Tapahtui Vanhankylän maassa 1981

Tkm. xx

Oltiin kaverin kanssa vartioimassa Vanhankylänmaan linnaketta vanhassa puukasarmissa. Oli helmikuun ilta n. klo 21.00 ja aloimme valmistautua yötä varten. Teimme iltapalan sähkövalon loisteessa ja nautimme sen rennon tunnelman vallitessa. Sen jälkeen siirryimme hiukan aavemaiselta vanhalta puukasarmiltamme läheiseen luolaan, jossa Valmetin valmistetta oleva teollisuus-diesel jyräsi tasaiseen tahtiin linnakkeelle sähköä. Painoimme katkaisijasta ja dieselin jyrinän lakatessa luolan ja koko linnakkeen valot sammuivat. Olimme nyt taskulamppujemme varassa ja suunnistimme takaisin vanhalle puukasarmille.
Kasarmin ulko-ovi narisi ilkeästi avatessamme oven. Sieltä täältä kuului hiljaisia narahduksia, kun suunnistimme pimeään tupaamme ja saman tien pehkuihin. Taskulamput sammuivat ja miehet olivat hetkessä unten mailla.
Yhtäkkiä heräsin johonkin outoon tunteeseen, että kaikki ei ole kunnossa. Kuiskasin kaverin myöskin hereille. Silloin pamahti jossakin yläkerrassa/vintillä ikkuna tai ovi voimakkaasti. Hetken päästä siellä kaatui jotakin painavaa kovalla ryskeellä. Samassa käytävältä alkoi näkymään himmeää valon loimotusta ja kuulumaan raskaita, narahtelevia askeleita, jotka lähestyivät kämppämme puoliavointa ovea. Sytytimme taskulamppuihimme valot, säntäsimme pystyyn, nappasimme rynnäkkökiväärit käsiimme ja ryntäsimme käytävälle vastaanottamaan mahdollisen tunkeilijan. Käytävä oli kuitenkin tyhjä ja hiljainen! Ei ristin sielua missään. Ulkona ikkunoiden takana oli hiljaista ja pilkkopimeää.
Vedimme kädet täristen vaatteita päälle ja menimme pihalle tarkastamaan mahdollisia tunkeilijan jälkiä. Löysimme vain omat jalanjälkemme kierrettyämme kasarmin, jonne oli edellisen päivän aikana satanut uusi lumi. Yläkerran vinttitilaan emme löytäneet mitään kulkutietä rakennuksen sisältä.

Olimme molemmat lievästi sanottuna peloissamme, sillä koko Vanhankylänmaan saarella ei pitänyt olla meidän lisäksemme muita ihmisiä. Hiivimme siitä huolimatta takaisin tupaamme ja kuuntelimme loppuyön vanhan rakennuksen nitinöitä ja narahduksia korva tarkkana saamatta enää unesta kiinni. Sen kummenpaa ei kuitenkaan enää sattunut yön aikana.
Seuraavana päivänä saarelle tuli uusi parivartio ja me pääsimme pois. Emme hiiskuneet pelottavasta tapahtumasta kenellekään leimautumisen pelosta.

50

4570

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fqw

      Helmikuussa 1981 ei satanut senttiäkään lunta!!

      • ---------

        Mistä tiedät?


      • ?.?

        1970 ja 1980 luku aina 1990 taitteeseen asti oli varsin kovalumisia aikoja miksi ei olisi voinut sataa?


      • ?.?

        http://fmi.fi/saa/tilastot_89.html#5

        lunta on tullut ko aikana varsin paljon, saa sataa aika kauan että tuollaiset 200-300mm tulee puhtaasti lunta kauttaaltaan peittävästi eli mitäs sanot nyt?


      • Tkm. xx

        Tuo vastasatanut lumi saattoi olla tuulen mukana lentänyttä tavaraa. (Ulkosaaristo) Muistikuvani on kuitenkin sellainen, että pihalla pystyi helposti tunnistamaan edellisen iltapäivän mittaan syntyneet tuoreet jalanjäljet, jotka olivat omiamme.


      • 4'ä
        --------- kirjoitti:

        Mistä tiedät?

        niin ei satanut. Olen pitänyt sääpäiväkirjaa vuodesta 1976 mussalon ristiniemessä.


      • Tkm. xx

      • Tkm. xx

        Vanhankylänmaan tapatumat olivatkin jo vuonna 1979 helmikuussa, ehkä sittenkin maaliskuun alkupuolta. Jäänmurtaja kävi juuri silloin avaamasssa talven jäljiltä väylän Haapasaareen.
        Sattuuko paremmin lumitilastoihisi?

        (Näitä erilaisia elämän vaiheita oli siihen aikaan enemmänkin ja sekaisinhan ne sitten meni!)


      • Paras_Fiilari
        4'ä kirjoitti:

        niin ei satanut. Olen pitänyt sääpäiväkirjaa vuodesta 1976 mussalon ristiniemessä.

        Se ettei Ristinimemessä helmikuussa 1981 ssatanut lunta ei tarkoita sitä, ettei Vanhankylänmaassa olisi satanut! Sääpäiväkirjaa olisi tietenkin tullut pitää Vanhankylänmaassa! Järki hoi, älä jätä!


    • huuhuuuhuuuuu

      haamu se siellä kolisi.v-74 se hillu siellä joka yö.

      • Alikessu Tassu

        Erään huhun mukaan joku kaveri tappoi itsensä linnakkeella. Oliko itse Tossavainen vai kuka?
        (Itse olin myöskin vartiossa samassa paikassa ja alikessuna yksin. Oli vähän orpoa, mutta ei siellä mitään sattunut minun vartiovuoroissani sattunut.)


      • Kallio V

        Olen joskus 70-luvulla ollut hautajaisissa siellä Vanhankylänmaan hautuumaalla. Siellä puheltiin jotain saaren pahasta hengestä kovin vaivihkaa. Liittyykö Tossavaiseen?
        Tietääkö kukaan niistä jutuista?


    • saaren vanki

      Tästä on jo aikaa joten en muista kaikkia nimiä ehkä aivan oikein- vieläkään.

      Minäkin olin v.kylänmaalla väijyssä 80-luvulla. Meillä ei ollut parivartiota vaan saaren paras vartioryhmä. Kapu Suominen määräsi minut vartioryhmän johtajaksi ja kirjuri laittoi ryhmään kaikki kirkonmaan kusipäisimmät tykkimiehet. Ryhmään olikin tuolla kriteerillä melkoinen tungos.(kiitos kaikille savolaisille)

      Hiihdimme K:maasta äljyn kautta kilpisaareen jossa yövyimme vanhalla tj-asemalla maatuneiden neuvostodesanttien hautojen vieressä.

      Aamulla saimme viikon eväät ja kolme tuliannosta töpinästä sotilasmestaaja Snorkkelin vapisevasta kädestä ja hiihdimme v.kylänmaahan vapaalla tyylillä.

      Pakkasta oli 12 astetta ja aurinko paistoi taivaalta eikä juuri vituttanut - vielä.



      Otin saaren vartiointitehtävän vastaan ja ent. ryhmä poistui yhteysvene H 4:n kyydissä haminaan suorittamaan 30 vrk. kovaa häkkiä apinamaisesta käytöksestä johtuen. Kyminlinnan päävartiossa ei ollut riittävästi tilaa koko ryhmälle.

      Avasi ruskean ohjekirjekuoren ja tutustuin tulevaan tehtävään.

      Ensimmäinen 6-tuumainen viriteltiin hälytyskuntoon asemestari Hartikaisen oppien mukaan. Kaikkia en heti haltsannut joten oli etu, että hän pystyi kirkonmaan kaapelniemestä antamaan meille ohjeita huutamalla.



      Voimakkain tykkimies Risto Orvokki Palosaari(hintti, taskuvaras ja narkkari kouvolan suunnalta kuten myöhemmin sain tietää) heitti klunkin putkeen ja petikaverinsa tkm. Liimatainen painoi kartussin perään. Minä kiersin lukon kiinni ja jäimme kaikki odottelemaan tulikomentoja.

      Niitä tulikin pian. Kalbådagrundin tj-aliupseeri oli havainnut vihollisen maihinnousualuksen tulevan 18 solmun nopeudella kohti pisteessä 59.12.10 P / 13.11.22 L .

      Tkm. Kekäläinen sai nakkipipoonsa tiedon korosta ja tkm. Rummukaisen nakkipipo täyttyi sivusuuntauskomennoista ja tyhjistä ajatuksista.
      Odotimme ampumiskomentoa ja vedimme parit hermosavut.

      Vihdoin kuului tulenjohtajan kaukainen ääni "kolme kertaa ampukaa".

      Vedin narusta ja putki hyökkäsi vinhasti vasemmalta ohi palautuen odottamaan seuraavaa latausta.

      Juuri kun kolmas murkula lähti putkesta ilmoitti keskiö "huomio! Iskee." Tämä tieto tuli siimaihmeiden (pilaviestimies) sekaannusten johdosta myös minun pipooni joten kiipesin tj-kaukoputken ääreen tähystämään.



      Ensimmäinen iskemä oli 400 m lyhyt. Toinen jo hieman lähempänä. Jäin odottelemaan kolmatta ajatellen samalla laivan kapteenin raksuttavilla aivoilla teemaa "Nyt Noutaja tulee, eikä se ole kovin kultainen".

      Ja Noutaja tuli. Kuuden tuuman granaatti iski 70 asteen kulmassa komentosillan ikkunapielestä sisää rikkoen ruorin ja telegrammin. Hitaalle viritetyn sytyttimen johdosta murkula jatkoi välikansien läpi konehuoneeseen jossa räjähti puskulipeäsäiliön alapuolella.



      Aluksen pääkone sammui samaan aikaan ja pohjaan tuli yksiön kokoinen repeämä. Hurraata huutavat maihinnoususotilaat jättivät aluksen ja kapteenin uppoamaan siirtyen ohjesäännön mukaisesti pelastusveneisiin ja jäälle jatkaen hyökkäystä.

      Jäimme odottamaan uusia käskyjä.

      Niin. Ja niitä odotamme edelleen ja silloinen kapteeni Suominenkin on ollut reservissä jo yli 15 vuotta ja minä kärvistelen tällä saakelin saarella edelleen.

      • Outo olet?

        Muuten hauska kirjoitus mutta Kervisestä ei ollut mitään?


      • muitakin outoja
        Outo olet? kirjoitti:

        Muuten hauska kirjoitus mutta Kervisestä ei ollut mitään?

        hiihtäjiä.Pänkäläinen,Kätkäläinen,Kekkonen,Kekkonen,Kekkonen ja joku Kervinen,Per Saukko


      • A "naali" Hirvonen

        Maihinnousualusten puskulipeäsäiliö sijaitasee aluksen keulassa. Ei koskaan konehuoneessa tai sen läheisyydessä. Lipeää lasketaan maihnnousurannalle hillitsemään aaltoja ja sitomaan kosteutta. Öljyn laskeminen laineille on nykyään kielletty Geneven ympäristöjärjestöjen ja Kervisen tekemän sopimuksen mukaan. Perussuomalaiset vastustivat tätäkin sopimusta mutta hävisivät kuten entisen miehen moottorisaha eräästä miehikkälän liiteristä:)

        Katsohan itsekin kartasta toi sijainti 59.12.10 P / 13.11.22 L .
        Ompahan olleet kovin kauaskantoiset kuustuumaset sillä saarella:D


      • sah.koksu
        A "naali" Hirvonen kirjoitti:

        Maihinnousualusten puskulipeäsäiliö sijaitasee aluksen keulassa. Ei koskaan konehuoneessa tai sen läheisyydessä. Lipeää lasketaan maihnnousurannalle hillitsemään aaltoja ja sitomaan kosteutta. Öljyn laskeminen laineille on nykyään kielletty Geneven ympäristöjärjestöjen ja Kervisen tekemän sopimuksen mukaan. Perussuomalaiset vastustivat tätäkin sopimusta mutta hävisivät kuten entisen miehen moottorisaha eräästä miehikkälän liiteristä:)

        Katsohan itsekin kartasta toi sijainti 59.12.10 P / 13.11.22 L .
        Ompahan olleet kovin kauaskantoiset kuustuumaset sillä saarella:D

        Miulle kävi niin sillä saarella notta varastettiin kuittaamani moottorisaha. Olin varuskunnan metsurikokelaana vanhankylänmaassa päätehakkuilla kun sahavaras iski kesällä 1981.
        Haminasta hälytetyt jalanjälkikoirat, panssarijuna ja kotkan kertun juopot paikallistivat varkaan johonkin helvetin korpeen haminasta pohjoiseen. Saha on edelleen kateissa. Kervistä epäillään edeleen.


      • oikea sahavaras
        sah.koksu kirjoitti:

        Miulle kävi niin sillä saarella notta varastettiin kuittaamani moottorisaha. Olin varuskunnan metsurikokelaana vanhankylänmaassa päätehakkuilla kun sahavaras iski kesällä 1981.
        Haminasta hälytetyt jalanjälkikoirat, panssarijuna ja kotkan kertun juopot paikallistivat varkaan johonkin helvetin korpeen haminasta pohjoiseen. Saha on edelleen kateissa. Kervistä epäillään edeleen.

        Sulta ei ole varastettu muuta kuin lääkkeesi vai oletko myynyt ne korelan baarin hinttarinarkkareille eli _Mikalle ja sen vähäpäisille demarikamuille?


      • tamara m aunonen
        sah.koksu kirjoitti:

        Miulle kävi niin sillä saarella notta varastettiin kuittaamani moottorisaha. Olin varuskunnan metsurikokelaana vanhankylänmaassa päätehakkuilla kun sahavaras iski kesällä 1981.
        Haminasta hälytetyt jalanjälkikoirat, panssarijuna ja kotkan kertun juopot paikallistivat varkaan johonkin helvetin korpeen haminasta pohjoiseen. Saha on edelleen kateissa. Kervistä epäillään edeleen.

        Varastettu saha on nykyään Taipasaaressa ja kotikäytössä. Hän sai uuden teräketjun synttärilahjaksi ja puree puuta laippa punaisena innosta savuten.
        Sahuri onkin ottanut vapaapäivän ja ns. ohjat omiin käsiin. Kyllä tavastilan väkeä hatuttaa moinen kätevyys;)
        http://1.bp.blogspot.com/_LrCoB_XgEf8/S4V9cib_-wI/AAAAAAAAAC8/WuY0mEpHW08/s1600/oksasahauksen_mallia.jpg


    • Vanha tarina

      Vanhan tarinan mukaan kyseessä on jonkun vanhan Haapasaarelaisen vaeltava sielu. Vanha Haapasaarelainen surmattiin sotien välissä jonkin kärhämän yhteydessä. Kyseinen henkilö haudattiin sitten Vanhankylänmaan hautausmaalle ja nähtiin kuolemansa jälkeen vaeltamassa Vanhankylänmaan länsirannoilla useampaankin otteeseen. Erään kalastajan mukaan hänen oma koiransa juoksi kerran jäältä hahmoa kohti ja koiran päästyä saaren rantakivikolle asti oli hahmo hävinnyt jättämättä paksun lumen peittämään rantamaastoon mitään jälkiä. Kalastajan mukaan koira oli tapahtuman jälkeen ollut pitkään peloissaan ja kieltäytynyt nousemasta Vanhankylänmaahan sen koomin.

      Kuulin tarinan edesmenneeltä Haapasaarelaiselta kalastajalta.

      • pilkkimässä

        haapasaaren lähistöllä.On vetänyt kunnon ahven saaliita.


      • Kymin silakoi
        pilkkimässä kirjoitti:

        haapasaaren lähistöllä.On vetänyt kunnon ahven saaliita.

        Yhel kertaa?


    • Liikennemerkki

      ????

    • Vapaaehtoinen hullu

      Vanhankylänmaan tapahtumat vuosilta -69 ja -70 ovat salaisia ja vaadittu 35 v vaitiolovelvollisuus tuon ajan tapahtumasta paikalla olijoilta..
      Kukaan ei ole koskaan pystynyt selittämään asioille mitää luonnollista.
      Jostain syystä saarelle vaihdettiin pelkästään 12 miehen ryhmä ja nämä valitut oli Auk:n porukkaa, sekä vapaaehtoisia tehtävään josta emme tienneet. Tehtävän luonne oli salainen, mutta jokaiselle annettiin suomi-konepistolit ja päivä kurssitettiin, vaikka ase oli kaikille tuttu. Jokainen ampuin ns. yllättävään, liikkuvaan ja vastarintaan kovilla n. 300-500 panosta harjoituksissa. Kolmelle annettiin myös parabellumit. Evästä viikoksi.
      Matkaan ja perille pästyämme oli jo pimeä. Tehtävä; -vartioikaa ja olkaa varovaisia. Ampukaa heti jos teidän käskytystä ei totella.
      Teimme kahden miehen partiot ja puolitimme porukan. Toinen valvoi, toinen huilasi. Yöllä näimme tulenlieskaa juoksuhautojen suunnalta. Herätimme nukkuvat ja lähdimme heti kohti tulta. Tuhannen varmasti suunta oli oikea, koska vielä saimme savunhajun nenään. Samassa kuulimme pulinaa, joka ei ollut suomea, eikä oikein muutakaan ymmärrettävää kieltä. Levittäydyimme avoriviin ja vedettiin liikkuvat taakse. Hiivimme hiljaa kohti ja koko ajan lieskat näkyi. Päästyämme 20 m päähän oletetusta nuotiosta, niin kaikki hävisi. Äänet, tulet ja emme löytäneet edes nuotionpohjaa, vaikka kävimme vielä aamulla paikalla tarkastamassa. Seuraavina öinä sama toistui. Neljäntenä yönä näimme kuusi hahmoa n. 100 m päässä rannassa. Huusimme käskytystä, mutta kukaan ei pysähtynyt. Lähdimme juosten kohti avorivissä ja vielä käskytimme, ei totelleet. Avasimme tulen ja ammuimme puoliryhmän lippaat tyhjäksi, jolloin toisella jäi varmistukset. Paikan päällä ei ollut mitään selvää merkkiä, että siinä olisi äsken ketään ollut.
      Ammuimme tyhjää, mutta kuitenkin kohti kohdetta. Ammuimme n. 300 patruunaa, mutta minne????
      Koskaan asia selvinnyt. Asia jäi meidän tietoon ja salaiseksi 35 vuodeksi. Mitään asiakirjoja ei tiettävästi asiasta tehty, mutta onko arkistoissa mitään, sitä en tiedä, koska arkistot julistettiin salaisiksi 80 vuodeksi. Vaikka niitä ei edes "tehty".

      Olimme kovassa puhuttelussa tuon ajan jälkeen ja vannotettiin pitämän turpa kiinni, tai....................

      Asiassa ihmetyttää moni seikka. Eräs mieleenpainuvin oli se kun pidimme 1995 asemiesillan paikalla olleiden kesken ja suunniteltiin matkaa Pietariin. Kukaan meistä ei saanut viisumia, eikä kukaan koskaan saa, oli vastaus. Ilman perusteita tuli hylky. Meillä on elinikäinen porttikielto venäjälle.

      Vanhankylänmaa on ollut tiettävästi aina ihmeellinen saari.

      • Ufoko

        on luultavasti aivan tosi. Muistelen, että -70 luvun alussa oli kirjoitus oudosta tapahtumasta "linnakesaarella"
        Onko vanhankylänmaa linnakesaari, en tiedä. Mutta kuitenkin pääpiirteet tarinassa sattuvat kohdilleen.


      • Alikessu XX

        Missäpäin saarta ovat nuo mainitsemasi juoksuhaudat?


      • hah?

        Ja sitten aukaisit turpasi täällä?


      • Anonyymi

        Liittyisivätköhän nuo kummittelut mahdollisesti Suurasaaren tapahtumiin jatkosodan lopussa? Silloinhan saarta miehittäneet saksalaiset saivat vastaansa suomalaiset ja NL tuki ilmavoimilla. Noin 100 saksalaista kuoli Suursaaren taistelussa ja yli tuhat joutui vangiksi. Kummittelut syntyvät usein traumaattisista tapahtumista ja saksalaiset ovat ehkä kokeneet joutuneensa petetyiksi aseveljien taholta. Tuo Suursaaren taistelu muuten kuulemma vaikutti Lapin sodan alkamiseenkin.


    • ghost rules..

      Olimme jokin aika sitten kyseiselä saarella ja mieleeni jäi tuosta majoituskassusta. Kyseisessä majotustilassa eräässä huoneessa oli aistittavissa jotain outoa. En osaa selittää miksi mutta jokatapauksessa juuri siinä huoneessa tuli heti tunne "jotain pahaa on tapahtunut".
      Olisi mielenkiintoista löytää jotain historiikkii jostain, olen yrittänyt kirjastosta mutta siinä onnistumatta. En itse usko kummituksiin, mutta omituista sinänsä on se jotta osasin kertoa kavereille tuosta tapahtumasta jo paljon ennen tämän topicin löytymistä. Hieman rupes mietityttämään.. =))

      • ............

        Lisää?


    • Tkm 1981-1982

      Olin traktorikuskina kirkonmaassa lokakuusta 81-kesäkuuhun 82 välisenä aikana.Oli se vaan aivan mahtava paikka suorittaa asevelvollisuutta,kuuluin "kuninkaalliseen huoltojaokseen" eikä meitä koskenut samat säännöt kuin muita ryynäreitä.Ruokailukin oli useimmiten eriaikaan,pääsi vetämään parhaat palat päältä.Metsässäkään en yöpynyt kuin yhden yön,sekin oli alokasaikana.Viikonloppuisinkin ajeltiin vaan traktorilla ympäri saarta ja jahdattiin kuumilla kallioilla kyitä ajankuluksi....se oli eräänlainen loma koko armeija-aika,alokkaana oli vähän pottumaisempaa olla,enkä kauheesti tykännyt olla kahta viikkoa haminassakaan traktorinkuljettajakurssilla.Päällikkönä oli siihen aikaan Kapteeni Jarmo Suominen,varapäällikkö oli yliluutnantti Ramsi,sitten oli sotilasmestari Sinkkonen,keittiöllä huseerasi "east-westksi" nimetty keittäjä jolla oli todella kierot silmät....sitten oli kuljetuspuolen upseeri ylikersantti Komujärvi....asepuolen upseeria kutsuttiin "mustaksi surmaksi" oli sen verran karvainen ja tumma mies.Paljon jäi kivoja muistoja intistä,suosittelen kaikille lämpimästi.

      • Ino-Vitikkala

        Olin samaan aikaan Kirkonmaalla joten tiedän nimeltä kaikki ne vähät traktorikuskit. Olitkohan se sinä joka lomakuljetusta ajaessaan unohti lukita kärryn ja kohdassa varasto 333 kärry meni pitkin lumipenkkaa?
        Et se sinä ollut. Se oli tkm. Urpis, joka ei varmaan osaa vieläkään kirjoittaa. Ajohommat lienee käyvät edelleen mallikkaasti.
        Musta surma oli rättivääpelinä toiminut sotilasmestari, jonka kokoa 56 olevan paraatiasun eräs H:lla alkava varushenkilö varasti ja esiintyi se päällään Vappuna 1982 Järvenpäässä. Lienee ollut hauska näky kun virkavalta korjasi kokoa 48 olevan sällin talteen hieman ylisuurissa kuteissa.
        Muista varuskunnista poiketen Kirkonmaalla myös paskapyykki piti olla pinkassa. Ei käynyt ollenkaan laatuun jos yritti luukulle jonkun epämääräisen mytyn kanssa. Musta Surma paiskasi mytyn päin naamaa ja mylvi asiaan kuuluvia kohteliaisuuksia.

        Samainen järvenpään häiskä sai sakinhivutusta kun tultiin Rankin loppusodasta elokuun lopulla -82. Erääseen tupakaappiin oli tehty murto ja jotakin mitätöntä kadonnut mutta kaikkia vitutti. Epäilynalaisia oli vain yksi.Tupakkahuoneessa alkaneiden turpakäräjien jälkeen epäilty tunnusti syyllisyytensä ja sai lisää hudaa. Oikein.

        Asepuolella oli kaksi vääpeliä, joista toinen oli asehulluutensa johdosta saanut nimen "sotaLauri". Myöhemmin myös "paukkulateksi" sanottu isänmaan vankka soturi.
        Toisesta vääpelistä Erkki Tuomioja saattaisi lausua "hän ei ollut lainkaan älykkyyteen taipuvainen".

        Sinkkosesta sen verran että vaikka en kapiaisista niin välitä niin sillä Miehellä oli sydän paikallaan ja hyvä pelisilmä. Sellaisia lisää ja maailma on parempi paikka.

        Vähän asiaakin.
        Kesällä 1982 kevyen patterin tornissa ollut selvännäkijä näki selvästi että Vanhankylänmaan huonohappinen haamu oli laahustamassa jäätietä pitkin kohti K:maata Merikarin kohdilla.
        Haamun pääsy saaren haluttiin estää, sillä se lisäsi käytettyjen kortonkien määrää Äärnasourinpohjassa , mihin kasarmin viemärioja laski, ja vei kalaonnennen Pajalahden onkijoilta turmellen myös vallitsevan lounaistuulen viehkon vaikutuksen sen astroloogisessa merkityksessä.
        Muitakin päteviä syitä oli.
        Hiljattain palvelukseen tulleista alokkaista tyhmimmät olivat valikoituneet iskuryhmäksi.(kuten tapahtui myös lokakuussa 1981. Riensitkö riviin kun huuto ”iskuryhmä” kajahti?)
        Tämän ryhmän tehtävä oli tyynyliinoja ja lakanoita heiluttelemalla estää haamun pääsy saarelle.
        Heiluttelu tapahtui kolmannen kuusituuman alapuolella. Olikohan tuo silloin ryhmyreiden ja koksujen järjestämää simputusta vai koulutusta?


      • Jari taipalsaarelta
        Ino-Vitikkala kirjoitti:

        Olin samaan aikaan Kirkonmaalla joten tiedän nimeltä kaikki ne vähät traktorikuskit. Olitkohan se sinä joka lomakuljetusta ajaessaan unohti lukita kärryn ja kohdassa varasto 333 kärry meni pitkin lumipenkkaa?
        Et se sinä ollut. Se oli tkm. Urpis, joka ei varmaan osaa vieläkään kirjoittaa. Ajohommat lienee käyvät edelleen mallikkaasti.
        Musta surma oli rättivääpelinä toiminut sotilasmestari, jonka kokoa 56 olevan paraatiasun eräs H:lla alkava varushenkilö varasti ja esiintyi se päällään Vappuna 1982 Järvenpäässä. Lienee ollut hauska näky kun virkavalta korjasi kokoa 48 olevan sällin talteen hieman ylisuurissa kuteissa.
        Muista varuskunnista poiketen Kirkonmaalla myös paskapyykki piti olla pinkassa. Ei käynyt ollenkaan laatuun jos yritti luukulle jonkun epämääräisen mytyn kanssa. Musta Surma paiskasi mytyn päin naamaa ja mylvi asiaan kuuluvia kohteliaisuuksia.

        Samainen järvenpään häiskä sai sakinhivutusta kun tultiin Rankin loppusodasta elokuun lopulla -82. Erääseen tupakaappiin oli tehty murto ja jotakin mitätöntä kadonnut mutta kaikkia vitutti. Epäilynalaisia oli vain yksi.Tupakkahuoneessa alkaneiden turpakäräjien jälkeen epäilty tunnusti syyllisyytensä ja sai lisää hudaa. Oikein.

        Asepuolella oli kaksi vääpeliä, joista toinen oli asehulluutensa johdosta saanut nimen "sotaLauri". Myöhemmin myös "paukkulateksi" sanottu isänmaan vankka soturi.
        Toisesta vääpelistä Erkki Tuomioja saattaisi lausua "hän ei ollut lainkaan älykkyyteen taipuvainen".

        Sinkkosesta sen verran että vaikka en kapiaisista niin välitä niin sillä Miehellä oli sydän paikallaan ja hyvä pelisilmä. Sellaisia lisää ja maailma on parempi paikka.

        Vähän asiaakin.
        Kesällä 1982 kevyen patterin tornissa ollut selvännäkijä näki selvästi että Vanhankylänmaan huonohappinen haamu oli laahustamassa jäätietä pitkin kohti K:maata Merikarin kohdilla.
        Haamun pääsy saaren haluttiin estää, sillä se lisäsi käytettyjen kortonkien määrää Äärnasourinpohjassa , mihin kasarmin viemärioja laski, ja vei kalaonnennen Pajalahden onkijoilta turmellen myös vallitsevan lounaistuulen viehkon vaikutuksen sen astroloogisessa merkityksessä.
        Muitakin päteviä syitä oli.
        Hiljattain palvelukseen tulleista alokkaista tyhmimmät olivat valikoituneet iskuryhmäksi.(kuten tapahtui myös lokakuussa 1981. Riensitkö riviin kun huuto ”iskuryhmä” kajahti?)
        Tämän ryhmän tehtävä oli tyynyliinoja ja lakanoita heiluttelemalla estää haamun pääsy saarelle.
        Heiluttelu tapahtui kolmannen kuusituuman alapuolella. Olikohan tuo silloin ryhmyreiden ja koksujen järjestämää simputusta vai koulutusta?

        Olet ehkä siellä ollut sinäkin.
        Haamuja siellä ei enää ole.Net ovat jo poistuneet EU-säädösten tultua voimaan.
        Ainoastaan yksi hylätty moottorisaha itkee ja toivoo pääsevänsä takaisin Miehikkälän liiteriin. Ja toivoo, ettei koskaan joudu halpamyyntiin Kymin asemalle kuten monille rakkaillle lajitovereille on käynyt.


      • Sysmän savustaja
        Jari taipalsaarelta kirjoitti:

        Olet ehkä siellä ollut sinäkin.
        Haamuja siellä ei enää ole.Net ovat jo poistuneet EU-säädösten tultua voimaan.
        Ainoastaan yksi hylätty moottorisaha itkee ja toivoo pääsevänsä takaisin Miehikkälän liiteriin. Ja toivoo, ettei koskaan joudu halpamyyntiin Kymin asemalle kuten monille rakkaillle lajitovereille on käynyt.

        Joku kusipää hottentotti tuli nuohoomaan meidän telttakamiinaa ja ei tiennyt edes kummasta päästä aloitetaan.
        Siinäpä sankari.


      • Re-tu
        Jari taipalsaarelta kirjoitti:

        Olet ehkä siellä ollut sinäkin.
        Haamuja siellä ei enää ole.Net ovat jo poistuneet EU-säädösten tultua voimaan.
        Ainoastaan yksi hylätty moottorisaha itkee ja toivoo pääsevänsä takaisin Miehikkälän liiteriin. Ja toivoo, ettei koskaan joudu halpamyyntiin Kymin asemalle kuten monille rakkaillle lajitovereille on käynyt.

        Niin, eikös se ollut niin että mitään sahoja ei ollut myynnissä missään ja kone meni kotia. Onko noin vaikea käsittää sitä tosiasiaa? Asiasta tietoiseksi tulleena voin sanoa että yhtäkään tuotetta ei ole yritetty edes myydä. Vaan niitä pidettiin tarkoituksella tallessa, asiahan ei ole ihan niin yksiselitteinen mikä homman takan oli. Mutta sanoppa se tuollaiselle päsiille joka ei tajua vittujakaan mistään. ei edes pillusta... Sen vuoksi kateuksissaan tänne jauhaakin tuota iänkaikkista paskaa, kun pillua ei saa ja rahaa ei ole eikä työtäkään. Töihin menevät olis jo tuhon aikaan nukkumassa alkavaa akea silmällä pitäen.


      • B Laajakoski
        Re-tu kirjoitti:

        Niin, eikös se ollut niin että mitään sahoja ei ollut myynnissä missään ja kone meni kotia. Onko noin vaikea käsittää sitä tosiasiaa? Asiasta tietoiseksi tulleena voin sanoa että yhtäkään tuotetta ei ole yritetty edes myydä. Vaan niitä pidettiin tarkoituksella tallessa, asiahan ei ole ihan niin yksiselitteinen mikä homman takan oli. Mutta sanoppa se tuollaiselle päsiille joka ei tajua vittujakaan mistään. ei edes pillusta... Sen vuoksi kateuksissaan tänne jauhaakin tuota iänkaikkista paskaa, kun pillua ei saa ja rahaa ei ole eikä työtäkään. Töihin menevät olis jo tuhon aikaan nukkumassa alkavaa akea silmällä pitäen.

        Eihän toi mitään paskaa ole.
        Jokainen itseään kunnioittava moottorisaha toivoo ettei joudu myyntiin kymin asemalle.
        Joku tyhjäpäinen kurasuutari kun myy varastetun tavaran kovin edullisesti sahan itseisarvoa kunnioittamatta.

        Olikohan sama kenopää asialla kun murto tampsan maastossa olleeseen SPR:n konttiin oli ajankohtainen?
        Kontista varastettuja ensiaputarvikkeita ja mielialalääkkeitä on ollut myynnissä mm.kymin asemalla ja metsolassa.
        Kyseinen myyjä on jopa kehunut peruskäyttävänsä kontista pöllimiään lääkkeitä (Levozin 200 mg, Ketipinor 300 mg, Serenase 10 mg) ihan vaan viihteenä kun kaljasta ei löydy tarpeeksi potkua pitämään formikaatiota loitolla.


      • Tkm 1981-1982
        Ino-Vitikkala kirjoitti:

        Olin samaan aikaan Kirkonmaalla joten tiedän nimeltä kaikki ne vähät traktorikuskit. Olitkohan se sinä joka lomakuljetusta ajaessaan unohti lukita kärryn ja kohdassa varasto 333 kärry meni pitkin lumipenkkaa?
        Et se sinä ollut. Se oli tkm. Urpis, joka ei varmaan osaa vieläkään kirjoittaa. Ajohommat lienee käyvät edelleen mallikkaasti.
        Musta surma oli rättivääpelinä toiminut sotilasmestari, jonka kokoa 56 olevan paraatiasun eräs H:lla alkava varushenkilö varasti ja esiintyi se päällään Vappuna 1982 Järvenpäässä. Lienee ollut hauska näky kun virkavalta korjasi kokoa 48 olevan sällin talteen hieman ylisuurissa kuteissa.
        Muista varuskunnista poiketen Kirkonmaalla myös paskapyykki piti olla pinkassa. Ei käynyt ollenkaan laatuun jos yritti luukulle jonkun epämääräisen mytyn kanssa. Musta Surma paiskasi mytyn päin naamaa ja mylvi asiaan kuuluvia kohteliaisuuksia.

        Samainen järvenpään häiskä sai sakinhivutusta kun tultiin Rankin loppusodasta elokuun lopulla -82. Erääseen tupakaappiin oli tehty murto ja jotakin mitätöntä kadonnut mutta kaikkia vitutti. Epäilynalaisia oli vain yksi.Tupakkahuoneessa alkaneiden turpakäräjien jälkeen epäilty tunnusti syyllisyytensä ja sai lisää hudaa. Oikein.

        Asepuolella oli kaksi vääpeliä, joista toinen oli asehulluutensa johdosta saanut nimen "sotaLauri". Myöhemmin myös "paukkulateksi" sanottu isänmaan vankka soturi.
        Toisesta vääpelistä Erkki Tuomioja saattaisi lausua "hän ei ollut lainkaan älykkyyteen taipuvainen".

        Sinkkosesta sen verran että vaikka en kapiaisista niin välitä niin sillä Miehellä oli sydän paikallaan ja hyvä pelisilmä. Sellaisia lisää ja maailma on parempi paikka.

        Vähän asiaakin.
        Kesällä 1982 kevyen patterin tornissa ollut selvännäkijä näki selvästi että Vanhankylänmaan huonohappinen haamu oli laahustamassa jäätietä pitkin kohti K:maata Merikarin kohdilla.
        Haamun pääsy saaren haluttiin estää, sillä se lisäsi käytettyjen kortonkien määrää Äärnasourinpohjassa , mihin kasarmin viemärioja laski, ja vei kalaonnennen Pajalahden onkijoilta turmellen myös vallitsevan lounaistuulen viehkon vaikutuksen sen astroloogisessa merkityksessä.
        Muitakin päteviä syitä oli.
        Hiljattain palvelukseen tulleista alokkaista tyhmimmät olivat valikoituneet iskuryhmäksi.(kuten tapahtui myös lokakuussa 1981. Riensitkö riviin kun huuto ”iskuryhmä” kajahti?)
        Tämän ryhmän tehtävä oli tyynyliinoja ja lakanoita heiluttelemalla estää haamun pääsy saarelle.
        Heiluttelu tapahtui kolmannen kuusituuman alapuolella. Olikohan tuo silloin ryhmyreiden ja koksujen järjestämää simputusta vai koulutusta?

        Juu,en ollut se (turhapuro) urppis joka lavan pudotti,olin se joka tuli paikalle hetken päästä perässä,en saanut traktoria ympäri siinä missään kun urppis tukki tien ja jouduin peruuttamaan kilometritolkulla tienhaaraan takaisin....oli paska peruuttaa kun oli se miehistönkuljetuskoppi kyydissä,piti huonojen peilien takia mennä vähän niin kuin arviosta ja hyvällä tuurilla,hain koneasemalta urppikselle tunkin että mies sai pioneerilavan takaisin paikalleen ja homma jatkui.Oi niitä aikoja..


      • Taavila

        Oli ne ihania aikoja. Silloin olivat kesätkin kesiä ja talvet talvia...miehet miehiä ja naiset naisia. Nykyään kaikki on aivan perseestä.


      • sot.mest. Sinkkonen
        Ino-Vitikkala kirjoitti:

        Olin samaan aikaan Kirkonmaalla joten tiedän nimeltä kaikki ne vähät traktorikuskit. Olitkohan se sinä joka lomakuljetusta ajaessaan unohti lukita kärryn ja kohdassa varasto 333 kärry meni pitkin lumipenkkaa?
        Et se sinä ollut. Se oli tkm. Urpis, joka ei varmaan osaa vieläkään kirjoittaa. Ajohommat lienee käyvät edelleen mallikkaasti.
        Musta surma oli rättivääpelinä toiminut sotilasmestari, jonka kokoa 56 olevan paraatiasun eräs H:lla alkava varushenkilö varasti ja esiintyi se päällään Vappuna 1982 Järvenpäässä. Lienee ollut hauska näky kun virkavalta korjasi kokoa 48 olevan sällin talteen hieman ylisuurissa kuteissa.
        Muista varuskunnista poiketen Kirkonmaalla myös paskapyykki piti olla pinkassa. Ei käynyt ollenkaan laatuun jos yritti luukulle jonkun epämääräisen mytyn kanssa. Musta Surma paiskasi mytyn päin naamaa ja mylvi asiaan kuuluvia kohteliaisuuksia.

        Samainen järvenpään häiskä sai sakinhivutusta kun tultiin Rankin loppusodasta elokuun lopulla -82. Erääseen tupakaappiin oli tehty murto ja jotakin mitätöntä kadonnut mutta kaikkia vitutti. Epäilynalaisia oli vain yksi.Tupakkahuoneessa alkaneiden turpakäräjien jälkeen epäilty tunnusti syyllisyytensä ja sai lisää hudaa. Oikein.

        Asepuolella oli kaksi vääpeliä, joista toinen oli asehulluutensa johdosta saanut nimen "sotaLauri". Myöhemmin myös "paukkulateksi" sanottu isänmaan vankka soturi.
        Toisesta vääpelistä Erkki Tuomioja saattaisi lausua "hän ei ollut lainkaan älykkyyteen taipuvainen".

        Sinkkosesta sen verran että vaikka en kapiaisista niin välitä niin sillä Miehellä oli sydän paikallaan ja hyvä pelisilmä. Sellaisia lisää ja maailma on parempi paikka.

        Vähän asiaakin.
        Kesällä 1982 kevyen patterin tornissa ollut selvännäkijä näki selvästi että Vanhankylänmaan huonohappinen haamu oli laahustamassa jäätietä pitkin kohti K:maata Merikarin kohdilla.
        Haamun pääsy saaren haluttiin estää, sillä se lisäsi käytettyjen kortonkien määrää Äärnasourinpohjassa , mihin kasarmin viemärioja laski, ja vei kalaonnennen Pajalahden onkijoilta turmellen myös vallitsevan lounaistuulen viehkon vaikutuksen sen astroloogisessa merkityksessä.
        Muitakin päteviä syitä oli.
        Hiljattain palvelukseen tulleista alokkaista tyhmimmät olivat valikoituneet iskuryhmäksi.(kuten tapahtui myös lokakuussa 1981. Riensitkö riviin kun huuto ”iskuryhmä” kajahti?)
        Tämän ryhmän tehtävä oli tyynyliinoja ja lakanoita heiluttelemalla estää haamun pääsy saarelle.
        Heiluttelu tapahtui kolmannen kuusituuman alapuolella. Olikohan tuo silloin ryhmyreiden ja koksujen järjestämää simputusta vai koulutusta?

        Kivoja muistelmia...näitä lisää . :)


    • Soturikko

      Onneksi palvelin Kirkonmaassa =)

    • Kuinkahan on?

      Vanhankylänmaasta on monella jännittäviä tarinoita.
      Vanha jo edesmennyt sukulainen sanoi, että siellä kummittelee usein.

    • Sotilasasiamies JK

      Muistini mukaan V.k.maassa oli n. 50 haamua jo 70-luvulla ja heillä ikuinen äänioikeus sekä kirkko- että kunnallisvaaleissa.
      Tämä tuli mieleen kun luin tuoreiden vaalien äänisaaliita tuskasta hekumoiden.
      Miten eräs ps. evp. sotilasmestari sai jokseenkin saman äänimäärän kuin on haamujen luku?
      Tässä on nyt jotakin mystistä. Kuka voisi selittää?

      • Sattumakorppi

        Pelottaa !


      • Lepo eli vuodelepo

        Rautakaupoista lähti moni mies sotilasuralle. Miksi ?


    • Jari Kuraliiteri

      Oliskohan niin että AH (ei siis Aatu Hitler) vaan eräs toinen merkkimies on mahdollisesti ollut yksi noista mainituista haamuista?
      Kyllähän ulkosaaristossakin hyvää nokisutaria tarvitaan kaikenlaisiin rassaushommiin.

    • 1/72

      Se oli Rankin linnakkeen vääpelin muija joka hiihti V.k.maahan hierotuttamaan itteensä kun ukosta ei ollut isonmahansa takia mihinkään. Se teki mullekkin patukankiillotuksen jo seiskytluvun alussa. Eihän se mikään mörkö ollu ,Hyvä kroppanen gimma ,jota pullukka sotmest ei pystyny hoitaa prinsinnakkinsa kanssa. Mitä te nyt niin puihin menitte et strittasitte bögille. Hoh.Hoh.Hoo muka mörkö.Mul on hyviä muistoja mestasta .kraniitti bärtsit ja kirkas voda ,Bastut oli söndris kondiksessa eikä niist saannu kunnon haikuja . Mä olin siel monet kerrat . Mä kun oon stadilainen jäbä niin mut siirrettiin heti alokasajan jälkeen veke Suokista, Rankkiin tsökeen ettei pääsis punttaa .Punttasin mä Rankistakin jäämättä fakkiin ,kävin vetämässä Palskissa jurrit ja sit takasin . Bytskattin kaverin kanssa lomakortit. Sinne oli tullu nyya kessu joka ei tsennannu kundeja ulkonäöltä. Iltahuudossa ku kessu synfas mua nimeltä niin kaveri esiinty minuna ja sit ku ne synfas sen nimee nii se synfas et se on lomilla. Oli jengillä naurussa pitelemistä.Me duunatti kiljuu hevostallissa . Siel oli silloin vielä hestoja millä hoidettiin krääsien ja safkojen kuljetukset . Mä kävin loppusodankin Vanhankylän maassa ja sit lediks. Oli ne kliffoja aikoja jutusta tuli just 40vuotta. Nyt on Rankkikin kuulemani mukaan slyyt. Voi olla et sinne pääsee koht käymää . Ajattelin kyl käydä tsiigaa mestoja jos tulee mahdolliseks ,mul ku on botski ja kesismesta siel lähellä.

      • lukihäiriö..

        oletko kenties inkerin ryssiii vai mitä molotat..suomee kiitos.


      • Härski Hartikainen

        On tosi mukavaa tuo sinun stadin murteesi.
        Olisi kiva lukea enemmänkin tuollaista kunnon tilitystä. Makeeta!


    • Saarivieras

      Viime syksynä (Marraskuun 2 klo 21.00) Vanhankylänmaassa oli jokin valoilmiö, joka kesti muutamia minuutteja. Sinertäviä valopalloja ikäänkuin nousi saaren keskeltä ja putosi taas alas noustakseen sitten ylöspäin. Siinä kieputuksessa oli varmaan 3 tai 4 eri palloa.Pallot himmentyivät hiljakseen pois siinä kieputellessaan. Yksi pallo syttyi sitten saaren länsipäässä ja ikäänkuin välkytellen näytti suuntaavan länteen.
      Länteen menneen pallon vaiheita ei huomattu seurata tarkemmin, kun siinä valopallojen kieputuspaikalla nousi yllättäen punaisena hohtava "laservalo" kohti taivasta.Tämä kesti muutamia sekunteja.

      Mikähän juttu sillä oikein oli meneillään? Oliko puolustusvaoimilla sormet pelissä?

    • Anonyymi

      Höpö Höpö. Älkää puhuko paskaa. Tiedän mitä saarella tapahtui koska olen itse tapahtumat järjestänyt. Saatiin kaverin kaa kunnon naurut kun vartiomiehillä tuli paskat housuun pelosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe