Näin alkukesästä joskus kesäkuussa Pirkanmaalla Pyhäjärven ranalla mustan linnun lentelevän ankkuroitujen moottoriveneiden välissä. En pystynyt yhdistämään mininkään aikaisemmin tuntemaani. Lintu muistutti harakkaa tai varista, mutta oli pienempi eli noin rastaan kokoinen, lukuun ottamatta siipiä, jotka olivat pidemmät ja lokkimaiset. Ajattelin katsoa lintukirjastani, mutta asia unohtui kunnes tuli helteet ja uintikausi ja yritin löytää lintua lokkien joukosta. Eipä löytynytkään helposti. Ainoa jonka löysin ja joka sopi hyvin näkemääni oli mustatiira, joka on harvinainen yhä edelleen Suomessa. Löytyykö muita ehdokkaita tai muita havaintoja Pirkanmaalta. Mustatiira muuttaa Suomeen valkoisena ja kesäväri muuttuu vasta mustaksi.
Musta harvinaisuusko
Kotibongari
4340
0Äänestä
Muut lukivat myös
Odottaa vastausta
Näihin keskusteluihin ei ole vielä vastattu. Ole ensimmäinen.
Vastaukset 4
Vanhimmat
tuohon näkemääsi en osaa ottaa kantaa, mutta kyllä mustatiira muuttaa Suomeen ihan kesäpukuisena, siis mustana.
Anteeksi, jos lisäilin omia otaksumiani, kirjassani mainitaan tosiaan, että syksyllä lintu muuttuu päälakea lukuunottamatta valkoiseksi ja kesäväri on mustavoittoinen, otaksuin, että lintu myös keväällä muuttoaikaan saattaa olla vielä talvipukuinen. Mielestäni luin jostakin myös otkasuman. En tosin löydä mistään vahvistusta kummalleekkaan oletukselle muuttoväristä. Mustatiira ei ole enää ihan niin harvinainen Suomessa kuin kirjani mukaan, mutta pesijöitä on vieläkin hyvin vähän. Kaikki tuntomerkit, lentotyyli ja elin ympäristökin sopisivat. Vedessä ui muutama viikko sitten silkkiuikku pieni poikanen perässään ja toinen selässä ja ko. tiira tekee pesänsä oppaiden mukaan juuri vanhoihin uikkujen pesiin. Harmittaa kun en heti pohtinut asiaa tarkemmin.
Voi olla muitakin vaihtoehtoja, mutta jos lintu näytti tiiralta, ollen vain musta (ja vähän pienempi kuin kalatiirat), se luultavammin oli mustatiira (myös muita tummia tiiroja on nähty suomessa).
Muuttaa suomeen suht myöhään keväällä valmiiksi mustapukuisena. Saattaa muutolla vierailla ruokailemassa järvillä ja lahdilla joilla ei kuitenkaan pesi. Samaten syksyllä muuttaessaan etelään.
Melko harvinaisena laji on pysynyt, tainnut jopa taantua viime vuosikymmeninä.
Lintuatlaksen sivuilla voi vertailla viimevuosina havaittua pesimälevinneisyyttä ja vanhojen atlasten levinneisyyttä:
http://www.lintuatlas.fi/maps.php?taxon=328#content-a
Täytyy ensi kesänä muistaa olla tarkkana, jos vaikka tianne uusiutuisi. Muistelen, että olisin nähnyt jonain aikaisempana vuonnakin samanlaisen linnun jokseenkin samassa paikassa samaan aikaan, mutta pidin lintua jonkin yleisemmän itselleni tuntemattoman lajin yksilönä. En tarkistanut mistään oppaista.
Voisi nyt syksylläkin vähän "tiirailla".