Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.

Markus^^

Ensin vähän esittelyä. Olen 31 vuotias nuori mies. Asun omassa rivitalo-osakkeessa ja ajelen omalla autolla (ei siis rahoitusyhtiön). Auto on pakko olla, muuten en töihin pääsisi. Tästä luopumalla säästäisi varmasti vielä enemmän.

Minä tein muutama vuosi sitten niin, että lopetin KAIKKI turhat "kuukausimaksulliset" hömpötykset... Siis kaikki mitkä pystyi. Eli hyvästi lehtitilaukset, hyvästi turha lankapuhelin jota en käyttäny vuosia mihinkään, hyvästi maksutelevisiot, hyvästi kuntoilupaketit, hyvästi videoclubit, hyvästi lisämaksullinen sähköposti. Tuolloin huomasin sen salaisuuden. Pienistä puroista tulee pirun iso meri.

- Mikrobitti ja tieteen kuvalehti ~ 180 euroa/vuosi
- Lankapuhelin 9e/kk ~ 108 euroa/vuosi
- Maksutelevisio 40e/kk ~ 480 euroa/vuosi
- Kuntosalijäsenyys ~ 400 euroa/vuosi
- Videoclubi ~ 50 euroa/vuosi (vaihtelee tilattujen lättyjen mukaan, mutta tuo minimimäärän mukaan jotta jäsenyys säilyy)
- Sähköposti 5e/kk (kuntalaissähköposti) ~ 60 euroa/vuosi

Lehdet voin lukea töissäkin/kirjastossa. Lankapuhelin oli oikeasti tarpeeton ja mieletön kuukausimaksu. Maksutelevisiota ei koskaan kerinny kattomaan ja sillon harvoinkin kun kerkisi jotain kattomaan niin "huippu-uutuus leffat" on jostain syystä nähnyt jo aikaisemminkin. JA vielä mielettömämpi kuukausimaksu. Ostin kunnolliset lenkkarit niin lenkkeillään hitto "ilmaiseksi" kotikonnuilla. Ei siinä kallista kuntosalikorttia tartte. Samalla säästyi bensat sinne ajelusta. Gmail on toiminut kuin ajatus, löytyypä vielä IMAP-tukikin.

Säästin 1300 euroa vuodessa tuolla tavalla! JA mikä autuus kun kävelee postilaatikolle, sielä useimmiten ei ole yhtään mitään. Loput tärkeät laskut, kuten kännykkä, laajakaista, vakuutus, televisiomaksu, autovero yhtiövastike/vesimaksu siirsin suoraveloitukselle ja niistä mistä pystyi, lopetin vielä paperilaskunkin. Muutin myös laskutuskaudet niin, että moiset tulee mahdollisimman harvoin, eli autovero, tvmaksu, vakuutukset jne kerran vuodessa (tälläkin tavalla useimmiten säästää, tässä tapauksessa noin 40 euroa vuodessa).

Laitoin myös puhelinmyynti estopalveluun (robinson-palvelu) numeroni, niin kännykkäkin mykistyi "huipputarjouksien" tarjoamiselta.

Tämän lisäksi kun lopetti vielä tupakoinnin, säästän nykyisin vuosituloistani valehtelematta, kiertelemättä ja kaartelematta ~ 3000 euroa vuodessa! tuolla tekee jo todella pitkän ulkomaanmatkankin.

Nyt uusin trendi mitä oon vielä opetellut niin olen jo lähes nirvanassa. Työpaikkalounaan 7 euroa/päivä / ~ 1500 euroa per vuosi aijon tuhlata vielä johonkin hyödyllisempään ja olen opetellut tekemään itse ruokani. Tuolla tavalla tuosta nyt säästää ainakin puolet, ja ainakin saa aitoa perunamuussia eikä jauhosellasta.

Noh siinä onkin sitten viimiset löysät puristettu. Tämän jälkeen säästöt aiheuttaisivat jo elintason muuttumista. Eli jostain toiminnosta kokonaan luopumista (esim jos irtisanoisi vielä kännykänkin, sen jälkeen ei puheluliikenne toimimisi enää).

Mietin joskus, että jos KAIKKI tekisivät näin mitä mä oon nyt tehnyt, mitkä yhteiskunnalliset vaikutukset sillä oikeasti olisi? Jos kaikki oikeasti venyttelisivät senttiä ja vielä niin nerokkaasti ettei elintasossa edes muutu mikään, ja ne vähätkin muutokset lähinnä terveellisempään ja parempaan suuntaan.

Alussa tietty oli vähän ankeaa kun kaikki oli mukamas tuikitarpeellista, mutta äkkiä siihen tottuu, ettei sitä canalia telkkarista enää näykkään. Mutta on uskomatonta huomata kuinka helposti löysät 4500 euroa on munkin vuosituloista pumpattu vain pelkkään turhuuteen... "vain viisi euroa kuukaudessa! = 60 euroa vuodessa" Hieman vaivannäköä tämä kaikki vaati, mutta kannatti.

Uskokaa tai älkää, on muuten nykyisin pirun helppo taloudenpito! Ja postilaatikossa kasvaa nykysin lähes voikukkia.

6

969

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varhaiseläkkeellinen

      Sitten vain se 4500 vuodessa tai vaikka enemmänkin kunnollisiin sijoituksiin, ja huomaat aikanaan ettei töissäkään enää tarvitse käydä. Luultavasti tuossa 45 - 50 ikävuoden vaiheilla. Se helpottaa kummasti.

      • Markus^^

        Aikanaan kun tuhlasi kaiken tuon turhuuden JA maksoi samaan aikaan autolainaa, opintolainaa JA asuntolainaa, elämä oli yhtä kädestä suuhun elämistä. VAIKKA vuositulot oli parikymmentätuhatta - netto. Sitten kun aloitin tuon projektin siitä jäi sen verta ylimäärästä, että sain opintolainan, asuntolainan, sekä autolainan pois... Ei sillä että se pelkästään tuosta johtui, ne oli muutenkin kaikki loppusuoralla, asunto oli ostettu vielä sillon kun ne oli järkihinnoissa, eli puhuttiin kymppitonnien lainoista, ei nykysistä sadoista tonneista. Samalla koko laina-ajan (niin asunto kuin opinto) oli erittäin kohtuulliset korot. Tuo vain kiihdytti prosessia. Eli siis kuukausittain jää vielä roimasti enemmän käyttöön kuin aikaisemmin sen vuoksi kun noita erilaisia lainanlyhennyksiä ei enää ole, sen LISÄKSI ettei ole noita hyödyttömiä menoja. Samaan aikaan on mätkitty varsinkin viimeisen muutaman vuoden aikana ihan kivoja palkankorotuksia. Palkka on noussut viidelläsadalla eurolla/kk kolmen vuoden aikana.

        Eli nyt ongelma onkin se että jää paljon ylimääräistä joutorahaa, jota ei kulu yhtään mihinkään, jota pitäisi jotenkin sijoittaa. Määräaikaistalletukseen laitoin muutama vuosi sitten jo sievoisen summan ja luojan kiitos en laittanu niitä islantilaispankkeihin vaan suomen asuntohypopankkiin sen aikaisella 5% korolla. Kyseessä oli sitova kahden vuoden talletus joten nettosin tuon summan viime syksynä. Sen jälkeen huomasin ettei enää yhtä hyviä tarjouksia ole ollut ja nyt maailma vellookin siinä missä velloo - eli suuressa epävarmuuden tilassa. On suuri ongelma löytää hyvää sijoituskohdetta joka nyt ei söisi kaikkea heti. Tilitalletuksissa on surkea korko, inflaatio söisi kaiken alta aikayksikön ja varsinkin nyt kun tulee ALV korotuksia sun muita. Noh ainakin on jo sellasta puskuria että tapahtui mitä tapahtui niin ei tässä ainakaan ihan tuuliajolla olla.


      • knähty totuus

        kokemuksesta voin kertoa,
        kun aloitin säästäväisyyden jo 23-v, oli aina varaa koulutta ja viedä lapset harrastuksiin, sitten oli varaa jäädä 55-v eläkeputkeen ja nyt 62v olla eläkkeellä.

        "Sitten vain se 4500 vuodessa " ehkä vähättelit tuota summaa, mutta voin sanoa errä rahan arvo ja kaikki muuttuu niin hurjasti,
        ETTÄ
        säästäväiselle kertyy todella uskomattomia summia vaikka käy ulkomailla yms.
        ja sille toisele
        ei tosiaan mitään, saa ajaa viisikymppisenä velka-autolla tai pitää tyytyä jonkun vanhaan autoon.


    • Herätyksestä

      Muutos ei kieltämättä käy ihan tuosta vain, mutta vähempään totuttelu on kyllä rahallisesti sen arvoista. Itse karsin muutamia vuosia sitten lähes kaiken ylimääräisen, jättäen vain ne oikeasti tarpeelliset asiat elämääni. Kun siihen tottui, tuntui vähän hölmöltä miten avokätisesti sitä on rahojaan levitellytkin. Niitä vähiäkin, mitä oli. Ja meni.

      Sijoituksiin laitan itsekin nykyään ylimääräiset rahani, ja suosittelen vilkaisemaan esimerkiksi Seligsonin rahastoja (http://www.seligson.fi/). Indeksirahastot ovat markkinariskiä lukuunottamatta turvallisia valintoja, sekä myös edullisia kuluiltaan. Kurssithan heiluu aina, ja se saattaa huonoon aikaan sijoitettuna hetkellisesti syödä sijoituksen arvosta valtaosan, mutta kun vain pitää päänsä kylmänä, ja jatkaa säännöllistä sijoittamista, ei niillä juuri voi epäonnistua.

      Suosittelen perehtymään aiheeseen. Esimerkiksi Venäjä-rahaston osalta jos kuuden menneen vuoden aikana olisi onnistunut kahdesti suunnilleen ennakoimaan kurssihuiput ja pohjat, olisi pystynyt liki kahdeksankertaistamaan pääomansa. Tokikaan sitä ei tapahdu kuin vahingossa, mutta mahdollisuudet ovat hyvät.

      Ja seuraavan parin vuoden sisään tulee todennäköisesti taas mielenkiintoisia ostopaikkoja. Kannattaa vaan perehtyä aiheeseen tarkkaan ennenkuin tekee mitään suuria päätöksiä. Perusasiat on hyvä hallita hajautuksesta verotuksellisiin asioihin.

      • Se riski ?

        "Sijoituksiin laitan itsekin nykyään ylimääräiset rahani, ja suosittelen vilkaisemaan esimerkiksi Seligsonin rahastoja (http://www.seligson.fi/). Indeksirahastot ovat markkinariskiä lukuunottamatta turvallisia valintoja, "


        Totta RISKIÄ lukuunottamatta turvallisia, mutta riski on suuri, uskomattoman suuri
        ja korkoprosentit niillä "vähäriskisillä uskomattoman heikot.

        Kerroppas MIKSI esim. 16.5.2010 oli SIVUT pimeinä ?

        Mainostaanko seligson muualla kuin täällä netissä ?

        Totta, TÄYSIN YLIMÄRÄISEN rahan voi laittaa avaika mihinkä,
        jos uutta on tulossa jatkuvasti ja menetyksen voi korvata parissa kuukaudesa.


    • nyörit tiukkana

      Tässä on hyvä ja käytännönläheinen viesti siitä, mitä jokainen meistä pystyy tekemään.
      Itse tarkastan myös sillointällöin tilanteen ja alan karsimaan ylimääräisiä menoja pois. Niitä pikkuhiljaa aina tuntuu kertyvän, kun päästää itsensä ajattelemaan, että "Hei, tämähän on vain 5e/kk tai 10e/kk".. Pienistä puroista kasvaa iso virta...

      Muutama vuosi sitten tein ison karsinnan menoista, kun laitoimme hynttyyt yhteen puolisoni kanssa. Silloin pieneni netin nopeudet (sonera kyllä sitten kompensoi myöhemmin ja nosti hitaimman yhteyden hinnan 50e/kk), lehtitilaukset lopetettiin, filmiklubille ilmoitettiin, että enää ei saa lähettää kuukauden leffaa (monesti laiskuuksissa ei viitsinyt lähettää leffaa takasin), ylimääräiset menot karsittiin, tehtiin ruokalistat kerralla viikolle tai kahdelle ja yhdellä kauppareissulla hoidettiin tarvittavat ainekset sitten kaappiin. Silloin selvittiin paljon halvemmalla kaupastakin, eikä tullut heräteostoja, kun kauppalista kulki mukana.

      Taloudellinen tilanne siinä pääsi sitten sen verran parantumaan, että nyt huomaan taas erinäisiä maksuja kertyneen. On lehtitilausta, punaisen ristin suoraveloitusta, kuntosalijäsenyyttä, erilaisten yhdistysten jäsenyyksiä yms...
      Taas saa olla setvimässä, mitä kaikkea sitä onkaan tilannut...

      Nyt kun sitä taas alkaa olemaan ajantasalla raha-asioiden kanssa, niin helpottaa kummasti, kun tietää että saa säästettyä ja rahat riittää laskuihinkin, kun niitä ei hummaa turhuuksiin.

      Suosittelen kaikille tilanteen tarkastamista vaikka vuosittain. Onko ylimääräisiä maksuja tullut hankittua... tarvitseeko tulevaisuudessa hankkia jotain suurempaa ja sen vuoksi sitten kiristää vyötä vähän jo etukäteen.

      tsemppiä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2197
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1446
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe