Omenaviiniä

Vaari.

Olen tehnyt kymmenkunta vuotta puristetusta omenamehusta viiniä. Olen käyttänyt mehua 12-15 litraa 30 litran astiaan. Sokeria tavallisesti 7 kg. Olen lisännyt mehua litran pari jota olen tehnyt pihlajanmarjoista, aroniasta, orapihlajan marjoista, puolukasta. Lisännyt joskus kanelitangon tai inkivääriä ruokalusikallisen. Parin kolmen vuoden jälkeen maku on mielestäni hyvä. Kaikki on käynyt kaupaksi.

Sitä olen ihmetellyt kun valmispakkauksissa on vain kilon pari hedelmiä, sellaisen viinin varsinainen mehupitoisuushan on kymmenes osa siitä mitä minulla. Olenko käyttänyt mehua liikaa?

5

7490

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10

      Itse käytän tuohon noin 25-27 ltr:n annokseen 7-8 ltr mehua ja sokeria 4 kg. Sokerin määrä on riippuvainen siitä kuinka sokeripitoista mehu minäkin vuonna on. Joskus sokeria menee vain 3 kg.

      Muuten lisukkeet ovat kokolailla samat kuin sinulla. Olen kyllä lisännyt joskus valmispakkauksesta varsinkin seljaa mukaan, joskus rusinoitakin. En osaa sanoa onko sinulla liian paljon mehua mukana, makuhan sen ratkaisee. Sokerin määrä on kuitenkin mielestäni melko suuri, ainakin jos pitää kuivemmasta tuotteesta kuten minä. Liika sokeri viinissä latistaa sen makua ja vähentää käytettävyyttä mm ruonalaittoon.

      • Vaari.

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.


      • vaari.
        Vaari. kirjoitti:

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15


      • vaari.
        vaari. kirjoitti:

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15

        Astia oli ulkona klo 15-18 välisen ajan, siellä se jäähtyi nopeasti. Sitten nostin astian kylpyhuoneeseen ja lisäsin hiivan. Nyt kun kolme tuntia on kulunut niin pulputus on alkanut, 5 kertaa minuutissa. Hiiva on Presto.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      67
      3384
    2. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      143
      2370
    3. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      92
      1888
    4. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      171
      1619
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      89
      1500
    6. Mitä harrastuksia kaivatullasi on?

      Mitä harrastuksia sinulla? Onko teillä yhteisiä harrastuksia?
      Ikävä
      76
      1454
    7. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      65
      1446
    8. Tiedän että käyt täällä

      Eräälle naiselle älä huoli en kerro kellekkään
      Ikävä
      71
      1226
    9. Mitäs jos hyökkään rakastuneesti kimppuusi

      Tuleeko painimatsi vai "painimatsi". Jää nähtäväksi 😂
      Ikävä
      77
      1150
    10. Kannattaako suomalaisen nuoren lähteä Thaimaahan au pairiksi? Mitä olet mieltä?

      Chiang Mai Pohjois-Thaimaassa kutsuu neljä suomalaista au pairia elämänsä seikkailuun. Arki toisella puolella maailmaa t
      Thaimaa
      35
      1118
    Aihe