luimiminen, näykkiminen

Miake

Minulla on hoitohevonen, joka myydään tallilta parin viikon päästä. Siltä pitäisi saada pois sinä aikana tuo luimiminen ja näykkiminen. Hoitaessa tamma on ihan kiltti, eikä tee mitään. Tosin jos sen aitaukseen tai karsinaan menee, saa sieltä äkkilähdön kun tamma alkaa puremaan ja potkimaan. Hevonen on rodultaan Suomenhevonen. Se on 15-vuotias. Aitauksesta se on varsinkin todella tarkka. Kun siinä on paksun aidan takana lantalassa, se kurkottaa kaulan mahdollisimman pitkälle ja yrittää näykkiä. Olemme ystäväni kanssa luimimisen saanut vähemmälle, kun olemme pitäneet ruohoa/porkkanaa selän takana, odottanut ettei se luimi 20 sekuntiin, ja palkinneet sen ruoalla. Myöhemmin olemme lisänneet sanan "ei luimi'. Olemmeko oikeilla jäljillä? Jotain kommenttia ja vinkkiä asiasta?

3

785

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cw

      Itselläni on ainakin sellaista kokemusta, että monesti näykkivä hevonen oppii kyseisen pahan tavan, koska sitä syötetään kädestä. Eli makupalojen antaminen kädestä kannattaisi ainakin karsia pois.

    • jäljillä ollaan.

      Muista katsoa alaspäin, kun hoidat, viet/tuot tarhaan tai menet aitaukseen. Jotkin hevoset ovat erittäin herkkiä tuijottamiselle ja saattavat hermostua siitä. Pidä katse alhaalla, tai ota tallille isolierinen hattu, ja aseta se päähäsi niin, että se peittää katseesi. Pysähdy karsinan ovelle. Jos karsinaan/aitaukseen ryntää, hevonen saattaa puolustaa omaa tilaansa. Kiinnitä tamman huomio itseesi, niin että se katsoo sinua kunnolla kaulaa myöten, eikä vain muljauta silmiään. Ota hitaasti askeleita, ja tarkkaile reaktioita. Jos näyttää, että ampu tulee, ota yksi askel taaksepäin. Osoitat sillä, että kunnioitat sen tilaa, vaikket annakaan sen määrätä. Ota taas hitaasti askelia eteenpäin.Toista niin monta kertaa kuin on tarvis. Alussa kehittyminen on hidasta, joten varaa aikaa ja kärsivällisyyttä. Heti kun hevonen seisoo nätisti eikä luimi, käänny selkä tammaan päin. Selän kääntäminen lievittää saalistajan eli ihmisen tuomaa painetta ja kun emme toljota sitä, hevone saa olla palkinnoksi hetken rauhassa.

      Jos huomaat tamman aikovan näykkäistä, niin sekuntia ennen nosta kädet noin 20 senttiä irti kyljistä eteenpäin. Ei ole tarkoitus osua hevoseen, vaan matkia lauman sisäistä elekieltä. Käsien nostaminen vastaa suunnilleen lauman johtajan luimaisua, "nyt siivosti tai muuten ...!" Mitä heikompi näykkäisy-yritys, sen heikompi heilautus. Jos tamma ei reagoi, tee ele voimallisemmin ja isommin ja puuskahda tyyliin "hm!" tai "tsot!"

      Muista kehua hevosta aina, kun se ei luimi, tai rapsuttele siitä muuten vain. Pelkkien rangaistuksien voimalla hevonen tottelee pelosta ja pakosta, ei miellyttämisen halusta. Älä ikinä huuda tai läpsi hevosta.
      Rauhallisella käyttäytymisellä voittaa eläimen luottamuksen nopeammin kuin uskoisikaan.

    • iines.v

      Sillä on johtajuusongelma! Eli se pitää itteään johtajana ja sää oot sille vaan joku palvelija joka tuo sille ruokaa!
      Näin ei saa olla! Sun pitää näyttää sille että sää oot pomo! Eli väistätyksiä, pakituksia! Myös paljon karsinassa! Aina kun käyttäytyy huonosti, pyöritä tai pakituta.
      Miten kulkee talutuksessa? Hevosen kuuluu kävellä takana, jos yrittää etuilla - > pakitusta niin kauan että pysyy siellä.
      Eikä missään tapauksessa saa antaa kädestä mitään, kaikki herkut ruokakuppiin.
      Ruokinnassa: odota karsinan ovella niin kauan että väistyy pois edestä, jos tulee kohti astu askel taakse, ja taas jos väistää vähän ota yks askel eteen. Jos meinaa tulla takasin eteen, askel taakseppäin. Tämmöstä soutamista :).
      Kun se alkaa oppia, sun pitäs johtajana pystyä "syömään" sen ruokakupista niin, että se nätisti vaan odottaa.

      Sama kun oot menossa karsinaan, sen kuuluu väistää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe