Alipaino

huolestunut!!!

Viisivuotias poikani painaa vain 14 kiloa ja on reilun metrin pitkä. Nyt viime aikoina tuntuu, että poika on venähtänyt pituutta ihan hurjasti lyhyessä ajassa. Ongelmana on, ettei paino nouse. melkein kolmeen vuoteen paino ei ole noussut kiloakaan. Pituutta on tullut, etteivät ole neuvolassa koskaan olleet huolestuneita. Mutta nyt mielestäni poika on aivan liian laiha, luut törröttää läpi! Kun hän ei vaan syö määräänsä enempää. Hän kyllä syö karkkia tai jotain herkkua melkein joka päivä, mutta nyt olen päättänyt ottaa kaikki herkut pois.

Poika on kauhean yliaktiivinen ja olen huomannut, että hänen on vaikea oppia uusia ihan normaaleja asioita, esim. pukemiseen liittyviä asioita. Hän on kauhean uusavuton, vaikka asioita on opetettu miljoona kertaa, ne eivät mene jakeluun. Voiko alipainolla olla yhteyttä tällaisiin ongelmiin, ylivilkkaus ja oppimisongelmat? Hän myös sanoo monesti, että jalat ovat kipeät.

Paljonko viisivuotiaan pitäisi painaa, käytän 110 kokoisia vaatteita hänellä? Paljonko kaloreita viisivuotiaan pitäisi päivässä syödä? Poika sanoo, ettei hänellä koskaan ole nälkä. Syömisessäkin kestää melkein tunti, ja se on yhtä taistelua. Olen kokeillut AIVAN kaikkea, hyvällä ja pahalla syömisen kanssa, mutta mikään ei tunnu auttavan. Hän on käynyt kaikissa kokeissa, mitään imeytymishäiriötä tms. ei ole. Hänellä ainoastaan on laktoositon ruokavalio. Esimerkkinä syömisestä voisi olla, aamupala: muroja pieni kulho tai banaani tai jugurtti, lounas: kymmenen ranskalaista tai pieni peruna, kastiketta (lihaa hän ei syö, paitsi jauhettua lihaa), välipala viili tai leipä, päivällinen:kahta ruokalusikallista vastaava määrä makaronia, iltapala: muroja.Lähestulkoon aina ruoka jää syömättä, ja siitä se tappelu alkaa, kun Istutan pöydässä niin kauan, että lautanen on tyhjä. Julmaahan se on, mutta pakkohan pojan on syödä! Yritän kiinnittää huomiota ruuan laatuun, esim. kuituihin ja lisäksi poika saa näitä kalarasva ravintolisiä.

Miltä tuo teistä kuulostaa? Syökö liian vähän, onko alipainoinen, ja voisiko johtua siitä ongelmat käytöksessä? Olen niin monesti jo neuvolassa ja lääkärissä poikaa käyttänyt, etten enää kehtaa, niin kysyn mielipidettä täältä. Kiitos jos vastasit!

4

2945

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lasten sairaanhoitaj

      Olet kyllä oikeassa siinä, että lapsesi syö todella vähän ja melko yksipuolisesti. Ensin kiinnitin huomiota, että hänen ruokavalio pitää sisällään proteiinia ja vitamiinejä melko vähän. Listassasi ei ollut mainintaa mistään hedelmästä tai vihanneksista. Annatko lapsellesi vitamiinilisää ( mm multitab Junior)? Energia määrä on myös vähäinen, suosittelisin, että lisäisit rypsiöljyä lapsesi ruokaan päivittäin muutaman teelusikallisen. Rypsiöljystä lapsi saa lisäenergiaa ja hyviäa rasvaa ruokavalioonsa.
      Kysyit vielä mitä 110 senttisen lapsen tulisi painaa. Suomessa kaíkken lasten kasvua ja painonkehitystä seurataan kasvukäyrillä. Jos lapsesi on 110 cm pitkä ja painaa 14 kg niin on hän kasvukäyrienkin mukaan alipainoinen. Hänen painonsa on -21SD käyrällä, joka on kriteeri siihen, että lapsi tulisi lähettää erikoissairaanhoitoon tutkimuksiin. 110 senttisen lapsen paino 0 käyrällä ( eli keskikäyrällä) on 19kg. Erikoissairaanhoidon puolelta saisitte ainakin erinomaiset ravitsemusterapeuttipalvelut ja toki perustutkimukset lapsesta.
      Kaikki vanhemmat tiedämme mikä huoli on siitä, jos lapsi syö huonosti. Huonon syömisen jatkuessa pitkään aiheuttaa se usein syömistilanteihin stressiä sekä vanhemmille että lapselle. Lapset ovat mestareita aistimaan vanhempiensa ahdistuksen ja osaavat temppuilla ruokailutilanteissa. Vika ei ole teissä vanhemmissa vaan te tarvitsisitte ammattilaisten apua ( erikoissairaanhoidon), jotta tilanne saataisiin lauettua ja lapselle myönteisiä ruokailukokemuksia. Otatte nyt vaan rohkesti yhteyttä vaikka terveyskeskuksen omalääkäriin ja pyydätte lähetettä alueenne erikoissairaanhoitoon. Siellä on varmasti osaavaa henkilökuntaa, joka paneutuu lapsen syömisasiohin. Tsemppiä teille vanhemmille : )

    • D325OH

      Apteekista saa esim. kaakaonmakuisia lisäravinnejuomia. Kannattaa kokeilla aamuin illoin! Myös terveelliseen ruokavalioon kuuluvat siemenet, mantelit ja pähkinät. Niitä runsaasti, sisältävät paljon energiaa. Myös MHB on hyä antaa ja D3 vitamiinia, öljykapseleina.

    • Hoikkeliini

      MIkä tilanteenne on nyt? Oletteko päässeet eteenpäin? Kuulosti huolestuttavalta, koska meillä 10 senttiä lyhyempi ja pari vuotta nuorempi lapsi, joka painaa vajaat 13 kg. Tosin hänen osaltaan ei olla painosta oltu niin huolestuneita kuin ylipäätään syömisestä, kun syö niin valikoiden. Joitain ruoka-aineita syö hyvinkin, joihinkin ei koskekaan. Suurimmat huolestujat ovat olleet päiväkodin henkilökunta. Niimpä nyt ollaan erikoissairaanhoidon tutkimuksissa.

      Paljon olemme kuulleet tuttujen tutuista ym, joiden lapsen syövät vieläkin huonommin, mutta heillä asian annetaan olla, eli eivät ole missään tutkimuksissa tai hoitoa saamassa/hakemassa. Tavallaan hyvä meidän kohdalla, että asiaa selvitellään, mutta toisaalta tuntuu että meidät on jo leimattu huonoiksi vanhemmiksi, kun emme ole saaneet lasta syömään kaikkea mahdollista ja päiväkotikin jo vihjaili, että usein tällaiset ongelmat ovat oire jostain.

      Tuntuu, että olemme kamalassa syynissä. Erikoissairaanhoito on vaikuttanut ok:lta, mutta päiväkoti on ollut kaikkea muuta kuin empaattinen ja hienotunteinen. Eräs psykologi, jolla olemme puhuneet asiasta sanoi saaneensa sen kuvan, että olisimme jotenkin joutuneet päiväkodin silmätikuiksi tms. Kaikkeen puututaan ja kaikesta "ojennetaan". Vaihtaako hoitopaikkaa vai mitä, kun mistä tietää, millaiset matamit siellä on sitten sanelemassa oikeaa oppiaan.

    • wilma60

      Minulla on kaksi keskosena syntynyttä lasta jotka kasvavat täysin omilla käyrillään ja käyrät kaukana ns. normaalista käyrästä. Tyttö on nyt 10v ja syönyt aina tosi isoja annoksia ruokaa mutta siitä huolimatta ollut aina hyvin hoikka ja ei pituuskaan ole kauheaa vauhtia mennyt eteenpäin. Poika vastaavasti on aina syönyt hyvin, hyvin pieniä annoksia ja välillä tuntuu ettei syö mitään. On nyt 7,5 vuotias ja pituutta taitaa olla vähän yli 110 cm ja painoa 19 kg.

      Minä en ole koskaan jaksanut tapella syömisen suhteen ja jos ei syö niin ei yksinkertaisesti syö. Välillä ruokailu on ollut todella hidasta, esim. yhden lusikallisen syöntiin on kulunut 5 minuuttia. Jokainen lapsista on yksilöllinen ja jos se oma kasvukäyrä on suhteellisen tasainen niin mielestäni syytä huoleen ei ole. Näin olen toiminut näiden kahden kohdalla, esikoinen on aina ollut "täydellinen" eli kasvanut käyrien puitteissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1673
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1310
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1097
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      888
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      881
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe