Olenko hajusteille allerginen?

uniikki,

Huomasin jo vuosi sitten että kurkkuni alkoi tuntua karhealta ja tunkkaiselta kun käytin erästä vanilijan tuoksuista deodoranttia. No lopetin sen käytön eikä sen jälkeen ollut mitään ongelmia melkein vuoteen, kunnes nyt huomasin että taidan olla muillekkin hajusteille allerginen. Ihmettelin pitkään miksi kurkkuni on väliajoin karhean tuntuinen. Sitten eräs aamu istuin koulussa ja edessäni istui poika joka haisi vahvasti jollekkin hajusteelle. Huomasin heti että kurkkuni alkoi taas tuntua karhealta ja henkeä alkoi ahdistaa. En ole varma onko se jokin tietty aine mille olen allerginen. Mitä minun pitäisi tehdä?
Voiko hajuste-allergian testata jotenkin?
Onko siihen olemassa lääkkeitä/muuta apua?

kiitos!

6

792

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kumpi.

      Ehkäpä ongelman ydin et ole sinä vaan se, että hajuste on liian voimakas ja kehosi yrittää kertoa sinulle sen, jotta voit välttää ärsykkeen.

    • 125µg

      Tuoksuherkät koetaan häiriköiksi:


      Joka toinen meistä alkaa voida pahoin, väsyy tai saa päänsärkyä ja muita yleisiä ruumiillisia oireita ympäristömme tavallisista tuoksuista kuten tupakansavusta, tunkkaisesta sisäilmasta, lakan, maalin, kopiokoneen, pesuaineen, pakokaasun tai työtoverin parfyymin, partaveden tai hien tuoksusta. Tällaisella herkkyydellä ei ole toistaiseksi vakiintunutta termiä. Termi tuoksuherkkyys kuvaa ilmiötä ehkä parhaiten. Kyseessä ei ole allergia, vaikka herkkyys usein sekoitetaankin siihen.

      Työtehoa heikentävä tuoksu voi olla niin heikko, ettei sitä edes huomata.

      Tuoksuherkkyys on perinnöllinen ominaisuus. Se on hyödyttänyt esi-isiämme varoittamalla pilaantuneesta ruoasta, villieläimistä ja muusta epätavallisesta ja mahdollisesti vaarallisesta asiasta ja taannut siten paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. Herkkyyttä ei pystytä mittaamaan objektiivisin keinoin eikä siihen ei ole toistaiseksi käytettävissä kunnollista hoitokeinoa. Antihistamiinit auttavat usein ainakin jonkin verran, mutta aivan liian moni joutuu oireittensa voimakkuuden takia käpertymään kotinurkkiinsa uskaltamatta lähteä edes kauppaan. Työpaikat onnistutaan tavallisesti saamaan siedettävän tuoksuttomiksi mutta nipottajan ja häirikön maineelta ei suojaa mikään.


      http://www.hajusteyliherkkyys.com/Tietoa.php

    • cella

      Ihan niin olen tälläinen ihminen joka reagoi hajusteisiin ja huomaan että siitä ei saisi edes puhua, sitä tehdään diagnooseja olotilastani ja olen myös pikkutarkka. Oikeasti olen vaan ilmoittanut että kärsin yliherkkyydestä hajusteilla, ja siiitä saa aina häirikön nimen. Toinen ihminen työmaalla joka on nainen juo kauheasti pyhien aikana ja usein hänellä on "migreeni" maanantaisin, voi kun häntä säälitellään kun ressukalla on migreeni vaivanaan, muut eivät tiedä hänen juomisestaan, enkä liioin sano muille mutta tuntuu vaan niin epäoikeuden mukaiselta kun ihmisillä ei ole tietoa asioista.

    • Hajusteintolerantti

      Ihoallergian hajusteille voi testata lapputestillä, mutta hengitystieherkistymiseen ei ole testiä Periaatteessa altistustesti on olemassa, niitä ei yleensä tehdä. Älä kysy miksi.

      Välttäminen on ainut toimiva hoito. Allergialääkkeet voivat aluksi auttaa, MUTTA jos altistuu jatkuvasti lääkkeiden turvin, herkistyminen yleensä pahenee.
      Itse olen kokenut tämän, en suosittele.

      Matti Hannuksela, professori, vastaa allergia-kysymyksiin Terveys-osion alussa, käy katsomassa. Voit esittää kysymyksen hänelle!

      Toivottavaa olisi, että luokkasi huomioisi herkkyytesi ja lopettaisi ainakin voimakkaiden hajusteiden käytön, ts. siirtyisi hajusteettomiin tuotteisiin.
      Normaalin ihmisen hajuaisti on niin tottunut hajusteisiin, ettei ihminen itse havaitse, vaikka tuoksuisi kuinka hajustetulle.
      Hajusteettomia deodorantteja on nykyään hyvin saatavilla ja valikoimaa riittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5015
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    10. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1235
    Aihe