Kasveja ilman esikasvatusta?

........

Hei!

Antaisitteko minulle vinkkejä kasveista, jotka eivät kaipaa esikasvatusta sisällä. Minulla on parveke, jossa ei ole lasitusta ja se on ilmeisesti länteen (aurinko paistaa kesällä aamusta iltaan kohti). Ongelmani on se, että meillä ei ole tarpeeksi tilaa esikasvattaa kukkia. Siksi haluaisin kasveja, jotka voin istuttaa parvekkeelle suoraan purkkiin. Voin ostaa myös valmiita kukkia puutarhaliikkeestä, mutta olisi kivaa ja halvempaa kasvattaa itse.

Nyt minulla on itämässä seuraavia kasveja:
- chili
- suklaakukka
- mansikka

Lisäksi siemenet minulla on jo seuraaviin, mutta en ole vielä istuttanut:
- auringonkukka
- tuoksuherne
- köynnöskrassi
- tilli
- kynteli
- persilja

Olen suunnitellut istuttavani yrtit laatikkoon laijtelmaksi ja olisikin mukavaa saada kenties vihjeitä, mitä muita voisin istuttaa niiden joukkoon (kenties jotain kukkia tai muita yrttejä).

Lisäksi aion tehdä oman amppelin yhdestä tai useammasta kukasta. Toivoisin saavani oikein tuuhean pallon siitä. Kukkia en ole vielä päättänyt.

Olen vielä aika aloittelija puutarha-asioissa, joten olisi mukavaa saada vihjeitä.

3

2607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kjjjiiuiuiukjkj

      mihin meinaat kukat kesällä laittaa.. niin suosittelisin kuitenkin esikasvatusta ainakin auringonkukalle. kukkii aiemmin kun sen esikasvattaa. laita multa ruukkuun johon meinaat kukan haluta, ja siemen sinne. siinähän se sitten kasvaa ja ilmojen lämmettyä siirrät ruukun partsille. auringonkukka ei kait niin nuuka ole mullankaan suhteen..

      luulisin että yrtitkin kannattaa esikasvattaa. niistä mulla ei oo omaa kokemusta, mut kertokoon joku tietävämpi enemmän.

      nyt ei valitettavasti tule montaakaan lajia mieleen, mitä ei kannattaisi esikasvattaa.. minä esim. EN esikasvata kehäkukkaa, yksivuotista elämänlankaa (köynnös), krasseja, harsokukkaa.. punaiset päivänkakkaratkin ehti kukkia ilman esikasvatusta viime kesänä. siis näitä ihan perinteisiä kesäkukkasia en välttämättä esikasvattele. pussin kyljessä kyllä yleensä on sanottu, että voiko ne istuttaa suoraan maahan (sun tapauksessa siis ulos parvekkeelle).


      ...

    • mutta väriä piisaa

      Kaikki nuo siemenesi voi kylvää ulos, mutta kukkia joudut odottamaan heinäkuulle asti. Hyvä taktiikka on kylvää siemenet ja panna samaan ruukkuun jokunen valmiiksi kukkiva ostoyksilö. Merkkaat vaan vapaat paikat, ettet tule kaivaneeksi ylös siemeniä, jotka eivät ole vielä ehtineet taimettua tai jos maltat odottaa toukokuun loppupuolelle niin istutat taimet ensin ja pistelet siemenet sekaan. Orvokit on hyviä väriläiskiä, niitä voi istuttaa aikaisin ja taimet on aika edullisia. Kevätkukkijoiksi voi pistellä muutaman narsissin tai tulppaanin sipulin, jos sattuu jostain löytämään.

      Ulos kylvettäviä ehdotuksia:
      - unikot, niitä on monta sorttia ja osa kukkii koko kesän, sopis yrttien kaveriksikin
      - kehäkukka, kukkii pakkasiin asti jahka alkuun pääsee, voi kylvää ulos purkkiin heti kun pakkaset hellittää
      - kosmoskukka, kukkii runsaasti ja sortteja on monenlaisia

      Amppelista tulee runsas, kun laittaa jonkun riippuvan kanssa köynnöksiä ja latvoo niitä tasaiseen tahtiin. Köynnökset kasvavat ilman tukea alaspäin ja alkavat sitten kiivetä itseään pitkin ylös. Varsinaiset amppelikasvit on monesti hitaita ensalkuun, ne ehkä kannattaa ostaa valmiina.

      Yrttien kanssa monesti näkee käytettävän samettiruusuja ja kehäkukkia, eiköhän se lie makuasia. Voishan sinne pistellä sekaan muutaman salaatinsiemenen, niitäkin on vaikka minkälaisia ja siitäpä on kiva poimia voileivälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe