Tyhjiöinti pakkasella?

Kysyjä.

Onnistuuko ilmalämpöpumpun tyhjiöinti pakkasella?
Onko esim. -15 pakkasesta haittaa tyhjiöinnille?

19

1100

Vastaukset

 • Ilmalämpöpumppu "ammattilaisen" pitäisi tulla korjaamaan pumppua mutta hän sanoo ettei näin kovilla pakkasilla pysty tyhjiöimään. Eihän tämä voi pitää paikkansa vai onko ilmalämpöpumppujen asennukset talven ajaksi lopetettu. Onko kyse vain siitä että asentaja ei viitsi tehdä töitä jos vaikka sormia alkaa paleltamaan.

  Kertokaas muut ammattilaiset onnistuuko tyhjiöinti pakkasella. Onko pakkasesta haittaa vai hyötyä tyhjiöinnin kannalta.

  • Jos ulkoyksikkö(pumppu) pitää tyhjöidä niin ei kannata. Muutenkin jos pumpun kylmäpiiriä pitää korjata niin se kannattaisi tehdä aina korjaamotiloissa.


  • Mikä pumpussa on vikana ja merkki olisi hyvä myös tietää.


  • asentaja 2 kirjoitti:

   Mikä pumpussa on vikana ja merkki olisi hyvä myös tietää.

   Mitä asentaja 2 tekee noilla tiedoilla. Etkö pysty vastaamaan kysymykseen ellet tiedä pumpun merkkiä. Miksi edes tarvitset vika tietoa vastataksesi kysymykseen "Onnistuuko ilmalämpöpumpun tyhjiöinti pakkasella?"


 • Puhutaan ennemmin putkiston tyhjiöinnistä. Lämpöpumppuahan ei tyhjöidä kuin erityistapauksissa.
  Tyhjiöinnillähän halutaan poistaa putkistosta mahdollisimman hyvin kosteus joka on hyvin haitallista.
  Tässä veden kiehumislämpöjä eri "alipaineilla"
  100C 1Bar
  20C 0,023Bar
  10C 0,012
  0C 0,006
  -10C 0,0026
  -25C 0,0006 Bar = 0,6mBar
  Eli pakkasella pitää saada hyvä loppupaine ja pitää se riittävän pitkään. Ja jos putkistoon on jäätynyt kosteutta niin siinä on sitten lisäongelma. Putkiston lämmitys auttaa asiaa huomattavasti.

 • Kyllä pakkasilla tyhjiöinti onnistuu kun tyhjiöidään pitempään kuin normaali keleillä. Jos käyttää 3/8 tuuman letkua,tunti varmasti riittää. Tärkeintä on pitää cu-putket ennen asennusta lämpöisessä ja tulpattuina. Samaten tyhjiöpumppu lämpöisessä,muistaen välillä vaihtaa pumppuun myös uudet öljyt.

  • Jos pitää olla takuu työlle, ei voi tyhjiöidä.


  • y3 urakoitsia kirjoitti:

   Jos pitää olla takuu työlle, ei voi tyhjiöidä.

   Höpö, höpö. Pakkasilla on kuivempi ilma, kuin esim. nyt juhannuksena. Kyllä tyhjiöinti onnistuu.


  • Koko putkisto ei ole ulkona,kylmän ja lämpimän rajapinta hikoilee helposti joten pitkä
   tyhjiöinti on pakkasella tarpeen.Toinen juttu on,jos on vuotanut tyhjäksi on pumppu
   todennäköisesti asennettu hutiloiden ja korjaaminen ei siksi kiinnosta.Ei pitäisi olla
   tyhjiöintiin jälkeenpäin tarvetta kunnollisen asennuksen jälkeen


 • Ilmassa on AINA kosteutta, samoin myös putkien sisällä, jotka ovat olleet joskus avoimet ilmakehään. Pakkasella kosteus putkistossa esiintyy osin jääkiteinä putkien sisäseinissä, myös jääkiteet on pystyttävä poistamaan. Kosteus aiheuttaa kylmälaitteen sisällä prosessin, jossa muodostuu fluorivetyhappoa ja kun tuo reagoi, lopputuotteet ovat "jotakin mömmöä" ja vettä. Eli pienikin vesimäärä kiertää prosessissa loputtomasti, koska se ei sitoudu mihinkään. Lopulta aiheutuu (useimmin) kompressorin sähkömoottorin käämissä oikosulku, kun käämin lakkaeriste on fluorivetyhapon uhri.

  Tästä syystä ammattilaiset välttää pakkasella tyhjiöintiä. Putkien pitäminen lämpimässä ei auta, koska lämpimien putkien sisällä on lämmintä ilmaa, joka putkien asennuksen yhteydessä kylmenee ja lämpökutistuu ( vrt. kuumetessa laajenee), jolloin putket imee sisäänsä lisää kosteaa ilmaa. Totta, talvella ulkoilma sisältää vähemmän absoluuttista kosteutta, kuin kesällä, mutta kun nyt kyse on pienistä määristä kosteutta, niin kylmäteknisesti myös pakkasilma on kosteaa.

  Tyhjiöinti pakkasella on mahdollista, mutta tyhjiöintipumpun on oltava toimiva ja hyvä (keskinkertainen ei välttämättä riitä, esim. ultin 1-stage pumput ei vedä riittävää tyhjiötä, varmasti muitakin vastaavia on markkinoilla) ja tyhjiöintiajan TODELLA pitkä, mieluummin "yön yli", jos haluaa olla varma lopputuloksesta, yleensä tähän ei kannata lähteä, koska pikkupakkasia tai lämpimämpää keliä esiintyy kuitenkin usein.

  Pitkä tyhjiöinti on siis myös kustannuskysymys ja lopputulos voi silti olla epävarma. Ei ole asiakkaan edun mukaista, että laitteita tyhjiöidään -10C pakkasella. Kosteuden / fluorivetyhapon vaikutus voi tulla esille nopeasti tai vasta vuosien kuluttua, takuuajan umpeuduttua, riippuen jäännösvesimäärästä.

  Jos pumppusi hajoaa 5 vuoden jälkeen, mistä haet syyllistä / korvaajaa? Vakuutusyhtiöstä, jonka (heikkolaatuisen asennuksen) me kaikki sitten maksamme korottuneina vakuutusmaksuina.

  ( Fluorivetyhappoa muodostuu kun läsnä on vetyä, happea ja fluoria, sekä näihin vaikuttaa kova paine ja kuumuus. Kompressori muodostaa paineen ja kuumuuden ja vesi hajoaa osin alkuaineikseen vedyksi ja hapeksi, kylmäaine (esim. R410a) sisältää myös fluoria. Tarkempaa kemiallista tietoa: Googlaa: "wiki Vetyfluoridi" )

  • Kyllä minun Mitsuni asennettiin ja tyhjiöitiin noissa lämpötiloissa, ainakin 5 vuotta sitten. Hyvin pelaa.


  • Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

   Kyllä minun Mitsuni asennettiin ja tyhjiöitiin noissa lämpötiloissa, ainakin 5 vuotta sitten. Hyvin pelaa.

   ....toistaiseksi.


 • voi sen tyhjiöpumpun tehdä pakkasessakin mutta paisuvainen ei kärsi olla liian kauaa pakkasessa.
  käytä mieluiten saksityhjiöpumppua(2 toiminen)

  • nyt ei toiminu poistovena ja imupäälä koko aika(sinikulli)
   tyhjiöpunpusa varmistaka tyhjennysventtiilin toimivuus!


  • Uuden asennuksessa ei tartte mitään tyhjiöpumppua! R32 on 0asteessakin 7 Bar ylipaineessa! Kaasupuolta vähän auki ja neulaventtiilistä 50g pihalle ni se on siinä! Ilmat tulee varmasti pois järjestelmästä! Mitä sitä lutkuttamaan tyhjiöpumpulla? R410 kone 10 vuotta pelannut ks. Asennus tavalla.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Uuden asennuksessa ei tartte mitään tyhjiöpumppua! R32 on 0asteessakin 7 Bar ylipaineessa! Kaasupuolta vähän auki ja neulaventtiilistä 50g pihalle ni se on siinä! Ilmat tulee varmasti pois järjestelmästä! Mitä sitä lutkuttamaan tyhjiöpumpulla? R410 kone 10 vuotta pelannut ks. Asennus tavalla.

   Mites se jäätynyt vesi tulee tuolla keinolla putkistosta pihalle?


 • tyhjiöpumppu surisee aina yön yli, aamulla huomaa eron. saksipumpullinen tehokkaampi.

 • tyhjiöpumppua ei kannata käyttää yli 1/2 tuntia pidempään koska vaarana on sinigulli

  • paisari laajentunut


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  59
  960
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  482