kuten hajuaisti ovat herkkiä). Niitä ääniä (kovia kolahduksia ja tömistelyä yms.) alkaa sitten jo etukäteenkin säikkyä, ja sehän vain pahentaa asiaa. Siitä saattaa kehittyä fobian tapainen ongelma. Mutta tosiaan korvakin saattaa olla vaurioitunut, tai voi näköjään olla sairauksia, jotka aiheuttavat yliherkkyyden. Olisi niin ihana tietää mistä omalla kohdalla varmasti johtuu. Jospa siihen pystyisi vaikuttamaan, tai jopa parantumaan.

      Laitan tähän linkin sivustolle, jossa kerron tarkemmin ongelmasta (kirjoitettu 20.10.12 nimimerkillä Nainen Stadista):
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9783831

    • Zebe

      Auttaa vain kuulosuojaimet pitkäksi aikaa.

      Pitkästä aikaa mukavan rento olo.

    • amanda85

      Voisikohan olla niin päin, että masennus ja ahdistus aiheuttaa tuollaista kertomaasi ääniyliherkkyyttä?

      Minäkin olen herkkä äänille, mutta ehkä eri tavalla. Korviini ottaa kipeää kaikenlaiset äänet. Oikein hermoja raastaa vaikka sellainen, että auton ovi paukautetaan kiinni tai haarukka kolisee lautasta vasten. Töissä käytän kuulosuojaimia, kun sielläkin on kauhea meteli.

    • Mölyä

      Vanha ketju, mutta tuttu ongelma.

      Korvatulpista on apua, mutta toinen juttu on tämä: jos muualta kuuluvat äänet häiritsevät eniten asunnossa, asunto on liian hiljainen. Siis taustaääniä kämppään, "valkoista kohinaa" tai jotain muuta, minkä ansiosta muut äänet eivät erotu.

      Itse maksoin itseni sairaaksi, että sain hiljaisen asunnon.

    • liianmeluisaa

      itse sairastin yhden kannabispsykoosin, psyykoosin aikana kaikki äänet kuulosti puolet kovemmilta ku todellisuudessa. psykoosi meni hyvin nopeesti ohi kun löydettiin oikee lääke ja äänet hiljeni melkein kokonaan. mut tietynlaista ääniyliherkkyyttä edelleen, raksalla töissä niin siel on välillä vaikeeta, metalliset äänet kuulostaa inhoytavilta, ja välillä ku puhun puhelimeen niin joudun viemään luurin pois korvalta ku tuntuu et se vastapuhujan ääni menee niin sanotusti pään sisään..välillä ääniyliherkkyys ärsyttää suunnattomasti...esim. aamusin oman tai jonku toisen lapsen huuto/itku. mulla on myös todettu ahdistuneisuushäiriö jonka psykoosi laukas. siihen mulla on lääkitys. stressi ja väsymys pahentaa ääniyliherkkyyden oireita.

    • opit_kyllä

      Hiljaisuutta ei ole. Ainakin hyvin vaikea löytää. Joskus kaikkein ahdistavinta on juurikin täydellinen hiljaisuus.
      Siedätyshoito. Poissulkeminen.
      Älä kuuntele muiden ääniä, vain vaan niitä ääniä, mitkä itse valitset.

    • sköterska

      Saako saikkua ja kuka korvaa?

    • lääkeuhrit.huom

      Minulle syötettiin vuosia (aiheetta, on myönnetty) neurolepti SSRI yhdistelmää. Aivothan siinä vaurioituivat. Yksi neurolginen oire on se, etten kestä kovia ääniä. Jos ihminen huutaa minulle, nuppi luistuu. Menen toimintakyvyttömäksi.

    • tilhi14

      minulla on aivan samanlaiset oireet mutta lisäksi ihmisvilinä tavaratalossa sekä liikkuva liikenne aiheuttaa keinuttavaa epätasapainoa.

    • FyysistäKipuaäänestä

      Psykoosia pukkaa.

      Nyt tarkkana.

      Ottakaa selvää lääkityksestä.

    • ddhhfjhhf

      käytän kuulouojaimia. sellaisia kummeli kuuluttaja kokosia,en tietenkään suihkussa.

    • Anonyymi

      Kannattaa selvittää myös OCD:n mahdollisuus. On olemassa hyperawareness/sensorymonitor OCD, jossa tyypillistä on se, että ylikeskittyy tiettyihin ääniin ja ahdistus on aivan valtava. Itselläni sama ongelma:(

      • Anonyymi

        Höpöhöpö. Taas tätä samaa paskaa


    • Anonyymi

      Ahdistus on laukaissut minulle ääniyliherkkyyden. Varsinkin yhtäkkiset kipinät h
      Ja kolinat. Sen lisäksi kärsin tuntoaisti yliherkkyydestä. Vaikea selittää, mutta jotenkin aistin häiritsevää tavalla aistin esim. kämmenselkien ja jalkapöytien ihon. Se ei satu mutta on jatkuvana tosi häiritsevää. Onko jollain muulla samankaltaista?

    • Anonyymi

      Stressistä se johtuu tietenkin. Ap:n puoliso tarvitsee omaa tilaa, parasta olisi kun muuttaisitte juurikin sinne metsän laidalle missä vain linnut laulavat ja elätte erakkoelämää miehenne ehdoilla. Miehesi on selkeästi nurkkaan ahdistettu, häneltä on viety oma tila kokonaan, onko sitten mikään ihme kun reagoi noin. Ei todellakaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3310
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2862
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      24
      2699
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2638
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      21
      2524
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2355
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1823
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1767
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      37
      1640
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1486
    Aihe