Psykoosin läpikäynti vastaan lääkitys

hulluna

Itsellä lääkitys oli pahempi kokemus kuin psykoosi. Lääkityksen jälkeen vajaassa viikossa tunsin olotilani tulevan kuin huumeissa olevaksi, ja nauroin kuin hullu. Pää oli todella sekaisin lääkityksen jälkeen, olin pihalla ja kuin LSD-tripillä. Päässä viirasi ja vanne kiristi. Olin kuin syvällä pääni sisällä vankina ja havainnointi vääristyi, siten että havaitsin kaikki kuin olisi ollut aivovaurio enkä ollut ihan hereillä. Heräsin aamulla virittyneenä enkä voinut nukkua enää, ahdisti sekä fyysisesti että henkisesti, oli huono olla omassa kehossa. Ahdisti ja sain mielettömiä päänsärkyjä, joihin auttoi vain Temesta hieman. Sairaan kauheaa, joka alkoi vasta lääkityksen jälkeen. Ajatus ei toiminut ja olin kuin zombi. Itse psykoosi ja sen hallusinaatiot ja merkityselämykset olivat aivan toista. En kuitenkaan uskaltanut lopettaa lääkitystä kun hoitohenkilökunta sanoi sen johtuvan psykoosista, ei lääkkeistä jotka vain parantavat tilan. Ja ilan lääkitystä voisin kuulemma jäädä lopullisesti psykoositilaan. No lopulta lääkitys vaihdettiin ja oireet hävisivät viikossa. Oireet joiden takia ajattelin jo mennä junan alle. Toinen lääke sai edelleen mielen hieman jähmeämmäksi, mutta sen kanssa eli. Kun lääkitys lopetettiin, tai lopetin sen itse jo kuukausia aikaisemmin vähentämällä lääkitystä pikuhiljaa, niin olotila palasi vähitellen ennalleen.

Vuoden päästä koin uuden psykoosin, jonka kävin itse läpi kuukauden sisään. Ilman lääkkeitä ja ilman lääkäreitä. Kävin vain pelkojani ja historiaani läpi jonka jälkeen psykoosi väistyi, ja muutuin muutenkin rohkeammaksi. En pelkää enää oikein mitään, en säiky, en pelkää pimeää, en henkivoimia jne. Ensimmäisen psykoosin jälkeinen olotilakin palasi ennalleen vasta tämän toisen psykoosin läpikäynnin jälkeen. Jos olisi ottanut uudelleen lääkkeitä ja mennyt hoitoon, niin todennäköisesti söisin vieläkin, usemman vuoden jälkeen psyykelääkkeitä ja olisin tunne-elämältä ja havainnoinnilta köyhtynyt zombie, joka ei olisi käynyt pelkojaan läpi, pelkoja jotka tarpeeski koviksi päästessään laittavat pään sekaisin.

Elämän kauheimmasta kokemuksesta huolimatta myös lääkinnällä oli merkityksensä, ja sen läpikäytyä osasin ja ymmärsin käydä läpi syitä, mielummin kuin lääkitä itseni toisten takia pihalle. Onhan hoitohenkilökunnalle ja omaisille parempaa että ihminen ei puhu outoja ja ole "hullu", kuin että hän on rauhallinen zombie. Lääkityksessä olevan mielestä kuitenin zombiena ollessa kun aivot eivät toimi kunnolla ja havainointi ym. väärityss ja on paha olla, kärsii kuitenkin huomattavsti enemmän.

Suosittelen jokaiselle psykoosin läpikäyneelle mieluummin psykoterapiaa ja läpikäyntiä, mielummin kuin muka helpompaa vaihtoehtoa, eli lääkitystä, joka kuitenkin on se kauhein vaihe psykoosia.

201

8666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hulluna

      Ja nykyään olen todellakin aivan kuin ennen ensimmäistä psykoosia, ainoastaan nuo pimeän, henkimaailman ym. pelot ovat väistyneet. Tiedän että jos koen uuden psykoosin niin tällä psyykkellä kestän sen, tai todennäköisesti minulla ei ole edes pelkoja tulla psykoottisesti uudelleen. Psykoosin jälkeen mieli voi siis todellakin palautua ennalleen, tai jopa kahden psykoosin jälkeen kun ne käy läpi ilman lääkitystä.

      • psykoosista selvinny

        Kuullostaa hienolta, itselläni on vähän samoja kokemuksia. Minulla on ollut pari psykoosia ja viimeisin oli aika "helppo" ja nopea. Olen jotenkin vahvistunut ja oppinut hallitsemaan "psykoosimaailmaa", en pelkää enää.

        Psykoosissa pelot ja traumat nousevat pintaan ja on hienoa jos ne pystyy käymään läpi. Psykoosia on kokeilumielessä hoidettu ilman lääkkeitä joissain paikoissa ja ihan hyvin ne psykoosit menevät ohi ilman lääkkeitäkin. Pitäisi vaan jonkun huolehtia psykoosissa olevasta ettei tee mitään vahingollisen hullua, kuten hyppää ikkunasta.... todellisuus kun vähän muuttaa muotoaan.

        Tässä yks blogi joka voi auttaa läpikäynnissä: www.paranepsykoosista.blogspot.com . Toivottavasti tuo psykoosin hoito tässä lähitulevaisuudessa kehittyy, että ymmärretään läpikäymisen ja terapian merkitys.


      • hulluna
        psykoosista selvinny kirjoitti:

        Kuullostaa hienolta, itselläni on vähän samoja kokemuksia. Minulla on ollut pari psykoosia ja viimeisin oli aika "helppo" ja nopea. Olen jotenkin vahvistunut ja oppinut hallitsemaan "psykoosimaailmaa", en pelkää enää.

        Psykoosissa pelot ja traumat nousevat pintaan ja on hienoa jos ne pystyy käymään läpi. Psykoosia on kokeilumielessä hoidettu ilman lääkkeitä joissain paikoissa ja ihan hyvin ne psykoosit menevät ohi ilman lääkkeitäkin. Pitäisi vaan jonkun huolehtia psykoosissa olevasta ettei tee mitään vahingollisen hullua, kuten hyppää ikkunasta.... todellisuus kun vähän muuttaa muotoaan.

        Tässä yks blogi joka voi auttaa läpikäynnissä: www.paranepsykoosista.blogspot.com . Toivottavasti tuo psykoosin hoito tässä lähitulevaisuudessa kehittyy, että ymmärretään läpikäymisen ja terapian merkitys.

        Ensimmäinen psykoosi on yleensä pahin, koska silloin psykoosin kokija ei tiedä mitä tapahtuu ja missä mennään, varsinkin kun merkityselämykset ja näyt ovat hyvin todellisia, ja niihin löytyy selitystä hyvin harvoin. Hallusinaatiot pelästyttävät todella ja saavat kehon käymään kierroksilla. Tämä sekoittaa muistin, koska se keskittyy vain merkitysten etsimiseen. Tärinä tulee taas kehon liiallisesta virittäytymisestä ja tuntemattoman peloista. Itsellä ainakin psykoosit ovat olleet uskonnollisväritteistä sattumusten sarjaa, jonka takia ei lopulta enää tiennyt mitä uskoa, psykiatriaa vai henkistä todellisuutta. Koin outoja sattumia joita yhteenlaskemalla voi vain päätellä, voiko kaikki olla harhaa, vai onko takana jotain muuta. Itse en kuitenkaan kokenut mitään sellaista mikä olisi vaarantanut oman tai muiden terveyden, ja itse asiassa olin tällä tasolla jopa varovainen ja ajattelin asiaa koko ajan. Väkivallattomuus on a ja o psykoosin aikana, eli et tee mitään väkivaltaista, joka saattaisi (ja todennäköisesti kohdistuisikin) hallusinaation muodossa johonkin ihmiseen. Siis näet mitä hirviöitä tahansa tai koet ihmisten olevan jollakin tavalla sinua vastaan tai ohjattuja, niin olet passiivinen etkä puolusta itseäsi väkivallalla. Tämä vaatii kanttia, ottaa kaikki vastaan ja tavallaan antautua Luojan huomaan, mutta jos kestät sen kaiken, pääset pelkojesi herraksi, jolloin psykoottisuudelle ei jää sijaa. Itseltä on todellakin jäänyt pois pimeän pelko, pahan ja yliluonnollisen pelko, en edes säikähdä yllättävissä tilanteissa. Tietenkin huoli läheisistä pysyy, mutta tuntemattoman pelko väistyy. Tavallaan toteutat Jeesuksen väkivallattomuuden ja uhrautuvuuden periaatetta, niin pelko ei pääse herraksesi, koska ei ole mitään jota et kestäisi. Psykoosikokemukset jne. mielenterveyden häiriöt kumpuavat yleensä juuri peloista. En ainakaan ole tavannut niitä jotka saisivat pelkästään positiivisväritteisiä psykooseja, esim. seksuaalisia ym. Sellaisenhan voisi itsekin kokea ;)

        Ja todellakin, en ole mikään kummallinen heppu, jonka perään ihmiset, tuntemattomat ja tutut kuiskuttaa. En ollut sellainen myöskään ennen psykooseja. Ajattelen paljon, ja olen käynyt läpi tiedettä, filosofiaa, uskonkatsomuksia, parapsykologiaa ym. paljon ja luonut omia näkemyksiä maailmankaikkeudesta, henkisyydestä, elämän- ja olemassaolon tarkotuksesta ym. elämän saatossa, todennäköisesti huomattavasti tavanomaista enemmän. Tietenkin minulle muodostuu vahvoja näkemyksiä intuition avulla ja olen ollut tavallista herkempi psyykkisesti, siis tuntenut aina voimakkaasti (lukuunottamatta neurolepilääkityksen zombievaihetta, joka tästä syystä oli erityisen vaikeaa). Koen voimakkaasti yhteiskunnalliset vääryydet ja etsin ratkaisuja niihin, ja koitan ymmärtää myös mikä on vääryyden, kärsimyksen ym. tarkoitus maailmassa. Veikkaan että suurin osa mielenterveyspotilaista on meitä merkityksen metsästäjiä ja vahvasti kokijoita. Me menemme ajatukissa sinne, jonne suurin osa ei mene, ajatuksillamme ei ole rajoja ja siksi ajatus saattaa karata liian kauas. Mielestäni siis psykoositaipumus ei ole perinnöllistä vaan syvällinen ajattelu, joka saattaa johtaa psykoosiin.


      • jo_toista_vuotta
        hulluna kirjoitti:

        Ensimmäinen psykoosi on yleensä pahin, koska silloin psykoosin kokija ei tiedä mitä tapahtuu ja missä mennään, varsinkin kun merkityselämykset ja näyt ovat hyvin todellisia, ja niihin löytyy selitystä hyvin harvoin. Hallusinaatiot pelästyttävät todella ja saavat kehon käymään kierroksilla. Tämä sekoittaa muistin, koska se keskittyy vain merkitysten etsimiseen. Tärinä tulee taas kehon liiallisesta virittäytymisestä ja tuntemattoman peloista. Itsellä ainakin psykoosit ovat olleet uskonnollisväritteistä sattumusten sarjaa, jonka takia ei lopulta enää tiennyt mitä uskoa, psykiatriaa vai henkistä todellisuutta. Koin outoja sattumia joita yhteenlaskemalla voi vain päätellä, voiko kaikki olla harhaa, vai onko takana jotain muuta. Itse en kuitenkaan kokenut mitään sellaista mikä olisi vaarantanut oman tai muiden terveyden, ja itse asiassa olin tällä tasolla jopa varovainen ja ajattelin asiaa koko ajan. Väkivallattomuus on a ja o psykoosin aikana, eli et tee mitään väkivaltaista, joka saattaisi (ja todennäköisesti kohdistuisikin) hallusinaation muodossa johonkin ihmiseen. Siis näet mitä hirviöitä tahansa tai koet ihmisten olevan jollakin tavalla sinua vastaan tai ohjattuja, niin olet passiivinen etkä puolusta itseäsi väkivallalla. Tämä vaatii kanttia, ottaa kaikki vastaan ja tavallaan antautua Luojan huomaan, mutta jos kestät sen kaiken, pääset pelkojesi herraksi, jolloin psykoottisuudelle ei jää sijaa. Itseltä on todellakin jäänyt pois pimeän pelko, pahan ja yliluonnollisen pelko, en edes säikähdä yllättävissä tilanteissa. Tietenkin huoli läheisistä pysyy, mutta tuntemattoman pelko väistyy. Tavallaan toteutat Jeesuksen väkivallattomuuden ja uhrautuvuuden periaatetta, niin pelko ei pääse herraksesi, koska ei ole mitään jota et kestäisi. Psykoosikokemukset jne. mielenterveyden häiriöt kumpuavat yleensä juuri peloista. En ainakaan ole tavannut niitä jotka saisivat pelkästään positiivisväritteisiä psykooseja, esim. seksuaalisia ym. Sellaisenhan voisi itsekin kokea ;)

        Ja todellakin, en ole mikään kummallinen heppu, jonka perään ihmiset, tuntemattomat ja tutut kuiskuttaa. En ollut sellainen myöskään ennen psykooseja. Ajattelen paljon, ja olen käynyt läpi tiedettä, filosofiaa, uskonkatsomuksia, parapsykologiaa ym. paljon ja luonut omia näkemyksiä maailmankaikkeudesta, henkisyydestä, elämän- ja olemassaolon tarkotuksesta ym. elämän saatossa, todennäköisesti huomattavasti tavanomaista enemmän. Tietenkin minulle muodostuu vahvoja näkemyksiä intuition avulla ja olen ollut tavallista herkempi psyykkisesti, siis tuntenut aina voimakkaasti (lukuunottamatta neurolepilääkityksen zombievaihetta, joka tästä syystä oli erityisen vaikeaa). Koen voimakkaasti yhteiskunnalliset vääryydet ja etsin ratkaisuja niihin, ja koitan ymmärtää myös mikä on vääryyden, kärsimyksen ym. tarkoitus maailmassa. Veikkaan että suurin osa mielenterveyspotilaista on meitä merkityksen metsästäjiä ja vahvasti kokijoita. Me menemme ajatukissa sinne, jonne suurin osa ei mene, ajatuksillamme ei ole rajoja ja siksi ajatus saattaa karata liian kauas. Mielestäni siis psykoositaipumus ei ole perinnöllistä vaan syvällinen ajattelu, joka saattaa johtaa psykoosiin.

        "Minkä takia?"
        "Minkä takia?"

        Kaikki on hyvin. Olo on hyvä. Olen töissä.

        Tuo vaan takoo yötä päivää päässä. En ymmärrä miksi: "Minkä takia?"?


      • Anonyymi
        psykoosista selvinny kirjoitti:

        Kuullostaa hienolta, itselläni on vähän samoja kokemuksia. Minulla on ollut pari psykoosia ja viimeisin oli aika "helppo" ja nopea. Olen jotenkin vahvistunut ja oppinut hallitsemaan "psykoosimaailmaa", en pelkää enää.

        Psykoosissa pelot ja traumat nousevat pintaan ja on hienoa jos ne pystyy käymään läpi. Psykoosia on kokeilumielessä hoidettu ilman lääkkeitä joissain paikoissa ja ihan hyvin ne psykoosit menevät ohi ilman lääkkeitäkin. Pitäisi vaan jonkun huolehtia psykoosissa olevasta ettei tee mitään vahingollisen hullua, kuten hyppää ikkunasta.... todellisuus kun vähän muuttaa muotoaan.

        Tässä yks blogi joka voi auttaa läpikäynnissä: www.paranepsykoosista.blogspot.com . Toivottavasti tuo psykoosin hoito tässä lähitulevaisuudessa kehittyy, että ymmärretään läpikäymisen ja terapian merkitys.

        Minulla on lääkitys olemassa mutta ajattelin lopettaa kun ajatus ei kulje ja jotenkin on zombie koko ajan mä ajattelin keskeyttää.


    • lääkäreille?

      Tämä viestisi tieto on erittäin arvokas. Kokemasi psykoosista parantuminen ilman lääkkeitä pitäisi saada hoitokeinoksi jatkuvan neuroleptikuurin sijaan. Mainitsitkin Neuroleptien pahoja sivuvaikutuksia, joita lääkärit eivät huomioi.

      Psykiatrit ovat tarpeettomia, psykologit ja terapeutit tarpeellisia!

      • dfvfbgfxdfh

        Jokaiseen psykoosihoidossa olevaan ryhmään pitäisi saada psykoosin läpikäynyt henkilö, joka on siitä parantunut. Vain tälainen henkilö voi olla samalla aaltopituudella kuin psykoosissa oleva, ja tietää mitä tämä kokee. Näin saadaan pois epäluuloja joita psykoosissa oleva kokee muita kohtaan. Tässä tilanteessa kannattaa antaa psykoosissa olevalle avaimia pohtia, ovatko hänen kokemansa asiat todellisia vai mielen luomaa. Potilaita pystyy rauhoittamaan ja hyväksymään kokemuksensa, joka nopeuttaa arkitodellisuuteen paluuta.


      • dfvfbgfxdfh
        dfvfbgfxdfh kirjoitti:

        Jokaiseen psykoosihoidossa olevaan ryhmään pitäisi saada psykoosin läpikäynyt henkilö, joka on siitä parantunut. Vain tälainen henkilö voi olla samalla aaltopituudella kuin psykoosissa oleva, ja tietää mitä tämä kokee. Näin saadaan pois epäluuloja joita psykoosissa oleva kokee muita kohtaan. Tässä tilanteessa kannattaa antaa psykoosissa olevalle avaimia pohtia, ovatko hänen kokemansa asiat todellisia vai mielen luomaa. Potilaita pystyy rauhoittamaan ja hyväksymään kokemuksensa, joka nopeuttaa arkitodellisuuteen paluuta.

        Hoitajat, psykologit ja psykiatrian lääkärit ovat keskustelujeni perusteella todella pihalla psykoosin syistä ja psykoosissa olevan tuntemuksista. Hoito on pelkkää lääkeannostuksen tarkastelua ja psykoosissa olevan kuuntelua, josta päätellään hoitotarve, siis lääkityksen määrä ja mahdollinen sisäänotto. Mitään psykoterapiaa, jolla koitetaan selvittää syntyjä syviä, ei ole, ja lääkärien käsitykset psykoosin syistä tai siinä olevan tuntemuksista ovat todella hataria.


      • Jep Jep...

        Ei ne psykiatrit tarpeettomia ole. Tarvitsevat vain lisää tietoa ja ammattitaitoa jotta osaavat hoitaa paremmin.


      • Anonyymi
        dfvfbgfxdfh kirjoitti:

        Jokaiseen psykoosihoidossa olevaan ryhmään pitäisi saada psykoosin läpikäynyt henkilö, joka on siitä parantunut. Vain tälainen henkilö voi olla samalla aaltopituudella kuin psykoosissa oleva, ja tietää mitä tämä kokee. Näin saadaan pois epäluuloja joita psykoosissa oleva kokee muita kohtaan. Tässä tilanteessa kannattaa antaa psykoosissa olevalle avaimia pohtia, ovatko hänen kokemansa asiat todellisia vai mielen luomaa. Potilaita pystyy rauhoittamaan ja hyväksymään kokemuksensa, joka nopeuttaa arkitodellisuuteen paluuta.

        Hieno ja todellinen kommentti. Näin juuri pitäisi toimia.Ihmnen jolla on ollut psykoosi osaa kertoa minkälainen tila on kyseessä.


    • kastepisaroita

      Mulla on hyvin paljon samantyyppinen kokemus kuin sulla. Hyvin pitkän rumban läpikäyneenä olen samaa mieltä että lääkkeet ovat kaikkein kamalimpia. Tänä päivänä olen hyvävointisin kuin mitä olen koskaan ollut. Pelot ja vanhat traumat olivat kaiken takana. Lääkkeetömyyttä melkein viisi vuotta. Kyllä meni usko lääkäreihin. Tänä päivänä pidän psykiatreja lähinnä hyvänä vitsinä.

      Hyvin pahoilla mielin niiden monien psykoottisten tai psykoosissa olevien ihmisten puolesta jotka ladataan lääkkeitä täyteen. Ketään ei kiinnosta heidän todellinen auttaminen eikä myöskään kukaan ole mistään vastuussa. Raskas psyyke lääkitys tuhoaa lähinnä tervettä aivokemiaa. Tosin asia esitetään potilaalle; "tämä lääke auttaa sinua". Niin sairas tämä maailma on. Suomesta vielä puhutaan korkean koulutustason omaavasta hyvinvointi yhteiskunnasta. Ainakin pahoista mieleterveydenhäiriöistä kärsivät ovat täysin heitteillä. Ellei sitten koe että aivot tuhoava medikalisaatio on ihmisen "auttamista".

      Itse kiitän maailmankaikkeutta että olen saanut muistaa varhaislapsuuteni kokemukset. Ilman tätä muistamista en varmaan olisi hengissä enää tai sitten täysin zombin tasolle lääkittynä jonka elämällä ei iole mitän merkitystä. Lääkkeistä oli minulle vain vahinkoa.

      • hulluna

        Psykoosissa, varsinkin jos koet hallusinaatioita tai vaikka olet liian äänekäs kerran, sinut pumpataan täyteen psyykelääkkeitä, iltaisin vielä Temestaa ym. rauhoittavaa jotta olet rauhallinen ja harmiton. Yleensä psyykelääkkeitä annetaan ensi kerralla ainakin noin vuoden ajan. Jos esim. lääkkeistä pää menee sekaisin, niin niitä syötetään ties kuinka kauan, koska oireet ovat muka psykoosin aiheuttamia. Kuitenkin esim. minulle psykiatrian erikoislääkäri myönsi että Risperdal ym. psykoosilääkitys saattaa alentaa tajunnantilaa, josta seuraavat pahimmat oireet, eli havainoinnin vääristymät, tuntemukset siitä että on vankina syvemmällä pään sisällä, sekavuus ym. Lääkkeitä ei kovin äkkiä vaihdeta, koska halutaan katsoa mitä ne pidemmällä ajalla vaikuttavat. Lääkitystä ei potilas uskalla useinkaan taas itse lopetaa, koska hän pelkää että oireet todella johtuvat psykoosista, tai että psykoosiharhaisuus uusii. Minulle ainakin hoitajat pelottelivat että jos lopetan lääkkeiden käytön niin saatan jäädä lopullisesti psykoosiin. Eli vaikka lääkityksen aloittamisen jälkeen pää meni totaalisen sekaisin ja todellakin kuin huumeissa olevaksi, tosin ilman harhoja, en uskaltanut pelottelun takia lopettaakaan sitä. Onneksi lääkitys vaihdettiin useiden kuukausien painajaisen jälkeen ja muutamassa viikossa sekavuus hävisi. Toinen lääke piti edelleen olon hieman zombiemaisena, varsinkin tunne-elämän latistumisen muodossa ja hienoisen tietoisuuden häilyvyyden tai ohuuden muodossa, mutta tämäkin jäi pois kun pikku hiljaa vähensin lääkitystä ja lopetin sen useita kuukausia ennen lääkärin perässätuloa.
        Ongelma on se että toisella kerralla sinulle voidaankin määritellä jo skitsofrenia, ja sen jälkeen psykoosilääkitys voi äkkiä muuttua loppuikäiseksi. Kun jo vajaan vuoden lääkitys pitää sinut mieleltä hieman häilyvänä niin mitä lääkitys aiheuttaa vuosikausia käytettynä. Sitä ei varmankaan enää voi edes lopettaa, koska aivot ovat tottuneet oloonsa. Voiko psykoosilääkityksessä sitten muka olla psyykkeeltään yhtä tässä päivässä kuin ilman, tuskinpa. Ja neurolepteillä on kaiken lisäksi taipumus nostaa painoa, koska se tekee flegmaattiseksi ja aloitekyvyttömäksi sekä sotkee rasvaaineenvaihduntaa ym. Itsellä paino nousi kymmenen kiloa, monilla se on noussut paljon enemmänkin. Myös diabetekseen sairastumisriski ja useat muut terveydelliset riskit kasvavat.


      • hulluna
        hulluna kirjoitti:

        Psykoosissa, varsinkin jos koet hallusinaatioita tai vaikka olet liian äänekäs kerran, sinut pumpataan täyteen psyykelääkkeitä, iltaisin vielä Temestaa ym. rauhoittavaa jotta olet rauhallinen ja harmiton. Yleensä psyykelääkkeitä annetaan ensi kerralla ainakin noin vuoden ajan. Jos esim. lääkkeistä pää menee sekaisin, niin niitä syötetään ties kuinka kauan, koska oireet ovat muka psykoosin aiheuttamia. Kuitenkin esim. minulle psykiatrian erikoislääkäri myönsi että Risperdal ym. psykoosilääkitys saattaa alentaa tajunnantilaa, josta seuraavat pahimmat oireet, eli havainoinnin vääristymät, tuntemukset siitä että on vankina syvemmällä pään sisällä, sekavuus ym. Lääkkeitä ei kovin äkkiä vaihdeta, koska halutaan katsoa mitä ne pidemmällä ajalla vaikuttavat. Lääkitystä ei potilas uskalla useinkaan taas itse lopetaa, koska hän pelkää että oireet todella johtuvat psykoosista, tai että psykoosiharhaisuus uusii. Minulle ainakin hoitajat pelottelivat että jos lopetan lääkkeiden käytön niin saatan jäädä lopullisesti psykoosiin. Eli vaikka lääkityksen aloittamisen jälkeen pää meni totaalisen sekaisin ja todellakin kuin huumeissa olevaksi, tosin ilman harhoja, en uskaltanut pelottelun takia lopettaakaan sitä. Onneksi lääkitys vaihdettiin useiden kuukausien painajaisen jälkeen ja muutamassa viikossa sekavuus hävisi. Toinen lääke piti edelleen olon hieman zombiemaisena, varsinkin tunne-elämän latistumisen muodossa ja hienoisen tietoisuuden häilyvyyden tai ohuuden muodossa, mutta tämäkin jäi pois kun pikku hiljaa vähensin lääkitystä ja lopetin sen useita kuukausia ennen lääkärin perässätuloa.
        Ongelma on se että toisella kerralla sinulle voidaankin määritellä jo skitsofrenia, ja sen jälkeen psykoosilääkitys voi äkkiä muuttua loppuikäiseksi. Kun jo vajaan vuoden lääkitys pitää sinut mieleltä hieman häilyvänä niin mitä lääkitys aiheuttaa vuosikausia käytettynä. Sitä ei varmankaan enää voi edes lopettaa, koska aivot ovat tottuneet oloonsa. Voiko psykoosilääkityksessä sitten muka olla psyykkeeltään yhtä tässä päivässä kuin ilman, tuskinpa. Ja neurolepteillä on kaiken lisäksi taipumus nostaa painoa, koska se tekee flegmaattiseksi ja aloitekyvyttömäksi sekä sotkee rasvaaineenvaihduntaa ym. Itsellä paino nousi kymmenen kiloa, monilla se on noussut paljon enemmänkin. Myös diabetekseen sairastumisriski ja useat muut terveydelliset riskit kasvavat.

        Tosin lääkityksestä toivuttuani ja palattuani täysin tähän päivään, aloitin kuntoilun ja terveellisemmän syömisen, joka palautti painon takaisin ennalleen. Itse asiassa olen syönyt ja treenannut itseni aiempaa parempaan kuntoon. Nykyisin ruokavaliooni kuuluvat kala, ja omega-3-kalaöljy, marjat, hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, kylmäpuristetut kasvisöljyt ym. joilla vahvistan myös pääkoppaa. Liikunta lisää myös mielen tasapainoa. Nukun paremmin ja stressaan vähemmän.


      • että lääkkeetön
        hulluna kirjoitti:

        Tosin lääkityksestä toivuttuani ja palattuani täysin tähän päivään, aloitin kuntoilun ja terveellisemmän syömisen, joka palautti painon takaisin ennalleen. Itse asiassa olen syönyt ja treenannut itseni aiempaa parempaan kuntoon. Nykyisin ruokavaliooni kuuluvat kala, ja omega-3-kalaöljy, marjat, hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, kylmäpuristetut kasvisöljyt ym. joilla vahvistan myös pääkoppaa. Liikunta lisää myös mielen tasapainoa. Nukun paremmin ja stressaan vähemmän.

        hoito, mm. terapia ja oma kotihoito ovat parempia kuin neuroleptihoito!


      • hulluna
        että lääkkeetön kirjoitti:

        hoito, mm. terapia ja oma kotihoito ovat parempia kuin neuroleptihoito!

        Tietysti tämä pitää ymmärtää ja sisäistää. Mikä taas saattaa vaatia pienen neuroleptihoitojakson kokeilun taakseen, tajutakseen mikä on parasta itselle tulevaisuuden kannalta. Psyykelääkkeitä pidempään käyttäneitä kun katsoo, niin näkee mitä vuosien lääkehoito aiheuttaa psyykkeelle. Itse lääkitystä kokeilemalla huomaa kyllä hyvin pian minkä lajin myrkkyjä psykoosilääkkeet ovat, ja kuinka tärkeää on koittaa hoitaa psyykkensä kuntoon hulluuteen ajavista peloista ja traumoista. Harmi vain että suuri osa mieleltään huonossa kunnossa olevista uskoo kaiken mitä hoitohenkilöstön taholta sanotaan ja elää zombina tai häilyvänä mieleltään loppuikänsä, lääkityksen muuttaessa aivokemiaa ja pidemmän päälle myös aivorakenteita.


      • Mielijuoma
        hulluna kirjoitti:

        Tosin lääkityksestä toivuttuani ja palattuani täysin tähän päivään, aloitin kuntoilun ja terveellisemmän syömisen, joka palautti painon takaisin ennalleen. Itse asiassa olen syönyt ja treenannut itseni aiempaa parempaan kuntoon. Nykyisin ruokavaliooni kuuluvat kala, ja omega-3-kalaöljy, marjat, hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, kylmäpuristetut kasvisöljyt ym. joilla vahvistan myös pääkoppaa. Liikunta lisää myös mielen tasapainoa. Nukun paremmin ja stressaan vähemmän.

        Säännöllinen vihreän teen juonti tasapainoittaa mieltä, josta syystä sitä käyttävät myös Budhalaismunkit. Jo 1-2 kupillista vihreää teetä päivässä riittää, kunhan sitä juo säännöllisesti. Teho saavutetaan vähintään muutamissa viikoissa.

        Ihan normaali pussitee käy, esim. Twinings Pure Green Tea -pussitee on hyvä ja miedonmakuinen vihreä tee. Liota teepussia muutamasta minuutista jopa 10 minuuttiin kuumassa vedessä, ja lisää juuri ennen juomista loraus sitruunamehua tai sitruunatäysmehutiivistettä (myös lime ja greippi käy). Tämä lisää teen polyfenolien imeytyvyyttä jopa 4-6 kertaisesti. Jos teen maku ei miellytä, niin sen nielaisee muutamalla kulauksella. Pieni vaiva suurista hyödyistä. Vihreän teen antioksidantit ja fytokemikaalit tuovat monia muitakin hyötyjä mielen tasapainoittamisen lisäksi.

        Katso kuitenkin teepaketin tuoteselosteesta ettei teen joukossa ole turhia lisäainesosia. Esim. monet sitrus-maustetut vihreät teet on kyllästytetty ylimääräisellä sokerilla (Huom. myös Twinings sitrusmaustettu tee). Siksi kannattaa valita joku "Pure" -tee, jossa ei ole mitään lisättyjä ainesosia.


      • kannattaa kokeilla
        hulluna kirjoitti:

        Tosin lääkityksestä toivuttuani ja palattuani täysin tähän päivään, aloitin kuntoilun ja terveellisemmän syömisen, joka palautti painon takaisin ennalleen. Itse asiassa olen syönyt ja treenannut itseni aiempaa parempaan kuntoon. Nykyisin ruokavaliooni kuuluvat kala, ja omega-3-kalaöljy, marjat, hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, kylmäpuristetut kasvisöljyt ym. joilla vahvistan myös pääkoppaa. Liikunta lisää myös mielen tasapainoa. Nukun paremmin ja stressaan vähemmän.

        Psykoosilääkitys vai lääkkeetön terapia
        "Tosin lääkityksestä toivuttuani ja palattuani täysin tähän päivään, aloitin kuntoilun ja terveellisemmän syömisen, joka palautti painon takaisin ennalleen. Itse asiassa olen syönyt ja treenannut itseni aiempaa parempaan kuntoon. Nykyisin ruokavaliooni kuuluvat kala, ja omega-3-kalaöljy, marjat, hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, kylmäpuristetut kasvisöljyt ym. joilla vahvistan myös pääkoppaa. Liikunta lisää myös mielen tasapainoa. Nukun paremmin ja stressaan vähemmän".

        Noiden lisäksi suosittelen vihreää teetä, ja nimenomaan ihan aitoa vihreää teelehteä, ei mitään vihreätee-tabuja.

        Puhdas vihreä tee esim. Twinings Pure Green tea -vihreä tee "Maustamaton, klassinen, virkistävä vihreä tee" -pussiteenä http://www.twinings.fi/vihrea_tee/products/27/19852/19877/19873/vihrea-tee-25-x-2g.aspx on hyvää ja vihreäksi teeksi neutraalin makuista. Siinä ei ole mitään lisäaineita eikä lisättyä sokeria.

        Lirauta joukkoon vielä hieman sitruuna-, lime- tai greippimehua niin vihreän teen tehoaineet katekiinit/polyfenolit imeytyvät 4-6 kertaa paremmin. Itse ostan sitruunamehutiivistepullon, sellaisen sitruunan mallisen kaupasta. Esim. X-tra Sirtruunatäysmehu 200 ml http://www.rainbow.fi/tuotteet/x-tra/elintarvikkeet/mehut-mehukeitot-ja-kiisselit/x-tra-sitruunataysmehu-200-ml/ ja lirautan sitä pienen lorauksen teen joukkoon. Sitruunatiiviste säilyy pakkauksen tekstin mukaan 2-3 viikkoa jäkaapissa, itsellä purkki kuluu n. kuukaudessa, kun juon pari kupillista vihreää teetä päivässä (pari teepussia).

        Itse pidän teepussia kiehutetussa vedessä n. 10 minuuttia ja juon teen kun se on juomalämmistä tai oikeastaan juomakuumaa, ei liian kuumaa muttei liian viileätäkään, jolloin teen maku kärsii. Pidempi liotusaika lisää tehoaineiden imeytymistä veteen, samoin kuumempi vesi. Mitään lisäkarvaisuutta en ole huomannut pidemmästä liotusajasta johtuen, ja teen tehoaineet eli polyfenolit kestävät hyvin kuumaa tutkimusten mukaan.

        Maitoa teen joukkoon ei kannnata lisätä, sillä se blokkaa ainakin jonkin verran teen tehoaineiden imeytyvyyttä lue: "Englantilainen paradoksi" jossa teen hyötyjä ei saada maidon lisäämisen takia.

        Tee rauhoittaa ja tasoittaa mieltä, sekä lisää energisyyttä suojaa monilta sairauksilta. Mainio antioksidanttisuojan lisääjä. Varsinkin psykoosin ym. mielenterveysongelmista kärsivillä se tuntuu auttavan mielen rauhoittamisessa tai oikeastaan vakauttamisessa, ja täysin ilman lääkkeiden haittoja.

        Vaikka teen mausta ei tykkäisikään, kupillisen vihreää teetä hörppää muutamalla kulauksella 2-3 kertaa päivässä. Itse olen huomannut hyötyä jo yhdellä kupillisella/teepussilla.

        Sitruunan hampaita tummentavan ja pehmentävän vaikutuksen takia siemaise tee suoraan kurkusta alas, purskuttamatta. Äläkä pese hampaita ainakaan puoleen tuntiin teen nauttimisen jälkeen, koska kiille on pehmentynyt.

        Kannataa ainakin kokeilla liikunnan ja terveellisen ruokavalion lisänä.


      • huomauttaisinvain

        Valkoinen tee on terveellisempää kuin vihreä.


      • Anonyymi
        hulluna kirjoitti:

        Tosin lääkityksestä toivuttuani ja palattuani täysin tähän päivään, aloitin kuntoilun ja terveellisemmän syömisen, joka palautti painon takaisin ennalleen. Itse asiassa olen syönyt ja treenannut itseni aiempaa parempaan kuntoon. Nykyisin ruokavaliooni kuuluvat kala, ja omega-3-kalaöljy, marjat, hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, kylmäpuristetut kasvisöljyt ym. joilla vahvistan myös pääkoppaa. Liikunta lisää myös mielen tasapainoa. Nukun paremmin ja stressaan vähemmän.

        Hei kauan kesti kun toiveita lääkkeestä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei kauan kesti kun toiveita lääkkeestä?

        Siis toivuit


    • kuu kehää kiertää

      totta joka sana kirjoituksissasi. lääkkeillä voi psykoosin ja mielenterveysongelmat peittää, mutta ei parantumista ole se, että tukahduttaa tunteensa ja ajatusmaailmansa tilaan, jossa ei pysty käsittelemään tapahtunutta eikä myöskään välitä. jokaisella ihmisellä on omat matkansa, jotka on kuljettava.

      • psyykikko

        Tämä on psykiatreista ym. mielenterveyshoitajista varmasti yksi alueen vaarallisimmista viestiketjuista, ja on suoranainen ihme ettei joku ole vaatinut sen poistamista.
        Psykoosissa todella äkkiä vaaditaan lääkitystä ja pelotellaan että psykoosi jää pysyvästi päälle mikäli lääkkeitä ei ota ohjeiden mukaan, vaikka niistä saa todella pahoja psyykkisiä oireita siis niitä tyypillisiä hullun vannetunteita, viirauksia, pihallaolon tunteita, ajatusten jähmeyttä, huonomuistisuutta ym. Sen päälle painon nousua, rasva-arvojen huononemista ja erilaisia sairauksia.
        Totuus on kuitenkin se että psykoosit ovat jaksoja, ja niistä voi selvitä ilman lääkkeitä. Psykoosi voi uusia, mutta yleensä lievempänä ja paremmin fyysisesti ja psyykkisesti kestettävänä. Psyyke harjaantuu kun pelkoja käy läpi suurella skaalalla.


      • Anonyymi
        psyykikko kirjoitti:

        Tämä on psykiatreista ym. mielenterveyshoitajista varmasti yksi alueen vaarallisimmista viestiketjuista, ja on suoranainen ihme ettei joku ole vaatinut sen poistamista.
        Psykoosissa todella äkkiä vaaditaan lääkitystä ja pelotellaan että psykoosi jää pysyvästi päälle mikäli lääkkeitä ei ota ohjeiden mukaan, vaikka niistä saa todella pahoja psyykkisiä oireita siis niitä tyypillisiä hullun vannetunteita, viirauksia, pihallaolon tunteita, ajatusten jähmeyttä, huonomuistisuutta ym. Sen päälle painon nousua, rasva-arvojen huononemista ja erilaisia sairauksia.
        Totuus on kuitenkin se että psykoosit ovat jaksoja, ja niistä voi selvitä ilman lääkkeitä. Psykoosi voi uusia, mutta yleensä lievempänä ja paremmin fyysisesti ja psyykkisesti kestettävänä. Psyyke harjaantuu kun pelkoja käy läpi suurella skaalalla.

        Ei näillä sivuilla ole hoitohenkilöstöä , he ovat töissä ja tekevät vapaa aikanaan ihan muita asioita se kun roikkuisivat netissä.
        Mutta eläkkeellä oleva lääkäri katsahtelee joskus näille sivuille vaan todetakseen että aina vaan vuonna 2023 ilmenee näitä henkilöitä jotka yrittävät kumota tieteellisiä asioita omilla omituisella jutuillaan .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei näillä sivuilla ole hoitohenkilöstöä , he ovat töissä ja tekevät vapaa aikanaan ihan muita asioita se kun roikkuisivat netissä.
        Mutta eläkkeellä oleva lääkäri katsahtelee joskus näille sivuille vaan todetakseen että aina vaan vuonna 2023 ilmenee näitä henkilöitä jotka yrittävät kumota tieteellisiä asioita omilla omituisella jutuillaan .

        Miksipä se mihinkään muuttuisi?


    • psykooseja kokenut

      Tosi tärkeitä näkemyksiä, toivottavasti psykoosinhoito tästä kehittyy. Ja toivottavasti potilaat alkavat vaatia saada hoitoa ilman lääkitystä, ja muutenkin vaatia sitä että heitä kuunneellaan.

      • pöolik

        Niin totta, vain läpikäymällä paranee. Lääkkeet ovat ongelmien peittoajia, joilla on kaiken kukkuraksi pitkä liuta sivuvaikutuksia. Miten samanlaisia kokemuksia ihmisillä on ja miten paljon "ammattilaiset" puhuvat paskaa. Ovat selvästi lääkefirmojen kanssa siistissä yhteistyössä, jossa silmät suljetaan ja ihmisiä alistetaan valheilla "tieteen" nimissä. Lukekaa tämä viisas ketju. Ja VOIMIA pelkojen, tarumojen ja ongelmien läpikäymiseen- olette niin arvokkaita jokainen, että ansaitsette elää aitona itsenänne lääkkeitä vailla!


      • Anonyymi
        pöolik kirjoitti:

        Niin totta, vain läpikäymällä paranee. Lääkkeet ovat ongelmien peittoajia, joilla on kaiken kukkuraksi pitkä liuta sivuvaikutuksia. Miten samanlaisia kokemuksia ihmisillä on ja miten paljon "ammattilaiset" puhuvat paskaa. Ovat selvästi lääkefirmojen kanssa siistissä yhteistyössä, jossa silmät suljetaan ja ihmisiä alistetaan valheilla "tieteen" nimissä. Lukekaa tämä viisas ketju. Ja VOIMIA pelkojen, tarumojen ja ongelmien läpikäymiseen- olette niin arvokkaita jokainen, että ansaitsette elää aitona itsenänne lääkkeitä vailla!

        Ammattilaiset eivät puhu paskaa. Asiahan on hieman laajempi se kun moni uskookaan. Joten meinaatko että skitsofrenia paranee puheilla jotenkin , kyllä siihen on lääkkeitä olemassa kunhan lääkäri vaan selostaa potilaalle miten ne toimivat. Ja miten niitä otetaan, ja mitä EI oteta silloin kun syödään lääkkeitä . Kun näkee että moni täällä on kirjoitellut että ottavat ainostaan pienen murusen lääkkeestä niin ei ihme ettei odotettua tulosta tule. Joten se on hyvin tärkeää että potilaalle selitetään kaikki se lääkkeestä mikä auttaa paranemiseen .ennakkoluuloisille ei tietenkään ole parannusta keskustelusta tai lääkkeistä koska heillä on se oma kuvansa sairaudesta josta eivät luovu.
        Niin että jos tuntee ettei lääkkeet auta niin lopettaa sitten , eihän terveen ihmisen tartte syödä lääkkeitä yleensä he voivat hyvin.


    • positivelove

      juu, itellä ollu 3 psykoosia ja nyt päätin, että loppuu niiden neuroleptien napostelu! mites te hoiditte kouluasioita ja työasioita kun kävitte psykoosia läpi? ja muutenkin vinkkejä, että miten kävitte läpi pelkotiloja/vainoja? ja mitenkäs saitte unta? musta tuntuu että meditointi vois olla aika kätevä keino, jos haluaa hiljentää mielensä hetkeksi. peukut ja varpaat pystyyn, että onnistun! taino ei tarvii, koska mä ONNISTUN! :D

      • positivelove

        niin ja uskaltaako psykologeille/terapeuteille kertoa psykoosi oloista, meinaan ettei vaan ne laittaisi pakkohoitoon/pakottaisi syömään lääkkeitä? psykiatrille ei vissiinkään kannata puhua ellei halua että sut pakotetaan syömään niitä?


      • voimaannuttaa
        positivelove kirjoitti:

        niin ja uskaltaako psykologeille/terapeuteille kertoa psykoosi oloista, meinaan ettei vaan ne laittaisi pakkohoitoon/pakottaisi syömään lääkkeitä? psykiatrille ei vissiinkään kannata puhua ellei halua että sut pakotetaan syömään niitä?

        Se on ikävää ja totta että todennäköisesti puhumalla psykologeille/terapeuteille olet pian psykoosilääkityksessä vaikka voisit hallita psykoosia siten että pystyt elämään psykoosiepisodin aikana näkyvän normaalisti, esim. käydä töissä ja olla muiden seurassa kilahtamatta. Se että et kestä tilannetta vaan muutut omituiseksi ympäristön silmissä (huutelet, puhut omituisia kaikille, olet väkivaltainen, täriset, menetät muistin ym.) on sitten jo paikka, jossa kannattaa harkita jotain rauhoittavaa. Toinen tapa on käydä psykoosi läpi hammasta purren ja sekoamatta. Tämä tarkoittaa sitä että voitat pelot, etkä joudu paniikkiin merkityselämysten tai kokemisen vuoksi.


      • sairaalapaskapäät
        voimaannuttaa kirjoitti:

        Se on ikävää ja totta että todennäköisesti puhumalla psykologeille/terapeuteille olet pian psykoosilääkityksessä vaikka voisit hallita psykoosia siten että pystyt elämään psykoosiepisodin aikana näkyvän normaalisti, esim. käydä töissä ja olla muiden seurassa kilahtamatta. Se että et kestä tilannetta vaan muutut omituiseksi ympäristön silmissä (huutelet, puhut omituisia kaikille, olet väkivaltainen, täriset, menetät muistin ym.) on sitten jo paikka, jossa kannattaa harkita jotain rauhoittavaa. Toinen tapa on käydä psykoosi läpi hammasta purren ja sekoamatta. Tämä tarkoittaa sitä että voitat pelot, etkä joudu paniikkiin merkityselämysten tai kokemisen vuoksi.

        Minä olin psykoosisairauteni aikana pitkässä terapiassa. Terapeuttini oli erikoissairaanhoitaja. Hän ei koskaan kavaltanut minua paskapäiselle "hoitavalle" lääkärilleni, joka ehkä olisi voinut lähettää minut "hoitoon" kovalle lääkitykselle ja sairastuttanut minut kenties pysyvästi. Hän oli myös kova lisäilemään ihmisille kerta kerralta pahempia diagnooseja, joten säästyin myös siltä. Ensipsykoosia seuranneet pienemmät psykoosit läpikävin pääasiassa avohoidossa. Menin joka kerta vähän paniikkiin enkä osannut tehdä mitään muuta kuin tilata ajan terapeutilleni. Hän kuunteli minua vähän aikaa ja sanoi että lisää nyt vähän lääkitystä. Minä lisäsin, olin vain niin avuton pelkoni vuoksi että en muistanut sitä milloinkaan itse. Kun psykoosi meni ohi, vähentelin taas lääkkeen minimiin, pärjäsin hyvin itsekseni ja kävin sovitusti hänen luonaan.

        Viimeinen psykoosini n. kymmenen vuotta ensipsykoosin jälkeen oli erilainen kuin muut. Nautin siitä. Minulla oli hauskoja mielikuvia ja havaintoja. Havaitsin koomisia yhteyksiä lähisukulaisissani. Mielessäni pidin puhetta jossain tilaisuudessa ja kerroin siinä muistoja hyvästä työpaikastani. Kävin sillä tavalla psykoosissa läpi elämääni muutaman viikon aikana. Sitten psykoosi väistyi ja minä onnistuin jättämään viimeisenkin vähäisen määrän lääkettä pois. Minulla oli ollut hyvä, lievästi nukuttava lääke, mutta muutaman viikon kuluessa lopettamisen jälkeen tunsin miten ajatukseni kirkastui ja kävin asioita pikku hiljaa läpi uudellen, mutta nyt syvemmin ja terveemmin. Vahvistuin psyykkisesti ja psykoosit loppuivat siihen, samoin masennustaipumukseni.

        Sillä tavalla meni kymmenen vuotta. Silloin yhdet yläkertahäiriköt alkoivat häiritä minua ja kun menin tekemään siitä rikosilmoitusta, poliisi passitti minut lääkäriin joka teki minusta pakkohoitolähetteen. Se että olin ollut parikymmentä vuotta aiemmin hoidossa psykoosin vuoksi näkyi vieläkin papereissani ja tämä paskapää päätteli siitä ilman näyttöä että häirintä ei ollut todellista. Sairaalapaskapäät tekivät saman johtopäätöksen ja alkoivat vainota minua toistuvilla pakkohoidoilla ja hirvittävillä lääkityksillä. Jotenkuten olen ne olen toistaiseksi kestänyt, mutta mielentervyteni ei ole niidenkään vuoksi hiukkaakkaan horjunut. En ole hetkeäkään epäillyt olevani sairas, mutta näen selkeästi miten mielisairaita nuo sairaaloissa ihmisiä "hoitavat" paskapäät ovat. "Hoitavat" minua siksi että minua häiritään ja olen sairaudentunnoton. Minulla ja heillä on vain se ero että minä olen terve, he mielisairaita tai psykopaatteja ja sen lisäksi täysin sairaudentunnottomia. Miten tällaisessa yhteiskunnassa totuuden pystyy todistamaan? He eivät edes ajattele, että heidän pitäisi todistaa, vaikka ammatti-ihmisinä luulisi että heillä olisi velvollisuus ja parempi mahdollisuus se tehdä. Perustelevat vain tuolla hölynpölyllään, mitä täysin perusteitta lääketieteelliseksi väittävät.


      • Anonyymi
        sairaalapaskapäät kirjoitti:

        Minä olin psykoosisairauteni aikana pitkässä terapiassa. Terapeuttini oli erikoissairaanhoitaja. Hän ei koskaan kavaltanut minua paskapäiselle "hoitavalle" lääkärilleni, joka ehkä olisi voinut lähettää minut "hoitoon" kovalle lääkitykselle ja sairastuttanut minut kenties pysyvästi. Hän oli myös kova lisäilemään ihmisille kerta kerralta pahempia diagnooseja, joten säästyin myös siltä. Ensipsykoosia seuranneet pienemmät psykoosit läpikävin pääasiassa avohoidossa. Menin joka kerta vähän paniikkiin enkä osannut tehdä mitään muuta kuin tilata ajan terapeutilleni. Hän kuunteli minua vähän aikaa ja sanoi että lisää nyt vähän lääkitystä. Minä lisäsin, olin vain niin avuton pelkoni vuoksi että en muistanut sitä milloinkaan itse. Kun psykoosi meni ohi, vähentelin taas lääkkeen minimiin, pärjäsin hyvin itsekseni ja kävin sovitusti hänen luonaan.

        Viimeinen psykoosini n. kymmenen vuotta ensipsykoosin jälkeen oli erilainen kuin muut. Nautin siitä. Minulla oli hauskoja mielikuvia ja havaintoja. Havaitsin koomisia yhteyksiä lähisukulaisissani. Mielessäni pidin puhetta jossain tilaisuudessa ja kerroin siinä muistoja hyvästä työpaikastani. Kävin sillä tavalla psykoosissa läpi elämääni muutaman viikon aikana. Sitten psykoosi väistyi ja minä onnistuin jättämään viimeisenkin vähäisen määrän lääkettä pois. Minulla oli ollut hyvä, lievästi nukuttava lääke, mutta muutaman viikon kuluessa lopettamisen jälkeen tunsin miten ajatukseni kirkastui ja kävin asioita pikku hiljaa läpi uudellen, mutta nyt syvemmin ja terveemmin. Vahvistuin psyykkisesti ja psykoosit loppuivat siihen, samoin masennustaipumukseni.

        Sillä tavalla meni kymmenen vuotta. Silloin yhdet yläkertahäiriköt alkoivat häiritä minua ja kun menin tekemään siitä rikosilmoitusta, poliisi passitti minut lääkäriin joka teki minusta pakkohoitolähetteen. Se että olin ollut parikymmentä vuotta aiemmin hoidossa psykoosin vuoksi näkyi vieläkin papereissani ja tämä paskapää päätteli siitä ilman näyttöä että häirintä ei ollut todellista. Sairaalapaskapäät tekivät saman johtopäätöksen ja alkoivat vainota minua toistuvilla pakkohoidoilla ja hirvittävillä lääkityksillä. Jotenkuten olen ne olen toistaiseksi kestänyt, mutta mielentervyteni ei ole niidenkään vuoksi hiukkaakkaan horjunut. En ole hetkeäkään epäillyt olevani sairas, mutta näen selkeästi miten mielisairaita nuo sairaaloissa ihmisiä "hoitavat" paskapäät ovat. "Hoitavat" minua siksi että minua häiritään ja olen sairaudentunnoton. Minulla ja heillä on vain se ero että minä olen terve, he mielisairaita tai psykopaatteja ja sen lisäksi täysin sairaudentunnottomia. Miten tällaisessa yhteiskunnassa totuuden pystyy todistamaan? He eivät edes ajattele, että heidän pitäisi todistaa, vaikka ammatti-ihmisinä luulisi että heillä olisi velvollisuus ja parempi mahdollisuus se tehdä. Perustelevat vain tuolla hölynpölyllään, mitä täysin perusteitta lääketieteelliseksi väittävät.

        Tuntuu todella pahalta lukea tälläistä, että virkavalta ja sairaalan henkilökunta käyttäytyy näin. On minusta muutenkin jo ihmisarvoa loukkaavaa että aina kaivetaan jotkut vanhat paperit esille, aivan kuin ihminen olisi jotenkin tuomittu johonkin menneeseen!!! Tämä on niin väärin ja jos voisin, sanoisin suorat sanat sekä poliisille että muille siitä, ettei ketään ihmistä saa laittaa pakkohoitoon, missään tapauksessa. Pakkohoito jo sanana kuulostaa niin kamalalta ihmiseen kohdistuvasta väkivallasta, että mua ihan itkettää. Jos naapurit todella häiritsivät, kai poliisi nyt sentään asian kävi tarkistamassa? He eivät saa käyttää virkavaltaansa väärin tälläisessä asiassa että katsotaan vanhoja papereita eikä tutkittaisi häiriköinnin syytä. Aina pitää selvittää asiat. Toivon sinulle kaikkea hyvää elämääsi ja parantumista kokonaisuudessaan. Olet arvokas ihminen muista se!


      • Anonyymi

        Puhutaanko tässä nyt psykoosista vai paniikki häiriöstä, kun vaikuttaa ettei kaikki edes tiedä mitä psykoosi edes on.


      • Anonyymi
        voimaannuttaa kirjoitti:

        Se on ikävää ja totta että todennäköisesti puhumalla psykologeille/terapeuteille olet pian psykoosilääkityksessä vaikka voisit hallita psykoosia siten että pystyt elämään psykoosiepisodin aikana näkyvän normaalisti, esim. käydä töissä ja olla muiden seurassa kilahtamatta. Se että et kestä tilannetta vaan muutut omituiseksi ympäristön silmissä (huutelet, puhut omituisia kaikille, olet väkivaltainen, täriset, menetät muistin ym.) on sitten jo paikka, jossa kannattaa harkita jotain rauhoittavaa. Toinen tapa on käydä psykoosi läpi hammasta purren ja sekoamatta. Tämä tarkoittaa sitä että voitat pelot, etkä joudu paniikkiin merkityselämysten tai kokemisen vuoksi.

        Silloin kun on paykoosimpäällä niin ei voi tehdä töitä eikä kommuniseerata toisten ihmisten kanssa normaalisti , niin että miten sinä ymmärrät mitä psykoosi on jos pystyt olemaan normaalisti sen kanssa.


      • Anonyymi
        sairaalapaskapäät kirjoitti:

        Minä olin psykoosisairauteni aikana pitkässä terapiassa. Terapeuttini oli erikoissairaanhoitaja. Hän ei koskaan kavaltanut minua paskapäiselle "hoitavalle" lääkärilleni, joka ehkä olisi voinut lähettää minut "hoitoon" kovalle lääkitykselle ja sairastuttanut minut kenties pysyvästi. Hän oli myös kova lisäilemään ihmisille kerta kerralta pahempia diagnooseja, joten säästyin myös siltä. Ensipsykoosia seuranneet pienemmät psykoosit läpikävin pääasiassa avohoidossa. Menin joka kerta vähän paniikkiin enkä osannut tehdä mitään muuta kuin tilata ajan terapeutilleni. Hän kuunteli minua vähän aikaa ja sanoi että lisää nyt vähän lääkitystä. Minä lisäsin, olin vain niin avuton pelkoni vuoksi että en muistanut sitä milloinkaan itse. Kun psykoosi meni ohi, vähentelin taas lääkkeen minimiin, pärjäsin hyvin itsekseni ja kävin sovitusti hänen luonaan.

        Viimeinen psykoosini n. kymmenen vuotta ensipsykoosin jälkeen oli erilainen kuin muut. Nautin siitä. Minulla oli hauskoja mielikuvia ja havaintoja. Havaitsin koomisia yhteyksiä lähisukulaisissani. Mielessäni pidin puhetta jossain tilaisuudessa ja kerroin siinä muistoja hyvästä työpaikastani. Kävin sillä tavalla psykoosissa läpi elämääni muutaman viikon aikana. Sitten psykoosi väistyi ja minä onnistuin jättämään viimeisenkin vähäisen määrän lääkettä pois. Minulla oli ollut hyvä, lievästi nukuttava lääke, mutta muutaman viikon kuluessa lopettamisen jälkeen tunsin miten ajatukseni kirkastui ja kävin asioita pikku hiljaa läpi uudellen, mutta nyt syvemmin ja terveemmin. Vahvistuin psyykkisesti ja psykoosit loppuivat siihen, samoin masennustaipumukseni.

        Sillä tavalla meni kymmenen vuotta. Silloin yhdet yläkertahäiriköt alkoivat häiritä minua ja kun menin tekemään siitä rikosilmoitusta, poliisi passitti minut lääkäriin joka teki minusta pakkohoitolähetteen. Se että olin ollut parikymmentä vuotta aiemmin hoidossa psykoosin vuoksi näkyi vieläkin papereissani ja tämä paskapää päätteli siitä ilman näyttöä että häirintä ei ollut todellista. Sairaalapaskapäät tekivät saman johtopäätöksen ja alkoivat vainota minua toistuvilla pakkohoidoilla ja hirvittävillä lääkityksillä. Jotenkuten olen ne olen toistaiseksi kestänyt, mutta mielentervyteni ei ole niidenkään vuoksi hiukkaakkaan horjunut. En ole hetkeäkään epäillyt olevani sairas, mutta näen selkeästi miten mielisairaita nuo sairaaloissa ihmisiä "hoitavat" paskapäät ovat. "Hoitavat" minua siksi että minua häiritään ja olen sairaudentunnoton. Minulla ja heillä on vain se ero että minä olen terve, he mielisairaita tai psykopaatteja ja sen lisäksi täysin sairaudentunnottomia. Miten tällaisessa yhteiskunnassa totuuden pystyy todistamaan? He eivät edes ajattele, että heidän pitäisi todistaa, vaikka ammatti-ihmisinä luulisi että heillä olisi velvollisuus ja parempi mahdollisuus se tehdä. Perustelevat vain tuolla hölynpölyllään, mitä täysin perusteitta lääketieteelliseksi väittävät.

        No siinäkin oli se tavallinen selitys, näitähän kuulee aina hoitoalalla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuntuu todella pahalta lukea tälläistä, että virkavalta ja sairaalan henkilökunta käyttäytyy näin. On minusta muutenkin jo ihmisarvoa loukkaavaa että aina kaivetaan jotkut vanhat paperit esille, aivan kuin ihminen olisi jotenkin tuomittu johonkin menneeseen!!! Tämä on niin väärin ja jos voisin, sanoisin suorat sanat sekä poliisille että muille siitä, ettei ketään ihmistä saa laittaa pakkohoitoon, missään tapauksessa. Pakkohoito jo sanana kuulostaa niin kamalalta ihmiseen kohdistuvasta väkivallasta, että mua ihan itkettää. Jos naapurit todella häiritsivät, kai poliisi nyt sentään asian kävi tarkistamassa? He eivät saa käyttää virkavaltaansa väärin tälläisessä asiassa että katsotaan vanhoja papereita eikä tutkittaisi häiriköinnin syytä. Aina pitää selvittää asiat. Toivon sinulle kaikkea hyvää elämääsi ja parantumista kokonaisuudessaan. Olet arvokas ihminen muista se!

        Ei ihmistä ole koskaan turhaan laitettu pakkohoitoon ei edes omaiset saa psykoottisia ihmistä hoitoon vaikka soittelevat lääkärille kun hän riehuu psykoosissa. Niin että älä levitä väärää tietoa asiasta ne ihon niitä omiamielikuvituksia
        Vanhat paperit on tarkastettava ettei anneta mitään lääkettä joka ei sovi uuteen tilaan jossa ihminen on.
        Totta kai sairaskertomus on tärkeä lääkärin tietää että tietää miten usein ihmisellä on ollut huono aika elämässään. Ei ne niitä uteliaisuuttaan lue ainoastaan että osaavat antaa oikean hoidon .


      • Anonyymi
        sairaalapaskapäät kirjoitti:

        Minä olin psykoosisairauteni aikana pitkässä terapiassa. Terapeuttini oli erikoissairaanhoitaja. Hän ei koskaan kavaltanut minua paskapäiselle "hoitavalle" lääkärilleni, joka ehkä olisi voinut lähettää minut "hoitoon" kovalle lääkitykselle ja sairastuttanut minut kenties pysyvästi. Hän oli myös kova lisäilemään ihmisille kerta kerralta pahempia diagnooseja, joten säästyin myös siltä. Ensipsykoosia seuranneet pienemmät psykoosit läpikävin pääasiassa avohoidossa. Menin joka kerta vähän paniikkiin enkä osannut tehdä mitään muuta kuin tilata ajan terapeutilleni. Hän kuunteli minua vähän aikaa ja sanoi että lisää nyt vähän lääkitystä. Minä lisäsin, olin vain niin avuton pelkoni vuoksi että en muistanut sitä milloinkaan itse. Kun psykoosi meni ohi, vähentelin taas lääkkeen minimiin, pärjäsin hyvin itsekseni ja kävin sovitusti hänen luonaan.

        Viimeinen psykoosini n. kymmenen vuotta ensipsykoosin jälkeen oli erilainen kuin muut. Nautin siitä. Minulla oli hauskoja mielikuvia ja havaintoja. Havaitsin koomisia yhteyksiä lähisukulaisissani. Mielessäni pidin puhetta jossain tilaisuudessa ja kerroin siinä muistoja hyvästä työpaikastani. Kävin sillä tavalla psykoosissa läpi elämääni muutaman viikon aikana. Sitten psykoosi väistyi ja minä onnistuin jättämään viimeisenkin vähäisen määrän lääkettä pois. Minulla oli ollut hyvä, lievästi nukuttava lääke, mutta muutaman viikon kuluessa lopettamisen jälkeen tunsin miten ajatukseni kirkastui ja kävin asioita pikku hiljaa läpi uudellen, mutta nyt syvemmin ja terveemmin. Vahvistuin psyykkisesti ja psykoosit loppuivat siihen, samoin masennustaipumukseni.

        Sillä tavalla meni kymmenen vuotta. Silloin yhdet yläkertahäiriköt alkoivat häiritä minua ja kun menin tekemään siitä rikosilmoitusta, poliisi passitti minut lääkäriin joka teki minusta pakkohoitolähetteen. Se että olin ollut parikymmentä vuotta aiemmin hoidossa psykoosin vuoksi näkyi vieläkin papereissani ja tämä paskapää päätteli siitä ilman näyttöä että häirintä ei ollut todellista. Sairaalapaskapäät tekivät saman johtopäätöksen ja alkoivat vainota minua toistuvilla pakkohoidoilla ja hirvittävillä lääkityksillä. Jotenkuten olen ne olen toistaiseksi kestänyt, mutta mielentervyteni ei ole niidenkään vuoksi hiukkaakkaan horjunut. En ole hetkeäkään epäillyt olevani sairas, mutta näen selkeästi miten mielisairaita nuo sairaaloissa ihmisiä "hoitavat" paskapäät ovat. "Hoitavat" minua siksi että minua häiritään ja olen sairaudentunnoton. Minulla ja heillä on vain se ero että minä olen terve, he mielisairaita tai psykopaatteja ja sen lisäksi täysin sairaudentunnottomia. Miten tällaisessa yhteiskunnassa totuuden pystyy todistamaan? He eivät edes ajattele, että heidän pitäisi todistaa, vaikka ammatti-ihmisinä luulisi että heillä olisi velvollisuus ja parempi mahdollisuus se tehdä. Perustelevat vain tuolla hölynpölyllään, mitä täysin perusteitta lääketieteelliseksi väittävät.

        Jaa että ei kavaltanut sinua paskapää lääkärille.
        Et näytä tietävän mitää hoidosta näköjään. Kyllä hoitava lääkäri on aina selville miiåasä vaiheessa potilas on, ja työtehsäön tiimissä jossa osana on niin hoitaja kun lääkärikin. Ja ilmeisesti hoitaja oli ilmoittanut edistystä paranemisessa jolloin lääkärin ei tarvinnut olla osallisena koska hoitaja osasi työnsä.
        Joten älä viitsi nimitellä inhoittavilla nimityksillä lääkäreitä , se vaikuttaa siltä ettet vieläkään ole terve. Sillä tasapainoinen ihminen ei puhu paskaa toisista ihmisistä vaan siksi ettei ymmärrä hoitosysteemiä .
        Jokaisella sairaanhoitajalla on takanaan lääkäri ja sairauden paranemista seurataan.
        Siis mistään kavaletuksi tulemisesta ei lääketieteessä edes puhuta,ainoa asia on kiåaikilla päämääränä että potilas voi hyvin. Joten ota hieman selvää asioista ennenkö lauot yksinkertaisia juttuja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa että ei kavaltanut sinua paskapää lääkärille.
        Et näytä tietävän mitää hoidosta näköjään. Kyllä hoitava lääkäri on aina selville miiåasä vaiheessa potilas on, ja työtehsäön tiimissä jossa osana on niin hoitaja kun lääkärikin. Ja ilmeisesti hoitaja oli ilmoittanut edistystä paranemisessa jolloin lääkärin ei tarvinnut olla osallisena koska hoitaja osasi työnsä.
        Joten älä viitsi nimitellä inhoittavilla nimityksillä lääkäreitä , se vaikuttaa siltä ettet vieläkään ole terve. Sillä tasapainoinen ihminen ei puhu paskaa toisista ihmisistä vaan siksi ettei ymmärrä hoitosysteemiä .
        Jokaisella sairaanhoitajalla on takanaan lääkäri ja sairauden paranemista seurataan.
        Siis mistään kavaletuksi tulemisesta ei lääketieteessä edes puhuta,ainoa asia on kiåaikilla päämääränä että potilas voi hyvin. Joten ota hieman selvää asioista ennenkö lauot yksinkertaisia juttuja

        Potilaalle voi olla vaikea tilanne henkisesti, kun hoitaja tai lääkäri pääseekin hänen " päänsä sisälle ".
        Voi että, kun oikeasti selviääkin, mikä on pielessä, ja sitten potilas ei kuitenkaan halua sitä myöntää, vaan taistelee vastaan, haukkuu henkilökunnan, jne.
        Tällaiset ovat niin sanottuja " hankalia potilaita ".
        En nyt täällä tarkoita kohdentaa tätä kehenkään henkilökohtaisesti, kun välillä näkee, että joku saattaa ottaa itseensä, vaikkei tekstit ole kenellekään henkilökohtaisesti tarkoitettukaan.

        Myönnän omasta menneisyydestäni, kun sairastuin, oli vaikeaa todella pitkään, kun en tahtonut hyväksyä ja ottaa vastaan yhtään mitään. En halunnut puhuakaan paljon mitään ongelmistani. Kaikki helpottui siinä vaiheessa, kun ymmärsin oman tilanteeni ja suostuin ottamaan tarvitsemani avun vastaan.
        Pitkä ja kivinen tie, mutta sen ansiosta tässä vielä istun ja kirjoittelen.


    • kaikkimuuttui

      Kiitos näistä ketjuista, ilman näitä söisin vieläkin neuroleptejä. Minun psykoosini johtui puhtaasi työpaikkakiusaamisesta ja maineeni mustamaalaamisesta.

      Reilun vuoden kestin ajojahtia ja puolen vuoden aikana masennuksesta ajauduin psykoosiin. En tiennyt mitä minulle tapahtui, jossain vaiheessa vain käsitin eläväni rinnakkaistodellisuutta jossa kaikki vainoavat minua ja tahtovat minulle pahaa. Töitä yritin tehdä jopa viidessä eri paikassa, mutta eihän siitä mitään tullut, koska pelkäsin kaikkia ja kaikkea. En ymmärätnyt tilaani, jossain vaiheessa tajusin jotain olevan pielessä ja pahasti, koska en pystynyt enää syömään enkä juomaan. Laihduin muutamassa kuukaudessa 20kg. Oli kova paikka myöntää itselleen, että jotain on pielessä ja pahasti.

      Osastolle menin oma-aloitteisesti jonka totesin olevan hyvin pian iso virhe. Seroquel lääkitys nostettiin 600mg kolmessa päivässä. Ja todentotta itse psykoosi ominen ulottovuuksineen ei ollut mitään seroquel pöllyssä. Oloni kävi kurjemmaksi ja psykiatri oletti sen johtuvat psykoosin tai muun mielisairauden pahenemisesta ja nosti lääkeannoksen 1,2g/vrk. Tulin lääkemäärästä mielisairaaksi, ajatus ei enää kulkenut, fyysiset voimani katosivat, muisti katosi jne. Nyt lääkäri päätti lisätä vielä toisen neuroleptin lääkitykseeni.. tätä en koskaan aloittanut, vaikka lääkäri edelleen niin luulee. Lopetin jopa seorquelin syömisen ilman lupaa. Minulle myös kerrottiin, että tilani huononee jos lopettaisin lääkkeiden syömisen. Toki sain massiiviset vierotusoireet itsemurha-ajatuksineen, mutta pääsin niiden yli.

      Psykoosin aikana en nähnyt enkä kuullut ylimääräistä, mutta aistihavaintoni olivat pahasti vääristyneet. Kuukausien itsetutkinnan seurauksena ymmärsin, että tämän takana oli pelkoa ja ahdistusta. Pelkoa en pääse koskaan pakoon, mutta ymmärrän nyt etten saa/voi olla päivästä toiseen syvällä ajatusteni kanssa. Tuonne olisi todennäköisesti taas helppo pudota? En tiedä, enkä halua kokeilla.

      Nykyisin en myöskään pelkää pimeää, en kauhuelokuvia.. pelkään vain itseäni ja sitä että eräänä päivänä tajuan olevani taas psykoosissa. En osaa nauttia elämästä enää, kaikki värit ovat kadonneet. Ajattelen myös asioista aivan eritavalla kuin ennen. Minulle ennen tärkeät asiat ovat menettäneet merkityksen ja tilalle on tullut uusia käytännönläheisiä arvoja mm perhe-elämä. Ennen kuvittelin kovan työnteon olevan ihmisyyden mittari.
      Minulla on aavistus, että toinen psykoosi on vielä edessä joka palauttaa minut ennalleen eli parhaillaan olen ns välitilassa tai siirtymävaiheessa.

      Vai olisiko tässä käynyt niin, että tuo psykoosi olisi ollutkin tämmöinen henkinen herääminen?

      • merkitystä

        Itse psykooseja kokeneena voin sanoa että niistä voi selvitä, ja ne vahvistavat jos pelot käy läpi. Usein vasta lääkekuurin jälkeen tajuaa, että psykoosin läpikäynti ilman niitä on helpompaa. Lääkkeet turruttavat ja muuttavat psyykettä huonompaan suuntaan. Ne voivat estää psykoosin puhkeamisen, mutta eivät paranna sitä, vaan heikentävät mieltä taustalla. Joko käytät niitä loppuelämän jonkinasteisesti pää pehmenneenä tai sitten kestät ja käyt läpi mahdolliset psykoosijaksot ja vahvistut. Jokaisen psyyke on tietenkin erilainen, mutta todella kauheat ajatukset ja hallusinaatiotkin voi käydä läpi ja kestää, jonka jälkeen mikään ei tunnu enää niin pelottavalta. Tavallaan siis psyykkistä puhdistautumista.
        Psykoosijakso kestää aikansa, mutta mieli ei jaksa loputtomasti kehittää rankempaa aineistoa, joten paluu alemmas on jossain vaiheessa varma. Mieli turtuu kehittämään tai vastaanottamaan materiaalia.
        Itse en edes ajattele liikaa sitä onko kyseessä puhtaat harhat ja oman psyykkeen luomat jutut, vai jotain paranormaalia tai ylimaallista mukana, vaan olen valmis käymään ottelut läpi ja kestämään ne.


      • päähänpinttymä

        Poimin tämän ajatuksen esiin. Se antaa toivoa.
        "Psykoosijakso kestää aikansa, mutta mieli ei jaksa loputtomasti kehittää rankempaa aineistoa, joten paluu alemmas on jossain vaiheessa varma. Mieli turtuu kehittämään tai vastaanottamaan materiaalia."

        Tämä ei ehkä ole 'oikeaa' psykoosia?
        Ajatus kiertää kehää ja lopulta sammuu. Olen ajatellut, että ajatusrata - hermorata - ikään kuin palaa loppuun, katkeaa. Ajatuskehä katkeaa.

        Yksi jopa huvittava ajatus on jäänyt omaan mieleen, vaikka kehä on poikki.
        "Ensin on ylämäkeä ja sitten alamäkeä!"
        Räjähdin miltei nauruun, kun tuo älyväläys syttyi. Minua ei juuri mikään ole naurattanut oikeasti ties koska viimeksi. Tuosta ei kyllä tullut varsinaista ajatuskehää. Ehkä juuri siksi, että ällistyin älyväläyksestä, mikä voi syttyä tylsistyneessä päässä.


    • psykiatri

      On totta että jotkin ihmiset ovat selvinneet ilman psykoosilääkitystä, mutta pääsosin kaikki tarvitsisivat neuroleptejä ainakin pieniä määriä. Ilman neuroleptejä voi psykoosiin kuolla aivojen tuhoutuessa, ei siis pelkästään itsetuhoisuuden takia.

      • nnhhyyuuii

        Nyt psykiatri kirjoittaa höpöjä =(

        Ei psykoosi aivoja pienennä vaan noi neuroleptit


      • Omana

        Tuskin olet psykiatri, tekstisi on ainakin täyttä fuulaa. Suurimmalla osalla psykoosi ei edes näy millään tavalla aivoissa, saati että siihen kuolisi. Jos kilahdat ja teet itsemurhan niin kuoleehan siihen, jos taas kestät psykoosijakson niin vahvistut ja kestät mahdolliset uudet paremmin.
        Aivojen tuhoutuminen johtuu nimenomaan lääkityksestä sekä mielenterveysongelmaisten muista paheista, esim. akoholin ym. päihteiden käytöstä, elintavoista jne.
        Itse olen käynyt magneettikuvauksessa eikä aivoistani ole löytynyt mitään muutoksia huolimatta useista psykooseista. Pystyn myös käymään psykoosijaksolla töissäkin, eikä minua tuntematon huomaa minkään olevan vialla.
        Psykoosit voi käydä pään sisällä, ja vaikka matsku on todella kovaa, sen voi kestää tilttaamatta. Kyllähän aivan läheiset huomaavat ettei kaikki ole ihan normaalisti, mutta vielä parempi jos asian voi jakaa heidän kanssaan.


      • höpö, höpö

        "On totta että jotkin ihmiset ovat selvinneet ilman psykoosilääkitystä, mutta pääsosin kaikki tarvitsisivat neuroleptejä ainakin pieniä määriä. Ilman neuroleptejä voi psykoosiin kuolla aivojen tuhoutuessa, ei siis pelkästään itsetuhoisuuden takia."

        Tämä viestiketju on psykooseja läpikäyneiden kirjoittama, joten aivan turha puhua tuollaista paskaa, pelkällä luulotiedolla tai kirjatiedolla. Itse yhden psykoosin lääkkeitä kokeilleena ja joitakin ilman voin sanoa, että mitään tuhoa ei ole jäänyt ja olen täysin työkykyinen ja normaali. Aivojen magneettikuvat psykoosien jälkeen täysin normaalit. Neurolepteja enempi vetäneenä olisin todennäköisesti työkyvytön, ainakin havaintomaailmalta zombiemaisempi ja häilyvämpi, kuten lääkityksen aikana. Ja antipsykoottiset nostavat painoa yleensä aina huomattavasti, sekä altistavat rasva-aineenvaihdunnan häiriöille, diabetekselle, sekä metaboliselle oireyhtymälle ym. Kerran antipsykoottiaia voi kokeilla jos ei usko, sen jälkeen varmasti suurin osa miettii muita vaihtoehtoja.
        Psykoosit voi elää ja kestää ilman lääkitystä, ja niden jälkeen elää täysin normaalisti.


      • rakennemuutoksia

        Duodecim
        "Osalla skitsofreniaan sairastuneista henkilöistä on todettu toiminnallisesti merkittäviä muutoksia erityisesti aivojen otsa- ja ohimolohkojen hienorakenteessa ja toiminnassa. Nämä löydökset voivat selittää ainakin osin sen seikan, että osalla skitsofreniaan sairastuneista ilmenee vaikeuksia tarkkaavaisuuden ylläpidossa, lyhytkestoisessa muistissa ja päätösten toimeenpanossa. Näitä muutoksia aivojen toiminnassa ja neuropsykologissa toiminnoissa ei kuitenkaan todeta läheskään kaikilla skitsofreniaa sairastavilla."
        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00148


      • syntymävika
        rakennemuutoksia kirjoitti:

        Duodecim
        "Osalla skitsofreniaan sairastuneista henkilöistä on todettu toiminnallisesti merkittäviä muutoksia erityisesti aivojen otsa- ja ohimolohkojen hienorakenteessa ja toiminnassa. Nämä löydökset voivat selittää ainakin osin sen seikan, että osalla skitsofreniaan sairastuneista ilmenee vaikeuksia tarkkaavaisuuden ylläpidossa, lyhytkestoisessa muistissa ja päätösten toimeenpanossa. Näitä muutoksia aivojen toiminnassa ja neuropsykologissa toiminnoissa ei kuitenkaan todeta läheskään kaikilla skitsofreniaa sairastavilla."
        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00148

        Duodecim, Terveysportti
        Jarmo Hietala, Markus Heinimaa ja Jaana Suvisaari
        Duodecim 2015;131:2117–24
        Tutkimus on muuttanut
        käsitystämme psykooseista
        >>
        Skitsofreniaa sairastavilla potilailla on eri tekniikoilla todettu laaja-alaisia aivojen kuorikerroksen sekä syvien rakenteiden ja radastojen muutoksia, jotka syntyvät asteittain yksilönkehityksen aikana. Aivojen toiminnalliset tutkimukset vahvistavat
        käsitystä skitsofrenian ja osin myös muiden psykoosien olemuksesta aivojen radastojen
        sekä hermoverkkojen yhteistoiminnan eli konnektiivisuuden häiriönä eikä niinkään minkään yksittäisen aivoalueen häiriönä, kuten aiemmin usein oletettiin. Tätä käsityksen muutosta ovat osaltaan vauhdittaneet aivojen konnektiivisuuden
        isot systemaattiset tutkimusprojekit www.humanconnectomeproject.org
        >>
        http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo12541.pdf


      • onpa.kumma
        syntymävika kirjoitti:

        Duodecim, Terveysportti
        Jarmo Hietala, Markus Heinimaa ja Jaana Suvisaari
        Duodecim 2015;131:2117–24
        Tutkimus on muuttanut
        käsitystämme psykooseista
        >>
        Skitsofreniaa sairastavilla potilailla on eri tekniikoilla todettu laaja-alaisia aivojen kuorikerroksen sekä syvien rakenteiden ja radastojen muutoksia, jotka syntyvät asteittain yksilönkehityksen aikana. Aivojen toiminnalliset tutkimukset vahvistavat
        käsitystä skitsofrenian ja osin myös muiden psykoosien olemuksesta aivojen radastojen
        sekä hermoverkkojen yhteistoiminnan eli konnektiivisuuden häiriönä eikä niinkään minkään yksittäisen aivoalueen häiriönä, kuten aiemmin usein oletettiin. Tätä käsityksen muutosta ovat osaltaan vauhdittaneet aivojen konnektiivisuuden
        isot systemaattiset tutkimusprojekit www.humanconnectomeproject.org
        >>
        http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo12541.pdf

        Onko tutkimukset tehty lääkityksen jälkeen vai ennen sitä. Kumma että jotkut psykiatrit eivät hiukkaakaan ajattele mahdollisuutta, että ne ovat lääkkeet jotka aiheuttavat tuhoja aivoissa, vaikka siitä on jo paljon tutkimuksia. Mihin sairaustilaan tuollainen tosiasioiden torjunta viittaa?


      • fghpoiuytrfg

        Ei oo kumma ollenkaan etteiät ajattele. Eihän se sovi lääkitysagendaan. Todellisuudessa psykiatria on lääketeollisuuden juoksupoika.


      • Anonyymi
        nnhhyyuuii kirjoitti:

        Nyt psykiatri kirjoittaa höpöjä =(

        Ei psykoosi aivoja pienennä vaan noi neuroleptit

        No jos se sinun kohdallasi on niin se on sitten sinun ajatuksesi. Mutta kyllä ihminen jokamon sopiva lääkitys ykeensä aina sanoo jälkeenpäin että ihanaa kun pääsi sisäisestä vankilasta pois. Niin että jos on muka terve niin ei silloin mene lääkäriin kun ei luota heihin yksinkertaista vai mitä ?


      • Anonyymi
        Omana kirjoitti:

        Tuskin olet psykiatri, tekstisi on ainakin täyttä fuulaa. Suurimmalla osalla psykoosi ei edes näy millään tavalla aivoissa, saati että siihen kuolisi. Jos kilahdat ja teet itsemurhan niin kuoleehan siihen, jos taas kestät psykoosijakson niin vahvistut ja kestät mahdolliset uudet paremmin.
        Aivojen tuhoutuminen johtuu nimenomaan lääkityksestä sekä mielenterveysongelmaisten muista paheista, esim. akoholin ym. päihteiden käytöstä, elintavoista jne.
        Itse olen käynyt magneettikuvauksessa eikä aivoistani ole löytynyt mitään muutoksia huolimatta useista psykooseista. Pystyn myös käymään psykoosijaksolla töissäkin, eikä minua tuntematon huomaa minkään olevan vialla.
        Psykoosit voi käydä pään sisällä, ja vaikka matsku on todella kovaa, sen voi kestää tilttaamatta. Kyllähän aivan läheiset huomaavat ettei kaikki ole ihan normaalisti, mutta vielä parempi jos asian voi jakaa heidän kanssaan.

        Voi tätä tietämättömyyttä aina vaan, kun luulisinettä ihmeillä olisi enemmän tietoa omasta tilastaan. Lääkäreitä syytellään ja haukutaan ,siksi että on sairas mieleltään . Kuka normaali ihminen viitsisi edes hullutella lääkäreitä niinkuin täällä kaikki sairaat tekevät


      • Anonyymi
        onpa.kumma kirjoitti:

        Onko tutkimukset tehty lääkityksen jälkeen vai ennen sitä. Kumma että jotkut psykiatrit eivät hiukkaakaan ajattele mahdollisuutta, että ne ovat lääkkeet jotka aiheuttavat tuhoja aivoissa, vaikka siitä on jo paljon tutkimuksia. Mihin sairaustilaan tuollainen tosiasioiden torjunta viittaa?

        Voi hyvä Sylvi teitä. Kyllä psykiatrit tietää tarkalleen kaiken mitä tarttee tietää ammatissaaan .
        Mutta potilas tietää vaan että hänellä on kummallisia tuntemuksia ja ajatuksia jne .
        Joten jätä asia mistä et tiedä mitään


    • hbvgfcdr

      Itse muutaman psykoosin kokeneena voin sanoa, että niistä selviää mutta prosessi tuntuu käyvän kerta kerran jälkeen vaikeammaksi.

      Päästäni on otettu magneettikuvat eikä aivot olleet kutistuneet.

      Kokeilin itsekin neuroleptejä ja viimeiseksi kerraksi jäi.. minua eivät antipsykootit parantaneet vaan niiden vuoksi psykoosini tavallaan syveni ja pitkittyi. Aivan järkyttävä kokemus. Onneksi minulla oli voimia/järkeä lopettaa neuroleptien syöminen.

      Olisi mielenkiintoista tietää, että kuka ja mikä taho on keksinyt sen että psykoosit katkeisivat neurolepteillä?? Aikansa nuo kestävät ja menevät itsellään ohi, ei siihen lääkkeitä tarvita.

      Korjatkaa jos olen väärässä.

      • Iisaa

        Psykoosijaksot saattavat muuttua vaikeammiksi juuri siksi että käytät neurolepteja, koska psykoosilääkkeet sekoittavat itsessään päätä ja saavat aikaan monelaisia hulluusoireita, joita pidetään itse psykoosin aikaansaamina.
        En esim. suosittelisi tervettä ihmistä syömään psykoosilääkkeitä, saattaisi alkaa viirata ja mieli häilyä.

        Itselläni psykoosit ovat helpottuneet siitä kun ensimmäisellä kerralla tietämättömänä söin hoidossa Risperdalia ja Zyprexaa joista varsinkin ensimmäinen sekoitti pään totaalisesti.

        Psyykenlääkkeet heikentävät mieltä ja sen jälkeen uuden psykoosin kokeminen myöhemmin on entistä vaikeampaa. Kun käy läpi todella järisyttäviä psykoosikokemuksia niin mieli joko pimahtaa lopullisesti tai sitten se vahvistuu niin että seuraava kokemus ei ole enää yhtä paha. Itse olen nämä ilman lääkkeitä kestänyt ja kokemukset eivät ole olleet mitään verrattuna siihen kuolaavaan idioottiaikaan kun olin pakotettu käyttämään lääkkeitä.

        Elämäni hirvittävimmät kuukaudet olivat psykoosilääkityksessä jossa mieli ja havaintomaailma olivat täysin nyrjähtäneet, mieli häilyvä ja olo kuin aivovamman saaneella. Sen jälkeen kestän kaikki mahdolliset psykoosikauhut ja olen kestänytkin.

        Jakson jälkeen olen entistä vahvempi ja arvostan siinä läpikäytyjä kokemuksia ja opetuksia. Esimerkiksi seksielämässä ei ole ollut upeampia hetkiä kuin psykoosissa, silloin todella tuntee elävänsä kun tuntemukset ovat ylimaallisen voimakkaita.

        Ja neuroleptit eivät todellakaan paranna psykoositaipumuksesta, vaikka lääkityksen aikana annostuksesta riippuen psykoottisuus laskee ja yleensä häviää. Tämä nimenomaan siitä syystä että neuroleptit tekevät jo normaalista arjesta niin haastavaa ettei mieli kerta kaikkiaan jaksa käsitellä psykoosin johtaneita asioita.

        Kuolaava, itkevä, pehmeäpäinen hermoraunio-idiootti zombi kun ei ylimaallisia jaksa miettiä, pelkästään psyykkeen koossapitäminen vie kaiken energian. Sama efekti kuin että rokotuspiikkikipuun annettaisiin lääkkeeksi halonlyönti päähän, kyllä siinä piikkikipu kummasti häviäisi.

        Ja on täysin totta että vieläkin satojen vuosien mielenterveyshoidon jälkeen psykiatria on täysin pihalla psykooseista ja oikeista hoidoista niihin. Otetaan helpoin tapa, eli lääkinnällä harhaisuus, merkityselämykset ja kummallinen käytös pois ja henkilö hiljaiseksi ja helpoksi hoitaa. Kyllähän tämä läheisistä ja hoitohenkilökunnasta varmasti tuntuu paremmalta, mutta potilas kärsii lääkityksestä yleensä päänsä sisällä huomattavasti enemmän kuin itse psykoosista.

        Joissain suomenkin sairaaloissa käytetään psykoterapiaa psykoosilääkkeiden sijaan ja tulokset ovat olleet ainakin yhtä hyviä.


      • hbvgfcdr

        Itselläni psykoosit ovat olleet ensimmäisen kerran jälkeen siis helpompia, varsinkin kun neurolepteja ei ole ensimmäisen kerran jälkeen otettu. Psykoosi tai psykoottisuus on episodi, joka kestää aikansa, yleensä viikon tai viikkoja, sen jälkeen mieli palaa perustilaan lääkkeittäkin. Psykoosin voi elää ja kestää ilman lääkkeitä, se vaatii vain mielenlujuutta. Kestettyään mieli avartuu ja vahvistuu.


      • Anonyymi
        hbvgfcdr kirjoitti:

        Itselläni psykoosit ovat olleet ensimmäisen kerran jälkeen siis helpompia, varsinkin kun neurolepteja ei ole ensimmäisen kerran jälkeen otettu. Psykoosi tai psykoottisuus on episodi, joka kestää aikansa, yleensä viikon tai viikkoja, sen jälkeen mieli palaa perustilaan lääkkeittäkin. Psykoosin voi elää ja kestää ilman lääkkeitä, se vaatii vain mielenlujuutta. Kestettyään mieli avartuu ja vahvistuu.

        Ihminen jolla on psykoosi ei voi säädellä,oloaan kuten sinä selität


    • psychosis123

      Joo psykoosi voi parhaimmillaan johtaa henkiseen heräämiseen, mutta kun natsi psykiatrit tulevat työntämään pään tayteen lääkkeitä!
      Psykoosi on luonnollinen prosessi kun ego murtuu!!!!!!!!!

      Katsokaa tämä dokumentti kaikkine osineen se tosiaan avaa silmiä siitä mikä on psykoosi!!

      http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_487012&feature=iv&src_vid=hCFEDiwGcYU&v=BnsTNEXMRL8

      • 12+15

        Olipa uusi tieto. 1990-luvulla kävin psykoosissa töissä vuoden verran eikä kukaan huomannut juuri mitään. Typerä mt-hoitsu määräsi diapamia 50 mg/pvä mutten koskenut lääkkeeseen tietäen mitä siitä olisi seurannut. Tällä hetkellä täysin ilman mitään lääkkeitä vaikka eläkkeelle lopulta jouduinkin omasta halustani pitkäaikaisen masennuksen vuoksi. Koskaan ei diagnosoitu kuitenkaan psykoottisuutta.
        Oman älyn käyttäminen lääkityksiä määrättäessä on siis sallittua.


      • Anonyymi
        12+15 kirjoitti:

        Olipa uusi tieto. 1990-luvulla kävin psykoosissa töissä vuoden verran eikä kukaan huomannut juuri mitään. Typerä mt-hoitsu määräsi diapamia 50 mg/pvä mutten koskenut lääkkeeseen tietäen mitä siitä olisi seurannut. Tällä hetkellä täysin ilman mitään lääkkeitä vaikka eläkkeelle lopulta jouduinkin omasta halustani pitkäaikaisen masennuksen vuoksi. Koskaan ei diagnosoitu kuitenkaan psykoottisuutta.
        Oman älyn käyttäminen lääkityksiä määrättäessä on siis sallittua.

        Näinhän se tapaa mennä aina, jos olisit hoidattamista itsesi ajoissa olisit voinut olla ehkä ilman masennusta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näinhän se tapaa mennä aina, jos olisit hoidattamista itsesi ajoissa olisit voinut olla ehkä ilman masennusta

        Minä elin koko -90-luvun psykoosin kaltaisessa olotilassa, useampaan kertaan ihan syvällä psykoosissakin. Myös runsaiden lääkitysten aikana.
        Masennukseen en ole ollut koskaan taipuvainen.
        Pakko sanoa, että ainoa, mikä minut ja henkeni pelasti, oli hyvä psykiatrinen hoito, josta olen näin jälkeenpäin kiitollinen, vaikka en ihan kaikesta vuosien varrella kokemastani ollutkaan niin kiitollinen.
        Loppu hyvin, kaikki hyvin.


    • luonnollisesti hullu

      Mielenterveys hoito on suomessa ihan perseellään. Tuputtavat vain lääkkeitä, koska aivoissasi on ''vika''. pyh pah. Väittävät, että aivoissa on välittäjäaineet epätasapainossa, ja lääkkeet tätä epätasapainoa tasaa (=turruttavat ihmisen) vaikkei tätä epätasapainoa olla voitu millään todistaa (tieteellisesti), eli se epätasapaino ON VAIN TEORIA jonka pohjalta määrätään mm aivoja tuhoavia neuroleptejä.

      Jos ihmistä lapsesta asiti kohdellaan kuin pa*kaa, jos saa aina kuulla kuinka tyhmä ja osaamaton on, jos on huono puolustamaan itseään muiden ilkeilyltä jää helposti maahan tallotuksi kilpailuyhteiskunnassa! Niin onko ihme jos tulee ongelmia mielenterveyden kanssa??!

      Jos ja kun niitä ongelmia tulee, niin apua voi olla vaikea saada. Muuta kuin lääkkeitä jotka vievät tuskan pois turruttamalla. Kiusaaminen aiheuttaa mielenterveys ongelmia! Joten eiköhän aleta kohdella toisia paremmin, vaikka erillaisia kaikki olemmekin.

      Lopetin neurolepti lääkityksen jonkin aikaa sitten, ja tuntuu kuin pää alkaisi selviämään pikku hiljaa, paljon pirteämpi olo ja ajatukset ovat kirkkaita. Psykiatrisella minua uhkailtiin että ilman lääkitystä oloni vain huononee, näin ei ole käynyt! Oloni on selkeämpi, ja paniikki oireet ovat vähentyneet.

      Olen omassa mielessäni käynyt asioita läpi ja näin saanut asioita järjestykseen. Psykiatrisella sain vain kuulla tyyliin, etten pysty mihinkään, ja kun viihdyn yksinäni, niin sekin on huono juttu, kun ''eirstäydyn''. Ei todellekaan kannata aina sokeasti uskoa ja kuunnella näitä alansa ¨ammattilaisia¨.

      Minusta homma menee jotenkin näin: pykoosi on paranemis prosessi, joka pitäisi käydä läpi ilman lääkitystä( jos ei ole vaaraksi ítselle tai muille) jotta paranemis prosessin voi käydä loppuun asti! Jos sen tavallaan katkaisee lääkkeillä, niin se siis jää kesken, ja usein jos näin on, niin henkilö joka lopettaa lääkkeet vaipuu uudestaan psykoosiin, koska se on luonnollista, ja se pitäisi ¨suorittaa¨ loppuun se psykoosi, jotta olisi taas entistä eheämpi ihminen. Se voi olla aika pelottaavaa katsoa kun joku on psykoosissa, mutta psykoosissa oleva tarvitsisi mielellään jonkun/jotkut jotka katsoisivat perään.

      Egon romahtaminen johtaa psykoosiin, ja sen voi aiheuttaa monia asia, esim ero, läheisen kuolema, tai oikeastaan mikä vaan! Taustalla on myös traumaattisia kokemuksia, esim lapsuuden aikaiset pahoinpitelyt yms.
      Mitä enemmän pelkää sitä pelottavampi psykoosi luultavammin on!


      ps diagnoosini on skitsofenia

      Siinä lääkkeistä!!!
      http://www.youtube.com/watch?v=51ZgU5YOId8

    • skitsoaffektiivi

      Vau, kuullostaa hienolta että uskallat seurata omaa "sisäistä ääntäsi" , vaikka psykiatrisella siihen ei mitään tukea saa. Tiedän tunteen... Toivottavasti sinulla on joku tukiverkko joka auttaa sinua tässä. Olen itse käynyt läpi juuri tuon saman prosessin, ja selvinnyt. Toivon voimia ja auringonpaistetta sinulle!

    • Oman onnensa

      Suosittelen käyttämään kirjaa "Alkuajatus - Elämän pieni käsikirja". Googlaapa tuo, jos tahto riittää.

      Se auttaa ymmärtämään miten sisäinen toimii ja miten siihen saa selkeyttä sekä mistä ne ristiriidat tulevat, mistä tunteet tulevat. Se ei vastaa puolestasi mihinkään, se on väline, jonka avulla löydät itse omat vastauksesi.

      Vastaukset ovat sisälläsi, ne pitää vain saada näkyviin.

      Sen mielestä psykologia on vallan väline, kuten muutkin uskonnot. Sen tavoite ei ole auttaa sisäiseen selkeyteen, ainoastaan sopeuttaa "hyväksi kansalaiseksi".

      Lääkitys estää asioiden tarkastelun, se siis varastoi ongelman. Sopeuttaminen paketoi ja piilottaa ongelman, sekin varastoi ongelman. Ne, jotka eivät halua piilottaa ongelmaa, vaan ratkaista ongelman, ovat sitten "mahdottomia tapauksia", jotenkin "viallisia" lääkitsijöiden ja sopeuttajien mukaan.

      Se kieltää uskomisen, jopa siihen itseensä uskomisen. Sen mukaan olet saavuttanut jotain, kun näet sisälläsi sen mitä se kuvailee. Se asettaa toimivuuden mittariksi sille, että on oikeasti jotain ymmärretty sisimmästä.

      Jännä opus. Ei varmaan psykologien mieleen, niiden, jotka eivät ole edes itseään onnistuneet saamaan täysjärkisiksi opeillaan. Mutta hehän eivät tutkikaan sisintä oikeasti. He tutkivat ihmisten käytöstä ja reaktioita ja keksivät niille komeita nimiä vaikuttaakseen asiantuntijoilta.

      Kokeile, jos uskallat. Omalla vastuullasi. Jos haluat jotain psykologian kaltaista, unohda koko juttu. Jos olet liian laiska paneutumaan kunnolla asiaan, unohda koko juttu. Jos haluat löytää sisäisen rauhan, kokeile ihmeessä. Sittenhän näet mitä tapahtuu.

    • nomoresero

      Itse ajauduin psykoosiin noin vuosi sitten.. kaikki kävi niin hiljaa ja hiipien ettei sitä huomannut kukaan en edes minä itse. Jotain huomasin olevan pielessä, kun minä ennen niin sosiaalisesti lahjakas aloin pelkäämään ihmisiä ja oletin kaikkien olevan liittoutuneen minua vastaan. Ruokahaluni katosi ja lahduin rajusti.
      Minua alkoi pelottamaan kaikki, enkä suoritunut enää työstäni, sanoin itseni irti mikä näin jälkikäteen ajatellen oli viisas ratkaisu.

      Itse hakeuduin osastohoitoon ja tietenkin sain neuroleptilääkityksen ja tavallaan olo parani muttei kuitenkaan parantunut. Sivuvaiktukset olivat kauheat, minulta katosi muisti -> olin kuin dementikko ja kotini seinät olivat täynnä erivärisiä muistilappuja. Unohdin jopa luontevan tavan elää eli aina piti miettiä mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä. Lopetin lääkityksen omin luvin ja psykoosi todellakin jatkui siitä mihin se oli lääkkeen avulla lopetettu. Voihan se olla niinkin että lääkkeen lopettaminen laukausi ihan oman uuden psykoosin.

      Se helvetti oli vaan käytävä läpi... masennuksena jatkuu, mutta minulla on aikaa vaikka loppuelämäni. Mitään päätä sotkevia lääkkeitä en syö, en sillä niiden tuoma todellisuus oli vielä kauheampi kuin psykoosin tuottama tuska.

      Olen aina ollut ns vahva ihminen, olen kestänyt ihan valtavan paljon murtumatta. Nyt tiedän, että jokaisella meistä on murtumispiste, minäkin sen löysin ja koin aivan uuden maailman. Maailma jossa vain tuskaa ja ahdistusta; tuolla on niin yksin ettei kukaan ymmärräkään sitä. Neuroleptein saatu uusi todellisuus on harha ja valhe lisäksi tuosta lääketodellisuudesta maksaa kovan hinnan (terveys)

      Luin jostain, että neurolepteillä mm kidutetaan sotavankeja jossainpäin maailmaa, eli annokset nostetaan tarpeeksi suuriksi niin tervejärkinenkin saadaan sekoamaan.

      Parhaillaan minulla ei ole työkykyä enkä vielä tiedä saavutanko koskaan tuota entistä normaali tilaani. Haluan vielä olla kotona turvassa. Toivon, että vielä joskus jaksan lähteä liikkeelle ja tehdä töitä.

      Sen tiedän kokemuksella ettei neurolepteillä parane.

      Aika parantaa

    • Lääkettä naamaan

      Niin, lieköhän yksilöllisiä nuo lääkkeiden vaikutuksetkin? Itsellä lääkkeet palauttivat tunteet, jotka tosin heittelevät laidasta laitaan, mutta se ei johdu lääkkeistä vaan siitä, että on päässä vikaa. Yhden aistiharhan poistivat kokonaan.

    • hulluna ap

      Olen viestiketjun aloittaja ja useamman psykoosiepisodin läpikäyneenä valitsen aina mieluummin psykoosin läpikäynnin kuin lääkityksen. Tuo kertomani neuroleptilääkitys oli elämäni kauheinta aikaa, psykoosijaksot kestän paljon paremmin ilman, ja ne jaksot ovat lyhyempiä. Itsestä oppii uutta ja mieli vahvistuu.
      Lääkitys oli tosin hyvä oppi (yhden kerran), siinä näki mitä psyyke on hauraimmillaan, joskin lääkitty aika oli kauheaa tuskaa. Nykyään vedän psykoosiepisodin läpi niin etteivät vieraat edes huomaa, lähimmät kyllä vielä. Parhaimmat seksuaaliset kiksit ja uskomattomat fiilikset, mutta kestän kaiken ja aina vaan paremmin. Psykoosit on tarkoitettu läpikäytäväksi, ei lääkittäväksi. Aivoissani ei ole huomattu mitään muutoksia tai tuhoja useista psykoosijaksoista huolimatta (tutkittu toisen syyn takia). Myös mieleltäni olen nyt aivan normaali, eli mitään haittoja ym. usea psykoosijakso ei ole mieleeni tuonut. Onneksi ymmärsin lopettaa neuroleptilääkityksen ajoissa, niistä ne vauriot tulevat.
      Psykooseista voi siis selvitä ilman lääkitystä ja sitten että psyyke pysyy aivan entisenlaisena, millainen se oli ennen psykoosia/psykooseja. Ja huolimatta hoitohenkilökunnan pelottelusta, psykoosiin ei jää ilman lääkitystä, vaan se kestää aikansa ja loppuu. Tai mieli siis palaa perustilaansa, jollainen se oli ennen psykoosia. Sen sijaan pitkä psykoosilääkitys saattaa muuttaa persoonaa tai heikentää mieltä häilyväksi. Suosittelen tosin vihreää teetä, se pitää mielen tasaisena monien muiden hyötyjen lisäksi.
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/11306735

      • hulluna ap

        Lisäyksenä vielä että olen ihan normaalisti töissä ja vielä sosiaalisella alalla, jossa tarvitaan monenlaista tietotaitoa. Kukaan ei minua huomaa psykoosien läpikäyneeksi tai ns. mieleltään sairaaksi. Väitteet siis siitä että psykoosi tai useammat psykoosit, ehkä jopa skitsofreniadiagnoosi tarkoittaisivat automaattisesti sairaseläkettä, ovat vahvasti liioiteltuja. Uskokaa itseenne niin selviätte useista psykooseista tai skitsofreniadiagnoosistakin ilman lääkkeitä ja työkyvyttömyyttä ym. pysyviä haittoja.


      • multipsykoosi

        Vihreää teetä tasoittamaan psykoosimieltä !!!

        Vihreä tee, itsellä ihan pussitee, auttaa pitämään mielen vakaana psykoosialttiina. Suosittelen juomaan 2-4 kupillista vihreää teetä päivässä, jotta mieli pysyy vakaana. Ehdotan teepussien liottamista kiehuvaan veteen ja pitämistä siinä n. 10-20 minuuttia suositellun n. 2-3 minuutin sijaan. Tehoaineiden määrä moninkertaistuu kuumemmassa vedessä ja pidemmällä liotusajalla, mutta maku ei juurikaan kärsi. Lisäksi tehoaineiden, siis pääasiassa katekiinien molekyylirakenne ja teho säilyy jopa useamman tunnin kiehuvassa vedessä, joten pelkästään tehoaineiden määrä teessä lisääntyy. Ja 10-20 minutin jälkeen vihreä tee on sopivan juotavan lämpöistä.
        Olen huomannut mielen pysyvän vakaampana, käyttäväthän myös aasian munkit vihreää teetä vakauttamaan mieltään. Mitään haittavaikutuksia en ole havainnut, mutta kaikki hengitystieinfektiot, yskät, kröhät ym. ovat kadonneet totaalisesti.
        Suosittelen säännöllistä päivittäistä 2-4 kupillisen nauttimista!


      • Salla-90

        "Olen viestiketjun aloittaja ja useamman psykoosiepisodin läpikäyneenä valitsen aina mieluummin psykoosin läpikäynnin kuin lääkityksen. Tuo kertomani neuroleptilääkitys oli elämäni kauheinta aikaa, psykoosijaksot kestän paljon paremmin ilman, ja ne jaksot ovat lyhyempiä. Itsestä oppii uutta ja mieli vahvistuu"

        Osastolla tätä valintaa ei anneta tehdä ja pakkopiikitetään psykoosilääkkeitä.

        Minä menin niiden ja rauhoittavien sekoituksesta aivan sekaisin.

        Kuin normaali asioiden analysoimis, itsensä rauhoittelukyky olisi kadonnut. Äärimmäisen ahdistavia lääkkeitä. Minua ahdisti, kun ajatus oli tukossa noilla.

        En ole tunne-elämältä palautunut lääkekoktailin jälkeen.


    • 1829269

      Kiitos sinulle ap tästä arvokkaasta tiedosta.. olen lukemattomia kertoja tätä ketjua lukenut ja saanut tästä voimaa jatkaa eteenpäin.

      Todellakin ensimmäinen psykoosi pysäyttää ja hämmentää, lisäksi sitä kuvittelee olevansa hullu (juuri sellainen oikein seinähullu, joka pimahti)
      Neuroleptien syöminenkin jatkuisi, jos tätä tietoa en olisi täältä löytänyt. Todentotta, itse olen ainakin juuri se sama ihminen joka olin ennen psykoosiin vaipumista.

      Olen tuo kirjoittaja jonka psykoosi johtui pitkään jatkuneesta työpaikkakiusaamisesta. Parhaillaan olen sairauslomalla ja psykiatrin mukaan jatkuu määräaikaisella eläkkeellä ainakin puolenvuoden ajan tai jopa vuoden. Siinä ajassa uskon unohtaneeni kiusaamisen ja aivot ovat "unohtaneet" psykoosin.

      Minulla on edessä muutto toiselle paikkakunnalle jotta paranemiseni saa loppusilauksen. Nyt tietenkin pelkään, että jos joudun uudelleen kiustattavaksi niin olenko nyt taipuvainen ajattelemaan psykoottisesti ja vaipumaan tätä kautta uudelleen psykoosiin? Pysyvälle eläkkeelle en kuulema pääse.

      Lääkärit eivät tiedä etten syö neuroleptejä. Nimenomaan ovat painottaneet, että niitä pitää syödä jotta pärjään työelämässä! huokaus.. niiden avulla ei töitä tehdä, koska ne tekevät käyttäjästään aivan pehmopäisen, muistamattoman zombin jolta ei onnistunut edes kodinhoito.

      Nyt kuitenkin huilaan rauhassa ja pikkuhiljaa yritän palautua kohti normi elämää. Nimittäin minä erakoiduin psykoosini aikana kaikesta.. ja ystävät katosivat. Parhaillaan minulla on vain perheeni. Olen päässyt kuntoutumisessani aika pitkälle, koska uskallan liikkua jo ulkona ja käydä kaupassa pelkäämättä. Mitään terapioita minulle ei annettu.. kuviteltiin, että nämä jutut hoidetaan neurolepti a b kombinaatiolla.

      Nyt tiedän mistä tässä kaikessa oli kyse ja osaan elää sen mukaan.

      • hulluna ap

        Kiitos itsellesi. Juuri tämän takia asiasta kirjoitin, että on myös toisia vaihtoehtoja vakiintuneiden hoitokäytäntöjen rinnalla. Kyse on kuitenkin meidän elämästämme.

        Toivottavasti olet saanut mielesi vakautumaan ja vahvistumaan tämän kirjoituksesi jälkeen. Mutta ei toinekaan psykoosijakso ole mikään maailmanloppu, varsinkaan sinun kaltaisellesi ihmiselle joka osaa ajatella asioita. Paras tapa on saada liiallinen stressaaminen kuriin, ja elintapoja kuntoon (esim. liikunta vähentää stressiä). Myös sosiaalisen elämän puute ja yksinäisyys rasittavat mieltä. Liiallinen erakoituminen on kovaa psyykkeelle. Lääkkeiden syömättömyys ja tämän salaaminen lääkäreiltä aiheuttaa sekin stressiä ja ristiriitaisia tunteita, jotka lisäävät psyykkeen kokonaiskuormaa.
        Voin kuitenkin sanoa että useammankin psykoosin jälkeen, ja ilman lääkitystä (niiden aikana tai jälkeen) voi elää aivan normaalisti ja työkykyisenä(se kun tuntuu olevan monille tärkein pointti;). Koet yhden psykoosin tai muutaman, mutta niiden jälkeen ja ne läpikäyneenä elät loppuelämän kuin ennenkin. Mieli vahvistuu, ja se ei enää pelkää uusia jaksoja, joka jo itsessään vähentää psyykkistä kuormaa uusiin psykooseihin.


      • lisäys
        hulluna ap kirjoitti:

        Kiitos itsellesi. Juuri tämän takia asiasta kirjoitin, että on myös toisia vaihtoehtoja vakiintuneiden hoitokäytäntöjen rinnalla. Kyse on kuitenkin meidän elämästämme.

        Toivottavasti olet saanut mielesi vakautumaan ja vahvistumaan tämän kirjoituksesi jälkeen. Mutta ei toinekaan psykoosijakso ole mikään maailmanloppu, varsinkaan sinun kaltaisellesi ihmiselle joka osaa ajatella asioita. Paras tapa on saada liiallinen stressaaminen kuriin, ja elintapoja kuntoon (esim. liikunta vähentää stressiä). Myös sosiaalisen elämän puute ja yksinäisyys rasittavat mieltä. Liiallinen erakoituminen on kovaa psyykkeelle. Lääkkeiden syömättömyys ja tämän salaaminen lääkäreiltä aiheuttaa sekin stressiä ja ristiriitaisia tunteita, jotka lisäävät psyykkeen kokonaiskuormaa.
        Voin kuitenkin sanoa että useammankin psykoosin jälkeen, ja ilman lääkitystä (niiden aikana tai jälkeen) voi elää aivan normaalisti ja työkykyisenä(se kun tuntuu olevan monille tärkein pointti;). Koet yhden psykoosin tai muutaman, mutta niiden jälkeen ja ne läpikäyneenä elät loppuelämän kuin ennenkin. Mieli vahvistuu, ja se ei enää pelkää uusia jaksoja, joka jo itsessään vähentää psyykkistä kuormaa uusiin psykooseihin.

        Väkivaltaisille mielenterveyspotilaille suosittelen kuitenkin neuroleptihoitoa, jos ilman sitä tekee mieli vahingoittaa muita. Psykoottisuus saattaa antaa tekosyitä väkivaltaan, mutta kovat jätkät ei niihin sorru vaan pysyvät pasifismissa pahimpienkin kokemusten aikana.

        Kuusankosken puukottaja edelleen pahasti harhainen, miehen taustalla väkivaltarikoksia
        http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2014/08/12/Kuusankosken puukottaja edelleen pahasti harhainen, miehen taustalla väkivaltarikoksia/20143072/4

        ..pitää muistaa kuitenkin, että monien hirmutöitä tehneiden taustalta löytyy myös pitkäaikainen psyykelääkkeiden käyttö, miten lienee tämän henkilön kohdalla asianlaita?


      • Anonyymi

        Psykoosin tuntomerkithännova että tuntevat että heitä mollataan joka puolelta , ja todellisuuden taju on erilainen kun normaali tilassa, lääkärit ovat vihollisia myös lääkkeet, ja jos kuuntelija ei heitä vainotaan ja naapurit saa suåyyt niskoilleen jos alävät vaan omaa elämäänsä jolloin psykoottinen usein sanoo että naapurit kiusaavat, siis vainoharhaisuus, usein myös psykoosissa oleva sanoo että on ihan terve eikä hänellä ole mitään vikaa. Joten sitten näitä juttuja kerrotaan ihan tosina esim että lääkäeimolimmuka loukannut häntä ja hoitajat ehkä kuiskivat hänestä jotain. Niin että siinäpä vaan vertaillaan yåtoinen toistensa kokemuksia ja kaikilla samat jutut . Ja tietysti sanotaan että oma sairaus on lääkärin tai lääkkeen vika, joku hallusineeraa ja kuulee ääniä, ja ihmettelee miksei muut kuule niitä vai sqnovatko vaan kiusatakseen etteivät muka kuule.
        Tälläistä on psykoosi ja se ei paremmaksi tule että haukutaan aina jotain joka muka on syyllinen omaan tilaansa . Joten älkää menkö lääkäriin, sillä jos ihminen on epäluuloinen niin mikään lääke ei sellaiseen pure..


    • psyk-/neurootikko

      Itse ainakin olen kokenut LSD-tripit (pienellä annoksella) kaikeksi muuksi kuin sekaisin olemiseksi. Toki niihin sisältyy näköharhoja, mutta se ymmärrys itsestä, ihmisistä ja maailmasta... Käytän tilaisuuden tullen uusiksi, mutta nykyisin kun ei voi olla varma mitä nuo "laput" sisältävät, niin siihen sisältyy liikaa riskejä.

      Psykedeeliterapiaan menisin heti jos vaan tässä maassa sellaista olisi tarjolla, eikä lääketeollisuus sanelisi hoitolinjoja. Olen nähnyt psykedeelien potentiaalin avata mielen solmuja, ja ohjattuna niistä voisi saada ison hyödyn. Uskon niistä olevan apua niin ahdistuksesta psykoottisuuteen ja kaikkeen siltä väliltä.

      LSD:llä saatiin lupaavia tuloksia mielenterveyden häiriöiden hoitoon jo 60-luvulla, mutta sen kriminalisoinnin jälkeen aihetta ei ole päästy tutkimaan kuin vasta viime vuosikymmeninä ja lääketeollisuus tekee vieläkin kaikkensa jotta aihe pidetään haudattuna.

      • miuku

        Tämä on mielenkiintoinen aihe, jota olen myös itse miettinyt. toinen josta voisi olla apua on ayuahuasca. tärkeää on, että ennenkuin näitä lähtee kokeilemaan niin on saatava oma maadoitus siihen kuntoon, että on hieman tasapainoisempi olo. sekä kuunnella sisintä tarkkaan mitä se asiasta sanoo. voisin itsekin kokeilla LSD terapiaa ehkä joskus. vielä ei ole siitä sisäistä tunnetta tullut, mutta auyahuascasta kyllä. sydän kyllä varmaan sitten kertoo kun on sen aika. mut juu..hyvet pointit..


    • asdfasdfaa

      Terapia ei auttanut mitään. Lääkitys päällä, koska mikään muu ei auta. Ilman lääkitystä olisin jo kuollut.

      • miuku

        Terapia auttaa kyllä, mutta pitkällä tähtäimellä. Ei kaikki tapahdu hetkessä. etsi myös vaihtoehtoisia apuja joille jutella. Homeopaatit esim. ovat myös sellaisia että mielellään ottavat vastaan kaikenlaisia ihmisiä.


      • Anonyymi
        miuku kirjoitti:

        Terapia auttaa kyllä, mutta pitkällä tähtäimellä. Ei kaikki tapahdu hetkessä. etsi myös vaihtoehtoisia apuja joille jutella. Homeopaatit esim. ovat myös sellaisia että mielellään ottavat vastaan kaikenlaisia ihmisiä.

        Aina vaan paranee 😂😂


    • miuku

      Hei,

      Olen itsekin kokenut psykoosin, yhden sellaisen. KOen että tämä kokemus liittyy vahvasti henkiseen heräämiseen. Jota ei huomioida eikä tunnisteta sairaaloissa, koska suurin osa jotka siellä hoitajina ovat, eivät ole kuulleetkaan henkisestä heräämisestä.

      joissakin kulttuureissa eri ihmiset käyvät läpi ns hulluksitulemisen jakson joka koetaan eräänlaisena kunniana. heitä kunnioitetaan kuten muitakin ja autetaan läpi sen sekavan jakson (yrtein, läheisten tukea, valvontaa jne), lopulta heistä tulee esim. kylän shamaaneja ja tietäjiä.mikä täällä länsimaisessa laatikko ajattelukulttuurissa kuulostaa monen korvaan huuhaalta. olemme täällä kyllä ihan pihalla monesta asiasta ja ruokimme toisiamme laatikkoajattelumalleillamme. onneksi sentään on heräämistä jo nähtävissä.

      minä käytin aluksi lääkkeitä psykoosissani, 3,5 kk jälkeen lopetin 1 kk ajaksi mutta ahdistukset siitä kokemuksesta vielä ovat sen verran pinnalla olleet että aloitin uudestaan, kokeilen nyt 2 vkoa ja katson mitkä on olot. käytän vain 25 mg /ilta tai jopa puolikkaan, ketipinor. muita lääkkeitä en halua, enkä tarvitsekaan. toinen lääkkeeni on rukoilu :) se auttaa myös. en ole uskovainen, mutta yhteyden luojaan tunnen kyllä.

      sairaalajaksolla minulle annettiin seroquelia, olisin voinut kieltäytyä mutta niissä tiloissa kun pelkäsin oletin että ne varmaan toimii. no, toimihan ne siten, että melkein pyörryin ja sain jonkun kohtauksen ja meinasin laatata. olin ihan sekaisin lääkkeestä ja kun minut kotiutettiin niin olin aika suurilla annoksilla. kotielämä oli ihan sumuista muutamia viikkoja. ihme että selvisin. mietin että ei hemmetti..ei tällaista voi syödä. tuli itsetuhoisia oloja, suuria epätoivoja etten selviä. mutta selvisin.

      ketipinor on ollut parempi vaihtoehto kuin seroquel. en koske enää siihen aineeseen. mieluummin vedän vaikka LSD:t naamariin :)..no mutta juu..

      paljon voimia ja paranemisia jokaiselle joka kokee psykoosin. itse koen että se on myös lahja luojalta. kun pääsemme pelkojemme yli, alamme nähdä maailmaa toisella tavalla. hankkikaa apua myös ajoissa, luokaa verkosto ympärillenne. ketä ikinä he ovatkaan.

      • Ransu Koira

        "ketipinor on ollut parempi vaihtoehto kuin seroquel. en koske enää siihen aineeseen. mieluummin vedän vaikka LSD:t naamariin :)..no mutta juu.."

        Mitä? Ketipinor on täsmälleen sama lääke kuin Seroquel (ketiapiini). Pakkauksessa lukee vain toinen nimi.


    • Anam3

      no jaaa....enpä nyt lähtis ihan lääkitystäkään suoralta kädeltä tyrmäämään... aluksi on hyvä alkaa käyttämään lääkitystä jotta omaa sairauttaan tunnistamaton "en mä oo hullu oon ihan terve mutta kyllä ton seinälampun kautta meitä kuunnellaan"-henkilö ees jollain tavalla saatais ymmärtämään oma tilansa....psykoottiselle järjen puhumuninen on iha turha homma...samaten kun ihan umpihumalaiselle. ilman oman sairauden tuntoa ja oman tilanteen tunnustamista paraneminen ei voi alkaa oli sit lääkkeillä tai ilman. itse olen psykoosiin sairastuneen lähiomainen.. äitini joutui akuuttipsykiatriselle kun alkoi kuulemaan ääniä puhelimesta vaikka kukaan ei siihen soittanut.... sitten jäi se puhelinkin sivummalle tai osaksi sitä harhaa...nyt kuulee ääniä millon mistäkin... kauhean uhkaavia ja pelottavia ne äitin harhat on aihemaailmaltaan....yleisimmät liittyy jotenkin siihen että äiti kokee että mun henkeä uhataan...joku henkilö...vaihetelee nimeltään.... ja oli mm nähnyt hirtettyjä naisia akuuttipsykiatrianosaston pihamaalla . olen hieman sormi suussa kyllä... mut jotenkin helpottaa että lääkitys oli alotettu eillen

    • varmasti selviän

      Psykoosit kasvattaa vaikka ne kokemuksena ovat rankkoja juttuja. Jos psykoosin käy läpi lääkkeittä ja siitä selviää takaisin työtätekeväksi kansalaiseksi on oppinut paljon.

      Matka on tuskainen ja oloa voisi verrata helvetiin, mutta paljon opin. Enää en tarvitse lääkkeitä jännittämiseen, esiintymiset ihmisten edessä eivät tunnu miltään, pystyn puhumaan asiani selvästi ja kohteliaasti sekä katsomaan samalla kuuliota päin. Olen siis vahvistunut ihmisenä. Tietenkin arvostan uutta minääni, joka on järkevä, rohkea, peloton ja vahva.. mutta se hinta minkä tästä maksoin on järkyttävä.

      En koskaan halua kokea psykoosin tuomaa maailmaa, en koskaan halua joutua mielenterveystoimiston asiakkaaksi ja syödä lääkkeitä joista saa ihme oloja. Mielenterveystoimiston asiakkuus ei mikään meriitti ole, etenkin jos on vielä ollut hullujenhuoneella. Minäkin asuin pienellä paikkakunnalla jossa tieto sekoamisestani levisi kulovalkean tavoin, töitä en saanut sieltä sekoamiseni jälkeen. Lähdin toiselle paikkakunnalle ja aloitin alusta terveenä. Missään en kertonut, että sekosin, en edes työterveydessä.

      Luulin jo unohtaneeni kaiken ja selvinneeni, mutta viime vkolla posti toi entisen mtt loppulausunnon hoitojaksolta. Lukiessani tuota kirjettä mieleni putosi taas synkkyyteen. Tuota lappua lukiessani totesin ettei henkilökunta tainnut ymmärtää miten tunsin ja voin...

      Ei minua psykoosista poistaneet lääkkeet tai psykiatrinen hoito vaan lähimmäisteni järkkymätön tuki ja lopulta oma halu selvitä sekä selvä elämänhalu elää normaalia elämää.

      • tjjaaa

        Ei kaikkien tartte tykätä esiintymisestä! Ihmisten kanssa voi puhua muttei tartte sen kummempaa tuttavuutta tehdä jos ei halua. Toisilla on ennestään ikäviä kokemuksia. Tietty ne vaikuttaa myöhempään.
        Se on totta, että joistain lavastetaan hulluja. Mut hei, jos se jonkun elämänlaatua parantaa.......... oikeesti, kannattais hankkia jokaisen oma elämä eikä elää muiden kautta!!!!!!!!
        Se että tykkää olla omissa oloissaan, ei tarkota ylimielisyyttä. Toisekseen osa potee ujoutta uusien ihmisten kanssa. Tutustumatta ei voi tuomita ketään!! Moni kakku päältä viehättävä. Monet sosiaaliset ihmiset osottautuu hyväksikäyttäjiksi.


    • ......

      Jotkut palaavat toiset eivät.

      Lisätty kirjallisuutta osioon: R.D. Laing kokemuksen politiikka - paratiisin lintu

    • Kaverivain

      Minulla on lapseni parhaan kaverin äiti psykoosissa tai on ollut, en tiedä, mutta hanella on yha niita kuviteltuja pelkoja. Han luulee, etta poliisit etsivat hanta, koska hanesta on tehty rikosilmoituksia ja salapoliisitkin seuraavat hanta ja hanen talonsa takapihalle on tehty kuoppa, etta se on hauta hanta varten, etta han ja hanen perheensa yritetaan tappaa tai laittaa vankilaan.

      Hanella on 10-vuotias poika. Mies tekee pitkaa paivaa ja vanhempi tytar asuu muualla opiskelemassa. Aiti siis yrittaa pitaa pojastaan huolta, vie kouluun jne.

      Han kertoi todella avoimesti kaikesta minulle. Han on ollut kaksi paivaa sisalla sairaalassa. Ei tuntenut omia sisaruksiaankaan siina pahimpana hetkena, vaan luuli, etta ovat vain naamioituneet sisaruksikseen.

      Han syo kolmea eri laaketta. Valilla tuntuu, etta on jo normaalimpi, mutta sitten hanelle tulee niita ahdistuskohtauksia ja pelkoja ja todellisuus tuntuu katoavan. Han kay psykiatrilla kahden viikon valein, jossa kuulemma vain katsotaan laakitys ja muuta terapiaa ei ole.

      Tuona pahimpana paivana pelkasi etta hanet tullaan tappamaan ja itse kertoi ajatelleensa tappavansa itsensa ja lapsensa ennemmin kuin se heille tehtaisiin. Oli ollut veitsen kanssa vessassa ja viilsi hieman itseaan. Lapselleen ei tehnyt mitaan. Sitten mies tuli kotiin ja soitti ambulanssin paikalle ja hanta piikitettiin ja rauhoittui.

      Haluaisinkin tietaa, etta kuinka kauan psykoosi voi kestaa? Onko jotain jota mina voisin tehda hanen/heidan eteensa? Voiko tuosta parantua?

      Eilen keskustellessamme han pystyi itse tekemaan havainnon, etta ehka kaikki pelot eivat olekaan aiheellisia, etta han onkin pelannyt joitakin asioita joita ei sitten olekaan tapahtunut niin kuin han on pelannyt.

      Tuntuu surulliselta nahda hanet tuossa tilassa ja pojankin suhteen se tuntuu pelottavalta, miten haneen vaikuttaa tama kaikki tulevaisuudessa.

      Minkalainen hoito olisi parhainta?

    • Uskomattoman sekaisi

      Tämä on ihan kipee ketju.

      Sekaisin olevat ihmiset puolustelevat hoitamattomuuttaan lääkevastaisuudellaan.


      Miksi minun lähipiirissä jostakin syystä on toivuttu useammastakin psykoosista, siten että lääkkeet ovat hyväksi ja pitävät psykoosi alttiuden aisoissa. Nämä ovat itsensä psykoosissa olleiden kommentteja.

      Tutut ovat palanneet aivän täysin toimivina työpaikoihinsa ja työyhteisöihinsä.

      Mistä tämä suuri ero tämän ketjun ja minun näkemän todellisuuden välillä?
      Ovatko kirjoittajat oikeasti parantuneet psykoosista, vai on psykoosi vain mutatoitunut ja palauttanut osan toiminnalisuudesta ?

      • hdffgfd

        Tuttusi myös sitten kuolevat neuroleptien takia 15-25 vuotta tavallista aikaisemmin. luultavasti tulevat myös neuroleptejä tarpeeksi pitkään käyttäessään dementoituneiksi ja pakkoliikkeisiksi (yleensä nämä oireet alkavat 6kk jälkeen neuroleptien aloittamisesta). Uuden tyyppisistä neurolepteistä kehittyy usein diapetes, etenkin Zyprexasta.
        Luovuus katoaa, samaten äö kun neuroleptit KUTISTAVAT aivoja.

        Näitä lääkkeitä ei syödä ilman kovaa hintaa.


      • Totta puhut
        hdffgfd kirjoitti:

        Tuttusi myös sitten kuolevat neuroleptien takia 15-25 vuotta tavallista aikaisemmin. luultavasti tulevat myös neuroleptejä tarpeeksi pitkään käyttäessään dementoituneiksi ja pakkoliikkeisiksi (yleensä nämä oireet alkavat 6kk jälkeen neuroleptien aloittamisesta). Uuden tyyppisistä neurolepteistä kehittyy usein diapetes, etenkin Zyprexasta.
        Luovuus katoaa, samaten äö kun neuroleptit KUTISTAVAT aivoja.

        Näitä lääkkeitä ei syödä ilman kovaa hintaa.

        Todistan oikeaksi. Tässä vielä tieteellisiä tutkimustuloksia aiheesta, jos "Uskomattoman sekaisi" epäilee.

        http://www.antipsychiatry.org/drugs.htm


      • Uskomattoman sekaisi
        Totta puhut kirjoitti:

        Todistan oikeaksi. Tässä vielä tieteellisiä tutkimustuloksia aiheesta, jos "Uskomattoman sekaisi" epäilee.

        http://www.antipsychiatry.org/drugs.htm

        Muutama kommentti kyseisestä "dokumentistä":

        - Vanha kuin mikä, viittaukset menneisyyden tutkimuksiin.
        - Kirjoittajan oma "lääkevastaisuus" näkyvissä, koko kirjoitelmassa. Natiivisti englanninkielinen puolisoni luki kirjoitelman myöskin, en tiedä miten tämä oikein suomeksi sanottaisiin."Kielikin on kallellaan lääkevastaisuuden suuntaan".
        - Onko kirjoittaja julkaissut jossakin menestysekkäästi? Ei ainakaan internetin mukaan. Jos lääkkeet olisivat todella noin vaarallisia, olisi julkaisuja olemassa isoja määriä kuoleisuudesta esimerkiksi.


      • hsgfkeagilfe
        Uskomattoman sekaisi kirjoitti:

        Muutama kommentti kyseisestä "dokumentistä":

        - Vanha kuin mikä, viittaukset menneisyyden tutkimuksiin.
        - Kirjoittajan oma "lääkevastaisuus" näkyvissä, koko kirjoitelmassa. Natiivisti englanninkielinen puolisoni luki kirjoitelman myöskin, en tiedä miten tämä oikein suomeksi sanottaisiin."Kielikin on kallellaan lääkevastaisuuden suuntaan".
        - Onko kirjoittaja julkaissut jossakin menestysekkäästi? Ei ainakaan internetin mukaan. Jos lääkkeet olisivat todella noin vaarallisia, olisi julkaisuja olemassa isoja määriä kuoleisuudesta esimerkiksi.

        http://www.breggin.com/

        Täällä uudempaa tietoa.
        tutkmuksia myös muilta kuin Bregginiltä itseltään.


      • hsfhsdujdfjfhzsf
        Uskomattoman sekaisi kirjoitti:

        Muutama kommentti kyseisestä "dokumentistä":

        - Vanha kuin mikä, viittaukset menneisyyden tutkimuksiin.
        - Kirjoittajan oma "lääkevastaisuus" näkyvissä, koko kirjoitelmassa. Natiivisti englanninkielinen puolisoni luki kirjoitelman myöskin, en tiedä miten tämä oikein suomeksi sanottaisiin."Kielikin on kallellaan lääkevastaisuuden suuntaan".
        - Onko kirjoittaja julkaissut jossakin menestysekkäästi? Ei ainakaan internetin mukaan. Jos lääkkeet olisivat todella noin vaarallisia, olisi julkaisuja olemassa isoja määriä kuoleisuudesta esimerkiksi.

        http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110207165438.htm
        http://www.nytimes.com/2008/03/06/business/worldbusiness/06iht-eli.1.10761607.html?_r=0
        https://www.youtube.com/watch?v=FUr8ltXh1Pc
        Ihan samoja lääkkeitä nykyisin käytetään kuin ennenkin. Ja uuden tyyppiset neuroleptit aiheuttavat diapetesta, myös eliniän lyheneminen on hyvin dokumentoitu, tästä on ilmoittanut huolensa jopa "psykiatrian puolella" oleva DSM:n puheenhohjtaja Allen Frances.


      • Uskomattoman sekaisi
        hsgfkeagilfe kirjoitti:

        http://www.breggin.com/

        Täällä uudempaa tietoa.
        tutkmuksia myös muilta kuin Bregginiltä itseltään.

        Täysin mitään faktaa sanomattomia mielipidekirjoituksia pääosin.

        - Julkaisut pääosin yhden henkilön kirjoittamia mielipide kirjoitelmia.
        - Viittaukset saman kirjoittajan lehtiartikkeleihin, ei oikeisiin julkaisuihin.
        - Seassa muutama jotenkin ehkä julkaisulta haiskahtava paperi.

        En oikein lämpene tälle julkaisujen ryteikölle.

        Puolisolta löytyy vain muutamia ryhmänosana tehtyjä oikeita julkaisuja, Jotenkin näen puolisoni paljon vakuuttavampana tieteentekijänä. Huono julkaisu on parempi jättää julkaisematta, kuin julkaista heikossa julkaisussa.

        Empähän lämpene esitetylle epämääräiselle mielipide kirjoittelulle.


      • Uskomattoman sekaisi
        hsfhsdujdfjfhzsf kirjoitti:

        http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110207165438.htm
        http://www.nytimes.com/2008/03/06/business/worldbusiness/06iht-eli.1.10761607.html?_r=0
        https://www.youtube.com/watch?v=FUr8ltXh1Pc
        Ihan samoja lääkkeitä nykyisin käytetään kuin ennenkin. Ja uuden tyyppiset neuroleptit aiheuttavat diapetesta, myös eliniän lyheneminen on hyvin dokumentoitu, tästä on ilmoittanut huolensa jopa "psykiatrian puolella" oleva DSM:n puheenhohjtaja Allen Frances.

        Näistä linkeistä seuraavaa:

        Ylempi:

        - Julkaisuna luultavasti hyvinkin kelvollinen.

        Mutta käytännön lopputulos, Author, "asiaa on seurattava".
        Ei mitään hälyttävää, kaikilla lääkkeillä on jotakin sivuvaikutuksia.

        Alempi.

        Yksi vähemmän onnistunut lääke, ei julkaisu, vain lehtileike.


      • hdskgfkgdskf
        Uskomattoman sekaisi kirjoitti:

        Näistä linkeistä seuraavaa:

        Ylempi:

        - Julkaisuna luultavasti hyvinkin kelvollinen.

        Mutta käytännön lopputulos, Author, "asiaa on seurattava".
        Ei mitään hälyttävää, kaikilla lääkkeillä on jotakin sivuvaikutuksia.

        Alempi.

        Yksi vähemmän onnistunut lääke, ei julkaisu, vain lehtileike.

        Osaat varmaan itsekin käyttää googlea, todistusaineistoa neuroleptien haitoista löytyy aika helvetisti.
        Syö sinä vaan neuroleptejä kun ovat niin turvallisia, siihenhän sinulla on oikeus.
        Ongelmahan on se, että niitä syötetään ihmisille jotka EIVÄT niitä halua.
        Peter bregginin sivuilta löytyy muidenkin julkaisuja.

        http://www.toxicpsychiatry.com/storage/neurolepticsShrinkBrain1 JAMA.pdf
        http://www.toxicpsychiatry.com/storage/vanHaren N. etal 2011 Changes in cortical thickness during the course of illnes Schizophrenia.pdf
        http://www.toxicpsychiatry.com/storage/antipsych Morrison2012_antiPsyPatientChoice.pdf
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22249081
        http://www.toxicpsychiatry.com/storage/brain damage interview w Nancy Andreasen re schizophren nytimes_com_2008_09_16.pdf


      • vaihtoehdot
        hsfhsdujdfjfhzsf kirjoitti:

        http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110207165438.htm
        http://www.nytimes.com/2008/03/06/business/worldbusiness/06iht-eli.1.10761607.html?_r=0
        https://www.youtube.com/watch?v=FUr8ltXh1Pc
        Ihan samoja lääkkeitä nykyisin käytetään kuin ennenkin. Ja uuden tyyppiset neuroleptit aiheuttavat diapetesta, myös eliniän lyheneminen on hyvin dokumentoitu, tästä on ilmoittanut huolensa jopa "psykiatrian puolella" oleva DSM:n puheenhohjtaja Allen Frances.

        "Ihan samoja lääkkeitä nykyisin käytetään kuin ennenkin. Ja uuden tyyppiset neuroleptit aiheuttavat diapetesta, myös eliniän lyheneminen on hyvin dokumentoitu, tästä on ilmoittanut huolensa jopa "psykiatrian puolella" oleva DSM:n puheenhohjtaja Allen Frances."

        Nyt uusien tutkimusten mukaan myös aivojen koko kutistuu pitkäaikaisessa neuroleptien eli antipsykoottisten lääkkeiden käytössä:

        Psykoosilääkkeet kutistavat skitsofreenikon aivoja
        http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/psykoosilaakkeet kutistavat skitsofreenikon aivoja/a1001198


      • Läpikäytävä

        "Tämä on ihan kipee ketju.

        Sekaisin olevat ihmiset puolustelevat hoitamattomuuttaan lääkevastaisuudellaan.

        Miksi minun lähipiirissä jostakin syystä on toivuttu useammastakin psykoosista, siten että lääkkeet ovat hyväksi ja pitävät psykoosi alttiuden aisoissa. Nämä ovat itsensä psykoosissa olleiden kommentteja.

        Tutut ovat palanneet aivän täysin toimivina työpaikoihinsa ja työyhteisöihinsä.

        Mistä tämä suuri ero tämän ketjun ja minun näkemän todellisuuden välillä?
        Ovatko kirjoittajat oikeasti parantuneet psykoosista, vai on psykoosi vain mutatoitunut ja palauttanut osan toiminnalisuudesta ?"

        Tervehtynyt ja vahvistunut mieli on paras keino välttää psykoosijaksoja ja psykoottisuutta.
        Jos joku tuntee saavansa apua neuroleptilääkityksestä, niin mikä siinä. Antipsykoottiset vain aiheuttavat monia oireita ja sairauksia mm. suuri ylipainon nousu, aloitekyvyttömyys, pakkoliikkeet, ajattelun jähmeys, työkyvyttömyys, diabetes, aivojen kutistuminen, dementia ym. Ja kyseessähän on estolääkitys, ei parantava hoito. Psyykenlääkkeitä pitkään käyttäneen mieli ei väkisin kestä lääkkeiden käytön lopetusta, jolloin lääkitystä on jatkettava lopun ikää.

        Psykoosin ja sen pelkojen läpikäynti ja psykoterapia sen sijaan vahvistavat mieltä, ja ilman lääkitystä ihminen on usein jakson jälkeen täysin työkykyinen ja henkisesti toimintakykyinen, kuten ennen psykoosijaksoa.

        Psykoosia tunnutaan pidettävän (lainatun kirjoituksen mukaankin) sairautena, joka on tavallaan kroonisena päällä koko ajan taustalla. "vai onko psykoosi vain mutatoitunut ja palauttanut osan toiminnalisuudesta". Tämä kertoo ettei kirjoittaja tiedä psykoosista mitään, on vain lukenut. Todellisuudessa psykoosijaksot tai psyykkiset episodit ovat jaksoja, joita voi tulla useita, mutta jotka voivat myös loppua ilman lääkitystäkin (yleensä loppuvatkin), ja usein jopa niin että niiden jälkeen ihminen voi elää ihan normaalisti kuten ennen psykoosia tai usampia psykooseja. Jos mieli pääsee vain rauhoittumaan ja kestää psykoosijakson läpikäynnin, sekä mahdollisesti saa psykoterapiaa.

        Usein psykoosien taustalta ei löydetä mitään aivomuutoksia tai tulehdustiloja, ei edes useiden psykoosien jälkeen. Psykoosialttius voi siis olla pikemminkin voimakkaan kokemisen altiutta, joka vain tietyissä olosuhteissa kulminoituu psyykkisenä episodina eli psykoosina. Periaatteessa kaikki saadaan psykoosiin eristämisen, valvottamisen ym. keinojen avulla, jopa ilman hallusinogeeneja.


      • 8+15
        vaihtoehdot kirjoitti:

        "Ihan samoja lääkkeitä nykyisin käytetään kuin ennenkin. Ja uuden tyyppiset neuroleptit aiheuttavat diapetesta, myös eliniän lyheneminen on hyvin dokumentoitu, tästä on ilmoittanut huolensa jopa "psykiatrian puolella" oleva DSM:n puheenhohjtaja Allen Frances."

        Nyt uusien tutkimusten mukaan myös aivojen koko kutistuu pitkäaikaisessa neuroleptien eli antipsykoottisten lääkkeiden käytössä:

        Psykoosilääkkeet kutistavat skitsofreenikon aivoja
        http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/psykoosilaakkeet kutistavat skitsofreenikon aivoja/a1001198

        Neuroleptien aivoja surkastavasta vaikutuksesta on tiedetty kyllä jo vuosikymmenet. Ei siinä mitään uutta ole. "Virallinen" psykiatria tulee aina kaiken tiedon kanssa jälkijunassa julkisuuteen, mutta kyllä he ovat sen tieneet jo kauan hekin. Allen Frances on ollut laatimassa DSM:iä aikaisemmin ja nyt jättää palavan laivan ja juoksee rannalle haukkumaan omia tekeleitään ja esittää pyhää miestä. Allen Frances on todellinen kaksinaamaisuuden huippu.


      • dfsae

        Lääkkeet eivät pidä mitään psykoosialttiutta aisoissa, vaan aiheuttavat psykoosia. Monien huumeiden ja lääkkeiden tavoin neuroleptit ovat aineita, jotka muuttavat kehon omia välittäjäainejärjestelmiä antamalla niille singaalin, että ainetta on liian vähän tai liian paljon. Kun välittäjäainejärjestelmiä manipuloidaan vahvoilla kemiallisilla aineilla, niin ne mukautuvat ja vähentävät/lisäävät lääkkeen kohdejärjestelmän herkkyyttä. Tämän vuoksi koko ikänsä lääkkeitä syöneiden skitsojen aivoissa on usein tavallista enemmän dopamiinireseptoreita, koska näin aivot kompensoivat lääkkeiden aiheuttamaa dopamiinivajausta. Kun sitten vakavia sivuvaikutuksia (diabetes, lihominen, pakkoliikkeet, aivovauriot) aiheuttavista lääkkeistä haluaisi eroon, niin monet menevät täysin sekaisin koska aivot ovat tottuneet lääkeeseen. Tämä riippuvuus nähdään psykiatrien keskuudessa lääkkeiden psykoosia estävänä vaikutuksena, koska tutkimuksissa ei yleensä hyödynnetä potilaita, joilla ei ole lääkeriippuvuutta. Todellisuudessa kaikki psykoosiin hoitoon käytetyt lääkkeet ovat hyvin vaarallisia etenkin pitkään käytettynä, vaikka sitä syövät henkilöt säilyttäisivätkin toimintakykyään ja kokisivat voivansa elää normaalia elämää jonkin aikaa. Ajatus siitä, että psykoosista voisi jotenkin "parantua", on naurettava, koska psykoosi ei ole sairaus. Sen aiheuttaa useimmiten käsittelemätön trauma taikka lievempi, kroonistunut ja kehitystä vaikeuttava ongelma, jota yksilö ei ole kyennyt ratkaisemaan. Jos ihminen ei koskaan opi käsittelemään rakentavasti ongelmiaan, psykoosi voi olla pakokeino ahdistavasta todellisuudesta ja jokainen psykoosijakso voi vahvistaa ihmisen taipumusta kokea todellisuus ja ylläpitää minäkokemusta "harhojen" kautta. Tätä kutsutaan usein "skitsofreniaksi".Se ei tästäkään huolimatta ole sairaus vaan usein opittu käyttäytymis -ja ajattelumalli, jota voi joko vahvistaa tai heikentää. Ihmiset jotka oikeasti "parantuvat" psykoosista oppivat käsittelemään ongelmiaan rakentavasti ja kohtaamaan ne, kuten aloittaja toi ilmi. Usein psykoosi itsessään voi korjata maladaptiivisia tietorakenteita pakottamalla ihmisen kohtaamaan pahimmat pelkonsa, jolloin psykoosi voi pikemminkin parantaa mielenterveyttä pitkällä aikavälillä kuin heikentää sitä. Olennaista on, miten ihminen itse ja yhteisö ymmärtää psykoosin ja sen tarkoituksen. Lääkehoidon tarkoituksena on "poistaa" harhat eli epämielyttävät kokemukset, joista kukaan ei pidä ja joita harva ymmärtää. Tällä tavalla yhteisöllisesti lakaistaan ihmisen perimmäiset ongelmat ja usein hyvinkin traumatisoivat/hämmentävät psykoottiset kokemukset maton alle ja ollaan iloisia, kun tämä palaa takaisin työyhteisöön onnellisena narkomaanina. Kukaan ei pidä meteliä siitä, että pelkästään neuroleptit ovat tappaneet satoja tuhansia ihmisiä -pelkästään Zyprexalla ollaan saatu hengiltä arviolta noin 200 000 kymmenessä vuodessa. Kukaan ei myöskään pidä meteliä siitä, että lääkkeiden käyttö korreloi useissa tutkimuksissa kroonistuneiden psykoosioireiden ja alentuneen toimintakyvyn kanssa. Sekä maalikkojen että psykiatrien näkemys psykooseista on täysin lääkeyhtöiden propagandan muokkaama, koska nämä bisnekselle ja psykiatrian tieteelliselle uskottavuudelle epäedulliset tutkimustulokset siivotaan pois julkisuudesta.


      • tieto, ei luettu
        Uskomattoman sekaisi kirjoitti:

        Täysin mitään faktaa sanomattomia mielipidekirjoituksia pääosin.

        - Julkaisut pääosin yhden henkilön kirjoittamia mielipide kirjoitelmia.
        - Viittaukset saman kirjoittajan lehtiartikkeleihin, ei oikeisiin julkaisuihin.
        - Seassa muutama jotenkin ehkä julkaisulta haiskahtava paperi.

        En oikein lämpene tälle julkaisujen ryteikölle.

        Puolisolta löytyy vain muutamia ryhmänosana tehtyjä oikeita julkaisuja, Jotenkin näen puolisoni paljon vakuuttavampana tieteentekijänä. Huono julkaisu on parempi jättää julkaisematta, kuin julkaista heikossa julkaisussa.

        Empähän lämpene esitetylle epämääräiselle mielipide kirjoittelulle.

        Hei, sä puhut vain luetun tiedon varassa, itse olen tämän kokenut ja sen tiedon jaan täällä. Aivan turha ottaa antipsykoottisten/neuroleptien riskit ja ongelmat, kun psykoosin pystyy läpikäymään ilman lääkitystä. Jopa virallinen psykiatria muualla ja nykyään myös osassa Suomea on päätynyt siihen, että ensin kokeillaan ilman lääkitystä ja vasta viimeiseksi lääkityksen kanssa. Lääkkeiden pitkäaikaishaitat ovat monet sekä fyysisellä että psyykkisellä puolella. Psykoosilääkitys ei paranna, se vain estää, siksi se onkin estolääkitystä. Asioiden läpikäymättömyys heikentää mieltä varsinkin kun psykoosilääkitys jo itsessään häilyttää mieltä, psykoosin läpikäynti taas vahvistaa. En ole lehtiartikkeleita kirjoittanut, se on oman psyykkeesi luomaa harhaluuloa.


      • noidankehässä
        8+15 kirjoitti:

        Neuroleptien aivoja surkastavasta vaikutuksesta on tiedetty kyllä jo vuosikymmenet. Ei siinä mitään uutta ole. "Virallinen" psykiatria tulee aina kaiken tiedon kanssa jälkijunassa julkisuuteen, mutta kyllä he ovat sen tieneet jo kauan hekin. Allen Frances on ollut laatimassa DSM:iä aikaisemmin ja nyt jättää palavan laivan ja juoksee rannalle haukkumaan omia tekeleitään ja esittää pyhää miestä. Allen Frances on todellinen kaksinaamaisuuden huippu.

        Skitsofreenikoiden kutistuvat aivot johtuvat siis neuroleptihoidosta, eivät psykoosijaksoista. Neurolepteja skitsofreenikoiksi diagnostisoiduille vain lisää, vaikka syy on nimenomaan lääkkeiden.


      • Entinen.potilas
        tieto, ei luettu kirjoitti:

        Hei, sä puhut vain luetun tiedon varassa, itse olen tämän kokenut ja sen tiedon jaan täällä. Aivan turha ottaa antipsykoottisten/neuroleptien riskit ja ongelmat, kun psykoosin pystyy läpikäymään ilman lääkitystä. Jopa virallinen psykiatria muualla ja nykyään myös osassa Suomea on päätynyt siihen, että ensin kokeillaan ilman lääkitystä ja vasta viimeiseksi lääkityksen kanssa. Lääkkeiden pitkäaikaishaitat ovat monet sekä fyysisellä että psyykkisellä puolella. Psykoosilääkitys ei paranna, se vain estää, siksi se onkin estolääkitystä. Asioiden läpikäymättömyys heikentää mieltä varsinkin kun psykoosilääkitys jo itsessään häilyttää mieltä, psykoosin läpikäynti taas vahvistaa. En ole lehtiartikkeleita kirjoittanut, se on oman psyykkeesi luomaa harhaluuloa.

        Minulla lääkkeet eivät estäneet psykooseja, voi olla että lievensivät, sillä vakavaa ensipsykoosia seuranneet olivat lievempiä. Psykiatri, jota arvostan todella paljon, sanoi minulle jo melkein kolmekymmentä vuotta sitten että lääkket eivät paranna, ne vain peittävät oireita. En tiedä, mitkä minua auttoi ensipsykoosissani, oliko se silloin käytössä ollut hyvä lääke, josta ei tullut pahoja haittavaikutuksia vai se, että satuin saamaan sairaalassa erittäin hyvän oman hoitajan, joka kuunteli minua ja suojeli minua sen sairaalan aika vastenmielisiltä psykiatreilta sekä ohjasi minut hoitoon tuohon parempaan sairaalaan, kun en tervehtynytkään heti ensi kerralla. Siellä kaikki lääkärit myös tukivat minua lääkityksenlopettamisyrityksissäni, toisin kuin huonojen osastojen harhaiset psykiatrit.


      • Anonyymi
        Uskomattoman sekaisi kirjoitti:

        Täysin mitään faktaa sanomattomia mielipidekirjoituksia pääosin.

        - Julkaisut pääosin yhden henkilön kirjoittamia mielipide kirjoitelmia.
        - Viittaukset saman kirjoittajan lehtiartikkeleihin, ei oikeisiin julkaisuihin.
        - Seassa muutama jotenkin ehkä julkaisulta haiskahtava paperi.

        En oikein lämpene tälle julkaisujen ryteikölle.

        Puolisolta löytyy vain muutamia ryhmänosana tehtyjä oikeita julkaisuja, Jotenkin näen puolisoni paljon vakuuttavampana tieteentekijänä. Huono julkaisu on parempi jättää julkaisematta, kuin julkaista heikossa julkaisussa.

        Empähän lämpene esitetylle epämääräiselle mielipide kirjoittelulle.

        Kokemusasiantuntijoiden kokemukset painavat näissä asioissa enemmän, kuin tieteelliset julkaisut. Tiede kun ei voi aina selittää kaikkea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kokemusasiantuntijoiden kokemukset painavat näissä asioissa enemmän, kuin tieteelliset julkaisut. Tiede kun ei voi aina selittää kaikkea.

        Tämä on niin totta.
        Tiede ei voi tietää miltä lääkitykset tuntuvat ihmisen päässä, mitä ne saavat tuntemaan, tai ajattelemaan.

        Tietty myöskään fyysisiä vaivoja ei voi kukaan muu tuntea toisen puolesta, nekin on koettava itse jotta tietää millaisia ovat.

        Tiede voi tietää vain sen miten ja mihin kohtiin aivoissa lääkkeen kuuluu/kuuluisi vaikuttaa, muttei aina sitäkään koska kaikilla on erilaiset aivot ja aivotoiminta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kokemusasiantuntijoiden kokemukset painavat näissä asioissa enemmän, kuin tieteelliset julkaisut. Tiede kun ei voi aina selittää kaikkea.

        Kokemusasiantuntijoista olikin hyvää tietoa tällä foorumilla pari viikkoa sitten. Löytyy ihan foorumi haulla "kokemus asiantuntija" siinä ketjussa taidettiin useammallakin suulla todeta, että kyseessä on vain aivopestyjä "lääketeollisuuden evangelistoja".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on niin totta.
        Tiede ei voi tietää miltä lääkitykset tuntuvat ihmisen päässä, mitä ne saavat tuntemaan, tai ajattelemaan.

        Tietty myöskään fyysisiä vaivoja ei voi kukaan muu tuntea toisen puolesta, nekin on koettava itse jotta tietää millaisia ovat.

        Tiede voi tietää vain sen miten ja mihin kohtiin aivoissa lääkkeen kuuluu/kuuluisi vaikuttaa, muttei aina sitäkään koska kaikilla on erilaiset aivot ja aivotoiminta.

        Kyllä tieteellä in tietoa miten lääkkeet vaikuttavat ja ennenkaikkea mitä itse psykoosi tekee ihmiselle.
        Satoja tuhansia on hoidettu maailmassa ja heitä on haastateltu joka lääkäri käynnillä miten voivat ja mitä,tuntevat, niistä kertomuksista on saatu hyvää tietoa eri tuntemuksiin ihmisessä. Äjoten turha väittää ettei tietoa ole sillä niin monet ihmiset ovat kertoneet melkein identtisistä miten ovat voineet psykoosin eri vaiheissa, niin että miksi muka ei Suomessa tiedettäisi kaikki näistä asioista . Koska sen huomaa aika helposti ihmisestä missä vaiheessa kulloinkin ollaan .
        Joten tietoa on tietopankeissa vaikka miten paljon.


      • Anonyymi
        Läpikäytävä kirjoitti:

        "Tämä on ihan kipee ketju.

        Sekaisin olevat ihmiset puolustelevat hoitamattomuuttaan lääkevastaisuudellaan.

        Miksi minun lähipiirissä jostakin syystä on toivuttu useammastakin psykoosista, siten että lääkkeet ovat hyväksi ja pitävät psykoosi alttiuden aisoissa. Nämä ovat itsensä psykoosissa olleiden kommentteja.

        Tutut ovat palanneet aivän täysin toimivina työpaikoihinsa ja työyhteisöihinsä.

        Mistä tämä suuri ero tämän ketjun ja minun näkemän todellisuuden välillä?
        Ovatko kirjoittajat oikeasti parantuneet psykoosista, vai on psykoosi vain mutatoitunut ja palauttanut osan toiminnalisuudesta ?"

        Tervehtynyt ja vahvistunut mieli on paras keino välttää psykoosijaksoja ja psykoottisuutta.
        Jos joku tuntee saavansa apua neuroleptilääkityksestä, niin mikä siinä. Antipsykoottiset vain aiheuttavat monia oireita ja sairauksia mm. suuri ylipainon nousu, aloitekyvyttömyys, pakkoliikkeet, ajattelun jähmeys, työkyvyttömyys, diabetes, aivojen kutistuminen, dementia ym. Ja kyseessähän on estolääkitys, ei parantava hoito. Psyykenlääkkeitä pitkään käyttäneen mieli ei väkisin kestä lääkkeiden käytön lopetusta, jolloin lääkitystä on jatkettava lopun ikää.

        Psykoosin ja sen pelkojen läpikäynti ja psykoterapia sen sijaan vahvistavat mieltä, ja ilman lääkitystä ihminen on usein jakson jälkeen täysin työkykyinen ja henkisesti toimintakykyinen, kuten ennen psykoosijaksoa.

        Psykoosia tunnutaan pidettävän (lainatun kirjoituksen mukaankin) sairautena, joka on tavallaan kroonisena päällä koko ajan taustalla. "vai onko psykoosi vain mutatoitunut ja palauttanut osan toiminnalisuudesta". Tämä kertoo ettei kirjoittaja tiedä psykoosista mitään, on vain lukenut. Todellisuudessa psykoosijaksot tai psyykkiset episodit ovat jaksoja, joita voi tulla useita, mutta jotka voivat myös loppua ilman lääkitystäkin (yleensä loppuvatkin), ja usein jopa niin että niiden jälkeen ihminen voi elää ihan normaalisti kuten ennen psykoosia tai usampia psykooseja. Jos mieli pääsee vain rauhoittumaan ja kestää psykoosijakson läpikäynnin, sekä mahdollisesti saa psykoterapiaa.

        Usein psykoosien taustalta ei löydetä mitään aivomuutoksia tai tulehdustiloja, ei edes useiden psykoosien jälkeen. Psykoosialttius voi siis olla pikemminkin voimakkaan kokemisen altiutta, joka vain tietyissä olosuhteissa kulminoituu psyykkisenä episodina eli psykoosina. Periaatteessa kaikki saadaan psykoosiin eristämisen, valvottamisen ym. keinojen avulla, jopa ilman hallusinogeeneja.

        Ainahan on ollut ihmisiä kovilla ennakkoluuloilla ja julistavat ns tietojaan ja kokemuksiaan. Katselevat linkkejä muista maista se kun lukisivat mitä oman maan linkeissä lääkärit sanovat.
        Koska ovat niin peloissaan kaikesta tiedosta , niin sen voimalla peloittelevat muita , joista jotkut ovat niin herkkiä etteivät uskalla hakea asiallista apua kun nämä sairaat ihmiset sepustelevat juttujaan.
        Google ei ole mikään lääkärin kirja kellekään , ja uskottavuus yli kymmenen vuotta vuotta vanhoihin ns ” tietoihin” näyttää,olevan hyvä mutta tieteeseen ei uskota.

        Tiede on mennyt pitkälle viimeiset 50 vuotta mitä tulee hoitohan. Tieteen avulla on pystytty tekemään elinten siirtoja ihmisille sydänsiirtoja, munuais siirtoja jne niin että kyllä lääkärit osaa työnsä . Vaikka nämä eräät haukkuvat ja väärinkäsittävät kaiken mitä hoitoalalla tehdään . Ja mielenterveys on edistynyt lääkkeiden avulla , ainakin minä olen nähnyt niin monen jotka lääkehoidon jälkeen ovat pystyneet töihin eivätkä ole tunteneet mitään tälläisiä tunteita kun nämä jotka täällä morkkaavat hoitomenetelmiä.
        Siis miksi kaikki ne joita olen tavannut eivät ole kokeneet näitä juttuja lääkkeistä kuten nämä jotka levittävät väärää tietoa , kaiken huippu että aivotkin kutistuu lääkkeistä , kun ihminen on aika vanha niin kyllä siinä kutistuu koko keho , se on luonnollista vanhenemista .
        Niin että nämä jutut sisältöineen ovat ihan muuta kun lääkevaikutusta , itse sairaus laittaa heidät kuvittelemaan että heille kuka valehdellaan ja ” syötetään” vääriä lääkkeitä, näinhän psykoottinen ihminen aina luulee.


    • Miikan1

      milläs nämä potilaat meinaavat sitten parantuna jos eivät lääkkeitä halua ja psykiatreille on pitkäää jonoo.... huvittas tietää miten harhaiset ihmiset hahmottavat oman avuntarpeensa kun ovat psykoosissa? ottakaa muuten huomioon sekin että itsemurhien ja psykoosista aiheutuvien kuolettavien tapaturmien riski on suuri psykoottisella potilaalla...eli mun mielestä turha alkaa lääkkeiden aiheuttaman elinajan lyhenemisen riskistä kauheesti valittamaan... tietysti huoli on aiheellinen.... mutta lääkityksen mahdollisuutta ei kannatta kokonaan hylätä.

      • et tiedä siis mistää

        Minä syön heti minulle määrätyt neuroleptit, kun ne parantavat oloni.

        Mutta kun niiden vuoksi olen vielä sairaampi ja ohessa tulevat lihaskivut, tolkuton väsymys jne


      • GDHJIG

        http://beyondmeds.com/2011/03/21/finnishopendialogue/
        Vaikka Open Dialoque tekniikalla?

        Tosin psykoosillahan tarkoitetaan vain käyttäytymistä mikä shokeeraa/mitä ympärillä olevat ihmiset eivät ymmärrä, mikäli kyse ei ole esim. aivotulehduksesta, psykoosista ei löydy tieteellistä näyttöä patologien kirjoista.

        Ihmisen leimaaminen psykoottiseksi on kiinni moraalikäsityksistämme.
        jos joku tappaa puolisonsa rahaan liittyvistä syistä, "hyväksymme" tämän syyn ymmärrettävänä, samaten jos joku tappaa poliittisista syistä. Mutta jos joku tappaa syystä jota ei ymmärrä muut kuin tappaja itse, vaikkapa presidentin miellyttäkseen Jodi Fosteria, me leimaamme tällaisen henkilön psykoottiseksi vaikka teko on ihan sama kuin aiemmissakin tapauksissa. Miten, ensinäkään teko voi olla sairaus, ja miten voi SAMA teko olla sairaus vain tietyillä motiivilla. Motiivilla kun ei ole mitään tekemistä sairauksien kanssa, kyse on jostain ihan muusta, kuten vaikkapa sosiaalisesta kontrolloinnista.
        Ei ole myöskään mahdollista kertoa valehteleeko joku uskovansa CIA:n jahtaavan häntä vai luuleeko henkilö oikeasti CIA:n jahtaavan häntä, kummassakin tapauksessa henkilö leimataan psykoottiseksi,. ihminen voi esittää flunssaista, mutta tieteellisesti on mahdollista selvittää onko henkilö flunssainen vai ei, sen sijaan ei ole mahdollista selvittää uskooko henkilö omia väitteitään vai ei koska mieltä ei ole, se ei ole materiaa. Miksi se, että henkilö itse uskoo väitteitääb tekee hänestä sairaan? Mikä tässä on se sairaus? Että henkilö esittää mielettömiä, tieteeseen perustumattomia väitteitä? Sittenhän kaikki uskovaiset ovat mielisairaita.
        Me pidämme irrationaalisia väitteitä sairauksina, vaikka todistusaineistoa moiselle väitteelle ei löydy.
        Maailmasta löytyy vaarallisia ihmisiä, ihmisiä jotka uskovat mitä ihmeellisimpiin asioihin (kuten vaikka astrologia ja aaveet), me miellämme "psykoottisiksi" vain ne, joiden näkemykset eivät ole suosittuja muiden kuin henkilön itsensä kanssa (esim. näkymättömälle miehelle saa puhua kunhan sanoo puhuvansa jumalalle koska niin moni muukin näin tekee), ja jos henkilön väitteet kuulostavat liian "mielettömiltä". Yhden psykoottinen ajattelu on toisen selväjärkisyys.

        Aivosairaudet kuuluvat neurologeille ja mieli on pelkkä metafora jatkuvalle toiminnalle jota harjoitamme jatkuvasti vaihtuvassa ympäristössä.

        Ei ole kovin suosittu tämä näkemys, mutta kysyn, missä tieteellinen todistusaineito?


      • njjkkjhj

    • ent skitsoaffektiivi

      Loistava artikkeli Open Dialogue - Avoin Dialogi-hoitomallista.

      Itse olen kokenut monta psykoosia, mutta tänään olen työelämässä ja elämä on kovin tasapainoista, enkä syö mitään lääkkeitä, en ole tarvinnut niitä vuosiin. Otin lääkkeitä lyhyen aikaa kun olin psykoosissa helpottamaan oloa, mutta yritin lopettaa heti kun pystyin. Toivoisin että läääkkeen käytöstä vs käyttämättömyydestä ei alettaisi kinaamaan... vaan että kaikki hyväksyisivät toistensa valinnat. Jokaisella on oikeus tehdä omat valintansa ja muiden pitäisi osata kunnioittaa niitä. Minulla on ystäviä jotka haluavat syödä estolääkitystä ja kokevat sen hyvänä. Olen kertonut heille oman kantani, mutta tietenkin kunnioitan ystävieni ratkaisua. Tunnen myös monia jotka ovat parantuneet psykoosisairauksista, kuten kaksisuuntaisesta ja skitsofreniasta, yleensä syväluotaamalla itseään ja selvittämällä traumojaan.

      Mutta tämän päivän psykoosi-hoito on todella kehittymätöntä. Auttamalla ihmisiä työstämään ja kohtaamaan psykoosissa esiinnousevia asioita saadaan todistetusti paljon parempia tuloksia kuin keskeyttämällä psykoosi lääkkeiden avulla. Läpikäynnin avulla ihmiset oikesti paranevat, eivätkä kroonistu pitkäaikaispotilaiksi. Toivoisin että psykooseja kokeneet alkaisivat aktiivisesti vaatimaan psykoosihoidon kehittämistä. Muualla maailmassa, esim Englannissa ja USA:ssa entiset potilaat ja potilasjärjestöt ovat onnistuneet saamaan muutoksia aikaan hoidossa, mutta tämä ei ole vielä tapahtunut Suomessa.

      • parannus

        Minulla oli keväällä ensimmäinen psykoosini... En kuullut ääniä tai kokenut muitakaan harhoja mutta tietoisuus minusta itsestäni laajeni aivan käsittämättömästi. Kerkesin käydä koko prosessin läpi ennen lääkityksen aloittamista,jonka aloittamisen nyt koenkin olevan suurin virheeni. Voisin kuvailla psykoosiani eräänlaisena henkisenä heräämisenä moni turha ajatusmalli muuttui paljon paremmaksi, turha vihaisuus ja katkeruus jäi pois. Uskon että psykoosi on eräänlainen mieltä puhdistava prosessi joka täytyy käydä läpi niin voi jatkaa elämäänsä paljon tasapainoisempana.


      • sekotilapsyk.
        parannus kirjoitti:

        Minulla oli keväällä ensimmäinen psykoosini... En kuullut ääniä tai kokenut muitakaan harhoja mutta tietoisuus minusta itsestäni laajeni aivan käsittämättömästi. Kerkesin käydä koko prosessin läpi ennen lääkityksen aloittamista,jonka aloittamisen nyt koenkin olevan suurin virheeni. Voisin kuvailla psykoosiani eräänlaisena henkisenä heräämisenä moni turha ajatusmalli muuttui paljon paremmaksi, turha vihaisuus ja katkeruus jäi pois. Uskon että psykoosi on eräänlainen mieltä puhdistava prosessi joka täytyy käydä läpi niin voi jatkaa elämäänsä paljon tasapainoisempana.

        Psykoosi on neuroleptien aiheuttama sekava olotila. Kannattaa välttää neuroleptejä, niin säästyy psykoosilta.


      • normisetti
        sekotilapsyk. kirjoitti:

        Psykoosi on neuroleptien aiheuttama sekava olotila. Kannattaa välttää neuroleptejä, niin säästyy psykoosilta.

        Psykoosi on ihan normaali ihmisreaktio, esimerkiksi ylipääsemättömältä tuntuvaan elämän kriisiin. Psykoosin voi kokea ihan ilman huumeitakin. Siinä olet oikeassa, että mielialalääkkeistä varsinkin neuroleptit voivat aiheuttaa psykoottista käytöstä. Jatkuva käyttö altistaa tardiiville eli jatkuvalle ja pysyvälle psykoottisuudelle.


      • Pelle Hermanni

        "ent skitsoaffektiivi", hyvä kirjoitus. Maailmalla on ihan viimeisten vuosienkin ajan kasvanut paljon kriittisempi suhtautuminen nykyisenlaiseen psykiatriaan, ehkä se johtuu esimerkiksi siitä, että on julkaistu erilaisia hyviä kirjoja aiheesta (esimerkiksi Robert Whitaker: Anatomy of an Epidemic) sekä internetin suomista mahdollisuuksista tiedon hankintaan ja siitä keskustelemiseen. Suomessa ei ole myöskään mitään ex-potilaiden tai muuten psykiatrialle kriittisten ihmisten järjestöä, Norjasta ja Ruotsista sellaisia jo varmasti löytyykin.


      • Pelle Hermanni
        Pelle Hermanni kirjoitti:

        "ent skitsoaffektiivi", hyvä kirjoitus. Maailmalla on ihan viimeisten vuosienkin ajan kasvanut paljon kriittisempi suhtautuminen nykyisenlaiseen psykiatriaan, ehkä se johtuu esimerkiksi siitä, että on julkaistu erilaisia hyviä kirjoja aiheesta (esimerkiksi Robert Whitaker: Anatomy of an Epidemic) sekä internetin suomista mahdollisuuksista tiedon hankintaan ja siitä keskustelemiseen. Suomessa ei ole myöskään mitään ex-potilaiden tai muuten psykiatrialle kriittisten ihmisten järjestöä, Norjasta ja Ruotsista sellaisia jo varmasti löytyykin.

        Tuo Robert Whitakerin kirja Anatomy of an Epidemic (2010, http://www.madinamerica.com) on ehkä kaikista tärkeimpiä nykyisenlaista psykiatriaa kritisoivista teoksista. Jos ei ole varaa ostaa kyseistä kirjaa, niin näköjään sitä on hankittu Helsingin seudulla yksi kappale Pasilan kirjastoon. Pitää vielä osata lukea englantia, toivottavasti joku suomentaisi tuon teoksen.


      • apua psykoosiin
        Pelle Hermanni kirjoitti:

        Tuo Robert Whitakerin kirja Anatomy of an Epidemic (2010, http://www.madinamerica.com) on ehkä kaikista tärkeimpiä nykyisenlaista psykiatriaa kritisoivista teoksista. Jos ei ole varaa ostaa kyseistä kirjaa, niin näköjään sitä on hankittu Helsingin seudulla yksi kappale Pasilan kirjastoon. Pitää vielä osata lukea englantia, toivottavasti joku suomentaisi tuon teoksen.

        Hei, itse psykoosit ja pakkohoidot läpikäyneinä haluan auttaa muita. minulla psykoosi on yhteydessä liian suureen kilpirauhas tuotantoon kun kroppa kävi kierroksilla olin maniassa ja liian pienen unen määrän johdosta psykoosissa. Tämä on minun hypoteesi! Asiaa haluaisin tutkia enemmän mutta tällä hetkellä tutkimus on kovin hidasta koska tutkittavana vain oma kroppa ja omat kilpirauhasarvot. Psykoosi oli minulle euforinen kokemus mielellään eläisin koko elämäni psykoosissa se oli vähän kuin huumetta olo oli kuin pilvessä se oli mahtavaa. Lääkkeistä tuli helvetilliset ahdistukset itsetuhoisuutta ja pitkään kestänyt masennus. Paras lääkkeeni luontaistuote kaupasta, psykoosin hoitoon on Asetyleeni-L-Karnitiini 500mg alfalipoiinihappo 200mg yhdessä pillerissä esim bronson 150tabl


      • suffering--

        "Suomessa ei ole myöskään mitään ex-potilaiden tai muuten psykiatrialle kriittisten ihmisten järjestöä". Niin tai joka oikeasti ajaa näiden oikeuksia, oikeutta kieltäytyä pakkolääkkeistä.

        Pitäisi olla! Moni "hoidosta" ja pakkolääkinnästä traumatisoitunut tai lääkevieroituksesta kärsivä jää yksin. Pitäisi olla tosielämän tarinoita koottuna psykiatrian unohtamista: ihmisistä, jotka ovat lääkkeet lopetettuaan voineet paremmin, ihmisistä jotka ovat kokeneet vieroitusoireita lääkkeistä, ihmisistä jotka on saaneet vakaviakin haittoja lääkkeistä, ihmisistä jotka on traumatisoituneet pakkohoidosta yms. Psyykenlääkkeet eivät ole mitään loistavaa turvallista aina ihmisen parhaaksi olevaa täsmähoitoa(millä ne oikeutetaan) ja voivat sisältää paljonkin haittoja.


      • jrykjtyjwrj
        suffering-- kirjoitti:

        "Suomessa ei ole myöskään mitään ex-potilaiden tai muuten psykiatrialle kriittisten ihmisten järjestöä". Niin tai joka oikeasti ajaa näiden oikeuksia, oikeutta kieltäytyä pakkolääkkeistä.

        Pitäisi olla! Moni "hoidosta" ja pakkolääkinnästä traumatisoitunut tai lääkevieroituksesta kärsivä jää yksin. Pitäisi olla tosielämän tarinoita koottuna psykiatrian unohtamista: ihmisistä, jotka ovat lääkkeet lopetettuaan voineet paremmin, ihmisistä jotka ovat kokeneet vieroitusoireita lääkkeistä, ihmisistä jotka on saaneet vakaviakin haittoja lääkkeistä, ihmisistä jotka on traumatisoituneet pakkohoidosta yms. Psyykenlääkkeet eivät ole mitään loistavaa turvallista aina ihmisen parhaaksi olevaa täsmähoitoa(millä ne oikeutetaan) ja voivat sisältää paljonkin haittoja.

        Suomessa ei ainakaan vielä valitettavasti ole. Juha Kurvinenhan kertoi, että joku porukka kokoontuu silloin tällöin käymään yhdessä läpi alistetuksi ja pahoinpidellyksi joutumisen kokemusta psykiatrisissa laitoksissa ja järjestelmässä yleensä. Se on vähän kuin jotkut juutalaiset kokoontuivat muistamaan alistetuksi ja pahoinpidellyksi tulemista säännöllisesti holokaustin jälkeen.


      • Entinen.potilas
        suffering-- kirjoitti:

        "Suomessa ei ole myöskään mitään ex-potilaiden tai muuten psykiatrialle kriittisten ihmisten järjestöä". Niin tai joka oikeasti ajaa näiden oikeuksia, oikeutta kieltäytyä pakkolääkkeistä.

        Pitäisi olla! Moni "hoidosta" ja pakkolääkinnästä traumatisoitunut tai lääkevieroituksesta kärsivä jää yksin. Pitäisi olla tosielämän tarinoita koottuna psykiatrian unohtamista: ihmisistä, jotka ovat lääkkeet lopetettuaan voineet paremmin, ihmisistä jotka ovat kokeneet vieroitusoireita lääkkeistä, ihmisistä jotka on saaneet vakaviakin haittoja lääkkeistä, ihmisistä jotka on traumatisoituneet pakkohoidosta yms. Psyykenlääkkeet eivät ole mitään loistavaa turvallista aina ihmisen parhaaksi olevaa täsmähoitoa(millä ne oikeutetaan) ja voivat sisältää paljonkin haittoja.

        Olen samaa mieltä.Olen haaveillut että joku uskaltaisiperustaa Psykiatrian uhrit -järjestön levittämään tietoa siitä mitä huonot väkivaltaiset psykiatrit tekevät ja vapauttamaan ihmisiä heidän vaikutuspiiristään.


      • Anonyymi
        parannus kirjoitti:

        Minulla oli keväällä ensimmäinen psykoosini... En kuullut ääniä tai kokenut muitakaan harhoja mutta tietoisuus minusta itsestäni laajeni aivan käsittämättömästi. Kerkesin käydä koko prosessin läpi ennen lääkityksen aloittamista,jonka aloittamisen nyt koenkin olevan suurin virheeni. Voisin kuvailla psykoosiani eräänlaisena henkisenä heräämisenä moni turha ajatusmalli muuttui paljon paremmaksi, turha vihaisuus ja katkeruus jäi pois. Uskon että psykoosi on eräänlainen mieltä puhdistava prosessi joka täytyy käydä läpi niin voi jatkaa elämäänsä paljon tasapainoisempana.

        Ennen perhetuttujen kanssa kun tapailtiin ja istuttiin iltaa yhdessä ja syötiin. Yhdessä,yössä tapahtui niin että erään perheen vaimo joutui psykoosiin oli kuulemma saanut herätyksen ja tullut uskoon.
        Niin että mies ei jaksanut hänen kanssaan ja heille tuli ero, koska nainen eli ihan toisissa maailmoissa se kun hänen miehensä .ei tietenkään halunnut lääkkeitä ja puheli kielillä yhtämittaa naapuritkin olivat höntä yhtä äkkiä alkaneet vainoamaan , ja ruokakin oli myrkytetty jääkaapissa, niin että näin sitä käy kun aivoissa jotenkin menee kaikki päälaelleen . Miehestä tuli yksinhuoltaja .


    • pibo

      Pääasia on, että psykoosi ei pitkity tarpeettomasti. Jos tämä "psykoosin läpikäynti" johtaa sen jatkumiseen useita viikkoja, niin siitä on taatusti enemmän haittaa kuin lääkityksestä. Tiiviissä valvonnassa ja ammattimaisessa hoitosuhteessa psykoosi voi helpottaa ilman lääkkeitäkin, mutta tuskin tarpeeksi nopeasti.

      Itse olen huomannut, että pää on pahimmin sekaisin pian psykoosin alkamisen jälkeen, kun normaalin elämän ja psykoottisten ajatusten välillä on suuri ristiriita. Sen huomaa selvästi itsekin ahdistuksena ja keskittymiskyvyttömyytenä. Myöhemmin sitä alkaa uppoutua niin syvästi omaan harhamaailmaansa, että aiempi terve olotila unohtuu ja sairaudentunto häviää kokonaan. Tässä vaiheessa lääkkeidenkin teho heikkenee. Moni jää tähän hulluuden tilaan vuosikausiksi. Lisäksi pitkittyneen maanisen psykoosin kesto on todennäköisesti suorassa suhteessa sen jälkeisten ongelmien, kuten häpeän, talouspulmien, ihmissuhderiitojen yms, kestoon.

      Tosin varmastikin monessa tapauksessa pakkolääkitys aloitetaan osastolla liian herkästi ja nopeasti. Tuskin parin päivän tarkkailu olisi kovin haitallista. Psykoosissa olevan kohtelu voi olla monella tapaa törkeää ihan järjestelmällisestikin. Ei kuunnella, ei kerrota tosiasioita, alistetaan, eristetään, altistetaan muiden potilaiden sekoilulle jne.

    • psykoottinen-

      Onhan meitä muitakin psykoosin läpikäyneitä kuin minä! :)

      • Skitso

        Jep.


    • psykiatriatuhoaa

      Oma kokemus on, että psykoosilääkkeet vaan lamaa ja sedatoi. Laittaa ajatuksen jumiin, mikä on pelottavaa ja ahdistavaa ja luonnotonta, ja minut sai itsetuhoiseksi ja ne aiheutti kiduttavan levottoman olon. Ja näitä kaupitellaan "hoitona" joka parantaa. Samoja lääkkeitä käytetään edelleen kuin kuin 1950l jolloin näitä kutsuttiin rehellisesti kemiallisiksi lobotomioiksi. Niiden aiheuttamat pakkoliikkeet, jopa pysyvät yritettiin laittaa skitsofreniaan kuuluvaksi. tällainen valehtelu, ja potilaiden mielisairauden syyttely lääkkeen vaikutuksista jatkuu edelleen ja lääkkeiden haittoja ei kuunnella
      Uudet kutistaa yhtä lailla aivoja, ovat myös kemiallisia lobotomioita,ovat vielä likaisempia lääkkeitä peukaloiden liian määrän reseptoreja kanssa (vaikkei niiden toimintaa ymmärretä)hakuammuntana kutistaen kanssa aivoja! tutkimuksissa niiden ei ole todistettu olevan yhtään turvallisempia, vaan tutkimus on tehty käyttäen vertailuna vanhempaa a-psykoottia suhteessa isompia määriä saaden uusi näyttämään turvallisemmalta..uskon että nämä lääkkeet myös voi ajaa psykoosiin kuten mikä tahansa vieras huume aivoissa. Niistä vieroittautuminen voi tuhota myös unen! Lukee myös eräässä a-psykootti paketissa, korkeista annoksista vieroittautuessa, unettomuus=altistaa psykoosille.Psykoosi pitäisi saada käsitellä ilman näitä lääkkeitä, tuen kanssa. Lääkäri puhui, kuinka psykoosi tuhoaa aivoja, mutta antipsykootit kutistaa aivoja(aivovaurio). https://joannamoncrieff.com/2013/12/13/antipsychotics-and-brain-shrinkage-an-update/ Terveysriskit niissä on myös niin suuret, että niiden syöttäminen on moraalitonta! Yksi nykyaikainen a-psykootti:1/100 diabetes, 1/10 pakkoliikkeet, libidon menetys! lämmönsäätelyjärjestelmän säätelyhäiriöt, kävelyongelmat, lihasnykimiset jopa silmien. Sairasta!! Aivokuvaukset, mitä skitsof. on tehty, on tehty lääkityille pääosin, joten niillä skitsof. selitys aivosairautena on väärin! Ilmeisesti Torniossa lääkkeettömällä hoidolla on tuhoutunut aivoja paljon, kun suurempi prosentti kuntoutunut työelämään. Joanna Moncrieff, eng. professori on kirjoittanut aiheesta kirjan "bitterest pills", englanniksi löytyy. Kannattaa lukea! Myös psykiatri Peter Breggin, lääkäri, tutkija peter Gotzsche, psykiatri David Healy sivustollaan, ja Robert Whitaker on kirjoittanut aiheesta ja hänen mad in america sivusto on myös hyvä. Psykiatrini väitti että antipsykooteissa on aivoja suojaavia vaikutuksia, tiedoksi psykiatrilleni on, että en luota sinuun enää yhtään. Et kertonut mitä muuta nämä myrkkysi tekee. Mm. Kognitiiviselle toiminnalle, ja muistille.

      • hthttr

        Väite, että "psykoosi tuhoaa aivoja" on suoranainen vale. Ei kannata luottaa kyseiseen puoskariin.


      • Anonyymi
        hthttr kirjoitti:

        Väite, että "psykoosi tuhoaa aivoja" on suoranainen vale. Ei kannata luottaa kyseiseen puoskariin.

        Nämä ihmiset lukevat paljon konspiraatio teorioita ja uskovat niihin mielummin kun tieteeseen jossa on kokemusta näistä sairauksista ollut vuosikymmeniä ja lääkkeitäkin tullut enemmän vuosien mittaan lieventämään ihmisen olotilaa.


    • tilts

      Onpas ihanaa että täällä on näin monta, jotka ovat totuuden lääkkeistä myös tajunneet! Voi miten piristävää lukea tälläistä. Nyt meidän pitää oikeasti tehdä jotain asialle, että saadaan tämä 'hoito' kaadettua päälaelleen niin, että psykkosin läpikäyviä ihmisiä aletaan vihdoin kohdella sillä välittämisellä ja kunnioituksella mitä he ansaitsevat.

      Itse ymmärsin myös, että vuosien ajan kun avohoidossa kävin monilla eri hoitajilla, siitä ei ollut minulle juuri minkäänlaista hyötyä, päinvastoin. Se tuhosi itsetuntoa kun kokemuksiani ei kuunneltu ja niitä vähäteltiin. Lähes joka ikinen hoitaja ja lääkäri jotka teeskentelivät välittävänsä katsoivat minua alaspäin, jonkinlainen sääli silmissään. He saivat jonkinlaista sairasta mielihyvää siitä, että saivat imettyä elämäniloa ja itseluottamustaa minusta lähes jokaisen 'hoitotapaamisen' jälkeen. Usein lähdin tapaamisista hämmentyneenä tietämättä kunnolla, mitä siellä tapahtui. Kun minulla oli kausia jolloin voin paremmin, hoitajat etsimällä etsivät ongelmia ja saivat minut keskittymään asioihin, mitkä ei ollut elämässäni täydellisesti tarjoamatta kuitenkaan apua näihin ongelmiin. Liian usein mennessäni tapaamiseen lähdin sieltä surullisempana tietämättä mitä ajatella, kuin mitä olin ollut ennen sinne menoa.

      En oikein tiedä mitä se on, mutta se on jotain siinä tavassa, miten hoitaja potilaalle puhuu. Hän ikäänkuin saa potilaan kadotettua kaiken itseluottamuksensa jolloin tämä unohtaa oman kokemuksensa asioista. Hän saa potilaan uskomaan, että tämän kokemuksella tai mielipiteillä ei ole väliä käyttäytyen samalla niin kuin hän itse olisi 'parempi ihminen' ja hän hoitajana tietää paljon paremmin miten potilaan tulisi asioihin suhtautua.

      Avohoito on vapaaehtoista. Se on väärin, että potilas saadaan uskomaan, että hän ei itse kykene huolehtimaan itsestään ja että lääkäri tietää paremmin mikä hänelle on hyväksi kuin hän itse.

      Potilaita tulee kohdella tasavertaisina ihmisinä asemasta riippuen. Potilasta tulee kuunnella ja hänen mielipiteensä tulee ottaa huomioon.

      • jrykjtyjwrj

        Tarkoitat säälin sijaan varmaan väheksyntää. Psykiatrit eivät paljoa sääliä tunne.


      • Anonyymi

        Tyypillistä alemmuuden tunnetta joka oåkuuluunjuuri psyykkisten sairauksien kuvaan.
        Hoitajat yrittävät kääntää negatiivisen ajattelumallin ihmisessä joka koko ajan näkee muissa vikoja eikä koskaan itsessään.
        Ja eivät ala edes kuuntelemaan juttuja joissa syytellään toisi ihmisiä asioista siis omia kokemuksia jotka eivät useinkaan ole mutta kun ihmisen harhaluuloja .


    • näkymätöntyttö

      Luojan kiitos itse en mennyt osastohoitoon kärsiessäni lievistä psykoottisista oireista, jotka tuli erittäin stressaavan jakson jälkeen ja ilmenivät sairaalloisena sairastumisen pelkona, ahdistuksena, eristäydyin ja en saanut unta, kun ahdisti niin. Kärsimällä ahdistuksen läpi ja kelatessani asioita voimaannuin tosi paljon. Jaksan taas nauraa ja iloita, ja arvostaa että asiat on nyt suht hyvin, vaikka välillä saan ahdistustiloja. Yhä harvemmin onneksi.

      Käytin lääkityksenä pienintä annosta 25mg Ketipinoria, joka katkaisi ahdistuksen ja antoi unen. Olisin saanut syödä niitä 4 päivässä, vaan en halunnut olla pöhnässä. Mikään "kunnon" psykoosinhoitoannos se 25 mg ei ole. Muutamassa päivässä nukkuessani kunnon yöunet oloni rauhottui. Muutama kuukausi tuon jälkeen ahdisti ajatella ahdistukseni määrää mikä minulla oli. Enää muutama kuukausi tuon jälkeen en käytä lääkitystä.

      Ystäväni meni huonoon kuntoon osastohoidossa, jossa hänelle syötettiin vaikka mitä sekaisin psykoosissa. Olin ihan järkyttynyt kuullessani hänen lääkemääränsä. Hän on enää varjo entisestä, ennen hän oli niin eloisa ja valoisa ihminen :(

      Olen myös käynyt hoitajan kanssa jutustelemassa. Vähän samanlaisia kokemuksia minullakin on:
      "käyttäytyen samalla niin kuin hän itse olisi 'parempi ihminen' ja hän hoitajana tietää paljon paremmin miten potilaan tulisi asioihin suhtautua."

      "Avohoito on vapaaehtoista." Ei taida olla kaikille, esimerkiksi jos saa kuntoutustukia yms. Jos olen oikein käsittänyt.

      • jrykjtyjwrj

        Mitä tulee teidän molempien kokemuksiin niin sanotusta psykoterapiasta tai vastapuolen tapaamisesta ja keskusteluista yleensä, katsokaa oheinen klippi ja kuunnelkaa erityisellä tarkkaavaisuudella mitä vanhempi herra kohdasta 4:40 eteenpäin sanoo.

        May, Rogers, Satir, and Szasz at The Evolution of Psychotherapy conference, 1985
        https://www.youtube.com/watch?v=crKiDBZ4GRY


    • Tilts

      Psykiatrian uhreja, potilaita, kohdellaan huonommin kuin vankilaan tuomittuja rikollisia. Rikoksen tehneille ennen vangitsemista sanotaan suoraan: 'Kaikkea mitä sanot, voidaan käyttää sinua vastaan.' Kuka sanoo tätä potilaille?

      Kaikkein pahinta, mitä viattomalle ihmiselle voi tehdä, on laittaa hänet pakkohoitoon. 'Hoitaa' häntä vasten hänen tahtoaan. Itse olen 4 vuotta sitten ensi kerran joutunut suljetulle osastolle ja nyt olen vihdoin saanut katkaistua kaikki siteeni psykiatriseen poliklinikkaan. Minut on tahallisesti leimattu sairaaksi, vaikka vertaistuen avulla olen vihdoin ymmärtänyt syyt siihen miksi minulle näin uskoteltiin, ja mistä ongelmat elämässäni johtuivat.

      On hyvin valheellista informaatiota ilman minkäänlaista tieteellistä näyttöä aivopestä potilas uskomaan, että esimerkiksi psykoosi on aivoille haitallista ja aivoja tuhoavaa. Jos hän on sellaisen kokenut, hänelle uskotellaan että lääkkeiden syönti ja avohoidon vastaanottaminen on välttämätöntä vähintään vuoden ajan psykoosin koettua. Itse väitän, että lääkkeet itsessään ovat juuri se, mikä niitä aivoja ja ihmisyyttä tuhoaa. Väitän, että psykoosi on se, mikä aiheutuu kun ihminen kokee tietynlaisen henkisen heräämisen ja sitä kautta tulee tietoiseksi siitä, mitä hänen ympärillään oikeasti tapahtuu. Silloin hän ymmärtää omat todelliset voimansa ja sen, miten muut ihmiset häntä ovat kohdelleet. Se mikä aiheuttaa ihmiselle vaikeuksia tämän kokiessaan on se, kukaan ei ole hänelle opettanut miten käsitellä kaikkea sitä informaatiota, mitä hän yhtäkkiä vastaanottaa. Kukaan ei ole opettanut ihmistä elämään 'todellisessa' maailmassa. Olen kokemuksesta hyvin vahvasti sitä mieltä, että tälläisessä tilassa olevat ihmiset ansaitsevat tukea, ymmärrystä, AITOA VÄLITTÄMISTÄ. Se, miten suljetut osastot kohtelevat tälläisessä kriittisessä tilassa olevia ihmisiä, on hyvin, hyvin julmaa. Se, että heille uskotellaan että heidän kokemansa herääminen on sairaus, vaikka kaikki tämän kokeneet tietävät sisimmässään että näin ei ole, on mielestäni jopa pahempaa kuin ihmisen fyysinen tappaminen.

      Lisään tämän vielä tännekkin jotta mahdollisimman moni sen lukisi ja ehkä jopa hyötyisi :)

      On hyvin pelottavaa, suoraan sanottuna julmaa, että ihmiset, jotka työskentelevät psykiatrian parissa teeskentelevät auttavansa potilaita, vaikka tosiasiassa he saavat heidät hyvin monessa tapauksessa vain huonompaan kuntoon. Minä olen vihdoin tämän täysin ymmärtänyt ja hyväksynyt, ja sain tarpeeksi rohkeutta katkaistua hoitosuhteen laitokseen. Koko tämän 4 vuoden ajan minä olen 'hoitoa' heiltä vastaanottanut ja se ei ole millään tavalla tehnyt oloani paremmaksi, päinvastoin. Nyt kun olen oloani pitkään tarkkaillut ja huomannut selvän eron olossani ilman lääkkeitä ja hoitokontaktia, sekä katkaissut välit kaikkiin ihmisiin jotka kohtelevat minua vähempiarvoisina kuin he itse ovat, oloni on kohentunut huomattavasti, olen löytänyt takaisin itsevarmuuteni ja elämäniloni ja mikä tärkeintä, vapauteni.

      Sanoisin, että kukaan hoitaja, lääkäri tai psykiatri ei koskaan voi potilasta oikeasti auttaa tavalla jota tämä tarvitsee, omaamatta kokemusta samankaltaisista asioista. Lukemalla kirjasta miten tälläiseen ihmiseen tulee suhtautua ei missään nimessä auta yhtään ketään. Olen melko vakuuttunut, että harvalla psykiatrilla on oikeasti halua potilasta auttaa tai kykyä kohdata häntä tasavertaisena ihmisenä. Hyvin, hyvin monella psykiatrian parissa työskentelevällä on valitettavan usein sellaiset motiivit työnsä tekemiseen, mitä he eivät koskaan kenellekkään rehellisesti paljastaisi. Väitän, että he OVAT TIETOISIA siitä, miksi potilas kokee ja mitä hän käy läpi, mutta he haluavat pitää tämän pimennossa totuudesta. Onko mitään sairaampaa?

      Tilanteen tulisi kääntyä pääläelleen. Hyvin moni psykiatrian parissa työskentelevä ansaitsisi itse mielestäni paikan sairaalassa. Potilailla on hyvin tärkeitä kokemuksia kerrottavanaan, ja näitä tulisi kuunnella vähättelemisen sijaan.

      Uskoisin, että psykiatrian uhreiksi joutuneet potilaat ovat keskimäärin hyvin hyväsydämisiä ihmisiä, ihmisiä joilla on potentiaalia oikeasti tehdä maailmasta parempi paikka, mutta joita on elämässä kohdeltu kaltoin heidän läheistensä toimesta. Heitä tulisi kohdella sillä kunnioituksella, mitä he ansaitsevat.

      • nimini

        "Psykiatrian uhreja, potilaita, kohdellaan huonommin kuin vankilaan tuomittuja rikollisia. Rikoksen tehneille ennen vangitsemista sanotaan suoraan: 'Kaikkea mitä sanot, voidaan käyttää sinua vastaan.' Kuka sanoo tätä potilaille?"

        He ovat osastoilla kuin vankeja ilman tehtyä rikosta. "Rikoksena" sosiaalisten normien rikkominen, erikoinen käytös,mielisairaus tai itsetuhoisuus.

        Kaikkea mitä sanot psykiatrille, voidaan käyttää sinua vastaan hänen vääristellessä sanojasi ja käyttää pakkolääkinnän oikeutuksena. Lausunnoista voi olla hankala tunnistaa itseään. Diagnoosien teko menee ihmisen aidon ymmärtämisen ja kuuntelemisen edelle, sillä koko psykiatria perustuu diagnoosin tekoon, josta ei ole välttämättä apua ihmiselle, jopa haittaa ja diagnoosi voi olla vääräkin. Vaikka luulisit että psykiatri sympaattisena kuuntelee juttujasi, hän etsii kokoajan vain mikä sinussa on vikana ja mikä kemikaali auttaisi. Muista, että avaudut ihmiselle joka voi laittaa vastoin tahtoasi kemikaaleja kehoosi ja pitää sinua vangittuna, vaikka vapaaehtoisena olisit osastolle mennyt..Pitää muistaa, että väärinkäsityksiäkin voi tulla, kun lääkäri on vasta tavannut potilaan eikä tunne häntä. Silti lääkitystä tulee pelkkiin "sairaus"epäilyihinkin.

        Esim. nämä röyhkeät ylimieliset omaa alaansa täynnä olevat liikaa valtaa omaavat "lääkärit" voivat sanoa ihmistä harhaiseksi, jos tämä sanoo lääkkeiden olevan haitallisia, vaarallisia tai terveydelle vaarallisia ja harhaisuuden perusteella lääkitä häntä antipsykooteilla. Myös lääkkeen aiheuttamia haittoja voidaan laittaa harhoiksi, etenkin jos ne ei ole yleisiä. "Ei voi johtua lääkkeestä".

        Sitten ihminen voi antipsykooteista, tai lääkekoktaileista seota tai niiden vieroituksesta, kuten muistakin tajuntaa muokkaavista päihteistä. Lääkkeistä tai niiden vieroituksesta voi tulla psykoosi. Näin psykiatri voi olla tyytyväinen diagnosointikyvystään, kun hullun diagnoosille tuli lisävarmistusta. Traumojen kanssa hoidosta potilas voi voida paljon huonommin. Osa ei kestä traumojaan, ei uskalla hakea enää apua ja tällä voi olla huonot seuraukset. Stigma ja diagnoosien kanssa eläminen voi olla hyvin raskasta, ja on aina psykoosin jälkeen lääkärien silmätikku. Osa jää koneiston uhriksi hakemaan injektioita tai menee niin huonoon kuntoon, että jää laitoskierteeseen lääkezombiksi. Kierteestä voi olla hankala päästä pois ilman tukiverkostoa varsinkin.

        Kohtelu potilaalle voi olla sairaalassa karmeampaa kuin vankilassa. Jos ei halua tajunnanmuokkauskemikaaleja, ne pistetään vastoin tahtoa. Vankilassa on vankina vain fyysisesti, sairaalassa jatkuvan lääkinnän uhan alla omassa mielessä kemiallisessa pakkopaidassa. lääkkeiden antoon voidaan käyttää kamalia keinoja:usean henkilön alistaessa potilasta pysymään paikallaan makuuasennossa. Tämä on väkivaltaa, ei hoitoa. Koko ylhäältä alaspäin suuntautuva lääkäri/potilassuhde on sairas, jossa lääkäri on potilaan mielen asiantuntija ja tietää mikä on hänelle parhaaksi. Mikä on sairainta, lääkäri voi tuomita potilaan inkompetentiksi päättämään hoitovalinnoistaan. Kaiken päälle viedään potilaan oma tahto, kompetenssi ja väkisin "hoidetaan" hänet (vaikka lopputulos olisi huono ja potilas kärsisi)

        Kukaan ei ihmettele tai kyseenalaista vaikka potilas lähtee huonommassa kunnossa kun tuli lääkkeiden jälkeen osastolta. Sehän nyt oli se potilaan sairaus. Jos potilas valittaa kaltoinkohtelusta "hoidossa", hoitajat voi tuomita potilaan harhaiseksi ja psykoottiseksi, kuten Kupittaalla nähtiin.

        Potilas on niin kauan sairaalassa kun lääkäri tahtoo. Lääkäri on portinvartijana. Asianajajaa ei ole. Oikeuteen voi valittaa, mutta muutosta lääkärin sanaan harvoin tulee

        "On hyvin valheellista informaatiota ilman minkäänlaista tieteellistä näyttöä aivopestä potilas uskomaan, että esimerkiksi psykoosi on aivoille haitallista ja aivoja tuhoavaa" Ja saada uskomaan, että potilasta hyödyttää tai parantaa lukuisia välittäjäaineita ja reseptoreita muokkaava kemikaali , "lääke". He esiintyvät muka asiantuntijoina ihmisen aivokemioista, lääketieteen mielisairauksien asiantuntijoina

        "Hyvin, hyvin monella psykiatrian parissa työskentelevällä on valitettavan usein sellaiset motiivit työnsä tekemiseen, mitä he eivät koskaan kenellekkään rehellisesti paljastaisi." Montaa ei varmasti edes kiinnosta auttaa ihmisiä, vaan jakaa lääkkeet ja thats it. Osa voi nauttia ihmisten alistamisesta ja käskytyksestä. Osa voi olla itsekin mielenterveydeltä häilyviä tai narsisteja

        "Uskoisin, että psykiatrian uhreiksi joutuneet potilaat ovat keskimäärin hyvin hyväsydämisiä ihmisiä, ihmisiä joilla on potentiaalia oikeasti tehdä maailmasta parempi paikka, mutta joita on elämässä kohdeltu kaltoin heidän läheistensä toimesta."

        Suurin osa ei ole väkivaltaisia, ei uhka kenellekään, moni kohdannut itse huonoa kohtelua. Tätä ei auta, että he usein joutuvat vielä psykiatrisen koneiston kaltoinkohtelemiksi.

        Mielisairaat (eritoten psykoosi) ja laitosvanhukset ovat yhteiskuntamme eniten pohjasakkana kohdeltuja.


      • kipukpiih

        "Se, miten suljetut osastot kohtelevat tälläisessä kriittisessä tilassa olevia ihmisiä, on hyvin, hyvin julmaa. Se, että heille uskotellaan että heidän kokemansa herääminen on sairaus, vaikka kaikki tämän kokeneet tietävät sisimmässään että näin ei ole, on mielestäni jopa pahempaa kuin ihmisen fyysinen tappaminen."

        Ihmisen lääkitseminen kuntoon, jossa hän on tunnemaailmaltaan kuin elävä kuollut on pahempaa kuin fyysinen tappaminen. Nämä lääkkeet lamaa keskushermostoa, vaikuttaa siihen ja muihin kehollisiin prosesseihin. Jos niin haluaa itselleen tehdä, se on ok, mutta jos pakotetaan tekemään itselleen tällaista, se on pahoinpitely.

        hoitoa ei ole tajunnan lamaaminen. Psykiatrit valehtelevat sen olevan.


      • Anonyymi

        On paljon ihmisiä joita on kohdeltumkaltoin ja silti heistä on tullut malli ihmisiä joilla on hyvä koulutus ja työ. Joten se miten näkee kaltoin kohtelemisen ratkaisee asiat , terve ihminen ei anna asioiden vaikuttaa itseensä , herkkä ja kaiken vastaanottavainen lannistuu koska on altis juuri huonoon mielenterveyteen , ja olisi tullut varmasti sairaaksi myös jos olisi ollut toisessa kodissa kasvamassa


      • Anonyymi
        kipukpiih kirjoitti:

        "Se, miten suljetut osastot kohtelevat tälläisessä kriittisessä tilassa olevia ihmisiä, on hyvin, hyvin julmaa. Se, että heille uskotellaan että heidän kokemansa herääminen on sairaus, vaikka kaikki tämän kokeneet tietävät sisimmässään että näin ei ole, on mielestäni jopa pahempaa kuin ihmisen fyysinen tappaminen."

        Ihmisen lääkitseminen kuntoon, jossa hän on tunnemaailmaltaan kuin elävä kuollut on pahempaa kuin fyysinen tappaminen. Nämä lääkkeet lamaa keskushermostoa, vaikuttaa siihen ja muihin kehollisiin prosesseihin. Jos niin haluaa itselleen tehdä, se on ok, mutta jos pakotetaan tekemään itselleen tällaista, se on pahoinpitely.

        hoitoa ei ole tajunnan lamaaminen. Psykiatrit valehtelevat sen olevan.

        Ompa kumma ammatti jossa valehdellaan vaan,eiköhän ole aika tarkistaa hieman omaa vointiaan kun aletaan syyttämään ihmisiä valehtelusta. Psykiatrit tekevät todella työtä että saisivat autettu ihmistä joka ei ehkä tiedä miten lääkkeet auttavat edes.
        Joten ykeensä nämä sairaudet ovat sellaisia että melkein joka potilas kertoo samalaisen tarinan miten voi, se om psykiatrin arkipäivää ja heille se eimole mitenkään erikoista kuten se on ehkä potilaalle, parannusta ehkä siihen että selvittäisivät potilaalle miten lääkkeet otetaan ja minkä kanssa ja miten ne alkavat vaikuttamaan. Jos nyt ennnakkoluuloinen ihminen edes on vatsaan ottavainen selityksille missä on tieteellinen pohja.
        Ei ihme että moni voi huonosti kun lukee näitä juttuja kerta kerran jälkeen eikä uskalla mennä hakemaan hoitoa. Niin että oletkos ajatellut miksi lääkäri sinulle valehtelisi , et oeple mitenkään erikois tapaus jota pitäisi mielestäsi hoitaa jollain hoitomuodolla mitä ei ole olemassakaan, vaan ihan tavallinen ihminen joka on sairastunut psykoosiin johon on apu saatavilla. Paras kun lopettelette nämä mielikuvitus kirjoitukset siten autatte itseänne ja niitä joilla on hyvin huono olo ja jotka tarvitsevat lääkärin apua.
        Joten kummallisia hörhöjä kun näille nyt on lääkäritkin alkaneet valehtelemaan , kuinkahan oikein käsitetään psykiatrinen hoito, sillä kaikki tiedot potilaasta kirjoitetaan ylös, ja kuka heistä alkaisi vaarantamaan ammattiaan valehtelemalla kun vaan tekevät työtään, josta moni ei tiedä mitään millaista se on.
        Edes , ainoastaan omat kuvitelmansa. Jos vaikka valittaa lääkärille että voi huonosti lääkkeistä niin kyllä koulutettu psykiatri tietää jos voi huonosti lääkkeistä tai ainoastaan sairaudestaan . Niin että oaska puhetta kaikki valehtelemisesta , se on mahdottomuus heidän ammatissaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ompa kumma ammatti jossa valehdellaan vaan,eiköhän ole aika tarkistaa hieman omaa vointiaan kun aletaan syyttämään ihmisiä valehtelusta. Psykiatrit tekevät todella työtä että saisivat autettu ihmistä joka ei ehkä tiedä miten lääkkeet auttavat edes.
        Joten ykeensä nämä sairaudet ovat sellaisia että melkein joka potilas kertoo samalaisen tarinan miten voi, se om psykiatrin arkipäivää ja heille se eimole mitenkään erikoista kuten se on ehkä potilaalle, parannusta ehkä siihen että selvittäisivät potilaalle miten lääkkeet otetaan ja minkä kanssa ja miten ne alkavat vaikuttamaan. Jos nyt ennnakkoluuloinen ihminen edes on vatsaan ottavainen selityksille missä on tieteellinen pohja.
        Ei ihme että moni voi huonosti kun lukee näitä juttuja kerta kerran jälkeen eikä uskalla mennä hakemaan hoitoa. Niin että oletkos ajatellut miksi lääkäri sinulle valehtelisi , et oeple mitenkään erikois tapaus jota pitäisi mielestäsi hoitaa jollain hoitomuodolla mitä ei ole olemassakaan, vaan ihan tavallinen ihminen joka on sairastunut psykoosiin johon on apu saatavilla. Paras kun lopettelette nämä mielikuvitus kirjoitukset siten autatte itseänne ja niitä joilla on hyvin huono olo ja jotka tarvitsevat lääkärin apua.
        Joten kummallisia hörhöjä kun näille nyt on lääkäritkin alkaneet valehtelemaan , kuinkahan oikein käsitetään psykiatrinen hoito, sillä kaikki tiedot potilaasta kirjoitetaan ylös, ja kuka heistä alkaisi vaarantamaan ammattiaan valehtelemalla kun vaan tekevät työtään, josta moni ei tiedä mitään millaista se on.
        Edes , ainoastaan omat kuvitelmansa. Jos vaikka valittaa lääkärille että voi huonosti lääkkeistä niin kyllä koulutettu psykiatri tietää jos voi huonosti lääkkeistä tai ainoastaan sairaudestaan . Niin että oaska puhetta kaikki valehtelemisesta , se on mahdottomuus heidän ammatissaan

        Niin onko sulla henkilökohtaista kokemusta asioista (siis koetusta psykoosista omassa elämässäsi) kun tulet tähän ketjuun kirjoittamaan?

        Tää ketju on yksi lempiketjuistani tällä foorumilla, koska ihmiset kertovat kokemuksiaan siitä mitä jopa positiivista psykoositilasta on voinut aueta heidän itseymmärryksensä nousuna ja negatiivisista seurauksista mitä neurolepteistä ja psykiatrian hoitomallista on voinut seurata.

        Olen kokenut elämäni ainoan "psykoottisen masennuksen " lääkevieroituksessa koko pitkään käyttämistäni masennuslääkkeistä. Lääkevieroitus sotki uneni ja puhkaisi ahdistusta mistä lähti alamäki. Psykiatrian aineet vaikuttaa unen arkkitehtuuriin koska uni on kemiallinen prosessi jossa jokaisella välittäjäaineella on oma roolinsa. Esim masennuslääkepakkausselosteessakin mainitaan unen ongelmat yhtenä vieroitusoireena ja haittana. Sitä ei kyllin voisi tosin korostaa mitä negatiivista siitä voi seurata unelle. Unen häiriöityminen on mielestäni merkittävä riskitekijä sille että ihmisellä alkaa viiraamaan koska pelkkä univaje ja nukkumattomuus riittävän pitkään voi saada itse kelläkin viiraamaan päässä. Kokemukseni on että monet psyykenlääkkeet sotkee vieroituksessa unta.

        Sen sijaan että minulla olisi ollut ymmärrys itseni turvallisesta vieroittamisesta ja itsehoitotaidoista vieroituksen aikana (mitkä opin vertaisilta, en psykiatrialta lopussa) ja olisin vähentänyt stressiä (koska vieroitus heikensi kykyä kestää stressiä) vedin annoksen siht nopeaa alas melko hektisessä elämäntilanteessa. Romahdin.

        Mitäs psykiatria teki? Kielsi vieroitusoireeni kun ne olisi kuulemma pitänyt olla ohi muutamaa viikkoa myöhemmin. Aivan selkeää dataa on olemassa nykyöän eträ vieroitusoireet voi olla hankalampia ja pitkäkestoisempia ja vieroitusoireiden riskiä lisää jo paketin mukaan pitkäaikaiskäyttö. Väitti että olin vain lopettanut toimivan lääkityksen ja tunki kahta kauheammin pillereitä. Itsekin vielä luotin heihin silloin että he tiesi mitä teki. Ainoa ongelma vain oli että vieroituksessa reagoin niihin lääkkeisiin huonommin kuin normaalisti. Jälkikäteen tuhansia ihmisiä omaavilla vieroitusfoorumeilla tämä sama ongelma on monella, hermosto herkistyy lääkkeiden haitoille vieroituksessa ja ihmiset sietää niitä heikommin. On mm.ilmiö nimeltä kindling, josta voi lukea.

        Tuolloin ei mediassakaan puhuttu vieroitusoireista masennuslääkkeissä juurikaan. Tuntui että kukaan ei ymmärtänyt miten hirveä kokemus vieroitus oli ollut. Oli hirveää olla yksin tuossa tilanteessa vailla tukea ymmärrystä mitään ennenkuin hain vertaistukea.

        Tuona aikana kun minulle määräiltiin lääkkeitä koin järkyttäviä haittoja. Pillerikasani kasvoi ja vointini heikkeni kokoajan. Oli lääkettä haittaankin. Minulla oli olo että olisin halunnut päästä nahoistani irti lopussa tuota hoitoa. Iltaisin odottelin että saan toisen lääkkeen että pystyn nukkumaan levottomien jalkojen kanssa jotka toinen lääke laukaisi.

        Psykiatrian mielestä tarvitsin neuroleptejä tähän uuteen sairauteeni.

        Koin pillerit psyykettä sotkevina, tunteita lamaavina, ahdistavina, ja lisäksi kun dopamiinia sotkettiin tunsin kaikkea levottomista jaloista liikkumispakon tunteeseen. Kenellä tuo ei laittaisi vähän viiraamaan jos olo on niin sangen hirveä?

        Psykiatria yritti väittää että minulla on aivoja tuhoava sairaus ja neuroleptit estää psykoosin aivojen vaurioittamista (kehtaavatkin ##### väittää miettien aineiden haittoja mitä koin).

        Mulla ei sanat riitä miten hirveitä lääkkeitä neuroleptit on.

        Purin täysin vastoin psykiatrian ohjeita lääkkeeni enkä ole sen koommin uusiin pillereihin koskenut. Purkuvaiheessa oli unettomuutta, oloa kuin haluaisi päästä nahoistaan, kamalia vieroitusoireita. Mutta kaikki oli sen arvoista että sai itsensä takaisin. Se oli varastettuna lääkkeissä.

        Tuntuu niinkuin pää selkeytyi heti.

        En epäile sekuntiakaan etteikö nuo aineet voi sotkea hermostoa huonolla tavalla. Hermostossa oleva balanssi, toimiva uni ja kaikki on tärkeö osa hyvinvointia ja palautumista.

        Kumpi oli ahdistavampi kokemus, lääkkeet vai psyykkinen kärsimys? Leimaaminen, lääkkeet ja haitan ignooraaminen.
        Psyyke kyllä eheytyi ajan saatossa vaikka traumat jäi. Se on jännä että kaiken sen sekavuuden jälkeen aivot rakentaa ja jäsentää kaiken uudelleen ja se todentotta lisää itseymmärrystä. Terveelliset elämäntavat, henkinen tuki, kaikki tällainen auttoi. Opin itsehoitotaitoja oikeastaan parhaiten koko elämässäni lääkkeistä luopuessa.

        Voin täysin ymmärtää kun jotkut sanoo että psykoottiset kokemukset vahvistaa psyykettä. Olen kohdannut synkät puolet psyykkeessäni niinä unettomina öinä. Olen kohdannut pelkoajatuksia. Olen oppinut kyseenalaistamaan. Olen oppinut arvostamaan asioita mitä minulla on enemmän, pieniäkin. Olen nähnyt mitä helvetillisiä oloja voi ihminen tässä elämässä kokea.

        Toki niistä kokemuksista jäi arpiakin.

        Psykiatreihin en enää luota koskaan. Se tapa millä he määräsi masennuslääkkeetkin kertomatta puoliakaan niihin sisältyvistä ongelmista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ompa kumma ammatti jossa valehdellaan vaan,eiköhän ole aika tarkistaa hieman omaa vointiaan kun aletaan syyttämään ihmisiä valehtelusta. Psykiatrit tekevät todella työtä että saisivat autettu ihmistä joka ei ehkä tiedä miten lääkkeet auttavat edes.
        Joten ykeensä nämä sairaudet ovat sellaisia että melkein joka potilas kertoo samalaisen tarinan miten voi, se om psykiatrin arkipäivää ja heille se eimole mitenkään erikoista kuten se on ehkä potilaalle, parannusta ehkä siihen että selvittäisivät potilaalle miten lääkkeet otetaan ja minkä kanssa ja miten ne alkavat vaikuttamaan. Jos nyt ennnakkoluuloinen ihminen edes on vatsaan ottavainen selityksille missä on tieteellinen pohja.
        Ei ihme että moni voi huonosti kun lukee näitä juttuja kerta kerran jälkeen eikä uskalla mennä hakemaan hoitoa. Niin että oletkos ajatellut miksi lääkäri sinulle valehtelisi , et oeple mitenkään erikois tapaus jota pitäisi mielestäsi hoitaa jollain hoitomuodolla mitä ei ole olemassakaan, vaan ihan tavallinen ihminen joka on sairastunut psykoosiin johon on apu saatavilla. Paras kun lopettelette nämä mielikuvitus kirjoitukset siten autatte itseänne ja niitä joilla on hyvin huono olo ja jotka tarvitsevat lääkärin apua.
        Joten kummallisia hörhöjä kun näille nyt on lääkäritkin alkaneet valehtelemaan , kuinkahan oikein käsitetään psykiatrinen hoito, sillä kaikki tiedot potilaasta kirjoitetaan ylös, ja kuka heistä alkaisi vaarantamaan ammattiaan valehtelemalla kun vaan tekevät työtään, josta moni ei tiedä mitään millaista se on.
        Edes , ainoastaan omat kuvitelmansa. Jos vaikka valittaa lääkärille että voi huonosti lääkkeistä niin kyllä koulutettu psykiatri tietää jos voi huonosti lääkkeistä tai ainoastaan sairaudestaan . Niin että oaska puhetta kaikki valehtelemisesta , se on mahdottomuus heidän ammatissaan

        Niin onko sulla henkilökohtaista kokemusta asioista (siis koetusta psykoosista omassa elämässäsi) kun tulet tähän ketjuun kirjoittamaan?

        Tää ketju on yksi lempiketjuistani tällä foorumilla, koska ihmiset kertovat kokemuksiaan siitä mitä jopa positiivista psykoositilasta on voinut aueta heidän itseymmärryksensä nousuna ja negatiivisista seurauksista mitä neurolepteistä ja psykiatrian hoitomallista on voinut seurata.

        Olen kokenut elämäni ainoan "psykoottisen masennuksen " lääkevieroituksessa koko pitkään käyttämistäni masennuslääkkeistä. Lääkevieroitus sotki uneni ja puhkaisi ahdistusta mistä lähti alamäki. Psykiatrian aineet vaikuttaa unen arkkitehtuuriin koska uni on kemiallinen prosessi jossa jokaisella välittäjäaineella on oma roolinsa. Esim masennuslääkepakkausselosteessakin mainitaan unen ongelmat yhtenä vieroitusoireena ja haittana. Sitä ei kyllin voisi tosin korostaa mitä negatiivista siitä voi seurata unelle. Unen häiriöityminen on mielestäni merkittävä riskitekijä sille että ihmisellä alkaa viiraamaan koska pelkkä univaje ja nukkumattomuus riittävän pitkään voi saada itse kelläkin viiraamaan päässä. Kokemukseni on että monet psyykenlääkkeet sotkee vieroituksessa unta.

        Sen sijaan että minulla olisi ollut ymmärrys itseni turvallisesta vieroittamisesta ja itsehoitotaidoista vieroituksen aikana (mitkä opin vertaisilta, en psykiatrialta lopussa) ja olisin vähentänyt stressiä (koska vieroitus heikensi kykyä kestää stressiä) vedin annoksen siht nopeaa alas melko hektisessä elämäntilanteessa. Romahdin.

        Mitäs psykiatria teki? Kielsi vieroitusoireeni kun ne olisi kuulemma pitänyt olla ohi muutamaa viikkoa myöhemmin. Aivan selkeää dataa on olemassa nykyöän eträ vieroitusoireet voi olla hankalampia ja pitkäkestoisempia ja vieroitusoireiden riskiä lisää jo paketin mukaan pitkäaikaiskäyttö. Väitti että olin vain lopettanut toimivan lääkityksen ja tunki kahta kauheammin pillereitä. Itsekin vielä luotin heihin silloin että he tiesi mitä teki. Ainoa ongelma vain oli että vieroituksessa reagoin niihin lääkkeisiin huonommin kuin normaalisti. Jälkikäteen tuhansia ihmisiä omaavilla vieroitusfoorumeilla tämä sama ongelma on monella, hermosto herkistyy lääkkeiden haitoille vieroituksessa ja ihmiset sietää niitä heikommin. On mm.ilmiö nimeltä kindling, josta voi lukea.

        Tuolloin ei mediassakaan puhuttu vieroitusoireista masennuslääkkeissä juurikaan. Tuntui että kukaan ei ymmärtänyt miten hirveä kokemus vieroitus oli ollut. Oli hirveää olla yksin tuossa tilanteessa vailla tukea ymmärrystä mitään ennenkuin hain vertaistukea.

        Tuona aikana kun minulle määräiltiin lääkkeitä koin järkyttäviä haittoja. Pillerikasani kasvoi ja vointini heikkeni kokoajan. Oli lääkettä haittaankin. Minulla oli olo että olisin halunnut päästä nahoistani irti lopussa tuota hoitoa. Iltaisin odottelin että saan toisen lääkkeen että pystyn nukkumaan levottomien jalkojen kanssa jotka toinen lääke laukaisi.

        Psykiatrian mielestä tarvitsin neuroleptejä tähän uuteen sairauteeni.

        Koin pillerit psyykettä sotkevina, tunteita lamaavina, ahdistavina, ja lisäksi kun dopamiinia sotkettiin tunsin kaikkea levottomista jaloista liikkumispakon tunteeseen. Kenellä tuo ei laittaisi vähän viiraamaan jos olo on niin sangen hirveä?

        Psykiatria yritti väittää että minulla on aivoja tuhoava sairaus ja neuroleptit estää psykoosin aivojen vaurioittamista (kehtaavatkin ##### väittää miettien aineiden haittoja mitä koin).

        Mulla ei sanat riitä miten hirveitä lääkkeitä neuroleptit on.

        Purin täysin vastoin psykiatrian ohjeita lääkkeeni enkä ole sen koommin uusiin pillereihin koskenut. Purkuvaiheessa oli unettomuutta, oloa kuin haluaisi päästä nahoistaan, kamalia vieroitusoireita. Mutta kaikki oli sen arvoista että sai itsensä takaisin. Se oli varastettuna lääkkeissä.

        Tuntuu niinkuin pää selkeytyi heti.

        En epäile sekuntiakaan etteikö nuo aineet voi sotkea hermostoa huonolla tavalla. Hermostossa oleva balanssi, toimiva uni ja kaikki on tärkeö osa hyvinvointia ja palautumista.

        Kumpi oli ahdistavampi kokemus, lääkkeet vai psyykkinen kärsimys? Leimaaminen, lääkkeet ja haitan ignooraaminen.
        Psyyke kyllä eheytyi ajan saatossa vaikka traumat jäi. Se on jännä että kaiken sen sekavuuden jälkeen aivot rakentaa ja jäsentää kaiken uudelleen ja se todentotta lisää itseymmärrystä. Terveelliset elämäntavat, henkinen tuki, kaikki tällainen auttoi. Opin itsehoitotaitoja oikeastaan parhaiten koko elämässäni lääkkeistä luopuessa.

        Voin täysin ymmärtää kun jotkut sanoo että psykoottiset kokemukset vahvistaa psyykettä. Olen kohdannut synkät puolet psyykkeessäni niinä unettomina öinä. Olen kohdannut pelkoajatuksia. Olen oppinut kyseenalaistamaan. Olen oppinut arvostamaan asioita mitä minulla on enemmän, pieniäkin. Olen nähnyt mitä helvetillisiä oloja voi ihminen tässä elämässä kokea.

        Toki niistä kokemuksista jäi arpiakin.

        Psykiatreihin en enää luota koskaan. Se tapa millä he määräsi masennuslääkkeetkin kertomatta puoliakaan niihin sisältyvistä ongelmista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin onko sulla henkilökohtaista kokemusta asioista (siis koetusta psykoosista omassa elämässäsi) kun tulet tähän ketjuun kirjoittamaan?

        Tää ketju on yksi lempiketjuistani tällä foorumilla, koska ihmiset kertovat kokemuksiaan siitä mitä jopa positiivista psykoositilasta on voinut aueta heidän itseymmärryksensä nousuna ja negatiivisista seurauksista mitä neurolepteistä ja psykiatrian hoitomallista on voinut seurata.

        Olen kokenut elämäni ainoan "psykoottisen masennuksen " lääkevieroituksessa koko pitkään käyttämistäni masennuslääkkeistä. Lääkevieroitus sotki uneni ja puhkaisi ahdistusta mistä lähti alamäki. Psykiatrian aineet vaikuttaa unen arkkitehtuuriin koska uni on kemiallinen prosessi jossa jokaisella välittäjäaineella on oma roolinsa. Esim masennuslääkepakkausselosteessakin mainitaan unen ongelmat yhtenä vieroitusoireena ja haittana. Sitä ei kyllin voisi tosin korostaa mitä negatiivista siitä voi seurata unelle. Unen häiriöityminen on mielestäni merkittävä riskitekijä sille että ihmisellä alkaa viiraamaan koska pelkkä univaje ja nukkumattomuus riittävän pitkään voi saada itse kelläkin viiraamaan päässä. Kokemukseni on että monet psyykenlääkkeet sotkee vieroituksessa unta.

        Sen sijaan että minulla olisi ollut ymmärrys itseni turvallisesta vieroittamisesta ja itsehoitotaidoista vieroituksen aikana (mitkä opin vertaisilta, en psykiatrialta lopussa) ja olisin vähentänyt stressiä (koska vieroitus heikensi kykyä kestää stressiä) vedin annoksen siht nopeaa alas melko hektisessä elämäntilanteessa. Romahdin.

        Mitäs psykiatria teki? Kielsi vieroitusoireeni kun ne olisi kuulemma pitänyt olla ohi muutamaa viikkoa myöhemmin. Aivan selkeää dataa on olemassa nykyöän eträ vieroitusoireet voi olla hankalampia ja pitkäkestoisempia ja vieroitusoireiden riskiä lisää jo paketin mukaan pitkäaikaiskäyttö. Väitti että olin vain lopettanut toimivan lääkityksen ja tunki kahta kauheammin pillereitä. Itsekin vielä luotin heihin silloin että he tiesi mitä teki. Ainoa ongelma vain oli että vieroituksessa reagoin niihin lääkkeisiin huonommin kuin normaalisti. Jälkikäteen tuhansia ihmisiä omaavilla vieroitusfoorumeilla tämä sama ongelma on monella, hermosto herkistyy lääkkeiden haitoille vieroituksessa ja ihmiset sietää niitä heikommin. On mm.ilmiö nimeltä kindling, josta voi lukea.

        Tuolloin ei mediassakaan puhuttu vieroitusoireista masennuslääkkeissä juurikaan. Tuntui että kukaan ei ymmärtänyt miten hirveä kokemus vieroitus oli ollut. Oli hirveää olla yksin tuossa tilanteessa vailla tukea ymmärrystä mitään ennenkuin hain vertaistukea.

        Tuona aikana kun minulle määräiltiin lääkkeitä koin järkyttäviä haittoja. Pillerikasani kasvoi ja vointini heikkeni kokoajan. Oli lääkettä haittaankin. Minulla oli olo että olisin halunnut päästä nahoistani irti lopussa tuota hoitoa. Iltaisin odottelin että saan toisen lääkkeen että pystyn nukkumaan levottomien jalkojen kanssa jotka toinen lääke laukaisi.

        Psykiatrian mielestä tarvitsin neuroleptejä tähän uuteen sairauteeni.

        Koin pillerit psyykettä sotkevina, tunteita lamaavina, ahdistavina, ja lisäksi kun dopamiinia sotkettiin tunsin kaikkea levottomista jaloista liikkumispakon tunteeseen. Kenellä tuo ei laittaisi vähän viiraamaan jos olo on niin sangen hirveä?

        Psykiatria yritti väittää että minulla on aivoja tuhoava sairaus ja neuroleptit estää psykoosin aivojen vaurioittamista (kehtaavatkin ##### väittää miettien aineiden haittoja mitä koin).

        Mulla ei sanat riitä miten hirveitä lääkkeitä neuroleptit on.

        Purin täysin vastoin psykiatrian ohjeita lääkkeeni enkä ole sen koommin uusiin pillereihin koskenut. Purkuvaiheessa oli unettomuutta, oloa kuin haluaisi päästä nahoistaan, kamalia vieroitusoireita. Mutta kaikki oli sen arvoista että sai itsensä takaisin. Se oli varastettuna lääkkeissä.

        Tuntuu niinkuin pää selkeytyi heti.

        En epäile sekuntiakaan etteikö nuo aineet voi sotkea hermostoa huonolla tavalla. Hermostossa oleva balanssi, toimiva uni ja kaikki on tärkeö osa hyvinvointia ja palautumista.

        Kumpi oli ahdistavampi kokemus, lääkkeet vai psyykkinen kärsimys? Leimaaminen, lääkkeet ja haitan ignooraaminen.
        Psyyke kyllä eheytyi ajan saatossa vaikka traumat jäi. Se on jännä että kaiken sen sekavuuden jälkeen aivot rakentaa ja jäsentää kaiken uudelleen ja se todentotta lisää itseymmärrystä. Terveelliset elämäntavat, henkinen tuki, kaikki tällainen auttoi. Opin itsehoitotaitoja oikeastaan parhaiten koko elämässäni lääkkeistä luopuessa.

        Voin täysin ymmärtää kun jotkut sanoo että psykoottiset kokemukset vahvistaa psyykettä. Olen kohdannut synkät puolet psyykkeessäni niinä unettomina öinä. Olen kohdannut pelkoajatuksia. Olen oppinut kyseenalaistamaan. Olen oppinut arvostamaan asioita mitä minulla on enemmän, pieniäkin. Olen nähnyt mitä helvetillisiä oloja voi ihminen tässä elämässä kokea.

        Toki niistä kokemuksista jäi arpiakin.

        Psykiatreihin en enää luota koskaan. Se tapa millä he määräsi masennuslääkkeetkin kertomatta puoliakaan niihin sisältyvistä ongelmista.

        Psykiatria aina muistaa pelotella esim kannabispsykooseista mutta kannattaisi tehdä tutkimusta voisko heidän aineidensa käytön vieroitus altistaa etenkin unen häiriintymisen vuoksi psykooseille...

        Ja mun ei oikeastaan tarvi edes itse selittää millainen olo lääkkeistä tuli. Yksi psykiatri nimittäin selittää jo aika hyvin sen tässä artikkelissa joka kokeili osana erästä tutkimusta neuroleptejä:

        https://rxisk.org/wp-content/uploads/2018/08/Gwen-Jones-Edwards.pdf

        Samaistun moneen kohtaan.

        Hän jopa kuvaa että kokemuksesta jäi traumoja (jotka kesti pitkään) ja sitä sekaannuttavaa hajaannuttavaa kokemusta millainen se oli. Taisi olla hyvin opettavainen kokemus hänelle. Ilman tuollaisia kokemuksia vain oppikirjatiedon varassa ja omaan subjektiiviseen kokemukseen hoitotyöstä voi jäädä asioita oppimatta. Hän vielä sanoikin että tuo kokemus on jatkossa mielessä aineita määrätessä.

        Mikä kokemuksessa oli hirveintä oli se kaikki denialismi lääkkeiden negatiivisesta vaikutuksesta itseeni mitä koin psykiatrian palveluissa silloin ja se kaikki yksinolo sen kokemuksen kanssa mihin auttoi onneksi vertaiset jotka sanoi että ei * että nuo on kamalia pillereitä. Leimaaminen oli hirveää psykiatrian palveluissa jolloin sua kohdellaan kuin jonain aivosairaana höppänänä joka ei ymmärrä vain että pitää vaan käyttää aineita mistä tulee kamala olla. Sun oireet pitää lamata. Niirä ei yritetä ymmärtää. Sut vain lääkitään zombiksi. Ja kun tulee kamala olla lääkkeistä se on vain sun sairaus. Mulla psykoosi puhkesi siis vieroituksessa LÄÄKEKOKEILUN ainana joka ei sopinut.

        Mua huvittaa tän yhden kirjoittajan usko psykiatrian erehtymättömyyteen ja kaikkivoipuuteen.

        En voi edes sanoin kuvata sitä helpottumisen tunnetta mikä tuli kun luovuin aineista ja pää selkiytyi enemmän ja enemmän. Siinä oli semmonen olo kuin ois saanut itsensä takaisin. Sittemmin en vuosiin enää ole aineisiin koskenut.

        Psykoosi ei ainakaan itselläni ole mitenkään sellainen tila että ajattelisin siitä samoin kuin psykiatria enää koska näin että psyyke voi ilman mitään neuroleptejä siitä eheytyä vaikka lopetin aineet kun psykiatrian mielestä ei olis pitänyt. Psykoosi voi olla monelle myös suojamekanismi jolloin ihminen menee kuin toiseen tilaan koska oikean todellisuuden kohtaaminen on liian raskasta. Kun saa oikeanlaista henkistä tukea, on turvallinen olo tila voi väistyä ihan itsestään ainakin mun kokemuksen mukaan. Ihmisaivot on hyvin kyvykkäitä prosessoimaan ja itsereflektoimaan ja jäsentämään, mitä psykiatria vähättelee.

        Psykoositila laittaa ihmisen ajattelemaan uusista näkökulmista, kohtaamaan pelkoja ja mörköjä sekä voi oikeasti avartaa ajattelua. Kun jälkikäteen prosessoi ymmärtää psyykettään paremmin ja ymmärtää että ahaa tuo irrationaalinen ajatus olikin ymmärrettäv. Oireet ei tunnukaan enää niin irrationaalisilta. Se on kontakti alitajuntaan. Psykiatrian mielestä kyseessä on sairaus jota pitää hoitaa tunteiden kokemista, sedaatiota lisäävillä kesgushermostoa lamaavilla aineilla.

        Se kaikki ihmisten höppänältä kuulostava puhe psykoosissa voi olla ihan ymmärrettävää esim ja kertoo erikoisella tavalla ahdistavista kokemuksista ja epäluottamuksesta toisiin. Toki se kuulostaa erikoiselta.

        Itse en koskaan nähnyt mitään näkyjä, tai kuullut halluja tai mitään. Koen että psykoosi oli henkisen ylikuormituksen ja univajeen ilmenemä. Kuvaisin sitä kuin suodatin ei olisi toiminut alitajunnasta tulevan ajatuksenvirran suodattamiseen tai kuin olisit unessa hereillä. Pahimmillaan painajaisunessa, eli ei se mitään helppoa ollut.

        Mietin myös mikä osa psykoosista oli sitä että nuo lääkkeet esti prosessointia normaalisti ja muutti ajattelua. Vääristi sitä lisäten sekavuutta ja vieroitukset puhkaisi depersonalisaatiota. Se on aika summamutikassa toisten aivojen ja tunne-elämän veivaamista alkaa randomilla jotain välittäjäaineita muokkaamaan.

        Ihmisillä on erilaisia selviytymismekanismeja ja uskon että nuo pillerit voi haitata niitä. Uskon että nuo aineet voi ihmisestä riippuen jopa lisätä pakkomielteistä ajattelua, estää kunnollista asioiden prosessointia (haittaavat aivotoimintaa ja rappeuttavat kognitiivisia kykyjä), lisätä impulsiivisuutta, vähentää kykyä tuntea tai laittaa esim vieroituksessa tunteet heittelemään. Jollakin jopa lisätä sekavuutta kun pää on jossain aineessa mikä ei vaikutakaan hyvin. Entäs kun saat jonkun haitan, nekin voi vaikuttaa negatiivisesti psyykeeseen. Se on kumma että psykiatria ignooraa kaiken tämän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Psykiatria aina muistaa pelotella esim kannabispsykooseista mutta kannattaisi tehdä tutkimusta voisko heidän aineidensa käytön vieroitus altistaa etenkin unen häiriintymisen vuoksi psykooseille...

        Ja mun ei oikeastaan tarvi edes itse selittää millainen olo lääkkeistä tuli. Yksi psykiatri nimittäin selittää jo aika hyvin sen tässä artikkelissa joka kokeili osana erästä tutkimusta neuroleptejä:

        https://rxisk.org/wp-content/uploads/2018/08/Gwen-Jones-Edwards.pdf

        Samaistun moneen kohtaan.

        Hän jopa kuvaa että kokemuksesta jäi traumoja (jotka kesti pitkään) ja sitä sekaannuttavaa hajaannuttavaa kokemusta millainen se oli. Taisi olla hyvin opettavainen kokemus hänelle. Ilman tuollaisia kokemuksia vain oppikirjatiedon varassa ja omaan subjektiiviseen kokemukseen hoitotyöstä voi jäädä asioita oppimatta. Hän vielä sanoikin että tuo kokemus on jatkossa mielessä aineita määrätessä.

        Mikä kokemuksessa oli hirveintä oli se kaikki denialismi lääkkeiden negatiivisesta vaikutuksesta itseeni mitä koin psykiatrian palveluissa silloin ja se kaikki yksinolo sen kokemuksen kanssa mihin auttoi onneksi vertaiset jotka sanoi että ei * että nuo on kamalia pillereitä. Leimaaminen oli hirveää psykiatrian palveluissa jolloin sua kohdellaan kuin jonain aivosairaana höppänänä joka ei ymmärrä vain että pitää vaan käyttää aineita mistä tulee kamala olla. Sun oireet pitää lamata. Niirä ei yritetä ymmärtää. Sut vain lääkitään zombiksi. Ja kun tulee kamala olla lääkkeistä se on vain sun sairaus. Mulla psykoosi puhkesi siis vieroituksessa LÄÄKEKOKEILUN ainana joka ei sopinut.

        Mua huvittaa tän yhden kirjoittajan usko psykiatrian erehtymättömyyteen ja kaikkivoipuuteen.

        En voi edes sanoin kuvata sitä helpottumisen tunnetta mikä tuli kun luovuin aineista ja pää selkiytyi enemmän ja enemmän. Siinä oli semmonen olo kuin ois saanut itsensä takaisin. Sittemmin en vuosiin enää ole aineisiin koskenut.

        Psykoosi ei ainakaan itselläni ole mitenkään sellainen tila että ajattelisin siitä samoin kuin psykiatria enää koska näin että psyyke voi ilman mitään neuroleptejä siitä eheytyä vaikka lopetin aineet kun psykiatrian mielestä ei olis pitänyt. Psykoosi voi olla monelle myös suojamekanismi jolloin ihminen menee kuin toiseen tilaan koska oikean todellisuuden kohtaaminen on liian raskasta. Kun saa oikeanlaista henkistä tukea, on turvallinen olo tila voi väistyä ihan itsestään ainakin mun kokemuksen mukaan. Ihmisaivot on hyvin kyvykkäitä prosessoimaan ja itsereflektoimaan ja jäsentämään, mitä psykiatria vähättelee.

        Psykoositila laittaa ihmisen ajattelemaan uusista näkökulmista, kohtaamaan pelkoja ja mörköjä sekä voi oikeasti avartaa ajattelua. Kun jälkikäteen prosessoi ymmärtää psyykettään paremmin ja ymmärtää että ahaa tuo irrationaalinen ajatus olikin ymmärrettäv. Oireet ei tunnukaan enää niin irrationaalisilta. Se on kontakti alitajuntaan. Psykiatrian mielestä kyseessä on sairaus jota pitää hoitaa tunteiden kokemista, sedaatiota lisäävillä kesgushermostoa lamaavilla aineilla.

        Se kaikki ihmisten höppänältä kuulostava puhe psykoosissa voi olla ihan ymmärrettävää esim ja kertoo erikoisella tavalla ahdistavista kokemuksista ja epäluottamuksesta toisiin. Toki se kuulostaa erikoiselta.

        Itse en koskaan nähnyt mitään näkyjä, tai kuullut halluja tai mitään. Koen että psykoosi oli henkisen ylikuormituksen ja univajeen ilmenemä. Kuvaisin sitä kuin suodatin ei olisi toiminut alitajunnasta tulevan ajatuksenvirran suodattamiseen tai kuin olisit unessa hereillä. Pahimmillaan painajaisunessa, eli ei se mitään helppoa ollut.

        Mietin myös mikä osa psykoosista oli sitä että nuo lääkkeet esti prosessointia normaalisti ja muutti ajattelua. Vääristi sitä lisäten sekavuutta ja vieroitukset puhkaisi depersonalisaatiota. Se on aika summamutikassa toisten aivojen ja tunne-elämän veivaamista alkaa randomilla jotain välittäjäaineita muokkaamaan.

        Ihmisillä on erilaisia selviytymismekanismeja ja uskon että nuo pillerit voi haitata niitä. Uskon että nuo aineet voi ihmisestä riippuen jopa lisätä pakkomielteistä ajattelua, estää kunnollista asioiden prosessointia (haittaavat aivotoimintaa ja rappeuttavat kognitiivisia kykyjä), lisätä impulsiivisuutta, vähentää kykyä tuntea tai laittaa esim vieroituksessa tunteet heittelemään. Jollakin jopa lisätä sekavuutta kun pää on jossain aineessa mikä ei vaikutakaan hyvin. Entäs kun saat jonkun haitan, nekin voi vaikuttaa negatiivisesti psyykeeseen. Se on kumma että psykiatria ignooraa kaiken tämän.

        Jälkikäteen luin avoimen dialogin mallista ja uskon että on hyvin hyödyllistä käydä dialogia vaikka jollakin on psykoosi ja jäsentää kokemaansa. Uskon että tuo malli on paljon kunnollisempi tapa hoitaa kärsivää ihmistä jossa ymmärretään mielen ongelmien sosiaalinen ulottuvuus yhteydessä sosiaaliseen toimintaympäristöön missä ihminen elämäänsä elää. Jos jotain pillereitä käytetäänkin, ne myös nähdään mahdollisesti tunneprosessointia myös haittaavina potentiaalisesti jossain tapauksissa.

        Nykyinen "lamataan ihminen psykoottisine ajatuksineen aineilla heti kun vain ehditään sairaus/diagnoosikeskeinen" malli saaden ihminen melkein pelkäämään omaa sisäistä maailmaansa (kun se pitää lamata) on kyllä aika alkeellinen ja vahingoittav. Ihminen voi tulla hyvin muuttuneena neurolepteissä osastolta. En voi edes riittävästi painottaa kuinka uskon kuinka vahingoittavia nuo aineet on.

        Toki ei varmaan kaikille jotka ilmeisesti eivät arvosta tunneherkkyyttään, kognitiivista kapasiteettiaan ynnä muuta ja haluavat elää turrempana.

        Mielestäni psykoositilasta poispääsyssä on tärkeää se että on ihmisiä ympärillä jotka pyrkivät ymmärtämään, eivät leimaa, ihminen otetaan osaksi sosiaalista yhteisöään. Valitettavasti tähän hoitomalli ei tue stigmatisoidessaan ihmisiä.
        Osa on onnekkaampia, on esim ymmärtäväinen lähipiiri. Ihmisen henkisen puolen tarpeet on sellaisia ettei niitä koskaan psykiatria voi korvata, esim kontakti muihin ihmisiin esim ystävyyssuhteet

        Psykiatrialle on oikeasti yksi lysti mikä ihmisten elämänlaatu on oman kokemukseni mukaan aineissa tai hoidolla. He jatkavat monien ihmisten satuttamista harhaisella hoitomallillaan joka ei tosiaankaan aina vastaa yksilöllisiin tarpeisiin.

        Törmäsin joskus yhteen huomattavan pitkän päihdehistorian omaavaan henkilöön jolla oli raskas neuroleptilääkitys. En ihmettelisi lainkaan että aivoissa olisi jotain rappeumaa koska hänen estonsa oli täysin hävinneet keskustelussa. Kannattaa suojella aivojaan eri niitä rappeuttavilta aineita ja elää terveellisesti. Siinä on lähtökohta sille että onko kroonikko vai ei.


    • Tilts

      Tuo jonkun ylempänä suosittelema Alkuajatus-opus on aivan mielettömän kullanarvoinen. Olen ikuisesti kiitollinen että joku ihana sitä tänne suositteli. Eilen kun sen täältä löysin, googletin ja saman tien menin kirjastoon sen hakemaan ja nyt sitä ollaan poikaystävän kanssa luettu innostuneena ja se on avannut silmiä niiin monelle epäselvälle asialle mille olen etsinyt vastauksia siitä lähtien kun vuosia sitten ensimmäisen psykosiini koin.

      Kyseisessä kirjassa käsitellään kaikkea tätä, mitä täällä palstalla ollaan puitu. Suosittelen lämpimästi jokaiselle, joka vastauksia toivoo löytävänsä.

    • Traumatisoitunut

      Jos sinua kiinnostaa tietää enemmän Juha Kurvisesta ja Kupittaan sekä Paiholan psykiatristen sairaaloiden tapahtumista myös mitä kaikkea hyvää Juha Kurvisen esiin tuleminen on saanut aikaan, googlaa: blogbook.fi/juhakurvinen, tositarinoita hullujenhuoneelta. Hänen IV osan kirjoituksen perässä on kommentointikenttä, josta voi lukea (n. 1000 kommenttia) mitä psykiatrisen pakkohoidon, -lääkityksen, eristämisen, lepositeiden, koko mielenterveyslain muuttamiseksi on maassamme meneillään.
      Myös halutessasi voit allekirjoittaa adressin uusimpien joukossa, adressit.comissa: Mielenterveyslain muutostarve/tukipyyntö juha kurviselle
      Asiakokonaisuudesta löytyy muitakin linkkejä, mm.:
      https mielenterveyslaista.blogspot.com
      http lukijoilta.blogspot.com
      https facebook.com/suomenmielenterveyslaista
      Syksyllä tulee Helsingissä olemaan psykiatrisesta hoidosta ja mielenterveyslaista keskustelusarja ministerien, kansanedustajien, psykiatrien, psykologien, muiden asiantuntijoiden johdolla ja mukana tulee olemaan mm. Mielenterveyden keskusliitto, Suomen Mielenterveysseura, Omaiset mielenterveystyön tukena, STM, Valvira ja THL ainakin.

    • Näinmulla

      Hyvä kirjoitus. Mulla oli tuossa vuosi takaperin psykoosi ja jätin ne lääkkeet pois tuossa pari kuukautta sitten. Tuntui, että olen luisumassa sinne takaisin, oli jotakin harha ajatuksia ensin, mutta tajusin ne järjettömiksi. Ne tuli nopeaa esim.vaikka tilanteessa jossa toiseen ihmiseen kohdistui vaara, niin mun aivot teki sekunnin sadas osas jonku ihan ihme rakennelman siitä, joka selitti siihen vaaraan joutumista. Kaikkeen löytyi jokin "looginen" selitys. Kuukauden oli tuossa vielä reuluviikkotakaperin jotain järkyttävän pahaa oloa, josta ei saanut kiinni mitä se oli. Johtuiskohan aivokemoiden tasapainottumisesta lääkkeen lopetuksen jälkeen ja ehkä huonosti nukutuista öistä ja masennuksesta. Viikko takaperin hain unettomuuteen lääkkeen ja sen jälkeen on olo helpottunut, se käsittämätön paha olo on poistunut. Se oli masennus lääke unettomuuteen, mutta tuntuu helpottavan lisäksi oloa. Nyt ei ole harhaisuutta ollut ja tein yhden hyvän oivalluksen lapsuuteen liittyen. Koen ymmärtäneeni sen, miksi alitajuntaani oli pesiytynyt rakennelmia, joiden en tiennyt siellä edes olleen, siis huonoja sellaisia. Se liittyy lapsuuteen. Olo tuntuu vapauttavalta. Ei pyöri se kehä pään ympärillä. Aivan kun olis kahleista vapautunut.

      Se oli jatkuvan pohdiskelun ja mietinnän tulos, saattoi apua olla myös hypnoosista. Se oli samalla sekä hyvä, että huono asia. Koska nyt tajuan, että minulla ei ole itsetuntoa ollenkaan. Nyt kun mietin psykoosiani siis ensimmäistä, niin sieltä löytyy kyllä merkkejä tästä, että tavallaan ne harhat rakensi minun itsetunnon uudestaan. Se ei ollut rikkinäinen ja sekava, siinä ei ollut tekojen ja tekemisten ja ulkoisten juttujen kautta hankittua arvostusta itsestä. Siinä palattiin niille alkujuurille, ennen minäkuvan muodostusta ja harhat rakensi sen uudestaan(siihen kyllä liittyi muutakin)

      No nyt seuraava vaihe on sitten se, että sitä itsetuntoa pitäisi ruveta rakentamaan uudestaan, en tiedä kuinka se onnistuu ja onko se mahdollista ilman muita ihmisiä.

      Ja sitten vielä lääkityksestä, kauheinta ei ollut psykoosi,se ei muutenkaan ollut minulla ahdistava ja pelottava kokemus, se oli loppujen lopuksi aika positiivinen kokemus, mutta kauheinta oli se puolen vuoden lepti kooma. Olin kuollut sisältä, mikään ei kiinnostanut. Nämä hoitajat ja lääkärit yritti aktivoida mua osastonvaihdolla ja sanomalla mee lenkille jaa tee jotain. Loppujen lopuksi mun aktiivisuus kasvoi tämän lääkkeen vähäntämisen jälkeen, näin ajattelen jälkikäteeen.Olen muutenkin nykyään normaalisti aika tunteeton, mutta se lepti tunteettomuus oli vielä hirveämpää, mitään ei liikkunu sisällä.

      Ja oon myös miettinyt yhtä laukaisevaa tekijää sille. Söin vuosia Seroquelia/Ketipinoria unettomuuteen ja tämän lääkkeen lopetuksen jälkeen univaikeudet paheni entisestään. Vuosia olin ihan "jumissa" tämän lääkkeen lopetuksen jälkeen huonosti nukuttujen öiden takia ja sitten pari kertaa suostuin ottamaan yhteensä vuoden verran vielä kyseistä lääkettä.(ei ollut järkeä syödä 2-3 unta lopuksi). Pari kuukautta taistelin unettomuuden kanssa ilman lääkkeitä ja sitte paukahti psykoosi päälle.

    • Namasteros

      Siinähän käy niin lopulta, että nämä lääkkeitä tuputtavat psykiatrit jäävät viimeisiksi, jotka sammuttavat valot harhaisesta maailmasta, kun muut ovat jo henkisesti heränneet ilman lääkitteitä ;)

    • veikkaan_että_ei

      Vapaa - ehtoisena hoitoon hakeutuneena, on täysi oikeus kieltäytyä lääkityksestä.

      Onko joltakin osastolla kysytty, kerrottu tästä?

      • kkkjhh

        Hoito voi muuttua tahdosta riippumattomaksi milloin vain.


      • Anonyymi

        Vapaaehtoisesti osastolle hoitoon mennyt voidaan heittää osastolta ulos, jos hän kieltäytyy lääkityksestä.
        Mieltävät sen kai niin, ettei potilas halua osallistua/sitoutua hoitoonsa.
        Tai hoito voidaan muuttaa pakkohoidoksi, jolloin kenties lääkitsevät pakolla.


    • harhainen4

      Itselleni psykoosi oli kuin jatkuvaa valveunta. Se oli kuluttavaa ja lopulta painajaismaista, luulin olevani jossain vaiheessa kuollut ja kuvittelin myös, että perheeni oli kuollut väkivaltaisesti. Elin tavallaan kaksoiselämää,koska en kärsinyt minkäänlaisista aistiharhoista ja olin tietoinen ympärillä olevasta "todellisuudesta". Siksi pystyin esittämään "normaalia" niin pitkään. Minulla oli hyvin kummallisia "yhteyksiä", joiden kautta mieleeni tulvi mielikuvia kaukana asuvien ihmisten maailmasta, muistoista ja unelmista. Kuin olisin elänyt internetin kaltaisessa kollektiivisessa tajunnanvirrassa, jossa saavutin mielleyhtymien kautta uusia tietoisuuden alueita. Painajaiset alkoivat siitä, kun törmäsin väkivaltaisiin, aggressiivisiin persooniin, jotka "ajoivat" mieleeni painajaisia suojellakseen itseään ja salaisuuksiaan. Tajusin että ne olivat painajaisia, mutta ne olivat vähän kuin uni -ne ohittivat korkeimman tietoisuuteni harkinnan, menivät suoraan primitiiviseen osaan tajuntaani ja herättivät vaistomaisia reaktioita kehossani. Opin psykoosien kautta oikeastaan hyvin paljon ihmisistä, vaikka se kuulostaakin vähän kummalliselta. Opin eläytymään ihmiskohtaloihin, joiden olemassaoloa en osannut edes kuvitella ennen psykooseja. Tuntui kuin mieleni olisi hakeutunut pelkojen ajamana painajaisiin, jotka rikkoivat täysin maailmankuvani ja minuuteni rajat ja avasivat mieleni todellisuudelle aivan eri näkökulmasta. Vaikka psykoosit olivat rajuja, ne olivat itse asiassa opettavaisia ja laajensivat tajuntaani. Lääkkeet pistivät minut koomaan ja psykiatrit antoivat minulle stigman, ilman niitä olisin varmaan toiveikkaampi ja vähemmän ahdistunut. Sanottiin, että kärsin todellisuudentajun puutteesta, mutta koen psykoosien ansiosta olevan paljon ennemmän tajuissani kuin koskaan elämässäni. En luonnollisesti ymmärtänyt olevani sairas psykiatrisessa hoidossa. Jos olisin sanonut heille kärsiväni siitä, mitä näen, niin heidän metodeiltaan olisin ollut sokea jo vuosikaudet. He eivät ymmärtäneet kokemusmaailmaani ja siihen liittyviä merkityksiä ja symboliikkaa ja olettivat minun olevan henkisesti yhtä epäkypsä ja turvallisuushakuinen, kuin he itse ovat ja takertuvan kuvitelmaan, että mielen kykenee tavoittamaan jonkinlaisen absoluuttisen todellisuuden. Minä kun kykenin tavoittamaan erilaisia todellisuuden tiloja, joista kaikki ovat omalla tavallaan harhaisia, subjektiivisia ja katoavia. Ne syntyivät interaktiossa suhteessa maailmaan ja tietenkin vaistojeni ja tulkintojeni ohjaamina. Kyllä minä olen erittäin tietoinen jaetusta sosiaalisesta ja fyysisestä tilasta, jota me pidämme todellisuutena ja osaan elää siinä oikein hyvin. Psykoosien ansiosta ehkä jopa paremmin kuin aikaisemmin, koska mieleni on kypsynyt käsittelemään informaatiota aivan eri tasolla kuin ennen. Enkä todellakaan tarvitse siihen psykiatreja enkä heidän hermomyrkkyjään.

    • aika_aikaa

      Lääkkeet ei auta.

      Aika ei auta.

      Vai onko kyse vaan ajasta? Kauanko kannattaa odottaa ajan kanssa? Koska on jo myöhäistä hakea apua?

    • Pölokj

      Ihmisillä tulisi olla oikeus osastoilla käydä psykoottisiakin ja henkisen kärsimyksen tiloja läpi ilman pakkolääkintää. Oikeus lääkkeistä kieltäytymiseen tulee olla! Lääkkeiden pakottaminen on epäinhimillistä ja julmaa sekä loukkaa ihmisarvoa.

      Lääkkeiden pakottaminen on väärin ja aiheuttaa traumoja. Pakottamisesta ei seuraa suurimmalla todennäköisyydellä mitään hyvää. Potilaalla tulee olla oikeus kieltäytyä hoidosta. Jos potilas haluaa vetää lääkkeitä, se hänelle suotakoot.

      Jotkut kokevat lääkkeet paljon pahempina kuin minkään henkisen tuskan ja lääkkeet aiheuttaa henkistä tuskaa, joskus jopa fyysistä ja tunteettomuutta ja kognitiivisia ongelmia.

      Psykiatrit voisivat lopettaa valeet lääkkeiden hyödyistä, niiden tehosta, ja haittojen vähättelystä ja siitä, kuinka lääkkeet suojaa aivoja. He voisi lopettaa valehtelun kuinka yksi patenttiratkaisu toimii kaikille, on itsestäänselvyys ja muita ratkaisuja ei ole. He voisi lopettaa valheet, että lääkkeet korjaavat jotain biologisia poikkeamia tai sairautta aivoissa, kun he eivät edes kykene tekemään testejä millä testattaisiin mikä on vialla. Jokainen kokemuksensa perusteella lääkkeiden vaikutuksista kehoon ja mieleen tietää paremmin kuin yksikään psykiatri. Sairaudentunnottomaksi tai päättämisestä epäkompetentiksi leimaaminen on ihmisarvoa loukkaavaa. Jokainen tietää loppupeleissä mikä itselle on oikein.

    • Tosiasia on, että psyykenvaivoihin ja sairauksiin ei saakaan olla parannuskeinoja. Varsinkin jenkeissä jos psykiatri keksii hoitaa jollain oikeasti tehokkaalla tavalla, hänen lääkärinoikeutensa otetaan pois, ja pahimmillaan lähetetään palkkamurhaaja ottamaan hänet päiviltä. Tätä on psykiatrian taso. Aivan samoin syöpäänkään ei saa olla tehokasta ja huokeaa hoitoa, ja jos joku lääkäri hoitaa tehokkaasti ja huokealla syöpää, niin jälleen ollaan ottamassa lääkärinoikeuksia pois, koska tehokas ja huokea syövän hoito on pois syövänhoitoteollisuudelta ja lääketehtailta.

      • gti846e

        Psykiatrinen sairaus on metafora. Ei sellaisia sairauksia ole kirjaimellisesti olemassakaan. Sairauksiin joita ei ole olemassa ei voi olla parannuskeinojakaan.

        Ihmiselämän ongelmien ratkaiseminen ei ole lääketieteellinen asia.

        Syöpä taas on oikea, kirjaimellinen sairaus, joten analogiasi ei ole validi.


      • häkäpönttö

        Mitä sinäkin miikanaahum, uskonnon mädättämä hihhuli, muka lääketieteestä tiedät?


    • gsadewas

      Neuroleptien pitkäaikaisvaikutukset psykoosipotilailla on kammottavaa luettavaa, joten on paljon parempi olla käyttämättä lääkitystä kuin käyttää sitä. Monet psykoosit ovat mielestäni nuoruuteen liittyviä "häiriöitä" ja liittyvät aivojen ja mielen kypsymiseen. Ne eivät ole mitään sairauksia itsessään, mutta niistä voidaan tehdä kroonisia sairauksia haitallisilla hoidoilla ja oikeanlaisen tuen puutteella. Mahdollisuus integroida oma sisäinen maailma jaettuun sosiaaliseen todellisuuteen selittää sen, miksi ennen länsimaisen lääketieteen tuloa psykoottisten ihmisten ennuste on monissa köyhissä maissa huomattavan paljon parempi kuin länsimaissa. Luonnonkansojen keskuudessa tällaisia kokemuksia pidetään jopa eräänlaisena lahjakkuuden ilmentymänä ja ne ilmenevät häiriöinä vain, jos ihminen ei saa apua ajautuessaan henkimaailman kanssa kosketuksiin. Psyykkiset häiriöt ovat luonnonkansojen maailmankuvan mukaan seurausta siitä, ihminen on valittu toimimaan välittäjänä henkimaailman ja yhteisön välillä. Henget valitsevat shamaanien mukaan herkkiä ihmisiä, joiden aistit eivät ole turtuneet. Tornion Avoin dialogi -mallissa psykoottisia potilaita ei pidetä sentään minään lupaavina shamanaikokelaina, mutta ainakin heidän kokemusmaailmansa yritetään tehdä ymmärrettäväksi dialogin avulla. Tämä selittää sen, miksi menetelmällä saadaan paljon parempia tuloksia lääkehoidolla. Lääkehoito pitkällä aikavälillä aiheuttaa ihmisille aivovaurion ja kuolleisuus lääkityillä potilailla on pelottavan korkea. Hegelstad et al (2012) tekemän kymmenen vuotta kestäneen pitkäaikaistutkimuksen mukaan lääkittyjen skitsofreniapotilaiden kuolleisuus oli jopa 17 % , kun heidän ikänsä tutkimuksen alussa oli 29 vuotta. Puolella oli tardiivi dyskenisa eli pakkoliikehäiriö. Kuolleista 16 johtui itsemurhista (joka on yhteydessä usein laitoshoitoon ja pakkohoitoon), 7 kuvattiin kuolleen tapaturmaisesti yliannostukseen, 8 fyysiseen sairauteen, joista kolme johtui sydän -ja versiuonitaudeista -siis alle 40-vuotiaista ihmisistä huomattava osuus kuoli fyysisiin sairauksiin, kuten sydämen äkkipysädykseen, joita monet neuroleptit usein aiheuttavat. Tässä kuvassa ei ole ihme, että skitsofreenikot kuolevat keskimäärin 20 vuotta aikaisemmin kuin muu väestö. Lääkehoito on potilaiden tahallista vammauttamista ja hyvin harva hyötyy sen käyttämisestä enemmän kuin kärsii sen haitoista. Psykiatrit peittelevät niiden aiheuttamia kuolintapauksia ja tutkimuksissa osa jätetään tahallaan raportoimatta ja sivuutetaan. Vaikka psykoosi olisikin lääketieteellisesti katsottuna aivotoiminnan häiriö, lääkkeet vain häiritsevät aivotoimintaa lisää. Näin usein väliaikaisesti häiriintyneestä mielestä voidaan lääkkeiden avulla tehdä kroonisesti epävakaa ja altis sekavuudelle ja psykoottisille harhoille, mitä ne ikinä sitten ovatkaan.

      • gti846e

        Psykoosi on samanlainen konsepti kuin riivaus. Psykoosi ja riivaus ovat yhtäläisiä sanoja, joiden erona on ainoastaan psykiatrinen tai kristinuskoinen maailmankatsomus. Molemmat ovat uskon konsepteja.

        Psykoosiksi/riivaukseksi kutsutaan jotakin ajattelua, käytöstä tai tunnetta tai niiden yhdistelmiä, jotka ovat arvioivan tahon mielestä ei-toivottuja. Esimerkiksi psykoosiksi/riivaukseksi voidaan kutsua vanhempien toimesta tyttären tahtoa esiavioilliseen seksiin. Psykoosiksi/riivaukseksi voidaan kutsua myös "väärän" urheiluseuran, poliittisen ideologia tai ryhmän kannattamista. Mikä vaan on psykoosi/riivaus, jos näin halutaan.

        Mielisairaus on metafora, joten on älytöntä keskustella siitä, että psykoosi olisi lääketieteellisesti katsottuna aivotoiminnan häiriö. Ei ole, eikä tule koskaan olemaan. Psykoosi/riivaus on sosiopoliittinen konsepti, ei (lääke)tieteellinen.

        Suosittelen lukemaan Thomas Szaszin teoksen "Manufacture of Madness: The Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement". Saat paremman kuvan siitä miten demonisesta riivauksesta tuli mielisairaus ja noidista mielisairaita.


      • dsaSDFD

        Kiitos kirjasuosituksesta! Olen samaa mieltä siitä, että kaikki mielenterveyden häiriöt ovat kulttuurisidonnaisia konstruktioita enemmän tai vähemmän. Sehän on mielenterveyden häiriöiden yksi keskeisistä virallisista määritelmistä: kulttuurisesti illegitiimi, ei normaalien reaktioiden piiriin kuuluva käyttäytymis- ja reagointitapa, jonka OLETETAAN johtuvan yksilön kehoon tai psyykkeeseen liittyvästä toimintahäiriöstä. Kyllä kaikki psykiatrit tavallaan tietävät häiriöidensä kulttuurisidonnaisuuden ja he ovatkin tyyttymättömiä diagnoosijärjestelmäänsä siksi, että heidän jatkuvasti lisääntyvät sadat häiriönsä eivät ole lääketieteellisesti valideja.

        Mielenterveyden häiriöt perustuvatkin oirekuvauksiin eikä ihmisten käytöstä tarvitse ymmärtää yksilötasolla, vaan karkeiden stereotypioiden ja siihen liittyvien ennakkoluulojen pohjalta, mitkä myös elävät ajassa ja ovat erilaisia eri vuosikymmeninä. Jos ihminen esimerkiksi nauraa itsekseen, koska on sosiaalisesti eristäytynyt ja yrittää jäsentää sosiaalista ahdistustaan huumorin kautta, niin se tulkitaan jonkin vielä löytämistä odottavan synnynnäisen aivosairauden oireeksi. Jos henkilö on psykoottisen kokemuksen/riivauksen jälkeen väliaikaisesti niin sekaisin ja stressaantunut, ettei muista suurin piirtein edes omaa nimeään ->psykiatriassa luodaan erittäin pitkälle meneviä teorioita siitä, kuinka "skitsofrenia" on eräänlainen geneettinen kehityshäiriö, johon liittyy kognitiivinen taantuminen. Ovathan he löytäneet parilta hullulta ja potentiaaliselta hullulta aivorakenteellisia poikkeamia, kun he ovat pössytelleet kannabista vähän turhan innokkaasti. SELVÄ todiste, että kyseessä on lääketieteellinen sairaus! Jos henkilö menettää elämänhalunsa ja omanarvontuntonsa stigmatisoivasta diagnoosista eikä masennukseltaan jaksa pitää huolta itsestään -> selvä biologisen kehityshäiriön "negatiivinen" oire, johon liittyy tunne-elämän köyhyyttä ja sosiaalista eristäytyneisyyttä.

        Sitten tätä psykiatrien päästä lähtevää karkeaa stereotypiaa pitää "hoitaa" aivoja surkastuttavalla lääkkeellä loppu elämän, minkä jälkeen potilas ei enää ole leikisti aivovammainen, vaan ihan oikeasti. Hän voi heiluttaa käsiään tai kasvolihaksiaan tahdottomasti ja olla kykenemätön istumaan, koska keho on jatkuvan kiitymyksen ja jännityksen vallassa. TAAS saadaan todiste siitä, kuinka aivosairaita nämä ihmiset alunperinkin olivat. Ja negatiiviset oireet vain syvenevät, kumma kyllä kun blokataan suurin osa dopamiinireseptoreista. Niin sanotusti mielisairaiden hoito on yksi länsimaiden harjoittamista suurimmista ihmisoikeusrikoksista niiden historiassa. Useat länsimaissa niin sanotusti psykoottisiksi luokitellut tilat rajoittuvat nuoruuteen siihen aikaan, kun ihmisen mieli on epävakaimmmillaan. Psykoosin kokeneet ovat pitäneet kokemuksiaan usein pikemminkin coping-keinoina kuin minään mielettöminä aivojen toiminnan häiriöinä. Niillä voi oikeasti olla myös mieltä kehittävä ja parantava vaikutus, mutta hullun leima, sosiaalinen eristäminen ja väkivaltaiset "hoidot" lopulta tuhoavat kenen tahansa psyyken. Se tosiaan on totaalista vallankäyttöä puolustuskyvyttömiin ihmisiin tieteen ja "hoidon" nimissä ja tietenkin siihen liittyy valtapolitiikkaa ja taloudellisia intressejä.


      • Anonyymi
        gti846e kirjoitti:

        Psykoosi on samanlainen konsepti kuin riivaus. Psykoosi ja riivaus ovat yhtäläisiä sanoja, joiden erona on ainoastaan psykiatrinen tai kristinuskoinen maailmankatsomus. Molemmat ovat uskon konsepteja.

        Psykoosiksi/riivaukseksi kutsutaan jotakin ajattelua, käytöstä tai tunnetta tai niiden yhdistelmiä, jotka ovat arvioivan tahon mielestä ei-toivottuja. Esimerkiksi psykoosiksi/riivaukseksi voidaan kutsua vanhempien toimesta tyttären tahtoa esiavioilliseen seksiin. Psykoosiksi/riivaukseksi voidaan kutsua myös "väärän" urheiluseuran, poliittisen ideologia tai ryhmän kannattamista. Mikä vaan on psykoosi/riivaus, jos näin halutaan.

        Mielisairaus on metafora, joten on älytöntä keskustella siitä, että psykoosi olisi lääketieteellisesti katsottuna aivotoiminnan häiriö. Ei ole, eikä tule koskaan olemaan. Psykoosi/riivaus on sosiopoliittinen konsepti, ei (lääke)tieteellinen.

        Suosittelen lukemaan Thomas Szaszin teoksen "Manufacture of Madness: The Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement". Saat paremman kuvan siitä miten demonisesta riivauksesta tuli mielisairaus ja noidista mielisairaita.

        Mulla se oli rakkaus naisena naiseen..


    • Otavap

      Itse koitan lopettaa risperdal psykoosipaskalääkitystä!

      • EheyttävätKokemukset

        Voimia sinulle. Itse olen "taistellut" läpi psykoosi/skitsofreniajaksojen ja se todella on kannattanut. Ensimmäinen kerta lääkkeillä sen jälkeen ilman ja niin on paljon parempi.
        Olen työkykyinen myös jaksojen aikana, neurolepteja popsivana kuolaava zombie todennäköisesti.


      • lapsikuolleisuus
        EheyttävätKokemukset kirjoitti:

        Voimia sinulle. Itse olen "taistellut" läpi psykoosi/skitsofreniajaksojen ja se todella on kannattanut. Ensimmäinen kerta lääkkeillä sen jälkeen ilman ja niin on paljon parempi.
        Olen työkykyinen myös jaksojen aikana, neurolepteja popsivana kuolaava zombie todennäköisesti.

        Neuroleptit (antipsykootit) lisäävät lasten kuolleisuutta:
        https://www.madinamerica.com/2018/12/antipsychotics-associated-high-risk-death-children/
        Näin ollen psykiatrien tavoitteena on tappaa ihmiskunta!


    • TutkimusmatkaJatkuu

      Edelleen terve "hullu".

    • UskoVieLäpiHarmaanMassan
    • Keiskdi

      Se on kumma esim abilify injektio maksaa 500 kuussa vuodessa 6000 euroa tolla rahalla sais aika monta terapia istuntoa tai mitä vaan millä hoitaa psykoosi.

      • dfghyu

        Kuka maksaa? Veronmaksaja


      • Anonyymi
        dfghyu kirjoitti:

        Kuka maksaa? Veronmaksaja

        Veronmaksaja maksaa luonnollisesti molemmat hoidot, koska suomalainen terveydenhuolto perustuu aika suurelta osin julkiseen terveysvakuutukseen. Jos saisit valita, kumman maksaisit? Vuosikymmenien neurolepti-injektion, ajatellaan vaikka 20 vuotta eli minimisssään 120 000 euroa plus hyvin todennäköiset työkyvyttömyyseläkekulut, vai varhaisen psykososiaalisen intervention, joka estää psykoosin uusiutumisen, nostaa todennäköisyyttä työllistymiseen ja näin vähentää sosiaaliturvamaksuista johtuvia kuluja sekä lääkityksestä johtuvia kymmenien tuhansien kuluja? Esimerkiksi avoimen dialogin mallilla sairaalapäivien osuutta saadaan laskettua radikaalisti, ja puolittamalla lääkityksen ja lisäämällä psykoterapiaa saadaan sairaalapäivät laskemaan noin 50 potilasta kohden, kun se on keskimäärin lähemmäs 350 potilasta kohden abilify-injektiolla. Työkyvyttömiä on puolet vähemmän, eli montako tuhatta se tekee elämän aikana veronmaksajille säästöä? Aika helvetisti uskoakseni. Onneksi Suomi on vauras maa. Veronmaksajilta riittää jaettavaa lääkeyhtiölle ihan vain hyväntekeväisyyden takia, koska mitään hoidollista vastetta niillä ei ole pitkällä aikavälllä. Pikemminkin päin vastoin


    • Esmo81

      Näitä viestejä lukiessani tajuan että olen jo 5 vuotta syönyt lääkkeitä turhaan vähintään... Olen kokenut 3 laitoshoitoa jotka kaikki olivat kestoltaan kuukauden mittaisia. Yhteensä olen syönyt lääkkeitä (zybrexa) ja muut pistokset ja lääkkeet joiden nimiä en muista 12 vuotta. Edellisestä psykoosista on jo aikaa 7 vuotta ja olen luullut, että lääkkeitä pitää syödä ettei psykoosi uusiudu. Ainoat psykoosi oireet ovat tulleet lievinä kun olen polttanut kannabista tänä aikana. Mutta nekin ovat kadonneet seuraavana päivänä herätessäni. Varmuuden vuoksi pidäyttäydyn myös kannabiksesta koko loppuelämäni, koska joidenkin tutkimusten pohjalta se aiheuttaa skitsofreniaa. Diagnoosini on siis myös F29 ei--elimellinen määrittelemätön Psykoosi. Tietenkin en lopeta kerralla vaan vähennän hiljakseen, vaikka tällä hetkellä on jo vuosia kestänyt minimi annoskoko. En ole myöskään tavannut Psykologia/psykiatria vuosiin. Joten mitä järkeä lääkkeiden jatkamisessa on? jos psykoosi tulee se tulee teidän antamien positiivisten kirjoitusten perusteella kestää ja käydä läpi. Jos joudun suljetulle osastolle hoidan asian niin että siellä minulle ei syötetä lääkkeitä. Kiitos ja kirjoittelen vuoden päästä mikä tilanne on.

    • Esmo81

      Omakanta.fissä voi käydä blokkaamassa kaikki lääkärin kirjoittamat lausunnot näkymättömiin. Näin siellä ainakin väitetään olen sen tehnyt ja kun viimeksi syksyllä kävin lääkärissä, ei tullut puheeksikaan mitkään mielenterveydelliset asiat. Ainoastaan fyysiset.

      • Anonyymi

        Merkinnät näkyvät siinä sairaanhoitopirissä jossa kirjaukset on tehty kielloista huolimatta kielto estää ainoastaan tietojen luovutukset piirin ulkopuolelle.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      "Omakanta.fissä voi käydä blokkaamassa kaikki lääkärin
      kirjoittamat lausunnot näkymättömiin. Näin siellä ainakin väitetään "

      Omakannan informaatio on aika epäselvää tässä asiassa. Siellä lukee kyllä, että tiedot näkyvät aina siinä terveydenhuollon yksikössä, missä ne on tehty. mutta ei selvennetä terv.huollon yksikön käsitettä. Toisin kuin moni luulee, se EI ole yksittäinen psyk.poli, terveyskeskus, sairaala tai fysioterapian toimipiste, vaan yleensä koko sairaanhoitopiiri, joissakin paikoissa, esim. Uudellamaalla, kunta. Näiden alueiden kaikki yksiköt näkevät kaiken potilaasta kirjoitetun. Siis yleislääkäri, fysioterapeutti, neuvolahenkilöstö jne. pääsee halutessaan lukemaan psykiatrian tietoja.

      Joissakin sh-piireissä ja esimerkiksi YTHS:ssä psykiatrian tiedot jopa merkitään yleislääketieteen lehdelle, jolloin lääkäri ei voi välttyä näkemästä niitä selatessaan aiempia käyntejä.

      Yleinen hoitolinja on "kokonaisvaltainen hoito", ja sen puitteissa perehtyminen psykiatrisiin tietoihin on jopa suositeltavaa.

      Lääkärin, hoitajan, fyssarin tms. ei tietenkään tarvitse kertoa, minkä alan tekstejä hän on potilaastaan käynyt lukemassa ennen vastaanottoa tai sen jälkeen. Tiedot näkyvät lokitulosteesta, jos sellaisen tilaa. Omakannassa ei näy kuka on tietoja lukenut, ainoastaan milloin niitä on luovutettu toiseen terv.huollon yksikköön, siis eri sh-piiriin tai yksityiselle.

      On siis hyvä tietää, että Omakannan kiellot eivät toimi oman sairaanhoitopiirin tai kunnan sisällä, ainoastaan muihin sh-piireihin ja yksityisille päin. Monikaan ei tajua tätä lukiessaan Omakantaa ja tehdessään yksityisyyttään suojaavia rasteja.

      Joissain isommissa sh-piireissä kunnat on eroteltu omiksi yksiköikseen, ja silloin Omakannassa voi rajata tiedot näkymään vain niissä. Useimmissa sh-piireissä näin ei voi tehdä, vaan tiedot näkyvät aina koko sh-piirissä, joka siis on yksi iso terveydenhuollon yksikkö. Käytännössä jos kiellon voi tehdä oman kuntansa kohdalle pystyy näin estämäänä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tietojen näkymisen toisilleen. Omakannan kieltosivulla on luettelo terveydenhuollon yksiköistä, ja siellä näkyy, jos omassa sh-piirissä asuinkunta on luokiteltu erikseen.

      Terveydenhuollon yksiköiden rajat ovat hallinnollisia ja vaihtelevat sen mukaan miten missäkin on asiat järjestetty: jos esimerkiksi jossain on psyk.poli luokiteltu perusterveydenhuoltoon, sen kirjaukset näkyvät terkkariin ja muihin perusterveydenhuollon toimipisteisiin Omakannan kielloista huolimatta. Erikoissairaanhoidon (psykiatrinen sairaalahoito) tiedot myös näkyvät aina koko erikoissairaanhoitoon eli sairaalan somaattisille aloille, kaikkiin sh-piirin sairaaloihin, tutkimuspoliklinikoille jne.

      Kun sote tulee, ottavat maakunnat vastuun terveydenhuollosta. Alustavasti on uutisoitu, että sh-piirien ja kuntien rajat poistuisivat silloin, ja potilastiedot näkyvät sitten koko maakunnan alueella. Mahdollisuus rajata perus- ja erikoissairaanhoidon tietoja Omakannassa todennäköisesti poistuu, koska rajauksen voi tehdä nykyään juurikin vain siksi että kunta on vielä toistaiseksi oma erillinen terveydenhuollon yksikkönsä.

      Terveydenhuollon yksiköiden laajentaminen on ainakin lääkärikunnan toive, kun he ovat monesti julkisuudessakin valitelleet, että potilaat "piilottavat" tietojaan Omakannassa.

      Omakannassa voi ruksata myös lääkereseptit, joiden et halua näkyvän kaikille lääkäreille. PKV-lääkkeet kuten psyykenlääkkeet näkyvät kiellosta huolimatta lääkärille silloin kun hän on kyseisen ryhmän lääkkeitä määräämässä, eli esim. vahvoja kipulääkkeitä.

    • Anonyymi

      Nosto.

      • Anonyymi

        Siis apua, voiko täällä vielä olla ketjuja, joihin vakioporukka ei ole käyny heittämässä vakio kommenttii?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis apua, voiko täällä vielä olla ketjuja, joihin vakioporukka ei ole käyny heittämässä vakio kommenttii?

        Aloitukseen. Miksi ihmeessä noita myrkkyjä kutsutaan lääkkeiksi?!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aloitukseen. Miksi ihmeessä noita myrkkyjä kutsutaan lääkkeiksi?!

        Markkinointia


    • Anonyymi

      Heräämiseen pitää totutella.

    • Anonyymi

      Mikään ihme ei ole, jos tunsit itsesi kuin huumeissa olevaksi psyykenlääkkeissä ollessasi. Samoja kokemuksia on suurella osalla muitakin ihmisiä. Syy siihen on se, että psykiatrian lääkkeet ovat huumeita. Se siinä on järjetöntä, kun on lääkkeistä sekaisin, he tulkitsevat sairaalassa yleensä mielisairaudeksi. Itsellään lääkäreitä ja hoitajia myöten ei ole mitään kokemuksia käytöstä, ja siksi he myös tulkitsevat väärin usein.

      • Anonyymi

        Ai ei ole kokemuksia lääkkeiden käytöstä?

        Tunnen psyk.puolen lekureita, pskiatreja ja psykologeja psyk.erik.sairaanhoitajia ja jostain kumman syystä heidän taustoissaan kaikilla itsellään rikkinäisyys ja psyykeongelmia lääkekokeiluneen ja hoitoineen.

        Eiväthän muuten edes tietäisi, mitä ahdistuneisuus, pakko-oireet, pelkotilat yms. olisivat. Erikoislaatuisia persoonia löytyy, omantienkulkijoita, estyneitä, onnistujia, pahan kanssa taistelunsa voittaneita, seksvähemmistöön kuuluvia yms.


    • Anonyymi

      En suostu injektio lääkitykseen vain tabletteina.

    • Anonyymi

      Minulle ei saa määrätä injektiota vasten tahtoa, koska tabletteina "toimivat" samalla tavalla, kun lähden hoidosta. Miksi julkisin bussilla kilometrejä ja viruisin TK:ssa sen takia, kun voin ottaa saman himassa, kun asun korvessa.

    • Anonyymi

      Ei ne määrää mulle injektiota, jos käyttäydyn hyvin.

    • Anonyymi

      Päihdeosykoosit eivät yleensä vaadi pitkää lääkitystä yleensä 2 vk jopa muutama vrk voi riittää, sen sijaan jos oikeasti sairastaa skitsofreniaa niin on parempi syödä lääkkeitä jos haluaa pysyä normaalina. Ne tekee pahaa mutta eivät sairauden oireetkaan mukavia potilaille ole.
      En tiedä mistä tutkimuksista ollaan tultu siihen lopputulokseen että päihdepsykooseja kokeneita pitäisi jatkaa neuroleptien käyttämistä vähintään vuosia.

      • Anonyymi

        Minulle tuli kauan sitten päihdepsykooseja, ja lääkkeitä määrättiin runsaasti.
        Päihteet ja lääkkeet päällekkäin elelinkin parikymmentä vuotta.
        Vaikka ei se ollut edes ihmisarvoista elämää.

        Päihteet ja lääkkeet lopetettuani olen vasta herännyt elämään.
        Jälkensä ne vuodet kuitenkin ovat jättäneet.


      • Anonyymi

        Juuri noin minulle kävi.
        Päihteet aiheuttivat psykooseja, tuli osastohoitoja, runsaat lääkitykset, jne.
        Päihteiden kanssa tuli syötyä monenlaisia lääkkeitä päällekkäin.
        Tietenkin vointi meni aina vain huonommaksi, psykoosit tulivat useammin.
        Väitettiin sairauden pahentuneen ja määrättiin uusia lääkkeitä, vaihdeltiin vanhoja toisiin.
        Samalla tuli pari diagnoosiakin saatua.
        Yli kymmenen vuotta elämästäni oli samaa säheltämistä, josta loppujen lopuksi pääsin irti, omaksi ja toki läheistenikin onneksi.


    • Anonyymi

      Oma kokemukseni on että antipsykootit laittoivat pääni sekaisin enemmän kuin auttoivat. En kyennyt prosessoimaan normaalisti kognitiivisten ongelmien vuoksi mitä ne aiheuttivat miksi ne vääristi ajattelua.
      Hoitotaho ei koskaan myönnä että antipsykootit voi tehdä tuota.

      Paljon analysoivana ja itseni tuntevana ihmisenä panikoin ja ahdistuin tuosta enkä ikikuuna päivänä tule koskemaan yhteenkään "antipsykoottiin". Nehän oli ennen nimellä major tranquillizer joten nimi antipsykootti on markkinointipuhetta, vanha enkunkielinen nimi kuvaa kyseisiä aineita paremmin ja niiden toimintamekanismia. Ihminen turrutetaan jähmeäksi ja hitaaksi jolla silmät seisoo päässä. Sitä pahemmin mitä isompi annos. Toki se varmaan jotain auttaa kärsimyksessä, tai edes heidän sosiaalisessa kontrollissaan mitä psykiatria on, muilla on hyvä olla kun toinen turrutettu, ei ehkä psykiatrian potilaalla itsellään. Nykypsykiatriaa,tosi kehittynyttä. En usko että kukaan toipuu täysin noilla mistään ja varmasti vaurioittavat aivoja tavalla jos toisella. Aivan varmasti.

      Itse valitsen tuntea elää, ajatella. Kärsiäkin koska kärsimys kuuluu elämään. Olo on kirkas, habitus normaali eikä silmät seiso päässä. Ei ole hirveitä fyysisiä oireita. Tunne-elämä ei pyöri kemikaalien ympärillä. Syön kehoa hoitavaa ruokaa, liikun, hoidan aivoterveyttä. En käytä alkoholia enkä päihteitä enkä koske pillereihin jne.

      Kun kehoa hoitaa hyvin, olo on tasapainoinen.

      Kun antipsykooteista luopui, tuli kevyt olo. Kun ensin kärsi vieroitusoireet noista luonnottomista myrkyistä.

      Olo neurolepteissä oli raskas, turra, painostava, epänormaali ja sumuinen, kuin huumattu. Välittäjäaineet vinksinvonksin tuon huumeen vuokso. Itselle vieras. Sairas olo lääkkeissä. Lisäksi ne aiheuttivat voimakasta ahdistusta puhkaisevaa sisäistä levottomuutta ja niin ahdistavia fyysisiä oireita että vieläkin ahdistaa kun muistelen. Kuin kehoani olisi kemiallisesti pahoinpidelty. Pöhnäinen, kemiallinen olo. Voin pahoin kun muistelenkin miltä tuntui. Olin vielä pumpattu rauhoittaviinkin päälle joka voimisti haittoja.

      Kokemus antipsykooteista jäi vain kuukausien mittaiseksi.

      Ymmärsin kokemani haitat lääkkeistä, kuinka lääkkeiden haittoja lääkittiin ja siitä tuli kierre ja uskalsin luopua. Kyseenalaistin psykiatrian. Ymmärsin miten vähennetään, miten huolehditaan itsestä. Se auttoi.

      Nyt jo ties monesko vuosi ilman antipsykootteja joita muka olisi pitänyt vuosia syödä. Vuosia olla oma minuus varastettuna kemiallisesti, hyi saasta. Otin itseni takaisin.
      Pääsin kokemaan tuon lääkeryhmän ilot masennuslääkevieroituksessa jolloin minun kokemaani kärsimysrä vieroituksessa tulkittiin vain että ajattelen paranoidisesti lääkkeiden haitoista että olen hullu kun kärsin niistä. Että oikeasti tarvin lääkkeitä!

      Kokemus opetti ja bye bye psykiatria! Te ette hoida mitään! Ei kemiallinen huumaus ja kehon vahingoidtaminen aineills ole mitään hoitoa. Kyseebalaistan kaiken mitä psykiatrien suusta kuulen. Päälle vielä resurssipuutteinen hoitosystremi niin hoiro on mitä on.

      Olen käsitellyt raskaita asioita mielessäni eikä siihen pillereitä tarvi! Psyyke vahvistuu. Mieli eheytyy.

    • Anonyymi

      Samoin minulla neuroleptilääkitys on ollut koko ajan pahempi kärsimys kuin psykoosi.

    • Anonyymi

      Mua ei paljon bannit vaivaa.


      Muistakaa tappa itsenne kaikki heti

      Kokoomus

    • Anonyymi

      Mulla on vahva traumatausta. Olin parikymppinen, kun äärimmäisen rakas isosiskoni menehtyi vakavaan sairauteen, vaikka ennuste oli aluksi toisin. Nämä tekijät yhdessä toi minulle elämäni ainoaksi jääneen psykoosin. Tätä lääkittiin aina vaan vahvemmalla neuroleptilääkityksellä.

      Sain myös "keskusteluapua" psyk sh.n luona. Se "apu" oli lähinnä kuin olisi kaiveltu tunkiota lasten hiekkalapolla. Keskityttiin sellaisiin asioihin, kuten jos jokin ahdisti, sen syy kaiveltiin vaikka ja mistä, mutta useimmiten tämä ahdistus oli ilman mitään järkevää syytä. Sh lopetti tämmöiset käynnit sanoihin "ota lääkettä X, Y aikaa nyt aluksi" mikä tarkoitti pahimmillaan kolmatta tai neljättä neuroleptiä päällekäin. Usein joku oikea asia jäi puhumatta, kun sh.n vakiokysymykset heti käynnin aluksi syömisestä, nukkumisesta, lääkkeiden syömisestä ja yleisestä olotilasta tarkoitti johonkin näistä sh.n jumiutumista jolloin kuuntelin lähes koko 45min ajan papatusta siitä kuinka on nukuttava tai syötävä "oikein". Lihoin useamman kymmenen kiloa, nukuin lääkittynä jopa 12h yhtäsoittoa olematta yhtään sen pirteämpi.

      Nämähän eivät mitenkään johtuneet vahvasta lääkityksestä, vaan olivat jonkun lääkärin, joka oli nähnyt minut noin tunnin ajan tämän psykoosin jälkimainingeissa, mukaan oireita jostain aivoperäisestä sairaudesta. Tätä tuo sh toisti toistamistaan.

      On mennyt yli 10 vuotta siitä kun rakas siskoni menehtyi. Vasta viime aikoina olen kyennyt järkevään ajatteluun rakastavan ja tukevan kumppanin tuella. Edelleenkään en ole täysin pystynyt käsittelemään YKSIN, OMASSA PÄÄSSÄNI menneisyyttäni, traumojani ja siskoni menehtymistä. Tuo sh joskus vähän uteli että onko minulla joitain traumoja. Kerroin sen mitä pystyin ja toin ilmi että haluaisin puhua näistä ihan ajan kanssa jotta saisin niitä oikeasti käsiteltyä. Asiaan ei koskaan palattu. Hänelle tärkeintä oli että syön lääkkeet ja teen ja toimin kuten käsky kävi.

      Joskus tuumasin kumppanilleni, että voisin hyvin lääkityksen alla ollessani suunnitella ja toteuttaa jonkun täysin sattumanvaraisen ihmisen kuoleman ihan vain kokeillakseni tunnenko senKÄÄN jälkeen mitään. Se lääkitys teki minusta pelkän tyhjän kuoren, olin kävelevä ruumis, elävä kuollut. Nyt joitain aikoja ilman lääkkeitä. Kärsittyäni kamalat vieroitusoireet, joita kesti aikansa, olen iloisempi, tasaisempi, mieli on kirkkaampi.

      • Anonyymi

        Edelliselle kommentoijalle, kaikella lämmöllä: et ole todellakaan ainoa, joka on kokemaan vastaavanlaista. Eli, että jos on vaikkapa kokenut elämässään jotakin menetyksiä, tai joutunut kiusaamisen, henkisen väkivallan, pahoinpitelyjen, tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, niin ne kokemukset ja tapahtumat ovat omiaan aiheuttamaan ihmiselle henkistä oireilua, tai pahoinvointia.

        Se, että Sinulle on määrätty vahvoja neuroleptilääkityksiä ja vielä useita päällekkäin, niin on ollut väärin. Koska ne ovat omiaan vain lisäämään pahaa oloa, ahdistuneisuutta ja masennusta. Traumojen hoidossa ei edes enää suositella neuroleptien määräämistä.

        Itselläni on myöskin traumatausta. Olen joutunut montaa kertaa elämäni aikana seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksien kohteeksi. Jouduin myös vetämään sen seurauksena alkunsa saaneen raskaudenkin. Mainittuani asiasta psykiatrian akuuttiosastolla, niin ei siellä kovin kummoisella tavalla reagoitu. Puhumattakaan olisi missään vaiheessa edes tarjottu mitään kriisi, tai traumaterapiaa. Yksin piti vain selvitä ja pärjätä, saamatta mitään henkistä tukea. Niitä traumaattisiin kokemuksiin en ole tähän päivään mennessäkään saanut mitään apua, tukea, terapiaa tai mitään muutakaan. Toisaalta, kun kerran on saanut huonoja kokemuksia, niin liekö tuo ihme, jos ei koskaan haluakaan luottaa kyseiseen systeemiin, tai käyttää niitä palveluita. Kyllä sitä yleensä muutamasta kerrasta oppii, että ei kannata. Avopuolellakin ne sairaanhoitajien tapaamiset ovat yhtä tyhjän kanssa. Jonniinjoutavaa ja ajanhukkaa. Koska kuten edellinen hyvin toi esille, niin mt-alalla toimivia kiinnostaa lähinnä eniten vain se, että otatko ja käytätkö sinulle määrättyjä lääkkeitäsi. Tai kysellään ihan hölmöjä kysymyksiä, kuten mitä teet päivisin, mitä syöt, liikutko etc. Senkin käytännössä hyödyttömän "hoitoajan" käyttää varmasti johonkin parempaankin tekemiseen.

        Silloin etenkin, jos jollekin henkilölle laitettu jokin psykoosisairausdiagnoosi, niin silloin kohtelu on myös sen mukaista. Kuten olen monta kertaa jo kirjoittanut, etenkään julkisella puolella ei tarjota traumaterapiaa. Ei, vaikka siihen olisi syytä, aihetta ja tarvetta. Aina valitellaan resurssipulaa ja raha ja henkilöstövajetta, sekä ylipitkiä hoitojonoja. Nähdään vain niissä olevan ne suurimmat viat ja haasteet. Itse katson, että kyseissä hoitokulttuurissa, siellä käytetyissä hoitomenetelmissäkin ( diagnoosi ja lääkekeskeisyys/ potilaiden tarpeeton leimaaminen annetuilla diagnoosien takia) ja asenteissa on myöskin merkittävästi kyseisessä hoitokulttuurissa paljon parantamisen, korjaamisen ja uudistamisen aihetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edelliselle kommentoijalle, kaikella lämmöllä: et ole todellakaan ainoa, joka on kokemaan vastaavanlaista. Eli, että jos on vaikkapa kokenut elämässään jotakin menetyksiä, tai joutunut kiusaamisen, henkisen väkivallan, pahoinpitelyjen, tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, niin ne kokemukset ja tapahtumat ovat omiaan aiheuttamaan ihmiselle henkistä oireilua, tai pahoinvointia.

        Se, että Sinulle on määrätty vahvoja neuroleptilääkityksiä ja vielä useita päällekkäin, niin on ollut väärin. Koska ne ovat omiaan vain lisäämään pahaa oloa, ahdistuneisuutta ja masennusta. Traumojen hoidossa ei edes enää suositella neuroleptien määräämistä.

        Itselläni on myöskin traumatausta. Olen joutunut montaa kertaa elämäni aikana seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksien kohteeksi. Jouduin myös vetämään sen seurauksena alkunsa saaneen raskaudenkin. Mainittuani asiasta psykiatrian akuuttiosastolla, niin ei siellä kovin kummoisella tavalla reagoitu. Puhumattakaan olisi missään vaiheessa edes tarjottu mitään kriisi, tai traumaterapiaa. Yksin piti vain selvitä ja pärjätä, saamatta mitään henkistä tukea. Niitä traumaattisiin kokemuksiin en ole tähän päivään mennessäkään saanut mitään apua, tukea, terapiaa tai mitään muutakaan. Toisaalta, kun kerran on saanut huonoja kokemuksia, niin liekö tuo ihme, jos ei koskaan haluakaan luottaa kyseiseen systeemiin, tai käyttää niitä palveluita. Kyllä sitä yleensä muutamasta kerrasta oppii, että ei kannata. Avopuolellakin ne sairaanhoitajien tapaamiset ovat yhtä tyhjän kanssa. Jonniinjoutavaa ja ajanhukkaa. Koska kuten edellinen hyvin toi esille, niin mt-alalla toimivia kiinnostaa lähinnä eniten vain se, että otatko ja käytätkö sinulle määrättyjä lääkkeitäsi. Tai kysellään ihan hölmöjä kysymyksiä, kuten mitä teet päivisin, mitä syöt, liikutko etc. Senkin käytännössä hyödyttömän "hoitoajan" käyttää varmasti johonkin parempaankin tekemiseen.

        Silloin etenkin, jos jollekin henkilölle laitettu jokin psykoosisairausdiagnoosi, niin silloin kohtelu on myös sen mukaista. Kuten olen monta kertaa jo kirjoittanut, etenkään julkisella puolella ei tarjota traumaterapiaa. Ei, vaikka siihen olisi syytä, aihetta ja tarvetta. Aina valitellaan resurssipulaa ja raha ja henkilöstövajetta, sekä ylipitkiä hoitojonoja. Nähdään vain niissä olevan ne suurimmat viat ja haasteet. Itse katson, että kyseissä hoitokulttuurissa, siellä käytetyissä hoitomenetelmissäkin ( diagnoosi ja lääkekeskeisyys/ potilaiden tarpeeton leimaaminen annetuilla diagnoosien takia) ja asenteissa on myöskin merkittävästi kyseisessä hoitokulttuurissa paljon parantamisen, korjaamisen ja uudistamisen aihetta.

        Anteeksi edelliseen kirjoitukseen tulleet kirjoitusvirheet. Toivottavasti sen viesti niistä kirjoitusvirheistä huolimatta tulee jotenkin selväksi ja perille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edelliselle kommentoijalle, kaikella lämmöllä: et ole todellakaan ainoa, joka on kokemaan vastaavanlaista. Eli, että jos on vaikkapa kokenut elämässään jotakin menetyksiä, tai joutunut kiusaamisen, henkisen väkivallan, pahoinpitelyjen, tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, niin ne kokemukset ja tapahtumat ovat omiaan aiheuttamaan ihmiselle henkistä oireilua, tai pahoinvointia.

        Se, että Sinulle on määrätty vahvoja neuroleptilääkityksiä ja vielä useita päällekkäin, niin on ollut väärin. Koska ne ovat omiaan vain lisäämään pahaa oloa, ahdistuneisuutta ja masennusta. Traumojen hoidossa ei edes enää suositella neuroleptien määräämistä.

        Itselläni on myöskin traumatausta. Olen joutunut montaa kertaa elämäni aikana seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksien kohteeksi. Jouduin myös vetämään sen seurauksena alkunsa saaneen raskaudenkin. Mainittuani asiasta psykiatrian akuuttiosastolla, niin ei siellä kovin kummoisella tavalla reagoitu. Puhumattakaan olisi missään vaiheessa edes tarjottu mitään kriisi, tai traumaterapiaa. Yksin piti vain selvitä ja pärjätä, saamatta mitään henkistä tukea. Niitä traumaattisiin kokemuksiin en ole tähän päivään mennessäkään saanut mitään apua, tukea, terapiaa tai mitään muutakaan. Toisaalta, kun kerran on saanut huonoja kokemuksia, niin liekö tuo ihme, jos ei koskaan haluakaan luottaa kyseiseen systeemiin, tai käyttää niitä palveluita. Kyllä sitä yleensä muutamasta kerrasta oppii, että ei kannata. Avopuolellakin ne sairaanhoitajien tapaamiset ovat yhtä tyhjän kanssa. Jonniinjoutavaa ja ajanhukkaa. Koska kuten edellinen hyvin toi esille, niin mt-alalla toimivia kiinnostaa lähinnä eniten vain se, että otatko ja käytätkö sinulle määrättyjä lääkkeitäsi. Tai kysellään ihan hölmöjä kysymyksiä, kuten mitä teet päivisin, mitä syöt, liikutko etc. Senkin käytännössä hyödyttömän "hoitoajan" käyttää varmasti johonkin parempaankin tekemiseen.

        Silloin etenkin, jos jollekin henkilölle laitettu jokin psykoosisairausdiagnoosi, niin silloin kohtelu on myös sen mukaista. Kuten olen monta kertaa jo kirjoittanut, etenkään julkisella puolella ei tarjota traumaterapiaa. Ei, vaikka siihen olisi syytä, aihetta ja tarvetta. Aina valitellaan resurssipulaa ja raha ja henkilöstövajetta, sekä ylipitkiä hoitojonoja. Nähdään vain niissä olevan ne suurimmat viat ja haasteet. Itse katson, että kyseissä hoitokulttuurissa, siellä käytetyissä hoitomenetelmissäkin ( diagnoosi ja lääkekeskeisyys/ potilaiden tarpeeton leimaaminen annetuilla diagnoosien takia) ja asenteissa on myöskin merkittävästi kyseisessä hoitokulttuurissa paljon parantamisen, korjaamisen ja uudistamisen aihetta.

        Kun kyselevät sinun tekemisiäsi niin kartoittavat sinun päiväsi kotona, se on tärkeää myös tietää miten elät ja saatko ravintoa ruuasta , i ne ole mitenkään hölmöjä kysymyksiä vaan kuuluu asiaan, potilaan tuntemisesta
        Ja jos haluat traumaterapiaa niin sano se niille että haluat, se kun odottelet tarjontaa.
        Ota joku tåystäväai mukaan vastaanotolle neljä korvaa kuulee aina paremmin kun kaksi.
        Sitten kun saa diagnoosin niin se ei ole tarpeeton mitenkään vaan kertoo miten voit , sekin kuuluu lääkärin työhön , eikä ole mitään keksittyjä juttuja.
        Sitä on oltava itse asialla ja sanoa selvästi mitä haluaa, edellytyksenä että ymmärtää oman tilanteensa, joten miksi monella on niin heikot tiedot psykiatriasta, kun vaikuttaa ettei edes ymmärretä mitä lääkäri meinaa kun kyselee jotain, sillä he tekevät vaan työtään .
        Joten kunhan tietäisit miten moninkertainen ihan saman tarinan kun sinä, ja siitä kuvastuu alemmuuden tunne jotenkin, ja ihminen jolla on huono itseluottamus luulee ihan aina sitä pahinta se kun ajattelisi hieman toisilla raiteilla , ja jos ei ymmärrä mitä lääkäri saniåoo niin on kåsanottava se lääkärille, se kun sitten netissä puhutaan omista luuloistaan, josta kokenut hoitaja jo näkee mistä on kysymys


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun kyselevät sinun tekemisiäsi niin kartoittavat sinun päiväsi kotona, se on tärkeää myös tietää miten elät ja saatko ravintoa ruuasta , i ne ole mitenkään hölmöjä kysymyksiä vaan kuuluu asiaan, potilaan tuntemisesta
        Ja jos haluat traumaterapiaa niin sano se niille että haluat, se kun odottelet tarjontaa.
        Ota joku tåystäväai mukaan vastaanotolle neljä korvaa kuulee aina paremmin kun kaksi.
        Sitten kun saa diagnoosin niin se ei ole tarpeeton mitenkään vaan kertoo miten voit , sekin kuuluu lääkärin työhön , eikä ole mitään keksittyjä juttuja.
        Sitä on oltava itse asialla ja sanoa selvästi mitä haluaa, edellytyksenä että ymmärtää oman tilanteensa, joten miksi monella on niin heikot tiedot psykiatriasta, kun vaikuttaa ettei edes ymmärretä mitä lääkäri meinaa kun kyselee jotain, sillä he tekevät vaan työtään .
        Joten kunhan tietäisit miten moninkertainen ihan saman tarinan kun sinä, ja siitä kuvastuu alemmuuden tunne jotenkin, ja ihminen jolla on huono itseluottamus luulee ihan aina sitä pahinta se kun ajattelisi hieman toisilla raiteilla , ja jos ei ymmärrä mitä lääkäri saniåoo niin on kåsanottava se lääkärille, se kun sitten netissä puhutaan omista luuloistaan, josta kokenut hoitaja jo näkee mistä on kysymys

        Monen vuoden kokemuksella tuli huomattua, mitä se "hoito" oikeasti on myös avopuolella. Smalltalkkimaista kyselemistä ja juttelemista, joka ei kovinkaan paljon eroa siitä tavanomaisesta keskustelemisesta, jota me käydään omien perheeseen, tai ystäväpiiriin kuuluvien kanssa.

        Millään diagnooseilla ja lääkkeillä ei hoideta kenenkään oireiden taustalla olevia asioita, tekijöitä, tai ongelmia. Koska ne, tilanteet, ihmiselle tapahtuvat asiat, tilanteet ja olosuhteet ovat niitä asioita, jotka aiheuttavat ihmiselle/ihmisille oireilua. Jos joku kuvittelee, että niillä ei ole mitään vaikutusta ihmiseen, tai hänen henkiseen hyvinvointiin, ja ettei niihin tarvitse millään tavalla reagoida, tai tehdä niille oireita aiheuttaville asioille, niin ei ole kovinkaan älykäs.

        Sama koskee sitä ajattelua, että miksi ylipäätään mennä minkään sairaanhoitajan vastaanotolle, jos siellä ei tehdä mitään muuta, kuin tarkkaillaan, eli kytätään, tivataan lääkitysten käyttämistä, tai jutustellaan yhdentekevyyksiä. Jos kerran ihmisen oireiden taustalla olevat ja niitä aiheuttavat asiat , olosuhteet, traumat ja niitä oireita aiheuttavat tekijät eivät hoitotahoa kiinnosta, tai he eivät niistä välitä. Todella älykäs ei niitä palveluita lähde edes käyttämään, saatika jatka niiden käyttämistä. Koska ne ovat turhia ja täyttä ajanhukkaa. Tästä syystä moni on lopettanut mt-palveluiden, etenkin avopuolen käynnit. Koska ei niistä smalltalkeista ole kenellekään mitään apua, hyötyä tms. Ennemmin kannattaa etsiä vaikka kirjastosta, tai netistä itseapupohjeita. Tai keskustella vaikka omien läheisten kanssa.

        Ihmettelen, jos joku tyytyy noin ala-arvoisen huonolaatuiseen mt-palveluihin ja niiden tasoon, mitä ne ovat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monen vuoden kokemuksella tuli huomattua, mitä se "hoito" oikeasti on myös avopuolella. Smalltalkkimaista kyselemistä ja juttelemista, joka ei kovinkaan paljon eroa siitä tavanomaisesta keskustelemisesta, jota me käydään omien perheeseen, tai ystäväpiiriin kuuluvien kanssa.

        Millään diagnooseilla ja lääkkeillä ei hoideta kenenkään oireiden taustalla olevia asioita, tekijöitä, tai ongelmia. Koska ne, tilanteet, ihmiselle tapahtuvat asiat, tilanteet ja olosuhteet ovat niitä asioita, jotka aiheuttavat ihmiselle/ihmisille oireilua. Jos joku kuvittelee, että niillä ei ole mitään vaikutusta ihmiseen, tai hänen henkiseen hyvinvointiin, ja ettei niihin tarvitse millään tavalla reagoida, tai tehdä niille oireita aiheuttaville asioille, niin ei ole kovinkaan älykäs.

        Sama koskee sitä ajattelua, että miksi ylipäätään mennä minkään sairaanhoitajan vastaanotolle, jos siellä ei tehdä mitään muuta, kuin tarkkaillaan, eli kytätään, tivataan lääkitysten käyttämistä, tai jutustellaan yhdentekevyyksiä. Jos kerran ihmisen oireiden taustalla olevat ja niitä aiheuttavat asiat , olosuhteet, traumat ja niitä oireita aiheuttavat tekijät eivät hoitotahoa kiinnosta, tai he eivät niistä välitä. Todella älykäs ei niitä palveluita lähde edes käyttämään, saatika jatka niiden käyttämistä. Koska ne ovat turhia ja täyttä ajanhukkaa. Tästä syystä moni on lopettanut mt-palveluiden, etenkin avopuolen käynnit. Koska ei niistä smalltalkeista ole kenellekään mitään apua, hyötyä tms. Ennemmin kannattaa etsiä vaikka kirjastosta, tai netistä itseapupohjeita. Tai keskustella vaikka omien läheisten kanssa.

        Ihmettelen, jos joku tyytyy noin ala-arvoisen huonolaatuiseen mt-palveluihin ja niiden tasoon, mitä ne ovat.

        Edelliseen tekstiin pieni korjaus: Ennemmin kannattaa nykyisten mt-palveluiden käyttämisen sijaan etsiä tietoa ja apua vaikka kirjastosta, tai netistä itseapuohjeita. Tai hakea vertaistukea, tai keskustella ennemmin vaikka omien läheisten kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edelliseen tekstiin pieni korjaus: Ennemmin kannattaa nykyisten mt-palveluiden käyttämisen sijaan etsiä tietoa ja apua vaikka kirjastosta, tai netistä itseapuohjeita. Tai hakea vertaistukea, tai keskustella ennemmin vaikka omien läheisten kanssa.

        Psykiatria pohjautuu aivan liian paljon diagnoosi, eli sairauskeskeiseen lähestymistapaan, josta ei juurikaan ole kenellekään mitään erityistä hyötyä. Ihmettelen myös sitä joidenkin tuon ajattelutavan perustelemista, tai niiden hyötyjen puolustelemista. Koska kylmä tosiasia on se, että jokaisen sairastumisessa, tai oikeampi ilmaisu on oireiluissa on taustalla aivan omat syynsä, olivat ne sitten ristiriitoja, psykososiaalisia vuorovaikutusongelmia, koettua liiallista stressiä. paineita, kiusaamista, henkistä, tai fyysistä väkivaltaa, juurettomuutta, syrjäytymistä omassa yhteisössä, tai yhteiskunnassa, tai mitä tahansa. Sairaus, tai sairaudet eivät ole sinällään niitä perimmäisiä ja pohjimmaisia taustalla olevia syitä. Siksi sairauspedagoginen, tai dogminen ajattelu on tavallaan hyvin lyhytnäköistä ja putkimaista ajattelua.

        Siksi mitkään sellaiset smalltalkkimaiset "hoidot", tai terapiat, lääkkeiden käyttämisen kyttäämiset eivät hyödytä ketään. Jos sellaiseen hoitoon tyytyy, niin sitten ei paremmasta tiedä.

        Kyseistä alaa pitää kehittää, muuttaa ja uudistaa yksilöä oikeasti auttavaan, tukevaan ja kannustavaan suuntaan. Ja etenkin keskittyä enemmän niiden oireiden taustalla oleviin syihin. Niin kauan, kuin psykiatriaa ja sen käyttämiä hoitokeinoja, asenteita ja tapoja kohdata palveluita käyttäviä ihmisiä ei muuteta ja paranneta, niin sitä ennen en suosittele kenellekään käyttämään mitään käytännössä hyödyttömiä sellaisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Psykiatria pohjautuu aivan liian paljon diagnoosi, eli sairauskeskeiseen lähestymistapaan, josta ei juurikaan ole kenellekään mitään erityistä hyötyä. Ihmettelen myös sitä joidenkin tuon ajattelutavan perustelemista, tai niiden hyötyjen puolustelemista. Koska kylmä tosiasia on se, että jokaisen sairastumisessa, tai oikeampi ilmaisu on oireiluissa on taustalla aivan omat syynsä, olivat ne sitten ristiriitoja, psykososiaalisia vuorovaikutusongelmia, koettua liiallista stressiä. paineita, kiusaamista, henkistä, tai fyysistä väkivaltaa, juurettomuutta, syrjäytymistä omassa yhteisössä, tai yhteiskunnassa, tai mitä tahansa. Sairaus, tai sairaudet eivät ole sinällään niitä perimmäisiä ja pohjimmaisia taustalla olevia syitä. Siksi sairauspedagoginen, tai dogminen ajattelu on tavallaan hyvin lyhytnäköistä ja putkimaista ajattelua.

        Siksi mitkään sellaiset smalltalkkimaiset "hoidot", tai terapiat, lääkkeiden käyttämisen kyttäämiset eivät hyödytä ketään. Jos sellaiseen hoitoon tyytyy, niin sitten ei paremmasta tiedä.

        Kyseistä alaa pitää kehittää, muuttaa ja uudistaa yksilöä oikeasti auttavaan, tukevaan ja kannustavaan suuntaan. Ja etenkin keskittyä enemmän niiden oireiden taustalla oleviin syihin. Niin kauan, kuin psykiatriaa ja sen käyttämiä hoitokeinoja, asenteita ja tapoja kohdata palveluita käyttäviä ihmisiä ei muuteta ja paranneta, niin sitä ennen en suosittele kenellekään käyttämään mitään käytännössä hyödyttömiä sellaisia.

        Mulle tuli yksi päivä vapautumisen tunne henkisesti miettiessäni kaikkea sitä painolastia ja traumoja henkisesti mitä kannoin hoitojen seurauksena. En enää usko psykiatrian oppeihin sellaisena mitä ne on koska koen että ne ovat vääristyneitä eivätkä lisää hyvinvointia eivätkä välttämättä edes itsetuntemusta tai ymmärrystä elämästä. selvisin heidän hoidostaan jotka ovat ihmisille haitallisia lääkeoppeineen, he aiheutti minulle pahaa harmia ja se on totuus. Heidän oppinsa ovat virheellisiä ja harhaisia kun luulevat kykenevänsä jotenkin jollain kemikaalilla kontrolloimaan aivojen toimintaa josta ei ymmärretä loppupeleissä paljoa mitään veivaamalla paria, muutamaa tai yhtä välittäjäainetta, pääosin serotoniinia ja dopamiinia. Kun sitten he sotkee ihmisten kehoa ja aivoja tuolla he syyllistävät ihmisiä sairaudesta ja pahimmillaan vielä pakottaa ihmisiä koukuttautumaan pillereihinsä. He olivat aivan kertakaikkisen törkeitä vähätellessään saamaani harmia vuosikausien käytön vieroituksen aikana ja yrittivät vaan laittaa kaiken sen hädän oireista diagnoosien piikkiin ja tunkea lisää. Pitivät minua vain hulluna.

        Se että joku sanoo saaneensa hyötyä tuosta pillerihommasta on minulle loppupeleissä tyhjää puhetta. Saavathan jotkut kannabiksen polttelustakin omasta mielestä hyötyä, jotkut saa alkoholista itsevarmuutta ja hyvää meininkiä elämäänsä silloin tällöin, ei se ole osoitus että niitä silti kannattaa käyttää aivoterveyden kannalta.

        Yksi tupakoitsija kenet tiedän ei edes kykene toimimaan ilman aamusauhujaan ollen hermoheikko ja pinna kireällä. Itse olin samanlainen masennuslääkkeissä, jos ei aamun satsia ottanut, alkoi olla pöhnäinen olo jossa oli hankala toimia ja hiljalleen hermosto huusi että se pilleri on otettava kun aivosähköiskuja alkoi tulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edelliseen tekstiin pieni korjaus: Ennemmin kannattaa nykyisten mt-palveluiden käyttämisen sijaan etsiä tietoa ja apua vaikka kirjastosta, tai netistä itseapuohjeita. Tai hakea vertaistukea, tai keskustella ennemmin vaikka omien läheisten kanssa.

        Oletko koskaan kokenut vierestä jonkun läheisesi pahaa psykoosiaikaa?
        Ihmisen ollessa psykoosissa läheisillä ei ole kovin helppoa, vaikka valitettavasti nykyään juuri ne läheiset ja omaiset joutuvat kaiken kestämään, kun ihminen ei pääse hoitoon.
        Kenenkään ei pitäisi joutua kuormittamaan itseään läheisen rankoilla ongelmilla, riskinä on, että ajan myötä sairastuu itsekin.
        Ammattilaisten pitäisi olla juuri tätä varten, mutta nämä nykyajan resurssit ym. suoraan sanoen " kusee ".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulle tuli yksi päivä vapautumisen tunne henkisesti miettiessäni kaikkea sitä painolastia ja traumoja henkisesti mitä kannoin hoitojen seurauksena. En enää usko psykiatrian oppeihin sellaisena mitä ne on koska koen että ne ovat vääristyneitä eivätkä lisää hyvinvointia eivätkä välttämättä edes itsetuntemusta tai ymmärrystä elämästä. selvisin heidän hoidostaan jotka ovat ihmisille haitallisia lääkeoppeineen, he aiheutti minulle pahaa harmia ja se on totuus. Heidän oppinsa ovat virheellisiä ja harhaisia kun luulevat kykenevänsä jotenkin jollain kemikaalilla kontrolloimaan aivojen toimintaa josta ei ymmärretä loppupeleissä paljoa mitään veivaamalla paria, muutamaa tai yhtä välittäjäainetta, pääosin serotoniinia ja dopamiinia. Kun sitten he sotkee ihmisten kehoa ja aivoja tuolla he syyllistävät ihmisiä sairaudesta ja pahimmillaan vielä pakottaa ihmisiä koukuttautumaan pillereihinsä. He olivat aivan kertakaikkisen törkeitä vähätellessään saamaani harmia vuosikausien käytön vieroituksen aikana ja yrittivät vaan laittaa kaiken sen hädän oireista diagnoosien piikkiin ja tunkea lisää. Pitivät minua vain hulluna.

        Se että joku sanoo saaneensa hyötyä tuosta pillerihommasta on minulle loppupeleissä tyhjää puhetta. Saavathan jotkut kannabiksen polttelustakin omasta mielestä hyötyä, jotkut saa alkoholista itsevarmuutta ja hyvää meininkiä elämäänsä silloin tällöin, ei se ole osoitus että niitä silti kannattaa käyttää aivoterveyden kannalta.

        Yksi tupakoitsija kenet tiedän ei edes kykene toimimaan ilman aamusauhujaan ollen hermoheikko ja pinna kireällä. Itse olin samanlainen masennuslääkkeissä, jos ei aamun satsia ottanut, alkoi olla pöhnäinen olo jossa oli hankala toimia ja hiljalleen hermosto huusi että se pilleri on otettava kun aivosähköiskuja alkoi tulla.

        Ihmisellä on paha olla kun paljon pahaa sattuu, on surua, on yksinäisyyttä, on merkityksettömyysen tunnetta elämässä, terveys vaikka pettää, ei ole yhteisöä, väsyy suorittaessa lujaa yrittäessään saavuttaa, ei kelpaa vaikka töihin. On ns.hyödytön yksilö ilman yhteisöä. Kun elämään reagoi tuskalla niin on muka heti masennus joka on sairaus ja epäluonnollinen reaktio jota pitää lääkitä ja kemiallisia häiriöitä aivoissa mitä pitää lääkitä pois. Joka valitettavasti voi täysin haitata asioidrn prosessointia siinä missä millä tahansa aineella pahan olon hautaaminen.

        Hankalinta toipumisessa psykiatrian aiheuttamista traumoista on se että yhteiskunta ei anna yhtään ymmärrystä sille että on olemassa psykiatrian pahentamaa/tuottamaa traumaa (hoitomallista rakennetaan vain hyvä toimiva kuva jossa nyt on vain vähän liian vähän rahaa) tai sille minkätyyppistä haittaa psykiatrian lääkkeistä voi tulla niin emotionaalisesti kuin fyysisesti kun on annettu meidän aivot jonkun oppisuunnan veivattavaksi vuosikausiksi. On saatettu menettää vuosia pillerihuuruihin ja vieroituksen puhkaisemiin oireisiin.

        Meidän harmia saaneiden kokemus on oikea, validi. Meillä on oikeus sanoa mielipiteemme.

        Osa toipumista on tajuta kaikki yhteiskunnassa pahaa oloa tuottavat arvot ja irtautua niistä. Nostaa ne esille.

        Esim ikäsyrjintä, kilpailukeskeisyys, heikentynyt kytkös johonkin henkisyyteen ynnä muuhun kaiken korostunut materialismi, työmarkkinoilla niiden syrjintä jolla aukko työhistoriassa, leikkaaminen köyhimmiltä ja vähäosaisilta usein koska se nähdään oikeutettuna ja muka puhua samalla sädekehä pään päällä että mt-hoitoon pitäis satsata!

        Jos vanhempi ihminen esim nähdään taakaksi ja hyödyttömäksi yhteiskunnassa niin ei se hyvinvointia lisää.


    • Anonyymi

      Joku tuolla kirjoitti että se psyk sh.n tsippatsappa kysely on heidän työtään.
      Joo, niin on, mutta paremmilla hermoillakin varustetulla yksilöllä palaa hermot, kun heti käynnin aluksi tulevaan kysymystulvaan "miten syöt, nukut, otatko lääkkeet, miten kotona menee, entä töissä...?" Erehtyy johonkin väliin vastaamaan jotain muuta kuin "on ok" esim. jos kysymykseen nukkumisesta vastaat nukkuneesi poikkeuksellisesti 2h viimeyönä, muuten nukut hyvin, tämä sh saattaa seuraavat 30-45min paasata siitä että _yöllä pitää nukkua_ ja alkaa neuvomaan miten nukut joka yö 8h ja unessa on oltava viimeistään klo 22. Eli tarttuu siihen YHTEEN YKSITTÄISEEN YÖHÖN jolloin kerroit nukkuvasi huonosti, joita ei välttämättä ole edes joka viikko. Hädintuskin saat väliin sanottua kärsineesi teinistä lähtien uniongelmista ja tämä siivutetaan siltä paasaamiselta. Seuraavalla tapaamisella tivaa entistä tiukemmin nukkumisesta. Tämä johtaa lopulta siihen, ettei haluakaan kertoa asioitaan sille sh.lle kun ei vaan jaksa kuunnella paasaamista jostain yksittäisestä asiasta, niiden oikeasti tärkeiden asioiden joista pitäisi puhua kärsiessä. Mä en ole näiden vuosien aikana päässyt kertomaan niistä oikeasti mieltä painavista asioista ja juurisyistä miksi käyn sielä sh.lla. Enää en edes halua, kun koen etten tule kuulluksi ja olen itsekseni niitä asioita käsitellyt.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe