Joustavasti eläkkeelle

KaiLar

Joustavasti eläkkeelle
Virallinen eläkeikä nostettaisiin 65 vuoteen.
Mutta jokainen saisi jäädä eläkkeelle jo 63-vuotiaana tietyin ehdoin: Tällöin eläkkeen suuruus olisi esim. 86% täyseläkkeestä. Eläkeläisellä olisi halutessaan esim. 2,5 vuotta aikaa nostaa eläkkeensä tasoa aina 100% asti entisessä työpaikassaan, ei kuitenkaan entisessä asemassaan, vaan ik. avustavissa töissä, tehden sitä mitä parhaiten osaa ja mitä työyhteisössä eniten tarvitaan. Osan työstä voisi tehdä kotoa käsin. Työpäivän maksimipituus olisi esim. 5 h, joka vastaisi täyttä päivää, koska näistä työpäivistä eläkkeen saaja ei saisi palkkaa, vain karttuvaa eläkettä.
Hyviä puolia:
1) Osa jäisi 63-vuotiaana, koska tulisi hyvin toimeen hiukan pienemmällä eläkkeellä (todellisuudessa melkein kaikki tulisivat), ts. näiden osalta kokonaiseläkemenot pienenisivät 14%.
2) Ne, jotka haluaisivat jäädä 63 v, mutta kartuttaa prosentteja, saisivat ns. pehmeän laskun eläkkeelle (mistä on mielenterveydellisiä etuja).
3) Nämä prosentin kartuttajat olisivat samalla työyhteisöissä siirtämässä sitä paljon puhuttua hiljaista tietoa, mutta varsinainen virka vapautuisi kuitenkin nuoremmille ja ”pomppivaisemmille”.
4) Edelleen, nämä prosentin kartuttajat olisivat helpottamassa työyhteisön ruuhka-aikoja ja sijaistamassa lomia / sairaslomia.
Jos jää 63 vuotiaana eläkkeelle, mutta arvelee haluavansa kartuttaa eläkkeensä täydeksi seuraavan 2,5 v aikana, pitäisi työyhteisössä etukäteen sopia ja suunnitella, mitä nämä avustavat työt olisivat. Esimerkiksi opettajalla nämä avustavat työt voisivat olla kokeiden ja tenttien tarkistamista ja laatimista (mitä voisi helposti tehdä myös kotona) ja sairaslomien sijaistamista.
Prosentin kartuttajalla eläke nousisi kuukausittain sitä mukaa kun tunteja kertyy. Jos kyllästyy tai väsyy, kartuttamisen voisi lopettaa 2 viikon irtisanomisajalla, jolloin eläkkeeksi muodostuisi siihen mennessä karttunut.
Ne, jotka nykyisen lain mukaisesti haluavat olla töissä aina 68 vuotiaiksi, saisivat korkeampaa eläkettä nykyisen lain säännösten mukaan, mutta korotusta lähdettäisiin laskemaan vasta 65 vuotiaasta eteenpäin.
Työnantajat tietysti hyötyisivät tästä eläkkeensä kartuttajien tekemästä palkattomasta työstä. Kunnalla ja valtiolla tämä voitaisiin varmaan hyväksyä, mutta yksityisten työnantajien pitäisi maksaa joku sovittu korvaus saamistaan työtunneista omaan eläkekassaansa.

3

657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 35

      yksi totuus, vaikka eläke karttuu, muita lakeja muutetaan aina toisinpäin, jotta todellisesti paremman eläkkeen saa se joka jää mahdollisemman aikaisin.

      jäin juuri vuorotteluvapaalle, viime vuoden marraskuusta, nyt senkin korvaus olisi pienempi, jäin niin että menen töihin vain 1 päiväksi, eli pari vuotta kun pidän v-vapaata ja lomat ensin.

      kun iskä jäi autokuskista eläkkeelle 1986, 53vuotiaana, kun työpaikka meni, sai silloin jotain 3 vuoden palkasta kahden parhaan mukaan ja eläke on nyt 1480 €, aika hyvä autokuskiksi ja silloin se oli aivan mahtavan hyvä. kun aussa sai 7500mk

    • HOT POINTS

      Kun on järki nuorena.

    • kohtakohta

      Katsoppa Kelan sivuilta ,niin huomaat että on olemassa jo varhennettu vanhuuseläke 62 vuotiaille ,eläke tosin putoaa pysyvästi 0,6% mutta vitun väläkö sillä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1282
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1227
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1106
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1076
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe