Asunnon vuokraus yksityiseltä

neuvokaa

En ole koskaan vuokrannut asuntoa yksityiseltä, joten kysyisin muutaman neuvon.

1. Mitä vuokranantajalla on oikeus kysyä minulta? Mistä voi päätellä vuokranantajan luotettavuuden ?
2. Kumpi hankkii vuokrasopimuskaavakkeen?
3. Kannattaako vuokravakuus maksaa vuokranantajan tilille johon vuokrakin, vai mieluummin hankkia ns. vakuutustili?
4. Miten sovitaan vuokravakuuden maksamisesta? Aiemmin kun olen eri yhtiöiltä vuokrannut, niin vuokrasopimuksessa on lukenut että vakuus suoritetaan x.x. mennessä (yleensä muutaman päivän sisällä). Kuitenkaan yksityiseltä vuokratessa en voi maksaa vakuutta ennen kuin vuokrasopimus on tehty ja allekirjoitettu. Kertokaa miten tässä pitää toimia....
5. Mitä minun kannattaa erityisesti kysyä vuokranantajalta kun menen katsomaan asuntoa?

22

12982

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vuokraisännältä

      Olen yksityinen vuokranantaja ja olen aina vuokrannut asuntojani välittäjän kautta. Eiköhän samat säännöt päde kuitenkin vaikka vuokraisit yksityiseltä ilman välittäjää. Laitan tähän siis joitakin vuokranantajan näkökulmia.

      1. Vuokranantaja saattaa kysyä sinulta esimerkiksi:
      - työpaikastasi (työsopimuksen muoto eli osa-/kokoaikaisuus, työhistorian pituus yrityksessä tms.)
      - aikaisemmasta asumisestasi (mahdollisesti aikaisemman vuokranantajan yhteystiedot, syy miksi lähdit pois)
      - luottotietosi (aika ehdoton juttu jota kysytään aina)
      - oletko muuttamassa asuntoon yksin vai kumppanin kanssa (vaikuttaa mm. vesimaksuun)
      - tupakoinnistasi tai lemmikkieläimistäsi (voi olla rajoituksia siinä vuokraako tälläisille henkilöille).
      - ylipäätään kaikkea sekalaista, eikä yleensä kannata peitellä tai jättää kertomatta mitään mikä ei tunnu liian "intiimiltä" (kuten palkan suuruus, pankkitililläsi olevat varat, yms. jotka eivät kuulu vuokranantajalle).

      Yleensä vuokranantajalla on suurempia vaikeuksia varmistua vuokralaisen luotettavuudesta kuin toisinpäin. Hän luovuttaa sentään käyttöösi kalliin asuntonsa, eikä tiedä yhtään mitä siellä teet ja aiotko/pystytkö maksamaan vuokraa. Huonolla tuurilla käyt hänelle erittäin kalliiksi jos teet asunnossa tuhoa ja jätät vielä vuokriakin rästiin. Hänellä on luultavasti muutama tai jopa useita vuokralaisehdokkaita, joista pyrkii valitsemaan luotettavimman tuntuisen. Keskity siis ennemmin pohtimaan sitä, miten voit luoda vuokranantajalle luotettavan mielikuvan itsestäsi kuin miten varmistut hänen luotettavuudestaan. Hän voi haluta esimerkiksi kuulla sitoutumisestasi pitkäaikaiseen vuokrasuhteeseen tai kuinka pidät siivoamisesta ja pidät asunnon aina puhtaana ja hyvässä kunnossa. Vuokralaisella voi toki olla pelkoa siitä, käykö vuokranantaja asunnossa salaa, mutta sitä et voi tietää etukäteen (tuskinpa vain käy, mutta olen tälläisistäkin kuullut ja kaikki on mahdollista). Jos vuokranantaja alkaa heti alussa tekemään epämääräisiä ehdotuksia, niin silloin nostaisin välittömästi kytkintä.

      2. Vuokranantaja hankkii sopimuskaavakkeen, koska kerran on aikeissa vuokrata asuntoaan.

      3. Vuokravakuutta varten hankitaan pankista vakuustili. Se on myös turvallisempaa sinun kannaltasi. En suosittele missään nimessä maksamaan vakuutta millään muulla tavoin.

      4. Vakuustili avataan ja vakuus maksetaan yleensä muutaman päivän sisällä vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta, kuitenkin ennen vuokrasopimuksen alkamista. Voitte sopia vaikkapa, että sitten kun viet vuokravakuustilin todistuksen vuokranantajalle, hän antaa vastineeksi avaimen asuntoon.

      5. Ihmisiä vuokranantajatkin ovat ja ylipäätään kaikenlainen juttelu ja kysely osoittaa sinun olevan aidosti kiinnostunut asunnosta, mikä on hyvä juttu. Hekin yleensä juttelevat suhteellisen avoimesti. Sinua voi ehkä kiinnostaa talon yleiskunto, kuten onko taloyhtiössä tulossa piakkoin merkittäviä elämää hankaloittavia remontteja, kuten putkiremontti. Voit osoittaa kiinnostusta kysymällä millainen alue/talo on asua, tietääkö omistaja millaisia naapurit ovat tms. Ehkä hän tietää, ehkä ei. Riippuu siitä onko hän asunut itse kyseisessä asunnossa tai onko edellinen vuokralainen kertonut jotain fiiliksiään. Voit kysyä myös salliiko hän tupakoinnin tai lemmikit, jos olet aikeissa hankkia sellaisia tai harrastat jo nyt sellaista. Voit kysyä onko mahdollista maalata vaikkapa seinä toisen väriseksi tai vaihtaa kattolamppu toisenlaiseen tms. Ei kysymyksissä mitään erityistä rajaa ole; kysy asioita jotka sinua kiinnostaa ja joiden oletat vaikuttavan omaan asumiseesi, kuten millaiset säilytystilat taloyhtiössä on jne. Voit myös kysyä etsiikö hän nimenomaan pitkäaikaista vuokralaista (jos etsii, niin sopiva tilaisuus nostaa omia pointseja kun laukaiset siihen että itsekin olet halukas sitoutumaan pitkäaikaiseen vuokrasuhteeseen).

    • oikeus kysyä????

      1) Ihmiset tuntuvat nykyisin kuvittelevan että työnantajan työntekijän väliset pelisäännöt pätee kaikkeen kainssakäymiseen, mutta ei se ole niin. Vuokranantaja voi kysyä sinulta periaatteessa ihan mitä vain, vaikka että oletko kiinnostunut maksamaan osan vuokrasta seksillä tms. Ei pidä hermostua, mutta sopimattomista kysymyksistä voi huomauttaa että ei halua puhua niistä asioista.

      • ...

        Jos vuokranantaja kysyisi tuollaista, niin lähtisin livohkaan välittömästi.


      • ihan vapaasti
        ... kirjoitti:

        Jos vuokranantaja kysyisi tuollaista, niin lähtisin livohkaan välittömästi.

        kukaan ei pitele...


    • jiina3

      vai piteleekö?

      • Jossss

        pitelee, jos antaa luvan :D


    • lappalainenxx

      Kaikki oleellisin asia on: Mitä lukee vuokrasopimuksessa eli mustaa valkoisella.
      Kuluttajaviraston sivulta:
      Vuokrasopimukseen on kirjoitettava ainakin seuraavat asiat.

      1. Huoneiston kunto.

      2. Vuokrasuhteen kesto.

      3. Vuokran määrä.

      4. Muut mahdolliset maksut kuten vesimaksu.

      5. Vuokran maksutapa ja maksupäivä.

      6. Vuokran tarkistaminen.

      7. Mahdollinen vuokravakuus.

      Hyvin useesti vuokrasopimuksessa ei kuntoa ole määritelty (kohta 1) - sillon kannattaa hankkia todisteet jo olleista vioista asunnossa esim. valokuvaamalla ne. Vuokrasopimuksessa lukee myös, että huoneisto luovutetaan siinä kunnossa kun se oli vuokraamishetkellä. Siitä kannattaa myös hankkia todisteet, kuinka hyvin asunto oli siivottu muuttaessasi. Laissa ei muuten puhuta mitään perusteellisesta suursiivouksesta, jota vuokranantajat lähet kaikki vaativat asuntoa luovutettaessa.

      Vuokravakuudesta kannattaa sopia päivämäärä, millon panttipaperi on luovutettava vuokralaiselle poismuuton jälkeen.

      Maksetuista vuokristakin kannattaa tulostaa kuitit tietokoneelta.

    • lappalainenxx

      Ei kannata luottaa vuokranantajan höpötyksiin ja hyväntahtosuuteen alkuvaiheessa. Kannattaa miettiä sitä etukäteen, kun jossain vaiheessa vuokrasuhde lakkaa ja joutuu ties mitä todistelemaan, ettei jää tappiolle eli menetä takuurahoja.
      Netissä on vaikka kuinka paljon kirjotuksia, miten vuokranantaja vuokrasuhteen päätyttyä haluaa olla palauttamatta vakuusrahoja vuokralaiselle ties millä verukkeilla ja jopa valehtelemalla asioita. Onhan isoista rahoista kyse. Tottakai vuokranantajaa kiinnostaa helppo raha jos vain on otsaa ja pokkaa. Monet vuokralaiset on kai aika avuttomia, etteivät osaa tehdä muuta kun luovuttaa.

      Neuvoisin aina vuokralaista ottamaan yhteyttä kuluttajaviranomaiseen epäselvissä tilanteissa ja ennenkaikkea ennakoimaan tilanne jo vuokrasopimusta tehdessä.

      Panttaussitoumus vuokravakuudeksi kannattaa lukea tarkkaan. Sehän yleensä lykätään eteen allekirjotettavaksi ennenkun saa avaimet asuntoon.

      Erään pankin sitoomuksessa lukee mm. Vuokranantajalla on minua enempää kuulematta oikeus yllä mainittuun vuokrasopimukseen perustuvien saataviensa suorittamiseksi nostaa tilillä olevat varat.

      Vakuutan yllä mainitun vuokranantajan lopettamaan tämän tilin, mikäli vuokranantaja nostaa kaikki tilillä olevat varat korkoineen.

      Olen ymmärtänyt tämän panttaussitoumuksen ehdot ja olen tietonen, ettei pankki ole velvollinen tutkimaan vuokranantajan oikeutta varojen nostamiseen.

      Tällasen joudut allekirjottamaan, jos et halua muuttaa puistonpenkille.

      • satakuntalainenxx

        " Erään pankin sitoomuksessa lukee mm. Vuokranantajalla on minua enempää kuulematta oikeus yllä mainittuun vuokrasopimukseen perustuvien saataviensa suorittamiseksi nostaa tilillä olevat varat. "

        Ja lukee kaikissa muissakin. Minkälainen vakuus se olisi jos vuokranantajalla ei olisi oikeutta siihen?

        Pankki ei myöskään voi alkaa kuulemaan vuokralaista, koska tällöinhän pankkitäti joutuisi "käräjätuomariksi"!


    • kskskskssks

      0) lukekaa tämä läpi http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481
      1) kysyä voi mitä haluaa ja myös voi vastata mitä haluaa
      2) yleensä vuokranantaja
      3) ehdottomasti vakuustili ja sopimukseen maininta kenelle korot kuuluu (vuokralaiselle, hänen rahaahan se on)
      4) yleensä vakuus vaaditaan maksettavaksi ennen avainten luovuttamista
      5) kysy ihan mitä haluat tietää. Haluat ehkä tietää minkälaisia naapurit ovat ja miten pitkään asuntoa on tarkoitus vuokrata yms.

      • Näin menee

        Ennen kaikkea kuin talletuskorot ovat negatiiviset itse olen taakurahat pyytänyt omalle tilile. Vuokralaiset ovat poikkeuksetta ongelmien aiheuttajia ei vuokranantajat.


      • ja ketut
        Näin menee kirjoitti:

        Ennen kaikkea kuin talletuskorot ovat negatiiviset itse olen taakurahat pyytänyt omalle tilile. Vuokralaiset ovat poikkeuksetta ongelmien aiheuttajia ei vuokranantajat.

        Taitaa olla jo yleisempää että omalle tilille otettuja takuita ei löydy sitten kun ne pitäisi palauttaa. Parempi laittaa vaan pankiin vakuustilille, siellä ne säilyy.


      • Ei mene ihan noin
        ja ketut kirjoitti:

        Taitaa olla jo yleisempää että omalle tilille otettuja takuita ei löydy sitten kun ne pitäisi palauttaa. Parempi laittaa vaan pankiin vakuustilille, siellä ne säilyy.

        Ja paskat säily, vuokranantajalla on oikeus nostaa sen tilin rahat millon vaan ilman sen kummempia perusteita, eikä pankilla ole velvollisuutta perätä vuokranantajalta mitään selitystä niiden nostoon.... ellet usko, niin käy tsekkaamassa www.op.fi


      • ----
        Ei mene ihan noin kirjoitti:

        Ja paskat säily, vuokranantajalla on oikeus nostaa sen tilin rahat millon vaan ilman sen kummempia perusteita, eikä pankilla ole velvollisuutta perätä vuokranantajalta mitään selitystä niiden nostoon.... ellet usko, niin käy tsekkaamassa www.op.fi

        Vuokravakuustili tarkoittaa, että sekä vuokranantaja ja vuokralainen nostavat yhdessä rahat ja isäntä saa avaimet samassa tilaisuudessa, sitä ennen hän on tarkastanut onko huomauttamista asunnosta.
        Mitä järkeä siinä tilissä olisi jos jompikumpi olisi mielivallan kohde?


      • ----
        ---- kirjoitti:

        Vuokravakuustili tarkoittaa, että sekä vuokranantaja ja vuokralainen nostavat yhdessä rahat ja isäntä saa avaimet samassa tilaisuudessa, sitä ennen hän on tarkastanut onko huomauttamista asunnosta.
        Mitä järkeä siinä tilissä olisi jos jompikumpi olisi mielivallan kohde?

        Ja sopimus mitätöidään myös, heti kun vuokralainen on saanut rahansa ja isäntä avaimensa.


      • vakuustili
        Ei mene ihan noin kirjoitti:

        Ja paskat säily, vuokranantajalla on oikeus nostaa sen tilin rahat millon vaan ilman sen kummempia perusteita, eikä pankilla ole velvollisuutta perätä vuokranantajalta mitään selitystä niiden nostoon.... ellet usko, niin käy tsekkaamassa www.op.fi

        Jos vakuus on maksettu vuokrantajan tilille, niin voi käydä niin että vuokrantaja on käyttänyt sen rahan ja sillon hän varmasti yrittä keksiä syitä pidättää vakuus itsellään. Pahimmassa tapauksessa voi myös vetkutella kuukausia rahan palauttamisessa. Erillisen vakuustilin idea on siinä että oikeudessa on helpompi osoittaa väärinkäytös, jos vuokrantaja nostaa rahat tililltä ilman että siihen on perusteita. Esimerkkinä nyt vaikka sellainen tilanne että raha on nostettu kesken vuokrasopimuksen, vaikka vuokralaisella ei ole ollut vuokrarästejä, silloinhan siinä on tehnyt selvä rikos.


    • -------

      Vuokraaminen ei ole mitään salatiedettä ;)

      1. Vuokranantajalla on oikeus kysyä ihan mitä tahansa ja sinulla on oikeus vastata tai olla vastaamatta. Suomessa kuitenkin asumme...
      2. vuokranantaja - tietenkin....
      3. vakuustilin valitsisin itse, mutta ei sillä nyt suurta merkitystä ole mihin sen maksat. Kunhan säilytät kuitin maksusta ja tarkistat, että vakuus on merkitty vuokrasopimukseen.
      4. ihan miten te keskenänne sovitte
      5. niistä asioista, jotka sinua asunnossa kiinnostaa

      käykää läpi yhdessä asunnon viat ja sen sellaiset. muttopävänä ota valokuvia asunnosta ja säilytä ne kunnes olet muuttanut pois ja saanut vakuutesi takaisin.

      yleensä yksityisiin vuokranantajiin voi luottaa, asunto on kuitenkin arvokas omaisuus.

    • ..--..

      Kun vuokrasin yksityiseltä, en joutunut vuokranantajan kanssa tekemisiin. Vasta kun irtisanouduin asunnosta. Yleensä kiinteistövälittäjät välittää yksityisten asuntoja ja hoitavat kaikki asiat. Vuokralaisen ei tarvitse muuta kun lukea sopimukset ja muut paperit läpi huolella ja allekirjoittaa ne.
      Lehti-ilmotuksissa tai kauppojen seinässä voi olla sellasia asuntoja, joissa ei ole välittäjää mukana. Mutta vuokraovi.com. Sieltä löytyy helposti asuntoja sekä yksityisten että muiden esim. pankkien, vakuutusyhtiöiden ym. Harvoin näkee, että joku yksityinenkin vuokraa ilman välittäjää.

    • varkaa

      Olen vuokrannut kakkosasunnon länsisuomesta, en viitsi ostaa sieltä koska en halua muuttaa vakituisesti. Yleensä vaativat että vuokralla vähintään vuoden.

      Ensimmäisen vuokrasin erään välittäjän kautta. Kiinteistö-V. Taloyhtiön ilmoitustauluille ja postiluukusta alkoi tulla yhtiökokousinfoa tulevasta putkiremontista. Kiinteistö-V ei muistanut mainita sopimusta tehdessäni. No, lähdin vuoden kuluttua ja palautin avaimet toimistoon henkilökohtaisesti. Vuokraemäntä lähetti viestin, että viimeinen vuokra maksamatta, pidättää vakuudesta. Lähetin kopiot vuokrakuiteista ja pyynnön maksaa vakuus, niin tapahtuikin.

      Toisen vuokrasin yksityiseltä ilman välittäjää, 70 täti. Oli ihan OK. Asunto oli kesällä kuuma, joten 2 vuoden jälkeen vaihdoin kolmanteen.

      Kolmannen kanssa tein välittäjän (lakitoimisto) sopimuksen, ja kävimme paikan päällä katsomassa, kun edellinen vielä asusteli. Oli ihan sopiva, otin sen. Tulihan se putkiremontti siihenkin kolmen vuoden jälkeen, asuin asunnossa ja sain alennusta yhden kuun vuokrasta. Remontin jälkeen kämppä ja lattia täysin paskainen, asunto sotkettu, jouduin siivoamaan itse. Nyt irtisanoin, loppuu 1.5 kk päästä ja jätin avaimen jos vuokraemäntä haluaa laittaa myyntiin tai vuokrata. Siivosin sitä ennen. Nyt soitti ja antoi listan siivottavista paikoista, mielellään siivottu kuukautta ennen kuin asunto vapautuu. Tein virheen: olisi pitänyt pitää avaimet itsellä eikä päästää ketään sisään. Tilata loppusiivous viimeiselle viikolle jostain firmasta ja jättää avain pöydälle.

      Eli kokemus osoittaa, että vuokralaisella yritetään maksattaa ja teettää mitä tahansa laista riippumatta. Pitää olla akateeminen päällikkötason ihminen, että pärjää. Miten raukat opiskelijat mahtavat pärjätä.

      Pitäkää varanne putkiremonttien kanssa, ottakaa selvää onko tulossa, eikä kannata jäädä asumaan putkiremontin ajaksi. Välittäjät viilaa, ja asumishaitta on liian suuri ja itse jouduin siivoamaan ilman kredittiä. Jälkikäteen valitetaan kun eteisen lattiassa pinttymiä.

      Toinen, että vuokralainen nimityksenä on halventava ja tarkoittaa ilmaista rahaa.

      Kolmas, että on tyhmä vuokranantaja jos ei vakuudesta jotain ota. ja yksityinen on amatööri vuokranantajan

    • kookokdfhsfuh

      Vuokranantaja laittaa sähköpostilla vuokrasopimus ehdotuksen, jonka vuokralainen joko hyväksyy tai ei hyväksy ja etsii toisen asunnon.
      Vuokralainen laittaa omista rahoistaan vakuuden ja ensimmäisen kuukauden vuokran tilille mahdollisimman pian.
      www.oikotie.fi voi ostaa oma asunnon jos vuokra liian korkea.

    • lue_laki_läpi

      1) kai hän saa kysellä suunnilleen mitä haluaa...
      2) ei siihen ole mitään sääntöä, mutta uskoisin vuokranantajan hankkivan kaavakkeen ja voithan sinäkin sellaisen hankkia, sovitte sitten kumman kaavaketta käytätte
      3) Ehdottomasti erillinen vakuustili. Varsinin yksityisen kanssa on vaarana että vakuus on kadoksissa, kun se pitäisi palauttaa.
      4) Vakuuden asettaminen sovitaan vasta vuokrasopimuksessa, joten ei sitä koskaan makseta ennen vuokrasopimuksen tekoa. Yleensä vuokrasopimuksessa sovitaan vakuuden asettamiseen joku aika ja jos sitä ei aseteta määräpäivään mennässä, niin sopimus raukeaa, vakuus on yleensä myös avainten luovutuksen ehtona.
      5) Kannattaa kysellä käytännön asioita. Miten pyykkitupa ja saunavuorot hoituu yms.
      6) LUE VUOKRAAMISTA SÄÄTELEVÄ LAKI LÄPI http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      114
      5895
    2. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      32
      4007
    3. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      82
      3342
    4. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      18
      2966
    5. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      250
      2017
    6. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      88
      1984
    7. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      142
      1771
    8. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      42
      1743
    9. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      8
      1686
    10. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1549
    Aihe