Mällerin Tupla

***

Siis apua! Olen jo raskauden loppuvaiheessa. Olen syönyt koko odotuksen ajan Möllerin Tuplaa. Muistan elävästi, kuinka kysyin apteekin henkilökunnalta, voiko raskaana oleva syödä ko. tabletteja, "kyllä voi". Nyt luin netistä, että EVIRA ei suosittele niitä raskaana oleville. Onhan niissä toki sitä A-vitamiinia, mutta tosiaan luotin apteekin henkilökuntaan. Olen kasvissyöjä eli en syö maksaa, kalaa jne. Muitten kokemuksia? Olenko vahingoittanut lapseni?!?!? Olen järkytyksestä suunniltani, mutta ei kai tässä enää auta ottaa mihinkään yhteyttäkään kun laskettuun aikaan on vain jokunen viikko.

22

3998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5+9

      Minä olen raskausviikolla 12 ja olen syönyt pitkään Möllerin Tuplaa enkä sen kummemmin kiinnittänyt huomiota asiaan vasta kuin nyt sinun kirjoituksesta. Muistaakseni neuvolassa käydessä kerroin syöväni vitamiineja ja tuota mölleriä, mutta ei neuvolantäti sitä sen kummemmin noteerannut.

      Googletin tietoa netistä ja löysin seuraavaa tietoa:
      ******************
      A-vitamiinin saantisuositukset ja rajat

      A-vitamiinin saantisuositus on miehillä 900 µg RE päivässä ja naisilla 700 µg RE päivässä. Raskauden aikana saantisuositus on naisilla hieman tavallista suurempi eli 800 µg RE päivässä, sillä A-vitamiinin tarve lisääntyy hieman etenkin loppuraskaudessa. Jos päivittäinen saanti on miehillä alle 500 µg RE tai naisilla alle 400 µg RE, seurauksena saattaa olla puutosoireita. Suomalaisten keskimääräinen A-vitamiinin saanti ruoasta on riittävää.

      Koska sikiö on herkkä A-vitamiinin liikasaannille, raskauden aikana retinoidimuotoisen A-vitamiinin pitkäaikaissaannin ei tulisi ylittää 3000 µg RE päivässä. Koska myös yksittäinen suuri kerta-annos voi olla sikiölle haitallinen, kerta-annoksesta saatavan retinoidimuotoisen A-vitamiinin määrän tulisi olla korkeintaan 7500 µg RE.
      *****************

      Möllerin tuplassa on a-vitamiinia 250 µg RE päivässä eli n. 30% normaalista saanti suosituksesta. Eli todennäköisesti alkuperäisenkään kirjoittajan ei tarvitse yöuniaan menettää (kuten ei minunkaan).. Möllerin omilla sivuilla kerrottiin seuraavaa:

      *********************
      Voiko Möller-tuotteita käyttää raskauden ja imetyksen aikana?
      Raskauden ja imetyksen aikana omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin riittävä saanti on erityisen tärkeää. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä, mikä tukee sekä äidin oman luuston ylläpitoa että kehittyvän sikiön luuston rakentumista. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvalla DHA:a on tärkeä tehtävä aivojen ja näköaistin kehityksessä. Näitä ravintoaineita saa kalanmaksaöljystä ja muista Möller-valmisteista. Elintarviketurvallisuusvirasto (EVIRA) ei kuitenkaan suosittele kalanmaksaöljyn käyttöä raskaana oleville sen sisältämän A-vitamiinin takia. Möller Luustolle sen sijaan ei sisällä A-vitamiinia, vaan mm. omega-3:a (DHA EPA), D-vitamiinia ja kalsiumia, joka tekee siitä erinomaisen tuotteen raskaana oleville ja imettäväisille.

      **************************
      Ennen raskautta huomasin kyllä kaupan hyllyllä, että Möllerin nivelille tarkoitetussa tuotteessa oli maininta, että ei suositella raskaana oleville naisille, mutta Möllerin Tupla purkissa ei tätä merkintää ollut, joten oletin siitäkin että voi ihan huoletta syödä. Ehkä varmuuden vuoksi siirryn kuitenkin tuohon Möllerin luustolle tuotteeseen.. syötänpähän miehelle nuo loput tuplat =)

      Tsemppiä AP:lle, eiköhän kaikki mene hyvin!!!!

      • AP

        Eli soitin Myrkytystietokeskuksen Teratologiseen tietopalveluun ja sieltä sanottiin, että ei huolta, Möllerin Tuplassa oleva A-vitamiinin määrä on niin pieni, että mitään vaaraa ei kapseleiden popsiminen ole aiheuttanut. A-vitamiinia tarvitaan myös raskauden aikana ja mikäli nauttii Möllerin Tuplaa maksimisuositusmäärän eli 2 kapselia/päivä, saa päivän suositusannoksesta vain n. 30 %. Kyllä tipahti ISO kivi sydämeltä!


      • sm
        AP kirjoitti:

        Eli soitin Myrkytystietokeskuksen Teratologiseen tietopalveluun ja sieltä sanottiin, että ei huolta, Möllerin Tuplassa oleva A-vitamiinin määrä on niin pieni, että mitään vaaraa ei kapseleiden popsiminen ole aiheuttanut. A-vitamiinia tarvitaan myös raskauden aikana ja mikäli nauttii Möllerin Tuplaa maksimisuositusmäärän eli 2 kapselia/päivä, saa päivän suositusannoksesta vain n. 30 %. Kyllä tipahti ISO kivi sydämeltä!

        Mä täällä kans stressasin tämän asian kans. Mut hyvä jos asia on noin ku AP kirjoitti! Että ei siis haittaa, jos on ottanut noita tabletteja...


      • 33+2
        sm kirjoitti:

        Mä täällä kans stressasin tämän asian kans. Mut hyvä jos asia on noin ku AP kirjoitti! Että ei siis haittaa, jos on ottanut noita tabletteja...

        päälle kaiken sen muualta saadun A-vitamiinimäärän??


    • Keettu

      Voisko teistä vuonna 2010 tästä asiasta ekaa kertaa kirjottaneista joku kertoo, miten vauvanne voi nykyään? Oliko siitä mölleristä jotain haittaa? Mä myös alkurasakauden niitä söin ja nyt lopetin, kun huomasin että siinä sitä a-vitamiinia on. Tosin joka paikassa (teratologisessa tietokeskuksessa ja neuvolassa jne) sanottiin, että ei se haittaa ole aiheuttanut, että ei tartte huolehtia. Minusta siihen purkkiin vois kirjoittaa, että "ei suositella raskausaikana". Toki itsekin vois olla tarkempi, mulle vain neuvolassakin suositeltiin sitä omega3 ja d-vitamiinia, joten siksi oon jotain lisiä syönyt..

      • adkj

        Ne A-vitamiinimäärät, jotka voivat aiheuttaa haittaa, pitää olla kuulkaas pikkuisen isompia, kuin mitä jotain Mölleriä syömällä voi saada. Ja pitkäaikaisesti. Sulle on sanottu joka paikassa, että ei ole haittaa, joten usko nyt ja nauti raskaudestasi.


    • Möller hyvä valinta

      A-vitamiini:
      Suuret A-vitamiiniannokset lisäävät ihon sarveistumista ja talin-eritystä. Äkillisen myrkytyksen oireita ovat kallonsisäisen paineen nousu ja ihon hilseily. Pitkäaikaisessa liika-annostuksessa on todettu ihomuutosten lisäksi maksavaurioita ja luuston haurastumista. Turvallisen saannin yläraja on A-vitamiinilla kymmenkertainen suositeltuun saantitasoon verrattuna kuukausien ajan.

      A-vitamiinin mytkytyksiä on raportoitu. Mutta siitä on tosiaan yli 100 vuotta, kun Roald Amundsenin naparetkikunnan jäsenillä tätä ilmeni, koska he söivät jääkarhun maksaa päivittäin. Sen jälkeen A-vitamiinimyrkytyksiä ei olekaan näkynyt. Ne ovat harvinaisempia kuin hammasharjan nieleminen hampaita harjattaessa.

      A-vitamiinia on joissakin hyvin harvoissa synteettisissä monivitamiineissa synteettisenä (imeytyvyys muutaman prosentin luokkaa?) hyvin pieniä määriä ja sen lisäksi joissakin kalaöljyvalmisteissa pieniä määriä. Joten A-vitamiinilla itsensä myrkyttäminen on sangen hankalaa. Neuvoloissa yleisesti suositellaan raskaana oleville lääketehtaiden synteettisiä monivitamiineja, mutta niissäkään ei ole A-vitamiinia lainkaan.

      Luonnollista A-vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista. Ja luonnollista A-vitamiinin esiastetta, karoteenia, saa kasvikunnan tuotteista kuten kasviksista ja marjoista. Kun syö kasvikunnan antimia missä on A-esiastetta niin saa samalla koko karotenoidikompleksin, ei ainoastaan betakaroteenia, joka on tunnetuin karotenoidi


      EI ainakaan apteekin synteettisiä monivitamiineja.


      Odottava, jo lasta suunnitteleva ja imettävä äiti tarvitsee ruoan lisänä ravintolisiä, jotka ehkäisevät sikiövaurioita, raskausmyrkytystä, diabetesta, masennusta sekä edistävät sikiön aivojen, hermoston, luuston ja silmien kehitystä. Lisäksi ravintolisät vähentävät ennenaikaisen synnytyksen ja keskenmenon vaaraa. Tärkeimmät ravintolisät odottavalle ja imettävälle äidille ovat foolihappo, C- ja D-vitamiinit, magnesium, rauta, sinkki ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot sekä maitohappobakteerit. Odottavan ja imettävän äidin tulee ehdottomasti välttää tupakkaa, alkoholia, huumeita ja mielellään myös särky-, masennus- ja epilepsialääkkeitä.



      C- ja D-vitamiinin puute on maailman yleisin ravitsemuksellinen puutos.

      C-vitamiinin riittävä saanti on erittäin tärkeä mm. luustolle ja verisuoniterveydelle.

      C-vitamiinia 500-1000mg / vrk
      D-vitamiinia 50-100µg / vrk
      Foolihappoa 400µg/vrk
      Omega-3
      Magnesium (sitraatti)


      Synteettiset eli keinotekoiset vitamiinit todellisuudessa vain rasittavat kehoamme, koska elimistöllä ei ole keinoa käyttää niitä hyväkseen. Synteettisesti voidaan tuottaa vahvoja vitamiineja halvalla — suosion syytä lienee tarpeetonta kysellä. Mistä voi olla varma, että synteettisesti tuotettu vahva monivitamiini imeytyy kunnolla? Pikemminkin on tehty tutkimuksia, jotka puoltavat sitä, että jos syö synteettisiä vitamiineja, estyy orgaanistenkin vitamiinien imeytyminen. Seuraavan listan avulla erotat luonnollisen vitamiinivalmisteen synteettisestä:
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm

      Jos lääketehtaiden ja muutaman muunkin valmistajan synteettisistä vitamiinihivenaine-valmisteista olisi oikeasti jotain hyötyä, niin niitä halpoja purkkeja lähetettäisiin riisin ja maissin kaveriksi Afrikkaan aliravitsemukseen kuoleville lapsille ja aikuisille.

      Ruuassa ravintoaineita on satoja, jopa tuhansia ja muutaman keinotekoisen vitamiinin ja hivenaineen yliannostus ei tuo terveyttä.

      Foolihapon käyttö varhaisraskaudessa suojaa lasta keskushermostoputken sulkeutumishäiriöiltä.
      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo10543.pdf

      Folaattia ruuasta:
      http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2273&fuclass=all&specdiet=none&items=200&from=top&portion=100g&lang=fi

    • 100µg D-vitamiinia

      "Funktionaalisen lääketieteeseen perehtyneet lääkärit ja asiantuntijat tietävät, että A-vitamiini on merkityksellinen vastustuskyvyn, näön, sukupuoli- ja stressihormonien muodostumisen ja elinvoimaisuuden kannalta. Margariinit heikentävät rasvaliukoisten vitamiinien, kuten A- D- ja E -vitamiinin imeytymistä. Beetakaroteeni on A -vitamiinin esiaste eli ns. pro-vitamiini, jonka teho on n 6 kertaa A-vitamiinia heikompi. Parhaita ja turvallisimpia A-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala ja voi, sekä kalanmaksaöljy, jossa A-vitamiini on luonnollisessa muodossa.

      Suomalaisissa ravintosuosituksissa kehotetaan käyttämään margariineja. Valitettavasti nämä margariineja suosittavat viralliset ravitsemusohjeet ovat aiheuttaneet monille suomalaisille mm. selvän D-vitamiinin puutostilan, mikä on ollut havaittavissa yli 90 %:lla klinikkamme potilaista. D-vitamiinin puute lisää mm. diabetesriskiä, sekä alttiutta sairastua myös muihin kroonisiin tulehdussairauksiin. Margariinien sijaan suosittelemme suomalaisille voita, josta saadaan näitä tulehdusta vähentäviä rasvaliukoisia vitamiineja. Lisäksi voi parantaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä."
      http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=143653

    • 100µg

      Kasviksissa on A-vitamiini esiastetta eli jos kropassa jo on riittävästi A-vitamiinia, niin se poistuu elimistöstä.

      Luonnollinen A-vitamiini on täysin turvallista esim. kalanmaksaöljystä.

    • ......

      Olen syönyt suht. suurta määrää omega 3 koko raskauden ajan. Oon kuullut, että nämä rasvahapot todella tärkeitä sikiön aivojen kehitykselle. A-vitamiinia ei tässä kalaöljyssä ole, enkä mäkään olisi huolissani noista möllerin pitosuuksista. Ajattelin kuitenkin lopettaa kalaöljyn syömisen viim.pari viikkoa ennen laskettua aikaa, koska se ohentaa verta ja lisää vuotoa. Jos synnytyksessä päädytään sektioon, voi olla aika ikävä juttu

    • Omega 3

      Kalajöljyt todellakin tarpeen kaikille, vaikka syö villiä kalaakin.

      http://www.amplia.fi/blogi/?x119991=143653

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm

      "Etelä-Karoliinan yliopiston professorit Carol L. Wagner, Bruce Hollis ja kymmenen heidän kollegaansa julkaisivat synnytyslääkäreiden ammattilehdessä suurimman tähän mennessä tehdyn satunnaistetun tutkimuksen raskaudenajan D-vitamiinin tarpeesta. Tarve on yli kymmenkertainen Suomessakin voimassa olevaan viranomaissuositukseen nähden.

      Tutkimukseen osallistui 256 odottavaa naista, joista 160 pysyi mukana synnytykseen asti. Naiset jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai 50 ja toinen 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä. Hoito aloitettiin raskauden 3-4 kuukaudella. Eeettinen komitea ei antanut lupaa käyttää kolmatta ryhmää verrokkeina, joille olisi annettu 10 µg/vrk, mikä on voimassa oleva viranomaissuositus raskaana oleville USA:ssa ja muun muassa Suomessa.

      Mustaihoisten naisten D-vitamiinin pitoisuus seerumissa (S-D-25) oli keskimäärin 46 nmol/L, mikä on paljon alle viitearvon alarajan (75-150 nmol/l). Valkoihoisten vastaava lukema oli 74 nmol/l eli juuri alarajan alapuolella. S-D-25 nousi raskauden lopulla 100 nmoliin/l vain 37 %:lla 50 µg:n ryhmän ja 46 %:lla 100 µg:n ryhmän naisista. Tässä pitoisuudessa D-vitamiinin aktivoituminen saavuttaa huippunsa. 100 nmol/l on siis vähimmäistavoite. Kummassakaan D-vitamiiniryhmässä ei ilmennyt sivuvaikutuksia. Ehkä hieman yllättäen seerumin kalkkipitoisuus aleni hiukan (meitähän on peloteltu, että D-vitamiini voisi nostaa sitä).

      Synnytyksessä mitattu napaveren D-vitamiinin pitoisuus oli 50 µg:n ryhmässä keskimäärin 55 nmol/l ja 100 µg:n ryhmässä 67,5 nmol/l.

      100 µg päivässä saaneilla naisilla oli 2,5 kertaa suurempi todennäköisyys (kuin 50 µg:ta saaneilla) synnyttää normaalipainoinen vauva. Mitä pienempi S-D-25 oli, sitä todennäköisempi oli ennenaikainen synnytys. Matala S-D-25 liittyi myös infektioihin. Kaiken kaikkiaan raskauskomplikaatiot olivat vähäisempiä 100 kuin 50 µg:n ryhmässä, joskaan ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä."
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2442

      Kuntoon purkkiruualla (A.W Yrjänä):
      http://www.tritolonen.fi/files/pdf/HS-Kuntoon-purkkiruualla.jpg

    • yle 1

      aamu-tv:ssä asiaa D-vitamiinista

    • 6+6
    • 125µg

      "Mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia, sitä enemmän on ahdistusta, masennusta, paniikkihäiriötä ja pelkotiloja, ilmenee tohtori Elina Hyppösen työryhmän (University College of London) uudesta tutkimuksesta. Se vahvistaa käsitystä, jonka mukaan S-D-25:n tulee olla viitearvojen puitteissa (75–150 nmol/l). Se voi edellyttää jopa 100–150 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Suomessa D-vitamiinin viranomaissuositus on liian pieni ja se on omiaan aiheuttamaan sairastumista ja ennenaikaista eläköitymistä.

      Hyppösen tutkimusaineistona oli 7401 henkilöä, vuonna 1958 syntyneiden brittien kohortti. Heitä tutkittiin 45 vuoden iässä ja Clinical Interview Schedule-Revised -menetelmällä, joka kuvastaa masennusta, ahdistusta ja pelkotiloja. Lisäksi masentuneisuutta selvitettiin 50 vuoden iässä Mental Health Inventory-5 -menetelmällä.

      Matala S-D-25 liittyi masennukseen ja paniikkihäiriöön 45 vuoden iässä, samoin kuin masennukseen 50 vuoden iässä. Masennus oli 43 % vähäisempää niillä, joiden S-D-25 oli yli 75 nmol/l kuin niillä, joiden pitoisuus oli alle 25 nmol/l. Paniikkihäiriön riski oli vastaavasti 67 % pienempi. Tulokset puhuvat sen puolesta, että piilevä D-vitamiinin puute liittyy keski-ikäisten ihmisten mielenterveysongelmiin.

      Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia. Suuressa naisten terveystutkimuksessa WHI:ssa ei havaittu korrelaatiota, kun taas NHANES-tutkimuksessa havaittiin. Tohtori Anna-Maija Tolppasen johtama tutkimus Bristolin yliopistossa Englannissa osoitti viime vuonna (2012), että D-vitamiini ja kalaruoka vähentävät lasten ja nuorten masentuneisuutta.

      Suomessa ainakin 250 000 ihmistä syö masennuslääkkeitä, ja psykiatrien mielestä se on liian vähän. He määräisivät niitä mieluusti useammillekin. Mikael Fogelholmin ja Pekka Puskan linja on kuitenkin se, että suomalaiset saavat mieluummin potea mielenterveysongelmia, syödä mielialalääkkeitä ja käydä terapiassa kuin nauttia D-vitamiinia niin paljon, että S-D-25 nousee viitearvojen puitteisiin (75–150 nmol/l). Pekka Puska neuvoikin taannoin Ilkka-lehdessä, ettei vitamiineja pidä syödä, vaan rahat pitää säästää oikeisiin lääkkeisiin."
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2460

      Are vitamin D levels linked to mental health?

      Low levels of vitamin D may be associated with an increased risk of depression in mid-life, says a new study from University College London in the UK.
      http://www.nutraingredients.com/Research/Are-vitamin-D-levels-linked-to-mental-health


      D-vitamiinia pitää syödä, niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle tasolle, joka on keskimäärin 120 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Lapsille hiukan vähemmän.

      D-vitamiini herättää paljon kysymyksiä. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri vastaa katsojien kysymyksiin.
      http://areena.yle.fi/tv/1802812/?start=2m27s

      D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.

    • Ninni!

      Hei, olen raskaana ja ostin apteekin raskaus-hyllystä Möllerin Tuplaa. Siinä on erikseen maininta, että ei sisällä a-vitamiinia. Koostumusta muutettu ilmeisesti? Eli kun ei sisällä a-vitamiinia, ei liene mitään syytä vältellä? :)

    • 31+1

      No se on nimenomaan tarkoitettu raskausaikana nautittavaksi, on eri valmiste kuin nuo ns. tavalliset Möllerit.
      Ei ole muutettu koostumusta, siinä rask.Möllerissä ei olekaan ollut koskaan A-vitamiinia.

      • kananmuna.

        Mitään raskaus Mölleriä ei ole.

        Mölleriä on montaa eri sorttia ja osassa ei ole A-vitamiinia.

        A-vitamiinia tarvitaan ja sitä saa monipuolisesta ruuasta mm. kananmunista, joita on hyvä syödä monta viikossa.


      • kananmuna.
        kananmuna. kirjoitti:

        Mitään raskaus Mölleriä ei ole.

        Mölleriä on montaa eri sorttia ja osassa ei ole A-vitamiinia.

        A-vitamiinia tarvitaan ja sitä saa monipuolisesta ruuasta mm. kananmunista, joita on hyvä syödä monta viikossa.

        D-vitamiinia on syytä ostaa erikseen, vaikka sitä tuossa on 10µg.

        Mutta raskausajan tarve on 125µg.


    • mölleriä.
    • kananmuna.

      KANANMUNAN KELTUAINENKO YHTÄ VAARALLISTA KUIN TUPAKOINTI?

      Kananmunien syönti ei lisää sydän- ja verisuonisairauksia. Yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan kananmunien syönti ei lisää sepelvaltimotautia eikä aivoverenkierron häiriöitä. Meta-analyysiin oli sisällytetty kahdeksan artikkelia ja yhteensä yli 250 000 osallistujaa. (Rong Y ym. BMJ 2013:346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539)

      Pitkään kananmunia pidettiin haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Nyt saadut tulokset vahvistavat näkemystä entisestään.
      http://www.terve.fi/ravinto/kananmunien-terveysvaikutuksista-uutta-tietoa

      Moisen uutinen pitäisi herättää jokaisen, jolla on vielä tallella maalaisjärkeä, että nyt meni pieleen ja pahasti. Kyse on todella sikamaisen huonosta tutkimuksesta, jos nyt yleensä sanaa tutkimus voi tässä yhteydessä edes käyttää. Järki on todellakin kadonnut maailmasta. Se näkyy monessa muussakin kuin tässä lääketieteeksi kutsutussa roskassa.

      Munan syönnin määrä selvitettiin kyselemällä tutkittavilta heidän syömiensä munien määrää. Tämä on epätarkka sekä epätieteellinen menetelmä tutkia mitään. Kuka muistaa edes sen, mitä tuli syötyä eilen?
      http://www.anttiheikkila.com/blogi/kananmunan_keltuainenko_yhta_vaarallista_kuin_tupakointi/

      Viime päivinä mediaa on harhautettu epäilyttävällä tiedeuutisella: Kananmuna lähes yhtä epäterveellistä kuin tupakka. Tupakka on taatusti terveysriski, mutta kananmunien rienaaminen saisi jo loppua.

      Vähän yli 1200:lta tutkimukseen osallistuneelta koehenkilöltä oli sitten kysytty miten paljon kananmunan keltuaisia olivat syöneet. Nyt tulee sitten yllätyskäänne: koehenkilöitä oli pyydetty arvioimaan kananmunan keltuaisten syöntiään kymmenien vuosien takaa! Muistaisitko sinä miten monta keltuaista söit vuonna 1993?

      Tutkimus on tietenkin puhdasta hölynpölyä.
      http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2012/08/19/parempi-munata-itsensa-kunnolla-kuin-elaa-munatta/

      Olli Sovijärven seinältä poimittu Mark Sissonin vastine hiljattain uutisoituun kananmunat ovat yhtä vaarallisia kuin tupakointi -"tutkimukseen".
      http://www.marksdailyapple.com/are-eggs-really-as-bad-for-your-arteries-as-cigarettes/#axzz23hT8gtjR

      Uutinen oli tyylipuhdas esimerkki siitä, mikä mättää tämän ajan terveysjournalismissa. Ja hiukan siitäkin, mikä mättää ravitsemustutkimuksessa. Puhumattakaan siitä, mikä mättää netissä leviävissä kaupunkitarinoissa, joissa väitetään todeksi milloin mitäkin fuulaa.
      http://blog.vogel.fi/2012/08/munakohu-ja-muuta-ruokahysteerista/

    • munalla töihin

      Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista. Yksi muna sisältää kuusi grammaa proteiinia ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä folaattia, joita me suomalaiset saamme ruokavaliostamme aivan liian vähän.

      Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta noin puolet tehokkaammin kuin kasviksista.

      Ja kuitenkin me suomalaiset syömme munia vain noin kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa. Se tekee kolme munaa viikossa. Tähän on laskettu mukaan myös kaikki munat, jotka käytetään ruoanlaittoon: lettutaikinoihin, marenkeihin, pullien voiteluun ja majoneesikastikkeisiin. Miksi ihmeessä niin vähän?

      Kolesterolin takiapa tietenkin.

      Kauhea kolesterolipommi?

      Kananmunat synnyttävät vahvoja mielikuvia kolesterolisodan tuoksinasta. 1980-luvulla asiantuntijat kehottivat välttämään munia. Markettien munahyllyillä törmää edelleen ihmisiin, jotka empivät ostaa munia, ”kun niissä on sitä kolesterolia!”

      On totta, että munissa on kolesterolia. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan verenkiertoon ja suonien tukkeeksi, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

      Munia syödään usein epäterveellisissä yhteyksissä: pyttipannun päällä, hampurilaisen välissä tai pekonin ja vaalean leivän kanssa. Mutta jos munat yhdistää aterioihin, jotka sisältävät paljon kasviksia, veren rasva-arvot pysyvät todennäköisesti tasapainossa. Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että munien syöminen lisäisi sydäntautiriskiä. Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa ei löydetty 14 vuoden seurannan aikana lainkaan eroa sellaisten henkilöiden välillä, jotka söivät yhden munan viikossa tai vaihtoehtoisesti useamman kuin yhden munan päivässä.

      Osa parempaa ruokavaliota

      Amerikan sydänyhdistyksen mukaan munia voi syödä joka päivä.

      Ruokavaliossa ratkaisee aina kokonaisuus.

      Ehkäpä innostut tekemään kasvispitoisia munakkaita tai ruokaisia salaatteja, joissa on keitettyä kananmunaa.

      Laihduttajan paras kaveri

      Munat voivat auttaa myös painonhallinnassa. Yksi kananmuna sisältää vain noin 80 kilokaloria ja hieman yli viisi grammaa rasvaa, ja siitäkin valtaosa on hyvälaatuista.

      Eräässä tutkimuksessa, jossa tutkittavat söivät kananmunaa sisältävän aamiaisen, ylipainoiset laihduttajat pudottivat 65 prosenttia enemmän painoa kuin saman verran hiilihydraatteja syöneet vertailuryhmäläiset. Munalla päivänsä aloittaneet söivät lounaalla keskimäärin 112 kilokaloria vähemmän ja vuorokauden aikana huikeat 400 kaloria vähemmän kuin vertailuryhmä. Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka hillitsee ruokahalua ja syömistä.

      Munia syövillä ihmisillä on todettu olevan parempi ruokavalio. Koska muna ylläpitää kylläisyyttä, ruokavalio pysyy paremmin tasapainossa koko päivän.

    • Anonyymi

      Balabala

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      38
      4659
    2. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      20
      3195
    3. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      272
      2376
    4. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      53
      2247
    5. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      165
      2079
    6. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      89
      1670
    7. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      360
      1661
    8. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      17
      1653
    9. Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.

      Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      1642
    10. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      15
      1289
    Aihe