Omakotitalon kerrosten välinen äänieriste

OpiskelijaPohtii

Omakotitalossa on 2,5 kerrosta. Tehtävään kuuluu minimoida alhaalta kuuluva ääni yläkertaan siten, että keskitasanteelle rakennetaan lukollinen ovi ala- ja yläkerran välille.

Asiakas haluaa laittaa yläkerran vuokralle siten, että alakerrassa on yksi huoneisto ja yläkerrassa myös.

Yläkerran pohjapiirrustus:
http://img689.imageshack.us/i/pohjapiirros1.jpg/

Alakerran pohjapiirrustus:
http://img822.imageshack.us/i/pohjapiirros2.jpg/

Suunnitelmani sisältää
- oven asettaminen keskitasentaalle, ovi: leveys 0.95m, korkeus noin 2.114m
- oven paallinen lauta: 1.516m x 0.95m, kun keskiportaalta ylos on korkeutta 3.63m
- lautaa portaiden keskelle 6.12m x 1.56m

1. Mikä pitaa olla laudan paksuus, jotta melun kaikuvuus alakerrasta yläkertaan minimoituu?

Käsitteekseni lauta, paksuus 2.0 cm, riittää. Tärkeämpää on alaportaiden eteen rakennettava meluneritys siten, että äänen heijastumisen matka rakenteissa saadaan maksimoitua.

Olen myös pohtinut lautaa (2.0 cm paksuus) alaportaiden edessä pystysuorasti peittäen pinta-alan 2.49m x 0.95m.

2. Miten minimoisit äänen ylä- ja alakerran välillä?

7

3188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

      Äänen eristys perustuu massaan. Mitä paksummat ainevahvuudet ovat niin sitä parempi äänen eristys. Toinen asia on rakenteet kuten mainetsemasi portaat. Ne kannattaa tehdä kelluvana rakenteena niin se estää äänen johtumisen. Ääni kulkee myös ilmanvaihtokanavia ja vesijohtoja pitkin joten ne kannattaa myös huomioida. Ovi kannattaa teettää puusepällä ja kertoa, että sen tulee eristää ääntä mahd, hyvin. Ääni kulkee yllättävän pienistä rakosista joten tiivistykset kannattaa huomoioda hyvin. Keinoja riittää kyllä mutta tässä muutamia helposti toteutettavia.

      • OpiskelijaPohtii

        Kumpi eristaa paremmin aanta: yksi iso lauta vai monta ohutta lautaa samassa, kun ohuiden lautojen yhteispaksuus on paksun laudan paksuus?

        Minulla on kasitys, etta ilma lautojen valissa parantaisi eristysta. Mainitsit kuitenkin, etta saumakohdat ovat kriittisia. Se ehdottaa minulle, etta on kustannustehokkaampaa kayttaa paksua lautaa monien ohuiden lautojen sijasta.

        Portaat ovat paksua puuta, noin 5.0cm. Aani paasee kaiteiden valista helposti alakertaan. Suunnitelmaani kuuluu keskikaiteen poisto. Sen tilalle asentaisin 5.0cm paksun laudan alakerrasta ylakertaan. Yksi kaide pitaa olla portaissa, joten siirtaisin kaiteen keskelta seinaan kiinni molemmille puolille portaikkoa.


      • turhaa miettimistä
        OpiskelijaPohtii kirjoitti:

        Kumpi eristaa paremmin aanta: yksi iso lauta vai monta ohutta lautaa samassa, kun ohuiden lautojen yhteispaksuus on paksun laudan paksuus?

        Minulla on kasitys, etta ilma lautojen valissa parantaisi eristysta. Mainitsit kuitenkin, etta saumakohdat ovat kriittisia. Se ehdottaa minulle, etta on kustannustehokkaampaa kayttaa paksua lautaa monien ohuiden lautojen sijasta.

        Portaat ovat paksua puuta, noin 5.0cm. Aani paasee kaiteiden valista helposti alakertaan. Suunnitelmaani kuuluu keskikaiteen poisto. Sen tilalle asentaisin 5.0cm paksun laudan alakerrasta ylakertaan. Yksi kaide pitaa olla portaissa, joten siirtaisin kaiteen keskelta seinaan kiinni molemmille puolille portaikkoa.

        Katsot ovivalmistajan sivulta sellaisen oven jossa on luvattu hyvä äänenvaimennus.

        Kannattaa laittaa palovi ja ostaoida kerrokseet, sillä vuokralainen kuitenkin nukahtaa kännissä sohvalle tupakin kanssa.


    • Oivoi...

      >>>ovi: leveys 0.95m, korkeus noin 2.114m

      Missä koulussa noin tarkkaan mitoitetaan?
      Eikös sitä sanota, että tuuma on kirvesmiehen milli ;)

      Piirustuksista päätellen tuossa rivitalossa on jokseenkin yksi lysti, miten porrasaukon sulkee. Asumis- ja askeläänet kulkeutuvat yläkerrasta joka tapauksessa sangen esteettömästi. Miten sen minimoisi... sen haluaisivat naapuritkin tietää.

      • kittiä

        tosi vaikea tehtävä.hiljainen talo.hiljaisuutta ja todellista vaimennusta ei saa kuin isolla rahalla ja todella huolellisella suunnittelulla JA TOTEUTUKSELLA.Tuossa edellä mainittiin aivan oikeat asiat:massiivisuus ja tiiviys unohtamatta johtumisen eristystä eli vaimennusta.on sitten v..un vaikeeta.voit kysellä studiota rakentaneiden mielipiteitä.


    • Markus Annala

      Äänieristetty ovi on hyvä idea, mutta sellaisen saat tilattua rautakaupastakin, ei tarvita puuseppää noilla mitoituksilla. Karmin voi myös tilata tiivistettynä, jolloin se eristää myös ääntä. Asenna myös kynnys, mikäli ovessa ei tiivistettä lattiaa vasten. Olemme käyttäneet karmin ja seinärungon välissä elastista liimamassaa äänen eristeenä mineraalivillan lisäksi. Näiden menetelmien jälkeen uskon, että seinä päästää enemmän ääntä kuin ovi. Portaiden äänieristämiseen on monenlaisia eri tapoja. Terveisin Markus Annala

    • Radiant Rodent

      Äänihän on värähtelyä, vai mitä? Värähtely taas on energiaa. No niin, käytämme siis joko materiaalia, jonka värähtelyttäminen kuluttaa energiaa sen rakenteellisten ominaisuuksien johdosta tai sen suuren massan johdosta. Ensimmäiseen kategoriaan suosittelisin solukumimattoa, jonka paksuus saisi olla vähintään 200mm. Massa-absorbenttina taas ei ole köyhdytetylle uraanille juurikaan kilpailijoita. Jos haluat olla varma rakennuksen totaalisesta äänettömyydestä, rakennat sen kokonaisuudessaan jommasta kummasta materiaalista. joidenkin mielestä solukumi ei hengitä ja toimii heikosti perustusmateriaalina, mutta ovatko he ikinä tehneet taloa solukumista? Eivät. Itse asiassa solukumitalo kestää kevyesti minkä tahansa maanjäristyksen, vedenpaisumuksen ja jopa pudottamisen lentokoneesta. Kun naapuritalot sortuvat, solukumi hieman tutisee. Kun naapuritalo vyöryy mereen ja uppoaa, solukumitalo kelluu ja on helposti siirrettävissä melomalla tai perämoottorilla. Lisäksi solukumin loistavat lämmöneristyominaisuudet mahdollistavat rakentamisen ilman lämmitysjärjestelmää. Solukumitalo tosiaankin lämpeää pelkällä sähkölaitteiden ja ihmisten hukkalämmöllä. Koska solukumi on mukavan pehmeää, et välttämättä tarvitse sänkyä, sohvaa tai nojatuoleja, joten säästät rahaa ja luonnonvaroja nukkumalla ihanan pehmoisella lattialla. Koska lattia muotoutuu vartalosi mukaan, saa selkä aina optimaalisen tuen. Monet asukkaat ovatkin päässeet selkävaivoistaan muuttamalla solukumitaloon.

      Uraanitalo taas on kirjaimellisesti säkenöivän upea ratkaisu absoluuttista äänettömyyttä vaativille ihmisille. Uraani on käytännössä ikuinen ja muuttumaton materiaali, joten uraanista tehty talo kestää isältä pojalle. Kun teet talosi uraanista, seisoo se ylväänä paikallaan ainakin seuraavaan jääkauteen saakka, sillä uraani on sanoinkuvaamattoman raskas materiaali, josta tehtyä rakennusta ei siirrä kuin mannerjäätikkö. Savipohjaisille tonteille tosin suositellaan muita ratkaisuja, sillä uraanitalo saattaa upota peruskallioon saakka parissa viikossa. Niin ja kaikkien uraanitalojen melutaso tosiaankin on uskomattoman alhainen. Vulgarian teknisen tutkimuslaitoksen teknisten tutkimusten mukaan melutaso uraanitalossa laskee nollaan muutamassa päivässä. Varsinkin lapset hiljenevät hämmästyttävän nopeasti. Mikä ihmeellisintä, hiljeneminen on pysyvää! Joidenkin teknologiaa ymmärtämättömien mielestä uraanitalot saattavat vaikuttaa terveyteen, mutta tästä ei ole luotettavaa tutkimustietoa. Yksikään terveysvaikutuksista valittava tutkija ei ole edes vaivautunut asumaan kokeeksi uraanitalossa, joten heidän väitteitään tuskin voidaan ottaa vakavasti. Jos kuitenkin oireita ilmenee, on uraanitaloilla aina elinikäinen takuu: Jos uraanitalossa on vikaa, saat uuden tilalle veloituksetta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe