Vuonis ylläpitoon?

mustikka-kaneli-omen

Hei! Olen 13v tyttö ja olen käynyt alkeisleirillä ja ratsatanut pelkästään maastossa. Osaan puhistaa varusteet ja tiedän perus jutut. mulla on serkku joka on harrastanu hevosia 12 vuotta ja on luvannut auttaa kaikessa missä apua tarvitsen.Olen myös vuokrannut vuonohevosta ja shettistä ymv. Nyt haluaisin tietää vuoniksen kuluista vuonis tulisi meidän pihalle pihattoon ja aivan naapurissa olisi heppa kamuja. Vuonis olisi harraste käytössä joten kuinka paljon päivässä/kuukaudessa vuoniksen RUOKIIN menisi rahaa? ps. vanhemmillani on innostusta ja hekin käyneet ratsastamassa, mutta aika vähän aikaa. PPS. En ole ihan heti heppaa ottamassa, mutta kyselen jo valmiiksi "kysyvähän ei eksy :)" Voi olla että vasta vuosien päästä saan vuoniksen ylläpitoon/vuokralle ja niiin :) -toivon asiallisia vastauksia-
kiitos jo etukäteen vastauksista

- mustikka-kaneli-omena

6

612

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HEVOSKAMUT:

      Olisi kaikista parasta, jos vuonis saisi olla muiden hevosten kanssa samassa tarhassa/pihatossa. Hevosella voi olla yksinäistä, kun se joutuu olemaan pihatossa yksin yöt ja päivät! Kysyppä siltä viereisten hevosten omistajalta, voisiko mahdollisesti hänen (väh. 1 polle) tulla asumaan sinun vuokravuoniksesi kanssa pihattoon..? Hevoset ovat kuitenkin laumaeläimiä...

      APU JA HÄTÄTILANTEET:

      Suosittelisin kylläkin vuokristasi eniten täysihoitotalliin. Siellä on paremmat ratsastusmahdollisuudet, hevoskamuja enemmän sekä apua ammattilaisilta hätätilanteissa! Ellei serkkusi asu ihan kävelymatkan päässä, niin, että apu tulisi nopeasti..

      RUOKINTA:

      Riippuu mitä ruokaa ostat. Jotkut ruoat ovat kalliita ja jotkut hieman halvempia. Riippuu myös ostatko heinän lisäksi mineraali-kiven,kauraa tms, vai annatko pelkkää heinää. Kysy ehdottomasti vuokraponin omistajalta, mitä ruokaa poni syö! Sitä ei kannate vaihtaa, jos se sopii ponin vatsalle ja maistuu ponille! Mene katsomaan hevoskauppoihin eri ruokia, ja vertaile hintoja! Ota laskuri mukaan, ja kerro joka ruuan hinta niin monesti kun ostat kyseistä ruokaa (riippuu siis paljonko hevonen syö, kuinka iso ruokasäkki on).

      SINULLE:

      Vuokraa yli 8v. ruuna/ tamma, sillä nuoret ovat arvaamattomia maastossa. Nuori poni on alle 7-8v. Mitä iäkkäämpi sen parempi ( paitsi ikäloppu ei ole hyvä, yli 20v.) Vuokraa turvallinen,kiltti ja maastovarma opetusmestari!

    • hevosia hevosia

      sun pitäs ensin vähä laskeskella paljonko semmonen hopukka syö suunnilleen kuukaudessa ennen kun voit alkaa laskeskeleen paljonko tulee maksamaan :)
      hyvä nyrkkisääntö on että 1-1,5kg heinää 100elopainokiloa kohden.
      kauraa ei välttämättä edes tarvi ja kivennäiset ovat suht halpoja (tarkista kuitenkin siltä omistajalta paljonko hopsu on tottunut syömään ja mitä yleensä hevosille on tehty ruokintasuunnitelmat joiden mukaan eletään :) )
      itselläni suokki ja sen perus kuukausi kuluihin menee noin kuukaudessa (kuivikkeena käytän turvetta joka on hintavempaa ku puru mutta myös hintansa veroinen (aloitukseen meni 4paalia ja sen jälkeen yksi paali per viikko ja se paali maksaa agrissa n10€),heinä on esikuivattua tutulta naapurin mieheltä 25€/paali (hopsu syö siitä 4vk) sitten kaura joka on noin 0.15€/kg (meillä kauraa menee vain sen verran että saan kivennäiset uppoomaan) ja sitten se kivennäinen eli reisig mineral (säkki maksaa noin 27€mutta kestää hyvän tovin) siin on suositus syöttämäärä harraste hevoselle 1dl eli 100g mikä taas olis kuukaudessa n.3kg ja säkissä on 20kg eli se kestäs reilu puol vuotta :),siihen päälle kauraa 2l päivässä joka on kiloissa n.1.1kg mikä olis kuukausi tasolla reilu 30kg joten hinnaksi tulisi suunnilleen vajaa 5€
      eli kuivitus n.40€/kk
      heinä n.30€/kk (pikkupaali n.3.50€/10kg)
      kivennäiset olis kuukautta kohden n.5€
      ja kaura sen 5€
      eli n.80€/kk
      kannattaa kysellä tuota heinää eri välittäjiltä...hyvääkin saa halvalla :)
      tähän ei ole laskettu vesiä tai sähköä ja sitten on vielä mahdolliset eläinlääkärin kulut jos tarve vaatii.

      suosittelen myös kysäisemään lainaisiko naapuri sinulle hopsun seuraksi jotain hevosta ni ei tarvi olla yksin ja toisekseen ne saavat purkaa pöljä energiat keskenään :)

      toivottavasti nyt sait tästä edes jotain osviittaa :D
      ja oikeassa olet kysyvä ei eksy ja tyhmää kysymystä ei ole olemassakaan :)
      ja mukavaa kun se serkkusi on lupautunut auttamaan sinua :)
      onnea tulevan vuokrapollen kanssa :)

    • emsux

      Nykyinen vuokraponi (18v vuonis) syö pääsääntöisesti vain heinää, kauraa ja kivennäistä ja hyvin jakselee. Se saa liikuntaa siis 6 kertaa viikossa ~ 2 rentoa, 2 normaalia ja 2 rankkaa treeniä. Treenit sisältää siis maastoilua, koulua ja esteitä (satunnaisesti).
      Aamulla poni saa ruokaa:
      3 dl kauraa
      1½ siivua heinää
      Ilalla poni saa ruokaa:
      3dl kauraa
      1dl kivennäistä
      3 siivua heinää

      Noilla määrillä poni pysyy hyvässä kunnossa ja voi hyvin. Hinnoista en niinkään tiedä, mutta ei se kovin kalliiksi tule...


      Kun aijot vuokrata sen hepan, niin älä vuokraa kovin nuorta. Jokin perheheppa olisi hyvä, joka kumminkin osaa jotakin, ettei ihan puskaratsu ole..

    • dfghjklömnbvdsa

      Hei ja kiitos vastauksita.Elikkäs tuleva vuonis on tottunut pelkälle heinälle ja naaurista tulee yksi heponen sille kaveriksi kiitos! : )

    • Hevostäti

      Moikka!
      Hevonen tarvitsee aina ruokansa myös kivennäistä, pelkällä heinällä ei oloneuvoskaan pärjää. On myös huolehdittava, että hevonen saa magnesiumia, vitamiineja, yms.

      Kaura ei ole ainoa väkirehu, jota hevoselle voi tarjota, vaikka monet aloittelijat asian niin mieltävätkin.

      Olethan selvillä mitä pihatto oikeastaan lain mukaan tarkoittaa? Laitahan isin ja äidin kanssa googleen.

      Tuo jonkun mainitsema ruokinta esimerkki, jossa hevonen sai yhteensä 4 ja puoli siivua heinää päivässä ja puolisen litraa kauraa, on aivan liian vähän! Heinää tulee olla vapaasti, jos muuta ruokaa (paitsi tietenkin kivennäiset, yms) ei hevonen saa! Hevosen ruoansulatus vaatii jatkuvasti pieniä määriä ruokaa, ettet hevonen sairastuisi.
      Jos kauraa saa vain tuon nimellisen määrän, voisi sen korvata jollain muulla, pellavarouhe tms.
      Ja vaikka hevonen söisi mitä mössöjä, on tuo esimerkki määrä heinää aivan liian pieni. Heinäkin maksaa, varsinkin pienissä erissä n. 2-3 e paali ja päälle kuljetukset.
      Hevosen ruokintaa ei saa milloinkaan muutta äkisti, ei edes heinästä toiseen, vaan se on tehtävä pikkuhiljaa totuttamalla, aikuisen, ASIANTUNTEVAN ihmisen opastuksella. Ähky, mahahaava ja muut ovat viheliäisiä ja jopa henkeä uhkaavia tiloja hevoselle.

      Yleensähän nämä pikkutyttöjen unolmoinnit jäävät vain suunnittelu asteelle, ellei vanhemmat ole todella innostuneita asiasta, mikä on toisaalta hyvä, toisaalta harmi. Sillä oikealla ohjauksella, asiantuntevassa ympäristössä voisi saada ihania kokemuksia ja muistoja "oman" hepan kanssa.

      Mutta muistakaa että hevonen ei ole lelu, ruoan lisäksi kuivitys maksaa, myös pihatto on puhdistettava joka ikinen päivä, juoma ja ruokakupit pestävä, kaviot vuoltava, hevonen kengitettävä (kengät voivat irtoilla myös kesken kaiken), hevonen voi loukkantua laitumella ja se täytyy aina pystyä toimittamaan tarvittaessa klinikalle (mistä traileri?)

    • itellä hoitsuna ollu kaks vuotta vuonisruuna ja samoilla ruuilla pärjänny hyvin. kauraa litra - puol litraa minesyliä (kivennäistä) kauran määrä vaihtelee hieman, jos raskas lenkki takana annetaa vajaa litra jos vapaa päivä annetaan puoli litraa. tarhassa pollella ollut pyöröpaali ja yöksi annettu karsinaan 3 siivua heinää :-) välil myös pottui , leipii porkkanoit sekaan:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1719
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1678
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      14
      1209
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1154
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1132
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1047
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1001
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      985
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      984
    10. 9
      976
    Aihe