tsekisti

avarakatsanto

oli yöllä niin tolkuttoman hikistä, että pyöriskelin vaan ympyrää ja siitä vittuuntuneena läksin sohvalle makoilemaan ja kaivoin hyllyn alalankuilta kirjan, jonka ostin jo vuosia sitten vaan en koskaan ole saanut aikaiseksi alkaa lukemaan. kyseessä on Jukka Seppisen "neuvostotiedustelu suomessa 1917-1991"

venäjällä on aina ollut syvät juuret olla yhteiskunta, jota hallitsee salainen poliisi ja totalitaristinen hallinto eikä lenin ollut tsaaria kummenpi tässä suhteessa; siinä missä tsaarin ohrana kontrolloi kansakuntaa, perusti lenin heti ensi töikseen oman salaisen poliisinsa, tsekan. kun joskus innostun niin teen kirjoitelman siitä mikä ohrana oli ja kuinka se julmuudessa, murhatöissä ja kansan kontrolloimisessa oli vain kapea aavistus siitä ammattitaidosta, johon kommunistit kykenivät. mutta se saa nyt odottaa; yritän pitää kirjoituksen kultaista lankaa leninin ja tsekan varassa. ensin vähän alustusta; vielä myöhemmätkin tiedustelupalvelut ja salaiset poliisit aina NKVD:tä ja KGB:tä myöten kutsuivat itseään tsekisteiksi. se oli heille kunnianimitys.

leninillä oli pari ajatusta kivikovassa kallossaan; "On käytettävä jokaista keinoa, joka vie tähän päämäärään (maailmanlaajuinen kommunistinen vallankumous)" ja " Mikä edistää kommunistista vallankumousta, on hyvä."
ja näitä leninin periaatteita kaikki kommunistien salaiset palvelut noudattivat loppuun asti. tsekistinen asema merkitsi ehdottomuutta. neuvostoasiamiehet olivat sen hengen läpilyömiä koko neuvostoliiton elinajan. tseka ja sen seuraaja KGB mukaan lukien olivat "proletaarin diktatuurin pystyttämisen välineitä". tätä ei voi missään välissä unohtaa, oli asiamies miten hyväntahtoisen oloinen tahansa ja vaikka akateemisesta kirjakaupasta löytyisikin vähätteleviä muistelmia tehtaankadun salaisuuksista. NL:n tiedustelupalveluilla oli kaksi pääsuuntausta toiminnassaan; toinen tarkoitti kommunistivallan vakauttamista kaikin keinoin ja toinen maailmanvallankumouksen edistämistä. neuvostoliiton romahdukseen asti tsekistit noudattivat lenin käskyjä ja jopa politbyroo puhui usein vain "leninin käskystä" kun käsittelivät esimerkiksi KGB:n toimia. kaikki keinot olivat sallittuja; kun tseka sai ensimmäisen kerran jalansijaa juuri itsenäistyneessä suomessa, otettiin sotilaallisen valtauksen lisäksi huomioon myös mahdollisuus siirtää suomi neuvostoliiton alaisuuteen "sisäisin keinoin". tätä samaa logiikkaa noudatettiin myöhemminkin; leninin perintö mahdollisti sen, että vallankumous voitiin suorittaa vaikkapa porvariston voimin. kaikki keinot olivat käytettävissä; jos suomalainen kommunisti jääräpäisyyttään ja aatteen palo rinnassaan antoi vangita itsensä, hänestä tuli neuvostoliittolaisten silmissä hyödytön ja voimavarat käytettiin jotta saataisiin esimerkiksi suomalainen maalaisliittolainen tai sosiaalidemokraatti ajamaan vallankumouksen etenemistä sisältä käsin. kaikki keinot olivat sallittuja, keinoissa voitiin joustaa. vain päämäärä pysyi samana; muiden yhteiskuntamallien lakkauttaminen ja aikaansaada tilalle neuvostomalli.

tämä oli hyvin suppea yleistys, enhän ole lukenut kuin vasta muutaman kymmenen sivua mutta minusta Seppisenkin näkökulma jo pelkästään kumoaa setukan näkemykset ettei neuvostoliitto missään vaiheessa halunnut esimerkiksi miehittää suomea. neuvostoliitto halusi loppuun asti lakkauttaa suomen suomena ja liittää se neuvostojärjestelmään. uskon, että NL olisi halunnut päästä helpoimman tie myötä eli lyödä suomi sotilaallisesti mutta kun se oli mahdottomuus ja vuosikymmeniä vaativa ristiretki niin suomen itsenäisyyden lakkauttaminen annettiin muille instansseille. keinot muuttuvat mutta päämäärä pysyy samana.

5

2201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • viittaan edelleen Seppisen kirjaan ja pohdin kuinka nappiin osuikin keskieurooppalainen sotilasasiamies; "Ranskan sotilasasiamies katsoi 1930-luvun alussa suomalaisten valtaenemmistön olevan patriootteina valmiita hyvin pitkälle meneviin uhrauksiin maansa puolesta. Työväestön hän jakoi kahtia, sosialisteihin ja kommunisteihin. Poliittisesti sosialistit taistelivat avoimesti kommunistien kanssa. Vain viimeksi mainittujen arvo maanpuolustukselle oli syytä asettaa kyseenalaiseksi."

      Seppinen jatkaa itse johtopäätösiä tehden (jotka avarakatsanto allekirjoittaa); " Tämä arvio epäilemättä vastasi todellisuutta, kun vertaa sitä vaiheisiin, jotka alkoivat vuonna 1939 (Talvisota). Suomalaisista valtaosa eli maatalouden piirissä, jossa kiintymys maaomaisuuteen oli suuri. Torpparikysymyksen ratkaisu 1920-luvulla oli tässä suhteessa hyvin tärkeä: se loi 100 000 uutta itsenäistä maatilaa Suomeen. Syntyi runsaasti kiinteitä etuja maansa omaavia kansalaisia, joiden tunnepitoista kiintymystä Suomeen omistus lisäsi."

      eli voisiko karrikoiden yleistää niin, että punakapina - kaikessa epäonnistuneessa surkeudessaan - toi muassaan jotain hyvääkin? kapinan jälkeen suoranainen maaorjuus suomessa lakkasi olemasta ja maamiehet saivat lunastaa itselleen viljelemänsä tilat. maaorjasta tuli itsellinen viljelijä. sisällissota ei ollut täysin järjetön pelkästään tämän asian vuoksi. suomesta tuli suomi. mutta toiko punakapina mukanaan toisenkinlaista hyvää? se yhdisti lähes koko kansan vastustamaan kommunismia; kyllä kansa tiesi kuinka maamiestä neuvostoliitossa kohdeltiin ja mitä hänelle tehtiin, ei lahtareita vastustettu ja verta vuodatettu sen tähden, että puna-armeija tai kuusisen nukkehallitus tulisi viljelijältä viemään sen minkä edestä hän parikymmentä vuotta aiemmin vuodatti verta ja kyyneliä.

      • Kansandemokraatti

        Eivät ne vapautetut torpparit loppujen lopuksi kovinkaan vapaita olleet lohkotilallisinakaan. Lohkotilat olivat pääasiassa niin pieniä, että pelkän tilan tuloilla ei pystynyt elämään ja näin isolliset saivat halpaa työvoimaa metsätyömaille tekemään pitkää päivää.

        Talvi- ja Jatkosodassa Suomessa oli käytössä pakko-otot. Vapaaehtoisena ei rintamalle olisi lähtenyt monikaan pienen töllin poika.

        Ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa vuonna 1945 kommunistit saivat neljänneksen äänistä, eikä maalaisliitossa ja sosialidemokraateissakaan kaikki olleet kiivaita kommunistien vastustajia.


    • vielä..

      80-luvullakin pitivät Leniniä jumalana sekä rauhan- ja hyväntahdon ihmisenä, neuvostoliittolainen ystäväni sanoi, "Jo Lenin aloitti teurastukset NL:ssa ja perusti raa'an vankileirijärjestelmän."
      Että sellainen mies tuo rauhanenkeli Lenin. Sovjet Story kertoo loppuja.

      http://www.youtube.com/watch?v=w5qQsXUZh0I

    • Anonyymi

      Tsekan seuraaja oli Stalinin ajan NKVD kunnes KGB ja Neuvostoliiton jälkeen FSB.
      Youtubesta löytyy 1992 tehty venäläis-ranskalainen elokuva The Chekist "Tsekisti joka kertoo Strubov nimisestä "asiamiehestä Venäjän vallankumouksen aikoihin. Strubovin valvonnassa suoritettiin vallankumouksen vihollisten teloittamista Tsekavankilan kellariholvissa, mutta ennenpitkää koko touhu tuhoaa Strubovin mielenterveyden lopullisesti, jopa niin pahasti että hän saa päähänsä riisuutua itse ja mennä teloitettavien kanssa samaan riviin seinää vasten päästäkseen piinallisesta helvetistä pois.

      • Anonyymi

        niin se on p.lla on p.nen loppu, kertoo historia. ...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5828
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3555
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1905
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1376
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe