Miten osinko lasketaan?

yrittäjäksi??

Olen ajatellut perustaa pienen sivutoimisen yrityksen, josta tarkoitus olisi vähän kerätä opiskelun ohelle ylimääräistä. Ikää minulla ei ole vielä kuin 21 vuotta.. Tuo osakeyhtiö houkuttaa, koska vaikka toiminta onkin pientä, niin ainahan on riskejä olemassa joten oy:llä välttyisin henkilökohtaisilta riskeiltä.

Aloituskustannukset ja oikeastaan kaikki kustannukset ovat maksimissaan noin 5000euroa

Arvioitu ensimmäisen vuoden liikevaihto on noin 15 000 euroa tästä tietenkin alvi pois..

Eli voittoa jäisi noin 10 000 euroa. alveitta siis

En haluaisi tätä ottaa palkkana vaan osinkona koska eikös siitä saa 9% silloin verovapaana?

Kysymys onkin: MITEN osinko lasketaan? Jostain luin, että voitosta. Jossain sanotaan että taseesta? Jos taseesta niin taseen loppusummasta vai rahoista ja pankkisaamisista? Missä vaiheessa osinko sitten lasketaan, ennen vai jälkeen verojen?

9

4476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfhjfymkgyik

      Väittäisin että tuolla liikevaihdolla pääsisit toiminimellä huomattavasti pienemmillä veroilla ja hallintokuluilla. Osinko lasketaan yhtiön nettovarallisuudesta, eli varat miinus velat ja siitä summasta 9% on saajalleen verovapaata.

      Koska haaveilet osakeyhtiöstä olet ilmeisesti unohtanut että osakeyhtiö maksaa omasta tuloksestaan 26% veroa ja vasta sitten loppua voit jakaa osinkona ulos. Jos toiminimenä teet saman tuloksen kuin tuossa esimerkissäsi mainitsit niin tuskin sinun tarvitsee siitä 26% veroa maksaa.

      Osakeyhtiö on verotuksellisesti toiminimeä edullisempi vasta kun sillä on riittävästi varoja taseessa joista nettovarallisuutta syntyy ja se että nettovarallisuutta taseeseen kertyy edellyttää sitä että kaikkia voittoja ei pumpata ulos yhtiöstä vaan jätetään sinne.

      Jos nettovarallisuutta ei ole niin osingosta verotetaan 70% verotetaan normaalin progressiivisen verotaulukon mukaisesti ja myöskin silloin jos jaetaan enemmän kuin 9%. Jos firmasi tekee 10 000€ voittoa niin yhtiö maksaa siitä veroa 2600€ ja kun sinä jaat loput itsellesi osinkona niin sinua verotetaan progressiivisesti 5180€:ta ja jos veroprosenttisi on vaikkapa 25% niin siitä menee veroa 1295€. Yhteensä sinä ja yhtiö olette silloin maksanut 3895€ veroja, eli noin 39%

      Ihmiset usein kuvittelevat että osakeyhtiö on jokin kummallinen sateentekijä joka muuttaa velat saataviksi eikä yhtiön perustamisen jälkeen enää mikään maksa mitään. Toiminimi on useinkin verotuksellisesti ihan hyvä vaihtoehto. Osakeyhtiö on silloin paikallaan jos toimintaan sitoutuu paljon pääomia.

      Eduskunnassa on parhaillaan menossa verouudistus joka tulee toteutuessaan rankaisemaan osakeyhtiöitä vielä entisestään.

      • yrittäjäksi ???

        ajattelin osakeyhtiötä siksi, että olen opiskelija. Mikäli minulla on toiminimi ei toiminta kannata koska joutuisin maksamaan opintotukia takaisin. Jos taas minulla on oy, ei minun ole pakko nostaa palkkaa vaan voin ikäänkuin "säästää" siellä rahaa siihen asti kunnes valmistun. Sitten voin vaikka nostaa rahat ulos kerralla jos haluan ja maksaa opintolainat pois.

        En mielestäni kirjoittanut niin, että se antaisi kuvan jossa mielestäni oy olisi joku ihmeellinen "sateentekijä" kiitos kuitenkin vastauksestasi


      • v e ro

      • pppå0oåp

      • lellitelliyelli
        pppå0oåp kirjoitti:

        Kannattaa huomioida tuossa OY tapauksessakin, et joudut ottamaan YEL vakuutuksen ja sen määrä vaikuttaa Kelan etuuksiin, joten eiköhän se opintotuki siihen kosahda.

        yel pitää ottaa vasta sitten kun nostaa palkkaa, aloittaja ei aiokkaan nostaa palkkaa joten ei hänen tarvitse yelliä ottaa.


      • jelii

      • 6+12

      • shtyjtrukfu
        6+12 kirjoitti:

        kuules, jos jokainen jolla on nokian osakkeita joutuisi ottamaan yellin nini olisi suomessa maailman varakkaimmat vakuutusyhtiöt. Asia on niin, että jos omistat osakkeita osakeyhtiössä sinun ei ole mikään pakko ottaa yelliä. toinen juttu on sitten jos palkkaa nostat

        On se yel otettava jos omistaa yli 50% yrityksen äänivallasta. Kukaan nokian osakas ei omista yksin 50% yhtiön äänivallasta.
        jos omistus jää alle, niin silloin osakaskin on työntekijän asemassa suhteessa yhtiöön.


      • sijoittajatar
        shtyjtrukfu kirjoitti:

        On se yel otettava jos omistaa yli 50% yrityksen äänivallasta. Kukaan nokian osakas ei omista yksin 50% yhtiön äänivallasta.
        jos omistus jää alle, niin silloin osakaskin on työntekijän asemassa suhteessa yhtiöön.

        Ei varmasti ole pakko ottaa yel-vakuutusta. Olen omistanut yrityksen 100 %, mutta en ole koskaan nostanut palkkaa euroakaan. Työntekijät vakuutetaan tel-vakuutuksen piiriin ja itse nostan ainoastaan osinkoa yrityksen nettovarallisuuden mukaisesti. Olen koko ajan ollut muualla töissä ja sieltä saanut peruselantoni.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8584
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2595
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2323
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1976
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1714
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1529
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1477
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1419
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe