Omenaviiniä

Vaari.

Olen tehnyt kymmenkunta vuotta puristetusta omenamehusta viiniä. Olen käyttänyt mehua 12-15 litraa 30 litran astiaan. Sokeria tavallisesti 7 kg. Olen lisännyt mehua litran pari jota olen tehnyt pihlajanmarjoista, aroniasta, orapihlajan marjoista, puolukasta. Lisännyt joskus kanelitangon tai inkivääriä ruokalusikallisen. Parin kolmen vuoden jälkeen maku on mielestäni hyvä. Kaikki on käynyt kaupaksi.

Sitä olen ihmetellyt kun valmispakkauksissa on vain kilon pari hedelmiä, sellaisen viinin varsinainen mehupitoisuushan on kymmenes osa siitä mitä minulla. Olenko käyttänyt mehua liikaa?

5

7882

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10

      Itse käytän tuohon noin 25-27 ltr:n annokseen 7-8 ltr mehua ja sokeria 4 kg. Sokerin määrä on riippuvainen siitä kuinka sokeripitoista mehu minäkin vuonna on. Joskus sokeria menee vain 3 kg.

      Muuten lisukkeet ovat kokolailla samat kuin sinulla. Olen kyllä lisännyt joskus valmispakkauksesta varsinkin seljaa mukaan, joskus rusinoitakin. En osaa sanoa onko sinulla liian paljon mehua mukana, makuhan sen ratkaisee. Sokerin määrä on kuitenkin mielestäni melko suuri, ainakin jos pitää kuivemmasta tuotteesta kuten minä. Liika sokeri viinissä latistaa sen makua ja vähentää käytettävyyttä mm ruonalaittoon.

      • Vaari.

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.


      • vaari.
        Vaari. kirjoitti:

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15


      • vaari.
        vaari. kirjoitti:

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15

        Astia oli ulkona klo 15-18 välisen ajan, siellä se jäähtyi nopeasti. Sitten nostin astian kylpyhuoneeseen ja lisäsin hiivan. Nyt kun kolme tuntia on kulunut niin pulputus on alkanut, 5 kertaa minuutissa. Hiiva on Presto.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      294
      4791
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3076
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      52
      2993
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1551
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1252
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1199
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      7
      1016
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      1001
    9. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      989
    10. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      981
    Aihe