Kuunliljan hoito

rautalangasta

Hankin haudalle kuunliljan. Miten sitä on paras vuosittain hoitaa? Luin tuossa muutamia artikkeleja, mutta en tullut juuri viisaammaksi. Äitini pihalla kasvaa iso kuunlilja, eikä hän käsitykseni mukaan ole tehnyt niille vuosikausiin yhtään mitään. (Selvyyden vuoksi: hän ei enää osaa loogisesti puhua/antaa mitään ohjeita.) Siis pitääkö liljaa jakaa, jos se näyttää ihan hyvältä? Milloin? Entä pitääkö/kannattaako sitä leikata, vai jääkö se vain lumen alle sellaisenaan? Leikataanko se sitten keväällä alas, vai elävätkö lehdet taas? Osaan hoitaa vain huonekasveja, ulkokukista en ymmärrä mitään =)

9

11426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • et sillee

      Kuunlilja on mitä vaatimattomin kasvi, kunhan saa alleen kunnollisen hyvän mullan.
      Ei se jakaminen ole mikään pakko, jaat silloin kun kasvaa mielestäsi liian isoksi juuri siihen kohtaa, minne sen ole istuttanut, tai jos tarvit uusia alkuja, silloin vain lapio käteen ja jakohommiin.
      Jakaa voi keväällä tai syksyllä tai pitkin kesää, niinkuin ole itse jakanut.

      Keväällä kun menet hoitamaan hautaa, kuunliljan lehdet ovat mädäntyneet ja ne on siitä helppo siivota pois. Toki ne lehdet voi leikata syksylläkin.
      Kuunlilja on perenna ja se aloittaa uuden kasvun keväällä.

      • rautalangasta

        Kiitos sinulle, olipa tarpeeksi selkeät ohjeet!


      • O.mukulakiurunkannus

        Lisäisin äskeiseen ohjeeseen vielä, että kannattaa lannoittaa. Koska kuunlilja joka vuosi kasvattaa rehevän kasvuston, se syö nopeasti mullassa olevat ravinteet ja alkaa suu ammollaan odottaa lisää.


    • Lilja kuusta

      Meillä on pihassa useita kuunliljoja. En ole koskaan tehnyt niille sen kummempaa. Joskus olen syksyllä kiskonut nahistuneet/kuolleet lehdet pois (=matalaksi), joskus taas vasta keväällä. Ne kun on niin rumia sitten palelluttuaan.
      Mutta siitä en osaa sanoa, kun hankkimasi kasvi on haudalla, koska sehän leviää melko tavalla. Omat pienenä istutetut mättäät ovat jo toista metriä kanttiinsa. Eli kai sitä leviämistä pitäisi jotenkin yrittää rajoittaa.

      • hullunaperennoihin

        Perennoista varmasti parhaita haudallekin - kuten myös omaan pihaan - ovat kuunliljat. En sen leviämistä pelkäisi-- ei se tee hankaloita juurivesoja enkä ole vielä löytänyt yhtäkään siementainta n. 70 erilaisen kuunliljan joukosta pihastani. Kuunliljojen koko vaihtelee 10 cm korkuisesta n. 100 cm-- eli valinnanvaraa siinäkin mielessä riittää. Itse laittaisin haudalle pienehköjä/keskikokoisia kuunliljoja. Sinertävälehtinen Blue Cadet, valkokirjavalehtinen Gingo Graig, hyvin kapealehtinen japaninkuunlilja tai vieläkin kapeampilehtinen Stiletto. Jos taas tilaa on paljon esim. vähän kellertävälehtinen Sum and Substance, takuuvarma hämykuunlilja, kirkkokuunlilja . Hostalibrarya taas mainostaisin hyvänä kuvatietokantana. Aika hyvä valikoima oli keväällä Hankkijan hyllyissä ja Prismassakin, puhumattakaan Särkästä, Torniolaakson taimistosta jne..Kunnollinen kasvatusalusta eli pussimullasta parannusta ja vähän multalisää joka kevät. Menee jakamatta yli 10 v.


    • raijapakarinen

      Joudun ns. tuhoamaan perannapenkin kaikenlaisten tuholaisten takia.Mitä laittaisin tilalle, suihkulähteen, patsaan, tiiliä, on kooltaan n.2 kertaa 3 metriä, mitään elävää siihen ei voi laittaa pohja on niin "saastainen". Raija

    • 44556622

      mikä siinä penkin pohjassa mättää...kaikki ongelmathan on helposti hoidettavissa.

    • Anonyymi

      Todella vaatimaton kasvi. Vanhemmillani oli sellainen kuunlilja, jossa oli paljon valkoista ja vähän kauniin heleää vihreää. Se istutettiin koristealtaan viereen niin, että siltä kohtaa otettiin pois pihalaatti (30 cm x 30 cm). Mielestäni kasvilla ei ollut suoraa yhteyttä veteen, mutta sateella laatoille satanut vesi valui sille ja kuivalla kaudella sitä kasteltiin reilusti.
      Kasvi oli aivan mahtava. Koskaan sitä ei jaettu vaan se oli paikallaan kymmeniä vuosia.
      Itse otin siitä palan myydessämme talon. Minulla ne jatkavat nyt. Olen saanut siitä yhdestä palasta pihaamme noin 30 kaunista kuunliljaa.
      Olen myös laittanut kuunliljat siten, että jokaisen ympärillä on pohjaton iso muoviruukku, jotka sain ostaessamme pensashanhikkeja aidaksi. Kasteleminen on helpompaa ja liljat pysyvät paremmin koossa.

    • Anonyymi

      Meillä on sireenipuskan juurella vihreälehtistä kuunliljaa ja valkojuovalehtistä kirjokuunliljaa. Eikä niille koskaan tehdä mitään muuta, kuin varsinkin siitä vihreälehtisestä otetaan lapiolla pois levinnyttä osaa, kun se meinää vallata kirjokuunliljankin alan. Ja keväällä otan ne edellisen kesän kuivuneet kukkavarret ja lehdet pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1841
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1759
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      1705
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1551
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1415
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe