hei! kuinka kauan siman pitäisi käydä että siitä tulisi alkoholipitoista? ja pitääkö hiiva laittaa paljon?
Siman käyminen
6
25285
Vastaukset
- Janne.
Alkoholia syntyy sokerin ja hiivan yhteisvaikutuksesta. Kun lisäät oikeassa suhteessa enemmän sokeria samaan määrään vettä ja hiivaa, niin todennäköisesti juomasta tulee alkoholipitoisempi. Jos laitat liikaa hiivaa, niin keittosi käy ehkä nopeammin, mutta makukin voi olla hiivaisempi. Jos käytät turbohiivaa ja lisäät sokerin määrää, niin alkoholipitoisuus todellakin nousee, mutta maku kärsii.
Laita 8 litraan vettä kidesokeria 800g-1000g ja fariinisokeria 500g, 1/4 tl normaalia hiivaa.
Anna käydä 2-3 vrk ämpärissä ja pullota sen jälkeen. Sima kannattaa antaa olla pulloissa huoneenlämmössä vielä 3pv että hiiva käyttää kaiken sokerin ( pikahiivalla tulee nopeammin ). Kun sima on käynyt, niin laita pullot kylmään. reilun viikon kuluessa juomakelpoista, muistaa pitää tietysti myös sitruunat ja jälkikäyntisokerit rusinat pullottaessa. Itse laitan simaani aina 2dl siirappia.
Perusohje on 400g kidesokeria ja 400g fariinisokeria, aika yleinen.- Janne.
Yksi asia vielä. Maistele ja testaa jotta tiedät siman olevan valmista. Liian vähän käynyt seos on liian makeaa ja hiilihappoja puuttuu. Hiivaa olisi ehkä parempi laittaa 2/4 tl. Anna käydä kunnolla ja pidä korkit kiinni, mutta päästä välillä hieman painetta.
Jos et tiedä miten turbohiiva käyttäytyy, etkä ole kiljua valmistanut, niin käytä normaalia hiivaa.
On tärkeää että hiiva lisätään simaan siinä vaiheessa kun neste on kädenlämpöistä. Jos liian kuumaa, niin hiiva kuolee eikä käymistä ehkä tapahdu ollenkaan. Jos seos on ehtinyt kokonaan jäähtyä, niin käyminen alkaa vaan hieman hitaammin, mutta toimii kyllä.
Malttia pitää olla, sima ei ole heti valmista vaan viikko vierähtää ja kylmänä parasta. - ,,,,
Tein hyvää simaa fariinipussin ohjeella: 500 g fariinisokeria, sama määrä tavallista sokeria, 8 l vettä, kuivahiivaa vain ripaus tuohon määrään lämmitettyä nestettä, sitruunoita käytin 4, joista kolme kuorin ja laitoin kuoret sekä kuutioidun hedelmälihan, valkoinen osa pois. Neljännestä puristin vain mehun.
Annoin käydä puolitoista päivää pöydällä, sen jälkeen pullotin, jokaiseen pulloon 1,5 - 2 tl sokeria ja muutama rusina, ja käytin vielä päivän pulloissa huoneenlämmössä. Sen jälkeen jääkaappiin. Olisivat saaneet olla pulloissa pöydällä vielä puoli päivää pidempään, mutta kyllä sitten ehti kuitenkin käydä vapuksi.
- kakru323
ei kai tässä metanolia synny?
- Anonyymi
ei tässä syntyy muurahaishappoa
- Lyhyt selvä vastaus!
Tuntuu, että kaikille on hiivat ja sokerit ihan sekaisin.
Ensinnäkin se että paljonko laitat hiivaa ei ole mitään merkitystä!!
Sillä on jonkinverran, mitä hiivaa laitat!
Sokeri on hiivan ravinne ja se kasvaa hetkessä, kunnes se kipuraja tulee, jossa hiiva kuolee siihen alkoholiin jonka se siis itse tuottaa sokerin kanssa!
Hiivaa riittää vaikka pieni muru, mutta sokeria pitää olla ja kun esim viiniä tehdään, sitä ei saa lisätä kerralla kaikkea, vaan muutaman kilon erissä muutaman päivän välein.
Maksiki prosentti jonka hiiva pystyy tuottamaan on tuolla 15 -16 prosenttia, sen jälkeen se kuolee omaan myrkkyynsä, eli alkoholiin.
Loppu sokeri jää maustamaan sinun simasi / kiljusi ym. makeaksi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sannan kirja USA:n bestseller!
"Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä3410501Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa
Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on12410099- 217911
Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki
Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h1776294Metsäalan rikolliset
Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.304852- 534641
Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"
Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..1144011Maahanmuuttajat torjuvat marjanpoiminnan - "emme ole rottia"
Ruotsalaisen journalistin selvitys paljasti, miksi maahanmuuttajat kieltäytyvät työstä. Taustalla vaikuttavat kulttuuris1233381- 623097
Adonikselle
Kuvittelitko oikeasti, että ootan sua? Kuvittelitko, että voit noin vain vetäyttä ja kun tulet takaisin, kaikki on niin2173016