Pekka Tarjanne

liberaalitfi

Pekka Tarjanne 19.9.1937 – 24.2.2010
Pekka Tarjanne on kuollut. Hän toimi Liberaalisen Kansanpuolueen puheenjohtajana, kansanedustajana, liikenneministerinä, teoreettisen fysiikan professorina, Posti- ja lennätinlaitoksen pääjohtajana ja Kansainvälisen teleliiton ITU:n pääsihteerinä. Hänet tunnettiin ensin lahjakkaana fyysikkona ja sittemmin huippuälykkäänä poliitikkona ja virkamiehenä, ja aina erittäin miellyttävänä herrasmiehenä.
Pekka Tarjanne syntyi 19.9.1937 Tukholmassa, jossa hänen isänsä Päivö (myöhemmin suurlähettiläs) toimi tuolloin lähetystösihteerinä. Hänen äitinsä Kerttu oli Kansallisen Edistyspuolueen sisäministerinä murhatun Heikki Ritavuoren tytär ja Suomen Kansanpuolueen vuoden 1956 presidenttiehdokkaan Eero Rydmanin veljentytär. Vuonna 1962 Pekka Tarjanne avioitui Aino Kairamon kanssa, heille syntyi neljä lasta 1965-74, ja eläkeläisinä he asuivat ensin Espoon Espoonlahdessa ja sittemmin Helsingin Ullanlinnassa.
Tarjanne väitteli tohtoriksi jo 24-vuotiaana ja nimitettiin professoriksi 28-vuotiaana ensin Oulun, sittemmin Helsingin yliopistoon. Hänellä on julkaisuja teoreettisesta ydin- ja alkeishiukkasfysiikasta sekä tietoliikenteestä.
Tarjanne aloitti poliittisen toimintansa nuorena Vapaamielisten Liitossa, joka oli syntynyt Kansallisen Edistypuolueen hajottua Vapaamielisten Liitoksi ja Suomen Kansanpuolueeksi vuonna 1951. Nämä jälleenyhdistyivät vuonna 1965 Liberaaliseksi Kansanpuolueeksi (LKP), jonka nimi on vuodesta 2000 lähtien ollut Liberaalit.
Tarjanne valittiin 1968 vasta 30-vuotiaana LKP:n (nyk. Liberaalit) puheenjohtajaksi, missä tehtävässä toimi vuoteen 1978 saakka. Poliitikkona hänet muistetaan ”sivistyneenä sovittelijana” kovapäisten kollegojen välillä. Postin pääjohtajana hän toimi 1977 – 1989 ja ITU:n pääsihteerinä Genevessä 1989 – 1999.
Tarjanne jäi ITU:n pääjohtajan virasta eläkkeelle vuonna 1999, mutta sittemmin YK päätti koota tietotekniikka ja kehitys –ryhmän edistämään tietotekniikan käyttöä kehitysmaissa, ja Kofi Annanin pyynnöstä Tarjanne perusti sen ja toimi sen puheenjohtana alkuvuosien ajan. ”Kofi Annan soitti ja sanoi tarvitsevansa minua. Vastasin ylittäneeni YK:n eläkeiän jo aikaa sitten. Hän sanoi itse päättävänsä, keitä tänne palkataan”, Tarjanne kertoi.
Tarjanteella oli lisäksi erittäin monia luottamustoimia yhdistysten ja yritysten hallituksissa, ja hän johti kansainvälistä Millennium-palkintolautakuntaa. Tarjanteen kautta Posti- ja telehallituksen pääjohtajana 1977 – 1989 pidetään merkittävän uudistumisen aikana, jonka väitetään luoneen pohjaa professori Leo Mechelin ja Fredrik Idestamin perustaman Nokian myöhemmälle menestykselle.
Suomen ensimmäinen aatteellinen puolue oli Leo Mechelinin perustama Liberaalinen puolue (1880-85). Mechelinin Liberaalisen puolueen 125-vuotisjuhla vuonna 2005 oli samalla Liberaalien 40-vuotisjuhla. Juhlan pääpuhuja, Professori Tarjanne esiintyi yhtä terävänä ja kannustavana kuin aina ennenkin kiinnittäen huomiota puolueen nousevaan nuorisosiipeen – puolueessa onkin koko sen historian ajan ollut erityisen vahva nuorisosiipi.
Liberaalista konservatiiviksi loikanneen Winston Churchillin kerrotaan sanoneen: ”Ellei nuorena liberaali, ei sydäntä, ellei vanhana konservatiivi, ei järkeä.” Tarjanne kuitenkin oli monen muun nykysuomalaisenkin tiedemiehen ja professorin tavoin elävä vastaesimerkki tuon virkkeen loppuosalle. Vielä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hän neuvoi Liberaalien vaalikampanjaa ja tv-vaalipaneelissa, jossa hän toimi Liberaalien yleisöedustajana ja esitti Liberaalien yleisökysymyksen, hän vastasi toimittajan kysymykseen, onko hän yhä Liberaali: ”Aina!”

3

812

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TimeAfterTime.

      Kuoliko Liberalismi yhtä aikaa sen keulahahmon kanssa? Nähtäväksi jää mihin esim Piraatit pystyvät. Nouseeko uusi liberalistinen puolue ehkäpä jostakin sosialismin raunioista?

      • Olisiko Piraattien

        ja Liberaalien vaaliliitosta hyötyä?


    • muistoja pohjolasta

      Tarjanne piti liberaalista puoluetta hengissä tv-esiintymisillään.

      Vaalitenteissä hänen vakiolauseensa oli: 'Me liberaalit olemme halunneet toteuttaa veroleikkurin.'

      Hän osasi vedota kansaan, sinänsä sisällöttömällä poliittisella retoriikallaan, jonka siis hallitsi.

      Tarjanteen jälkeen liberaalinen puolue (Itälän johodolla) kutistuikin kutistumistaan kunnes Kepu sen nielaisi.

      Pakinoitsija Bisquit irvailikin että 'LKP:n puoluekokous pidetään Keskustan puoluetoimiston tuulikaapissa'.


      Anyway, r.i.p.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      133
      5320
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3307
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1425
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1316
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1307
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1287
    Aihe