ASUNTOVÄLITTÄJÄN AMMATTITAITO NÄKYY HINTA-ARVIOSSA

NiiloS

Välittäjän ammattitaito näkyy selvimmin hinta-arvion teossa. Siihen täytyy paneutua kunnolla, jotta se menee kohdalleen. Välittäjillä on etenkin osakekaupoista tilastot käytössään, siksi kymmenenkin prosentin heitto eri välittäjien kesken on liikaa.

Kova kilpailu saattaa johtaa siihen, että osa välittäjistä lupaa asunnosta korkeamman hinnan kuin siitä on mahdollista saada. Heille on tärkeintä vain saada asunto itselleen myyntiin ja tienata siitä välityspalkkio. Sekä ostajan että myyjän kannattaa ottaa myös itse selvää asunnon käyvästä hintatasosta sen sijaan, että tyytyisi pelkästään välittäjän esittämään summaan.

Välityspalkkiot ovat rahasummiltaan suuria ja asuntokaupassa on voitava luottaa välittäjän ammattitaitoon. Siksi luotettavan välittäjän valintaan kannattaa panostaa.

Yleisin asuntojen välitys- ja kauppatapa on se, että myyjä tekee perinteisen toimeksianto- eli välityssopimuksen kiinteistönvälittäjän kanssa.

Markkinoille on kuitenkin tullut muitakin, perinteisestä välitystavasta poikkeavia yrityksiä. Uusien välityspalveluiden ostamisessa kannattaa olla tarkkana. Myyjän ja ostajan saattaminen yhteen edellyttää edelleen välityssopimuksen laatimista ja välityspalkkion määrittelyä siinä. Ennen sopimusta on syytä selvittää, mitä palvelu sisältää verrattuna perinteiseen kiinteistönvälitykseen ja mistä kulut muodostuvat.

Uusi tapa markkinoida asuntoa on esimerkiksi se, ettei asunnosta ilmoiteta perinteistä ”pyyntihintaa” vaan alin hinta, jonka perusteella aletaan tehdä tarjouksia ylöspäin. Tarjouksia voi tehdä joko välittäjälle kirjallisesti tai internetissä. Silloin kaikki näkevät, millaisia alimman hinnan ylittäviä tarjouksia asunnosta on tullut. Nettisivuilla tehty tarjous ei ole ostajaehdokasta sitova kuten kirjallinen tarjous.

Asunto voidaan myös laittaa hiljaiseen myyntiin ja ostaja voi korvamerkitä asuntoja. Korvamerkinnän avulla uutta kotia etsivä voi ilmaista kiinnostuksensa asuntoon, taloon tai alueeseen, johon haluaisi muuttaa. Hiljaisen myynnin kautta puolestaan asunnon omistaja pystyy tunnustelemaan kotinsa kysyntää.

3

812

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Realistinen arvioa

      Jos viettää muutaman tunnin netissä ja vertailee eri asuntojen hintapyyntejä suhteessa omaan asuntoon, niin on aika hyvin perillä oikeasta hintatasosta. Mielestäni kannattaa vuosittan arvioida oman asunnon mahdollista myyntihintaa, vaikka ei olisikaan tarkoitus myydä.

      Valitettavan usein käy niin että myyjä on huonommin perillä hintatasosta kuin ostaja, eikä välittäjätkään välkttämättä tunne kovin hyvin kaikkia asuinalueita ja niiden hintatasoja. Myyjä voi tosiaan antaa selvästi ylioptimistisen arvion myyntihinnasta, ihan vain siksi että saa kohteen myyntiin.

      Meillä kävi aikoinaan niin että välittäjän arvio toteutuvasta myyntihinnasta oli selkeästi alempi kuin oma käsityksemme. Tehtiin sellainen kompromissi että asunto laitettiin myyntiin meidän oman arvion mukaisella hinnalla ja välittäjän palkko määräytyi hänän arvioimalla hinnalla. Asunto myytiin ensimmäisestä näytöstä.

    • ms

      Kiinteistönvälittäjäkunta on kirjava. Siksi on tärkeää, että pyydät kotiisi arviokäynnille edustajan ainakin kolmesta välitysliikkeestä, mielellään isoista ja pienemmistä. Se auttaa myös myyntihinnan päättämisessä.

      Ota huomioon, että isolta välitysketjulta et välttämättä saa henkilökohtaista palvelua.
      Niissä on menettelytapana ”kaikki myyvät kaikkea”.
      Vaikka tekisit välityssopimuksen tutun välittäjän kanssa, asuntoa esittelevät monet välittäjät.
      Tarjousten vastaanottamisen ja kaupanteon voi myös hoitaa muu kuin tuttu välittäjä.
      Halvin välitysliike ei välttämättä ole paras, ja se joka ”lupaa” asunnostasi suurimman myyntihinnan, ei myöskään ole aina paras.

      Kun välittäjä tulee arviokäynnille, mieti valintakriteereitä.
      - Vaikuttaako välittäjä ammattitaitoiselta ja luotettavalta, tuletko hänen kanssaan toimeen.
      - Asuntosi hinta-arvion realistisuus.
      - Asunnon myyntihinta riippuu viime kädessä markkinoista, ei välittäjän lupauksista.
      - Välittäjän paikallistuntemus. Välittäjän pitää olla selvillä esimerkiksi alueen kaavoitustilanteesta.
      - Missä medioissa, miten ja kuinka usein asuntoasi aiotaan markkinoida.
      - Välityspalkkion suuruus.

      - Karta välittäjää, joka on asenteeltaan liikoja lupaava ”helppoheikki”
      - Soittelee sinulle saadakseen välityssopimuksen, vaikka myynti-ilmoituksessasi on ”Ei välittäjille”-merkintä.
      - Lupaa täysin epärealistisen myyntihinnan.
      - Väittää jo puhelimessa, että hänellä on asunnolle varma ostaja.

      Markkinoilla tarjotaan perinteisen kiinteistönvälityksen lisäksi erilaista apua asunnon itsemyyntiin. Tarjolla on erilaisia palvelupaketteja tai välittäjältä voi tilata vain kauppakirjan laadinnan.

      Palvelun sisältöön, sen sopimusehtoihin ja hintoihin kannattaa tutustua tarkkaan. Uudet, laajatkaan apupalvelut eivät välttämättä noudata perinteisen kiinteistönvälityksen pelisääntöjä ja lainsäädäntöä.

      Kotimyynnissä asiakkaalle on annettava kotimyyntiasiakirja.
      Jos välittäjä ilmoittelee vain maksutonta asunnon hinta-arviointia, mutta kotona tehdäänkin välityssopimus, kyseessä on kotimyynti ja asiakkaalle pitää antaa myös kotimyyntiasiakirja. Silloin välityssopimuksen voi purkaa 14 päivän aikana.

      • "Kotimyynnissä asiakkaalle on annettava kotimyyntiasiakirja.
        Jos välittäjä ilmoittelee vain maksutonta asunnon hinta-arviointia, mutta kotona tehdäänkin välityssopimus, kyseessä on kotimyynti ja asiakkaalle pitää antaa myös kotimyyntiasiakirja. Silloin välityssopimuksen voi purkaa 14 päivän aikana. "

        Tuo on aivan totta, eikä se koske pelkkää ilmoittelua, vaan tilannetta jossa asiakas soittaa ja pyytää arviota. Itselläni oli aina kotimyyntiasiakirja mukana, mutta koskaan en sitä antanut (koska yksikään asiakas ei sitä halunnut). Syy on selkeä, jos asunnon myyntiä suunnitteleva asiakas on tehnyt välittäjävalintansa, niin hän haluaa että markkinointitoimenpiteet alkavat välittömästi. Toisaalta kuluttajasuojalaki kieltää asunnon markkinoinnin "katumusaikana". Lisäksi jokaisen lakia kunniottavan välitysliikkeen sopimuslomakkeessa on kohta, jossa rastitetaan tapaamisen syy. Itselläni asiakkaat ovat poikkeuksetta rastittaneet kohdan "kutsuttu toimeksiannon tekoa varten".

        Mutta(!) hyvä välittäjä käy rauhassa läpi jokaisen sopimuskohdan, ja tuossa kohtaa on PAKKO kertoa että asiakas samalla luopuu LAKISÄÄTEISESTÄ OIKEUDESTAAN.

        Tosin jos sopimuslomakkeessa ei ole kohtaa, jossa mainitaan välittäjän tilastoihin perustuva todennäköinen kauppahinta, niin unohda se yritys..

        P.S. Sopimuksen laatimiseen menee asiansa hyvin hoitavan välittäjän kanssa n. tunti, joten varaa hieman aikaa..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      334
      3310
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      226
      2053
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1642
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1467
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      83
      1346
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      286
      1257
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      82
      1088
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1081
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      83
      1043
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      149
      915
    Aihe