Kun ei osaa mitään!!!!

Wannabe-koodiorja

Kaipaisin IT-alalla töitä onnistuneesti tai epäonnistuneesti hakeneiden tyyppien kokemuksia. Masentavia tai rohkaisevia kommentteja mutta etenkin omakohtaisia kokemuksia ja tuntemuksia. Ihan sama.

Tuli valmistuttua IT-alan tradenomiksi. Nyt tuntuu, ettei osaa mitään. Vai osaako? Lueskelen masentuneena mollin sivuja ja tuntuu, että pitäisi osata ihan kaikki. Todistuksessa komeilee koodikurssien kohdalla sellaista kakkosta ja ykköstä, säkällä kolmosta. Vaikka otin kaikki mahdolliset koodauskurssit, mitä tarjolla oli, jäi oma harrastuneisuus kuitenkin vähälle. Näin menetellen oppi "vähän kaikkea" -juuri sitä mistä varoiteltiin. Jotenkin koulussa tuntui, että kyllä tää tästä, kyllä tää tästä, kyllä minä opin. Ne vuodet hujahti ohi.

Tein opinnäytetyönä peliprototyypin kännykkään ja suppean pelisuunnitelman ko pelistä. Sain kolmosen. Ei taida ihan pelibisnekseen riittää. Kännykkäkoodailu on kyllä ihan kivaa kuten kaikki muukin koodailu niin kauan kun osaa sen.

Tässä aloin vääntää kaverille PHP-sivustoa harjoituksen vuoksi, ja kyllä masentaa, kun koittaa palautella mieleen asioita ja takkuaa jonkun erikoismerkkiongelman kanssa monta päivää ja haeskelee web-tutoriaaleja. Jos jostain ostoskorijärjestelmästä puhutaan, niin homma tuntuu lähinnä siltä, että olisi heitetty keskelle viidakkoa varusteenaan hammastikku.

Joskus pelkkä ahdistus lamaannuttaa niin, ettei edes uskalla käydä toimeen käsiksi. pelkää jo ennalta sitä epäonnistumisen tunnetta. Pitäisi siitä päästä eroon juu.

Olen suorastaan kateellinen näille postaajille, jotka ovat täysin leipiintyneitä hommiinsa IT-alalla. Kun pääsisikin joskus siihen tilanteeseen!

Tykkäisin jonkinlaisista välimuototehtävistä, jossa pienestä ohjelmistokehitystuntemuksesta olisi apua mutta paino olisi enemmän ihmisten välisessä kommunikoinnissa ja projekteissa. Sellaista varmasti osaisin. Taitaapi olla haihattelua. Jossain Nokialla varmaan pääsisi etenemäänkin moisiin JOS saisi ensin paikan koodiorjana ja kärsisi viisi vuotta siinä - eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Harmi vain ettei korkeakoulussa oikein keskitytty S60:een, joka nyt muutenkin kohta taitaa olla mennyttä aikaa, eikä QT:n suuntaan edes pieraistu puhumattakaan nyt mistään open sourcen harhaoppisuuksista tai ketteristä menetelmistä.

Olkaa te onnellisia, jotka ootte koodareina sen verran itsevarmoja ja taitavia, että olette saaneet jonkun paikan tästä kirotusta IT-maailmasta. Olisi pitänyt myydä sielunsa koodipaholaiselle ja tietokoneelle viimeistään koulun alussa ja unohtaa sosiaalinen elämä ja taideharrastukset.

15

2408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wannabe-orja

      Onko kellään kokemusta, miten pääsisi esim testaajaksi ja kuinka paljon ja mitä osaamista se vaatii?

      • g2t

        osattaava koodata,sehö tiäs mättää--


    • - valitettavasti

      Tilanteesi on sama kuin ihmisellä joka osaa puhua ja kirjoittaa kymmentä kieltä mutta niistä ei ole mitään hyötyä jos ei ole mitään sanottavaa.

    • näin se menee

      Joka ikinen IT-alalla pitkään työskennellytkin on ollut siinä tilanteessa, että tuntuu ettei osaa. Näin oli uran alussa ja näin on ollut myös sen jälkeen lukuisia kertoja. Se johtuu siitä, että tekniikat kehittyvät jatkuvasti ja uutta on käytännössä lähes pakko opetella jos meinaa pysyä alan kehityksessä mukana. Järjestelmät ovat myös niin laajoja, ettei niitä pysty yksi ihminen osaamaan koskaan täysin. Pitää ottaa osaamisalueita sieltä ja täältä haltuun - kokonaisuutta harvoin pystyy enää minkäänlaisen järjestelmän suhteen oppimaan yksistään. Koodausta tuli tehtyä joskus 15 vuotta sitten, joten siitä vinkkelistä en osaa ajankohtaisesti asiaa katsoa, mutta uskoisin, että siellä pätee samankaltaiset lainalaisuudet. Turha kuvitella, että koskaan olisi sellainen fiilis enää, että osaisi kaiken. Sitä ei tule tapahtumaan. Päälimmäinen tunne on se, että hitto miten vähän mä osaan vaikka olisi ollut alalla 20 vuotta.

      Siitä ei pidä kuitenkaan rakentaa ylitsepääsemätöntä estettä. Rajoittuneisuudesta huolimatta pitää jaksaa ja yrittää ja hakea haasteellisia tehtäviä. Samassa tilanteessa kaikki muutkin ovat. Ei tätä alaa kukaan hallitse täydellisesti.

      • asdasdasadasdsada

        Koita päästä töihin johonkin IT projektitaloon. Ne tarvitsevat kokemattomia ihmisiä pienellä palkalla, koska asiakkaat eivät maksa tarpeeksi huippuosaajista. (Sinut myydään asiakkaalle huippuosaajan kaverina ja teistä kummastakin otetaan melkein sama hinta --> kate huippuosaajasta kasvaa.) Noin on melkein kaikki tuntemani ihmiset alalle tulleet, eikä siinä ole mitään vikaa. Opit vuosi vuodelta enemmän ja ekan vuoden jälkeen olet jo hyödyllinen. Vähitellen muutut huippuosaajaksi tai sitten projektipäälliköksi tms pikkupomoksi.

        Mutta luulen, ettei tuolaisista työpaikoista tehdä ilmoituksia ainakaan lehtiin. Silti niitä on oikeasti olemassa. Ehdottaisin hakemista suoraan yrityksiin ja sosiaalisten taitojen ja innokkuuden korostamista.


    • jos ei avaudu

      Saatoit ehkä lukea väärälle alalle tai koodaus vaan ei ole sun juttu. Projektipäällikkö, pikkupomo hommat on enemmän sun juttu, kun nehän ne vasta ei osaakaan koodailla.

      Yhtäkaikki et sinä heti voi kaikkea osata. Oma harrastuneisuus on tärkeää uusien tekniikoiden omaksumisessa. Kun tajuat periaatteen niin tekniikoiden omaksuminen ei siihen päälle ole kovin vaikeaa, kun tietää mitä odottaa. Nyt se on tainnut mennä juostenkusten, että on vaan painettu menemään eikä lopulta ymmärretty että mistä oikeasti olikaan kyse. Koulu antaa vain eväät ja todellinen ammattitaito pitäisi omaksua työelämässä ja se on vain jatkuvaa itsensä kehittämistä.

      Ja vaikka osaisitkin todella hyvin, niin sanonpahan vaan ettei se koodinvääntäminen ole mitään herkkua pidemmän päälle, eikä työkään niin vakaata kuin voisi luulla. Julkiseen hakuun tulevat ilmot keräävät älyttömän määrän työnhakijoita ja moni koodaushomma tehdään nykyisin alemman kustannustason maissa.

      Milloinkaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa alaa tai suuntautua esim. service deskiin.

    • IT-tradenomi

      Jos on paskat työvälineet niin kyllä varmasti kaikki on todella vaikeaa. Älä tuhlaa aikaa paskoihin työkaluihin , paskoihin ohjelmointikieliin, puutteellisesti dokumentoituihin ohjelmointikirjastoihin, tai köyhän miehen koodailuun pelkällä tekstieditorilla. Ohjelmoinnin pitää olla hauskaa parhailla ja ajantasaisilla työkaluilla niin että uuden oppiminen on helppoa ja innostavaa. Olen IT-tradenomi ja annan sinulle kullanarvoisen vinkin ohjelmistokehitysmaailmasta: opettele Microsoftin .NET, C# ja Visual Studio -työkalu ja ole hyvä englanninkielessä. Näillä pääset pitkälle nyt ja tulevaisuudessa. Visual Studiolla saat tehty 30 sekunnissa web servicen ja 30 sekunnissa tietokantakerroksen. Ja ei aikaa kun huomaat, että osaat vaikka mitä: WCF, WPF, WSDL, XML, Schema, Windows Service, Windows Forms, ASP.NET. Muut paskojen ohjelmointikielien ja työkalujen käyttäjät katsovat vain vierestä huuli pyöreänä kun sinä muutamalla hiiren klikkauksella lisäät tyylikkään pudotusvalikon ASP.NET-web-sivulle monipuolisesta .NET-kirjastostasi.

      Ajan tasalla pysyt kun tilaat Amazonista 2-3 englanninkielistä .Net-kirjaa aina kun uusi .Net-versio julkaistaan. Ei muuta. Tervetuloa ohjelmistokehityksen ammattilaiseksi.

      t: IT-Tradenomi, joka aloitti pascalilla koulussa

      • justjoo..

        Haha.

        PHP:llekin on olemassa todella hyviä kirjastoja ja frameworkkeja jotka nopeuttavat työtahtia merkittävästi. Toki pitää osata myös oikeasti koodata. Onhan se hidas ilman mitään frameworkkeja, mutta nyt MVC -arkkitehtuuri hoituu ihan ilman ongelmia jne, tietokanta mallit saa toimimaan nopiasti ja ei tartte edes SQL:lää kirjoitella.


      • kysyy kesäilta

        palkkaa


    • työläinenIT

      Osaatko sanoa, että miksi sait koodauskursseista vain ykköstä ja kakkosta? Oliko kyse motivaation puutteesta vai vaan siitä, että et tajunnut asioita vaikka kuinka yritti? Molemmissa tapauksissa kannattaa tarkistella kriittisesti sitä, että onko susta ylipäänsä koodaajaksi? Meillä tuo jako tuli jo ensimmäisen vuoden aikana jolloin oli tarjolla pakolliset pari ohjelmointikurssia. Puolet sai ykkösiä ja suuntautui johonkin muuhun. Toinen puoli sai nelosia ja suuntautui ohjelmointiin.

      Perus-koodaushan ei sinänsä ole mitään rakettitiedettä. Enemmän tarvitaan siis tuota intoa ja motivaatiota. Alussa joutuu tetsaamaan ja ryynäämään läpi erilaisten kehitystyökalujen, perusongelmien, kirjastojen jne. kanssa. Se jos mikä vaatii motivaatiota, intoa ja hieman sitä harrastaneisuuttakin. Sen jälkeen helpottaa. Oppii löytämään tietoa. Ei kukaan gurukaan osaa kaikkea, mutta on oppinut, että miten tietoa löydetään ja hyödynnetään nopeasti.

      Vielä ei kuitenkaan liian myöhäistä. Olet oikealla tiellä jos nyt vapaa-ajalla olet tehnyt projekteja. Esim. juuri jokin verkkokaupan teko on hyödyllinen kokonaisuus jossa oppii monenlaista. Eli älä luovuta vielä.

      Googlea, kirjallisuutta kannattaa käyttää hyväkseen. Kannattaa myös oikeasti hieman vaivautua käyttämään aikaa teoriaan. Sen jälkeen itse toteutus on helpompaa.

      Mutta toki IT-ala on paljon paljon muutakin kun koodaamista. Esim:

      - käyttöliittymäsuunnittelija
      - testaaja
      - asiakastuki
      - asiakasrajapinnassa määrittelijä
      - myyjä
      - suunnittelija
      - graafikko
      - kääntäjä
      - projektipäällikkö
      - muut päällikkötasot
      - jne.

      Toki noissa on hyvä ymmärtää koodauksen päälle jotain (niinkun jo ymmärrätkin). Monessa noissa kuitenkin monen vuoden koodaustausta saattaa olla myös taakka. Eli ei IT-firmassa urapolku aina ala koodaushommista. Monesti ollaankin tehty virhe jossa hyvä koodaaja on vuosien jälkeen ylennetty vaikka projektipäälliköksi. Tuloksena menetetty erittäin hyvä koodaaja ja saatu huono projektipäällikkö.

    • 27

      Olen minäkin ohjelmistokehitystyötä tekevien kolleegoiden kanssa naureskellut noille työpaikkailmoituksille. Tarvitaan keskimäärin kolme ihmistä, jotta voi tehdä kaiken sen mitä ilmoituksessa sanotaan. Ilmoitusten laatijat ajattelevat enemmän mielikuvamarkkinointia paljon tarjoavana yrityksenä, mutta lukijat ottavat ilmoitukset sanasta sananaan.

      • Mieti sitä...

        mahdottomat vaatimukset laitetaan ilmoitukseen sen takia, että olisi vähemmän hakijoita...


      • MyrskyVesilasissa
        Mieti sitä... kirjoitti:

        mahdottomat vaatimukset laitetaan ilmoitukseen sen takia, että olisi vähemmän hakijoita...

        Totta. Yhdessä työpaikkailmoituksessa laskin olevan kolmen ihmisen työt. Siis, jos ne pitäisi osata ammattimaisella tasolla, ei juostenkusten. Pääsin haastatteluun saakka ja kysyin siellä, mihin suuntaan tulevan henkilön pitäisi olla orientoitunut ja että, onko työnkuvassa yhden vai kahden ihmisen työt. Sain hieman huvittuneen vastauksen, että kyllä nämä pitäisi olla yhdessä ihmisessä.

        Nämä jäivät mieleen keskusteluista:

        - IP verkon arkkitehtuuri ja tietoturva (pitää pystyä laatimaan suunnitelmia ja totetuutamaan niitä)
        - asiakkaiden web portaalien hallinnointi, päivitys, suunnittelu
        - rauta-asiantuntija (3-4 laitetoimittajan rautojen eri versioiden kokoonpanot sekä ylläpitokyky)
        - mobiiliteknologioiden osaaminen, käytännön softien ohjelmointikyky
        - ohjelmointikieliä hallittava 3-5 täydellisesti
        - myyntikokemusta isoista laitetoimittajista ja suurasiakkaista
        - konesalikokemusta
        - yleisesti eri teknologioiden ja protokollien hallintaa
        - projektipäällikkökokemus laajoista toimittajaprojekteista (IPMA sertifiointi)


        Lisäksi arvostettiin kielitaitoa ja joustavuutta (työpäivät projekteissa 12 tuntia).
        Haastattelukysymyksien perusteella (saatko liiton päivärahaa?) kuuluminen ammattiliittoon riitti karsimaan työnhakijan sekä yksinhuoltajuus (siis sä et asu lapseen isän kanssa yhdessä?).
        Mulla oli kaikki muu vaadittava, paitsi softan vääntöä en ole koskaan tehnyt sekä toi kamala vika eli yh-äiti.

        Joten älä aloittaja masennu. Noi vaatimukset on hirveitä. Itselläni takana kuitenkin lähes 13v alan monipuolista kokemusta, eikä sekään riitä. Työnantajilla on ihannekuva ja se on sattumaa, mikä tyyppi täyttää kuvitelman parhaita. Viimeksi elokuun alussa meni yksi IT-homma sivusuun, kun toimari kertoi arponeensa voittajan eli työpaikan saajan. Me kaksi, jotka olimme loppusuoralla, olimme niin tasaväkisiä, ettei eroa voinut muuten tehdä.


      • Open Source Academy
        MyrskyVesilasissa kirjoitti:

        Totta. Yhdessä työpaikkailmoituksessa laskin olevan kolmen ihmisen työt. Siis, jos ne pitäisi osata ammattimaisella tasolla, ei juostenkusten. Pääsin haastatteluun saakka ja kysyin siellä, mihin suuntaan tulevan henkilön pitäisi olla orientoitunut ja että, onko työnkuvassa yhden vai kahden ihmisen työt. Sain hieman huvittuneen vastauksen, että kyllä nämä pitäisi olla yhdessä ihmisessä.

        Nämä jäivät mieleen keskusteluista:

        - IP verkon arkkitehtuuri ja tietoturva (pitää pystyä laatimaan suunnitelmia ja totetuutamaan niitä)
        - asiakkaiden web portaalien hallinnointi, päivitys, suunnittelu
        - rauta-asiantuntija (3-4 laitetoimittajan rautojen eri versioiden kokoonpanot sekä ylläpitokyky)
        - mobiiliteknologioiden osaaminen, käytännön softien ohjelmointikyky
        - ohjelmointikieliä hallittava 3-5 täydellisesti
        - myyntikokemusta isoista laitetoimittajista ja suurasiakkaista
        - konesalikokemusta
        - yleisesti eri teknologioiden ja protokollien hallintaa
        - projektipäällikkökokemus laajoista toimittajaprojekteista (IPMA sertifiointi)


        Lisäksi arvostettiin kielitaitoa ja joustavuutta (työpäivät projekteissa 12 tuntia).
        Haastattelukysymyksien perusteella (saatko liiton päivärahaa?) kuuluminen ammattiliittoon riitti karsimaan työnhakijan sekä yksinhuoltajuus (siis sä et asu lapseen isän kanssa yhdessä?).
        Mulla oli kaikki muu vaadittava, paitsi softan vääntöä en ole koskaan tehnyt sekä toi kamala vika eli yh-äiti.

        Joten älä aloittaja masennu. Noi vaatimukset on hirveitä. Itselläni takana kuitenkin lähes 13v alan monipuolista kokemusta, eikä sekään riitä. Työnantajilla on ihannekuva ja se on sattumaa, mikä tyyppi täyttää kuvitelman parhaita. Viimeksi elokuun alussa meni yksi IT-homma sivusuun, kun toimari kertoi arponeensa voittajan eli työpaikan saajan. Me kaksi, jotka olimme loppusuoralla, olimme niin tasaväkisiä, ettei eroa voinut muuten tehdä.

        "Me kaksi, jotka olimme loppusuoralla, olimme niin tasaväkisiä, ettei eroa voinut muuten tehdä. "

        Juuri tuon vuoksi minä puffaan täällä näitä erikoistumiskoulutuksia.

        Open Source Academyn diplomi ja sertifioitu opintokortti on hyvä lisä siinä maailmassa missä karsitaan jatkoon pääseviä työpaikkaan. FOSS-koulutusta ei ole monella, joten se vetää!

        Tulkaa tehokkaille kursseillemme mukavasti espanjaan ja erikoistukaa. Koko maailma on avoin!

        http://www.osacademy.org


    • Anonyymi

      En muista näistä jutuista enää yhtään mitää. Antaa koko paskan olla.

      T: Ennätysmies

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10030
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      412
      4390
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      90
      3016
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2855
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2668
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2664
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1855
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      71
      1710
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1620
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1423
    Aihe