Vaahteran kaataminen/siirtäminen

Nana

Vaahtera pihassa on autopaikan tiellä ja se pitäisi siirtää tai kaataa.Kuinka herkkä puu vaahtera on, onnistuuko siirtäminen? Millon siirron, jos mahdollista, voi tehdä, keväällä vai syksyllä, onko ajalla väliä? Puu on kaunis, tahtoisi säästää jos mahdollista. Paikka tällä hetkellä on vaan väärä. Kiitos neuvoista etukäteen!

4

6781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nilla

      on mahdollinen, jos puusi on vielä sen kokoinen (= sen verran pieni), että sen jaksaa itse siirtää.

      Juuret pitäisi kaivaa esiin varovasti noin metrin säteellä rungosta ja laittaa poikki siitä. Sitten puu ylös ja siirto uuteen paikkaan, saman kokoiseen kuoppaan. Tukevat tuet kahden puolin runkoa ja kastelua päivittäin parin viikon ajan.
      Ajankohta on valittava niin, että lehdet ovat jo täysikokoiset (Juhannuksen korvilla). Tällöin siirretty puu ehtii vielä kesän aikana kasvattaa uusia juuria ja kotiutua paikalleen ennen talveentumisen alkua.

      Vaahtera on hyvin levittäytyvä laji, joten mahdollista olisi myös kerätä luonnosta nyt keväällä itäviä siemeniä ja tehdä kylvös haluttuun paikkaan. Näistä voi sitten valita kauneimman kasvatettavaksi. Tällä vaihtoehdolla säästyt kaivuuhommalta ja siirtotyöltä.

      • Antti

        Paras ajankohta siirtää puita on niiden ollessa lepotilassa. Toisin sanoen syksyllä lehtien pudottamisen jälkeen tai keväällä ennen kasvuunlähtöä. Juhannuksen jälkeinen siirtokin voi onnistua, mutta sitä en suosittele!

        Juuripaakun halkaisija on oltava vähintään kymmenkertainen rungon halkaisijaan verrattuna. Katkottujen juurten leikkuupinnat siistitään joko puutarhasaksilla tai sahalla. Suuria leikkuupintoja tulee välttää sillä vaahtera on laholle altis puulaji. Mikäli juuripaakku ei tahdo pysyä kasassa on se hyvä tukea juuttikankaalla, matolla tai mitä nyt sattuu löytymään.

        Mikäli vaahtera on istutettu eikä luontaisesti levinnyt niin viimeistään uudelleen istutettaessa tulisi varmistaa puun oikea istutussyvyys. Puu on istutettu oikeaan syvyyteen, jos niin sanottu juurenniska on maan pinnalla näkyvillä. Juurenniska on se kohta puun tyvellä, jossa järeimmät ankkurijuuret lähtevät rungosta. Jos puu on aiemmin kasvanut liian syvällä olisi nyt hyvä ajankohta korjata tilanne.

        Uuden istutuskuopan tulisi olla pesuvadin muotoinen eikä jyrkkäreunainen potero. Juuripaakku sijoitetaan kuopan pohjalle, joka on kaivettu syvyydeltään sellaiseksi että juurenniska jää maan pinnalle näkyviin. Juuripaakun ympäristö peitetään pohjamaan ja uuden puutarhamullan seoksella. Maanparannnusaineita levitetään haluttaessa vain pintakerrokseen.

        Puun alusta tulisi olla nurmikosta vapaa. Nurmikko vie puulta ravunteet ja maasta kosteuden. Paras tapa on jättää alusta mullokselle ja lisätä sen päälle pitkin kesää nurmikon leikkuujätettä. Se on helposti hajoavaa ja siitä vapautuu puulle nopeasti ravinteita. Muita tapoja kattaa puiden alusta on käyttää lehtipuun kuorta, kiviä tai soraa. Kate ei saa ulottua 10cm:ä lähemmäksi runkoa.

        Samat istutusohjeet pätevät myös istutettaessa uusia taimia.

        Kuten edellisessä vastauksessa jo mainittiin kannattaa harkita onko puun siirto vaivan arvoinen.


      • Lissu

        Kannattaako kirsikkapuun siirtoa edes yrittää ? Millähän sen saisi kaivettua ylös ?


    • jossu

      voiko ison vaahteran kaataa nyt kun se on täydessä lehdessä ja rupeaako se versomaan kannosta vaikka mahla vuotaa kysyy nimimerkki lisbe

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      306
      3608
    2. 205
      2996
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2554
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      241
      2027
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1455
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1337
    8. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1334
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe