ohut rapea pohja?

elisabet79

Kuinka tehdään sellainen ohut pohja, joka myös ruskistuu uunissa? kun ohuen pohjan osaan kyllä tehdä, mutta se jää aina vaaleaksi vaikka kuinka paistais...

12

2994

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Pitää turvautua kivikautisiin menetelmiin eli jostain etsit ison litteän kiven jonka lämmität uunissa (tai miksei nuotiollakin) ensin tulikuumaksi, sen päällä pizza paistuu rapeaksi ja hyväksi.

      Kaupassakin myydään uuneihin arinakiviä ja pizza pronto -pizzauuneja joilla tulee aina rapea ja hyvä pohja.

    • pizzakivi

      Meillä on vuolukivestä tehty pizzakivi, joka on tarkoitettu käytettäväksi uunissa. Toimii hyvin myös kaasugrillissä. Kun olet tehnyt pizzan, anna leivinpaperin olla alla paiston alussa, muuten pizzaa on hankala liikutella ja se palaa helposti kiinni kiveen (jota ei tietenkään rasvata millään). Muutaman minuutin kuluttua paperin voi poistaa. Meillä ainakin ongelma oli se, että pohjat meinasivat palaa, ainakin jos reunat olivat ohuet.

      • elisbet79

        itse tavallisen vesi, jauho, suola hiiva jutskan, johon sitte lisään muutaman tunnin välein jauhoja ja välillä taas kohotan.


      • 30
        elisbet79 kirjoitti:

        itse tavallisen vesi, jauho, suola hiiva jutskan, johon sitte lisään muutaman tunnin välein jauhoja ja välillä taas kohotan.

        Näitähän ohjeita löytyy tusina, mutta tässä pari omaa tipsiäni:

        Tee taikinasta ensin hiivaseos: vähän jauhoja, vettä, hiivaa, suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita yhteen ja saata käyminen alkuun lämpöisessä paikassa ainakin parin tunnin ajan. Mielellään vaikka yön yli.

        Sekoita käymispanos jauhoihin hyvin, lisää vettä ja alusta taikina ensimmäistä kertaa. Jätä kohoamaan kunnolla ja vaivaa toisen kerran hyvin lisäämällä 1-2 rkl oliiviöljyä. Reunat tulisi jättää vähän keskikohtaa paksummiksi, täytettä ei saa olla lammikkona keskellä ja juustoa säästeliäästi.

        Oikean pizzauunin lämpö kuuluisi olla lähellä 400 astetta, mutta mistäpä sellaisen kotiuuniin saisi? Tuossa Napolin uunissa paistoaika on vain pari minuuttia eikä pizza tartu taatusti uunin pohjaan. Pizzakivi tulisi olla hyvin kuuma kun pizza liihen läjäytetään. Silloin se ei pala kiinni, koska kiven lämpö irroittaa pizzan välittömästi irti. Yläkerran grillivastukset paistavat pizzan päältä ja pizzakivi alta.

        Hienompaa taikinanvalmistusta kannattaa katsoa BBC:n Heston Blumenthalin videolta "How to make perfect pizza dough?"

        http://www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA&feature=related


      • herkkusuunlautasella
        30 kirjoitti:

        Näitähän ohjeita löytyy tusina, mutta tässä pari omaa tipsiäni:

        Tee taikinasta ensin hiivaseos: vähän jauhoja, vettä, hiivaa, suolaa ja ripaus sokeria. Sekoita yhteen ja saata käyminen alkuun lämpöisessä paikassa ainakin parin tunnin ajan. Mielellään vaikka yön yli.

        Sekoita käymispanos jauhoihin hyvin, lisää vettä ja alusta taikina ensimmäistä kertaa. Jätä kohoamaan kunnolla ja vaivaa toisen kerran hyvin lisäämällä 1-2 rkl oliiviöljyä. Reunat tulisi jättää vähän keskikohtaa paksummiksi, täytettä ei saa olla lammikkona keskellä ja juustoa säästeliäästi.

        Oikean pizzauunin lämpö kuuluisi olla lähellä 400 astetta, mutta mistäpä sellaisen kotiuuniin saisi? Tuossa Napolin uunissa paistoaika on vain pari minuuttia eikä pizza tartu taatusti uunin pohjaan. Pizzakivi tulisi olla hyvin kuuma kun pizza liihen läjäytetään. Silloin se ei pala kiinni, koska kiven lämpö irroittaa pizzan välittömästi irti. Yläkerran grillivastukset paistavat pizzan päältä ja pizzakivi alta.

        Hienompaa taikinanvalmistusta kannattaa katsoa BBC:n Heston Blumenthalin videolta "How to make perfect pizza dough?"

        http://www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA&feature=related

        älkää unohtako jauhoja, durum-vehnäjauhon käyttäminen lisää rapsakkuutta!!!


      • 15
        herkkusuunlautasella kirjoitti:

        älkää unohtako jauhoja, durum-vehnäjauhon käyttäminen lisää rapsakkuutta!!!

        Ei lisää mitään "rapsakkuutta" vaan taikinan venyvän sitkon pitoisuus on alhaisempi, jolloin taikina kovuutensa takia pysyy paremmin muodossaan ja on helpompi kaulita. Siksi sitä käytetään mielellään pizzan ja pastan tekoon, koska se ei kutistu kaulitessa tahi uuniss.

        Mutta, jos se sinun mielestäsi tuo myös "rapsakkuutta", niin mikäpä siinä.


      • kotipizzaaah
        15 kirjoitti:

        Ei lisää mitään "rapsakkuutta" vaan taikinan venyvän sitkon pitoisuus on alhaisempi, jolloin taikina kovuutensa takia pysyy paremmin muodossaan ja on helpompi kaulita. Siksi sitä käytetään mielellään pizzan ja pastan tekoon, koska se ei kutistu kaulitessa tahi uuniss.

        Mutta, jos se sinun mielestäsi tuo myös "rapsakkuutta", niin mikäpä siinä.

        Itse laittanut nyt pari kertaa eka pelkän pizzapohjan uuniin 250 asteeseen n. 5-10 min ajaksi, ja sit vasta täytteet päälle ja takasin uuniin.


    • herkkusuu...........

      mahottoman yksinkertainen tortilla lätty :)... kokeiltu ja hyväksi havaittu ja parempaa kun valmiit pakaste pohjat rapeetakin tulee....

      • M*

        Tortillapohja on aika ohut pizzapohjaksi. Sopivan siitä saa kun liimaa kaksi tortilla pohjaa yhteen juustoraasteella. 8 kpl:n tortilla paketista saat neljä tälläista tuplapikkupizzaa.


    • Tryben

      Paista pizza alatasolla täydellä teholla.
      Jos täytteet meinaavat palaa peitä pizza foliolla.

    • tjhg

      pistä sokeria taikinaan pari ruokalusikallista, niin ton pitäisi tehdä loppu tuloksesta ruskeempaa.

    • Leivinjauhetta

      Rapean pohjan saat kun käytät hiivan asemasta leivinjauhoa kohotusaineena. Hiivahan tekee siitä pullamaisen mössön.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe