Lihanjako...

Yxs ritsamies vaan..

Meidän seurassa on käytössä ns. tasajako jolla tarkoitan sitä että kaikki liha jaetaan saman suuruisiin osiin. Tässä tärväytyy fillet ja hyvät paistitkin. Olisiko olemassa joku järkevämpi tapa, jolla voisi edes joskus saada konaisen fileen, hyvän paistin jne. Tiedän että uusia käytäntöjä on monessakin porukassa vaikea saada läpi.
Miten onnistui teidän seurassanne ja kuinka siellä sujuu lihan jako?

22

4507

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ljhlkjjlj

      on ollut näinnikkään. Jos lupia kohtalaisesti, niin sovitaan ketkä aina vuorollaan ottavat hirvet kantoon. Esim. kaksi hirveä köllöllään niin neljä ukkoa ja hirvi aina puoliksi ja takakonttiin ja kotiin paloittelemaan tai jos on lahtivajassa vermeet....

      Vannesahalla silppuamista on kanssa harrastettu ( jos muutama lupa ) ja siten lihat kaikki pottilihaa ja purkkiin ym. Silleen mielestäni arvokas tavara pilalla.

    • filettä koirille

      Meillä samoin lihojen pilaamista. Fileetkin menee selkärangan mukana luusahan läpi. Selkä paloitelaan
      aina jopa 20 osaan. Ei siinä paljon fileitä eroita sen jälkeen.
      Porukassa on joku paloittelukurssin käynytkin, mutta kun se oikea paloittelu tapa ei vain käy.
      Porukan vanhimmat sanovat , kyllä ne välttää.
      Kyseisellä tavalla paloiteltuna olen syöttänyt koirillekin, niin sisä kuin ulkofilettä.

      • tyhmyys huipussaan

        suomalaisen metsästyksen alennustila, lihakateet mukamas metsästäåjät rääpivät saaliinsa lähinnä koiranruoaksi.


      • Tasajako ry.
        tyhmyys huipussaan kirjoitti:

        suomalaisen metsästyksen alennustila, lihakateet mukamas metsästäåjät rääpivät saaliinsa lähinnä koiranruoaksi.

        Ammutaan senverran hirviä, että jokaiselle saadaan oma ruho, paraimmille kaksi.
        Myyntiin menee kaikki viralliset hirvet.


    • Tasajako ei ole teoriassakaan mahdollista. Tärkeintä on, että olipa jakoperuste mikä hyvänsä, on se tasapuolinen ja rehellinen. Meillä tehdään noin tasa-arvoisia lihakasoja, jotka arvotaan eri henkilöiden toimesta. Fileet jaetaan kokonaisina jokaiselle vuorollaan ja jos jää ylitse, saa liiat fileet koiramiehet tai muuten hyvin ansioituneet miehet. Helppoa, tasapuolista ja ennenkaikkea rehellistä.

      • Jahtimees

        tasajako vaan ei tässä toimi. Lihat ehjinä pussiin ja arvonta. Joku saa hyvin , toinen ei. Mut pitkässä juoksussa tasoittuu kyllä hyvin.
        Sisäfileistä osa syödään teurastuksen yhteydessä, osa myydään peijaisissa huutokaupalla ja osa annetaan vuoden hirvimiehelle. Näin meillä tehty vuosia ja kukaan ei valita.


      • Kainuun sänkiäinen

        Meillä muuten sama käytäntö, mutta jatketaan seuraavana vuonna fileen osalta lista loppuun. Sitten arvotaan uusi lista, joka käydään läpi arvotussa järjestyksessä. Lihakasat pyritään tekemään samanarvoisiksi, minkä jälkeen arvotaan - myös poissaolevat saavat omat kasansa.


    • hyvät paistit

      Vasa 2 osaan ja aikuinen 4-6 osaan, jää jokaiselle hyvät palat eikä tarvi pilkkua nussia. Jokaisen hirven kokonaispaino luineen näkyy ryhmää kohti koko syksyn. Viimeisiä hirviä kun tulee niin tasoittellee sitten "jauhenliha palasilla" viimeiset hirvet. Vanhanaikaista ja sairasta nykyään alkaa VAAKA hommiin. Meillä jokainen saa ainakin vasan ja aikuisen hirven ulko ja sisäfileen kokonaisena. Ainoastaan jauhelihaksi menevä liha pilkotaan.

    • Hirvimetsästäjä

      Ne jotka valittavat lihan jaosta pitäisi vaihtaa harrastusta. Lihan saanti on sivuseikka pääasia on itse metsästys.
      Meillä kaikkille arvotaan suurinpirtein samanlaiset lihaosuudet eikä kukaan valittaa!

      • Anonyymi

        Täytyy sun olla aikamoinen mulkku jos ajattelet että lihaa haluavan pitäis vaihtaa harrastusta. Metsästys on lihan hankintaa ja sitä sen pitäisi ollakin.


    • semmosta se!

      Meillä "eväshirvi" ammutaan jo elokuussa. Porukan elukat on sama siivuttaa vannesahalla fileineen päivineen.

    • Hirven-kaaturi

      Meillä osataan leikata oikein. Kaikki erilleen paistit, fileet, potkat, luut koirille tai roskiin. Kun on suunnilleen kaikki leikattu sitten vasta jaetaan. Punnitaan ensiksi esim. paistit ja jaetaan kasamäärällä. Digitaalivaaalla menee tasan. Sitten kyljet, fileet, ym. Ei ole isoa eroa kasassa.

      Meillä on kasoja 34. Joskus jos on 1-2 hirveä jaossa, sen jakaa 1/3 porukka. Sitten lopussa tasataan, jos on tasaamista. On vitunmoista meininkiä jos fileetkin silputaan selkärangan mukana soppalihoiksi.

      • täys fileet

        Meillä on maximi 5 kasaa/hirvi. Saa kunnon palat. Ei tule silppua. Parhaillaan 5 osaan 1 aikuinen ja vasa. Siinä riittää illaksi puuhaa. 30 henkeä porukassa ja tulee hyvin jaot, kellään ei valittamista eikä näläkä.


    • Starfighter

      Meidän seurassa on myös sama käytäntö, eli lihat jaetaan tasan kaikkien viikonlopun aikana jahdissa olleiden kesken, tietenkin jos olet vain yhden päivän saat nk. yhden päivän pussin. Sisä Fileiden osalta teemme siten että arvomme ne osallistujien kesken aina viikonlopun päätteeksi. Arpa maksaa 5€ kappale ja rahat käytetään metsästys kuluihin. Minusta se käytäntömme on tasapuolinen ja reilu. Ne jotka osallistuu ne myös jakavat saaliin, eli pääsy jaolle on omasta viitsimisestä kiinni. Tietysti jos olet siraana on se huonoa tuuria, näin kävi minullekin pari vuotta sitten kun makasin sairaalassa kyllä söi miestä mutta ei voinut mitään.
      Tietysti on myös nk. maanomistajien pussit koska kaikki maanomistajat eivät osallistu jahtiin. Homma on kuitenkin toiminut hyvin jo vuosi kymmeniä.
      terveisin Metsämies

    • 7 miestä ja 10 lupaa

      Meillä jaetaan hirvet arpomalla porukassa ensin hirven saanti järjestys.
      Sitten syksyn mittaan kaadosta aina kokonainen hirvi arvotun järjestyksen mukaan kullekin. Ylimääräiset hirvet myydään, harvemmin porukassa kukaan on toista hirveä itselleen halunnut.

    • lapaluu jäi..

      Meiän porukka säätäny kirjallisia sääntöjä jo monena vuonna.Vielä viime syksynä yksi löysi porsaanreiän.Kävi metillä yhtenä viikonloppuna ja sitten tuli pitkä sairaus ja hidas toipuminen...Säännöissä ei ollu tähän tilanteeseen ratkaisua niin seuran puh.johtaja päätti asian näin.Täysi lihaosuus jaettava.Nyt vuosikokoukseen tuodaan esityslistalle pykälä muutos.Vaikeata on täytyy myöntää mutta koiramiehenä olen koettanu palvella parhaani liharosvoja.

    • Peltokaataja

      Kyllähän se fiksuinta olisi, jos kokonaisia hirviä tai vähintään puolikkaita jaettaisiin. -Joutuu vuoroa odottamaan, mutta saa kerralla enemmän ja laatua.
      Se on liharosvoille ja loisijoille vain huono systeemi kokojako, kun eivät pääse siinä vähän niin kuin sinusta vaivihkaan hakemaan lihoja;) Ja sitten on niitä, jotka lihan takia porukassa, eli ei niitä kiinnosta jahdata kuin omaa hirveä ja sitten ihan kiimassa painostavat muitakin sitä niiden hirveä tappamaan, kun kiire saada lihat pataan. - Pahmpia losisijoita porukoissa on nämä stnan sairaan itarat kitsaat vttupäät, jotka tulisi potkia joka porukasta pois ensitilassa.

    • Torvii

      Mites maanvuokraajat ?

    • jakamattomat

      En voi käsittää että jotku ovat hirvimetsässä vain lihan vuoksi. Toiset painaa hommia ja toiset loisivat seinustoilla pitäen kovinta ääntä ja vaatimassa. Lihat pitäisi jakaa työmäärän ja panostuksen suhteen.

    • rapavattaosumako

      jauhelihaksi koko ruppi ja samankokonen nyssykkä joka ukolle niin tehään riitasimmissa porukoissa kuulemma voi vidu

    • Näinmeilläjaetaan

      Meillä lihat leikataan oikeaoppisesti ja jaetaan hirviporukan kesken siten, että ne pussitetaan niin että jokaisessa pussissa olisi suurinpiirtein sama määrä ja sitten kiinni olevat pussit arvotaan. Samoin ns. jauhelihaksi menevistä lihoista tehdään pussit ja ne arvotaan. Vaikka pusseja on sama määrä, kuin metsästäjiä, niin on todettu, että on hyvä silti arpoa, niin ei tule sanomista kuka sai minkäkin pussin. Sisä- ja ulkofilepusseja on vähemmän kuin metsästäjiä ja ne myös arvotaan ja seuraavassa arvonnassa ne eivät ole enää mukana, jotka filepussin on saanut. Näin jatketaan, kunnes kaikki on filepussin saanut ja sitten aloitetaan tarvittaessa alusta.

    • Anonyymi

      Jokainen metsästäjä leikkaa ja opettelee,tämä pätee kaikki jahtiin osallistujia.
      Vastaan panemisesta rankaistaan,rankaisusta ja suuruudesta päätää seuran
      hallitus.Eri vapakuksista päätetään ja säänöistä aloitushirvikokouksessa.Jokainen
      metsästäjä noudattaa seuran sääntöjä ja seuruemetsästyksen sääntöjä jotka tulee olla
      seuran sääntöjen mukaisia.Tasa-arvo säänöstä noudatetaan jokainen metsästäjä saa liha-osuutensa.Seurue metsästyksessä ei tunneta kateutta lihanjaossa.
      On aivan selvää että paisteja ja fileitä joudutaan pienentämään/tämä riipuu seuruen koosta sekä huinoista osumista jolloin jauheliha määrät kasvaa.Tärkeintä on jokainen
      seuruun jäsen osallituu hirvenmetsästyksessä: Nylkemiseen/Paloitukseen/Jakoon jotka tulee suorittaa valoiseen aikaan/aikaan jolloin kaikkia seurueen jäseniä voidaan
      käyttää.Metsästyksen tuleekin ajoittaa tapahtuvan valoisessa ajassa,ei hämärissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe