Helsinki itäsuomea?

ich jag

Murteet voi pääpiirteittäin jakaa itäisiin ja läntisiin. Mielestäni Helsingissä esiintyy enemmän itäsuomalaisia vaikutteita. Esim nivaska vs pumaska, paljastaa hyvin, kumpaan murreryhmään puhuja kuuluu. Helsingissä, ainakin minun työpaikallani yms koulutuksissa, on tullut esille, että paperinippu on yleisesti pumaska. Minulle länsisuomalaiselle sana pumaska, ei aluksi kertonut yhtään mitään, kunnes osasin yhdistää asian, nivaskahan se on samperi, mitä ne näin puhuu ajattelin. Muitakin sanoja on paljon, joita esiintyy enimmäkseen itäsuomessa, eli savo-karjala murteen alueella. Tästä päätellen Helsinki on enemmän itäsuomea kuin länsisuomea. Onko savo-karjala murre jotenkin dominoivampi / tarttuvampi, koska Helsingissä asuu kuitenkin joka puolelta suomesta tulleita, suht tasaisesti joka paikasta. Tottakai "kaikki" puhuu hki:ssä zit mut tiätzä, mutta tietyt käyttösanat tulevat selkeästi idästä, vaikka zittaillaan ja muttaillaan.

12

1411

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • urpaan lekend

      Kyseisestä linkistä voi lukea enemmän:
      http://wapedia.mobi/fi/Luettelo_venäjän_kielestä_suomen_kieleen_lainatuista_sanoista

      Mutta esim monet slangisanat ovat suoraan lainoja venäjän kielestä, esim:
      bonjata (ymmärtää) = ponimat
      lafka (yritys) = lafka
      mesta (paikka) = mesto
      pumaska (paperi) = bumaga
      snaijata (tietää) = znat
      sontikka (sateenvarjo) = zontik
      pulittaa (maksaa) = pulit

      Että kyllä tiettyjä yhteyksiä itään on...

    • Google Earth

      Yleisesti tunnettu tosiasiahan on, että Helsinki on selvästi lännempänä kuin esimerkiksi Oulu. Helsingin keskustan (rautatieaseman) longitudi on luokkaa 24°56'29"E, kun taas Oulun tori sijaitsee jokseenkin pituuspiirillä 25°27'55"E. Eroa on yli 30 kulmaminuuttia.

      Oulu on siis Itä-Suomea, Helsinki ei.

      Kielestä ja murteista viis.

    • rööperi ja pitsku

      Kyllähän helsinski vielä on länsimurre. Sen pohja on Keski-Uudenmaan murteissa, eikös Keravallakin ole aina puhuttu samalla tavalla oudosti "viittiiks tästä hyppää?" ja muuta semmosta paitsi siellä sanotaan vanhastaa d:n paikalle "r", niinku "em mä tiärä" jne.
      Jos Helsingin murre olisi selvä itämurre, niin siinähän sanottaisiin jotensakin että: "männöö, tulloo", eikä d:tä olisi yhtään missään. Ja jos savolaisuus olisi kantava voima, niin olis "hölökyn-kölökyn kaeken aekoo minä (/sie) ja hölökyt kölökyt kaeke aekoo sinä (/sie)".. Nythän helsinskiksi sanotaan: tulee, menee, tiedät sä? (eikä Tiijätkö sinä? tai Tiijet sie?), eikä kaakatuksesta ja hölkyn-kölkystä ole tietoakaan. Onhan siinä idästä tullut kobvasti vaikutteita, mutta länsimurrehan hesa vieläkin on, ja tuskin se muuttuu.

    • mitään ei myönnetä

      Taisit osua arkaan paikkaan vastauksista päätellen. No, ei mitään uutta. Suomalaiset eivät ole koskaan myöntäneet itselleen näitä itäisiä yhteyksiä, arvelen, että koko russofobia itsessään juontaa tuosta pelosta.

      Itsekin Pohjanmaan rannikkoseudulta Etelä-Suomeen emigroituneena on tullut pantua merkille tuo sama ilmiö. Kaipa ne Savon ja Karjalan pienet kylät ovat olleet kovemman rakennemuutoksen kourissa kuin Pohjanmaa, joten väestö on sitten sijoittunut suuremmissa määrin etelän kasvukeskuksiin ja ovat samalla vieneet mukanaan ne itäiset vaikutteet.

      Toisaalta, Helsingissä oli merkittävässä määrin venäläistä väestöä koko venäläistämisaikakauden, joten ihmekös tuo, jos se näkyy siellä tavalla tai toisella. Onhan arkkitehtuuri slangin lisäksi siitä hyvä merkki; samanlaista uusklassista arkkitehtonista kokonaisuutta saa muualta Länsi-Euroopasta hakea. Eikös siellä Helsingissä joskus kuvattu jokin "Moskovaan" sijoittuva amerikkalainen filmikin, kun kuulemma kaupunki näyttää niin venäläiseltä...

    • citymaalaisia

      Hyvin monet stadilaiset "puhhuu" nykyään "mie" "sie" "myö".

    • Ylermi Yty

      Kyllä Helsinki kuuluu hämäläiseen murrealueeseen. Helsinkiläisten puheessahan ollaan siällä Etelä-Suamessa tuamassa hianoa oikeakiälisyyden viästiä viästimien välitysellä.
      Lisäksi Helsingissä porkkanat virutetaan, kun taas idässä ne huuhotaan, ja saunassa on tietysti käytössä vihta, jota itäiset eivät käytä.
      Ja hämäläisyyden huippu: Aloin juokseen.

      • sepander

        Ylermi on kyllä ihan skutsissa!


    • 20+7

      Eikös se ole niin että Helsingin murre on sekoitusta kaikista helsinkiin muuttaneista ihmisten murteista. Helsingin alkuperäinen murre on keskiuudenmaan ruotsin murre. Sen kuulee vielä joskus puhuttavan vanhempien ihmisten toimesta.

    • alperttiykskivi

      Sanontahan kuuluu, että "Helsinki on Suomen savolaisin kaupunki", viitaten siis suureen muuttovirtaan Savon seudulta. Paljon siellä siis savolaisperäisiä ihmisiä asuu, mutta ylipäätän kieli Helsingin seudulla on ihan tuota "yleissuomea". Jotkut puhuvat vielä kotiseudun murteella, alkuperäiset Helsinkiläiset vähän slangia bamlaten ja varmaan valtaosa yrittää puhua kuten suurkaupungissa kuuluu.

    • Helsingin murre on ruotsin murre, ei suomen murre. Helsinki kuuluu vastasuomenkielistyneisiin alueisiin. Valitettavasti olen joutunut kuulemaan, että Helsingin puhekieli on viime aikoina savolaistunut.

      On jopa mahdollista, että Helsingfors on nimenä vanhempi kuin Helsinki, vaikka toisaalta jotkin ruotsinkielisten alueiden ruotsinkieliset paikannimet ovat syntyneet suomenkielisistä paikannimistä. Esimerkiksi lax ei näiden paikannimien lopussa tarkoita samaa kuin ruotsin lax muuten vaan on syntynyt suomen sanasta laksi, joka on nyt muuttunut sanaksi lahti.

    • Hämäläismurteisiin

      pohjautuu Helsingin puhekieli, vaikka alue onkin ennen ollut ruotsinkielinen ja jälkeenpäin on tullut vaikutteita savosta, vennäästä ja vaikka mistä.

    • wddwdw

      Mitä valitettavaa siinä on jos Helsinkiin tulee savolaismurretta? Olen aina asunut pk-seudulla ja ihailen suuresti venäjän kieltä ja haluisin oppia sitä. Savon murteesta tulee sitä venäläistä ruotsalaisen päälle :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe