ohut rapea pohja?

elisabet79

Kuinka tehdään sellainen ohut pohja, joka myös ruskistuu uunissa? kun ohuen pohjan osaan kyllä tehdä, mutta se jää aina vaaleaksi vaikka kuinka paistais...

12

3063

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Pitää turvautua kivikautisiin menetelmiin eli jostain etsit ison litteän kiven jonka lämmität uunissa (tai miksei nuotiollakin) ensin tulikuumaksi, sen päällä pizza paistuu rapeaksi ja hyväksi.

      Kaupassakin myydään uuneihin arinakiviä ja pizza pronto -pizzauuneja joilla tulee aina rapea ja hyvä pohja.

    • pizzakivi

      Meillä on vuolukivestä tehty pizzakivi, joka on tarkoitettu käytettäväksi uunissa. Toimii hyvin myös kaasugrillissä. Kun olet tehnyt pizzan, anna leivinpaperin olla alla paiston alussa, muuten pizzaa on hankala liikutella ja se palaa helposti kiinni kiveen (jota ei tietenkään rasvata millään). Muutaman minuutin kuluttua paperin voi poistaa. Meillä ainakin ongelma oli se, että pohjat meinasivat palaa, ainakin jos reunat olivat ohuet.

      • elisbet79

        itse tavallisen vesi, jauho, suola hiiva jutskan, johon sitte lisään muutaman tunnin välein jauhoja ja välillä taas kohotan.


      • 30
        elisbet79 kirjoitti:

        itse tavallisen vesi, jauho, suola hiiva jutskan, johon sitte lisään muutaman tunnin välein jauhoja ja välillä taas kohotan.

        Näitähän ohjeita löytyy tusina, mutta tässä pari omaa tipsiäni:

        Tee taikinasta ensin hiivaseos: vähän jauhoja, vettä, hiivaa, suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita yhteen ja saata käyminen alkuun lämpöisessä paikassa ainakin parin tunnin ajan. Mielellään vaikka yön yli.

        Sekoita käymispanos jauhoihin hyvin, lisää vettä ja alusta taikina ensimmäistä kertaa. Jätä kohoamaan kunnolla ja vaivaa toisen kerran hyvin lisäämällä 1-2 rkl oliiviöljyä. Reunat tulisi jättää vähän keskikohtaa paksummiksi, täytettä ei saa olla lammikkona keskellä ja juustoa säästeliäästi.

        Oikean pizzauunin lämpö kuuluisi olla lähellä 400 astetta, mutta mistäpä sellaisen kotiuuniin saisi? Tuossa Napolin uunissa paistoaika on vain pari minuuttia eikä pizza tartu taatusti uunin pohjaan. Pizzakivi tulisi olla hyvin kuuma kun pizza liihen läjäytetään. Silloin se ei pala kiinni, koska kiven lämpö irroittaa pizzan välittömästi irti. Yläkerran grillivastukset paistavat pizzan päältä ja pizzakivi alta.

        Hienompaa taikinanvalmistusta kannattaa katsoa BBC:n Heston Blumenthalin videolta "How to make perfect pizza dough?"

        http://www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA&feature=related


      • herkkusuunlautasella
        30 kirjoitti:

        Näitähän ohjeita löytyy tusina, mutta tässä pari omaa tipsiäni:

        Tee taikinasta ensin hiivaseos: vähän jauhoja, vettä, hiivaa, suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita yhteen ja saata käyminen alkuun lämpöisessä paikassa ainakin parin tunnin ajan. Mielellään vaikka yön yli.

        Sekoita käymispanos jauhoihin hyvin, lisää vettä ja alusta taikina ensimmäistä kertaa. Jätä kohoamaan kunnolla ja vaivaa toisen kerran hyvin lisäämällä 1-2 rkl oliiviöljyä. Reunat tulisi jättää vähän keskikohtaa paksummiksi, täytettä ei saa olla lammikkona keskellä ja juustoa säästeliäästi.

        Oikean pizzauunin lämpö kuuluisi olla lähellä 400 astetta, mutta mistäpä sellaisen kotiuuniin saisi? Tuossa Napolin uunissa paistoaika on vain pari minuuttia eikä pizza tartu taatusti uunin pohjaan. Pizzakivi tulisi olla hyvin kuuma kun pizza liihen läjäytetään. Silloin se ei pala kiinni, koska kiven lämpö irroittaa pizzan välittömästi irti. Yläkerran grillivastukset paistavat pizzan päältä ja pizzakivi alta.

        Hienompaa taikinanvalmistusta kannattaa katsoa BBC:n Heston Blumenthalin videolta "How to make perfect pizza dough?"

        http://www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA&feature=related

        älkää unohtako jauhoja, durum-vehnäjauhon käyttäminen lisää rapsakkuutta!!!


      • 15
        herkkusuunlautasella kirjoitti:

        älkää unohtako jauhoja, durum-vehnäjauhon käyttäminen lisää rapsakkuutta!!!

        Ei lisää mitään "rapsakkuutta" vaan taikinan venyvän sitkon pitoisuus on alhaisempi, jolloin taikina kovuutensa takia pysyy paremmin muodossaan ja on helpompi kaulita. Siksi sitä käytetään mielellään pizzan ja pastan tekoon, koska se ei kutistu kaulitessa tahi uuniss.

        Mutta, jos se sinun mielestäsi tuo myös "rapsakkuutta", niin mikäpä siinä.


      • kotipizzaaah
        15 kirjoitti:

        Ei lisää mitään "rapsakkuutta" vaan taikinan venyvän sitkon pitoisuus on alhaisempi, jolloin taikina kovuutensa takia pysyy paremmin muodossaan ja on helpompi kaulita. Siksi sitä käytetään mielellään pizzan ja pastan tekoon, koska se ei kutistu kaulitessa tahi uuniss.

        Mutta, jos se sinun mielestäsi tuo myös "rapsakkuutta", niin mikäpä siinä.

        Itse laittanut nyt pari kertaa eka pelkän pizzapohjan uuniin 250 asteeseen n. 5-10 min ajaksi, ja sit vasta täytteet päälle ja takasin uuniin.


    • herkkusuu...........

      mahottoman yksinkertainen tortilla lätty :)... kokeiltu ja hyväksi havaittu ja parempaa kun valmiit pakaste pohjat rapeetakin tulee....

      • M*

        Tortillapohja on aika ohut pizzapohjaksi. Sopivan siitä saa kun liimaa kaksi tortilla pohjaa yhteen juustoraasteella. 8 kpl:n tortilla paketista saat neljä tälläista tuplapikkupizzaa.


    • Tryben

      Paista pizza alatasolla täydellä teholla.
      Jos täytteet meinaavat palaa peitä pizza foliolla.

    • tjhg

      pistä sokeria taikinaan pari ruokalusikallista, niin ton pitäisi tehdä loppu tuloksesta ruskeempaa.

    • Leivinjauhetta

      Rapean pohjan saat kun käytät hiivan asemasta leivinjauhoa kohotusaineena. Hiivahan tekee siitä pullamaisen mössön.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      374
      2675
    2. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      63
      2120
    3. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      111
      1732
    4. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      77
      1452
    5. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1435
    6. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      186
      1435
    7. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      27
      1407
    8. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      80
      1287
    9. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      19
      1283
    10. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1166
    Aihe