Kuolaimista ja hevosen pidosta

kyselijä123

Olen tässä jo pidempään miettinyt että minkä mukaan hevoselle valitaan kuolaimet? Onko se muodon vuoksi vai onko siihen jokin syy miksi kuolaimia on niin tajuttoman paljon erilaisia? Sopiiko kaikille hevosille kaikki kuolaimet vai onko joku tietty (esim. ihan perus nivelkuolain) mikä sopii kaikille? Ja mistä tietää mikä ja minkä kokoinen kuolain sopii omalle hevoselle?

Sitten hevosen pidosta kotona. Olen semmoista kuullut että jos oma tontti on hehtaaria suurempi, niin voi ottaa hevosen ilman mitään lupien kyselyä. Totta? Asun itse Vantaalla, ja meillä on iso tontti, jonne ihan hyvin voisi sijoittaa muutaman pikkuponin (esim. shettis tai miniheposen). Ihan mielenkiinnosta kyselen että onko se missään määrin mahdollista, siis näiden lupien puolesta?

4

863

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -veine

      Kuolain on oikean kokoinen suuhun silloin kun se tulee molemmilta puolilta suupielistä noin 3mm ulos.
      Edes perus nivelkuolain ei sovi kaikille. Kuolaimen valinta riippuu hevosesta, ryöstääkö se, painaako se kädelle, onko se hyvin herkkä edestä vai onko jarrua vaikea löytää, kulkeeko se pää ylhäällä ja alakaula pullistuneena... Sitten on totta kai vain noita "hienompia" versioita eri kuolaimista.
      Mutta esim. nivelestä voi valita ohuemman tai paksumman version sen mukaan onko hevonen miten herkkä suustaan. On erilaisia niveluolaimiakin (muovipäällysteinen versio sopii herkempisuisille), esim. D-nivel, joka on hieman perus niveltä tai oliiviniveltä kovempi (vaikutus perustuu kiinteään kuolainrenkaaseen joka tekee hieman vipua), tai kolmipala, kiinteä nivel jne.
      Olympiassa (ja hissikuolaimessa ym) taas saa sitä vipua enemmän sitä mukaa mitä alempaa ohja lähtee. Gägi taas vaikuttaa hevosen kitalakeen ja niskaan ja on todella voimakas kuolain, herkillä hevosilla voi aiheuttaa pystyyn hyppimistä ym.

      Kannattaa kysyä asiantuntijan apua kun valitsee kuolaimia hevoselle. Niitä voi vaihtaa aina ratsastajan mukaan, jos hevonen toisella rastasjalla yrittää lähteä käsistä, mutta toisella taas ei kulje tuella tmv, jolloin sitten se yksi ainoa kuolain ei sovi molemmille ratsastajille. Oikeanlainen kuolain on tärkeä osa ratsastusta.

    • se on 0,5cm!

      veine on kyllä täsyin väärässä! Kuolaimen tulee tulla puoli senttiä (0,5cm) ulos molemmista suupielistä!! Eli et ainakaan itse ole asiantuntija asiassa.

      Hevoselle riittää yleensä perus nivel- tai kolmipalakuolain. Joskus hevonen vaatii kovemman kuolaimen ja jos ei vaadi, niin sillä korjataan ratsastajan virheitä.

    • -veine

      Välillä tuntuu että täällä kirjoittelee joku muukin mun nimimerkillä, viesteistä päätellen. Jotkin jutut ja kirjoitustavat ei aina päde omaan tapaani...mutta eipä siinä, oma vika kun en ole nimimerkkiä rekisteröiny.
      Ja jos yhtään osaa nettiä käyttää, löytyy sieltä tällainen kohta: "Oikeanpituinen kuolain tulee noin ½-1cm verran ulos molemmista suupielistä."
      Ja tälle toiselle vastaajalle, kerroppa minullekin missä välissä oletettavasti omaa tekstiäni olen väittänyt olevani asiantuntija tässä asiassa? Jään mielenkiinnolla odottamaan vastausta...

    • Kuolain

      Moi! Olen vähän myöhässä tämän kanssa, mutta jos joku muu ^tietämätön^ Lukee tätä, niin kuolaimet valitaan aina hevosta testaamalla erilaisia kuolaimia. Jotkut hevoset/ponit reagoivat suuhun tulevaan paineeseen erilailla kuin toiset. Esim. Jotkut ponit / hevoset tarvitsevat mahdollisimman ohuen nivelkuolaimen, jotta suuhun tulisi mahdollisimman vähän painetta. Jos hevonen on herkkä kielestään/ suupielistään , kannattaa hankkia kolmipalakuolain, siinä paine jakautuu laajalle alueelle tasaisesti, joka auttaa ''suupieliongelmiin''.Sanoisin, että kuolaimen väärinkäyttöä on, jos ottaa hevoselle esim. olympiakuolaimen tai minkä tahansa liian vahvan kuolaimen hevoselleen vaikka sen takia että yrittää suun kautta saada hevosta paremmin muotoon/ kokoamaan kaulansa. Tuolla tarkotin vaan sitä, että jos hevosella on liian vahva kuolain, se voi vaikuttaa hevosen käytökseen tai yhteistyöhalukkuuteen, eli IHMISET, hankkikaa oikea kuolain hevosillenne! Ja jos hevonen ei ns. hyväksy edes vähän vaikuttavia kuolaimia suuhunsa, kannattaa kokeilla kuolaimettomia eli hackamoreja. Olen puhunut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1143
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    4. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      15
      790
    5. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      789
    6. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      774
    7. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    8. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      750
    9. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    10. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    Aihe