Lapuan liikkeen tavoite?

c ä

Mikä mahtoi olla? Mihin lakiin perustuivat kyyditykset ja miksei kyydityksistä tuomittu ainuttakaan ihmistä.
Onko vataus se että Suomessa ei ollut tuohon aikaan 1930- luvulla demokrattista yhteiskuntajärjestelmää?

26

2054

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perustuivat

      kyydittäjien omaan ns. "Lapuan lakiin". Suomen lain mukaan kyyditykset olivat tietysti laittomia, mutta ketään ei saatu tuomituksia (ei näyttöä) ennenkuin kuudityksen uhreiksi joutuivat entinen presidentti vaimonsa kanssa. Se oli Lapuan liikkeen lopun alku.

    • tälleen vissiin

      lienee ollut oikeistolainen yhden puolueen johtama Suomi. Onneksi jäi saavuttamatta ja suomalaiset olivat kestäneet demokratiaa uhkaavan vaaran ja olivat valmiit puolustamaan talvisodassa maatamme.

      • VääräVäite

        Todellisuus ei oikein tue väitettäsi! Jos Suomea johti yksi ainnoa puolue niin se oli sitten vasemmistolainen SDP!

        EDUSKUNTAVAALIT 20- ja 30-luvulla (SDP ja KOK) ääniä % paikkaluku

        1924
        SDP 29,02 % 60
        KOK 18,99 % 38

        1927
        SDP 28,30 % 60
        KOK 17,74 % 34

        1929
        SDP 27,36 % 59
        KOK 14,51 % 28


        1930
        SDP 34,16 % 66
        KOK 18,05 % 42


        1933
        SDP 37,33 % 78
        KOK 16,93 % 18

        1936
        SDP 38,50 % 83
        KOK 10,36 % 20

        1939
        SDP 39,77 % 85
        KOK 13,58 % 26


        Poliittisena taustana tähän on se, että kesän 1939 vaaleissa SDP sai 39,77 % äänistä ja 85 kansanedustajaa. Punamultahallitus maalaisliiton kanssa oli toiminut jo vuodesta 1937 alkaen. Kommunistinen puolue oli kielletty ja oikeiston ääriliikkeet syrjäytetty. Ei ollut sellaista tilannetta kuin 1917 tai osin vielä 30-luvun alussakin ja kuten Moskovan emigrantit kuvittelivat vielä olevan. Suomalainen punikki ei enää halunnut maahan kommunismia ja oli valmis ase kädessä estämään sen.


    • kyyditykset?

      Ei sellaisista ole löytynyt mitään ajomääräyksiä eikä ajopäiväkirjoja sotahistorian laitoksen kirjastosta. Koko kyyditykset ovat samanlainen perätön huhu kuin Huhtiniemi ja salaiset kenttäoikeudet.

      • kai niistä

        sellaisista toimista juuri dokumennteja kirjoitella. Tuotiin ne kuitenkin kaikki esiin Ståhlbergin kyydityksen jälkeen. Tuomiotakin jaettiin. Kai niistä löytyy tiedot googlesta.


    • Antikainen

      Tavoite oli suojella Suomea siltä mitä ihailemassasi naapurissa tapahtui sekä heikkoudelta johon liiallinen naivius johtaisi. Kosola ja kumppanit tiesivät että uus maailmansota oli elossa. Aivan kuten Larka, Simojoki, Sirk ja kaikki muut viisaat ja jalot miehet.

      Olis Kuusinen ja Ulbricthkin tapettu Suurissa Puhdistuksissa mutta kun ei.

    • mmmjjjuuuu

      Hanki C.L. Lundin teos Suomi toisessa maailmansodassa. Siellä s. 35 luku Sodan taustaa, valottaa aika hyvin lapuan liikkeen pyrkimyksiä ja toimintaa.

    • adjutantiton

      oli syrjäyttää demokratia ja saada Suomeen diktaattori. Paikkaa tarjottiin Rudolf Waldenille, mutta tämä ei suostunut moiseen hommaan.

      • vbnbvnvn

        Neuvostolliitto kyllä tuolloin syyti rahaa kumoukselliseen toimintaan ja työpaikoile siten ujutti agitaattoreita kun vallankumouksen uhka oli kyllä ilmeinen ja vasemmiston nousu koettiin uhaksi.


    • härmälääne

      Demokratia ei silloin toiminut. Tarvittiin kovempia otteita.

    • Bror-Erik1974odin-1Ac

      Lapuan liike oli puhtaasti henkistä hihhulointia. Ei siitä sen valmiimpaa koskaan tullut vaikka siellä papit ja rovastit riehuivat ja kiehuivat jälkisisällissotaisissa vihamehuissaan. Äkäpäitä
      kaikki tyynni olivat het ja jopa akateemiset henkilöt hullaantuivat lopulta omaksi tappiokseen lapuanliikkeen hurmoshengestä. Kun Suomi sitten roimasti hävisi toisen maailmansodan niin jopa meni suursuomalaisillekin jauhot suuhun ja suut supulleen. :) Eiks niin?

    • kiitos.Josif

      Vasta Stalin pakotti suomalaiset demokratiaan

      • Kusilammikkoon.Josif

        Kas kun kielsi sen omalta maaltaan?

        Lisäksi ns Vaaran vuodet eivät todellakaan olleet "demokratian riemulaulua"!

        Vaaran vuodet -nimitystä on käytetty Suomessa toisen maailmansodan jälkeisestä epävarmasta ajanjaksosta, jolloin Suomen pelättiin muuttuvan kommunistiseksi valtioksi joko Neuvostoliiton miehityksen tai kommunistien vallankaappauksen kautta. Pelkoa aiheuttivat tuolloin monet välirauhan ehdot sekä sisä- ja ulkopolitiikan tapahtumat. Uhka liittyi kylmän sodan alkuvaiheeseen, jolloin Neuvostoliitto tiivisti otetta etupiiristään ja kommunistiset puolueet nousivat yksinvaltaan muissa Itä-Euroopan maissa. Jatkosodan päättymisestä 1944 alkaneiden vaaran vuosien on katsottu jatkuneen vielä vuonna 1947 solmitun lopullisen rauhansopimuksen ja sitä seuranneen valvontakomission maasta lähdön jälkeen ja päättyneen 1948 tai 1949.
        Antikommunistista näkemystä edustava termi "Vaaran vuodet" sai alkunsa Lauri Hyvämäen vuonna 1954 julkaisemasta kirjasta Vaaran vuodet 1944-1948.

        SKDL:n menestys ja Punainen Valpo

        Rauhanehdoissa vapautettiin kommunististen puolueiden toiminta, mikä vaikutti sisäpoliittiseen tilanteeseen. Kommunistien liittolaisineen perustama Suomen Kansan Demokraattinen Liitto (SKDL) sai kevään 1945 eduskuntavaaleissa 49 paikkaa ja uuteen hallitukseen 6 ministeriä. Suomen sisäministeriksi tuli Suomen Kommunistiseen Puolueeseen (SKP) kuulunut Yrjö Leino ja pian kommunistit valtasivat valtiollisen poliisin, jolloin syntyi niin sanottu Punainen Valpo. Sosiaalidemokraattien ehdokaslistoilta valittujen Sylvi-Kyllikki Kilven ja Atos Wirtasen siirryttyä syksyllä 1946 SKDL:n ryhmään muodostui siitä eduskunnan suurin. Varsinkin vuonna 1948 velloivat useat huhupuheet kommunistien vallankaappaussuunnitelmista, joiden olemassaoloa ei kuitenkaan ole kyetty varmasti todistamaan.

        Vaaran vuosien väistyminen

        Keväällä 1948 Suomi solmi Neuvostoliiton kanssa YYA-sopimuksen, mikä stabiloi Suomen ja Neuvostoliiton välejä. Kesän 1948 eduskuntavaaleissa SKDL kärsi vaalitappion ja se pudotettiin pois uudesta hallituksesta.

        Kommunistien toiminnan eräänä merkittävänä vastatekijänä on katsottu olleen Suomen taloudellinen avautuminen läntisille markkinoille. Vuonna 1947 vapaa vienti nousi merkittävissä määrin vastikkeetonta sotakorvausvientiä suuremmaksi. Noina vuosina läntisessä Euroopassa ryhdyttiin käymään laajaa keskustelua integraatiokehityksen aloittamisesta vastavetona Itä-Euroopan tapahtumille


      • Tietoa-historiasta-

    • tempsQ

      On vain piirun muutoksen takan, et se toistuu täällä.
      Tarkkana pitää olla. Joistakin historian asioista pitäisi ottaa vaari.

    • Avauksen kysymys ”Mihin lakiin perustuivat kyyditykset” on yhtä outo kuin jos kysyttäisiin, mihin lakiin perustuvat HJK:n jalkapallopelit tai mihin lakiin perustuu ruokakaupassa käyminen.

      Lapuan Liike ei ollut valtiollinen viranomainen, joten se ei toimeenpannut mitään lakia. Yhtä vähän lakiin perustuva oli SDP:n vuonna 1918 aloittama aseeellinen kapina tai nykyäänkin jatkuva Demlan yritys romuttaa länsimainen oikeusjärjestelmä Suomesta.

    • suominousuun

      Lopputulosta, eli Mäntsälän kun kapinaakin tarkastelee, näyttää perimmäinen tarkoitus olleen juovuspäissä hulinointi.
      Kaikki suomalaisten johtamat kapinahankkeet ovat aina kaatuneet juopotteluun, ei ole
      ollut suomalaisista johtamaan isompia sotilaallisia hankkeita.

    • faktorinieminen

      Nuoressa itsenäisessä Suomessa peltättiin tietenkin kommunistien tekemää vallankumousta. Se ei silloisissa olosuhteissa ollut mikään turha pelko. Kansalaiset halusivat taistella kommunismia vastaan itsenäisyyden puolesta. Jos asiaa tarkastelee historiallisessa kontekstissa, niin jokaisen pitäisi täysin ymmärtää tämä oikeiston hysteria. Sitä touhua ei voi mitenkään rinnastaa maailmansodan jälkeiseen aikaan. Pitää ymmärtää. mistä ilmiöt syntyvät. Rikollista laitonta mielivaltaa se tietysti oli.

    • entinenjatkuu

      - Tässä takavuosina ihmisiä siepattiin kii ja muilutettiin hullujenhuoneeseen ,siis ihan lapualaisella tyylillä ja hullujenhuoneessa vastassa oli lihapullan näkönen sossu lääkäri vittuilemassa

    • Anonyymi

      Nimenomaan tuo, Suomi oli diktatuuri kuten itäinen naapurimmekin. Tavatkin melkein samat.

      • Anonyymi

        Suomi oli läntinen demokratia ja erityisen selvästi kevään 1919 eduskuntavaaleista alkaen. Kommunistipuolueet lakkautettiin.
        Lapuan Liike lakkautettiin1932 ja johto pantiinvankilaan. Ääriliikkeiden kannatus oli vähäinen.

        Tanner,Paasikivi ja Mannerheim ajoivat pohjoismaista suuntausta ja1935 Kivimäen hallitus otti sen ulkopoliittiseksi linjaksi. Cajanderin hallitus jatkoi samaa suuntausta.


      • Anonyymi

        Lapuan liikkeen utopistinen tavoite oli kitkeä kommunismi Suomesta.
        Tuo ei toteutunut. Vieläkin kommarit pitävät Suomea otteessaan.


    • Anonyymi

      Kokoomuskin osallistui Mäntsälän kapinaan.

      • Anonyymi

        Ei osallistunut. Presidenttihän oli kokoomuslainen. Hän käski Mäntsälän miesten lähteä kotiin.
        Ei mikään puolue puolueena ollut mukana.
        Lapuan Liikkeessä oli kyllä maalaisliittolaisia ja kokoomuslaisia vaikuttajia,mutta ei heitä Mänstsälässä nähty. Johdon matka sinne keskeytyi useaan otteeseen ryypiskelyyn.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei osallistunut. Presidenttihän oli kokoomuslainen. Hän käski Mäntsälän miesten lähteä kotiin.
        Ei mikään puolue puolueena ollut mukana.
        Lapuan Liikkeessä oli kyllä maalaisliittolaisia ja kokoomuslaisia vaikuttajia,mutta ei heitä Mänstsälässä nähty. Johdon matka sinne keskeytyi useaan otteeseen ryypiskelyyn.

        Miksi yrität väärentää historiaa?

        "Ei mikään puolue puolueena ollut mukana."

        Aamuyöllä 1. maaliskuuta 1932 hallitus yritti vangita Hämeenlinnan kaupunginhotellissa kapinan johtoa pitäneen Lapuan liikkeen johtajiston, joka kuitenkin varoitusten ansiosta pääsi pakenemaan. Lapualaisten pettymys oli kova, kun lapuanliikettä tukenut ja lapuanliikkeen tukema Svinhufvud asettuikin heitä vastaan. Myöhemmin päivällä Kansallisen Kokoomuksen ministerit K. E. Kilpeläinen, Kyösti Järvinen ja Niilo Solja asettuivat tukemaan Lapuan Liikkeen vaatimuksia ja erosivat hallituksesta. Järvinen kuitenkin veti eroanomuksensa takaisin harkinnan jälkeen. Tämä oli heidän vastalauseensa pidätysyrityksille, jotka heidän mukaansa kärjistivät tilannetta, varsinkin kun tasavallan suojelulaki asetettiin voimaan. Koko Kokoomuksen eduskuntaryhmä asettui tukemaan kapinallisia, mutta hallitus ei kaatunut


    • Anonyymi

      Saihan silloinkin kaverin kyytiin ottaa, kimppakyyti suojeli ilmastoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      28
      5463
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      307
      3806
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      36
      2930
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2899
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      162
      2373
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2056
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      122
      1940
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1624
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      5
      1566
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      27
      1528
    Aihe