Siman käyminen

lillluuu

hei! kuinka kauan siman pitäisi käydä että siitä tulisi alkoholipitoista? ja pitääkö hiiva laittaa paljon?

6

25285

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Janne.

      Alkoholia syntyy sokerin ja hiivan yhteisvaikutuksesta. Kun lisäät oikeassa suhteessa enemmän sokeria samaan määrään vettä ja hiivaa, niin todennäköisesti juomasta tulee alkoholipitoisempi. Jos laitat liikaa hiivaa, niin keittosi käy ehkä nopeammin, mutta makukin voi olla hiivaisempi. Jos käytät turbohiivaa ja lisäät sokerin määrää, niin alkoholipitoisuus todellakin nousee, mutta maku kärsii.

      Laita 8 litraan vettä kidesokeria 800g-1000g ja fariinisokeria 500g, 1/4 tl normaalia hiivaa.
      Anna käydä 2-3 vrk ämpärissä ja pullota sen jälkeen. Sima kannattaa antaa olla pulloissa huoneenlämmössä vielä 3pv että hiiva käyttää kaiken sokerin ( pikahiivalla tulee nopeammin ). Kun sima on käynyt, niin laita pullot kylmään. reilun viikon kuluessa juomakelpoista, muistaa pitää tietysti myös sitruunat ja jälkikäyntisokerit rusinat pullottaessa. Itse laitan simaani aina 2dl siirappia.
      Perusohje on 400g kidesokeria ja 400g fariinisokeria, aika yleinen.

      • Janne.

        Yksi asia vielä. Maistele ja testaa jotta tiedät siman olevan valmista. Liian vähän käynyt seos on liian makeaa ja hiilihappoja puuttuu. Hiivaa olisi ehkä parempi laittaa 2/4 tl. Anna käydä kunnolla ja pidä korkit kiinni, mutta päästä välillä hieman painetta.
        Jos et tiedä miten turbohiiva käyttäytyy, etkä ole kiljua valmistanut, niin käytä normaalia hiivaa.
        On tärkeää että hiiva lisätään simaan siinä vaiheessa kun neste on kädenlämpöistä. Jos liian kuumaa, niin hiiva kuolee eikä käymistä ehkä tapahdu ollenkaan. Jos seos on ehtinyt kokonaan jäähtyä, niin käyminen alkaa vaan hieman hitaammin, mutta toimii kyllä.
        Malttia pitää olla, sima ei ole heti valmista vaan viikko vierähtää ja kylmänä parasta.


      • ,,,,

        Tein hyvää simaa fariinipussin ohjeella: 500 g fariinisokeria, sama määrä tavallista sokeria, 8 l vettä, kuivahiivaa vain ripaus tuohon määrään lämmitettyä nestettä, sitruunoita käytin 4, joista kolme kuorin ja laitoin kuoret sekä kuutioidun hedelmälihan, valkoinen osa pois. Neljännestä puristin vain mehun.
        Annoin käydä puolitoista päivää pöydällä, sen jälkeen pullotin, jokaiseen pulloon 1,5 - 2 tl sokeria ja muutama rusina, ja käytin vielä päivän pulloissa huoneenlämmössä. Sen jälkeen jääkaappiin. Olisivat saaneet olla pulloissa pöydällä vielä puoli päivää pidempään, mutta kyllä sitten ehti kuitenkin käydä vapuksi.


    • kakru323

      ei kai tässä metanolia synny?

      • Anonyymi

        ei tässä syntyy muurahaishappoa


    • Lyhyt selvä vastaus!

      Tuntuu, että kaikille on hiivat ja sokerit ihan sekaisin.
      Ensinnäkin se että paljonko laitat hiivaa ei ole mitään merkitystä!!
      Sillä on jonkinverran, mitä hiivaa laitat!

      Sokeri on hiivan ravinne ja se kasvaa hetkessä, kunnes se kipuraja tulee, jossa hiiva kuolee siihen alkoholiin jonka se siis itse tuottaa sokerin kanssa!

      Hiivaa riittää vaikka pieni muru, mutta sokeria pitää olla ja kun esim viiniä tehdään, sitä ei saa lisätä kerralla kaikkea, vaan muutaman kilon erissä muutaman päivän välein.

      Maksiki prosentti jonka hiiva pystyy tuottamaan on tuolla 15 -16 prosenttia, sen jälkeen se kuolee omaan myrkkyynsä, eli alkoholiin.
      Loppu sokeri jää maustamaan sinun simasi / kiljusi ym. makeaksi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannan kirja USA:n bestseller!

      "Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä
      Maailman menoa
      128
      11168
    2. Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa

      Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on
      Yrittäjyys
      156
      10334
    3. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      26
      8040
    4. Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki

      Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h
      Maailman menoa
      196
      6572
    5. Metsäalan rikolliset

      Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.
      Sotkamo
      53
      5671
    6. Milloin viimeksi näit kaivattusi?

      Toimisitko nyt toisin kuin siinä tilanteessa teit?
      Ikävä
      73
      5081
    7. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      151
      4424
    8. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      25
      4246
    9. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      71
      4079
    10. Maahanmuuttajat torjuvat marjanpoiminnan - "emme ole rottia"

      Ruotsalaisen journalistin selvitys paljasti, miksi maahanmuuttajat kieltäytyvät työstä. Taustalla vaikuttavat kulttuuris
      Maailman menoa
      134
      3637
    Aihe