Liikaa terveellistä?

fufferi

Kuinka usein nutriplus cat:ia voi antaa fretille? Voiko liika nutriplus ylipäätään olla haitallista?

1

316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei paljon

      Kun kerran kissoille suositellaan "2 cm elopainokiloa kohti päivässä (10 cm vastaa yhtä teelusikallista). Nutri Plus geelin ollessa pääasiallinen ravinnonlähde annostus kaksinkertaistetaan.". niin veikkaisin että siihen kyllä on joku syy miksi sitä ei kannata kovin paljon antaa.
      Alla oleva teksti nyt koskee ihmisiä, mutta ehkä jonkin verran voi soveltaa freteillekin?

      "Rasvaliukoiset A- ja D-vitamiini kertyvät elimistöön saannin ollessa runsasta, jolloin myrkytysoireiden kehittyminen on mahdollista. Suuret A-vitamiiniannokset lisäävät ihon sarveistumista ja talin-eritystä. Äkillisen myrkytyksen oireita ovat kallonsisäisen paineen nousu ja ihon hilseily. Pitkäaikaisessa liika-annostuksessa on todettu ihomuutosten lisäksi maksavaurioita ja luuston haurastumista. Turvallisen saannin yläraja on A-vitamiinilla kymmenkertainen suositeltuun saantitasoon verrattuna. Raskauden aikana A-vitamiinin liikasaanti voi lisätä sikiön epämuodostumien riskiä. Tällaista on kuitenkin todettu vain A-vitamiinia sisältävien erityisvalmisteiden käyttöön liittyen, ei pelkästään ravinnosta saadun A-vitamiinin aiheuttamana.

      Hyvin suuret D-vitamiiniannokset lisäävät luun hajoamista ja suurentavat veren kalsiumpitoisuutta. Tätä on käytetty hyödyksi lisäkilpirauhasten vajaatoiminnan hoidossa, jossa D-vitamiinijohdoksia käyttäen voidaan nostaa muuten pieni veren kalsiumpitoisuus normaalitasolle ja korjata sairauden aiheuttamat oireet. Liian suuret D-vitamiinimäärät suurentavat liiaksi veren kalsiumpitoisuutta ja voivat aiheuttaa kalsiumsuolojen saostumista kudoksiin sekä sydän- ja hermostoperäisiä oireita. Vaikeimmissa muodoissa voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta ja pahimmillaan myrkytys voi johtaa kuolemaan. Myöskään D-vitamiinia ei ruoasta voi saada liian suuria annoksia, vaan ongelmat liittyvät vitamiinivalmisteisiin.

      E-vitamiini ei kuitenkaan aiheuta myrkytysoireita suurinakaan annoksina, vaikka se on rasvaliukoinen. Toisaalta vesiliukoisista vitamiineista B6-vitamiinin on suurina annoksina todettu aiheuttavan hermosto-oireita kuten vaikeita tuntohäiriöitä. Tämän vitamiinin annosten ei tulisi ylittää saantisuositusta yli 20-kertaisesti, vaikka tällaisia suuria annoksia on joskus suositeltu esim. kuukautisia edeltävän turvotuksen tai raskaudenaikaisen pahoinvoinnin hoitoon.

      Useimmat vesiliukoiset vitamiinit erittyvät elimistöstä nopeasti ja niiden varastot ovat verraten pieniä. Tällaisissa oloissa myrkytysten kehittyminen ei ole todennäköistä. C-vitamiinin käyttäytyminen tunnetaan erityisen hyvin. Annosten suurentuessa tarvetta suuremmiksi vitamiinin imeytyminen suolesta vähenee. Ruoan sisältämä 100 mg imeytyy jokseenkin täydellisesti mutta kymmenkertaisesta annoksesta imeytyy enää vajaa puolet ja satakertaisesta annoksesta 10–20 %. Jos C-vitamiinin määrä veressä suurentuu selvästi, vitamiinia alkaa erittyä virtsaan. Näin elimistö on hyvin suojautunut suuria C-vitamiiniannoksia vastaan. C-vitamiinimyrkytystä ei kehitykään, vaikka suun kautta nautittaisiin suuriakin määriä pillereinä. Suolistoon imeytymättä jäänyt vitamiini tosin saattaa aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia.

      Vaikka ei voidakaan sanoa, että rasvaliukoiset vitamiinit ovat suurina annoksina myrkyllisiä ja vesiliukoiset myrkyttömiä, tärkeimmät myrkytyksiä aiheuttavat vitamiinit ovat rasvaliukoiset A- ja D-vitamiini. Kaikkia vitamiineja olisi kuitenkin paras saada vain suosituksia vastaavina kohtuullisina määrinä."

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00023

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      203
      4902
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      288
      3019
    3. 134
      1787
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      228
      1607
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1431
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1206
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1164
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1149
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1109
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1107
    Aihe