Moniko löytänyt koskaan nelilehtistä apilaa?

h. hanhi

Varsinkin Aku Ankkoja lukeneelle neliapila on varsin kiintoisa aihe. Joskus lapsena on tullut etsittyä pihapiirin apilanurmikoita nelilehtisen toivossa, mutta koskaan ei sellaista tullut vastaan. Tuossa pari kesää sitten löysin sellaisen. Kumarruin nurmikolle - apiloiden katselu ei ollut mielessäkään - ja suoraan edessä oli neliapila. Taikauskoista huuhaata ja turhaa hössötystä ehkä, mutta kyllä tuntui maagiselta löytää tuollainen tarunomainenkin kasvin osa. Tuli sitten taas mieleen tämä, kun tulin katselleeni tätä neliapilaani, jota säilytän lompakossani.

Jotkut sanovat löytäneensä satojakin neliapiloita, ja jopa 5-7 -apiloita, toiset taas eivät ole nähneet vilaustakaan mokomista. Ehkä johtuu ympäristöstäkin (ja sen saasteista), mikä suhde kolmiapiloilla ja neliapiloilla on. Wikipedian mukaan nelilehtisiä apiloita on 10 000 jokaista kolmilehtistä kohden.

En pidä itseäni mitenkään taikauskoisena, mutta tykkään silti ajatella neliapilaa harvinaisena onnenkaluna, josta en ihan hevillä luopuisi. :)

20

2097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • appiilla

      Minä olen löytänyt ainakin yhden 5-lehtisen apilan. 4-apiloita lapsena tuli etsittyä paljon ja niitähän löytyi niin ettei sellainen enää tunnu miltään erikoisuudelta :-)

      • etsivä löytää

        Lapsena pihamaalta löytyi useitakin kun haki.


    • Nelipää

      Varsinkin niitetyiltä pelloilta löytyy nelilehtisiä ja useampilehtisiäkin melko hyvin, muualta harvemmin.

      • atlatl

        ...vuosia sitten olen löytänyt kuusilehtisen apilan. Valitettavasti vain katosi muutossa vuosia sitten.
        Olisi kiinnostavaa tietää,onko kukaan löytänyt moista.
        Samasta paikasta löytyi neljä nelilehtistä ja yksi viisilehtinen...

        Paikka oli ihan tavallinen piha maalaisseudulla Savossa. Pihaa ei oltu mitenkään koneellisesti ajeltu vaan lampaat lähinnä hoitivat parturoinnin.
        Tämä sattui 80-luvun alussa.

        En kylläkään ole löydöistäni huolimatta saanut täysosumaa lotossa...


    • kun etsii

      Nelilehtinen apila ei ole mikään harvinaisuus. Niitä löytyy kun vain viitsii etsiä. Kokeilin kerran ihan kotinurmikolla ja sain niitä tunnissa kasaan yli 20.

      Työtä se vain vaatii. Sen vuoksi sitä varmaan sanotaan onneksi, jos sellaisen löytää etsimättä.

    • jeesQQQ

      Nelilehdet ovat aikalailla arkipäivää jos panostaa etsimiseen. Viisilehtisiin törmäsin lapsuusaikana "harrastusvuosina" muutamaan otteeseen. "Uran" kohokohtani oli kuusilehtisen löytäminen naapurin nurmikolta :)

      Seitsemänlehtistä en sentään koskaan ole nähnyt...

    • hannu619

      Olen löytänyt useampia neli lehtisiä apiloita elämäni aikana. Hassuinta näissä löytämisissä on se, että vain kävelen ja sitten jostain selittämättömästä syystä pysähdyn. Katselen vähän ympärilleni, ja siinä se on jalkojeni vieressä. Esimerkiksi tuolla Tornionjoen rantaan vievällä kärrytiellä oli vain muutama apila, ja siinä se killitti päällimmäisenä. Edessäni kulkevat eivät olleet huomanneet mitään.
      Tänä vuonna olin tutustumassa Kargopol:in kaupungissa (Venäjällä, Argangelin aluetta) sen kirkkoihin ja matkalla kirkossa olevaan perinnemyymälään. Pysähdyin ja katsoin alas, siinä se oli - VIISILEHTINEN APILA!
      Tämän poimin myös mukaani ja kuivattelin kalenterin välissä. Tallessa on.

    • Viime kesänä töissä oli kaverina Somalialainen Fosia.
      Työpaikan pihalla oli pieni kaistale ajettua nurmikkoa ja siinä apiloita.
      Kerroin,että nelilehtisen apilan löytäminen tietää Suomessa onnea.
      No,ei mennyt kuin puoli minuuttia kun hän löysi sellaisen....
      Että eihän nelilehtiset nyt kauhean harvinaisia ole,mutta vaatii hiukka vaivaa löytää niitä.

      Vieläkin harmittelen kuusilehtiseni katoamista.....

    • "onnen"apila

      pakko tulla korjaamaan aloittajan kirjoitusta. Tuolla lukee, että Wikipedian mukaan nelilehtisiä apiloita on 10 000 jokaista kolmilehtistä kohden.
      Asia on arvio ja lisäksi päinvastoin, mitä tuosta saa kuvan.. Eli jokaista 10 000 kolmilehtistä apilaa kohden olisi yksi nelilehtinen :)

    • osteki

      Omalla pihallani olevalla noin 1,5 neliön alueella on viime ja tänä kesänä kerätty yhteensä jo noin 130 neliapilaa ja reilu 20 viisiapilaa.
      En tiedä mikä ihme tuolla pienellä alueella saa ne kasvamaan ja lissäntymään vuodesta toiseen.

      Joka kerta kun siihen vaan menee katsomaan niin niitä löytää. Pitipä emäntä oikein kirjaakin aluksi montako niitä löytyy mutta kun oli niin paljon ja aina löysi useita ei enää jaksanut. :)

      • osteki

        Tarkennus vielä...siis ei tuolla 1,5 neliön alueella ole edes tuhatta apilaa joten paikottain suhde on kaikkea muuta kuin yksi/10.000.

        Lisäksi on lajikkeita apilasta jotka ovat luonnostaan nelilehtisiä.


    • onnekas.....

      Pentuna tuli noita etsittyä.

      5-apilakin löytyi melko usein. 7-apila on ennätysapilani.

    • apilakärpänen

      Löysin nuorempana kerran viisilehtisen apilan ja olin siitä aika innoissani, prässäsin ja säilytin, tosin nykyään en muista mitä tuolle ihmeelle tapahtui, hävisi. Neliapiloita ole nähnyt säännöllisesti aina kun naama jaksaa maata tarpeeksi pitkään viistää. Kyllä kuitenkin vieläkin innostun jos nään sellaisen.

    • voi märänny

      Kyllä voi porukka olla nykyään hönöä.

      Kolmi-, neli-, viisi-, kuusi- tai seitsemänlehtinen apila on jokainen oma lajinsa. Kunkin apilan esiintymistiheys riippuu sen siemenmäärästä kylvetyssä nurmikossa.

      Jos haluat löytää nelilehtisen apilan tule käymään meidän nurmikolla. Niitä löytyy kymmeniä tuhansia ja saat pitää kaikki jotka löydät.

    • neliapila?

      Geenit määrää tässäkin aikas pitkälle. Jos löydät yhden niin todennäköisesti löydät niitä enemmänkin samalta alueelta. Ainahan on satunnainen mutaatio mahdollinen siten että lehtien määrä muuttuu mutta ei mene varsinaisesti geeneihin?
      Hyvin usein apila on myös kolmilehtinen vaikka näyttääkin esim. neliapilalta. Tarkemmin kun katsoo huomaa että yksi lehdistä on jostain syystä kasvanut kaksihaaraiseksi.

    • tiuku

      Viime kesänä löysin mökin pihalta ehkä noin kahden neliömetrin alueelta yli 10 neliapilaa. Viisiapiloita ei ollut. Kai ne sitten tuommoisina paikallismutaatioina esiintyvät.

    • Lehtien välissä

      Minä löysin erään vanhan kirjan välistä neliapilan. Tuokohan se onnea/epäonnea kun sen on joku muu löytänyt vai pitäisöhän se palauttaa luontoon maatumaan.

    • korvien välissä

      Mulla on AIV-rehua 3500 kiloa ja siellä on satoja tuhansia nelilehtisiä apiloita.Tuleeko nyt onnea vai epäonnea ja pitäisikö palauttaa luontoon maatumaan. Vai laitanko loton vetämään.

      • hannupahannuxd

        mitäs tässä, olen 12 vuotias ja etsinyt neliapilaa 2 vuotiaasta saakka saatuani tietää hoitajaltani niiden tuottavan onnea. En ikinä aiemmin löytänyt, paitsi sunnuntaina ensimmäisen :D maanantaina oli pakko mennä kehaisemaan naapurille, ja kohta oli koko naapuruston lapset konttaamassa nurmikolla. Löysin siinä samassa toisen, ja seuraavana päivänä en yhtään, mutta keskiviikkona olimme vesisotaa ulkona ja löysin vierekkäin neliapilan ja kuusilehtisen apilan. Torstaina löysin taas kaksi neliapilaa ja viikon saldo onkin 5 neliapilaa ja 1kuusiapila :)


    • Olen löytänyt neliapiloita lukemattomia. Yleensä ne löytyvät samalta alueelta.
      Myös viisi/kuusi ja seitsen apilaisen lehden. Olen kerännyt ja kuivattanut ne ja ovathan nuo cvieläkin tallessa. No minkäänsortin Onnea ei ole pahemmin tuoneet, joten se siitä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      141
      10255
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2944
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      205
      2784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1576
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe