lähisukulaisen myöntämä koroton laina

pingu77

Pitääkö sukulaislaina ilmoittaa verottajalle vaikka se olisi koroton? Jos pitää, niin koskeeko ilmoitusvelvollisuus sekä lainanantajaa että saajaa?

Voiko sukulaislainan myöhemmin ongelmitta muuttaa lahjaksi vaikka lainaa ei olisi lyhennetty lainkaan? Tietysti siitä joutuu sitten maksamaan lahjaveron, mutta voiko tästä muutoksesta koitua ongelmia jos verottaja tulkitsee, että lainaa ei alunperinkään ollut tarkoitus maksaa takaisin.

7

2308

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikki..

      toitottaa ympäri maailmaa?
      jios minä nostan tilitäni vaikkapa 20000€ ja annan sen siskolleni,en todellakaan tee ilmoitusta kellekkään tai mihinkään.

    • Helepottiko?

      Vastauksena:
      "Pitääkö sukulaislaina ilmoittaa verottajalle vaikka se olisi koroton? "
      Kannattaa ilmoittaa, muutoin voi käydä huonosti verotuksellisesti.
      "Jos pitää, niin koskeeko ilmoitusvelvollisuus sekä lainanantajaa että saajaa?"
      Katso edellinen vastaus.

      "Voiko sukulaislainan myöhemmin ongelmitta muuttaa lahjaksi vaikka lainaa ei olisi lyhennetty lainkaan?"
      Voi, jos mahdollinen korotettu vero mahdollisine viivästyskorkoineen ei kirpaise.
      "Tietysti siitä joutuu sitten maksamaan lahjaveron, mutta voiko tästä muutoksesta koitua ongelmia jos verottaja tulkitsee, että lainaa ei alunperinkään ollut tarkoitus maksaa takaisin."
      Katso edellinen vastaus.

    • tästä elämästä

      Korottomia lainoja ei tarvitse ilmoittaa kummankaan osapuolen.
      Jos ei lyhennetä lainkaan, katsoo verottaja kyseessä olleen lahjan alunperinkin ja pistää veron päälle viivästyskoron mikäli ei ole hyvää selitystä.
      Omakohtainen kokemus:
      Sain omaisilta lainaa sen verran, että erotessani pystyin maksamaan exän ulos talosta. Lainapaperissa luki, että lyhennän kykyni mukaan. No mitenpä työtön yksinhuoltaja paljon lyhensi ja kolmen vuoden päästä melkein alkuperäisenä pysynyt lainasumma muutettiin lahjaksi. Verottajalle piti selvittää kuka teki mitä ja millon, ei tullut ylimääräisiä korkoja.

      Sittemmin vaurastuneena lainailen nyt lapsilleni ja kysyin erikseen verottajalta aiheesta. Paperit kannattaa olla, mutta he eivät niitä tahdo ennen kuin joku asia pitää erityisesti selvittää.

      • pingu77

        Kiitos asiallisesta viestistä ja omakohtaisesta kokemuksesta!

        Työttömänä olen itsekin ja kun töitä saan ryhdyn säästämään tuota lahjavero summaa, jotta laina voidaan muuttaa lahjaksi. Pelkään vaan, että jos ja kun en pysty lainaa lyhentämään verottaja tosiaan katsoo, että kyseessä on ollut lahja alunperinkin ja saan maksella vielä viivästyskorotkin... Riittäisiköhän verottajalle jos muutaman kymmenen tuhannen euron lainasta olisi esim. vuoden ajalta parikin lyhennysuoritusta vaikka 1000 euroa ketale? Näyttäisiköhän laina silloin paremmin siltä, että sitä olisi edes aikomus maksaa takaisin?


    • sdöjlkfjsdklj

      Myös korottomat lainat on syytä ilmoittaa verottajalle, varsinkin jos lainalla on rahoitettu merkittävän omaisuuden hankintaa. Jos verovelvollisen varallisuus tai käytettävissä olevat varat lisääntyvät huomattavasti verrattuna esim. verovelvollisen tulotasoon, verottaja voi olettaa verovelvollisen tehneen ns. pimeää työtä, koska mitään muuta selvitystä ei ole esitetty. Verottaja pyytää asiasta tietysti ensin selvitystä, ennen kuin se esim. tekee arvioverotuksen. Jos laina on ilmoitettu, verottajalla ei ole mitään perusteita epäluuloisuudelle. Ilmoittaminen poistaa siis turhaa arvailua.

      Korottomallakin lainalla pitää olla uskottava ja ralistinen takaisinmaksusuunnitelma. Verottaja harvoin pitää uskottavana takaisinmaksuna lainan kertamaksua takaisin. Jos lainaa lyhentää samaan tyyliin vähitellen kuin normaalia pankkilainaa, mitään vaikeuksia ei pitäisi tulla. Jos uskottavaa lyhennyssuunnitelmaa ei ole, on esim. sovittu lainan takaisinmaksusta kerralla, verottaja tulkitsee lainan herkästi lahjaksi ja veroseuraamukset ovat sen mukaiset. Viisas tekee kaikki selvitykset etukäteen ja välttyy jälkiselvittelyiltä ja turhilta epäluuloilta. Lainan takaisinmaksusta on syytä olla todisteet, esim. hoitaa rahaliikenne pankin kautta.

      Sukulaislainan voi aina muuttaa lahjaksi, jos takaisinmaksuvelvollisuudesta luovutaan. Jos summa on riittävän iso, lahjasta tulee tehdä lahjaveroilmoitus, kuten laki vaatii.

    • Anonyymi

      Korottomia lainoja ei ole. Ne on laittomia. Ja jotenkin tuntuu, että siitä ei ole kuin hankaluuksia sukulaisten kesken niinkuin oma velkaisessa takauksessakin.

      • Anonyymi

        Kommentti oma n aiemman perään!

        Suomessa on lahja- ja perintövero taulukko. Jos lahja on kolmessa vuodessa alle 5000€ sen saa lahjoittaa tai vastaanottaa ilman veroa! Koska kahden yksityisen välinen velkakirja on laadultaan huono noin rahan voi kirjata suoraan tappioksi tai lahjaksi ellei velallinen ole todella rehellinen ( epäilen).

        Jos minulla olisi iso monen miljoonan lottovoitto ja hyvää mieltä niin tekisin näin. Selvittäisin pankkini kanssa velkaa tarvitsevan henkilön luottokelpoisuuden ja antaisin pankille velan pääomaa ja kuluja vastaavan kohtuulisen pantin ja omavelkaisen takauksen sadalle prosentille. Esimerkiksi 3000€ pääoma olisi vajaa 4000€ pantti. Summa jonka olisin valmis häviämään. Suoraa lainaa tai toisen laskuja en alkaisi maksamaan, eikä takaus saa olla kohtuuton suhteessa omaan tilanteeseen. Minuakaan ei ole koskaan autettu elämäni vaikeissa tilanteissa niin en katso olevani velvollinen auttamaan muita!

        Tämä kannattaa aloittajankin tajuta sukulaisiaan kohtaan. Kannattaa opetella yksinkertaista kirjanpitoa ja oppia tekemään sitä säännöllisesti.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1659
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      25
      1461
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1129
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      6
      1091
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1082
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      5
      991
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      964
    8. 6
      960
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      2
      950
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      944
    Aihe