Hyvän leivän leipomiseen ei ole oikotietä
Ohjeita kotileipurille
Seikkaperäinen resepti- ja ohjekirja
Heléne Johansson: Leipä, Tammi 2010
Monet seikat, jopa leipurin mieliala, voivat vaikuttaa siihen, ettei
taikina käyttäydy samalla tavalla joka päivä. Myös huoneen lämpötila, jauhojen ja hiivan laatu ja tuoreus, jopa ulkoilman
kosteus ja ilmanpaine, ym. voivat vaikuttaa leivän onnistumiseen.
Kirjan tekijä sanoo ottavansa ruoan, kuten myös leivän kuolemanvakavasti. Hän tuumii, että ruoan kanssa ei pelleillä.
Kirjan johdanto osa on lyhyt ja napakka. Sitten päästäänkin
leipomistekniikan opetteluun, hapanjuuren tekoon, erilaisiin
leipiin, kuten ruissämpylöihin, imellettyyn limppuun, fenkolileipään, rouheiseen kehysleipään, omena-rusinaleipään,
luumuleipään, happamaan ruisleipään, vierreleipään, pasteijoihin,
leipätikkuihin, jne. , vain muutamia mainitakseni.
Taitava leivän tekijä voi myös muunnella reseptejä ja tehdä
löytöjä ja uusia makuelämyksiä. Kirja on jaoteltu aamiais-,
päivällis-, juhla- ja eväsleipien resepteihin. Itselläni oli tietysti
alan harrastaja esilukijana ja hän tuumi, että kirja on todellinen
aarre leivän tekijälle.
Kirjasta löytyy myös vinkkejä jauhoista, suolaisista ja makeista,
pähkinöistä ja siemenistä, hiivasta ja muista aineista sekä tarvikkeista.
Kirjan tekijä suosittelee tasokkaita leipiä vaativalle yleiskonetta,
eikä niinkään sähkövatkainta ja taikinakoukkuja. Yleiskone helpottaa työtä ja parantaa jauhojen mahdollisuutta kehittää sitkoa.
Havainnollisen kuvituksen myötä tulevat esitellyiksi tarvittavat
asiat hyvän leivän valmistukseen ja ja yli neljänkymmenen erilaisen leivän koostumukseen.
Lukiessa tulee ihan mieleen ne äitimuorin leivät P-Karjalassa, jotka onnistuivat aina ja joihin vielä taikinana painettiin kämmensyrjällä risti siunaukseksi.
Leipä
16
258
Vastaukset
- HTZA
Ongelmasi on siinä, että kukaan, tervejärkinen, ei enää leipää syö.
Kakkostyypin Diabetes on julistettu pannaan.
H.on luultavasti terveellisempää kuin kalja, viljatuotteita molemmat. Toinen ei aiheuta humalatilaa.
- HTZA
tinnarella kirjoitti:
on luultavasti terveellisempää kuin kalja, viljatuotteita molemmat. Toinen ei aiheuta humalatilaa.
Nostaa sokeritasoa liian nopeasti ja rasittaa Haimaa.
Tässä täytyy muistaa että täysjyväjauho on yhtä vaarallista.
Täysjyväleipä on , kohtuullisesti, ok. Siis kokonaisia jyviä.
Olut on ok.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00887
Mutta täytyy muistaa että kalja tuhoaa Haiman ja viina Maksan, liikaa käytettynä.
H. HTZA kirjoitti:
Nostaa sokeritasoa liian nopeasti ja rasittaa Haimaa.
Tässä täytyy muistaa että täysjyväjauho on yhtä vaarallista.
Täysjyväleipä on , kohtuullisesti, ok. Siis kokonaisia jyviä.
Olut on ok.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00887
Mutta täytyy muistaa että kalja tuhoaa Haiman ja viina Maksan, liikaa käytettynä.
H.oli se sitten mitä tahansa, kohtúullisesti syötynä leipä on ihan terveellistä. Etenkin kokojyvistä valmistettu, ilman sokerin lisäystä eikä rasvaakaan tarvita.
Hyväksyn 2-3 pulloa kaljaa viikossa, siitä yli menevä on liikaa, etenkin diabeetikolle.- HTZA
tinnarella kirjoitti:
oli se sitten mitä tahansa, kohtúullisesti syötynä leipä on ihan terveellistä. Etenkin kokojyvistä valmistettu, ilman sokerin lisäystä eikä rasvaakaan tarvita.
Hyväksyn 2-3 pulloa kaljaa viikossa, siitä yli menevä on liikaa, etenkin diabeetikolle."Täysjyväleipä on , kohtuullisesti, ok. Siis kokonaisia jyviä"
Yksikin pala Ranskanleipää tms. on pahasta.
Diabeetikon leivällä pitää aina olla rasvaa ja sen pitää aina olla puhdasta Voita.
H. HTZA kirjoitti:
"Täysjyväleipä on , kohtuullisesti, ok. Siis kokonaisia jyviä"
Yksikin pala Ranskanleipää tms. on pahasta.
Diabeetikon leivällä pitää aina olla rasvaa ja sen pitää aina olla puhdasta Voita.
H.tällä kertaa olin samaa mieltä.
Tarkoitin sokerin ja rasvan lisäyksellä sitä, että monissa ohjeissa on mukana sokeria ja rasvaa.
Ei niitä välttämättä leipään tarvita.
Leivän päälle on laitettava hyvää rasvaa, onko voi paras, siitä kiistellään taas.
Aikoinaa tein hapanleipää.
Naapurilta sain juuren ja ohjeet.
Koskaan ei syömättä jäänyt ykskään limppu, eikä edes moitteita tullut.
Kuinka hyvä olisinkaan jos oisin jatkanut sitä kaupungissa.
Mutta sähköuuni ei kuitenkaan tuo yhtä hyvää makua kun oikea leivinuuni.Oletkaan ,leivinuunista jäänyt tulen ja tuhkan aavistuksenomainen maku sekaleivässä oli taivaasta.
koti-kiusattu kirjoitti:
Oletkaan ,leivinuunista jäänyt tulen ja tuhkan aavistuksenomainen maku sekaleivässä oli taivaasta.
oli leivän pohjassa isojakin nokikokkareita, kun uuni oli luudittu hiukan hutaisemalla.
koti-kiusattu kirjoitti:
Oletkaan ,leivinuunista jäänyt tulen ja tuhkan aavistuksenomainen maku sekaleivässä oli taivaasta.
Siinä on aineksia kaikkiin muihinkin makuihin.
Ja aina ruoka joka tehdään leivinuunissa on parempaa kun sähkösellaisessa.
Leipää pitää olla, oli se sitten kokojyvää tai ei. Jollei leipää olisi varmaan kuolisin nälkään. Se ei ole pahasta vaan ne moninkertaiset päällykset eli jos teet juusto-makkara-voileivän, siinä on jo kaksi rasvaa liikaa. Äitini leipoi kun olin lapsi, itse leivoin lapsilleni jopa hapanjuuren tein, vieläkin leivon sämpylät itse ruisleivän ostan jo kaupasta.
- henrjii
Röpörieska
1 l piimää
1 tlk kermaviiliä
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 dl sulatettua voita
Liota ohraryynejä piimässä yön yli. Lisää sekaan muut aineet, voit halutessasi jättää kermaviilin ja munan pois. Sekoita aineet hyvin. Kaada taikina voidellulle uunipellille ja paista 250 asteessa noin 20 minuuttia.- Pirre*
on hyvää lämpimänä..paha vain kun sitä tulee syötyä liikaa :(
- Gluteenitonta
keliaakikolle sopivia ohjeita? Meidän lähiöleipomossa ei myydä lainkaan gluteenitonta leipää. Jotain kinttanaa voi jostain kaupasta saadamutta olis kiva viedä keliaakikkoperheeseen joskus tuliaisia. Miksi keliaakikot on unohdettu? Eikö heille kannata kehitellä mitään herkullista?
löytyy leivontaoppaita, etsi kirjastosta tai kirjakaupoista.
Keliakialiiton sivuilta löytyy paljon tietoa.
Nykyisin kaupoissa on todella hyvät valikoimat gluteenittomia tuotteita, pyydäpä kauppiasta tilaamaan ellei omassa kaupassasi ole.- görgyj
Anceli kirjoitti:
löytyy leivontaoppaita, etsi kirjastosta tai kirjakaupoista.
Keliakialiiton sivuilta löytyy paljon tietoa.
Nykyisin kaupoissa on todella hyvät valikoimat gluteenittomia tuotteita, pyydäpä kauppiasta tilaamaan ellei omassa kaupassasi ole.kun kysyttyjä ovat.
http://www.kvaliitti.fi/keliakialiitto/view/categories.asp?koodi=res
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia
Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell2184972- 1892693
- 671572
Kysymys muille miehille
Onko teille varattu nainen ongelma? Mikään muu naisessa ei töki kun se että hän on varattu. Kamppailen houkutuksen kanss521400Kohta katson sun kuvaasi
ja päästän ajatukseni liitämään. Jo kuvasi näkeminen rauhoittaa, ja pistää hyrräämään vähän muutakin. Ihanan kaunista sa91272Minkä asian haluaisit muuttaa kaivatussasi?
Mikä kaivattusi luonteessa tai ulkonäössä ärsyttää sua?991268- 1321237
Jos kaivattusi on perääntynyt lähestyessäsi
jossain tilanteessa, ymmärrätkö miksi hän saattoi tehdä sen?1091174Ahneus iski Fazeriin, suklaalevy kutistuu 180 grammaan
Kun mikään ei riitä. Shrinkflaatio. Mitä isot (Marabou) edellä, sitä pienet (Fazer) perässä. Pienikin voi siis olla a1511166- 791155