kilju.

kuinka? :o

Kuinka kiljusta saa kirkkaampaa?? oon tehny ja siitä on tullu sellasta sameeta?

8

1380

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Justus Liebig

      Etanolin eli etyylialkoholin kiehumispiste normaali-ilmakehän paineessa on 78,4 °C. Kun kuumennat kiljusi tätä kuumemmaksi mutta alle 100-asteiseksi, niin etanoli erkanee liuoksesta höyrynä mutta vesi jää jäljelle (vesihän kiehuu tunnetusti vasta 100 asteessa).

      Rakennat vain systeemin, jossa saat nuo etanolihöyryt talteen. Kun jäähdytät ne sitten sopivassa lauhduttimessa, niin saat kirkasta ja väkevää tavaraa. Maun nautittavuutta en niin menisi takaamaan.

      Lisäksi muistutan, että kuvailemani puuhailu on lain mukaan kiellettyä ja rangaistavaa.

      • ponu

        ota huomioon että keittämäsi pontikka ei ole puhdasta etanolin ja veden seosta, vaan siihen tislaantuu ainakin keittämisen alussa myrkyllistä metanolia(kiehumispiste alempi kuin etanolilla) ja kenties monenlaisia sikuna-aineita.
        ..toisaalta taas ei kijunkaan(kotiviinin) alkoholi liene puhdasta etanolia..riippuen käytettävästä hiivasta ja muusta


      • tiputtaja

        Muistaakseni joku kuopiolainen sähköliike möis näitä lasisia putkia,näin jossain sähkö-alan tuotteita myyvän yrityksen mainoksen,oli myös pannuja mutta tosi pieniä,olis kiva tietää vaan mikähän liike se on?


      • kemisti

        Pakkohan minunkin oli tähän keskusteluun sekaantua. Alkoi olla niin mielenkiintoista kun puhuttiin jako, eli fraktiotislauksesta...

        Etanolin tislaus on tarkkaa puuhaa: Ennen mäskin kuumentamista kannattaa sikunat, ennenkaikkea pentanoli hapettaa mäskistä kaliumpermanganaatilla (lusikan kärjellinen sekaan. Ainetta saa apteekista) pahan maun estämiseksi. Ennen etanolia prosessissa erottuu metanoli, kp.64,7 astetta. Metanolihan on tappava ja sokeuttava myrkky. Vähintään ensimmäiset desi-pari on heitettävä pois, vaikkapa auton pissapoikaan. Käytännössä paras tislauslämpötila on noin 80 celsiusta. Prosessia ohjataan jäähdytysveden virtaamalla.

        Kertaalleen yhdellä ajolla tislaavia laboratoriotislauslaitteita saa mm bebekistä, mutta "oikea" aine tulisi tislata monta kertaa tislaavalla laitteistolla. Koskenkorvakin tislautuu prosessin aikana yli sata kertaa. Tislauskolonnin tulisi olla mahdollisimman korkea. Ensimmäinen tisle-erä kannattaa jatkaa puoliksi vedellä, ja tislata uudestaan.


      • koeilija
        kemisti kirjoitti:

        Pakkohan minunkin oli tähän keskusteluun sekaantua. Alkoi olla niin mielenkiintoista kun puhuttiin jako, eli fraktiotislauksesta...

        Etanolin tislaus on tarkkaa puuhaa: Ennen mäskin kuumentamista kannattaa sikunat, ennenkaikkea pentanoli hapettaa mäskistä kaliumpermanganaatilla (lusikan kärjellinen sekaan. Ainetta saa apteekista) pahan maun estämiseksi. Ennen etanolia prosessissa erottuu metanoli, kp.64,7 astetta. Metanolihan on tappava ja sokeuttava myrkky. Vähintään ensimmäiset desi-pari on heitettävä pois, vaikkapa auton pissapoikaan. Käytännössä paras tislauslämpötila on noin 80 celsiusta. Prosessia ohjataan jäähdytysveden virtaamalla.

        Kertaalleen yhdellä ajolla tislaavia laboratoriotislauslaitteita saa mm bebekistä, mutta "oikea" aine tulisi tislata monta kertaa tislaavalla laitteistolla. Koskenkorvakin tislautuu prosessin aikana yli sata kertaa. Tislauskolonnin tulisi olla mahdollisimman korkea. Ensimmäinen tisle-erä kannattaa jatkaa puoliksi vedellä, ja tislata uudestaan.

        En ole itse keitellyt, koska A-kaupoista saa kirkkaita , turvallisia ja suht. maukkaita alkoholeja.
        Ja toisaalta miksi keittää kiljuaan tiivimpään muotoon, siihen joutuu kuitenkin lisäämän lantinkia kun prosentit alkavat ylittää 40 rajan.

        Olen kyllä maistellut muiden keitoksia, mutta kaupasta saa paremman makuisia, laillisesti.

        Muuten vanhat kokit, erään tarinan mukaan, ovat kaataneet sen eka lasillisen tkaisin pannuun.
        Muuttuuko se siellä siellä uudelleen höyrystyessään etanoliksi?
        Ja vielä, syntyykö se metanoli vasta keittovaiheessa, vai onko sitä jo rankissa?


      • kemisti
        koeilija kirjoitti:

        En ole itse keitellyt, koska A-kaupoista saa kirkkaita , turvallisia ja suht. maukkaita alkoholeja.
        Ja toisaalta miksi keittää kiljuaan tiivimpään muotoon, siihen joutuu kuitenkin lisäämän lantinkia kun prosentit alkavat ylittää 40 rajan.

        Olen kyllä maistellut muiden keitoksia, mutta kaupasta saa paremman makuisia, laillisesti.

        Muuten vanhat kokit, erään tarinan mukaan, ovat kaataneet sen eka lasillisen tkaisin pannuun.
        Muuttuuko se siellä siellä uudelleen höyrystyessään etanoliksi?
        Ja vielä, syntyykö se metanoli vasta keittovaiheessa, vai onko sitä jo rankissa?

        Metanoli ei voi muuttua etanoliksi muuta kuin pakotetuissa olosuhteissa (vahvat katalyytit jne). Metanoli syntyy jo käymisvaiheessa mm. marjojen kuorten sisältämän pektiinin vaikutuksesta. Teoriassa etanolimolekyyli voisi pilkkoutua, mutta ensimmäisenä molekyylistä irtoaa alkoholin hydroksyyli- eli OH-ryhmä. Lopputuotteena ei ole näin ollen OH-ryhmän sisältävää metanolia. Ensimmäiset tisleet kannattaa ehdottomasti hävittää, eikä kaataa pannuun. Periaatteessa metanolia ei pitäisi olla paljon, mutta pienikin määrä rikastuu ensimmäisiin tippoihin, ja riittää sokeuttamaan ihmisen. Tappava annos on n. 25g.

        Ei pontikkaa kannata ainakaan viinan kalleuden takia tiputella. Tosin maussa ei ole mitään vikaa kunhan sikunat hapetetaan, ja aine tislataan toistamiseen. Omatiputteinen on paitsi terveysriski, niin myös laitonta. En tosin tiedä mitä ne puheet EU:n liittymisen myötä olivat, että pontikkaa saisi keitellä kaksi litraa päivässä henkeä kohden, kunhan aine tulee vain omaan tarkoitukseen, ja on enintään 60-tilavuusprosenttista...


    • leipuri

      Heti käymisen lakattua neste lapotaan hiivojen päältä toiseen astiaan ja kylmään laskeutumaan.
      Litku tosin kannattaa nauttia tuoreena, ikä ei paranna makua, päinvastoin.
      Alan miehet syövät hiivansakat ja muut mahdolliset pöntön pohjalle laskeutuneet jätökset, rusinat, russakat, hiiret..väittävät niihin imeytyneen alkoholin olevan tehokkainta.

      • ...

        jos viel muutamaks tunniks lumihankeen? eikö sillon hiivojen pitäs laskeutuu pohjalle? jne... ja sitte kaadan toiseen ämpäriin niin ne jää pohjalle?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3101
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1590
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      92
      1442
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      89
      1349
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1304
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      152
      1219
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1168
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      999
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      912
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      793
    Aihe