Asperger on mielestäni liian laaja käsite

AS on eri tyyppejä

Olette varmasti huomanneet (te jotka olette tutustuneet kyseisiin ihmisiin) että heitä on monenlaisia. Jotkut aspergerit ovat aivan toisenlaisia kuin toiset aspergerit.

Siksi mielestäni olisi ihan paikallaan luokitella eri tyyppisiä asperger-luonteita. Olen huomannut että aspergerilaiset voidaan useimmiten jaata kahteen eri luonnetyyppiin.

Ensimmäinen tyyppi ovat nämä aspergerit jotka eivät ikinä naura, eivät ymmärrä vitsejä eivätkä ironiaa. Heillä on useimmiten aina sama ilme naamalla. He ovat ujoja, syrjäänvetäytyviä eikä heitä useimmiten edes kiinnosta toisten seura. Heillä on usein erittäin korkea älykkyys. Kun katsoo tunnettuja henkilöitä niin tämän tyyppisiä AS-tapauksia on mielestäni ollut esimerkiksi Newton ja Einstein.

Sitten tullaan tähän toiseen enemmän sosiaaliseen tyyppiin jota kiinnostaa kyllä toisten seura, mutta koska sosiaaliset kyvyt ovat aika retuperällä kokevat suuria vaikeuksia saada ystäviä. Tämän tyyppiset aspergerit ymmärtävät ironiaa, he nauravat, heillä on huumorintaju ja osaavat nauraa asioille. Aivan kuten ensimmäisessä tyypissä myös he ovat ujoja mutta jos ovat tutussa seurassa niin ei ujoudesta ole merkkiäkään. He eivät ole yhtä syrjäänvetäytyviä kuin ensimmäinen tyyppi mutta hekin tarvitsevat välillä yksinäisyyttä. Heilläkin on korkea älykkyys ja he osaavat omistautua yhdelle aineelle jota heitä kiinnostaa yli kaiken. Kun katsoo tämän tyyppisiä aspergereita niin tulee mieleen tukku näyttelijöitä, muusikkoja ja Bill Gates.

Aspergerin oireyhtymä on mielestäni liian laaja käsite selittämään ihmisen luonnetta, koska heitä on niin paljon erillaisia niin koko oireyhtymä pitäisi lajitella eri haaroihin. Tämä on minun mielipide, mitä mieltä te olette?

13

1032

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksilöitä oomme

      samaa mieltä ja sitä on korostettu erilaisilla luennoilla joissa olen ollut. Jokainen as on yksilö eikä voi muutaman tuntemansa as henkilön perusteella päätellä että kun silläkin as niin hänen täytyy olla juuri tuollainen...Meillä on asseja suvussa ja jokainen on erilainen. Iän ja asiallisen tiedon myötä myös tullut ilmi, että myös assi voi kehittää itseään, pyrkiä muuttamaan ( ja on muuttunut) itsessään piirteitä jotka rassaavat itseäänkin jne...

    • joo ooooo

      mutta mielen/kehon neuroottisuudesta ei pääse yli eikä ympäri eikä niistä päähänpinttymistä.

    • Cherbourg.

      ...minua on pidempään jo kiinnostanut että millä perusteella aspergereilla olisi muuta väestöä useammin korkeampi älykkyysosamäärä. Einsteinit, Gatesit ym. ovat toki asia erikseen ja tietysti mielenkiinnonkohteiden kapea-alaisuus ja niihin syvä uppoutuminen on omiaan menestymään esim. ydinfysiikan aloilla. Sen ymmärtäisin että he omaisivat keskimäärin hieman tavallista korkeamman älykkyyden tai vastaavasti hieman alhaisemman, mutta sitä väitettä että he kaikki suurinpiirtein olisivat maailmaa mullistavia neroja, en oikein allekirjoita. Jos jollakin olisi kuitenkin näyttöä asiasta, niin antaa tulla.

      • annan tulla

        Ensinnäkin millä perusteella ylipäätään jollakin on korkeampi älykkyysosamäärä kuin jollakin toisella? Mitään tarkkaa aivokuvantamis- tai muin menetelmin todistettavaa ja paikallistettavaa syytähän ei tietääkseni kyetä osoittamaan. Ei mahdollisen aspergerin kuin kenenkään muunkaan korkean äo:n omistavan osalta.

        Älykkyys on todettu esimerkiksi osin ympäristöstä, perinnöllisyydestä ja aivojen neurologiasta käsin selittyväksi ilmiöksi. Näin ollen voisin kuvitella, että aspergereilla saattaisi siten olla keskimääräistä useammin sen kaltainen neurologia, joka jostain syystä tukee äo-testeissä pärjäämistä. Mikä se syy sitten on - visuaalinen ajattelu, muistikapasiteetti, looginen ajattelukyky tms. - sitä en tiedä eivätkä tietääkseni muutkaan. Eihän asiaa tiedetä neurologisesti normaalien osaltakaan.

        Toisekseen kuka on väittänyt, että Einstein tai muu vastaava heppu ei olisi ns. poikkeusyksilö? Jo saavutustensa puolesta hän on sitä - oli sitten neurologialtaan keskimääräinen tai ei.

        Kolmannekseen missä on väitetty, että kaikki aspergerit olisivat maailmaa mullistavia neroja? Moiseen yleistykseen en ole törmännyt kuin tekstissäsi. Missään virallisessa tiedotteessa, tutkimuksessa tms. ei niin tietääkseni väitetä.

        Neljännekseen miten tämä älykkyysasia liittyy tähän ketjuun?

        Ja vielä viidennekseen voin taata, että oli äo:si sitten 148 tai 118 ei se erityisemmin näy elämässäsi. Ja jos sen lisäksi jommalla kummalla äo-luvulla satut olemaan aspergeriksi diagnosoitu, ei tämä diagnoosi nosta tai laske kummankaan merkityksettömän luvun arvoa entisestään.


      • Mustuaiset

        Asperger tulee tietääkseni häipymään uudesta ICD-11 luokituksesta. Siihen samaan tulee hyvin monia
        oireyhtymiä ja erikoisuuksia. Eli laajenee entisestään. =)


      • aspergertestiin

        Itse tunnen hyvin Asperger-miesneron, joka on jo 19-vuotiaana (eli 25v sitten) ratkonut silloin uusien tietokonefirmojen ongelmia. Pääsi parhain arvosanoin lukemaan teoreettista fysiikkaa. Tietokonefirmassa kehitti ohjelman, jonka takia Siemens osti koko firman. Sai hyvät rahat ja jäi työelämästä 43-vuotiaana miljonäärinä.

        Arkielämässään hyvin siisti, lapsena ei voinut käyttää uusia vaatteita, kun ne hankasi: aina piti pestä ennen käyttöönottoa. Sai tietokoneen alle 10-vuotiaana, eli lähes 40 vuotta sitten, jonka jälkeen ollut erottamaton siitä. Vaikka sillä ei ole ollut mitään emotionaalista draamaa omassa elämässään, se ymmärtää ja vetää johtopäätökset asioista alle aikayksikön. Nero on kyseessä: se vaan keskittyy johonkin vähän aikaa ja keksii ratkaisun. Todella luotettava kaikkien mielestä, ei puhu tunteistaan, rauhallinen. Muistista: ei muista mitään riitojamme tms. joten ystävyys on voinut jatkua kauan senkin vuoksi. :) Aspergereilla sanotaan olevan huono työmuisti, mutta kai joillain se jokin muu syvempi muisti on parempi. Välillä sillä on omituinen ilme. Tuijottava katse, kun katsoo. Mun paras ystävä, mutta mulla itsellänikin saattaa olla asperger piirteitä. Viihdymme molemmat yksin, mutta myös toistemme seurassa, koska emme rasita toisiamme.


    • Assimies

      Ei muista tai ole muistavinaan riitoja...

      Olen ollut elämässäni joitakin kertoja tilanteessa, jossa minulle on keljuiltu. En ole ollut ymmärtävinäni... Jos pitävät tyhmänä, mitäpä siitä?

      • AKU KORHONEN

        NYT RIITTI MINÄ EN OLE TEHNYT MITÄÄN JOKU HÄIRIKKÖ
        KÄYTTÄÄ NIMIMERKKIÄNI SYYLLISTÄÄKSEEN MINUT


    • outo,ei enää omaitse

      Mulla taas mennyt, niin että oli vaiheita elämässä. On ollu vaiheita jolloin olen viihtynyt isoissakin porukoissa, mutta nyt tuntuu ettei oikeasti kiinnosta mikään. Uusiin ihmisiin tutustuminen ollut aina yhtä helvettiä. Eikä niitä ole ylä-asteen ensimmäisien luokkien jälkeen tullut.
      Olen nyt hieman yli 20v ja tämän ominaisuuteni tajuamiseen meni 20v. Sitä ennen menin siinä siivellä ja olin aina outo oma itseni, mutta tajuamisen jälkeen kaikki kaatunut päälle.. Tuntuu vaan välillä ettei oikein kuulu tänne. Niin paljon kaikkea sekavaa tapahtunut teinivuosina (pelkoja & ahdistusta yms..). Jotenkin, kun muut kasvaa kohti aikuisuutta mä poljen tyhjää tässä omassa maailmassa ja poden vaan helvetin huonoa itsetuntoa/luottamusta.
      Tunnen olevani kohtalaisen älykäs, mutta perusasioissa välillä aivan zombi.
      Olen myös todella suorasanainen ja sen takia ongelmissa.. :-) Vaadin totuutta ja jos mulle valehdellaan tai puhutaan paskaa se saa mut räjähtään.
      Muut varmaa pitää narsistina tai muuten sekopäisenä empatia kyvttömänä munapäänä. Vaikea on muuttua..

      Kärsin varsinkin nuorempana ja vieläkin todella voimakkaista aistiyliherkkyyksistä josta varmasti minun tietyillä osa-aluella olevat lahjakkuudet tulevat. mm. nopeat reaktiot ja hyvä silmä/käsikoodinaatio tietyissä asioissa, mutta välillä taas todella söhlö käsien ja jalkojen kanssa. Saattaa olla myös lievää tourettea(ticsejä ollu ja on vieläkin), keskittymisvaikeuksia, lukihäiriöitä, pakkoajatuksia/toimintoja, puhehäiriöitä varsinkin nopeasti puhuessa sanat takkuaa ja saattaa alkaa änkyttää.
      Tälläsien asioiden kanssa tullut elettyä tätä nuoruutta ja ihmeteltyä itseään, mutta koitan jotenkin löytää positiivisia puolia tästä, vaikka tällä hetkellä niitä tuntuu olevan kovin vaikeeta löytää.

      Sekavaa tekstiä sekavalta kirjoittajalta, mutta tälläsiä asioita muistuu matkan varrelta mieleen.

    • C-Hki

      AS on eri tyyppejä 7.6.2010 00:33 kirjoitti:
      (koska tahtoo provota sisäisten paineiden kasvettua kohtuuttomiksi, jonka vuoksi ei uskalla kirjoittaa omalla nimellään kuuluessaan "kaappiinjääneeseen" sukupuolivähemmistöön eikä siten tahdo myöskään jäädä ihailemiaan "aspergereita" huonommaksi):

      "Aspergerin oireyhtymä on mielestäni liian laaja käsite selittämään ihmisen luonnetta"

      -HALOO! Autismi ei ole luonteenpiirre tai sairaus vaan oireyhtymä, josta ei kannattaisi tehdä pilkkaa tuon enempää.

      "Tämä on minun mielipide, mitä mieltä te olette?"

      -Voit olla mitä mieltä tahansa ja vaikka väitellä asiasta laajemmaltikin halutessasi, mutta oireyhtymänä ja yksilön elämää ja elämänlaatua kokonaisvaltaisesti invalidisoivana AUTISMI kuitenkin on ja pysyy forever (toisin kuin esim.transsukupuolisuus).

    • Janne.saari

      Vitun Aku Korhonen tällä pastalla haista paskat !!

    • Valioasperger

      Asperger-lajeja on yhtä monta kuin ihmisiäkin.

    • assiperäpassi

      Einstein ei kuulu ensimmäiseen kategoriaan. Hän oli melkoinen naistenmies ja häntähekki sekä vitsinikkari.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      222
      1940
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1699
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1496
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1189
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1110
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1075
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      5
      995
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      950
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      881
    Aihe