Onko jollain kokemusta siitä, minkälaisia seuraamuksia esimiehen alaista syrjivällä käyttäytymisellä voi olla, jos asiaa lähdetään käsittelemään työsuojelupiirin asiana? Onko alainen esim. oikeutettu johonkin rahalliseen korvaukseen hyvitysmielessä?
Vai onko se niin, että jos haluaa jonkinlaisen rahallisen korvauksen kärsimyksilleen, niin asia täytyy viedä oikeuteen? Vai voiko oikeudestakaan suomalaisen oikeuskäytännön mukaan saada syrjitty osapuoli rahallista korvausta?
Kiitos jo etukäteen kaikista aiheeseen liittyvistä vastauksista.
Korvaus syrjimisestä/kiusaamisesta?
12
3147
Vastaukset
- koettu ja nähty
- Työsuojelupiirit ovat täysin kädettömiä ja päättävät asian työnantajan edun mukaisesti.
- Työsuojelupiiri kuuntelee ainoastaan työnantajan näkemyksiä
- Jos sinulla ja työnantajalla on vastakkaiset näkemykset, vain työnantajan näkemys on se "oikea"
- Vietyäsi asian työsuojelupiiriin sinut irtisanotaan- olla...
joku yrittäjä.. Anna mennä oikeuteen vaan jos työsuojelu piirin tarkastaja on sitä mieltä.... Minulla ainakin auttoi.. ja hyvitys voi olla jopa 15000€
- oikeutta ei ole
olla... kirjoitti:
joku yrittäjä.. Anna mennä oikeuteen vaan jos työsuojelu piirin tarkastaja on sitä mieltä.... Minulla ainakin auttoi.. ja hyvitys voi olla jopa 15000€
Hyvitys 15000, josta oikeudenkäyntikulut 14500. Näin se valitettavasti suomessa menee. Vaikka sinut hakattaisiin sairaalakuntoon, saat ehkä 200 euroa kipukorvausta ja oikeudenkäyntikulut 10000 euroa. Ainoastaan lakimies rikastuu, ei rikoksen uhri.
- elämän hukkaamista
oikeutta ei ole kirjoitti:
Hyvitys 15000, josta oikeudenkäyntikulut 14500. Näin se valitettavasti suomessa menee. Vaikka sinut hakattaisiin sairaalakuntoon, saat ehkä 200 euroa kipukorvausta ja oikeudenkäyntikulut 10000 euroa. Ainoastaan lakimies rikastuu, ei rikoksen uhri.
Asia on usein niin monimutkainen, että lakimiehet vain molemmin puolin hierovat käsiään; käräjäoikeuden kulut molemmilta osapuolilta n. 10-15 teur; jokainen neuvo ja puhelu ja paperin kirjoittaminen lisätään laskuun hintaan 190-220 eur/h. Ja mikä ikävintä; oma asianajajasi voi lopulta kääntyä sinua vastaan tehden vastapuolen kanssa sopimuksen ja sinä maksat sitten hävinneenä kaikki kulut eli molempien laskut 20-30 teur yhteensä; tai jos et saa sitten osaa jostain vakuuksesta ja varattomana ilmaista oikeudenkäyntiä.
Asianajajat tällaisissa jutuissa tuntevat toisensa ja saavat aina palkkion, meni asian kanssa miten tahansa ja lopulta voivat hoitaa asian siten että oikeus ei toteudu.
Tarkoitus viranomaisilla on vältellä kaikkea sellaista, jossa yksilön oikeudet tulevat turvatuksi...
Täytyy olla vedenpitävät todisteet väitetystä tapahtumasta ja vielä todistajatkin. Ei ole ollenkaan poissuljettua, että vatapuoli hankkii rahalla todistajat, jotka ovat valmiit todistamaan asiat sinua vastaan...eli siis valehtelemaan oikeudessa.
Mutta jos varoja on yllinkyllin ja riski häviämisestä ei pelota, voit alkaa kerätä todisteita. Äänittäminen on sallittua omaan käyttöön, pyydä työtovereilta kirjallisia lausuntoja, toimi kuten vastapuoli ei odota sinun toimivan. Keksitty on kännykkäkamerat ja siinä kaikki toiminnot, joilla yksinkin asioita voi kirjata ylös.
- 18
Kannattaa viedä juttu eteenpäin, jos näytöt riittävät. Kyllä työsuojelupiiri todesta ottaa, kun aihetta on. Jos toiminta on räikeää, voi tsp pyytää poliisitutkinnan asialle.
Juttuni oli selvitettävänä työsuojelupiirissä ja ratkesi edukseni, kiitos tsp:n. Ehkä tekivät myös tarkastuksen ex-työpaikkaani, aihetta kyllä löytyi.
Lue vielä lisäinfoa syrjinnästä vaikkapa googlettamalla: yhdenvertaisuuslaki. - Kuukkeri
Ei ole kokemusta rahallisista korvauksista, koska mikään raha ei korvaa sielulle tehtyä vahinkoa. Tulee tunne, ettet ole pahemmin kolhiintunut, jos moista jaksat miettiä?
- 25
ajatuksia! Kyllä terveyden ja itsensä kokoaminen on aikaa vievää. Kun saa itsensä kuntoon ja nauttimaan taas elämästä, uuden aloittaminen ja vanhan unohtaminen on etusijalla. Ei siinä tule raha mieleen, vaikka tiukkoja aikoja on joutunutkin elämään työn menettämisen vuoksi.
- jarjarB
- kiitos kaikille teille, jotka olette kommentoineet. Olen itsekin tässä viestin tänne jättämisen jälkeen vähän tutkaillut asioita. Rahallinen korvaus näyttäisi todellakin ainakin lainsäädännön näkökulmasta olevan mahdollinen, mutta en tiedä, minkälaisesta "eri arvoisesta kohtelusta" tai kiusaamisesta täytyisi olla kyse, tai mihin sen on täytynyt johtaa, ennen kuin mistään isommista korvauksista voidaan puhua. Jatkan tilanteen selvittelyä. Ihan mielelläni tietysti kuulen, jos jollakin on kertoa esimerkkitapauksista rahallisia korvauksia koskien.
Kuukkeri kirjoitti 8.6.2010 00:04
"Ei ole kokemusta rahallisista korvauksista, koska mikään raha ei korvaa sielulle tehtyä vahinkoa. Tulee tunne, ettet ole pahemmin kolhiintunut, jos moista jaksat miettiä?"
- tuo on tietysti totta, että raha ei korvaa tehtyä vahinkoa. Nyt kun olen jollain lailla päättänyt ryhtyä asiaa viemään eteenpäin, on mieleeni kuitenkin luonnollisesti tullut, mitä siitä asioiden eteenpäin viemisestä sitten voi seurata. Minua ei juurikaan lohduta tilanne, jossa ehkä muutamia vuosia käyttäisin energiaani asioiden eteenpäin viemiseen ja jossa ainoana lopputulemana olisi vain "virallisen tahon" antama toteamus siitä, että esimieheni on menetellyt väärin. Rahallinen korvaus tulee oikeastaan ainoana itseäni vähänkään tyydyttävänä vaihtoehtona mieleen, mikä edes jossain määrin toisi konkreettista hyvistystä väärästä kohtelusta.
Tuo kolhiintuneisuuden määrä on sitten vähän niin ja näin. Täytyy sanoa, että aiemmin itselleni tyypillinen ilo ja innostus työntekemistä kohtaan, on nykyisessä työpaikassani kadonnut tyystin. Myös jotain lamaannuttavaa vaikutusta on työpaikan tapahtumilla ollut: Kirjoitusprojektit ovat jämähtäneet välillä pitkiksikin ajoiksi aika totaalisesti. Vapaa-aikana ja lomillakin tulee ikäviä työkuvioita kelailtua mielessä. Enköhän tässä ole aika lailla haavoilla, vaikka vielä ilmeisen selkeältä ihmiseltä ehkä vaikutankin.- ölkjhgtyuiop
Liittosi kautta oikeudenkäynti maksuton, työnantajasi tuskin lähtee käräjöimään vaan saat korvaukset. Jos saat loparit, eikun uudet käräjät. Oppii työnantaja käytöstapoja, eikä työt lopu yhteen paskafirmaan.
- ps
ölkjhgtyuiop kirjoitti:
Liittosi kautta oikeudenkäynti maksuton, työnantajasi tuskin lähtee käräjöimään vaan saat korvaukset. Jos saat loparit, eikun uudet käräjät. Oppii työnantaja käytöstapoja, eikä työt lopu yhteen paskafirmaan.
Narsisti esimies, työpaikkakiusaaja muutti työnkuvaani valheellisilla perusteilla, jolloin palkkani laski n.40%. Onko mahdollista saada korvausta henkisestä kärsimyksestä ja palkan menetyksestä muutoin kuin tekemällä ilmoitus rikoksesta poliisille ja käräjöimällä. Kannattaako asiaa viedä lainkaan työsuojelupiiriin vai onko se ajan ja voimien haaskaamista. Voiko työsuojelupiiri alkaakin toimia esimiehen asianajajana.
- yhdenvertaisuuslain
6 §:n mukaan "Ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Sukupuoleen perustuvasta syrjinnän kiellosta säädetään naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa (609/1986).
Syrjinnällä tarkoitetaan:
1) sitä, että jotakuta kohdellaan epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta kohdellaan, on kohdeltu tai kohdeltaisiin vertailukelpoisessa tilanteessa (välitön syrjintä);
2) sitä, että näennäisesti puolueeton säännös, peruste tai käytäntö saattaa jonkun erityisen epäedulliseen asemaan muihin vertailun kohteena oleviin nähden, paitsi jos säännöksellä, perusteella tai käytännöllä on hyväksyttävä tavoite ja tavoitteen saavuttamiseksi käytetyt keinot ovat asianmukaisia ja tarpeellisia (välillinen syrjintä);
3) henkilön tai ihmisryhmän arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellista tai tosiasiallista loukkaamista siten, että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri (häirintä);
4) ohjetta tai käskyä syrjiä.
Toiseksi saman lain 2 §:n mukaan Tätä lakia sovelletaan sekä julkisessa että yksityisessä toiminnassa, kun kysymys on mm. 2) työhönottoperusteista, työoloista tai työehdoista, henkilöstökoulutuksesta taikka uralla etenemisestä;
Ja lain yksityiskohtaisissa 2 §:n perusteluissa todetaan: ”… työehtoihin kuuluisivat muun muassa työsyrjintädirektiivissä mainitut palkkaehdot."
Ongelmana on se, että työsuojelupiireissä ei tunneta yhdenvertaisuuslakia, eikä siistä syystä myöskään oikeuskäytäntöä yhdenvertaisuuslain tulkinnasta ole, ainakaan joka koskee yhdenvertaisuutta palkkaehtojen noudattamisessa.
Minun tapauksessani tarkastaja ei pitänyt perusteettomasti eri asemaan asettamista palkkausperusteiden määrittämisessä syrjintänä, vaan kysymys oli normaalista palkkaerimielisyydestä. Mistään laista ei löydy tukea tuolle. Mikään ei esimerkiksi estä yhtäaikaa käymästä esimerkiksi oiketta sekä työtuomioistuimessa, että käräjäoikeudessa. Syrjintäasiassa pitää tietenkin työnantajan kanta olla jämähtänyt paikoilleen ja erimielisyysneuvottelut saatettu päätökseen.
Toinen väärä tarkastajan tekemä yhdenvertaisuuslain tulkinta käy ilmi apulaisoikeuskanslerin päätöksestä OKV/1233/1/2007 (30.09.2009): Allekirjoittamassaan tarkastuskertomuksessa työsuojelupiirin ylitarkastaja kertoi kantelijan esittäneen syrjinnän syyksi ammatillisen toiminnan ja työpaikan epäkohtiin puuttumisen. Ylitarkastaja totesi käsityksenään, että nämä seikat eivät olleet mikään yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettu syrjintäperuste, mistä syystä yhdenvertaisuuslain syrjinnän kieltoa ei voitaisi katsoa rikotun.
Apulaisoikeuskansleri piti ensiksi selvänä, että työpaikan epäkohtiin puuttuminen mielipiteitä esittämällä, kuten kantelija asiakirjoista saatavan selvityksen mukaan oli tehnyt, on yhdenvertaisuuslain 6 §:n 1 momentissa tarkoitettu syrjintäperuste.
Hyvityksestä on säännös yhdenvertaisuuslain 9 §:ssä. Siinä mainittua 15000 euron enimmäismäärää on asetuksella korotettu ainkin kerran. Pykälän 2 momentin mukaan "Hyvityksen suuruutta määrättäessä otetaan huomioon syrjinnän laatu ja laajuus sekä sen kesto, 6 tai 8 §:n säännöksiä rikkoneen suhtautuminen tekoonsa, asianosaisten välillä saavutettu sovinto, yhdenvertaisen oikeustilan palauttaminen, tekijän taloudellinen asema ja muut olosuhteet sekä samasta teosta muun lain nojalla henkilöön kohdistuvasta loukkauksesta tuomittu tai maksettavaksi määrätty taloudellinen seuraamus.
Kannattaa tutustua myös lain esitöihin.- Epätietoinenosake
Onkos Tuohiperän maisteri tietoinen, missä vaiheessa meidän Vimpelin energiayhtiö ja naapurikunnan Alajärven yhteinen tuleva energian myyntiyhtiö mahtaa olla? Toteutuuko ja onko kannattavaa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1384228- 892049
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152031Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi621687Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541472Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1341437VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1021352- 741256
- 981171
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1181080