Eri maadoitustavat vanhassa kerrostalossa

Make

Asun 1959 rakennetussa kerrostalo-asunnossa. Asunnossani on kahdessa huoneessa tietokoneita, joten päätin varmuuden vuoksi maadoituttaa näiden huoneiden pistorasiat (2 kpl molemmissa huoneissa). Etsin tietysti oikean sähkömiehen keltaisilta sivuilta ja hän hoiti maadotuksen nopeasti ja edullisesti (kuittikin on), työn ja maadoitettujen pistorasioiden hinta oli n.100 euroa 1,5 vuotta sitten.

Työ hoidettiin vain pistorasiat vaihtamalla, mitään uusia johtoja ei vedetty minnekään, se on selvä, kun vierestä seurasin.

Eräässä maadoitusohjeessa sanotaan, että "vanhassa kiinteistössä saa maadoituksen tehdä lenkillä, koska lenkillä ne on silloin alunperinkin tehty. Ei 60-luvun taloissa mene kolmea lankaa yhteenkään rasiaan."

Kysymys: Miten tällainen vanhaan kohteeseen tehty pistorasiamaadoitus eroaa uusille rakennuksille vaaditusta maadoituksesta, joka ohjeen mukaan täytyy tehdä näin: "Uusissa asennuksissa pitää maadoitetuilta pistorasioilta mennä oma maadoitusjohto sähkötaululle sakka. Määräys sanoo, että nolla ja maa on tuotava eri johtoja pitkin jakokeskukselta. Erillinen PE-johdin vaaditaan nykyään, koska on laskelmoitu, että pelkkä N-johdin ei takaa riittävää turvallisuutta.

Voisiko joku asiaan vihkiytynyt parilla rivillä selittää maadotustapojen eron, kun en itse ymmärrä? Kai minulla on aivan pätevä maadoitus? Missä mielessä uudet säädökset takaavat paremman suojamaadoituksen?

8

5272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maa

      Asiasi on ok.

      Erothan kirjoitit itsekin selvästi, juuri niin ne eroavat käytännössä.

      Vanhassa maa- ja nollajohto on yhteinen, uudessa ne on erilliset.

      Uudessa varmuus on teoriassa parempi, vanhassa nollajohdon katkeaminen katkaisee myös suojamaan ja vikatapauksissa laitteen metallirunko voi olla jännitteellinen,(vaarallinen ainakin jos laite putoaa vesiammeeseen).

      • Viljo

        Kun pistorasia on nollattu ja nolla menee poikki on maadoitetun laitteen rungossa aina vaarallinen jännite. Ei tarvi sen kummempaa vikaa.


      • Make
        Viljo kirjoitti:

        Kun pistorasia on nollattu ja nolla menee poikki on maadoitetun laitteen rungossa aina vaarallinen jännite. Ei tarvi sen kummempaa vikaa.

        Kiitos asiantunevista kommenteista.
        Vielä kysyisin:
        Onko nollan poikkimeneminen suurikin reaalinen riski vai enemmän teoriaa? Eli tarkoittaako tilanne sitä, että jos nolla menee poikki, rasia on vaarallisempi kuin alkuperäinen maadoittamaton pistorasia ja silloin esim. tietokoneen metallkopassa on heti vaarallinen jännite, vaikka itse tietokoneessa ei ole mitään vikaa? Onko olemassa jotain pistorasiaan työnnettävää mittaria, jolla maallikko voisi tarkastaa, että maadoitus on ok?


      • Industry
        Make kirjoitti:

        Kiitos asiantunevista kommenteista.
        Vielä kysyisin:
        Onko nollan poikkimeneminen suurikin reaalinen riski vai enemmän teoriaa? Eli tarkoittaako tilanne sitä, että jos nolla menee poikki, rasia on vaarallisempi kuin alkuperäinen maadoittamaton pistorasia ja silloin esim. tietokoneen metallkopassa on heti vaarallinen jännite, vaikka itse tietokoneessa ei ole mitään vikaa? Onko olemassa jotain pistorasiaan työnnettävää mittaria, jolla maallikko voisi tarkastaa, että maadoitus on ok?

        Jos nollajohdin katkeaa, niin pistorasian nollaan tietokoneelta tuleva sähkövirta ei pääse nollaa pitkin takaisin keskukselle, vaan siirtyy nollasta jompin kautta suojakoskettimeen ja siitä koneen runkoon. Eli nollan katkeaminen tarkoittaa sitä että koneen rungossa on vaarallinen jännite.

        Jos haluat varmistaa onko nolla ehjä, niin kytke pistorasiaan joku toimiva suojaeristetty laite, esim. radio ja katso toimiiko se. Suojaeristetyssä laitteessa kuori on johtamatonta materiaalia, eikä kuoresta voi saada sähköiskua eikä laitteesta ole maadoitettuja osia. Suojaeristetyn laitteen tunnistat litteästä pistotulpasta. Jos toimii niin nolla on ehjä. Jos ei toimi, niin jompikumpi, joko nolla tai vaihe ei tule pistorasialle.


    • Vanhempi suunittelija

      Jos kaikki rasiat ovat päättyviä (eli johto ei jatku seuraavalle rasialle) on nollaus hyvä ja sallittu tapa maadoittaa vanhassa asennuksessa.

      • rakentaja

        Erillinen maadoitusjohdin PE varmistaa myös sen että maadoitettu laite on aina nolla potenttiaalissa = sähkötön. Jos maadoitus tehdään lenkillä niin ei voida olla varmoja siitä että N eli nollajohdin on nolla potenttiaalissa. Eli lenkkimaidoitus ei takaa sitä että maadoitetun laitteen kuori on aina jänniittetön. Normaalisti näin on mutta on olemassa mahdollisuus että näiden pontenttalli erojen vuoksi laitteen kuoressa voi olla pieni jännite joka voi purkautuessaan vioittaa herkkiä elektronisia laitteita.

        Tietokonelle suositellaan juuri em asian vuoksi maadoitettu pistorasiaa mutta jos maadoitus on tehty lenkillä niin se on tietokoneen kannalta sama onko sitä maadoitusta vai ei juuri sen potenttiaalieron vuoksi. Lenkkimaadoitus auttaa vain siihen että vikatilateessa ihminen ei ole vaarassa.


      • Anonyymi

        Tuolloista sääntöä ei ole. Koko sääntö olisi järjetön, koska yleensä pitää kaikki huoneen pistorasiat maadoittaa kerralla. Siinä standardissa ei sanota "jatku" vaan "jatketaan". Siis jos lisää pistorasioita, pitää uusi johto olla kolmenapainen ja nollaus tehdään uuden johdon alkupäässä jakorasiassa. Kannattaa lukea niitä ajatuksella.


    • -JS-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      204
      8284
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4678
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2250
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2148
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1835
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1746
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1746
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe