Suomalainen köyhä!

on se kurmeeta!

Luin tuossa kuvauksen 1876 vuoden nälkävuosista.
Kolkkoa oli meininki! Ainoa ruoka, jota köyhimmät saivat oli ns. vesivelliä - yhden lautasellisen illalla!!
Ja siitäkin edestä piti jopa vanhustenkin rakentaa päivät kirkon kiviaitaa keskellä paukkupakkasia!
Vaikea käsittää, mitä ihminen kestää pakon edessä.
Välillä tulee huono omatunto, kun suhtautuu johonkin "kanan koipi-reisiin" sellaisena "huonompana ruokana". Rintafilettä sen olla pitää.

Ja panikoidaan sitten, jos lakon takia ei rillimakkaraa saa kuin kahtena makuvaihtoehtona!

26

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oippi+

      sitä tietää jos vaikka sinunkin isoisovanhempasi selvisivät juuri tuolla vesivellillä, myös minun?

    • namia se on

      rintafile toki huomattavasti parempaa, kuka sitä luuta ostaa.

      • Korppis

        Vesivellikuuri tekisi monelle ylikiloiselle hyvää.

        Reisi-koipipalat ovat perus raaka-aineita moniin maistuviin ruokiin ja liha on pehmeää. Esimerkiksi kanarisotto, täytetyt paprikat, kanasalaatti jne. File on noihin ruokiin turhan tyyristä.

        Tulipa vaan mieleen; )


      • Kaluan mieluummin koipea.
        Myös kätevä kädessä!


      • Korppis kirjoitti:

        Vesivellikuuri tekisi monelle ylikiloiselle hyvää.

        Reisi-koipipalat ovat perus raaka-aineita moniin maistuviin ruokiin ja liha on pehmeää. Esimerkiksi kanarisotto, täytetyt paprikat, kanasalaatti jne. File on noihin ruokiin turhan tyyristä.

        Tulipa vaan mieleen; )

        Meidän pieneläkeläisariskunnan sunnuntaipöydässä on silloin, tällöin tarjousreisikoivet.
        Valmistettu savipotussa uunissa tai paahdettu siellä.

        Roippeista syntyy yhden tai kahden päivän risotto.
        Häpeä tunnustaa mutta nimettömyys suojaa.


      • laiska-lasse kirjoitti:

        Kaluan mieluummin koipea.
        Myös kätevä kädessä!

        ei ole osattu valmistaa oikein, sekin vaatii taitoa.
        Minä en pidä koivista, siitähän jää luut tähteeksi, hintaetu hupenee siihen, kun luut nakkaa pois.


      • Korppis
        Anceli kirjoitti:

        ei ole osattu valmistaa oikein, sekin vaatii taitoa.
        Minä en pidä koivista, siitähän jää luut tähteeksi, hintaetu hupenee siihen, kun luut nakkaa pois.

        Hintaetu vertailu reisi-koipilaatikko 3-kappaletta 2,00 ekun korvilla. Broilerin rintaleike pikku nökönen hinta 3,99 ekua.

        Kuten laiska-lassi kertoi koipi reisi-roippeista tekee monet erilaiset herkut. Rintaleikkeet niellään kuivina kerralla. No, voisihan niihin laittaa kuivuuden estoon vaikka ananasmehua ; )

        Söin juuri kalasoppaa ja oli hyvää, runsaasti tilliä, nokare voita ja kermaa.

        Vaatii taitoa tehdä hyvää ja halpaa ; ))


      • Korppis kirjoitti:

        Hintaetu vertailu reisi-koipilaatikko 3-kappaletta 2,00 ekun korvilla. Broilerin rintaleike pikku nökönen hinta 3,99 ekua.

        Kuten laiska-lassi kertoi koipi reisi-roippeista tekee monet erilaiset herkut. Rintaleikkeet niellään kuivina kerralla. No, voisihan niihin laittaa kuivuuden estoon vaikka ananasmehua ; )

        Söin juuri kalasoppaa ja oli hyvää, runsaasti tilliä, nokare voita ja kermaa.

        Vaatii taitoa tehdä hyvää ja halpaa ; ))

        koulutus hyvän ja halvan tekemiseen ;))
        Rintafileet ruskistan ja haudutan ruokakermassa tai laitan kasvigratiinin mukana uuniin, kyllä on maukasta
        eikä ollenkaan kuivaa.
        Mitä sinä niille luille teet, oletko punninnut paljonko ne painaa?


      • aitokaino*
        Anceli kirjoitti:

        koulutus hyvän ja halvan tekemiseen ;))
        Rintafileet ruskistan ja haudutan ruokakermassa tai laitan kasvigratiinin mukana uuniin, kyllä on maukasta
        eikä ollenkaan kuivaa.
        Mitä sinä niille luille teet, oletko punninnut paljonko ne painaa?

        Ostan aina rintafileitä (naturelli). En maksa luista ja nahasta, enkä myöskään näistä maustelitkuista.


      • aitokaino* kirjoitti:

        Ostan aina rintafileitä (naturelli). En maksa luista ja nahasta, enkä myöskään näistä maustelitkuista.

        vievät melkoisen osan painosta, eihän siinä lihalle jää kuin 70-80 %,osuus, paljon parempaa tulee, kun
        maustaa itse mieleisekseen.


      • namnam....
        Anceli kirjoitti:

        koulutus hyvän ja halvan tekemiseen ;))
        Rintafileet ruskistan ja haudutan ruokakermassa tai laitan kasvigratiinin mukana uuniin, kyllä on maukasta
        eikä ollenkaan kuivaa.
        Mitä sinä niille luille teet, oletko punninnut paljonko ne painaa?

        maitopottuja tai kirrakeittoa niin kyllä on hyvää ja halpaa.


      • Korppis
        Anceli kirjoitti:

        koulutus hyvän ja halvan tekemiseen ;))
        Rintafileet ruskistan ja haudutan ruokakermassa tai laitan kasvigratiinin mukana uuniin, kyllä on maukasta
        eikä ollenkaan kuivaa.
        Mitä sinä niille luille teet, oletko punninnut paljonko ne painaa?

        Itseasiassa ostan naturel filettä se on helppoa ja nopeaa valmistaa. Rintakoivista tulee erilaisia kanaruokavaihtoehtoja, joita ei fileestä yksinkertaisesti voi tehdä, joten vaihtelua ruokapöytään. Syön kanaa eri muodoissa, en syö luita, enkä nahkoja; )


      • Anceli kirjoitti:

        ei ole osattu valmistaa oikein, sekin vaatii taitoa.
        Minä en pidä koivista, siitähän jää luut tähteeksi, hintaetu hupenee siihen, kun luut nakkaa pois.

        Täysin mauttomastakin raaka-aineesta saa uppoliemissä muhittamalla maukkaita.
        Toki kanassa on se niukka makunsa joka paikassa.

        Koko brotsku ja koipireidet ovat elukan oman nahan suojaamia ja siten pysyvät mehevinä ilman uppokäsittelyä.


    • Laskentatavan mukaan vaimoni on eläketulon puolesta köyhä.
      Eipä tunnu siitä pahemmin kärsivän.

      Minun pakkoni rajoittuu muutaman vuorokauden kraanavedellä elämiseen.
      Kasvattava kokemus sekin.
      Sen jälkeen olen itse päättänyt dieettieni ajankohdat ja kestot.

      Minä en tunne käsitettä "huonompi ruoka".

      • nainen puskasta...

        sitä ihan halvoistakin raaka-aineista saa maittavaa ruokaa.
        Äsken laitoin semmosen sekalaisen pannun johon tuli valkosipulin kynsiä, tavallista sipulia, raakoja perunoita ja porkkanaa ja vielä nakkasin joukkoon herne-maissi-paprikapussin pakasteesta. Kaiken annoin hautua öljyisessä pannussa kansi päällä ja välillä sekoittelin. Niin ja mausteeksi Herbamaresuolaa ja mustapippuria sekä parikajauhetta. Hyvää se oli!


      • nainen puskasta...
        nainen puskasta... kirjoitti:

        sitä ihan halvoistakin raaka-aineista saa maittavaa ruokaa.
        Äsken laitoin semmosen sekalaisen pannun johon tuli valkosipulin kynsiä, tavallista sipulia, raakoja perunoita ja porkkanaa ja vielä nakkasin joukkoon herne-maissi-paprikapussin pakasteesta. Kaiken annoin hautua öljyisessä pannussa kansi päällä ja välillä sekoittelin. Niin ja mausteeksi Herbamaresuolaa ja mustapippuria sekä parikajauhetta. Hyvää se oli!

        jäi pois rikotut ohrasuurimot, niitäkin laitoin pikkasen sekaan. Hyvin pehmenivät ja maittoivat lisänä.


      • nainen puskasta... kirjoitti:

        sitä ihan halvoistakin raaka-aineista saa maittavaa ruokaa.
        Äsken laitoin semmosen sekalaisen pannun johon tuli valkosipulin kynsiä, tavallista sipulia, raakoja perunoita ja porkkanaa ja vielä nakkasin joukkoon herne-maissi-paprikapussin pakasteesta. Kaiken annoin hautua öljyisessä pannussa kansi päällä ja välillä sekoittelin. Niin ja mausteeksi Herbamaresuolaa ja mustapippuria sekä parikajauhetta. Hyvää se oli!

        Kasvisvoittoisissa pöperöissä suosin runsaasti papuja ja herneitä sisältäviä aikaansaannoksia.
        Proteiinitarpeen vuoksi.

        Lasken tarvitsevani vuorokaudessa 80 - 150g nettoproteiinia sen laadusta ja fyysisestä kuormituksesta riippuen.

        Mineraalisuolaa niukasti. Yrtit antavat makua.


    • Anjaniina

      just tulin Ruotsin puolelta.
      Kaapissa on 15 kiloo erilaisia lihoja ja muutama kilo kaloja, olutta vahvaa ja heikkoa kymmeniä litroja, perunasalaatit, tuoreet leivät, vuohenjustoo, juustoja, maissia...
      kamalaa tää köyhän elämä ;)
      Normi tankkaus kuukaudeks ja on halpaa ;)
      Jos tän ääreen nääntyy ni vika on kyl itsessä?
      Vai?

      • saat perunasalaatin säilymään kuukauden?


      • Anjaniina

        arvoitus on potaattissiivut kermakastikkeessa.
        Mitä ruottalaiset noilla oikein tekee...onko ne raa'at kermauuniperunat vai mitä?
        Potatisgratäng..naturel...
        joo, kaada pottumössö pussista, laita vähän juustoraastetta päälle ja 20 min uunissa...
        no noin mä arvelinkin...
        ja toi oli vapaa suomennos


      • Anjaniina
        minttupuu kirjoitti:

        saat perunasalaatin säilymään kuukauden?

        maistelu aloiteta tänään, kun grillaan noi pippuripihvit ja laitan tuon salaperäisen potattisgratängin siihen kaveriks...
        Mut mietippä, kilo salaattia 1,7 ekee...


      • Anjaniina kirjoitti:

        maistelu aloiteta tänään, kun grillaan noi pippuripihvit ja laitan tuon salaperäisen potattisgratängin siihen kaveriks...
        Mut mietippä, kilo salaattia 1,7 ekee...

        kuullostaa vähän epäilyttävältä, siitä varmaan halpuus.


      • Anjaniina
        minttupuu kirjoitti:

        kuullostaa vähän epäilyttävältä, siitä varmaan halpuus.

        suomalainen kun on epäluuloinenkaiken kanssa ;)
        Mutta minäpä luulen, että illalla on luvassa makuhermoja hivelevä nautinto.
        Pippuripihvin kanssa ei gratäng voi maistua pahalle.
        No voin mä sulle suomentaakkin...
        pottugratiinista on kyse, sitä samaa sä ostat suomen puolella- kermaperunoiden nimellä ;))


    • massu täyteen

      syö itsensä hengiltä!
      Ennen oli vaan vanhuusiän diabetes nyt se on jo keski-ikäisillä yleinen ja jo ihan nuorillakin.
      Sen puolesta sais pula-aika tulla.

      • Anjaniina

        se on niin tosi.
        Tuollaisella ruokamäärällä eläis isokin perhe.
        Se on se toinen puoli, jonka rehellisesti myönnän.
        Eikä tartte mettästää, sen kun menee kauppaan ja ojentaa käden.
        Ennen olis leipä alettu leipomaan, oman pellon jauhoista, maito olis pitänyt lypsää, juusto tehdä, puut kaataa hellaa varten jne...ei olis syöminen ollut niin helppo juttu..


      • Riittävän pitkä niukkuuskausi toimisi tehokkaana luonteen kasvattajana.

        Fyysisen terveysvaikutuksen lisäksi.

        Työ?
        Vanhan määritelmän mukaan: Nälän aiheuttama lihasliike!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      24
      2503
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      95
      1556
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      121
      1334
    4. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      75
      1140
    5. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1080
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      24
      912
    7. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      52
      902
    8. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      261
      893
    9. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      212
      871
    10. Mun tuli yhtäkkiä

      Ikävä sua❤️...
      Ikävä
      34
      805
    Aihe