Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kuivakäymälä

egoteko

Laitoin noin 5 kuukautta sitten erilliseen ulkorakennukseen Biolanin 300 litran kuivakäymälän,sekä toisen säiliön 300 litraa. Vaihdan tyhjän tilalle kun ensimmäinen täyttyy,niin täysi saa kompostoitua rauhassa.
Joutilaaksi jäänyt 2,5m*2,5m lämmin huone ulkorakennuksessa oli meillä helppo ratkaisu,pidän pienellä patterilla lämpötilan 5 asteessa.Rakensin portaat niin pääsee pytylle istumaan ja onhan siellä korkealla juhlava olo :).
Suotuvesipöntölle 20 litraa, piti piikata lattiaan monttu että sain sen laskuputken alapuolelle.
Kokemuksia tähän mennessä;
1)Lämpötilan on oltava plussan puolella.
2)Virtsa on laskettava kuivan kompostin sekaan,edesauttaa kompostoitumista ja suotunesteen määrä jää todella vähäiseksi joka on minut yllättänyt täysin,oletin että suotunestettä pitää tyhjentää aina vähän päästä.kahdenkymmenen litran pöntön täyttymiseen menee kuukausia !
3) keittiöjätettä meillä (nelihenkinen perhe) tulee arviolta ~400 litraa/vuosi sekoitetaan kuivakäymälään joka mielestäni kuohkeuttaa ja parantaa omalta osaltaan maatumista.
4)Olen heittänyt silloin tällöin herätettä sekaan,kompostoituminen on jatkuvaa ja näyttää toimivan kun huonelämpötila on plussan puolella, joka on mielestäni ehdottoman tärkeää,ensimmäinen säiliö ei ole vieläkään täynnä.
Sisällä on erotteleva kuivakäymäläpytty jonka kiinteän aineen tyhjennän parin viikon välein ulkokäymälään.Neste sisältä menee vanhaan kaivojärjestelmään,se pitäisi vielä ratkaista jotenkin.Tosin sisäpöntön käyttö on vähäistä lasten käyttöä.
5) tuuletus ehdoton,tuli mukana Biolanilta.
Opetteluahan tämä vielä,mutta kaikki yllätykset ovat olleet positiivisia.Olen todella tyytyväinen että tein tämän ratkaisun ja hämmästyttää miksei tähän panosteta enempää.Ajattelen maaseudunkin yhden ja kahden asukkaan taloja, miten helppo ratkaisu.

2

847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perässä tullaan!

      Kiva kuulla onnistumisen kokemuksiasi! Minäkään en haluaisi tulevaisuusdessa lutrata likakaivoissa fosforinpoistoaineiden, pumppujen ja loka-autojen kanssa, joten pidän silmällä juuri kompostoivien käymälöiden kokemuksia. Jos kerta keittiöjätteiden kompostointi onnistuu, miksipä ei omat jätökset maatuisi.

      Ilmeisesti lämmityksen avulla kompostointi on pysynyt nyt talvellakin käynnissä. Ilman lämmitystä ainakin oma lämpökompostorini pääsi jäätymään, kun nyt on ollut näin "normaali" talvi.

      Mitenkäs hajuhaitat? Arvelisitko, että on mahdollista käyttää kompostoivaa käymälää sisällä, säiliöt kellariin sijoitettuna? Vai olisiko parasta tyytyä ulkohyyskään? Tietty hajut ei haittaa missään tällä säällä samalla tavalla kuin kesällä.

      • egoteko

        Mielestäni käymälän sijoituksen ratkaisee helpoin tapa toteuttaa se,meillä oli valmis lämmin tila ulkorakennuksessa joka jäi tyhjäksi.Eli rakentaminen ei tuonut lisäkustannuksia.Ovea piti hieman leventää että säiliöt saa ulos.
        Kellarisäiliöhän on hyvä ratkaisu niin ei tarvitse vaivautua edes ulos,saa varmaan muutkin innostumaan helpommin käytöstä.Nykyajan ihmiselle käyttöönotto on jonkinlainen kynnys :). Tyhjennys täytyy vain ratkaista, koska komposti on kuskattava ylöspäin,jos ei satu olemaan rinnetontti.
        Hajusta voin sanoa että ulostetyyppistä hajua ei ole,vaan normaalia kompostihajua.
        Meillä on nyt jonkin verran kovien pakkasten aikana tuota kompostihajua silloin kun en ole raaskinut pitää ilmastointia riittävän isolla.Haju tulee huoneeseen kantta aukaistaessa. Tuo lievä haju ei ole kyllä ollut ongelma.
        Hajun poistossa ei sinänsä ole mitään ongelmaa,siinähän on periaatteena että säiliöön aiheutetaan ALIPAINE joko vapaakiertoisella systeemillä,joka yleensä riittää helposti tai sitten pienellä imurilla joka tosin aiheuttaa enemmän energiakustannuksia lämpöhukkana. Riittävän voimakas alipaine, niin haju ei tule huoneeseen edes kantta aukaistaessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2102
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      24
      1715
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1490
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1451
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1358
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1251
    Aihe