"alaikäinen" kummi?

J

Mistään en ole tähän vielä löytänyt vastausta vaikka yhden tapauksen tiedän mutta haluaisin kysyä onko muita joilla on ollut näin.

Eli haluaisin kummiksi sellaisen joka ei ole vielä käynyt rippikoulua ja suorittaa sen vasta noin kolmen vuoden päästä ristiäisistä..Eli pitääkö tämä kummi lisätä sitten myöhemmin erikseen vai voiko esim papin kanssa sopia että hänet merkitään "kummiksi" mutta lisätään sitten myöhemmin oikeaksi kummiksi kunhan on pääsyt ripille..

Yhden tapauksen tiedä jossa sylikummina oli sellainen joka suoritti rippikoulun vasta kolme vuotta ristiäisten jälkeen ja sitten papille vain ilmoitettiin että nyt on käynyt rippikoulun ja pappi sitten toimitti hänelle kummitodistuksen..

Tiedän että tästä pitää erikseen sitten sopia ja soitella ja kysellä mutta haluaisin tietää onko kenellekään ollut vastaavaa tilannetta ja kuinka se on hoitunut

10

5198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajattelehan nyt

      Vaatimus on, että kummi on rippikoulun käynyt ja konfirmoitu. En tiedä, enkä kovin helposti usko, että papit tekisivät asiaan kuvaamiasi omia poikkeusdiilejä.

      Lieneekin todennäköisempää, että kuvaamassasi tapauksessa "alaikäinen kummi" on todellakin lisätty kummien joukkoon myöhemmin, koska perustelluista syistä niin voi tehdä. Sellaisessa lisäyksessä pappi on saattanut käyttää harkintaansa.

      Se, että "alaikäinen kummi" on ollut "sylikummina", ei kuulosta paikkansapitävältä. Mutta lasta voi kastetilanteessa pitää sylissä joku muu kuin kummi. Olen ollut ristiäisissä, joissa lasta piti toimituksen ajan hänen vanhempi sisaruksensa, eikä yksikään kummeista. Sylikummillahan ei kirkon näkökannalta ole mitään eroa muihin kummeihin, mutta jonkun lasta on tilanteessa pidettävä sylissä.

      Miksi ihmeessä muuten haluaisit noin 12-vuotiaan lapsesi kummiksi (jos suorittaa rippikoulun vasta noin 3 vuoden kuluttua ristiäisistä, niin lienee niiden aikaan tuon ikäinen)? Jos ajatellaan, että kummin tehtävä on tukea vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa, niin mitä 12-vuotias sellaisesta sitoumuksesta ymmärtää? Ja vaikka ajateltaisiin moderniin tapaan vaan lahja-automaattinakin, niin 12-vuotias todennäköisesti mieltää itsensä vielä saamapuolelle lahjatasapainossa.

    • srk-pappi

      Kummin lisääminen on mahdollista perustelluista syistä. Kummin tehtävän edellytykset toki täytyy täyttyä (konfirmoitu kirkon jäsen). Päätöksen kummin lisäämisestä tekee kotiseurakunnan kirkkoherra. Kirkkoherran virastosta saa kaavakkeen, jolla anomus tehdään ja johon kirjoitetaan kummin lisäämisen perustelut. Lähtökohta on, että kummin voi lisätä, jos joku kummisuhde ei toimi

      • minäääävaa

        minua kysyttiin siskopuoleni pojan kummiksi v. 1999, kun olin juuri 12v täyttänyt. silloin en ollut asiasta mitään mieltä enkä edes silloin tiennyt kumminvelvollisuuksista, enkä siitä, että kummius on vapaaehtoista.
        Lisäksi koen, että en täytä tämän pojan kohdalla kummiuden vaatimuksia, koska meillä on todella vähän ikäeroa kun hän on jo teini iässä nyt, ja itse vasta olen äskettäin kotoa muuttanut. Minusta minulta olisi pitänyt kysyä asiaa selvemmin ja olisin toivonut, että kanssani olisi vaikka joku keskustellut asiasta ennen kun minut laitettiin kummiksi.


      • en en
        minäääävaa kirjoitti:

        minua kysyttiin siskopuoleni pojan kummiksi v. 1999, kun olin juuri 12v täyttänyt. silloin en ollut asiasta mitään mieltä enkä edes silloin tiennyt kumminvelvollisuuksista, enkä siitä, että kummius on vapaaehtoista.
        Lisäksi koen, että en täytä tämän pojan kohdalla kummiuden vaatimuksia, koska meillä on todella vähän ikäeroa kun hän on jo teini iässä nyt, ja itse vasta olen äskettäin kotoa muuttanut. Minusta minulta olisi pitänyt kysyä asiaa selvemmin ja olisin toivonut, että kanssani olisi vaikka joku keskustellut asiasta ennen kun minut laitettiin kummiksi.

        Oletko ihan varma, että sinut on merkitty kyseisen lapsen kummiksi? Ei oikein sovi kirkon periaatteisiin...


    • Tytsky88

      Meidän tytön kummiksi tuli sukulainen (10v) eli kyllä onnistuu. Mutta olen kuullut että voi olla nihkeitä pappeja, mutta meidän pappi sanoi että onnistuu, virallisesti kummina on tosin vasta sitten kun on rippikoulu käyty, mutta kyllä hän sai kaikki paperit ym. ja sen kastetodituksen missä on kaikki kummit, oli myös hänen nimensä!! Ja tämä tapahtui siis lokakuussa 2009 eli ei oo pitkä aika.
      Kyllä luulen että muillekkin papeille se sopii, jos se sinulle on tärkeä asia.

      • toteaja...

        Ilmeisesti kummitodistuksia joissakin paikoin kirjoitetaan myös ns. siviilikummeille eli kirkkoon kuulumattomille kummeille, ainakin netistä tällaistakin voi lukea. Oleellista kumminkin on tuo, minkä sanoit, "virallisesti kummina on tosin vasta sitten kun on rippikoulu käyty". On eri asia, muistaako pappi 5 vuoden kuluttua kirjata 10-vuotiasta tyttönne kummiksi, nythän mainittu lapsi ei tyttönne kummi vielä ole. Siis kirkon silmissä. Ja kummius on kirkon juttu.

        Mutta kuten sanottu, siviilikummejakin kastettaville nykyään on eli vanhemmat pyytävät "tukiaikuiseksi" myös kirkkoon kuulumattomia, heitä vaan ei kirjata kirkon systeemeihin. Kymmenvuotiaasta ei kenenkään tukiaikuiseksi tai sellaiseen puuhaan lupautujaksi ole.


    • heips
      Parempi se on et kummi on täysi-ikäinen. Jos ei omis siskoja/veljiä ole, niin käy läpi kaikki serkut. Ystäviä
      ei tähän hommaan saisi ottaa, kyllä sitä on serkkuja jotka varmasti haluaisivat kummiksi. Mun isosiskolla on
      3 poikaa, olen esikoisen kummi. Nyt sekin on jo ekaluokkalainen. Niin se aika kuluu......omasta kummitädis
      täni ei oo mihinkään enää. Se ei pidä edes yhteyttäkään.....luovutan......tehkööt mitä haluu mä en siihen
      puutu enää.
      Ja onkohan kummiuteen ihan oikeesti jokin ihmeen painoraja ? kun mun serkku (nainen) sai lapsen joskus
      3-v sitten, sen isoveli ei käynyt mukamas kummiksi, kun se sattuu olemaan ylipainoinen...... ja mun siskon
      veljen pikkusisko oli tuolloin alaikäinen kun seikoinen syntyi.....eli mä ja sen miehen pikkuveli olimme ai-
      noat, jotka kävivät laillisesti. Jos tosiaan ei ole muita siskoja/veljiä/serkkua niin sitten ehkä käy ne kaverit
      kin.......

      • miiuu

        Siis mitähän ihmettä sä puhut? Painoraja, tarviiko tuommosta ees kysyä? Ja mikä ihme on siskon veljen pikkusisko, eiks se oo sun sisko? Ja miksi ystäviä ei sais ottaa kummiksi? Onko tuo sun mielipide vai oletko sitä mieltä, että jossain säännöissä sanotaan niin?


    • Mitäteen

      Olen aika surullinen liittyen kummiuteen. Haluaisin kovadti tulevan serkkuni kummiksi. Olen kuitenkin lapsen syntyessä juuri täyttänyt/täyttämässä 14, eli konfirmoimaton. Minua ei ole kyllä kummiksi edes pyydetty, mutta minä niiiiin kovasti haluasin. Olisin lapsesta todella ylpeä,olisin hänen kanssaan ja pitäisin kalleimpana aarteenani. Tuntuu vaan, että lapsen vanhemmat, pitävät minua liian pienenä, ja valitsevat kummiksi vanhemman sisarukseni,rippikoulun jo käyneen. Lapsi olisi minulle tärkein maailmassa. T: 13v tyttö, joka rakastaa tulevaa serkkuaan jo nyt

    • eialaikäistä

      Alaikäistä ei pitäisi laittaa kummiksi. Syyt: 1. Hän ei muistakaan asioistaan vielä vastaa, joten hänen pitää olla sen ikäinen, että ymmärtää mihin ryhtyy. Voi myöhemmin harmittaa, että moiseen on sitoutunut.

      2. Alaikäisellä ei ole rahaa kummilahjoihin, joten ne joutuu ostamaan hänen vanhempansa. Eikä ole kivaa todellakaan jotain 18-vuotiaana opiskelijana sitten itsekään todeta, että sille kummilapsellekin pitäisi jotain näistä pikkurahoistaan kustantaa. Vanhempien rahapussille siis mars. Miksei sitten pyydetä suoraan niitä vanhempia kummiksi?

      3. Kummin ja lapsen ikäero pitäisi olla vähintään sen verran, että kummi voisi itsekin olla lapsen vanhempi. Vasta sitten voidaan puhua kummin tehtävästä olla tukena lapsen vanhemmille ja tämän kasvatuksessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4550
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      246
      2259
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1690
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      161
      1452
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      298
      1356
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1137
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1114
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1075
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      72
      1074
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      119
      977
    Aihe