miten sitä tehdään? pitääkö sen olla viikkoja kypsymässä tai jotain? ja tehäänkö sitä vähän samalla lailla kuin kiljua?
PIRTU
1
720
Vastaukset
- %laskuri%
Lyhyt vastaus: tislaamalla, ei tarvitse kypsyttää, eikä juuri muistuta kiljun valmistusta paitsi ehkä alkuvaiheessa.
Pidempi vastaus: Pirtu on nimitys väkiviinalle (yli 80 tilavuusprosenttia alkoholia), eli se on hyvin "kirkasta" eikä siinä ole sokeria eikä maku- tai väriaineita. Sellaisenaan sitä ei pidä juoda, sillä siitä saa hyvin helposti alkoholimyrkytyksen sen korkean alkoholipitoisuuden vuoksi. Sana "pirtu" lienee väännös sanasta spiritus [fortus].
Pirtu valmistetaan erottamalla alkoholi mäskistä tislaamalla riittävän moneen kertaan ja/tai erityisessä tislauslaitteistossa, jolla alkoholi voidaan väkevöidä aina noin 96%:n vahvuiseksi asti. Mäski on käynyttä sokeripitoista nestettä, jossa hiiva on muuttanut sokerin alkoholiksi (kuten kiljussa, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvat).
Suomessa pirtun valmistus, kauppa, käyttö ja hallussapito on luvanvaraista, joten laillisesti sitä ei juuri taida saada. Mutta se ei ole suuri menetys, sillä laimeampi kirkas maustamaton alkoholi käy juomasekoituksiin yhtä hyvin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406963
- 323928
- 453310
- 402909
- 172696
- 372228
- 162186
- 412133
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482067- 392000