Matkakertomus Pohjois-Espanjas (Bilbao-Santiago de Compostela)

UNIQUETOUR

POHJOIS-ESPANJAN AINUTLAATUINEN KIERTOMATKA (Bilbao-Santiago de Compostela)

Vastaavanlainen matka järjestetään huhtikussa 2010.
Kyseisen matkan järjesti Uniquetour.
Matkaohjelman voi katsoa kotivuiltamme: www.uniquetour.fi

Esittelyvideon matkasta voi katsoa: http://www.youtube.com/watch?v=86ZDa7Q3B7ca7Q3B7c

Pohjois-Espanjan rannikko Bilbaosta aina Santiago de Compostelaan on yksi hienoimmista kiertomatkoista, jonka olen tehnyt. Matkalle mahtui monenlaista nähtävää ja koettavaa. Se on eri maailma, jos aluetta verrataan muuhun Espanjaan. Päällimmäisenä matkasta jäi mieleen upeat maisemat, vehreys sekä vuoriston ja meren harmonia. En myöskään koskaan ole Espanjassa syönyt yhtä paljon ja nautinnollisesti. Uskomattomia merenherkkuja löytyi joka lähtöön.
Vuosi 2010 on ns. "Pyhä vuosi". Jos "Pyhän Jaakobin" päivä (25.7) sattuu kyseisenä vuotena sunnuntaiksi, on kyseinen vuosi pyhä ja Santiago de Compostelan katedraalin erityinen ovi on auki koko vuoden pyhiinvaeltajia varten. Seuraavaan kerran tämä "Pyhä vuosi" onkin vasta 2021.
Bilbao on modernin hienostunut kaupunki, jonka arkitehtoninen ylpeys on arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim museo. Samainen arkkitehti on muuten suunnitellut myös Riojan alueella sijaitsevat Marques de Riscal viinitilan "päärakennuksen".

Matka jatkui rannikkoa pitkin ja vierailimme perinteisellä anjovistehtaalla. Oli mielenkiintoista nähdä miten kaloista jalostetaan tuote säilykepurkkiin. Koneina toimivat pääasiallisesti ihmisen kädet. Suurin osa Espanjassa myytävistä anjovissäilykkeistä tulee juuri tältä alueelta. Paikan omistajana toimiva iäkäs rouva tarinoi meille paikan historiasta ja hän edelleen häärii päivittäin mukana tehtaan toiminnassa.
Anjovistehtaalta jatkoimme kohti idyllistä Santillana del Maria, jota kutsutaan Espanjan kauneimmaksi kyläksi. Vanhat kivirakennukset huokuvat historiaa vehreiden maisemien ympäröidessä kylää. Aika pysähtyy, mutta kyllä se lähti kävelemään saatuani eteeni simpukoita sekä herkullisen juustolautasen.

Myöhään iltapäivällä maisemien muuttuessa jo vuoristoiseksi tutustuimme maan kuulujen juustojen valmistukseen luolissa. Pelkästään Asturiaksen maakunnassa valmistetaan 43 eri juustolaatua. Juustoja on valmistuttu luolissa vuosisatoja.

Yövyimme Cangas de Onisin kylässä, joka sijaitsee ”Picos de Europa” vuoriston juurella. Hotelli on valittu maailman kymmenen parhaiten ympäristöönsä mukautuvan hotellin joukkoon.

Aamulla auringon noustessa lähdimme kohti Lagos de Covadongaa, vuoristojärviä ja uskomattoman upeita maisemia. Eläimet laidunsivat vapaina, vuoristopurot solisivat ja kirkon tornit kuulsivat pilviusvan takana. Aika pysähtyi jälleen kerran, kun ihailin luonnon uskomatonta kauneutta.

Luonnonpuistoon tutustumisen jälkeen suuntasimme kohti siiderimuseota, jossa tutustuimme siiderin valmistukseen. Asturiaksen maakunta on tunnettu perinteisellä menetelmällä tehdystä siideristään. Tarjoilija kaataa siiderin korkealta lasiin ja lasi tulee juoda kerralla. Sitä kylläkään ei kaadeta kerralla kuin muutama sentti :). Siideri on kuivaa ja sameaa, kuitenkin erilaista kuin englantilainen ja ranskalainen siideri.
Kannattaa myös kokeilla ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty siideriä.
Iltapäivällä matkasimme kohti Asturiaksen pääkaupunkia, Oviedoa. Oviedo on viehättävä pikkukaupunki lukuisine kävelykatuineen. Majoituimme "kuninkaalliseen" Hotel de la Reconquistaan, jossa muuten otetaan vuosittain virallinen kuva kuninkaallista ja jaetaan arvostetut "Price of Asturias"-palkinnot. Hotelli oli aivan upea ja erittäin hyvällä paikalla vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä vanhan kaupungin kävelykaduista. Oviedo on ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki. Ja jos saa suositella ruokapaikkaa on se El Raitan, joka on viehättävästi vanhoilla tavaroilla sisustettu ravintola. Ravintolan seinällä riippuvista valokuvista päätellen myös monien kuuluisuuksien suosikki!

Aamulla lähdimme Luarcaan, rannikon ”valkoiseen kylään”. Viehättävässä kalastajakylän ilmapiirissä oli mukava nauttia kahvit ja katsella merta. Merellisen lounaan nautimme Parador de Ribadeossa katsellen kaunista rannikkoa. Ei tule heti mieleen, milloin olisin syönyt yhtä hyvän lounaan (ja yhtä paljon). Tarjolla oli monenlaista merenherkkua simpukoista eri kalojen (rape, merluza) kautta mustekalaan.

Lounaan jälkeen lähdimme katsomaan kuuluisia ”kivikatedraaleja”. Laskuveden aikaan on mahdollista kävellä hienolla hiekkarannalla ja nähdä kuinka meri on vuosisatojen saatossa muotoillut vaikuttavan luonnonihmeen. Kallionseinämissä pystyi näkemään pienen pieniä sinisimpukoita. Juuri täältä kerätään pienet sinisimpukat (mejillones), jotka istutetaan mm. Rias Baixas (=alasuistot) alueen simpukkaviljelmille.

Tila valittavasti loppui kesken...
Loput voit lukea: http://ainutlaatuisiamatkakertomuksia.blogspot.com/2010/01/pohjois-espanjan-ainutlaatuinen.html

0

591

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

        Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
        Maailman menoa
        158
        1561
      2. Ehdin aamulla

        ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
        Ikävä
        139
        1235
      3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

        Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
        Maailman menoa
        199
        1086
      4. Mä todella toivon että

        Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
        Ikävä
        36
        987
      5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

        Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
        Ikävä
        178
        852
      6. Laita viestiä?

        Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
        Ikävä
        61
        852
      7. Naiselle kysymys

        Oletko rakastunut minuun?
        Ikävä
        56
        798
      8. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

        Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
        Ikävä
        41
        786
      9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

        Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
        Ikävä
        39
        695
      10. Sun pitää mies unohtaa

        Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
        Ikävä
        49
        687
      Aihe