Omakotitalon kerrosten välinen äänieriste

OpiskelijaPohtii

Omakotitalossa on 2,5 kerrosta. Tehtävään kuuluu minimoida alhaalta kuuluva ääni yläkertaan siten, että keskitasanteelle rakennetaan lukollinen ovi ala- ja yläkerran välille.

Asiakas haluaa laittaa yläkerran vuokralle siten, että alakerrassa on yksi huoneisto ja yläkerrassa myös.

Yläkerran pohjapiirrustus:
http://img689.imageshack.us/i/pohjapiirros1.jpg/

Alakerran pohjapiirrustus:
http://img822.imageshack.us/i/pohjapiirros2.jpg/

Suunnitelmani sisältää
- oven asettaminen keskitasentaalle, ovi: leveys 0.95m, korkeus noin 2.114m
- oven paallinen lauta: 1.516m x 0.95m, kun keskiportaalta ylos on korkeutta 3.63m
- lautaa portaiden keskelle 6.12m x 1.56m

1. Mikä pitaa olla laudan paksuus, jotta melun kaikuvuus alakerrasta yläkertaan minimoituu?

Käsitteekseni lauta, paksuus 2.0 cm, riittää. Tärkeämpää on alaportaiden eteen rakennettava meluneritys siten, että äänen heijastumisen matka rakenteissa saadaan maksimoitua.

Olen myös pohtinut lautaa (2.0 cm paksuus) alaportaiden edessä pystysuorasti peittäen pinta-alan 2.49m x 0.95m.

2. Miten minimoisit äänen ylä- ja alakerran välillä?

7

2131

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Äänen eristys perustuu massaan. Mitä paksummat ainevahvuudet ovat niin sitä parempi äänen eristys. Toinen asia on rakenteet kuten mainetsemasi portaat. Ne kannattaa tehdä kelluvana rakenteena niin se estää äänen johtumisen. Ääni kulkee myös ilmanvaihtokanavia ja vesijohtoja pitkin joten ne kannattaa myös huomioida. Ovi kannattaa teettää puusepällä ja kertoa, että sen tulee eristää ääntä mahd, hyvin. Ääni kulkee yllättävän pienistä rakosista joten tiivistykset kannattaa huomoioda hyvin. Keinoja riittää kyllä mutta tässä muutamia helposti toteutettavia.

   • OpiskelijaPohtii

    Kumpi eristaa paremmin aanta: yksi iso lauta vai monta ohutta lautaa samassa, kun ohuiden lautojen yhteispaksuus on paksun laudan paksuus?

    Minulla on kasitys, etta ilma lautojen valissa parantaisi eristysta. Mainitsit kuitenkin, etta saumakohdat ovat kriittisia. Se ehdottaa minulle, etta on kustannustehokkaampaa kayttaa paksua lautaa monien ohuiden lautojen sijasta.

    Portaat ovat paksua puuta, noin 5.0cm. Aani paasee kaiteiden valista helposti alakertaan. Suunnitelmaani kuuluu keskikaiteen poisto. Sen tilalle asentaisin 5.0cm paksun laudan alakerrasta ylakertaan. Yksi kaide pitaa olla portaissa, joten siirtaisin kaiteen keskelta seinaan kiinni molemmille puolille portaikkoa.


   • turhaa miettimistä
    OpiskelijaPohtii kirjoitti:

    Kumpi eristaa paremmin aanta: yksi iso lauta vai monta ohutta lautaa samassa, kun ohuiden lautojen yhteispaksuus on paksun laudan paksuus?

    Minulla on kasitys, etta ilma lautojen valissa parantaisi eristysta. Mainitsit kuitenkin, etta saumakohdat ovat kriittisia. Se ehdottaa minulle, etta on kustannustehokkaampaa kayttaa paksua lautaa monien ohuiden lautojen sijasta.

    Portaat ovat paksua puuta, noin 5.0cm. Aani paasee kaiteiden valista helposti alakertaan. Suunnitelmaani kuuluu keskikaiteen poisto. Sen tilalle asentaisin 5.0cm paksun laudan alakerrasta ylakertaan. Yksi kaide pitaa olla portaissa, joten siirtaisin kaiteen keskelta seinaan kiinni molemmille puolille portaikkoa.

    Katsot ovivalmistajan sivulta sellaisen oven jossa on luvattu hyvä äänenvaimennus.

    Kannattaa laittaa palovi ja ostaoida kerrokseet, sillä vuokralainen kuitenkin nukahtaa kännissä sohvalle tupakin kanssa.


  • Oivoi...

   >>>ovi: leveys 0.95m, korkeus noin 2.114m

   Missä koulussa noin tarkkaan mitoitetaan?
   Eikös sitä sanota, että tuuma on kirvesmiehen milli ;)

   Piirustuksista päätellen tuossa rivitalossa on jokseenkin yksi lysti, miten porrasaukon sulkee. Asumis- ja askeläänet kulkeutuvat yläkerrasta joka tapauksessa sangen esteettömästi. Miten sen minimoisi... sen haluaisivat naapuritkin tietää.

   • kittiä

    tosi vaikea tehtävä.hiljainen talo.hiljaisuutta ja todellista vaimennusta ei saa kuin isolla rahalla ja todella huolellisella suunnittelulla JA TOTEUTUKSELLA.Tuossa edellä mainittiin aivan oikeat asiat:massiivisuus ja tiiviys unohtamatta johtumisen eristystä eli vaimennusta.on sitten v..un vaikeeta.voit kysellä studiota rakentaneiden mielipiteitä.


  • Markus Annala

   Äänieristetty ovi on hyvä idea, mutta sellaisen saat tilattua rautakaupastakin, ei tarvita puuseppää noilla mitoituksilla. Karmin voi myös tilata tiivistettynä, jolloin se eristää myös ääntä. Asenna myös kynnys, mikäli ovessa ei tiivistettä lattiaa vasten. Olemme käyttäneet karmin ja seinärungon välissä elastista liimamassaa äänen eristeenä mineraalivillan lisäksi. Näiden menetelmien jälkeen uskon, että seinä päästää enemmän ääntä kuin ovi. Portaiden äänieristämiseen on monenlaisia eri tapoja. Terveisin Markus Annala

  • Radiant Rodent

   Äänihän on värähtelyä, vai mitä? Värähtely taas on energiaa. No niin, käytämme siis joko materiaalia, jonka värähtelyttäminen kuluttaa energiaa sen rakenteellisten ominaisuuksien johdosta tai sen suuren massan johdosta. Ensimmäiseen kategoriaan suosittelisin solukumimattoa, jonka paksuus saisi olla vähintään 200mm. Massa-absorbenttina taas ei ole köyhdytetylle uraanille juurikaan kilpailijoita. Jos haluat olla varma rakennuksen totaalisesta äänettömyydestä, rakennat sen kokonaisuudessaan jommasta kummasta materiaalista. joidenkin mielestä solukumi ei hengitä ja toimii heikosti perustusmateriaalina, mutta ovatko he ikinä tehneet taloa solukumista? Eivät. Itse asiassa solukumitalo kestää kevyesti minkä tahansa maanjäristyksen, vedenpaisumuksen ja jopa pudottamisen lentokoneesta. Kun naapuritalot sortuvat, solukumi hieman tutisee. Kun naapuritalo vyöryy mereen ja uppoaa, solukumitalo kelluu ja on helposti siirrettävissä melomalla tai perämoottorilla. Lisäksi solukumin loistavat lämmöneristyominaisuudet mahdollistavat rakentamisen ilman lämmitysjärjestelmää. Solukumitalo tosiaankin lämpeää pelkällä sähkölaitteiden ja ihmisten hukkalämmöllä. Koska solukumi on mukavan pehmeää, et välttämättä tarvitse sänkyä, sohvaa tai nojatuoleja, joten säästät rahaa ja luonnonvaroja nukkumalla ihanan pehmoisella lattialla. Koska lattia muotoutuu vartalosi mukaan, saa selkä aina optimaalisen tuen. Monet asukkaat ovatkin päässeet selkävaivoistaan muuttamalla solukumitaloon.

   Uraanitalo taas on kirjaimellisesti säkenöivän upea ratkaisu absoluuttista äänettömyyttä vaativille ihmisille. Uraani on käytännössä ikuinen ja muuttumaton materiaali, joten uraanista tehty talo kestää isältä pojalle. Kun teet talosi uraanista, seisoo se ylväänä paikallaan ainakin seuraavaan jääkauteen saakka, sillä uraani on sanoinkuvaamattoman raskas materiaali, josta tehtyä rakennusta ei siirrä kuin mannerjäätikkö. Savipohjaisille tonteille tosin suositellaan muita ratkaisuja, sillä uraanitalo saattaa upota peruskallioon saakka parissa viikossa. Niin ja kaikkien uraanitalojen melutaso tosiaankin on uskomattoman alhainen. Vulgarian teknisen tutkimuslaitoksen teknisten tutkimusten mukaan melutaso uraanitalossa laskee nollaan muutamassa päivässä. Varsinkin lapset hiljenevät hämmästyttävän nopeasti. Mikä ihmeellisintä, hiljeneminen on pysyvää! Joidenkin teknologiaa ymmärtämättömien mielestä uraanitalot saattavat vaikuttaa terveyteen, mutta tästä ei ole luotettavaa tutkimustietoa. Yksikään terveysvaikutuksista valittava tutkija ei ole edes vaivautunut asumaan kokeeksi uraanitalossa, joten heidän väitteitään tuskin voidaan ottaa vakavasti. Jos kuitenkin oireita ilmenee, on uraanitaloilla aina elinikäinen takuu: Jos uraanitalossa on vikaa, saat uuden tilalle veloituksetta.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   101
   4478
  2. Jorma Uotisen ex, julkkis-povipommi, Suomen tunnetuin kauppias... Farmi Suomi -kisaajat julki!

   No nyt on aikamoista jengiä! Mitä mieltä olet kisaajista, ovatko mieleesi? Katso tästä, ketkä kaikki julkkikset ovat mukana Farmi Suomi -realityssä:
   Suomalaiset julkkikset
   17
   1617
  3. Ei mutta nallukkani

   Mähän rakastan sut. Älä sitä unohda :)
   Ikävä
   202
   1060
  4. Suutuitko mulle mies

   Nyt lopullisesti?
   Ikävä
   71
   901
  5. Mikä johti siihen että

   Välinne katkesivat? Kertokaa. Se kertoo onko menneeseen enää mahdollista palata
   Ikävä
   63
   887
  6. En ole ottanut enkä aio ottaa koronarokotteita

   vaan koetan selvitä luontaisella immuniteetilla eteenpäinkin.
   Maailman menoa
   351
   792
  7. En ole varma siitä, nainen

   Mietittyäni tarkemmin, en olekaan varma, että jaksan kantaa sinut kynnykseltä sänkyyn. Rakastan kyllä jokaista kiloasi, ei siitä ole kyse, mutta kanta
   Ikävä
   64
   745
  8. Maisa Torppa julkaisee kuvia lapsesta

   Onko oikein että tämä henkilö julkaisee 100000 fanillensa kuvia vieraasta lapsesta? Eikö kuvien julkaisu ole äidin ja isän tehtävä jos yleensä haluava
   Kotimaiset julkkisjuorut
   30
   716
  9. Ikuinen hiljaisuus

   On aina parempi kuin kaikki turha draama. Joten kuuntele nainen nyt enää sitä, sillä hiljaisuus vastaa jokaiseen kysymykseesi minusta.
   Tunteet
   147
   703
  Aihe