Omenaviiniä

Vaari.

Olen tehnyt kymmenkunta vuotta puristetusta omenamehusta viiniä. Olen käyttänyt mehua 12-15 litraa 30 litran astiaan. Sokeria tavallisesti 7 kg. Olen lisännyt mehua litran pari jota olen tehnyt pihlajanmarjoista, aroniasta, orapihlajan marjoista, puolukasta. Lisännyt joskus kanelitangon tai inkivääriä ruokalusikallisen. Parin kolmen vuoden jälkeen maku on mielestäni hyvä. Kaikki on käynyt kaupaksi.

Sitä olen ihmetellyt kun valmispakkauksissa on vain kilon pari hedelmiä, sellaisen viinin varsinainen mehupitoisuushan on kymmenes osa siitä mitä minulla. Olenko käyttänyt mehua liikaa?

5

7772

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10

      Itse käytän tuohon noin 25-27 ltr:n annokseen 7-8 ltr mehua ja sokeria 4 kg. Sokerin määrä on riippuvainen siitä kuinka sokeripitoista mehu minäkin vuonna on. Joskus sokeria menee vain 3 kg.

      Muuten lisukkeet ovat kokolailla samat kuin sinulla. Olen kyllä lisännyt joskus valmispakkauksesta varsinkin seljaa mukaan, joskus rusinoitakin. En osaa sanoa onko sinulla liian paljon mehua mukana, makuhan sen ratkaisee. Sokerin määrä on kuitenkin mielestäni melko suuri, ainakin jos pitää kuivemmasta tuotteesta kuten minä. Liika sokeri viinissä latistaa sen makua ja vähentää käytettävyyttä mm ruonalaittoon.

      • Vaari.

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.


      • vaari.
        Vaari. kirjoitti:

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15


      • vaari.
        vaari. kirjoitti:

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15

        Astia oli ulkona klo 15-18 välisen ajan, siellä se jäähtyi nopeasti. Sitten nostin astian kylpyhuoneeseen ja lisäsin hiivan. Nyt kun kolme tuntia on kulunut niin pulputus on alkanut, 5 kertaa minuutissa. Hiiva on Presto.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Stubb jo paljon tunnetumpi kuin kaikki persut yhteensä

      Nyt on aika ottaa mittaa tunnettavuudesta, herrat ja narrit! Joku tuolla toisessa ketjussa väitti, että "persujen rivimi
      Maailman menoa
      79
      10311
    2. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7066
    3. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7033
    4. Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro

      Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j
      Maailman menoa
      101
      6285
    5. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6143
    6. Tutkielma Marinin hallituksen epäonnistumisista rankkaa luettavaa

      Marinin hallituksen epäonnistumiset voi tiivistää negatiivisessa sävyssä seuraavasti: Hallitus teki useita vakavia virh
      Maailman menoa
      94
      5817
    7. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5384
    8. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5218
    9. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      60
      5153
    10. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5088
    Aihe