liian nuori?

hjälpa mig

Oon 18, tammikuussa 19 vuotta täyttävä lukiolainen ja nyt lukion lopun lähestyessä oon alkanu miettii jatko-opiskeluja ihan todenteolla. Kaverini heitti ilmaan idean että lähtisin opiskelee aikuiskoulutuksen kautta pintakäsittelyalaa, jota meinasin lähtä lukemaa jo peruskoulun päätyttyä, mut aloin miettiä et oonko liian nuori? Onks aikuiskoulutuslinjalla paljonki meitä lukion/ammattikoulun päättäneitä vai pitäskö mun mennä ammattikouluu opiskelee peruskoulun päättäneiden kanssa, mistä en niinkään innostu? Ja jos sattuu löytymää täältä joku joka on lähteny lukion/ammattikoulun jälkee opiskelemaa jonnekin aikuiskoulutuskeskukseen, onko millaisia kokemuksia?

8

454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei nimimerkkiä

      siis pääsääntöisesti lukion käyneet hakee yo-pohjaselle, jos ei ole sitä, niin varmaan sitten aikuislinja, riippuu koulusta. Meillä esimerkiksi olivat sekä yo-pohjaiset että aikuis (tutkintosuorituspohjaset) samassa ryhmässä. Eli opiskellaan vaan ammattiopinnot. Ei ole mitään järkeä mennä peruskoululaisten kanssa samaan, ellei ole muuta vaihtoehtoa. He kun opiskelevat myös yhteisiä aineita, mistä lukiolaisena/aikuisopiskelijana saa hyväksiluvut.

      Meillä oli paljon suoraan lukiosta, tai ammattikoulusta tulleita, eli "alan vaihtajia", joka itsekin olin, itsellä oli vain yksi vuosi välissä aikaisemman ammattikoulun jälkeen. Ei kylläkään kyseessä tuo linja, mille itse haluat hakea. Kannattaa katsella koulun sivuja ja vaikka kysyä sieltä mitä heillä on tarjolla, mutta varmaan melkeen joka koulussa aikuiskoulutusta kanssa ja yo-pohjasta.

    • pääsevät

      alle 25 vuotiaille,mutta aikuiskoulutukseen on yli 25 vuotiaille ylöspäin.Kutenkin nuorten ja aikuiskoulutuksen hakuajat aivan eri tavalla.

      • 12+10

        Ei koulutuksiin ole mitään ikärajoja! Pohjakoulutuksen perusteella yleensä haetaan.


      • ei ole ikärajoja??
        12+10 kirjoitti:

        Ei koulutuksiin ole mitään ikärajoja! Pohjakoulutuksen perusteella yleensä haetaan.

        Ymmärsit väärin.Kyllä on,että yli 25 vuotiaille on aikuiskoulukseen ja nuorten ammattikouluun on alle 25 vuotiaille.Jos et usko niin kysykääpä muualta vaikka ystävältäsi tai työkkäriltä.


      • ei ole!
        ei ole ikärajoja?? kirjoitti:

        Ymmärsit väärin.Kyllä on,että yli 25 vuotiaille on aikuiskoulukseen ja nuorten ammattikouluun on alle 25 vuotiaille.Jos et usko niin kysykääpä muualta vaikka ystävältäsi tai työkkäriltä.

        kaverini pääsi 20-vuotiaana opiskelemaan aikuispuolen ammatillista näyttötutkintoa kaupungin koulussa.


      • 10+12
        ei ole ikärajoja?? kirjoitti:

        Ymmärsit väärin.Kyllä on,että yli 25 vuotiaille on aikuiskoulukseen ja nuorten ammattikouluun on alle 25 vuotiaille.Jos et usko niin kysykääpä muualta vaikka ystävältäsi tai työkkäriltä.

        Olen 30-vuotias ja opiskelen perustutkintoa ammattikoulussa nuorisopuolella. Hain toisen asteen yhteishaussa. Että se niistä ikärajoista.


    • kokemus tämäkin

      Sinuna en edes hakisi aikuis- eli näyttötutkintopuolelle, ellet ole ihan varma mitä siellä opiskelu käytännössä tarkoittaa (tässä on koulu- ja alakohtaisia eroja, joten kannattaa suoraan kysyä koulusta). Ikäsi tuskin on este aikuispuolella opiskelulle, työkokemuksen mahdollinen puute saattaa sellainen ollakin. Hae mieluummin (yo-pohjaiselle) nuorten linjalle tai oppisopimukseen, jos haluat heti olla työelämässä mukana ja oppia tekemällä. Nuorten puolella olisi sulle ikäistäsi seuraa, etkä todellakaan ole "liian vanha" sinne. Yo-pohjaisella saatat olla jopa ryhmäsi nuorin, aikuispuolella olet se juniori aivan varmasti muitten edustaessa ikäluokkaa 30-60v.

      Kirjoitin tän aiemmin jo muualle, mutta tässä oma kokemukseni aikuispuolella opiskelusta, liiketaloutta opiskelin:

      Riippuu ihan omasta työtilanteesta sekä alasta ja koulusta kannattaako mennä aikuispuolelle. Osa perustutkinnoista on sellaisia, että opiskelijalla on oltava jo valmiiksi sen alan työpaikka, tai hankittava se heti koulutuksen alettua... mikä taas nykyaikana on TODELLA vaikeaa, jos ei jo ennestään ole työssä vaadittavaa koulutusta ja työkokemusta. Työn on myös vastattava koulutusta eli mikään kaupankassahomma ei riitä, jos tarkoituksena on saada tarvittavat näytöt kasaan eli joskus valmistuakin. Tätä ei meillä selvennetty tarpeeksi jo hakuvaiheessa.

      Tutkinnon suoritus (näytöt tehdään työpaikalla) vaatii siis työnantajan suostumusta, pitkäaikaista sitoutumista ja halua kouluttaa sinut, joten työsuhteen tulisi olla aika vakiintunut jotta kukaan tähän suostuu. Työnantaja ei tästä koulutuksesta rahaa saa(???), sen sijaan ylimääräistä aikaa ja vaivaa menee. Tietty jos teet työtä palkatta tämä ehkä onnistuu. Tosin se ei ole taloudellisesti mielekästä, koska koulutuksen oletuksena on palkallinen työsuhde. Aikuiskoulutus ei kuulu opintotuen piiriin eli rahaa et saa sitten ainakaan KELAsta, jos ja kun et ole 50v pitkäaikaistyötön ja siten oikeutettu tiettyihin tukiin.

      Edellä esitetystä johtuen meillä opiskelijat olikin siis n. 40-60-vuotiaita, jotka on päässeet toimistohommiin yms. vielä silloin kun työnantajat ei kyselleet koulutuksen perään. Tai ovat jotain merkantteja tms. jotka haluavat päivittää koulutuksensa nykyaikaisempaan. Ovat siis erittäin vakiintuneesti alan töissä. Mutta kuten sanoin, niin vaihtelee koulun ja alankin mukaan, kaikkialla ei ole näin vaikeat järjestelyt.

    • Jos et halua yliopistoon, ovat vaihtoehtosi joko oppisopimus tai ammattikoulu. Niin elä *lauta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      136
      2163
    2. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      204
      1973
    3. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1566
    4. Ilouutinen: Sohvaperunat Soile ja Jorma taas TV:ssä - Sohvikset jo 18 kautta - Onnea!

      Onnea Sohvikset 18 kautta! Ja ihana Soile (ja Jorma!) taas mukana! Lue lisää ja katso Soilen hauska kuva tästä: https:
      Sohvaperunat
      9
      1095
    5. Elokapinan kielto aloite kerää nimikirjoituksia kovaa vauhtia !

      Nyt klo 14 mennessä nimiä on jo liki 17000 allekirjoitusta. Nyt niitä nimiä vaan lisää meille riittää no
      Maailman menoa
      309
      1013
    6. Piupali Paupali

      Kun en mä tunne teitä... Hyvät huomenet ja mukavat päivät ja hyvät viikonloput, arvoisat naiset ja herrat. 😊🎩🎪🤹🏼‍♂️
      Ikävä
      164
      974
    7. Mitä muuttaisit kaivattusi

      Ulkonäössä tai persoonassa
      Ikävä
      75
      878
    8. Elokapinan lakkautusaloite 50 000 nimeä

      Ja lisää tulee, kohta on Ylenkin uutisoitavaa aloitteesta. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143
      Maailman menoa
      260
      864
    9. Hei, mies, kirjoita jotain minusta

      Plus jokin tunnistemerkki/kirjain nimessäni. En todellakaan ymmärrä, pidätkö minusta vai toisesta naisesta. Et ole koska
      Ikävä
      42
      863
    10. Näyttääkö kaivattusi

      Iloiselta vai surulliselta?
      Ikävä
      56
      816
    Aihe