POHJOIS-ESPANJAN AINUTLAATUINEN KIERTOMATKA (Bilbao-Santiago de Compostela)
Vastaavanlainen matka järjestetään huhtikussa 2010.
Kyseisen matkan järjesti Uniquetour.
Matkaohjelman voi katsoa kotivuiltamme: www.uniquetour.fi
Esittelyvideon matkasta voi katsoa: http://www.youtube.com/watch?v=86ZDa7Q3B7ca7Q3B7c
Pohjois-Espanjan rannikko Bilbaosta aina Santiago de Compostelaan on yksi hienoimmista kiertomatkoista, jonka olen tehnyt. Matkalle mahtui monenlaista nähtävää ja koettavaa. Se on eri maailma, jos aluetta verrataan muuhun Espanjaan. Päällimmäisenä matkasta jäi mieleen upeat maisemat, vehreys sekä vuoriston ja meren harmonia. En myöskään koskaan ole Espanjassa syönyt yhtä paljon ja nautinnollisesti. Uskomattomia merenherkkuja löytyi joka lähtöön.
Vuosi 2010 on ns. "Pyhä vuosi". Jos "Pyhän Jaakobin" päivä (25.7) sattuu kyseisenä vuotena sunnuntaiksi, on kyseinen vuosi pyhä ja Santiago de Compostelan katedraalin erityinen ovi on auki koko vuoden pyhiinvaeltajia varten. Seuraavaan kerran tämä "Pyhä vuosi" onkin vasta 2021.
Bilbao on modernin hienostunut kaupunki, jonka arkitehtoninen ylpeys on arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim museo. Samainen arkkitehti on muuten suunnitellut myös Riojan alueella sijaitsevat Marques de Riscal viinitilan "päärakennuksen".
Matka jatkui rannikkoa pitkin ja vierailimme perinteisellä anjovistehtaalla. Oli mielenkiintoista nähdä miten kaloista jalostetaan tuote säilykepurkkiin. Koneina toimivat pääasiallisesti ihmisen kädet. Suurin osa Espanjassa myytävistä anjovissäilykkeistä tulee juuri tältä alueelta. Paikan omistajana toimiva iäkäs rouva tarinoi meille paikan historiasta ja hän edelleen häärii päivittäin mukana tehtaan toiminnassa.
Anjovistehtaalta jatkoimme kohti idyllistä Santillana del Maria, jota kutsutaan Espanjan kauneimmaksi kyläksi. Vanhat kivirakennukset huokuvat historiaa vehreiden maisemien ympäröidessä kylää. Aika pysähtyy, mutta kyllä se lähti kävelemään saatuani eteeni simpukoita sekä herkullisen juustolautasen.
Myöhään iltapäivällä maisemien muuttuessa jo vuoristoiseksi tutustuimme maan kuulujen juustojen valmistukseen luolissa. Pelkästään Asturiaksen maakunnassa valmistetaan 43 eri juustolaatua. Juustoja on valmistuttu luolissa vuosisatoja.
Yövyimme Cangas de Onisin kylässä, joka sijaitsee ”Picos de Europa” vuoriston juurella. Hotelli on valittu maailman kymmenen parhaiten ympäristöönsä mukautuvan hotellin joukkoon.
Aamulla auringon noustessa lähdimme kohti Lagos de Covadongaa, vuoristojärviä ja uskomattoman upeita maisemia. Eläimet laidunsivat vapaina, vuoristopurot solisivat ja kirkon tornit kuulsivat pilviusvan takana. Aika pysähtyi jälleen kerran, kun ihailin luonnon uskomatonta kauneutta.
Luonnonpuistoon tutustumisen jälkeen suuntasimme kohti siiderimuseota, jossa tutustuimme siiderin valmistukseen. Asturiaksen maakunta on tunnettu perinteisellä menetelmällä tehdystä siideristään. Tarjoilija kaataa siiderin korkealta lasiin ja lasi tulee juoda kerralla. Sitä kylläkään ei kaadeta kerralla kuin muutama sentti :). Siideri on kuivaa ja sameaa, kuitenkin erilaista kuin englantilainen ja ranskalainen siideri.
Kannattaa myös kokeilla ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty siideriä.
Iltapäivällä matkasimme kohti Asturiaksen pääkaupunkia, Oviedoa. Oviedo on viehättävä pikkukaupunki lukuisine kävelykatuineen. Majoituimme "kuninkaalliseen" Hotel de la Reconquistaan, jossa muuten otetaan vuosittain virallinen kuva kuninkaallista ja jaetaan arvostetut "Price of Asturias"-palkinnot. Hotelli oli aivan upea ja erittäin hyvällä paikalla vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä vanhan kaupungin kävelykaduista. Oviedo on ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki. Ja jos saa suositella ruokapaikkaa on se El Raitan, joka on viehättävästi vanhoilla tavaroilla sisustettu ravintola. Ravintolan seinällä riippuvista valokuvista päätellen myös monien kuuluisuuksien suosikki!
Aamulla lähdimme Luarcaan, rannikon ”valkoiseen kylään”. Viehättävässä kalastajakylän ilmapiirissä oli mukava nauttia kahvit ja katsella merta. Merellisen lounaan nautimme Parador de Ribadeossa katsellen kaunista rannikkoa. Ei tule heti mieleen, milloin olisin syönyt yhtä hyvän lounaan (ja yhtä paljon). Tarjolla oli monenlaista merenherkkua simpukoista eri kalojen (rape, merluza) kautta mustekalaan.
Lounaan jälkeen lähdimme katsomaan kuuluisia ”kivikatedraaleja”. Laskuveden aikaan on mahdollista kävellä hienolla hiekkarannalla ja nähdä kuinka meri on vuosisatojen saatossa muotoillut vaikuttavan luonnonihmeen. Kallionseinämissä pystyi näkemään pienen pieniä sinisimpukoita. Juuri täältä kerätään pienet sinisimpukat (mejillones), jotka istutetaan mm. Rias Baixas (=alasuistot) alueen simpukkaviljelmille.
Tila valittavasti loppui kesken...
Loput voit lukea: http://ainutlaatuisiamatkakertomuksia.blogspot.com/2010/01/pohjois-espanjan-ainutlaatuinen.html
Matkakertomus Pohjois-Espanjas (Bilbao-Santiago de Compostela)
UNIQUETOUR
0
622
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet toisen kanssa
...ja minä yhä vain sinua kaipaan. Tiedän ettet ole onnellinen siellä. Älä hukkaa aitoa onnea ja rakkautta hukkaan vain2241556- 291403
Kuka teistä on paras nainen
A-nainen? J-nainen? K-nainen? M-nainen? S-nainen? Vai kenties joku muu...? 😊611269Immu otti pataan
Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!691227- 781204
Osaako joku selittää tätä
Että miksi mulle on joka toinen ventovieras ihminen tyly ainakin ilmeillään ja eleillään?751172Jos me joskus nähtäisiin
niin ei kai sen vielä tarvitsisi merkitä sen enempää? Ja voihan olla ettei kumpikaan enää siinä vaiheessa edes haluaisi1031163- 54998
Lesken uusi
Onko totta että puolangan kunnalla töissä ollut mies joka kuoli niin sen vaimolla jo uusi lohduttaja. Pitäneekö paikkans18962Persun suusta:"Köyhät on luusereita ja ansaitsevat köyhyyden"
Ministeri Juuston apulainen näin uhoaa. Mitäs siinä. Kyllä on jo tiedetty muutaman vuoden hallitustyön pohjalta että per175855