Omenaviiniä

Vaari.

Olen tehnyt kymmenkunta vuotta puristetusta omenamehusta viiniä. Olen käyttänyt mehua 12-15 litraa 30 litran astiaan. Sokeria tavallisesti 7 kg. Olen lisännyt mehua litran pari jota olen tehnyt pihlajanmarjoista, aroniasta, orapihlajan marjoista, puolukasta. Lisännyt joskus kanelitangon tai inkivääriä ruokalusikallisen. Parin kolmen vuoden jälkeen maku on mielestäni hyvä. Kaikki on käynyt kaupaksi.

Sitä olen ihmetellyt kun valmispakkauksissa on vain kilon pari hedelmiä, sellaisen viinin varsinainen mehupitoisuushan on kymmenes osa siitä mitä minulla. Olenko käyttänyt mehua liikaa?

5

7387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10

      Itse käytän tuohon noin 25-27 ltr:n annokseen 7-8 ltr mehua ja sokeria 4 kg. Sokerin määrä on riippuvainen siitä kuinka sokeripitoista mehu minäkin vuonna on. Joskus sokeria menee vain 3 kg.

      Muuten lisukkeet ovat kokolailla samat kuin sinulla. Olen kyllä lisännyt joskus valmispakkauksesta varsinkin seljaa mukaan, joskus rusinoitakin. En osaa sanoa onko sinulla liian paljon mehua mukana, makuhan sen ratkaisee. Sokerin määrä on kuitenkin mielestäni melko suuri, ainakin jos pitää kuivemmasta tuotteesta kuten minä. Liika sokeri viinissä latistaa sen makua ja vähentää käytettävyyttä mm ruonalaittoon.

      • Vaari.

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.


      • vaari.
        Vaari. kirjoitti:

        Kun viiniä valmistetaan rypäleistä, siihen ei saa lisätä yhtään vettä sanoo laki tai joku määräys.
        Siksi olen pyrkinyt käyttämään paljon omenamehua. Jos 25 litran satsissa liotetaan muutama kilo omenoita tai muita marjoja ja hedelmiä, kuvittelen että se on litkua. En ole tosin maistanut koskaan sellaista.

        Käymisen loppupuolella poistan sakan, silloin voin lisätä vettä niin että viiniä tulee mahdollisimman paljon. Kun alun perin on paljon mehua sekä sokeria niin laimentuminen ei haittaa, käyminen jatkuu. Väkevä viini säilyy pitkään, vuosia.

        Lisäsin juuri 20 g sitruunahappoa, sen pitäi parantaa makua ja lisätä käymistä. Kanelitangon voisi vielä lisätä.

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15


      • vaari.
        vaari. kirjoitti:

        30.9.2010 kello 12 ja 15 välillä tein omenaviinin valmistuksen alkuvaiheet seuraavasti:
        Vein mehuasemalle puristettavaksi 40 litraa oikein mehukkaita ja isoja talviomenia, paino 20 kg. Tuli 13 litraa omenamehua, mehu suoraan 30 litran käymisastiaan.

        Kotona astia on nyt pihalla. Isossa kattilassa kiehautin vettä kolme kertaa ja liuotin siihen 7 kg sokeria. Kaadoin mehun joukkoon. Lisäksi oli poimittuna pari litraa aroniaa, keitin ja puristelin sen, siivilöin ja lisäsin senkin käymisastiaan. Aroniamehussa on hienostunut maku vaikka marja sellaisenaan ei ole erikoisen makuinen.

        Nyt mehua on kaikkiaan 25 litraa ja se on niin kuumaa että villihiivat ainakin kuolevat, bakteereista ei ole haittaa. Nyt mehu saa jäähtyä. Käymishiivan voi lisätä ehkä vasta aamulla. Lämpötilan pitää olla alle 25 astetta. Lisäsin kerran hiivan kun mehu oli 29 asteista, käyminen lykkäytyi vuorokaudella.

        Kun mehu on jäähtynyt, nostan astian kylpyhuoneeseen, lisään hiivan ja ravintosuolat ja hämmentelen seosta. Ei mene montaa tuntia kun pulputus alkaa...

        30.9.2010 kello 15.15

        Astia oli ulkona klo 15-18 välisen ajan, siellä se jäähtyi nopeasti. Sitten nostin astian kylpyhuoneeseen ja lisäsin hiivan. Nyt kun kolme tuntia on kulunut niin pulputus on alkanut, 5 kertaa minuutissa. Hiiva on Presto.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      17
      2383
    2. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1261
    3. Piilorikollisuutta Puolangan päätöksentekoelimissä? Kyllä! Julkisesti todistettu!

      Kyösti (kesk) rehenteli julkisissa tiedotusvälineissä tehneen jo ennen vaaleja sopimuksen kokoomuksen ehdokkaiden kanssa
      Puolanka
      70
      907
    4. Miten suomalaiset miehet

      On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää
      Ikävä
      135
      848
    5. Anna mulle vielä tilaisuus

      näyttää kuinka susta tykkään.
      Ikävä
      45
      831
    6. Mitkä asiat tekevät

      kaivatustasi vetovoimaisen?
      Ikävä
      59
      807
    7. Muistatko vielä

      Missä nähtiin ensimmäisen kerran? Miehelle.
      Ikävä
      42
      776
    8. Eräs läheinen sanoi

      Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.
      Ikävä
      44
      745
    9. Eduskunnassa valmistaudutaan jo persujen täydelliseen romahdukseen - Koko paska kaatuu hetkessä

      – On mahdollista, että käy kuin Assadin Syyrialle tai Ceaușescun Romanialle: koko paska kaatuu aivan hetkessä, kun tarpe
      Perussuomalaiset
      164
      732
    10. Iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikki palstan kivat sinkut :)

      Täällä on näköjään vähän huono meininki tarttunut kuin tuolta muualta mutta pidetään edelleen tämä puoli suht positiivis
      Sinkut
      130
      684
    Aihe