Minne pois Suomen talvesta – minne eläkkeellä?

Kysymys noussee monen työelämän jättäneen mieleen viimeistään näinä aikoina syksyn kolkuttaessa ovella Suomen ennätyshelteisin kesän jälkeen. Vaihtoehtoja on monia, onhan maailma suuri. Tässä viestissä kerron hieman Azoreista talvehtimis- ja eläkepaikkana.

Vaikka suomalaisia matkailijoita on viimeisen viiden vuoden aikana Azoreilla käynyt runsaat 40 000, saariryhmä tuskin tulee ensimmäisenä mieleen talvehtimis- tai eläkepaikkana. Ulkomaalaisia yhdeksällä saarilla asuu noin 8000, joista eläkeläisiä lienee muutama sata, valtaosa heistä väkiluvultaan (140 000) ja pinta-alaltaan (750 km2) suurimmalla São Miguelin saarella. Kansallisuuteen ja kulttuuriin perustuvia yhteisöjä on todennäköisesti vain saksalaisilla.

Noin 1500 km:n päässä Portugalin mantereesta länteen sijaitsevasta Ponta Delgadasta on säännöllisiä lentoyhteyksiä ympäri vuoden mm. Lissaboniin ja Portoon sekä Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Ponta Delgadan vuotuinen lämpötilahaarukka on 11 C – 25 C, jossa 11 C on helmikuun keskimääräinen minimi yölämpötila ja 25 C elokuun keskimääräinen maksimi päivälämpötila. Vettä Ponta Delgadassa sataa vuodessa keskimäärin 1000 mm (Helsingissä noin 650 mm). Ilmaston luonteeseen kuuluu pilvisyyden ja aurinkoisten hetkien vaihtelevuus ja korkeahko ilman suhteellinen kosteus, joka saa lämpötilan tuntumaan astelukua korkeammalta.

Vuoden viilein kuukausi on helmikuu, jonka keskimääräinen maksimipäivälämpötila on hieman alle 17 C, vastaava joulukuun luku vajaa 18 C, marraskuun runsaat 19 C. Lämpötilat ovat siis varsin tasaisia. Keskivertotalvena on lämmitys tarpeeton.

Meriveden lämpötila liikkuu vuositasolla keskimäärin lukemissa 16 C-24 C.

Pienuudestaan huolimatta Ponta Delgadan kunta ja São Miguel ylipäätään tarjoavat suurenmoisen luonnon lisäksi runsaasti kulttuurielämyksiä ympäri vuoden. Azorit ovat vehmaan vihreät kautta vuoden elokuun loppua-syyskuun alkua lukuun ottamatta, jolloin niukkasateisuus saattaa ruskettaa nurmikoita ja ruohikkoja kaupunkialueilla. Talvisaikaan kukkivat mm. atsaleat (helmikuu-huhtikuu) ja kameliat (marraskuu-toukokuu).

Ponta Delgada on kauppojen ja palvelujen suhteen kohtuullisen hyvin varustettu. Seudun parista suuremmasta marketista saa mm. norjalaista savulohta ja suomalaista näkkileipää ympäri vuoden, joskus jopa silliäkin Elinkustannukset ovat noin neljänneksen halvemmat kuin Suomessa. Kaapeli-TV ja Internet-palvelut toimivat moitteettomasti.

Talviasukas pärjää Ponta Delgadassa englannilla; pidempiaikaista oleskelua suunnittelevalle on jonkinasteinen portugalin kielen taito erittäin hyödyllinen.

Kohtuuhintaisia kalustettuja huoneistoja on tarjolla niin lyhyemmäksi kuin pidemmäksikin ajaksi. Kun asuntojen sijainti, ominaisuudet ja kunto vaihtelevat kovasti, viisainta on vuokrata asunto paikan päällä ja asua kodin löytymiseen saakka tilapäismajoituksessa.

Azoreille pysyvästi muuttava siirtyy mahdollisesti jo muuttovuonna verosopimuksen perusteella Portugalin verotuksen piiriin. Verotus autonomisilla Azoreilla on mannerta edullisempi ja vain murto-osa siitä mitä Suomessa.

Azoreilla on julkinen terveydenhoito (Serviço Regional de Saúde) järjestetty samaan tapaan kuin Suomessa. Julkinen sektori kärsii kuitenkin lääkäripulasta. Niinpä ei-akuuttien vaivojen hoito on siellä hidasta. Äkilliset sairaudet hoidetaan Ponta Delgadan sairaalan (Hospital do Divino Espírito Santo) poliklinikalla (Urgências). Ennakolta ehkäisevät hoidot ja ei-kiireelliset vaivat hoituvat parhaiten yksityisillä lääkäriasemilla, joilla palvelevat niin yleis- kuin erikoislääkäritkin. Jotakuinkin kaikki viimeksi mainituista antavat hoitoja myös sairaalassa. Julkisen sektorin sairaalan lisäksi Ponta Delgadassa on yksityissairaala. Yksityislääkärien maksut ovat hieman edullisempia kuin Suomessa. Sairauskuluja voi vähentää rajoitettu määrä verotuksessa. Portugalin Kela (Segurança Social) korvaa laboratoriokustannukset täysimääräisesti. Myös eräät yksityissektorilla suoritetut kuvaukset, kuten tomografia, korvataan täysimääräisesti pysyvälle asukkaalle. Korvaukset edellyttää Segurança Socialin jäsenyyttä.

Annan mielelläni lisätietoja aiheesta kiinnostuneille.

2

901

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • QuietPlace

      kuulostamaan mielenkiintoiselta.
      Eipä ole ollenkaan poissuljettu, etteikö tuolla voisi eläkepäiviään viettää ;)
      Kevään mittaan tulemme tutustumaan saareen/saariin.
      On mukava että jaksat ja viitsit laittaa tänne juttua.
      Se on arvaamattoman arvokasta etukäteistietoa matkaajalle.
      Moni hikipisara jää tipahtamatta ;)
      Kiitoksin ;)

      • Azorit ovat vaikeasti kuvattava saariryhmä. Vierastan matkailuteollisuuden luomia haavekuvia ja illusioita, mutta ilmeisesti ne myyvät. Azorit sopivat luonnon- ja kulttuurin ystäville, jotka eivät hae megakokoista nautintoa vaan joille riittää Azorien yhdeksän saaren pieni mutta värikäs ja mielenkiintoinen maailma. Azorit ovat pettymys niille, jotka etsivät ikuista aurinkoa, mutta nautinto niille, jotka pitävät tasaisesta säästä pienine lämpötilaeroineen.

        Azorien merkittävät luontokohteet on varsin hyvin kuvattu. Myös tarjolla olevista aktiviteeteista on jo saatavilla kohtalaisesti tietoa. Vähemmälle on sen sijaan jäänyt saariryhmän kulttuurin esittely matkailijalle. Esim. musiikkiharrastuksen laajuus on tosi vaikuttava. Siitä kertovat mm. runsas sata toimivaa puhallinsoittokuntaa noin 240 000:n asukkaan saariryhmässä ja sadat erilaiset kansanjuhlat laulu- ja kansantanssiesityksineen ympäri vuotta mutta etenkin kesäaikaan. Merkittävä on myös elävä perinteisten käsitöiden kuten kudonnaisten, reikätöiden ja kirjontojen (bordados) harrastus.

        Ponta Delgadan kaksi teatteria tarjoavat erinomaisen tilaisuuden nauttia ns. korkeammasta kulttuurista varsin edulliseen hintaan. Sen lisäksi 65-vuotta täyttäneet saavat 20 prosentin alennuksen lipun hinnasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      331
      2846
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      105
      2130
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1620
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1032
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      914
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      754
    Aihe